Autisme & Hoogbegaafdheid
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Er zijn een aantal verschillen en overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en autisme. Deze video geeft een kleine indruk hiervan.
Larinda Bok- van der Voet helpt hoogbegaafde volwassenen bij het maken van loopbaankeuzes en levenskeuzes. Zij krijgen meer zelfvertrouwen, zingeving en gaan de eerste stap naar een next level zetten om alles uit zichzelf te halen wat erin zit.
Larinda gelooft in de kracht van hoogbegaafde volwassenen, inclusieve organisaties en hun meerwaarde. Zij helpt ze bij het ontdekken hun ware identiteit en het vinden vanuit kracht en autonomie nieuw perspectief. Waardoor zij gaan bloeien en excelleren.
Larinda gaat uit van eigen regie, is doelgericht en empathisch. Haar snelle denkkracht zorgt voor een helicopterview waardoor zij effectief de vinger op de juiste plek weet te leggen.
Als je haar ontmoet vind je een positief, betrokken en heldere vrouw.
Graag komt Larinda vanuit haar bedrijf Hoogbegaafdexpert in gesprek met organisaties die een substantiële bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van (hoogbegaafde) medewerkers, zodat zij gaan floreren en excelleren.
Larinda is oprichter van platform Hoogbegaafd 3.0. / hoogbegaafd3.0 .
Haar bedrijf heet Hoogbegaafdexpert. www.hoogbegaaf...
Meer info? Mail naar info@hoogbegaafdexpert.nl
Als eerste wil ik u complimenteren voor de fijne video’s. Wat mij erg opvalt is dat er veel aandacht is voor HB, autisme, adhd, mis diagnose ect. Ik mis alleen een heel belangrijk onderdeel wat essentieel is om uitgelicht te worden. Namelijk hoe moeilijk het is om te doorzien dat iemand hb+autisme heeft. Het is zo lastig om te diagnosticeren omdat er vaak of vanuit hb professionals of autisme professionals wordt onderzocht. Al kan ik ook bevestigen dat het heel lastig is omdat er zoveel overlappingen zijn. Nog lastiger maakt het dat een hoogbegaafde zijn autisme heel goed kan verbloemen waardoor het niet zichtbaar en duidelijk wordt. Is er misschien een mogelijkheid om ook en/en in kaart te brengen ipv alleen of/of? Groetjes.
Hai, dank voor je bericht. Je hebt een goed punt. Helaas ontbreekt me op dit moment de tijd om daar een video over op te nemen. Ik neem het wel mee op mijn onderwerpenlijstje. Het is een belangrijk item inderdaad. De deskundigheid van de professional is zeer belangrijk in deze.
Ja precies hier zit ik ook mee. Zou ook graag meer willen weten over als je autisme en hb hebt. Er is echt heel weinig over te vinden.
@@brittatimmermans241Hai Britt, zoek eens op meerbegaafdheid. Succes!
Ik heb bij het afsluitend gesprek met de regiebehandelaar van een op autisme gespecialiseerd bedrijf, mijn gedachten geuit over een potentiële begaadheid/hoogbegaafdheid bij mij. Momenten daarvóór vroeg ik verheldering om een woord die werd gebruikt die ik simpelweg nog nooit in die context heb gehoord. Ik snapte wat er bedoeld werd, maar ik was gewoon een beetje verbaasd.
Deze regiebehandelaar hoorde mijn vraag aan en gebruikte direct het feit dat ik dat woord blijkbaar niet kende als tegenargument dat ik echt niet hoogbegaafd kan zijn. Ik was in principe welkom voor een test, maar “don’t get your hopes up”.
Zelfs wanneer ik uitlegde wat hoogbegaafdheid daadwerkelijk betekent, kreeg ik praktisch geen gehoor. Zelfs toen ik specificeerde dat dit geen ego dingetje was, maar simpelweg onderdeel van mijn reis om mezelf to ontdekken.
De reden voor mijn vraag aan haar, was het feit dat ik iemand heb ontmoet die hoogbegaafd is en ik er meer over te weten ben gekomen. Ik had daarvoor ook een redelijk zwart wit beeld ervan. Wij kwamen er samen achter dat ik me toch wel heel erg herkende in de kenmerken. Deze persoon heeft onderhand geen enkele twijfel meer dat ik ook hoogbegaafd ben.
Ik denk niet dat ik hoef te vermelden dat ik niet meer terug ga naar het desbetreffende bedrijf.
Dat gezegd hebbende, het lijstje waar mevrouw Bok de video mee afsluit, herken ik me slechts gedeeltelijk in. Sociaal ben ik niet erg sterk. Ik kan lastig contact leggen en contacten onderhouden. Maar een gesprek voeren gaat prima.
Ik ben niet flexibel. Plotse veranderingen vind ik lastig.
Echter, ik ben altijd heel goed geweest om mensen te lezen, en me in mensen verplaatsen. Ik kenmerk me zeer met kritische introspectie van mijn eigen gedrag.
Het lijstje laat me eigenlijk achter met meer vragen dan antwoorden.