Itse valittu nimi kuvaa lasta

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ต.ค. 2024
  • Diakonissalaitoksen Vamoksen työntekijä, kokemuskouluttaja Osma Aarnos näkee, että translapselle itse valittu ja juuri hänelle sopiva nimi on tärkeä asia. Ulkonäön lisäksi nimi on yksi tapa tuntea ja tunnistaa ihmisiä.
    Joillekin transihmisille nimi on asia, jonka haluaa korjata itsestä kertomisen jälkeen aika nopeastikin. Toisille taas se on asia, joka on transitiossa vasta viimeisiä etappeja. Monet myös löytävät lempinimen, jota toivovat lähipiirin käyttävän.
    Osa lapsista tai nuorista haluaa osallistaa läheiset nimen pohtimiseen tai sen etsimiseen. Se voi olla myös yksi tapa kuulla suvun nimisidoksista ja siten tuntea sukuhistoriaa uudella tavalla. Oma nimi voi kytkeytyä siihen tai sitten nimi voi löytyä aivan muulla tavalla. Lapsen hyvinvointia tukee se, että hän voi vaikuttaa siihen, mitä nimeä hänestä käytetään. Toivotun nimen käyttäminen vähentää myös tutkitusti itsetuhoisuutta.
    Videolla Osma kertoo, että nimen vaihdokseen liittyy myös haasteita. Kun lapsi alkaa kulkemaan nimellä jota ei kuitenkaan virallisesti virallisteta, hän myös joutuu kohtaamaan syntymänimensä monissa eri paikoissa kuten terveydenhuollossa, uusien opettajien kanssa koulussa.
    Tämä saattaa aiheuttaa myös vanhemmille hankalia tunteita, kun on virallisesti jokin nimi ja kutsumanimi on muuta. Lapsi voi myös kokeilla ja testailla useita erilaisia nimiä ja siinä kohtaan voi tuntua siltä, että vanhempi ei pysy perässä tai voi nolottaa, että ensin lapsi on harrastuspiireissä tällä nimellä ja nyt pitää kertoa, että nimi onkin toinen. Tällöin tärkeintä on vanhemman kärsivällisyys ja sopiva määrä uteliaisuutta, eli lapsen kanssa voi yhdessä miettiä että onko sopivan nimen etsiminen epävarmuutta vai ilmentääkö se vaikka vaihtelevaa sukupuolikokemusta joka liukuu maskuliinisen ja feminiinisemmän välillä.
    Jos nimi on virallistettu, sitten alkaa työ sen eteen, että nimi muutetaan kaikkiin virallisiin yhteyksiin. Videolla Osma antaa vinkin, että kirjoitetaan paperille yksitellen tahot jossa vanha nimi voi esiintyä. Ja varmistetaan järjestelmällisesti se, että nimi on muuttunut tai käydään yhdessä niitä paikkoja läpi, jossa nimen muutos pitää itse ilmoittaa.
    Olkoon nimi epävirallisesti tai virallisesti käytössä, sitä on käytettävä. Ei ole reilua, käyttää vanhaa nimeä esimerkiksi selän takana - vaan, kaikki opettelevat uuden nimen ja sitoutuvat sen nimen käyttöön. Se voi tuntua joskus vaikealta, mutta onneksi ihmisillä on kyky oppia.
    Vanhemmille suunnattua tietoa ja palveluja löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Videot on tuottanut Sense of belonging -hanke. Sense of belonging on Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n yhteishanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lue hankkeesta lisää: sukupuolenosaa....
    Nuorille suunnattua tietoa ja tukipalveluita löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Kuvaus ja editointi: Mikko Patrikainen

ความคิดเห็น •