Acil şarjli isildak batarya değişimi.Emergency rechargeable flashlight battery modification.PART-2

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ก.ย. 2024
  • şarjlı acil isildagimiza ait devrenin şemasını ve çalışma mantığıni aciklamaya çalıştım.Umarim faydalı olur.
    Keyifli seyirler dilerim.

ความคิดเห็น • 34

  • @neswblvck7512
    @neswblvck7512 2 ปีที่แล้ว +1

    Devre üzerinde denemeler yaptım hatalar mevcut : 1.şarj aletine ters elektrik gidiyor ben onu 330 ohm direnç önüne diyot ekleyerek hallettim. 2.tp4056 out + çıkışına transistörden ters elektrik gidiyor buda şarj olmayıp pilin ısınmasına neden oluyor bunu çözebilmek için out + çıkışına diyot eklenerek deneme yapılabilir ama pilin voltajı düşebilir burada bir komplike durum ya tp4056 olmadan 1s bms ye 5 volt vererek denemeli

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว

      Güzel tespitleriniz var. Burada diyot kullanmaniz isabet olmuş.Devrede tp4056 kullanılması işimizi zorlaştırıyor.Bu devrede Tp4056 yerine 2s bms devresi kullanarak çok daha kolay bir devre oluşturmak mümkün.Tp4056 da şarj ve deşarj noktalarının farklı olması bizi zorlar iken bms devresi nde şarj ve deşarj noktalarının aynı yerden olması işimizi kolay hale getirecektir.

  • @nezahattinakdag1618
    @nezahattinakdag1618 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba iyi günler, bu sizin yaptığınız devreyi yaptım enerji vermeden çalıştı 5 v enerji verince isildagin ışık şiddeti arttı tp 4056 şarj kedi yandı fakat isildagin ışığı kesilmedi bu konuda bilgi alabilirmiyim. İyi günler

  • @nezahattinakdag1618
    @nezahattinakdag1618 2 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba iyi günler, bu sizin devreyi yaptım devreye 5 v enerji vermeden çalıştı fakat verince tp4056 şarj lambası kırmızı yandı isildagin ışığı kesilmedi sizden bu konuda bilgi istiyorum

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว

      İlk kontrol edeceğimiz kısım Transistör anahtarlama yapmıyor.

  • @suleymanyalcnkaya7775
    @suleymanyalcnkaya7775 2 ปีที่แล้ว +1

    merhaba arkadaş, ben şurasını anlamadım. transistörün B ayağına hem artı hemde eksi giyor arada
    diğrenç var anlamadın . aynen uyguladım ama fişe takılıda kesmiyor. teşekkürler.

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว

      Merhaba Süleyman bey.Bu direncin iki görevi vardir.Transistorun anahtarlama yapabilmesi için base pinine hem artı hemde eksi gelmesi gerekiyor.Ancak iki kutup aynı noktada birleşirse bildiğimiz kısa devre oluşur.Bu durumu önlemek için direnç kullanıyoruz.( Akım direnci az olan yönü tercih eder.Adaptor fişe takılı olduğu zaman (+) kutup direnç üzerinden (-) kutup üzerine gitmek yerine direnci az olan base pinine yönelir.(-) kutup içinde durum aynıdır)Direncin diğer görevi ise transistörun base pinine sınırlı bir küçük akım göndermektir.( Bu küçük akım ile akım kazancı ( hfe ) sağlanarak büyük akımları kontrol etmek.).Umarım anlatabilmisimdir.Sizin calismanizda fişe takıldığında devre kesmiyorsa transistör anahtarlama yapmıyor olabilir ( transistör arızalı olabilir / yanlış bağlantı yapmış olabilirsiniz/ bağlantılar sorunlu olabilir vs.) Ayrıca kullandığınız transistörun PNP olduğuna emin olunuz.

  • @ferhatobaoglu8219
    @ferhatobaoglu8219 2 ปีที่แล้ว +1

    Birde transistörün modeli ne 12 v yaptığımızda aynı şekilde çalışırmı neyi değiştirmeliyiz

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว +1

      Ben bu devrede elimde bulunan tip42 c PNP transistör kullandım.Devre 5 volt ve 1 a seviyelerinde bir akım ile çalışıyor.Kullanmis olduğum transistör ise datasheet değerlerinde 100 volt 6 a göstermektedir.Yani bu devre için kat kat üzerinde dayanıklı . Siz yapacağınız devrede kullanacağınız gerilim ve akım değerlerine göre daha düşük veya daha yüksek değerlere sahip bir PNP transistör seçebilirsiniz.Buradaki amaç Stabil ve sağlıklı devre için uygun devre elemanları kullanmak . Siz devrenizde 12 volt gerilim ile çalışacaksınız ancak devreden geçecek akım ne kadar ?????.
      Akım kısmını pas geçmeyin.cok yüksek akım değerleri olmayacak ise tip42c ve yakın değerlere sahip bir PNP transistör kullanabilirsiniz.Cekeceginiz akım seviyesi 2-3 amper seviyesinden başlıyor ise transistörü mutlaka bir alüminyum soğutucu ya bağlayın.

  • @Sabrireyiz7
    @Sabrireyiz7 ปีที่แล้ว +1

    Eline sağlık sayende bende çok iyi bi tane topladım

  • @ayhan2023
    @ayhan2023 ปีที่แล้ว

    Yaptım sorunsuz çalıştı teşekkürler..😊

  • @ferhatobaoglu8219
    @ferhatobaoglu8219 2 ปีที่แล้ว +1

    Adaptörün + ve - uçları bir dirençle(330ohm) birbirine bağlı sebebini anlayamadım

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว +1

      Guzel bir tespit.Burada sistemin çalışma mantığını anlarsak sorunuzun cevabını buluruz.Devre şebekeye bağlı iken ledlerin pasif durumda , bataryanın ise şarj olmasi hedefleniyor.Bu işlemi devrede ki PNP transistör ile anahtarlama yöntemi ile yapıyoruz.Devre şebeke üzerinde iken ( şebeke mevcut) PNP transistör un base bacağı pozitif kutup üzerinden tetikleniyor ve anahtarlama yapmıyor.sadece batarya şarj durumunda .Şebeke olmadığı zaman ise transistör negatif kutup üzerinden tetikleniyor ve anahtarlama yaparak ledlerin pozitif kutbu ile bataryanın pozitif kutbu arasını tamamlıyor.Peki pozitif kutup ile negatif kutup arasına niçin bir direnç koyuyoruz.Buradaki iki amaç var birincisi şebekenin pozitif ve negatif kutbu ( bataryanın da negatif kutbu bu kısımda )arasına direnç kullanmaz ise malum kısa devre oluşur bunu engellemek amacıyla.İkincisi ise ne demiştik bu devrenin çalışma mantığını anlatirken , transistör anahtarlamasi ile çalışıyor.Yani transistör base bacağı na duruma göre pozitif veya negatif akım uygulamalıyız.Ayni anda ikisini uygulamak mümkün olmayacağı için direnç burada akım için yol gösterici oluyor.Burada şu soru aklınıza gelebilir İyi de devre şebekeye bağlı iken transistör hem pozitif hem negatif Akim ile tetiklenmiyor mu ? Akım direnç ilişkisini bilirseniz bu sorunun cevabını da buluruz.Akim her zaman direnci düşük olan yolu tercih eder.Dolayisi ile devre şebekeye bağlı iken pozitif akımın gideceği 2 yol vardır direnç üzerinden geçmek veya transistörun base bacagina gitmek . Negatif akım içinde aynı şey söz konusudur direnç üzerinden geçmek veya bataryanın negatif kutbuna ilerlemek sizce bu iki kutup hangi yolu tercih eder ??

  • @bulentkoyuncu1088
    @bulentkoyuncu1088 2 ปีที่แล้ว +1

    merhaba elinize sağlık devreyi uyguladım oldu fakat diyot cok ısınıyor ne yapmalıyız? diyotu büyültmek mi gerekiyor

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว +1

      Yapmis oldugunuz devrenin çektiği akım değeri yüksek ise ısınması normaldir.1N5xx serisi diyot kullanin

    • @bulentkoyuncu1088
      @bulentkoyuncu1088 2 ปีที่แล้ว +1

      tamam teşekkür ederim 🙏 ben 1s koruma devresi kullanarak yaptim.Çok kullanışlı ve güzel bir devre elinize sağlık.Birde bu devreyi 6 voltluk ışıldak ta nasıl kullanmalıyım?

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว

      @@bulentkoyuncu1088 kullanacağınız besleme voltajini seçerek başlayacaksınız. 6 volt gerilim isteyen devre için sağlam bir 18650 kullanabilirsiniz. Tek bir 1s bms kullanabilirsiniz

    • @bulentkoyuncu1088
      @bulentkoyuncu1088 2 ปีที่แล้ว +1

      saglam derken yani 2 tane seri bağlantı yapmam gerekiyor degilmi 3.7+3.7 7.4 volt olurmu sizce? sadece tek pilmi kullanayım? devrede direncte yada diyotlarda değişiklik yapmam gerekiyor mu ben diyortlari bu yaptığım 4.2 volt için 3 adet bağladım.yuk arttikca direnç değiştireyim mi? ondada hafiften bir isinma var Sanırım normal bu.

    • @elektronikhobim6903
      @elektronikhobim6903  2 ปีที่แล้ว +1

      @@bulentkoyuncu1088 aynı devreyi kullanabilirsiniz. Devrenin ihtiyaç duyduğu gerilim değeri 6 volt ise ya 1s2p 4.2 volt tepe gerilim ve tek pil kapasitesi ile benim yaptığım gibi. Yada 2s1p 8.4 tepe gerilim ve tek pil akım kapasitesi veya 2s2p 8.4 volt tepe gerilim ve çift pil akım değeri ile kullanabilirsiniz.ancak ben ledlerin ısınmadan dolayı daha fazla akım çekme eğiliminden dolayı ya tam değerde veyahut düşük gerilim de kullanılması taraftarıyım

  • @Ayva-Erik
    @Ayva-Erik 2 ปีที่แล้ว

    Fişi prize takınca ışık sönüyor çıkarınca ysnıyor, bu çok güzel. Fakat o işlemin nasıl olduğunu anlayamadım. Kaçıncı dakikada bu özelliği anlatıyorsunuz bir türlü toparlayamadım selamlar.