Urmaresc tot ceea ce se posteaza cu Damian Anfile inca de pe vremea cand pe TH-cam erau doar cele doua parti ale prezentării cimitirului Bellu. Absolut toate aparitiile acestui fascinant domn mi s-au parut de exceptie. Din pacate acest podcast m-a obosit teribil si nu din vina dansului. Si nici a domnului Constantinescu. Damian, poate ar trebui sa iti alegi cu mai multa grija interlocutorii, de altfel eu cred ca te descurci minunat si de unul singur, este pacat ca prestatia ta sa nu fie pusa in valoare de un dialog echilibrat, cu specialisti de același nivel, cu tact, cu diplomatie si cu fluenta in expunere, asa cum esti tu. Domnule Jicol, sa nu va suparati, va apreciez ca aveti multe cunostinte de istorie, insa in acest podcast nu ati reușit sa pastrati un discurs legat, in care povestirea sa curga firesc, cronologic, fara divagatii, fara intreruperi, care pe noi, profanii, sa ne ameteasca si sa ne piarda pe parcurs. Efectiv m-am chinuit sa fiu atenta sa urmaresc firul logic si cronologic al istoriei dacilor. Am inteles motivul pentru care spuneti ca l-ati intrerupt de atatea ori pe Damian, dar asa ceva nu se face, nu cu pretul transformarii podcastului intr-un ghiveci alambicat si dificil de urmarit. Mi se pare ca aveti o doza de infatuare care va determina sa incercati cu orice pret sa monopolizati discutia. Eu inteleg ca aveti multe detalii interesante de adaugat, dar incercati sa le luati pe rand, cu rabdare, in topicuri dedicate, structurate pe un plan de idei pus la punct dinainte, fara sa intrerupeti partenerii de dialog cand acestia nu si-au terminat ideea. Aveti potential, insa trebuie sa il mai rafinati putin, poate ar fi bine sa fiti un pic mai rabdator, sa ascultati mai mult, sa argumentati mai bine, sa nu va pierdeti in detalii, oricat ar fi ele de interesante, si sa fiti mai putin orgolios😊 Comentariul meu nu se vrea a fi o critica rautacioasa, ci o sugestie obiectiva din partea "audientei". Nu m-as fi obosit sa scriu atat, daca nu as fi considerat ca aveti cu adevarat potential, in ciuda prestatiei din acest podcast. Va urez succes si podcasturi cat mai inspirate!
Ups! Ștefan, când vorbește Damian, ascultă pana termina ideea și abia apoi completează și contrazic ce spune. Așa e politicos! Nu-i mai întrerupe, nu-i mai rupe expunerea. Damian are bun simt și în timp ce tu vorbești el își notează obiecțiile, te lasă să ți termini expunerea și abia apoi spune ce are de spus, ca punct de vedere propriu sau ca o contrazicere a ceva din discursul tău, Ștefan.
Fuga de idei, risipa de cuvinte, deturnarea discuției ... Îmi amintește de o colegă care lucrase tot într-o structură guvernamentală. Porecla ei era "Ia nimic și ține bine"!
Am așteptat cu nerabdare un episod despre daci. Chiar eram curioasa de perspectiva lui Damian, ptr ca stie ce izvoare istorice sa foloseasca si are un fir narativ foarte usor de urmarit. Insa din podcast-ul asta, aproape ca nu am inteles nimic din cauza nenumaratelor intreruperi si interventii care rar au legatura cu subiectul. Cu tot respectul ptr celalalt invitat, cred ca Damian trebuia sa fie invitat unic.
Nu stiu daca realizati cam la ce nivel joaca Damian.ma fascineaza omul asta..foarte rar asa educatie si cultura. Cu Domnul Constantinescu am râs ,cum n am mai ras de mult😂😂.va felicit pe toti 3!!!
Cu tot respectul pentru Domnul Jicol pe care cu alte ocazii l-am ascultat cu placere dar de data asta a facut varza subiectul pe care clar nu il stapaneste dar culmea il intrerupe constant pe cel care il stapaneste adica pe Damian. Iar Domnul Sorin complet pe dinafara dar macar nu intrerupe.
Cu tot respectul, domnul Jicol o cam ia pe aratura! Nu prezinta surse istorice concludente, argumentele dansului sunt mai mult pareri personale si speculatii. Doi la mana, cand se doreste o discutie civilizata bazata pe argumente, ar fi bine sa lasi interlocutorul sa vorbeasca si sa nu-l intrerupi aproape la fiecare propozitie.
Jicol, iar citești în zaț. Lasă - l pe Damian să vorbească și nu-l mai întrerupe! Băiatul ăsta chiar vorbește documentat și nu bate câmpii ca să pară mai deștept decât celalalt.
Concluzii de la min 30 deja...domnul Jicol identic ca în Croația, plictisitor și narcisist, devine deja ușor penibil. Fără pregătire și cu multe bâlbâieli nu dă dovadă decât de superioritate falsă. Ar fi ideal să rămână dumnealui la studiile dumisale personale și să mănânce în continuare pâine de ghinde, astfel putând și domnul Damian să își termine ideile și să ne mai lase o pagină de istorie.
In cele 20 de minute rezistate pe aceasta dicutie, jicol l-a intrerupt de 20 de ori pe Damian. Domnule Constantinescu, de acum inainte, fara jicol(i). E pacat de abonamentul la canalul Dvs....
Toata discutia aceasta mi se pare un exemplu de "asa da" si un exemplu de "asa nu". Domnul Stefan face destul de des afirmatii greu sau imposibil de demonstrat si se hazardeaza in speculatii. De exemplu, soldatii romani in secolul 1 I. Hr. purtau armuri care ofereau protectie abdominala. Armura se numeste lorica hamata (lorica segmentata era introdusa relativ recent in perioada asta si era rezervata elitei), si nu doar ca oferea protectie abdominala, dar, fiind alcatuita din mici inele metalice, ea asigura protectie mai ales impotriva taieturilor transversale si fiind vulnerabile impotriva impungerilor. Adica ar fi fost mai dificil pentru o sica dacica (din cauza faptului ca era curbata) sa faca o taietura care sa eviscereze inamicul, decat ar fi fost cu un pumnal sau cu o sabie scurta de tipul celor folosite de romani. Da, armele dacilor au fost o surpriza pentru romani, dar sub nici o forma nu este plauzibila ipoteza ca erau eviscerati de daci datorita formei curbe a armelor dacice. De asemenea, atunci cand domnul Stefan vorbea despre cercetari proprii, poate ar fi fost mai de bun simt sa mentioneze si care sunt sursele pe care s-a bazat cand a facut acea afirmatie, fie ele surse scrise sau dovezi arheologice. Daca faina de ghinda era mai raspandita in Dacia decat graul, unde sunt dovezile arheologice care sa demonstreze asta? Pentru ca grau stim cu siguranta ca se cultiva, ba mai mult, au fost gasite urme a multiple specii de cereale in vasele descoperite la Sarmizegetusa (printre care 3 specii de grau, orz, orzoaica, secara), dar de ghinde nu am auzit nicaieri. In aceeasi maniera, pestera lui Zamolxe ar putea foarte bine sa nu aiba nici o treaba cu dacii si sa fie o denumire data relativ recent. Domnul Damian pe de alta parte este mult mai rezervat in ceea ce priveste speculatiile, mereu puncteaza acolo unde dovezile disponibile sunt putine sau indoielnice si in consecinta are un discurs mult mai curat si mai credibil. Nu in ultimul rand, mi se pare o dovada de minim bun simt si decenta sa iti lasi interlocutorul sa isi termine ideea inainte de a interveni in discutie.
Altă dată să nu îl mai invitați pe Stefan. Vorbărie multă și slab întemeiată. Slab pregătit pentru emisiune. Încearcă să își impună propria părere care de cele mai multe ori este greșită. Păcat de Damian, nici nu a avut timp să deschidă gura
Damian,îmi place, este mult mai profund,,concis și rezervat în problemele controversate,se vede că citește mult ,reține mult și reda frumos,în schimb Ștefan face multe speculații, filosofie pe teme istorice ,etc fără să spună ce citește, ce surse ; vă rog citiți cu atenție și dacă se poate comentați cartea lui Nicolae Densușianu,,Dacia preistorica ,,care poate fi numita biblia poporului român. Mulțumesc !
Fiind vorbas de cercetarile d-lui Jicol, eu zic sa-l luam foarte in serios. E clar ca am fost mintiti si Decebal era defapt Decebala. Burebista ne spune dupa nume ca era femeie, ca doar nu-l chema Burebist si clar ca Deceneu, era un barbat supus.
Scenele de pe columna lui Traian sunt realizate în mod tendențios de catre romani fara obiectivitate deoarece au vrut sa pună într o lumina permanent umilitoare pe soldații daci. În toate scenele luptătorii daci sunt la pământ iar romanii sunt cu armele deasupra capului lor. Nu exista nicio scena în care sa apară un soldat dac ucigând un roman. În aceste condiții ce obiectivitate sa aibă aceste scene !!!
Erori! Medicul lui Traian a fost Crito, Dioscoride a trăit până în 90, fiind cunoscut și apreciat pe vremea lui Nero! Herodot îi numește chiar daci! Vorbește despre geți pentru că nu urcă spre munți, pomenindu-i însă. Sunt foarte importante descrierile lui privind civilizația - îmbrăcămintea și încălțămintea, hrana, etc. Herodot are și multe exagerări pe care de regulă le ascunde sub sintagma ,,am auzit”. Tucidide, un istoric foarte atent, îl numea ,,regele mincinoșilor”. Ptolemaios prezintă foarte clar neamurile dacilor, cu localizare, toponime, râuri, etc. Despre scrierile istorice ale lui Traian se precizează în lucrarea lui Robert Lynam (Scoția, sec XVIII) și în epitomele publicate de spanioli prin sec.XVI. Charmides (personajul!) este un personaj inventat, face parte din literatură nu din istorie, importante sunt trimiterile... Herodot, Platon... discuții, nimic despre Hecataios Milesius, contemporan cu Herodot. Cel mai însemnat export dacic era rășina de pin, folosită pentru protecția corăbiilor atât de greci cât și de romani. Multe erori! Față de latinopați, este un pas înainte, însă timid, foarte timid și puțin stăpânit! Mă opresc aici, nu urmăresc până la sfârșit pentru că îmi este teamă de concluzii.
M a obosit in primele 5 minute. Nea Ștefan ăsta e exact Gojira 2, nu lasă omul să vorbeasca pt ca trebuie să și expună el toate detaliile irelevante despre subiectul în cauză și foote tot podcastul. Damian este, într-adevăr, un băiat f citit, cult care știe câte puțin sau mai mult din toate, însă dacă vreți să aflați despre istoria noastră antica si medievală in cea mai autentică formă cunoscută, vă recomand pe Andrei Pogaciaș -> doctor in istoria antică și medievală, in special cea militară. Urmăriți i materialele că aveți ce învăța! 🤝
Va urmaresc cu drag si interes, m as bucura si as intelege mai mult daca ar fi un dialog, d le Jicol va rog lasati l pe Damian sa si incheie macar o idee, nu l mai intrerupeti, nu mai intelegem nimic! DIALOG, VA ROG! PE RIND, VA ROG!
Asta cu dacii sub matriarhat a fost de rasul curcilor. Exact ca ala care vede o pisica cheala, fara nici un pic de par si zice "Saraca a avut o grava boala de piele" si apoi apare stapanul care-l lamureste ca este o rasa rara, obtinuta cu greu de crescatori. Pai ce matriarhat este ala care are in frunte regi? In civilizatia Cucuteni se pare ca ar fi existat matriarhat si orasele nu aveau elemente de aparare (turnuri, ziduri, santuri), dar dupa venirea populatiilor indo-europene, razboiul ca forma de castig se raspandeste si matriarhatul dispare. Nu mai gasim matriarhat nicaieri in epoca fierului in Europa. Dacii se stie ca sunt razboinici, asa ca este foarte putin probabil sa fie in matriarhat. Interpretarea unor scene de pe Columna, necoroborate cu alte surse, poate duce la concluzii gresite. Printesa de pe Columna este luata ostatica si poate fi imbracata adecvat rangului ei, barbatii din aristocratie ori au murit luptand, ori au fugit, asa ca n-avea Traian cum sa fie in preajma lor, intr-o scena.
Stau cu urechile ciulite,ciulite-este o placere sa va ascult- cu argumente pro si contra. Felicitari amfitrionului ( dl.Constantinescu),felicitari dl.Jicol si Anfile pentru aceasta incursiune cu de toate( istorie,dovezi arheologice,mituri).
Și totuși Damian când își expune singur ideile în alte ocazii mi se pare destul de greu de urmărit după un timp dar așa, fiind mai des întrerupt mi se pare mai ușor de digerat sau asimilat dar poate că asta este numai părerea mea care am avut totdeauna niște probleme cu atenția și de curând am luat și niște capsule naturale care ar trebui să rezolve niște slăbiciuni ale creierului.
Nu am ramas cu nimic concret la final...Sunt si muulte informatii si trebuie revazut. Vreau sa zic ca urmaresc mereu cu placere si va respect si va multumesc! De data aceasta pur si simplu nu a existat o teza setata de urmarit, a fost free for all :) si de aceea a fost mai greut. Nu stiu cum e mai bine. Si cu mai multi oameni ai mai multe informatii si poate fi interesant, dar poate trebuie facut un plan mai bine inainte cu cine zice ce. (dar e imposibil :) ) Si ca sa las si eu ceva, recomand o carte care e destul de rara dar vorbeste de multe lucruri interesante. Iar de domnul Damian, jos palaria! Atat de mult respect in omul asta si bun simt, asta conteaza, in primul rand, de cunostinte nu mai zic evident..dar BUNUL SIMT! Il/va rog sa faceti iar ceva mai organizat si eventual doar cu Damian pe acest subiect.
Nu cred ca o sa mearga. Ambii sunt foarte destepti, foarte documentati, dar sunt ca doi cocosi. Nu se completeaza, mai degraba se contrazic. Fiecare incearca sa se impuna. Dar, da, foarte interesante informațiile date de cei doi. Personal, multumesc.
Chiar sunt suparata Sorin! Vreau calitate nu balivernele, unui om ce se crede filosof in ale istoriei…. Stefan nu are “frâna” si se pierde in amănunte si nu are coerență! Păcat de cate ar fi putut spune Damian si nu a fost lasat! Subiectul incitant si foarte interesant dar , pentru prima oara de cand va urmăresc, nu prea m-am ales cu nimic….
Salutări și toată stima domnilor foarte bun acest “debate” singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost ca sa transformat în domnul Jicol vorbește și devagheaza iar restul ascultă !! Foarte nepoliticos după părerea mea!!!
In Botoșani încă se mai folosesc 2 bețe în cruce și prinsa o plasa jos, se numește crâsnic. Și tot pt peste mai folosesc Voloc, doua bețe laterale și o plasa dreptunghiulara cât mai lunga înălțime cam 1 m, se folosește în apele mai mici, gârle
2:18:08 nu le datezi indirect prin situl arheologic?! Gasesti un craniu si la un metru uneltele de lucru intre ruinele din piatra... or fi din perioade diferite?!
Arheologia comparata își are rolul sau, dar datarea cu C14 este Sfânta... Dar, clar, comparând unelte, Ceramica, arme, resturi de clădiri, bijuterii șamd se poate data, în mare, un sit arheologic și se pot face supoziții educate despre locuire, locul în cadrul unei culturi materiale... Siturile ce se asemăna între ele ajuta și la determinarea ariei geografice de răspândire, precum și la determinarea interferentelor culturale, schimburilor comerciale, precum și a conflictelor armate
Am ras bine la ''Herodot al TH-cam-ului'':)) Interventiile d-lui Constantinescu fac deliciul discutiei. Damian Anfile e o ''gura de aer curat'' pentru publicul romanesc. O placere sa urmaresti expunerile lui.
Stefan sper ca nu se afla in specialitate ca e nasol. Stefan, la episodul II te rog doua lucruri: 1. Fiind cel mai putin citit dintre cei doi scoate-ti din vocabular expresia “Ceea ce vreau sa intelegem.” Ca nu esti profesorul lui Damian. 2. Copiaza-l si tu pe Damian: ia notite in timp ce vorbeste si NU IL MAI INTRERUPE PE DAMIAN! Fiindca altfel vom cere sa nu mai apari. Fara suparare.
In Gorj , plasa de pescuit pătrata cu latura de circa 1-1,5 m si cu doua diagonale din bete , se numeste cârstasi iar capcana din nuele sub forma unui cos din nuiele cu o gura ce nu permite decat intrarea pestilo,r se numeste vârșe.
Urmaresc tot ceea ce se posteaza cu Damian Anfile inca de pe vremea cand pe TH-cam erau doar cele doua parti ale prezentării cimitirului Bellu. Absolut toate aparitiile acestui fascinant domn mi s-au parut de exceptie. Din pacate acest podcast m-a obosit teribil si nu din vina dansului. Si nici a domnului Constantinescu.
Damian, poate ar trebui sa iti alegi cu mai multa grija interlocutorii, de altfel eu cred ca te descurci minunat si de unul singur, este pacat ca prestatia ta sa nu fie pusa in valoare de un dialog echilibrat, cu specialisti de același nivel, cu tact, cu diplomatie si cu fluenta in expunere, asa cum esti tu. Domnule Jicol, sa nu va suparati, va apreciez ca aveti multe cunostinte de istorie, insa in acest podcast nu ati reușit sa pastrati un discurs legat, in care povestirea sa curga firesc, cronologic, fara divagatii, fara intreruperi, care pe noi, profanii, sa ne ameteasca si sa ne piarda pe parcurs. Efectiv m-am chinuit sa fiu atenta sa urmaresc firul logic si cronologic al istoriei dacilor. Am inteles motivul pentru care spuneti ca l-ati intrerupt de atatea ori pe Damian, dar asa ceva nu se face, nu cu pretul transformarii podcastului intr-un ghiveci alambicat si dificil de urmarit. Mi se pare ca aveti o doza de infatuare care va determina sa incercati cu orice pret sa monopolizati discutia. Eu inteleg ca aveti multe detalii interesante de adaugat, dar incercati sa le luati pe rand, cu rabdare, in topicuri dedicate, structurate pe un plan de idei pus la punct dinainte, fara sa intrerupeti partenerii de dialog cand acestia nu si-au terminat ideea. Aveti potential, insa trebuie sa il mai rafinati putin, poate ar fi bine sa fiti un pic mai rabdator, sa ascultati mai mult, sa argumentati mai bine, sa nu va pierdeti in detalii, oricat ar fi ele de interesante, si sa fiti mai putin orgolios😊 Comentariul meu nu se vrea a fi o critica rautacioasa, ci o sugestie obiectiva din partea "audientei". Nu m-as fi obosit sa scriu atat, daca nu as fi considerat ca aveti cu adevarat potential, in ciuda prestatiei din acest podcast. Va urez succes si podcasturi cat mai inspirate!
Comentariul tau e atat de pertinent imi lasa impresia de "faith in humanity, restored", daca stii meme-urile
amandoi sunt super buni, gazda era buna daca tacea complet pe subiectul asta pe ideea ca vorbesti doar unde te pricepi
@@iulius_augustgazda, Sorin Constantinescu, a fost echivalentul a "comic relief" din filme dacă știi
Ups! Ștefan, când vorbește Damian, ascultă pana termina ideea și abia apoi completează și contrazic ce spune. Așa e politicos! Nu-i mai întrerupe, nu-i mai rupe expunerea. Damian are bun simt și în timp ce tu vorbești el își notează obiecțiile, te lasă să ți termini expunerea și abia apoi spune ce are de spus, ca punct de vedere propriu sau ca o contrazicere a ceva din discursul tău, Ștefan.
Fuga de idei, risipa de cuvinte, deturnarea discuției ... Îmi amintește de o colegă care lucrase tot într-o structură guvernamentală. Porecla ei era "Ia nimic și ține bine"!
Cine e Stefan asta?
un diletant cu pretentii intelectuale@@eugeniadamaroiu3507
Nimeni 😂@@eugeniadamaroiu3507
Am așteptat cu nerabdare un episod despre daci. Chiar eram curioasa de perspectiva lui Damian, ptr ca stie ce izvoare istorice sa foloseasca si are un fir narativ foarte usor de urmarit. Insa din podcast-ul asta, aproape ca nu am inteles nimic din cauza nenumaratelor intreruperi si interventii care rar au legatura cu subiectul.
Cu tot respectul ptr celalalt invitat, cred ca Damian trebuia sa fie invitat unic.
Nu stiu daca realizati cam la ce nivel joaca Damian.ma fascineaza omul asta..foarte rar asa educatie si cultura.
Cu Domnul Constantinescu am râs ,cum n am mai ras de mult😂😂.va felicit pe toti 3!!!
Cu tot respectul pentru Domnul Jicol pe care cu alte ocazii l-am ascultat cu placere dar de data asta a facut varza subiectul pe care clar nu il stapaneste dar culmea il intrerupe constant pe cel care il stapaneste adica pe Damian. Iar Domnul Sorin complet pe dinafara dar macar nu intrerupe.
Cu tot respectul, domnul Jicol o cam ia pe aratura! Nu prezinta surse istorice concludente, argumentele dansului sunt mai mult pareri personale si speculatii. Doi la mana, cand se doreste o discutie civilizata bazata pe argumente, ar fi bine sa lasi interlocutorul sa vorbeasca si sa nu-l intrerupi aproape la fiecare propozitie.
Foarte interesant. Mulțumim
Thanks
Am râs ! Am și învățat câte ceva, dar de data asta am râs bine !
Bravo ! Ce geniala initiativa ! ❤ce geniu e Damian ❤ ! Ce voce frumoasa are dl istoric!❤ ce ma bucur de ceea ce aud !❤
O plăcere ca de fiecare data să-l asculți pe Damian!Un exemplu de cultură universală pentru fiecare!
Bună seara! O placere să vă văd în această formație! O încântare să ascult discuția!
Felicitari ...una dintre cele mai bune emisiuni de istorie antica ....ma inchin celor cei trei anfritioni
Sa ii explice cineva "japonezului" ce inseamna verbul a decima...
Mulțumesc frumos pentru acest podcast dl.Sorin..la cat mai multe vloguri asemănătoare. Magnifici Damian și Ștefan.
Domnilor, savuros dialogul!!! Mulțumim!!
Frumos. Chapeau!
Jicol, iar citești în zaț. Lasă - l pe Damian să vorbească și nu-l mai întrerupe! Băiatul ăsta chiar vorbește documentat și nu bate câmpii ca să pară mai deștept decât celalalt.
Exact
Dar Ștefan Jicol nu este atestat în istorie, sau da? Damian este format ca istoric, el asta face, nu te poți compara cu el!
Mulțumesc mult !!! 🙏
Damian e top pe istorie in Romania!
M-a zapacit acest domn Stefan...
Concluzii de la min 30 deja...domnul Jicol identic ca în Croația, plictisitor și narcisist, devine deja ușor penibil. Fără pregătire și cu multe bâlbâieli nu dă dovadă decât de superioritate falsă. Ar fi ideal să rămână dumnealui la studiile dumisale personale și să mănânce în continuare pâine de ghinde, astfel putând și domnul Damian să își termine ideile și să ne mai lase o pagină de istorie.
Calde felicitari si multumiri tuturor, pentru acest nou regal istoric si cultural! Sanatate, spor in toate si succes pe mai departe!
Mulțumim pentru interes, dacii cred câ sunt și ei curioși să devoreze subiectul😃
Damian este fenomen!O placere sa îl asculți,mulțumim domnule Sorin pt educația pe care o oferiți pe canal.
Da Damian știe istoria la Perfecție cea Învățată la comuniști
Domnu Sorin sunteti un bun arbitru . Felicitari , excelenta emisiune
Tare de tot Stefan Intrerupatorul. Sa nu-l mai aduceti nici la bar.
Imi plac oamenii acestia la nebunie! Multumesc pentru aceasta domnule Constantinescu!
Damian are dreptate!
Sunteti Superbi..🔝🔝🔝🔝
Bună seara, felicitări pentru demers!🍀🇷🇴🥇
In cele 20 de minute rezistate pe aceasta dicutie, jicol l-a intrerupt de 20 de ori pe Damian. Domnule Constantinescu, de acum inainte, fara jicol(i). E pacat de abonamentul la canalul Dvs....
De acord! In afara faptului că Stefan e cam gangav si întrerupe foarte mult si ignoră de multe ori subiectul… zau ca ma supăr!
Mulțumim domnu Sorin pentru video. Doamne ce frumoasa ar fi lumea sa fim citiți și civilizați
Nu am rezistat 30 de minute..imi pare rau..poate o fi fost un podcast interesant dar am dat next..m a umplut ala de nervi cu întrerupt ul lui..huaa
Eu inca lupt. Dau cu fast forward. Un inutil care n-a inteles ideea. El a venit sa arate ca stie informatii
10 + pt cultura distinsului domn Damian Anfile
Bravo!👏👍
Pai amândoi au realizat propriile cercetări citind.
Va multumesc!❤️ Damian e fenomenal.
Imi pare rau de un singur lucru:
Ca prof. Neagu Djuvara nu a ajuns sa fi ascultat un astfel de dialog.
Toata discutia aceasta mi se pare un exemplu de "asa da" si un exemplu de "asa nu". Domnul Stefan face destul de des afirmatii greu sau imposibil de demonstrat si se hazardeaza in speculatii. De exemplu, soldatii romani in secolul 1 I. Hr. purtau armuri care ofereau protectie abdominala. Armura se numeste lorica hamata (lorica segmentata era introdusa relativ recent in perioada asta si era rezervata elitei), si nu doar ca oferea protectie abdominala, dar, fiind alcatuita din mici inele metalice, ea asigura protectie mai ales impotriva taieturilor transversale si fiind vulnerabile impotriva impungerilor. Adica ar fi fost mai dificil pentru o sica dacica (din cauza faptului ca era curbata) sa faca o taietura care sa eviscereze inamicul, decat ar fi fost cu un pumnal sau cu o sabie scurta de tipul celor folosite de romani. Da, armele dacilor au fost o surpriza pentru romani, dar sub nici o forma nu este plauzibila ipoteza ca erau eviscerati de daci datorita formei curbe a armelor dacice.
De asemenea, atunci cand domnul Stefan vorbea despre cercetari proprii, poate ar fi fost mai de bun simt sa mentioneze si care sunt sursele pe care s-a bazat cand a facut acea afirmatie, fie ele surse scrise sau dovezi arheologice. Daca faina de ghinda era mai raspandita in Dacia decat graul, unde sunt dovezile arheologice care sa demonstreze asta? Pentru ca grau stim cu siguranta ca se cultiva, ba mai mult, au fost gasite urme a multiple specii de cereale in vasele descoperite la Sarmizegetusa (printre care 3 specii de grau, orz, orzoaica, secara), dar de ghinde nu am auzit nicaieri.
In aceeasi maniera, pestera lui Zamolxe ar putea foarte bine sa nu aiba nici o treaba cu dacii si sa fie o denumire data relativ recent.
Domnul Damian pe de alta parte este mult mai rezervat in ceea ce priveste speculatiile, mereu puncteaza acolo unde dovezile disponibile sunt putine sau indoielnice si in consecinta are un discurs mult mai curat si mai credibil.
Nu in ultimul rand, mi se pare o dovada de minim bun simt si decenta sa iti lasi interlocutorul sa isi termine ideea inainte de a interveni in discutie.
Foarte bine spus
Domnul Stefan stim ca esti citit dar cateodata o iei pe aratura. Prinzi muste la greu...
Felicitari Sorin, asteptam cu mult interes episodul viitor! A fost un succes!
Altă dată să nu îl mai invitați pe Stefan. Vorbărie multă și slab întemeiată. Slab pregătit pentru emisiune. Încearcă să își impună propria părere care de cele mai multe ori este greșită. Păcat de Damian, nici nu a avut timp să deschidă gura
Damian,îmi place, este mult mai profund,,concis și rezervat în problemele controversate,se vede că citește mult ,reține mult și reda frumos,în schimb Ștefan face multe speculații, filosofie pe teme istorice ,etc fără să spună ce citește, ce surse ; vă rog citiți cu atenție și dacă se poate comentați cartea lui Nicolae Densușianu,,Dacia preistorica ,,care poate fi numita biblia poporului român. Mulțumesc !
Asta cu matriarhatul este perla emisiunii. Fantastic acest domn.
Fiind vorbas de cercetarile d-lui Jicol, eu zic sa-l luam foarte in serios. E clar ca am fost mintiti si Decebal era defapt Decebala. Burebista ne spune dupa nume ca era femeie, ca doar nu-l chema Burebist si clar ca Deceneu, era un barbat supus.
Dl. Damian este coerent, dl, Stefan bate campii grav.
ca de obicei
...the new Samurai vs the old!!!🤗🤗🤗
Asteptam episodul 2....!
Multumim pentru tot ce investiti in noi ! Cultura 🙏🏼
Scenele de pe columna lui Traian sunt realizate în mod tendențios de catre romani fara obiectivitate deoarece au vrut sa pună într o lumina permanent umilitoare pe soldații daci. În toate scenele luptătorii daci sunt la pământ iar romanii sunt cu armele deasupra capului lor. Nu exista nicio scena în care sa apară un soldat dac ucigând un roman. În aceste condiții ce obiectivitate sa aibă aceste scene !!!
Daca s-ar putea repeta video insa doar cu Damian Anfile, ar fi fenomenal. 😊
Jicol ăsta povestește ba zici că a fost el acolo și a văzut, ba cum i-ar fi plăcut lui să fie. Foarte obositor de urmărit!
Ce emisiune excelenta! Mai vrem sa faceti!
Anfile Damian - FENOMENAL!
Fantastici cei doi istorici ... nu ma mai satur sa-i ascult ... istoria din scoala este apa de ploaie, fata de prezentarea celor doi.
Erori! Medicul lui Traian a fost Crito, Dioscoride a trăit până în 90, fiind cunoscut și apreciat pe vremea lui Nero! Herodot îi numește chiar daci! Vorbește despre geți pentru că nu urcă spre munți,
pomenindu-i însă. Sunt foarte importante descrierile lui privind civilizația - îmbrăcămintea și încălțămintea, hrana, etc. Herodot are și multe exagerări pe care de regulă le ascunde sub sintagma ,,am auzit”. Tucidide, un istoric foarte atent, îl numea ,,regele mincinoșilor”. Ptolemaios prezintă foarte clar neamurile dacilor, cu localizare, toponime, râuri, etc. Despre scrierile istorice ale lui Traian se precizează în lucrarea lui Robert Lynam (Scoția, sec XVIII) și în epitomele publicate de spanioli prin sec.XVI. Charmides (personajul!) este un personaj inventat, face parte din literatură nu din istorie, importante sunt trimiterile... Herodot, Platon... discuții, nimic despre Hecataios Milesius, contemporan cu Herodot. Cel mai însemnat export dacic era rășina de pin, folosită pentru protecția corăbiilor atât de greci cât și de romani. Multe erori! Față de latinopați, este un pas înainte, însă timid, foarte timid și puțin stăpânit! Mă opresc aici, nu urmăresc până la sfârșit pentru că îmi este teamă de concluzii.
Nici unul din ei nu este istoric de meserie. Damian este teolog, Jicol... cred ca a facut ceva stiinte politice.
istoria din școală a trecut prin tine ca apa prin burlane 😅😅
M a obosit in primele 5 minute. Nea Ștefan ăsta e exact Gojira 2, nu lasă omul să vorbeasca pt ca trebuie să și expună el toate detaliile irelevante despre subiectul în cauză și foote tot podcastul. Damian este, într-adevăr, un băiat f citit, cult care știe câte puțin sau mai mult din toate, însă dacă vreți să aflați despre istoria noastră antica si medievală in cea mai autentică formă cunoscută, vă recomand pe Andrei Pogaciaș -> doctor in istoria antică și medievală, in special cea militară. Urmăriți i materialele că aveți ce învăța! 🤝
Damian este o enciclopedie! Sunt uimită cate noțiuni poate reține. Deosebit respect!
Va urmaresc cu drag si interes, m as bucura si as intelege mai mult daca ar fi un dialog, d le Jicol va rog lasati l pe Damian sa si incheie macar o idee, nu l mai intrerupeti, nu mai intelegem nimic! DIALOG, VA ROG! PE RIND, VA ROG!
Stefan asta e cam pe langa....
Damian....oricat ai Fi citit, Stefan o Tine pe A lui Cu propriile cercetari....pacat....nu mai urmaresc
Domnule Jicol, doar la OTV va văd! Prea mult întrerupeți doar de dragul de a spune si dvs. ceva, sa va auziți vorbind!
Felicitări pentru vlog! 🤝...oare despre populația culturii Cucuteni puteți face un vlog?
Ar fi fantastic
Stefan Jicol, cu TOT respectul, o armata "decimata" NU inseamna ca armata a fost "distrusa"!
Asta cu dacii sub matriarhat a fost de rasul curcilor. Exact ca ala care vede o pisica cheala, fara nici un pic de par si zice "Saraca a avut o grava boala de piele" si apoi apare stapanul care-l lamureste ca este o rasa rara, obtinuta cu greu de crescatori. Pai ce matriarhat este ala care are in frunte regi? In civilizatia Cucuteni se pare ca ar fi existat matriarhat si orasele nu aveau elemente de aparare (turnuri, ziduri, santuri), dar dupa venirea populatiilor indo-europene, razboiul ca forma de castig se raspandeste si matriarhatul dispare. Nu mai gasim matriarhat nicaieri in epoca fierului in Europa. Dacii se stie ca sunt razboinici, asa ca este foarte putin probabil sa fie in matriarhat. Interpretarea unor scene de pe Columna, necoroborate cu alte surse, poate duce la concluzii gresite. Printesa de pe Columna este luata ostatica si poate fi imbracata adecvat rangului ei, barbatii din aristocratie ori au murit luptand, ori au fugit, asa ca n-avea Traian cum sa fie in preajma lor, intr-o scena.
bravo,aoameni de calitate,sa ne traiti,ca ne trebuiti !
Foarte bun podcastul! Îmi plac și divagatiile de la subiect, aflam mai multe lucruri.
Jicol, ești de groaza! Ce ai, ești invidios pe ce știe Damian și ii sabotezi expunerea?!
Nu l mai întrerupe pe Damian!!!!!
Ar3 prea multtimp
Pai este,cam narcisist
👁️👁️ vă urmărim cu mare plăcere, alternați bine ideile! Mulțam
Multumim domnilor! Frumos podcast, chiar daca intalnirea celor doi domni, straneste patimi in unii. Vineri avem podcast doar cu domnul Stefan?
Da
@@ConstantinescuSorin va multumesc.
Invitatil doar pe Damian
Mai bine făceați emisiunea numai cu Damian Anfile.
Stau cu urechile ciulite,ciulite-este o placere sa va ascult- cu argumente pro si contra.
Felicitari amfitrionului ( dl.Constantinescu),felicitari dl.Jicol si Anfile pentru aceasta incursiune cu de toate( istorie,dovezi arheologice,mituri).
Și totuși Damian când își expune singur ideile în alte ocazii mi se pare destul de greu de urmărit după un timp dar așa, fiind mai des întrerupt mi se pare mai ușor de digerat sau asimilat dar poate că asta este numai părerea mea care am avut totdeauna niște probleme cu atenția și de curând am luat și niște capsule naturale care ar trebui să rezolve niște slăbiciuni ale creierului.
Adevărul total doar Dumnezeu îl cunoaște! O emisiune extraordinară 👍
Scuze dn Constantinescu am scoala putina si nu m-ai scriu de peste 30 de ani
Supeeeeeeeer tare..!!!
Sa va dea Dumnezeu sănătate, foarte educative podcast urile!!!
DAMIAN ARE DREPTATE
Nu am ramas cu nimic concret la final...Sunt si muulte informatii si trebuie revazut. Vreau sa zic ca urmaresc mereu cu placere si va respect si va multumesc! De data aceasta pur si simplu nu a existat o teza setata de urmarit, a fost free for all :) si de aceea a fost mai greut. Nu stiu cum e mai bine. Si cu mai multi oameni ai mai multe informatii si poate fi interesant, dar poate trebuie facut un plan mai bine inainte cu cine zice ce. (dar e imposibil :) ) Si ca sa las si eu ceva, recomand o carte care e destul de rara dar vorbeste de multe lucruri interesante. Iar de domnul Damian, jos palaria! Atat de mult respect in omul asta si bun simt, asta conteaza, in primul rand, de cunostinte nu mai zic evident..dar BUNUL SIMT! Il/va rog sa faceti iar ceva mai organizat si eventual doar cu Damian pe acest subiect.
Nu cred ca o sa mearga. Ambii sunt foarte destepti, foarte documentati, dar sunt ca doi cocosi. Nu se completeaza, mai degraba se contrazic. Fiecare incearca sa se impuna. Dar, da, foarte interesante informațiile date de cei doi. Personal, multumesc.
Vă întâmpin cu drag!
Foarte tare domnul Sorin , în trei ani Zamolxe a ajuns în Egipt , prin tunelurile Dacice ! 🤣🤣🤣🤣🤣 , ma amuzat enorm .
Invitati-l doar pe Damian. Va iesi mult mai bine. E doar o sugestie.
Chiar sunt suparata Sorin! Vreau calitate nu balivernele, unui om ce se crede filosof in ale istoriei…. Stefan nu are “frâna” si se pierde in amănunte si nu are coerență! Păcat de cate ar fi putut spune Damian si nu a fost lasat! Subiectul incitant si foarte interesant dar , pentru prima oara de cand va urmăresc, nu prea m-am ales cu nimic….
Salutări și toată stima domnilor foarte bun acest “debate” singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost ca sa transformat în domnul Jicol vorbește și devagheaza iar restul ascultă !! Foarte nepoliticos după părerea mea!!!
Felicitari domnilor! ✝️Daniel Roxin lipsea aici
Lasă-l pe Roxin, că ăsta strica emisiunea!
Chiar ca lipseste.
@@kaiserafumat de ce sa se strice? ca isi exprima alte idei?
Ieșea cu bătaie dacă venea Roxin 😂😂😂
@@andreipietrosanu4278 exagerezi
Bine ca a crescut " canalul", cum zicea si Gheorghiu Dej !
Va salut domnilor 👍
Amfile, laptele, sangele sunt subtante coloidale. Stinta se numeste Chimie-Fizica, procedeul se aplica in statiile de epurare impreuna cu Flocularea
Stefan ...e varza in creier!
In Botoșani încă se mai folosesc 2 bețe în cruce și prinsa o plasa jos, se numește crâsnic. Și tot pt peste mai folosesc Voloc, doua bețe laterale și o plasa dreptunghiulara cât mai lunga înălțime cam 1 m, se folosește în apele mai mici, gârle
Daca mai faceti un episod, renuntati la Stefan, ar fi mult mai bine.
Dacă îl lăsați doar pe Damian să vorbească e mai bine! Mult mai bine!
2:18:08 nu le datezi indirect prin situl arheologic?! Gasesti un craniu si la un metru uneltele de lucru intre ruinele din piatra... or fi din perioade diferite?!
Arheologia comparata își are rolul sau, dar datarea cu C14 este Sfânta... Dar, clar, comparând unelte, Ceramica, arme, resturi de clădiri, bijuterii șamd se poate data, în mare, un sit arheologic și se pot face supoziții educate despre locuire, locul în cadrul unei culturi materiale... Siturile ce se asemăna între ele ajuta și la determinarea ariei geografice de răspândire, precum și la determinarea interferentelor culturale, schimburilor comerciale, precum și a conflictelor armate
Manualul de istorie ar trebui scris de voi bravo vouă
Trei oameni fff inteligenți, dacă ne ar conduce asemenea personalități ar fi raiul în România!
sa nu exageram Madame!!!
2 oameni
Am ras bine la ''Herodot al TH-cam-ului'':)) Interventiile d-lui Constantinescu fac deliciul discutiei.
Damian Anfile e o ''gura de aer curat'' pentru publicul romanesc. O placere sa urmaresti expunerile lui.
Stefan sper ca nu se afla in specialitate ca e nasol.
Stefan, la episodul II te rog doua lucruri:
1. Fiind cel mai putin citit dintre cei doi scoate-ti din vocabular expresia “Ceea ce vreau sa intelegem.” Ca nu esti profesorul lui Damian.
2. Copiaza-l si tu pe Damian: ia notite in timp ce vorbeste si NU IL MAI INTRERUPE PE DAMIAN!
Fiindca altfel vom cere sa nu mai apari.
Fara suparare.
In Gorj , plasa de pescuit pătrata cu latura de circa 1-1,5 m si cu doua diagonale din bete , se numeste cârstasi iar capcana din nuele sub forma unui cos din nuiele cu o gura ce nu permite decat intrarea pestilo,r se numeste vârșe.
De vârșe știu și eu. In zona Munteniei
Sorine.. mulțumim din suflet pentru acest podcast îl așteptam ce vreo CITIVA ani... jos pălăria respect,sunteti 3 profesionisti
Cel mai adevarat trio 😊
Une vraie royauté, un trio imbattable ! Merci beaucoup. Chapeau bas.
Merci à vous
Cei trei învațați erau de fapt doi : Damian Anfile!
Ce "monștri"! Impresionanți oamenii ăștia! Felicitări!