Metsäpeurojen syystokka Lauhanvuoressa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ก.ย. 2024
  • Metsäpeurojen suojeluhankkeen syksyiset maastolaskennat on tehty Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoissa. Tänä vuonna luonnonvaraisia metsäpeuroja havaittiin aiempaa enemmän. MetsäpeuraLIFE-hanke on onnistuneesti palauttanut alkuperäislajin kahteen kansallispuistoon; molemmissa elää nyt 40-50 metsäpeuraa.
    Loppusyksystä metsäpeuroilla on kiima-aika eli rykimä, jolloin hirvaat mittelevät voimiaan saadakseen vaatimia haaremiinsa. Metsäpeurakantaa seurataan syksyisin kiimatokkalaskennoin, joissa saadaan tietoa vaadinten ja vasojen määristä valtahirvaiden kokoamissa tokissa sekä niiden liepeillä notkuvista altavastaajahirvaista.
    MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja kertoo hyviä uutisia tämän syksyn laskennoista: ”Kävin Lauhanvuoressa etsimässä maastosta kahta pantavaadinta. Ne molemmat löytyivät samasta tokasta, jossa oli kaikkiaan peräti 21 metsäpeuraa. Tokassa oli useita eläintarhassa syntyneitä eläimiä, joukossa myös vuonna 2019 vapautettuja yksilöitä, jotka ovat pärjänneet hienosti luonnossa yli kolme vuotta. Tämä on tärkeää näyttöä hankkeen onnistumisesta ja lupailee metsäpeurakannan vahvistuvan jatkossakin.”
    🇫🇮 Metsäpeura - 🇬🇧 European forest reindeer - 🌍 Rangifer tarandus fennicus
    Videokuvaus: Sakari Mykrä-Pohja
    Editointi: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha (2022)
    www.korkeasaari.fi
    Seuraa Korkeasaarta myös muissa somekanavissa!
    ► / korkeasaarenelaintarha
    ► / korkeasaari
    ► / korkeasaari
    ► / korkeasaarizoo

ความคิดเห็น • 4

  • @erkkiheikkilaluonnonpuolesta
    @erkkiheikkilaluonnonpuolesta ปีที่แล้ว +2

    On hienoa kun suojelutoimet tuottaa tulosta🥂👍

  • @Tapani-ud6wu
    @Tapani-ud6wu 9 หลายเดือนก่อน

    Onkohan Ruotsi ollut koskaan kiinnostunut lainkaan siirtämään metsäpeuroja alueelleen,vai olisiko siellä tilaakaan? Poronhoito alue ulottuu ihan taalainmaalle asti ja etelässä on jo isokauriita.

  • @erkkiheikkilaluonnonpuolesta
    @erkkiheikkilaluonnonpuolesta ปีที่แล้ว

    Pystytäänkö alueellisella suurpeto metsästyksellä vaikuttamaan kannan nopeampaan kasvuun? Tietysti kun olisi saatu kanta tarpeeksi vahvaksi, luovuttaisiin ylimääräisistä luvista. Vai onko sillä merkitystä, että tottuvat petoihin ja vain elinkelpoiset selviytyy? Taitaa kuitenkin esim. susilauman verotus olla melkoista, ainakin vasa aikana? Olisiko järkevää myös saada valkohäntäpeura kanta lisääntymään alueella, suojelisi kantaan lukumäärällään petoja vastaan?(siis saaliseläimenä😂) Käyttävät vakohäntäpeurat kuitenkin erilaista ravintoa.

    •  ปีที่แล้ว +3

      Metsäpeurat ovat eläneet vuosisatoja tasapainossa suurpetojen kanssa, kunnes ihminen metsästi metsäpeuran sukupuuton partaalle. Suuria menetyksiä pedoille luontoonpalautukset eivät ole kohdanneet, ja vaikka yksittäisetkin menetykset petojen suihin ovat tietty surullisia, kuuluvat ne luontoon. Esimerkiksi susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji, joten senkään puolesta metsästäminen ei ole missään nimessä järkevää.
      Valkohäntäkauris puolestaan on Suomessa vieraslaji ja sen kanta on jo nyt paikoitellen todella tiheä, joten sen lisääntyminen entisestään ei ole sinällään toivottavaa.