Mitä on lapsen vähemmistöstressi?
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 4 ธ.ค. 2024
- Mitä on lapsen vähemmistöstressi?
Vähemmistöstressiksi usein kutsutaan pitkäkestoista painetta ja stressin tunteita, koska kuuluu johonkin vähemmistöryhmään. Johon voi kohdistua ennakkoluuloja ja on syrjinnän uhka olemassa.
Videolla Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä, Maarit Huuska kertoo, kuinka vähemmistöstressi muodostuu esimerkiksi odotuksesta tai pelosta: voinko kokea syrjintää? Tai sitten menneistä kokemuksista, jotka on jääneet mieleen. Vähemmistöstressin aktivoituessa, ihminen voi kokea pelkoa tai ahdistusta.
Vähemmistöstressi voi tuntua fysiologisena reaktiona kuten kiputiloina tai jännityksenä, joka rasittaa ja jumittaa kehoa. Syke voi olla joissain tilanteissa nopea tai mieli koko ajan valppaana reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Toisaalta, vähemmistöstressi voi myös aiheuttaa väsymystä, unettomuutta, alakuloa, syrjäänvetäytyväisyyttä, tai lamaantumisen tunteita.
Pientä lasta usein suojaa luonnollinen minäkeskeisyys ja turvallinen perhe on tuki sekä turva. Mitä enemmän lapsella on sosiaalista elämää, ja hän tiedostaa muiden ihmisten ajattelua sekä mielikuvia, sitä enemmän esimerkiksi väärin sukupuolittamisen riski nousee. Lapsella voi olla vähemmistöstressiä ennen kouluun menoakin, joten siksi näiden tilanteiden tunnistaminen ja asiasta puhuminen lapsen kanssa on tärkeää.
Jo pienikin lapsi voi aistia toisten asenteita ja tunneilmapiiriä. Lapsi tai nuori voi jännittää erityisesti joitain tilanteita, joissa hänen identiteettinsä tai kehonsa voi tulla jollain tavalla esille. Moni lapsi tai nuori myös reagoi sillä tavalla ettei halua olla huomion keskipisteenä ja siksi on vetäytyvä.
Vanhempi voi turvallistaa erilaisia tilanteita. Siihen voi kuulua esimerkiksi se, että suunnitellaan etukäteen sitä, mitä voi sanoa yhdessä jossain tietyssä tilanteessa. Tai kuinka lapsi voi puolustautua, jos häneen kohdistuu epäasiallista käytöstä.
Parhaiten lasta voi tukea niin, että on myönteinen, lämmin ja arvostava lapsen identiteettiä kohtaan. Puhutaan myönteisesti kaikista vähemmistöön kuuluvista ihmisistä, queer-kysymyksistä ja yhdessävoi tutustua, vaikka sateenkaarikirjon kulttuuriin josta lapsi voi löytää sanoja, käsitteitä ja roolimalleja, jotka lapselle on merkityksellisiä. Myös lapsille ja nuorille suunnattujen sarjojen, elokuvien tai kirjojen katsominen ja lukeminen yhdessä voi olla hyvä tapa osoittaa lapselle tukea ja ymmärrystä.
Vanhemmille suunnattua tietoa ja palveluja löydät täältä: sukupuolenosaa...
Videot on tuottanut Sense of belonging -hanke. Sense of belonging on Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n yhteishanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lue hankkeesta lisää: sukupuolenosaa...
Nuorille suunnattua tietoa ja tukipalveluita löydät täältä: sukupuolenosaa...
Kuvaus ja editointi Mikko Patrikainen