Hej, tack för en intressant video! Går det att lista ut vilken sort jag har? Köpte för ca 10 år sedan två plantor, får väldigt lite bär, är troligen köpta på plantagen. Jag ser gärna fler videos på exempelvis nötter, aprikos och bär. Johan
Ett vagt minne från långt tillbaka är att Blåbärstryet Anja var speciellt framtaget för att odla häck. Positivet att den är tålig och ogiftig. Men minnesbilden är att man inte framhävde bären, skördem och smaken då. Tror du att du ens fick tag på två små buskar som blommar samtidigt och är olika varieteter (ser de olika ut i detaljerna) - de ska ju alla vara "Lonicera...kamchatica", för att vara ätliga, men sen dessutom olika namnsorter (jfr äpplen). Jag lärde mig mycket av Trädgårdstrollet och hennes sort-lista. Kolla den! Vi bor i Skåne. Har köpt per postorder, Tomitschka, Vostorg, Jugana och Dotj Velikana, de levererades från Blekinge, och från Polen köpte jag Wojtek och Klon44, också per postorder. Sammanlagt har vi 8 buskar, men kan inte ännu sammanfatta egenskaperna. Odlingen har gått bra. Alla gav en liten skörd året efter planterigen och den har blivit bättre och större år för år. De växer fint i en torr backe i trädskugga (halv sol), men vi vattnar rätt mycket, för vi har ju inte metervis med snö som töar på våren. Det blir jättegod sylt. Du kanske ska komplettera med någon sort som blommar sammantidigt - man talar om pollinerande sorter har jag märkt, och om dessert-bär och sådana för kommersiell odling. Man kan samodla sorter från olika länder och kontinenter, säger de största experterna - googla! Det är lätt att köpa inom EU. Min amatör-tanke var att köpa från en handelsträdgård på samma breddgrader som vi, därför Polen och inte mellersta Finland, där Blomqvists ligger.
Hej! Svårt att säga vilken sort det är. Vi köpte också blåbärstry för 10 år sedan och då fick vi tag i ryska sorter. Tack för förslagen på andra videos!
Under en regnperiod brukar vi passa på att ta sommarsticklingar, gärna på morgonen. Det kan vara lite svårare att ta sticklingar på sommaren jämför med vintern eftersom de är känsligare, har lättare för att torka ut och det krävs lite mer skötsel. Vi brukar ta årsskotten på de yngsta buskarna någon gång mellan juni-augusti. Man skiljer på örtartade och halvförvedade sticklingar och ju tidigare på sommaren man klipper buskarna desto mer örtartade är de. Under juli börjar årsskotten mogna och blir de mer och mer förvedade. Klipp årsskotten i ca 5-14 cm om det är örtartade och lite längre om det är halvförvedade. Med minst två bladnoder per kvist. Nedersta delen skärs snett (för att få större yta som bildar rötter), direkt under en bladnod. Toppen klipps rakt av, direkt ovanför en bladnod. Lämna det översta bladparet och ta bort resten av bladen. Lycka till!
Den trivs att växa i väldränerade jordar men den tål en del markfukt. Vi odlar den bland annat i Skogsträdgården bland andra buskar och träd. Så länge den får en konkurrensfri etablering, rikt med näring så kan den växa bra tillsammans med andra växter.
Kul att du också odlar den! Vi har säkert 15 buskar som vi skördar från, då räcker bären till fåglarna också :) Ett år lade vi nät över buskarna men då blev det inte av att vi plockade för att äta färskt utan då skördade vi allt på än gång för att förädla.
Det finns säkert flera plantskolor som säljer blåbärstry. Vi köpte våra första kanadensiska sorter från en lokal plantskola, nära Växjö: ravebodaplantskola.blogspot.com/ Vet också att Blomqvist plantskola skickar plantor och de säljer flera olika sorter av blåbärstry: www.blomqvistintaimisto.com/ Om du bor i Skåne kan du hitta blåbärstry hos Skogsträdgårdensväxter: ronnsaker.se/verksamheter/skogstradgardens-vaxter/vara-vaxter/ Lycka till!
Hej,jag bor I Norge , ovan Lillehammer. Vill gjärna ha Latinska navnet för att kunne beställa i Norge. Jag måste ha mest härdiga. Mvh gammal Virestad bo
Hej, Kul att du kommer från Virestad, det är inte långt från oss. Det vetenskapliga namnet för blåbärstry är Lonicera caerulea var. kamtschatica. De ryska sorterna är härdigast, här är några förslag på ryska namnsorter: - Amfora - Baktjarskaja - Baktjarskij Velikan - Cinderella - Gordost Bakczara - Leningrads Jätte - Strezjevtjanka
Den kommer ursprungligen från Ryssland så den klarar lätt av dina låga temperaturer. Tänk på att köpa rätt blåbärstry. Jag föredrar de från Kanada. De ger sötare bär.
Vad roligt att du vill odla blåbärstry. Det finns flera plantskolor och om du söker på blåbärstry och vart i landet du bor så hittar du säkert någon som säljer den. Annars har Blomqvist plantskola webbförsäljning: www.blomqvistintaimisto.com/ Se andra tips på plantskolor i tidigare svar på kommentarer. Lycka till!
Spännande! 👍🌱
Kul att du gillade videon!
Yaaay! Mer! Tack! ❤
Det kommer mer, tack för uppmuntran!
Hej, tack för en intressant video!
Går det att lista ut vilken sort jag har? Köpte för ca 10 år sedan två plantor, får väldigt lite bär, är troligen köpta på plantagen.
Jag ser gärna fler videos på exempelvis nötter, aprikos och bär.
Johan
Ett vagt minne från långt tillbaka är att Blåbärstryet Anja var speciellt framtaget för att odla häck. Positivet att den är tålig och ogiftig. Men minnesbilden är att man inte framhävde bären, skördem och smaken då.
Tror du att du ens fick tag på två små buskar som blommar samtidigt och är olika varieteter (ser de olika ut i detaljerna) - de ska ju alla vara "Lonicera...kamchatica", för att vara ätliga, men sen dessutom olika namnsorter (jfr äpplen). Jag lärde mig mycket av Trädgårdstrollet och hennes sort-lista. Kolla den!
Vi bor i Skåne. Har köpt per postorder, Tomitschka, Vostorg, Jugana och Dotj Velikana, de levererades från Blekinge, och från Polen köpte jag Wojtek och Klon44, också per postorder. Sammanlagt har vi 8 buskar, men kan inte ännu sammanfatta egenskaperna. Odlingen har gått bra. Alla gav en liten skörd året efter planterigen och den har blivit bättre och större år för år. De växer fint i en torr backe i trädskugga (halv sol), men vi vattnar rätt mycket, för vi har ju inte metervis med snö som töar på våren.
Det blir jättegod sylt.
Du kanske ska komplettera med någon sort som blommar sammantidigt - man talar om pollinerande sorter har jag märkt, och om dessert-bär och sådana för kommersiell odling. Man kan samodla sorter från olika länder och kontinenter, säger de största experterna - googla! Det är lätt att köpa inom EU. Min amatör-tanke var att köpa från en handelsträdgård på samma breddgrader som vi, därför Polen och inte mellersta Finland, där Blomqvists ligger.
Hej! Svårt att säga vilken sort det är. Vi köpte också blåbärstry för 10 år sedan och då fick vi tag i ryska sorter.
Tack för förslagen på andra videos!
Tack för en informativ video. När tar ni sticklingarna?
Under en regnperiod brukar vi passa på att ta sommarsticklingar, gärna på morgonen. Det kan vara lite svårare att ta sticklingar på sommaren jämför med vintern eftersom de är känsligare, har lättare för att torka ut och det krävs lite mer skötsel. Vi brukar ta årsskotten på de yngsta buskarna någon gång mellan juni-augusti. Man skiljer på örtartade och
halvförvedade sticklingar och ju tidigare på sommaren man klipper buskarna desto mer örtartade är
de. Under juli börjar årsskotten mogna och blir de mer och mer förvedade.
Klipp årsskotten i ca 5-14 cm om det är örtartade och lite längre om det är halvförvedade.
Med minst två bladnoder per kvist. Nedersta delen skärs snett (för att få större yta som bildar rötter), direkt under en bladnod. Toppen klipps rakt av, direkt ovanför en bladnod. Lämna det översta bladparet och ta bort resten av bladen. Lycka till!
@@grobladspermakultur1589 tusen tack 😊!
Hur mycket fukt vill blåbärstry ha? Hur reagerar den på konkurrens från andra bärbuskar eller fruktträd?
Den trivs att växa i väldränerade jordar men den tål en del markfukt. Vi odlar den bland annat i Skogsträdgården bland andra buskar och träd. Så länge den får en konkurrensfri etablering, rikt med näring så kan den växa bra tillsammans med andra växter.
Har blåbärstry men tävlar med fåglarna om bären
Kul att du också odlar den! Vi har säkert 15 buskar som vi skördar från, då räcker bären till fåglarna också :) Ett år lade vi nät över buskarna men då blev det inte av att vi plockade för att äta färskt utan då skördade vi allt på än gång för att förädla.
fler videor om buskar tack!
Tack för förslaget!
Nu har jag køpt en lonicere caerulea var.Edulis Draugen E Dunleddved. Han sa den var själv pollinering. Køpte en
Kul att fått tag på busken. Ja den är självpollinerande men gynnas av korspollinering och ger mer och större bär om man har två eller tre buskar.
Var kan man skaffa den här buske?
Det finns säkert flera plantskolor som säljer blåbärstry. Vi köpte våra första kanadensiska sorter från en lokal plantskola, nära Växjö: ravebodaplantskola.blogspot.com/
Vet också att Blomqvist plantskola skickar plantor och de säljer flera olika sorter av blåbärstry: www.blomqvistintaimisto.com/
Om du bor i Skåne kan du hitta blåbärstry hos Skogsträdgårdensväxter: ronnsaker.se/verksamheter/skogstradgardens-vaxter/vara-vaxter/
Lycka till!
Hej,jag bor I Norge , ovan Lillehammer. Vill gjärna ha Latinska navnet för att kunne beställa i Norge. Jag måste ha mest härdiga. Mvh gammal Virestad bo
Hej, Kul att du kommer från Virestad, det är inte långt från oss.
Det vetenskapliga namnet för blåbärstry är Lonicera caerulea var. kamtschatica.
De ryska sorterna är härdigast, här är några förslag på ryska namnsorter:
- Amfora
- Baktjarskaja
- Baktjarskij Velikan
- Cinderella
- Gordost Bakczara
- Leningrads Jätte
- Strezjevtjanka
Kul.Takk. Här oppe blir det som regel øver 1 m snø efter hand. Vill den resa sejj upp igen efter vinteren. Tål den sådan vinter,
Mvh Ragna
Den kommer ursprungligen från Ryssland så den klarar lätt av dina låga temperaturer. Tänk på att köpa rätt blåbärstry. Jag föredrar de från Kanada. De ger sötare bär.
Ok. Men det var snömengden jag tenkte på. Krusbæren (finsk)blir så platta å krokiga av snøn. Takk
Måste nog byta dom jag køpr då. Balalajka och Altaj=ryska..Om jag vill ha søtare og som ni sa tåler ogjemn vintertemperatur.
Kan man beställa plantan hos er?
Vad roligt att du vill odla blåbärstry. Det finns flera plantskolor och om du söker på blåbärstry och vart i landet du bor så hittar du säkert någon som säljer den. Annars har Blomqvist plantskola webbförsäljning: www.blomqvistintaimisto.com/
Se andra tips på plantskolor i tidigare svar på kommentarer. Lycka till!