ITU PROFICIENCY Listening Skill

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ส.ค. 2024
  • Listening ile ilgili tavır değişikliği yaratacağını umduğumuz videomuz. Yapılan hatalar ve yapılması gerekenler...

ความคิดเห็น • 32

  • @seymacoban990
    @seymacoban990 5 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam 2 ay önce İELTS'e girmeye karar vermiş biri olarak atölyeyi 2 hafta önce keşfettim reading okuma videoları ve çeviri videoları harika ötesi ve şuanda bile kendimde ilerleme hissediyorum tüm ekibe çoook teşekkür ederim.Daha önce hiç bu kadar iyi anlatıma denk gelmedim emeğinize sağlık,harikasınız. İELTS listeningle ilgili videolar olsa keşke çoook güzel olurdu:) Note taking videosu çektiniz mi ben sitede bulamadım. En huzursuz olduğum kısım listening kısmı malesef

    •  5 หลายเดือนก่อน

      Seyma çook teşekkür ediyoruz ilgin ve desteğin için🙏. Henüz IELTS için listening note taking videomuz olmasa da kanalın videoları içinde "listening" diye aratirsan küçük küçük anlattığımız videolar bulacaksın. Bir tanesini bırakıyorum th-cam.com/video/t9LZva65G60/w-d-xo.html Başarılar diliyoruz 💐🙏

    • @seymacoban990
      @seymacoban990 5 หลายเดือนก่อน

      Teşekkür ederim hocam :) bakmaya gidiyorum@

  • @hihicortohi6731
    @hihicortohi6731 8 หลายเดือนก่อน +1

    Merhaba, videolariniz icin cok tesekkur ederiz!
    Ben konuşabiliyorum fakat dinlerken zorlanıyorum. Context'ten çıkarımlar yaparak bir şekilde ilerliyorum ama dili anlama seviyemin yüksek olduğunu düşünmüyorum. Bu da toefl sürecimi zorlaştırıyor.
    Bunun için iki soru sormak istiyorum,
    Videoda anlatılan şekilde, görsel girdiler için uygulanan;
    1. ekran + subtitle olacak şekilde izleme/dinleme
    2. ekran + subtitle olmayacak şekilde izleme/dinleme
    3. ekran ve subtitle olmayacak şekilde dinleme
    yöntemi önerilmektedir. Fakat, video altına yapılan podcast dinlemeleri ile ilgili yorumlardan anladığım;
    1. altyazısız/transcriptsiz izleme/dinleme
    2. altyazı/transcript açıp cümleyi takip ederek kaçan noktaları yakalamaya çalışarak izleme/dinleme
    3. altyazı/transcript olmayacak şekilde izleme/dinleme
    denilmekte,
    İkisi de birbirinin tam tersi gibi gelmekte, burada bana yardımcı olabilir misiniz? Daha çok podcast dinlemeyi tercih eden biriyim.

    •  8 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba hihicortohi6731, aralarında fark olmasının nedeni ilkinde işin içinde görselliğin fazla olması - film, belgesel gibi... o görsellik yardımcı oluyor çünkü ısınmamızda. Daha sonra yavaş yavaş işi sadece kulaklara yıkmaya çalışıyoruz. İkincisi zaten podcats olduğunda görsellik yok denecek kadar az ortamın doğası gereği. Bu aynı zamanda biraz da elimizdeki zamanla ilişkili. Mesela benim 2 ayım falan olsa hiç film vs işine girmeden direkt sınavlar üzerinde çalışırım. Podcast güzel ama sınavın birebir aynısı değilse o da bana ancak dolaylı fayda getirir. TOEFL için ne kadar süre var bilemiyorum; bu yüzden tavsiyem işi sıkıcı kılmamak adına podcats + sınavın kendisi üzerinde çalışma yapman. Önce altyazısız olmasının nedeni kendimizi başta bir görmek durumunda oluşumuz, daha sonra da hangi noktaları kaçırdığımızı çalışmak. Umarum açıklayabilmişimdir:) biraz uzun oldu:) Kolay gelsin...sınavında başarılar:)

    • @hihicortohi6731
      @hihicortohi6731 8 หลายเดือนก่อน +1

      @ Merhaba, hızlı yanıtınız için teşekkür ederim.
      10 yıldan fazla zaman oldu - ITU Prf. 74 ile geçmiştim hatırladığım kadarıyla. O zamanlarda da sizin kurslarınıza giden çok arkadaş vardı. Herkes oldukça memnundu. Tabii ENG101 - 102 - 201 - lisans dersleri - bitirme tezi - iş hayatı vs. eklendi üstüne.
      TOEFL sınavına; 2024'ün 5. ayında gireceğim. Henüz TOEFL ile ilgili özel bir çalışma yapmaya başlamadım. Genel bir ısınma turu olsun diye; TH-cam'daki bir eğitmenin reading analiz videolarını - MoreToRead1 - MoreToRead2 (az kaldı) - Toefl 400 kitaplarını, bazı zaman internetteki eğitmenlerin videoları eşliğinde bazı zaman tek başıma metinleri analiz ederek ve notlar alarak bitirdim yakın zamanda. Bazen sıkılıp hızlı ilerledim, soruları çözmedim - bazen fazlası ile odaklanarak ilerledim. Amacım hızlı şekilde bir tur hepsini bitirmek ve tekrara başlamaktı. Çünkü, kelime listesi vs. çıkarmak yerine aynı metinleri tekrar tekrar okumanın (context içinde) daha yararlı olacağını düşünüyorum. Burada kurduğum mantık, bu kaynakların içindeki kelimelerin ve cümle yapılarının, sınavlar için bir "gold list" olduğunu düşünmem. Özellikle bu konu hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. (***)
      Speaking ve Essay için - bu kitaplardaki uygun cümleleri not alıp duruma göre değiştirilebilecek patern'ler oluşturuyorum ve her çalışmamda yeni yeni formlara/cümlelere dönüştürmeye devam ediyorum.
      Listening için; podcastleri pasif zamanlarda BBC News dinleyerek (geriye dönme ya da transcript yok), aktif zamanlarda, önce yardımsız sonra transcript yardımı ile sevdigim podcastleri dinleyip eksikleri tespit edip geriye sararak vb. şekilde ve yine uygun patern varsa not ederek ilerlemeyi deniyorum. Buna yakin zamanda ESL Lab ve Ello'yu ekleyecegim.
      Özellikle (***) ile isaretlenen kisim ile ilgili yorum yapabilirseniz çok sevinirim, burada dusundugum bir sey de; zaten ister istemez farkli reading ve listening (film, haber, blog, makale vb) girdilere maruz kalarak cesitligi arttiriyor olabilmemiz.
      Sinava 1 ay kala toefl'a yonelip ornek denemelerini cozmeyi dusunuyorum.

    •  8 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba hihicortohi6731, kelime edinimi için okuma ağırlıklı çalışma yapmak her zaman önerdiğimiz bir şeydir ve evet makaleler belirli kelimeleri tekrar eder, gold list dediğin şey doğru yani. Ama bu çalışmayı daha etkin ahle getirmek için önerilerim var. Birincisi kelime testi çözerek, okuduklarımdan benim kelime hazneme ne geçmiş ne geçmemiş bunu tespit etmek, gözümden kaçan varsa da onları edinmek, hem de böylece bir boşluğa ne geleceğini tahmin etme becerim de artıyor bu da toefl gibi sınavlarda bilmediğim kelimeleri tahmin edebilmem için ya da bilmediğim bir kelime-terim çıktığında tahmin edemiyorsam da cümlenin geri kalanından ana hattı çıkarabilmem için önemli. Bir diğeri kendi listemi çıkarmak ama sonunda sadece kelime listesi takibi yapabilmek için değil bu. Bu noktayı açayım biraz: diyelim ki bir metin aldım karşıma okuyorum, önemli yapıların altını çizeyim, bazı kelimeleri tahmin ederek geçiyorsam birkaç tahminde bir sözlükten bakıp doğru yolda ilerliyor muyum göreyim ve bu kelime önemli bir kelimeyse onun da altını çizeyim. Ama bu altını çizdiklerimin üzerine Türkçe bir şey yazmayayım, başka bir kağıda aayım almak isteidğim notları. Diyelim ki bugün bu okumayı yaptım, ertesi gün bu okumanın hızla üzerinden geçmem lazım çünkü ilk okuma keşif ve deşifre okumasıdır kelimeler pek aklımızda kalmayabilir, derdimiz ilk önce anlamak ve survive etmek o metinde; ertesi gün ikinci defa bakarken tüm metne bakmayabilirim hızlanmam gerekirse altı çizili noktalara bakayım, zihnimi zorlayayım eğer aklıma gelmezse bunun ne olduğu başka bir yere aldığım notlara bakıp bilgi tazeleyeyim. Bu şekilde okuma yaparsam kalıcılık artacak. Birim zamanda 100 makeleyi bir kere okuyan öğrenci olmaktansa 50 makaleyi 2şer defa okumak daha iyidir, gördüklerimin aklımda daha çok kalmasını sağlar. Dinlemeye gelince yine burada bir metnin bir canı olmasın, bir dinlemeyi yaptın sonra mutlaka metinli şekilde bir kez daha dinliyoruz hem ne kaçırdık ne yakaladık görüyoruz hem de telaffuz öğreniyoruz (hem dinleme hem konuşma için önemli olacak telaffuz); ertesi gün bu metni tekrar dinliyoruz ve bu da senin pasif zaman dediğin zamanda gerçekleşsin, bak bakalım metin gözünün önünden akıp gidiyor mu. Yani pasif zamanda yeni bir şey yapma öncekilerin üzerinden geç. 1 ay kala deneme çözmeye gelince 1 aydan daha önce başlamanı öneririm, soru kalıplarına, metin ile sorular arasında mekik dokumaya, sınavın çok farklı konu ve yoğunluktaki metinlerine , zaman karşı yarışmaya alışmak için biraz daha fazla zaman vermen iyi olur. Tabii ki sadece okuma için değil her bölümde bu alışma döneminin biraz uzun olması iyi olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir başarılar dilerim💯

    • @hihicortohi6731
      @hihicortohi6731 4 หลายเดือนก่อน

      edit: ustu cizili cumleler - - karakter sebebi ile olmus. bu cizgiyi dikkate almayin lutfen.
      Merhaba, umarim sizin icin de her sey yolundadir. Konu hakkinda bilgilendirmek/guncelleme yapmak istedim, umarim birileri de faydalanir ayrica ufak denilecek 3 adet sorum var (speaking ile ilgilidir) :)
      Sizlere de tekrar cok tesekkur ederim simdiden,
      Cesitli sebeplerden dolayi TOEFL surecimi biraz ertelemek durumunda kaldim.
      Bu surecte;
      Tum okuma calismalarim, kelime ogretmekten (kalici sekilde edinmek zaman aliyor) ziyade kelime tahmin etme (educated guess) yetenegimi oldukca guclendirdi. Reading videolariniz icin ayrica tesekkur ederim, bunlari yeni kesfettim, cok guzel calisma,
      Bir dilde o denli fazla kelime var ki, bunlari tahmin etme yeteneginin bunlari bilme yeteneginden daha guclu bir yetenek oldugunu tecrube ettim. Bunu biraz kendine balik satin almak ile kendine balik tutmayi ogretmek seklinde ozetleyebilirim.
      Bunun en buyuk yarari bir metni okurken kendini rahat hissetmeye destek olmasi. "O dilde bilinen kelime sayisinin o dildeki kelimelerin % olarak cok azi olmasi" (c2 ya da nativde olunmadigi taktirde) onyaklasimi ile metine yaklasmanin "bilinmeyen kelime varsa da ben bunu algilayabilirim&cikarabilirim" onyaklasimina gore psikolojik olarak insan icin zayif olmasi ve metini algilamayi&edinmeyi olumsuz etkilemesi. (Bu yorum insanin karakterine ve bakis acisina gore de degisebilir)
      1. soru: Bu dogru bir yorum mudur? Sizin fikriniz nedir?
      Listening icin yaptigim sey; (toefl sureci ertelendigi icin onerinizi degistirmek durumunda kaldim, sinav odakli calismada sizlerin video'da bahsettigi yontem ile oldukca ilerleniyor, bunun icin cokca kez tesekkurler, fakat sinav calismayan birisi icin keyifli olmayabilir) hosuma giden konular hakkinda -transcript olmasi sartiyla- surekli dinleme yapmak. authentic input, konuya olan merakimi cektigi icin calisma surekliligine oldukca katkida bulunuyor.
      aktif calisma: -genel dil gelisimi odakli, sinav odakli degil-
      birinci calisma; dinlemeden once authentic bir metni (bu metinler oldukca ilgi cekici 15 20 dk sureye sahipler benim icin) okumak (ki boylece gercekten anlamak istedigim konulari onden okuyarak anlama oranini buyuk bir oranda arttirmis oluyorum)
      ikinci calisma: sadece dinlemek
      ucuncu calisma:
      1. listening yaparken kacirdigim yerlerin dikkatimi ceken kisimlarini tespit etmeye calismak (her kacirilani degil)
      2. speaking icin kullanmayi hedefledigim collacation & cumleleri not etmek
      3. talk to yourself seklinde bu collacation ve cumlecikleri tekrar etmek - tutulan notlar ile hayali diyaloglar uydurmak (cumlecikler seklinde bilgi edinilmedigi zaman konusma, tr>en ceviri dusunulerek ciktigi icin, cok zayifliyor)
      - bazen bu calismayi dizilerin transciptleri ile de yapiyorum, - buradan speaking icin cok etkili phrase'ler edinilebiliyor - orn. friends
      bunu bazen podcast gibi dinliyorum calistiktan sonra pasif zamanlarda.
      pasif calisma:
      1. her firsatta anlayip anlamamayi onemsemeden bbc news dinlemek
      2. bazen o gun calistigim podcasti birkac kez daha dinlemek
      2. soru: dinlerken ve okurken hosuma giden ve konusurken kullanmayi hedefledigim cumlecikleri not alip tekrar etmek icin mi zaman ayirmak daha dogru olur,
      not alarak zaman kaybetmek yerine bu cumlecik guzelmis belki kullanirim diyerek - kendimce o an su contexte su sekilde kullanirim diye biraz dusunup hayali bir konusma gerceklestirip ustunden gecip yeni girdileri mi kovalamak daha dogru olur?
      cunku gunde 10 cumlecik kaydetsem 6 ay sonra yaklasik 2000 adet cumlecik -sentence mining- yazmis olacagim, bunlari tekrar etmek - hayali diyaloglar kurmak basli basina koca bir zaman alacaktir. Bir de bu genel calismayi 5 yil yaptigimizi dusunelim, sistem kitlenir :) Fakat input miktari ilerledikce -eger onemli ve kullanislilar ise- bu cumlecikler karsima cikarlar ve dogal olarak tekrar yapmis olurum diye dusunuyorum.
      3. soru: bu bakis acisi hakkinda (sinav disi ingilizce calismak dusuncesi ile) sizin dusunceleriniz nedir, speaking icin baska ne gibi bir oneriniz vardir? (imitation method vs?) sinav disi gelisim)
      tesekkurler 😊

    •  4 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba hihicortohi, öncelikle ilgin için teşekkürler. Sorularına geleyim: 1. kelime tahmin etme becerisine odaklanman çok yerinde bir tercih, dediğin gibi sadece bildiğimiz kelimeyi arttırma çabası bizi bir yerde kilitler, ama tahmin becerisi ile bilmediğimiz kelimelerin bulunduğu cümleleri rahatlıkla anlayabiliriz. Zaten sen okumayı sürdürdükçe tekrar eden kelimelerle karşılaştıkça edinim gerçekleşecektir, özel bir ezber olayına girmeye gerek yok. Bunun yanında ama işine yarayacağını düşündüğün "collocation"ları not alabilirsin, sadece edinimi hızlandırmak amacıyla. 2. dinleme için sadece dinlemek dediğin kısım sonradan kontrolünü yapamadığın için diğerleri kadar ilerleme sağlamaz, ama bir yandan da her an ders çalışır modda olamayız o nedenle hepsinden yararlanmak iyi olur. Yani masabaşında odaklı dinleme yaptığımda sonrasında metni açıp ne yakaladım, ne kaçırdım, gördüklerimden yanıma kar kalabilecek sonradan kullanabileceklerim var mı(varsa not alabilirim, bu notu örnek cümle ile alsam çok daha iyi olabilir, her not aldığımı kendim cümlede kullanmaya çalışırsam ama iş uzar o nedenle örnek cümle yeterli olur. Daha sonra bir speaking çalışması için elimdekilerden kendim bir konuşma oluştururken yararlanabilirimi o da ayrı bir mesela tabii ki) bir bakayım. Ama bazen de elimde metin olmasa da keyifli de olanilecek bir dinlemeyse bunu da denemek iyi olur, asıl olay sürekli böyle yapmamak çünkü ne anladığını kontrol edemiyor kişi böyle bir durumda. Ayrıca metin okumalarında yaptığımız gibi dinlemeleri de birkaç defa elden geçirmekte fayda var, yani birkaç gün önce detaylı üzerinde çalıştığım bir metni daha sonra başka bir gün tekrar etmek, ki o tekrar zamanı ilk seferki gibi büyük dikkatle olmayabilir. Sürekli not aldığında bir süre sonra artık sistemin tıkanacağını söyledin, bunda da haklısın; not aldığımız ya da tekrar ettiğimiz şeyleri bir zaman sonra salmak lazım🙂 yoksa bu işin sonu yok; ama zaten sen okumayı-dinlemeyi sürdürdüğün sürece tekrar tekrar göreceğin şeyler olacak ve en eski notlarına rtık zihnine geçecektir. Açıkçası ben öğrenciyken sürekli okudum, okulda hafalık yüzlerce sayfa okuma yükümüz vardı tutup not alsam dersleri yetiştiremezdim, bazen hiç not almıyordum tahminle devam ederken bir yerde tıkanıyorsam o zaman bakıyordum sözlüğe, bazen tıkanmasam da doğru gidiyor muyum diye bakıyrdum sözlüğe. Çok karşıma çıkan ve zihnime kazınmayan bir şey varsa o zaman not alıyordum. Bazen de yoğun bir metinde çok sözlük karıştırarak ilerlerdim ve not da alırdım ama bu not aldığım kelimelere çok dönmezdim, o anda sözlük incelemesi yapıp not alma sürecinde kelime ile geçirdiğim zaman ve odaklanmam önemli olurdu, incelerdim iyice notunu da yazardım ama dönp bakmazdımi dediğim gibi kelimeyle geçirdiğim süre zihnime kazınmasında etkili olurdu, zaten okudukça dinledikçe de rastlardım bir yerlerde. Bir de bu kelime ile vakit geçirmek onu yazmak kelimenin doğru yazılışını öğrenmek için, bir nevi kas hafızası geliştirmek için iyi olurdu, sınavda yanlış yazmazdım mesela sonradan, ya da telaffuzunu da iyice sindirmiş olurdum. 3. konuşma için önerim bol bol role playing yapmak, yani biriyle karşılıklı konuşmam gerekmiyor, ben karşılaşabileceğim durumları göz önüne alıp konuşmalar yapayım ki yarın bir gün o durumda kaldığımda kelimelerim, telaffuzum, cümle yapımle ilgili bir hazırlığım olsun. Kendinle ilgili konuşmalar yaparak başlaman önemli, kişisel ya da mesleki olarak karşılaşabileceğin sorular ya da kendini anlatma çaban içinde neler lazım olur sana bunları belirlemen ve o yönde hazırlık yapman önemli. Ayrıca sesli okumalar çok önemli bence, bir metni aç ve dinlerken sesli şekilde sen de söyle, telaffuz, tonlama, vurgulama her şey oturur, zaten sen de farkındasın bu yöntemlerin anladığım kadarıyla. Tüm bu çalışmalar ve bol pratikle yolunun açık olduğundan eminim. Umarım yardımcı olabilmişimdir, başarılar dilerim💯

  • @enthusiastic6991
    @enthusiastic6991 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam 5-10 dakikalık bu tarz akademik listening örneklerinin olduğu bir site öneriniz var mıdır? Çok fazla kaynak var ve kafam karışıyor açıkçası. Ted-Ed videoları var 4-10 dakika arasında değişiyor ve bilimsel her türlü konuda animasyonlu videolar. Sizce uygun olur mu?
    Hocam ayrıca IELTS akademik sınavına gireceğim. Bu tarz dinlemelerden en az kaç tane yapmalıyım ki 7.5-8 alabileyim? Mesela 100-150 civarı böyle bir aktif dinleme yeterli olur mu? Ve de günde en az kaç saat dinlemeliyim sınav sürecinde?

    •  2 ปีที่แล้ว +8

      Merhaba asff, esl-lab sitesi de akademik dinleme örneği görebileceğin bir site. TED videoları da iyidir ama sınava hazırlanırken unutmamak lazım TED konuşmaları birileri dinleme yapabilsin dikkatiyle hazırlanan konuşmalar değil, yani fayda sağlarız ama akademik dinleme yaparken yaptığımız not alma olayını gerçekleştiremeyebiliriz, bu da sınav hazırlığında canımızı sıkmasın; iyi bir şey yapalım derken moral bozmayalım😊 Genel olarak dinleme geliştirmek istiyorsak TED videolarından esl-lab sitesine youtube belgesellerine kadar birçok kaynaktan yararlanabilirsin. Sınav konusuna gelince senin dinleme seviyeni ve bunun sınav sorusu çözerkenki yansımasını bilemediğim için 7.5-8 için şu kadar dinleme yap diye bir sayı telaffuz edemem, sağlıklı olmaz. Günde en az bir saat çalışmayı öneririm ama, ne zaman gireceğin ve günlük programının yoğunluğuna göre arttırırsın. Dinleme sorusu çözerken hızlı okuma becerinin de önemli olduğunu hatırlayarak okuma ile mutlaka destekle kendini; ayrıca dinleme yapıp soru çözdükten sonra o metinleri ikinci defa dinlemen ve dinlerken de gözünle metni takip etmen ilerlemen açısından çok önemli, sadece dinleme yapıp soru çözüp ilerleme mutlaka ikinci defa üzerinden bu şekilde geç. Hem sadece kulak geliştirip, not alma becerimizi arttırmak için dinleme yapmalıyız, hem de bunu deneme çözerek desteklemeliyiz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başarılar diliyorum🌸

  • @pnarerhan3717
    @pnarerhan3717 2 ปีที่แล้ว +2

    Esl lab daha çok amerikan ingilizcesine mi yer veriyor daha çok? Her aksanda dinlemek istiyorum yalnız, british english e odaklanmak istiyorum bu yüzden pre intermediate tan başlayan british english listening kaynakları var mıdır

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Pınar, evet esl-lab daha çok conversational American English. British için BBC'den 6-min parçalarını dinleyebilirsin. Ya da ello.org içinden British olanları seçebilirsin 👍 Keep up the good work💯💐💪

  • @dnzsby
    @dnzsby 11 หลายเดือนก่อน +1

    Hazirligi gecme duasi amin

    •  11 หลายเดือนก่อน

      Başarılar dnzsby💐🙏

  • @emreylmaz8968
    @emreylmaz8968 ปีที่แล้ว +1

    Günde kaç saat listening çalışmalıyım. 1 saat veya 50 dk uygun mudur?

    •  ปีที่แล้ว

      En az 1 saat öneriyoruz Emre👍

  • @hakanaksoy-bp2lg
    @hakanaksoy-bp2lg 10 หลายเดือนก่อน +1

    Normal insanlar : Anlıyorum ama konuşamıyorum
    Ben: Konuşuyorum ama karşımdakini ve ya sınavdaki listening i anlamıyorum
    Ne acınası. Sanırım hiçbir zaman listening skill de başarılı olamayacağım

    •  10 หลายเดือนก่อน

      Merhaba Hakan, hiç dert etme konuşuyor olman gayet iyi, dinlemede ise belki çalışma sistemini değiştirmen gerekir. Dinleme yaparken sadece dinleyerek çalışma yanlışına çok düşen arkadaşımız var. Dinleme yaparken önce bir kez dinle ne anladığında bir bak, sonra metni aç bir taraftan gözünle takip ederken bir taraftan da dinle böylece neyi kaçırdın neyi yakaladın bu farkındalığı elde edersin. Daha önemlisi hangi kelime nasıl telaffuz ediliyor bunu görürsün. Bir yandan da bol okuma yap, okurken de hep bahsettiğimiz düz okumayı yap yani Türkçe öğe dizilişine göre dizmeye çalışma cümleyi, verilen sırada oku ve öğe dizilişine alış bu cok önemli çünkü dinlerken bu sırada duyacaksın ve algılamanın da bu sıraya alışması önemli; eğer alışmazsan kelimeleri duyan ama anlam çıkaramayan kişilerden olursun. Bunları yaptığında dinlemek düzelecek; okuduğunu anlayan kişi telaffuz bilgisine de sahipse ve bol egzersiz yaparsa dinleme becerisi cok ilerler, sorun olmaktan çıkar bu konu. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başarılar dilerim💯

  • @didemdenizici2547
    @didemdenizici2547 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba umarim hemen yanit qlirim dinlerken anlamasakda dinlemek gelistiriyor mu

    •  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Didem, anlamadan dinlemek vakit kaybı olur çünkü kelime, bilmediğin ya da anlamdan çıkaramadığın bir kelime ise defalarca dinlemek bunu değiştiremez. Okuduğunu anlayan ve kelimelerin telaffuzunu bilen kişi dinlemede de iyi olur. Çalışmanı bu iki yönde götürmen iyi olur. Okuma yaptıkça cümle yapısı hakimiyetin gelişir kelime ve gramer bilgin oturur. Dinleme yapacağın zamansa önce kendini dene bir kere dinleyip ne anlıyorsun bak. Sonra ikinci defa dinle ama bu sefer metni açıp gözünle de takip et; neyi anlamışsın anlamamışsın bunu değerlendirmiş olursun; ayrıca kelimelerin telaffuzunu öğrenmiş olursun. Bu şekilde çalışmak ilerletir seni ama metinli dinleme yoksa vaktin boşa gider. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başarılar dilerim🌸

  • @prof5251
    @prof5251 3 หลายเดือนก่อน +1

    Altyazı ingilizce mi olmali Türkçe mi ?

    •  3 หลายเดือนก่อน

      İngilizce açarsın böylece kelimeleri görüp birnyandan da duyarsin ve telaffuz öğrenirsin. Bilmediğin kelimeler için de sözlüğe bakabilir ya da çoksa bu kelime sayisi 1 kere de Türkçe altyazi ile izlersin🎯💯

  • @emin4599
    @emin4599 11 หลายเดือนก่อน

    ☀️

    •  11 หลายเดือนก่อน

      Emin💐

  • @HACKERdENTIST
    @HACKERdENTIST 2 ปีที่แล้ว

    thanks

    •  2 ปีที่แล้ว

      Mesut💐🌞

  • @mustafaatalay212
    @mustafaatalay212 5 หลายเดือนก่อน

    öyle bir gıcık skill ki listening 2 gün boşlayınca kulağım sanki hiç dinlememiş gibi oluyor

    •  5 หลายเดือนก่อน

      Kesinlikle öyle Mustafa consistency is the 🔑 🗝

  • @ayse004
    @ayse004 ปีที่แล้ว

    Yarın sınavım var yeterlilik 😢

    •  ปีที่แล้ว +1

      Başarılar Ayşe 🙏

    • @ayse004
      @ayse004 ปีที่แล้ว

      @ teşkürler ☺️ kanalınızı çok faydalı buldum ve arkadaşlarıma tavsiye ettim. İyki varsınız :)