Amerika'da Eğitim #2: Doktora ve Sonrası (İş olanakları, vs)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 มิ.ย. 2018
  • Siz sordunuz, ben cevapladım! Amerika'daki eğitimimle ilgili sorduğunuz tüm soruları yanıtladığım 3 videoluk serinin ikincisi burada.
    Geçmişim ve üniversite eğitimim hakkında çektiğim tüm videolar burada: bit.ly/2N4ewo5
    Bu videoda şu soruları cevapladım:
    Doktora…
    0:42 - Neden akademiye devam ettin? Akademik süreci neden tercih etmeliyiz? Korkusu olanlara, gözünde büyüyenlere tavsiyelerin neler olur?
    1:47 - Okulu nasıl kazandın?
    5:36 - Psikolojinin bir çok alt alanı var, bu alanda ilerlemeye nasıl karar verdin? Alanından memnun musun? Zorlukları neler?
    07:06 - Psikolog olarak çalışmak yerine neden akademide kalmayı tercih ettin?
    07:15 - Nasıl burada yaşama kararı aldın?
    08:29 - Lisanstan sonra doktora okumak ile Master yapıp doktora okumak arasında bir fark var mı? Başka ülkelerde Master yapmadan doktora yapmak mümkün değil, o yüzden bu Amerikan sistemi bana ilginç geldi.
    09:22 - Amerika'da yüksek lisans yapmak için nasıl bir yol izlenmeli? Yurtdışında doktora yapmak için gerekli şartlar nelerdir? Genel olarak istenen nitelikler nelerdir?
    10:04 - Psikoloji alanında doktoraya kabul almak için en önemli kriterler neler?
    10:12 - Harvard'a kabul almanın kriterleri neler? Harvard'da asistanlık yapmak için kriterler neler?
    Başvurular…
    11:32 - Üniversitedeyken hangi okullara başvuru yapmamız daha iyi olur? Hangi okullar öğrenci alımı konusunda daha bol?
    12:35 - Doktora tercihlerinizde kaç okula başvurmuştunuz ? Malum başvurular paralı :) Kimi öğrenci garanti olsun diye 15-20 okula, kimisi de çok detaylı araştırıp sadece 3-4 okula başvuruyor. (Ana kriter eş durumundan dolayı Boston ve civarı diye tahmin ediyorum.)
    13:41 - Başvuru öncesi şu anki PI'ınız ile görüşmüş müydünüz? Yoksa, psikolojide de 3 rotasyon şartı var mi tez hocanızı seçmeden önce?
    15:03 - Mezuniyet sonrası yurtdışında bu tür bir eğitim almayı düşünüyorsak istediğimiz üniversite ile ne zaman ve nasıl iletişime geçmeliyiz?
    Maddi durumlar…
    16:25 - Her doktora öğrencisi asistanlık yapabiliyor mu? Maaşlar oradaki yaşam şartlarına göre ne durumda?
    17:32 - Burs almak, üniversitelerden kabul almak konusunda bilgi verebilir misin?
    18:00 - ABD'de hayat bir öğrenci için pahalı mı?
    18:53 - PhD öğrenci maaşlarının düşüklüğü ve büyük şehirlerin pahalılığından dolayı Boston veya NYC'deki okullara başvurmak beni düşündürüyor. Ama network/iş imkanları ve okul kalitesi de cezbediyor. Boston'dan genel anlamda memnun musunuz yoksa başka bir şehir olsaydı dediğiniz bir durum oldu mu hiç? (İklim/sosyal olanaklar/lokasyon vs anlamında da)
    21:08 - Doktora konusunda özellikle maddi açıdan ne tür gereklilikler var, fon bulma olayı nasıl oluyor?
    21:24 - Endüstri ve örgüt psikolojisi hakkındaki düşüncelerini de açıkçası merak ediyorum Türkiye’de çok önem verilmiyormuş gibi geliyor bana.
    22:06 - Ben de doktora öğrencisiyim ve 6 ay ile 1 yıl arası hem dil pratiği hem de akademik çalışmalarıma yardımcı olması için Amerika'ya gitmek istiyorum. Oradaki hocaların benim gibi kısa dönem gelmek isteyen öğrencilere tutumu nasıl acaba? Yani çalışıyorlar mı böyle öğrencilerle
    23:03 - Amerika'da Türk dili ve edebiyatı üzerine ilgi nasıl çalışma alanı düzeyi ne durumda. Buradan gitmek komik mi olur? :)
    23:33 - Oradaki sosyal hizmet programları hakkında bilgin var mı, doktora programını orada yapabilir miyim?
    23:59 - Yurt dışında doktora veya yüksek lisansını yapıp Türkiye’deki bir üniversitenin kadrosuna girmek daha mı avantajlı oluyor?
    Sonrası…
    24:28 - Öğrenciliğin bittikten sonrada Amerika’da kalmayı düşünüyor musunuz yoksa eşin ve sen Türkiye’ye taşınmak ister misiniz? Dönersen ne iş yaparsın?
    24:47 - İlerideki hedefin nedir? Doktoran bitince ne iş ile uğraşacaksın?
    25:08 - Psikolojide post-doc'luk yapılıyor mu ? Herhangi bir planınız var mı okul sonrası? (upuuzun bir tatil olabilir mesela 😁)
    25:45 - Merhaba, doktoranız bitince şirketlerde mi işe başlayacaksınız yoksa okulda akademik kariyer yapacaksınız? Ayrıca iş teklifleri geliyor mu, iş bulmak çalışkan ve zekiyseniz kolay oluyor mu Amerika’da?
    26:52 - Doktora öğrencilerinin veya doktorasını bitiren kişilerin yurtdışında üniversitelerde çalışması için ne yapması gerekir? Yüksek lisans veya doktora sonrası orada yaşamak için neler yapmam gerekli?
    28:24 - Yurtdışında iş bulmak kolay mıdır? Türkiye’deki gibi merkezi bir sistem olmadığından üniversitelere mi başvurmak gerekir? Burs bulup araştırma yapmak için yurtdışında yaşama fırsatı bulduğumuzda, gittiğimiz ülkede iş sahibi olmak için neler önerirsiniz?
    29:03 - Yurtdışında eğitim aldıktan sonra orda yaşamaya devam mı etmeli.. Yoksa ülkeye dönüp katkı mı sağlanmalı? Orda kalınca bunun vicdani yükü olur mu sence?

ความคิดเห็น • 59

  • @seherb2967
    @seherb2967 6 ปีที่แล้ว +11

    Bu aralar sizin videolariniza takildim, tesadufen videonuza tikladim ve artik hep izliyorum😊 konusma tarziniz ve sesiniz insani dinlettiriyor 👏

  • @catwomanxl3768
    @catwomanxl3768 5 ปีที่แล้ว +1

    mükemmel açıklayıcı bir video olmuş. ellerine sağlık :)

  • @betuldemir6235
    @betuldemir6235 6 ปีที่แล้ว +1

    Güzel bir seri oluyor devam lütfen 👌✋

  • @tristesseetude
    @tristesseetude 6 ปีที่แล้ว +3

    Her zamanki gibi kaliteli içeriğiniz için teşekkür ederim. Belli ki bunca yıl oldukça büyük bir emek ortaya koymuşsunuz, ilk olarak emeğinize sağlık. Şu an ilgilendiğiniz alana olan tutkunuz beni de motive etti. Özel hukuk alanında yüksek lisans yapıyorum ancak gerçekten kendime yakın bulduğum bir alan henüz bulabilmiş değilim. Sanırım bu sorunun cevabına daha fazla araştırma yaparak ulaşabileceğim. Yılmak yok :).

  • @karcicegi5366
    @karcicegi5366 6 ปีที่แล้ว +1

    çok güzel ve faydali bir seri tesekkurler

  • @hazaldincer2456
    @hazaldincer2456 6 ปีที่แล้ว

    Özel sektörün de insana çok farklı şeyler kattığını düşünüyorum. Umarım kendinize uygun güzel bir iş bulursunuz :) Sevgiler,

  • @Keeeeeennnnyyyy
    @Keeeeeennnnyyyy 6 ปีที่แล้ว +4

    Araştırmacı olduğun çok belli sistemli çalışıyorsun resmen dakikaları tek tek yazmışsın 😊

  • @victoriasreading
    @victoriasreading 6 ปีที่แล้ว +3

    Butun sorularima cevap vermissiniz , cok tesekkurler 😊 Doktora sonrasinda ozel sektor konusunda size katiliyorum. Ben de okumayi/ogrenmeyi sevdigim icin PhD yapacagim ama kendi isimi de (personalized medicine) surdurmeyi dusunuyorum okul sirasinda ve sonrasinda. "Kesinlikle akademisyen olacagim, cok idealistim" demiyorsaniz ; post-doc'luk bir omur torpusu ve burnout syndrome'u kacinilmaz gibi. (is yuku/belirsizlik/dusuk maas/stres/yayin cikarma ve grant telasi vs) Philly'den sevgiler 🤗

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Aynen katılıyorum, sevgiler :).

  • @ecehorasan7555
    @ecehorasan7555 6 ปีที่แล้ว +1

    gizemcim seni yeni yeni tanıyorum ve izliyorum ama böyle samimi içten ve detaylı anlatımlar için teşekkürler. ünv istatistik bölümünden mezun olalı 5 yıl oldu ama oturup bu öğretici 3 video serinin izledim 😊 senden ricam okuduğun faydalı türkçe ve yabancı kitaplar paylaşırmısın bizimle? ve psikolojiye yeni başlayanlar için kitaplar filmler yada kaynaklar göstebilir misin? teşekkürler şimdiden 💚

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim, hem mesajınız hem de fikirleriniz için :)

  • @imamcanozkesen4854
    @imamcanozkesen4854 5 ปีที่แล้ว

    Merhaba videonuzu çok beğendim aydınlatıcı olmuş elinize sağlık. Benim bir sorum olacaktı eğer bilginiz varsa ben bir astronomi lisans öğrencisiyim lisansı bitirince amerikada doktora yapabilirmiyim ve astronomi dalında doktora programları genel anlamda burslu oluyor mu ? Teşekkür ederim.

  • @akademik_literaturk
    @akademik_literaturk 5 ปีที่แล้ว

    Merhaba,
    Öncelikle şahsen teşekkür ederim bilgilendirici çalışmalarınız için.
    Doktora başvurusunda yüksek lisans ortalamasını mı göstereceğim yoksa lisans mı? Lisans düşük çünkü.

  • @merveyemisken7100
    @merveyemisken7100 6 ปีที่แล้ว

    Merhabalar videolarınız çok bilgilendirici teşekkürler! :) Maddiyatla ilgili bi video ekliycekmişsiniz ama burda açıkladığınız bi yeri netleştirmek istedim. Aldığım maaş yetiyor derken asistanlık maaşı mı? Yani doktorada otomatikman olan burs değil de, orada çalışıyor olmanız maaş getiriyor sanırım değil mi?

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, maddiyatla ilgili soruları cevapladığım videoyu çektim, ama düzenlemeye fırsatım olmadı henüz. Önümüzdeki hafta içinde onu da yayınlayacağım. :) Evet, asistanlık maaşından bahsetmiştim, zaten burs paketi asistanlığı da içeriyor, okul burs kapsamında asistanlığı garantiliyor. Ben ayrıca iş olarak bulmadım yani asistanlığı.

  • @yeliff2812
    @yeliff2812 6 ปีที่แล้ว +3

    Doktora yapmak gibi bi niyetim yok ama sırf sakin sakin bütün terimleri güzelce türkçesini kullanarak süreci anlatman için bile izlenilir bu vidyo :)) eminim o zaman bunaldığın zamanlar oldu ama doktoraya kabul edilmemen kabul edenleri araştırıp ne yapman gerektiğine karar vermen ve vazgeçmeyip süreci iki sene daha uzatsansan da doktoraya kabul edilmen .... Senin o zamanki motivasyonun beni bu akşam motive etti şimdi seninle verdiğim arayı bitirip çalışmaya devam edebilirim .. Sevgiler (not: eşinin mezuniyet notunun çokçok daha iyi olduğunu söyledin ne kadar oldugunu da söylesen de şu meraktan kurtulsak )

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkürler! Neredeyse tüm derslerinden tam not almıştı diyelim. :)

    • @yeliff2812
      @yeliff2812 6 ปีที่แล้ว

      Gizem Altheimer o zaman ikinize de maşallah diyelim

  • @aysemtunc6246
    @aysemtunc6246 4 ปีที่แล้ว

    Radyo sinema TV bölümü okuyorum Amerika'da medya reklamcılık vb doktora programları var mı ?

  • @fc9573
    @fc9573 3 ปีที่แล้ว

    Merhabalar ben İngiltere'de tezli yüksek lisans ve doktora yapmak istiyorum Türkiye'ye döndüğümde alese girmeden devlet üniversitesinde öğretim görevlisi olabilirmiyim

  • @feonaryus
    @feonaryus ปีที่แล้ว

    Hocam öncelikle saygılar sunarım, paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
    Ben ilahiyat mezunuyum not ortalamam 2,70 . Amerikan da sosyal bilimlerde özellikle felsefe-teoloji alanında akademik kariyer için okumak istiyorum. Full İngilizce çalışıyorum GRE ve TOEFFL sınavları için,bunun yanında Arapça ve Farsça da biliyorum. Acaba bana ne önerirsiniz. Eksiklerim neler, neler yapmam gerek, gerçekten çok istiyorum ve çok çalışıyorum. Bana birşeyler onerin.. 🙏🙏🙏

  • @gorkemerenozdemir9952
    @gorkemerenozdemir9952 5 ปีที่แล้ว

    selam gizem hanım ielts 6 aldım burs bulma şansım varmı ? doktora için

  • @cansusenayat1998
    @cansusenayat1998 6 ปีที่แล้ว

    Bugün ne yedim? Videolarını daha çok çekerseniz çok sevinirimm. Bende sağlıklı beslenmeye başladım, sizin videolarınız bana cok ilham veriyor🙏🏻 Sevgiler❤️

  • @mrymbenli8735
    @mrymbenli8735 4 ปีที่แล้ว

    Merhabalar orada yurt imkanlari nasil?neden yurtta kalmadiniz?

  • @fatihdiren
    @fatihdiren ปีที่แล้ว

    Oradaki hocalar ortalama ne kadar maaş alıyor ? yardımcı doçent mesela?

  • @defne3960
    @defne3960 5 ปีที่แล้ว

    Abla bişey sorucam yurt dışında master yapıp başka bir ülkede çalışabilir miyiz Türkiye hariç?

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  5 ปีที่แล้ว

      Gitmek istediğiniz ülkenin vize kurallarına göre değişir :)

  • @edac8216
    @edac8216 6 ปีที่แล้ว

  • @isikhaykir2657
    @isikhaykir2657 6 ปีที่แล้ว

    Merhaba Gizem, çevrenizde ikinci doktorasını yapanlara rastlıyor musunuz? Örneğin; 35 yaşından sonra ya da daha ileri yaşlarda doktorasını yapan öğrenciler var mı? İkinci doktoramı yapmak istiyorum Amerika'da o yüzden soruyorum. Teşekkürler...

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Tanıdıklarım arasında ikinci doktorasını yapan yok, ama yaşı 35 üzerinde olanlar var! :)

    • @isikhaykir2657
      @isikhaykir2657 6 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkürler Gizem, sevgiler!

  • @busragece7771
    @busragece7771 2 ปีที่แล้ว

    Psikoloji bölümünde doktora yapmak için lisansın psikoloji olma zorunluluğu var mı ?

  • @conyam1
    @conyam1 6 ปีที่แล้ว

    😘💕

  • @remzipala805
    @remzipala805 3 ปีที่แล้ว

    ohio da hangi üniversitede

  • @haticekzlay4091
    @haticekzlay4091 3 ปีที่แล้ว

    nasıl yani 3.58 kötü bir ortalama mı :(

  • @Zeynep-uo9tn
    @Zeynep-uo9tn 6 ปีที่แล้ว +2

    Sizi bihter dinçele çok benzetiyorum

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว +1

      Bunu hiç duymamıştım, ama andırıyorum gibi :)

  • @iclalgocmez
    @iclalgocmez 5 ปีที่แล้ว +1

    Bende Michigan da yaşıyorum ve bu sene üç Universiteye başvuru yaptım immünoloji dalında. Yalniz not ortalamam 3.13. şimdi seni dinleyince bi ümitsizliğe kapıldım. Cevap gelmezse diye☹️

  • @katdenningstr
    @katdenningstr 6 ปีที่แล้ว

    Merhabalar, ben şu anda türkiyede psikoloji 3. sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisansımı amerikada yapmak istiyorum. Ama türkiyeden aldığım eğitimi kabul ediyor mu oradaki okullar? Giriş süreci doktora kadar zor mu oluyor bu konuda bilgi verebilir misiniz :)

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Merhaba, kabul etmemeleri için bir neden aklıma gelmiyor, ama okulunuzla konuşursanız daha net bilgi verirler diye düşünüyorum. Master'a giriş süreci daha kolay oluyor, ama burs imkanları çok limitli oluyor.

  • @elifkaran7418
    @elifkaran7418 6 ปีที่แล้ว +1

    Ilk mi ne

  • @bircanaydogmus5122
    @bircanaydogmus5122 6 ปีที่แล้ว

    Proflar acaba iş bulurum

  • @mr.yellow3250
    @mr.yellow3250 4 ปีที่แล้ว

    video başlığını görünce heyecanlandım. ilk defa izliyordum sizi ki dk 4:18'e gelene kadar. amerikada üniversite okumuş birisi olarak bu deneyimleri türkiyede üniversite okuyan kişilere anlatmanız aldatıcı. amerika'daki doktora programlarına tr'den başvurmak ile abd'den başvurmak arasında çok fark var. özellikle sözel bölümde okuyan insanlar için yanıltıcı bir video olabilir.

    • @azizkaracay4077
      @azizkaracay4077 4 ปีที่แล้ว

      abd özelinde, sosyal bilimlerde burslu phd kontenjanları çok kısıtlı diye biliyorum, doğru mu?

    • @mr.yellow3250
      @mr.yellow3250 4 ปีที่แล้ว

      @@azizkaracay4077 bilmiyorum bunu. ama international olarak zor girmesi

  • @britishshorthair8565
    @britishshorthair8565 3 ปีที่แล้ว

    sakına dönme imkanın varsa kal orada. sadece kendini ve aileni düşün, 40 yaşında kamu personeliyim. doktora öğrencisiyim. deneyimlerime dayanarak bunları yazıyorum. şimdiki düşüncelerinle 40-50 yaşında geldiğin deki düşüncelerin, dünyaya bakışın çok daha farklı olacak. benden söylemesi, karar senindir.

  • @talatyilmaz6019
    @talatyilmaz6019 5 ปีที่แล้ว

    Kixim burdaki doktor bizim baytarimiz olanaz

  • @erencandonmez1467
    @erencandonmez1467 6 ปีที่แล้ว

    Amerika'da bu kadar başarılı olmana rağmen neden türkiyede kalıp tıp, mühendislik gibi alanlarda okumadın? Belki de hakettiğin maaşı, hayat standartlarını türkiyede elde edecektin? Amerika'da yazzk etmişsin kendine :(

    • @GizemAltheimer
      @GizemAltheimer  6 ปีที่แล้ว

      Hiç tıp veya mühendislik gibi bölümlere ilgim olmadı :). Daha çok sözel veya sanatsal dallara ilgim vardı, hala da öyle. Yazık olduğunu düşünmüyorum, aksine şu ana kadar sevsem de sevmesem de yaptığım herşeyden çok güzel şeyler öğrendiğimi düşünüyorum :)

    • @piykam
      @piykam 5 ปีที่แล้ว +4

      tam aksine Türkiye'de kalsaydı kendisine yazık edecekti

    • @ulaskurttepeli1353
      @ulaskurttepeli1353 5 ปีที่แล้ว +1

      Bir İzleyici turkiyede yobazlarla mi uugrasacak cifte vatandas olup hayatini kurtarmis iste

    • @ulaskurttepeli1353
      @ulaskurttepeli1353 5 ปีที่แล้ว +1

      Bir İzleyici psikoloji de bir nevi tiptir yanliz herkes kalp ameliyatı yapmak zorunda degil