καλημέρα Γιάννη. Νομίζω αυτό το βίντεο σου χρειάζεται ένα update μετά απο 5 χρόνια. Αρχίζω σαν junior σε εταιρεία με 1200€ σε λίγες μέρες (δεν είμαι απόφοιτος πληροφορικής)
Καλησπέρα φίλοι,έχω καταστρώσει ένα πλάνο στο μυαλό μου που αφορά προγνωστικά στοιχήματος βάση στατιστικών.Πρέπει να δημιουργησω ένα σάιτ και δεν έχω την δυνατότητα να προγραμματίσω, ουτε οικονομικά να το αναθέσω σε εταιρία,όποιος πιστευει οτι μπορούμε να το αναπτύξουμε παρέα και προτίθεται να βαλει χρόνο και την εμπειρια του διατιθομαι να συνεταιριστώ μαζι του δίδοντας ποσοστό επι των κερδών και πιστεύω οτι είναι τόσο καινοτόμο ώστε να μας κανει ακόμη και πλούσιους(15%),ικανοποιητικα κερδη(45%),μεροδουλι(20%),αποτυχία(20%).ευχαριστώ!
Υπάρχει αλλά έχουν μειωθεί αισθητά οι θέσεις. Συνήθως η δυνατότητα για full remote παρέχεται αν δεν μένεις κοντά στα γραφεία της εταιρείας (δηλαδή σε τελείως άλλη πόλη).
@@IoannisLilimpakis Άρα στην αγγελία μπορει να μην ζητάνε για remote αλλα αν τους μιλήσεις και τους πεις οτι είσαι απο επαρχία πχ μπορεί να σε προσλάβουν...
@@IoannisLilimpakis Όταν λες το seniority σου να φανταστώ δεν εννοείς οτι πρέπει να είσαι senior developer. Λογικά εννοείς την εμπειρία σου γενικά σωστά?
Ναι ναι, γενικά την εμπειρία σου. Προφανώς βέβαια όσο περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο περισσότερο πιθανό να μπορείς ζητήσεις remote και να το πάρεις. Είναι αναλόγως πάντως την εταιρεία. Πιστεύω δηλαδή αν μια εταιρεία έχει αποφασίσει ότι θέλει hybrid οπωσδήποτε, δύσκολα θα σε πάρει full remote.
Λογικά θα παίζει ρόλο και η γλώσσα προγραμματισμού που θα χρειάζεται η θέση. Υποψιάζομαι οτι πιο χαμηλοί μισθοί θα είναι στο web-development σε σχέση με θέσεις που θέλουν Java , ή C++
Είμαι Senior Software Developer (C/C++/Python/Bash Scripting) και εργάζομαι στην Ολλανδία. Καθαρός μηνιαίος μισθός 4500 ευρώ. Ακόμα το σκέφτεστε; Ακούω τους μισθούς στην Ελλάδα και γελάω.
φιλε πολυ ενδιαφέρον αυτό που λες, συγκεκριμένα οταν λες οτι εργάζεσαι ως Senior Software Developer (C/C++/Python/Bash Scripting) δηλαδή εργάζεσαι ως Embedded Systems Developer;
Συμφοιτητής με μεταπτυχιακό που ασχολήθηκε με AI (δεν ξερω ποιο κλαδο ακριβως) χτυπησε πανω απο 1000 πρωτο μισθο. Επείσης εχω ακουσει περιπτώσεις για μεγαλύτερα ποσά από τα 800 αλλά συνήθως τα δίνουν σε απόφοιτους πολυτεχνίου. Και απο προσωπική εμπειρία ξέρω ότι μπορείς να ξεκινήσεις και με λιγότερο απο 600!
ξερω παιδια που ξεκινησαν με 750 (πριν 2,5 χρονια) και μετα πηγε σε 1300 ξερω και παιδια που ξεκινησαν με 1100 , 1000 και 950 στον 1ο χρονο η μαλλον εξαμηνο . Εχω προταση για 2100 σαν junior αλλα σε πολυ εξειδικευμενο μερος του Α.Ι ειναι πραγματικα τι θα σου κατσει, δεν εχει τοσο ρολο το πανεπιστημιο αν ειναι πολυτεχνιο η οχι αλλα την δουλεια που εχεις κανει και πιστευο πως ναι μετραει και το πανεπιστημιο αλλα μεχρι ενα επιπεδο και πιο πολυ στους Junior/Entry μετα απο καποια χρονιο εργασιας δεν μπα να εχεις 10 μεταπτυχιακα ο μισθος θα ειναι ιδιος με καποιον που δεν εχει πτυχιο και εχει τα ιδια χρονια εργασιας .
Είμαι πρωτοετής, σε τμήμα μηχανικων πληροφορικής και σκέφτομαι να μπω στον κλάδο προγραμματισμού και στο hardware designing. Μας είπαν οι καθηγητές, εκεί υπάρχει καλός μισθός
Όντως υπάρχει (αν και όχι από την αρχή συνήθως, αλλά μετά από 2-3 χρόνια προϋπηρεσίας, και αναλόγως με την πρόοδό σου, την επιλογή εταιρείας/εταιρειών που θα κάνεις κτλ.), αλλά πιστεύω το πρώτο κριτήριο θα πρέπει να είναι να σου αρέσει ο προγραμματισμός και όχι τόσο ο μισθός.
Είναι λάθος να σε ρωτάει η εταιρία που κάνεις συνέντευξη ʽποιός είναι ο τωρινός μισθός σου?" , το μόνο που πρέει να σε ρωτάνε "πόσα θα ήθελες για να φ'υγεις απο την εταιρία που είσαι τώρα και να έρθεις σε εμάς?". Μου έκανε αρνητική εντύπωση όταν με ρώτησαν "πόσα παίρνεις τώρα" σε αρχκή συνέντευξη (πριν την τεχνική συνέντευξη) , και εγώ απάντησα σαν να με είχαν ρωτήσει πόσα θέλω , και απλώς είπα "θα ήμουν ευχαριστημένος με ΧΧΧ καθαρά τον μήνα". Μετά με ρώτησαν και την ηλικία μου "για στατιστικούς λόγους " όπως είπε η κυρία , κι εκεί κατάλαβα οτι κάνουν και ηλικιακές διακρίσεις. Δεν με καλέσαν για τεχνική συνέντευξη τελικά. Τους φάνηκα μεγάλος, ή ακριβός, ή και τα 2, δεν ξέρω.
Συμφωνώ στο θέμα του "ποιος είναι ο τωρινός μισθός σου;" και δεν βλέπω και ιδιαίτερο νόημα στην ερώτηση. Παρόλα αυτά, πλέον, όπως (νομίζω) έχω πει σε άλλο βίντεο, πιστεύω καλύτερα είναι να τους λες πόσα παίρνεις και να τελειώνει η υπόθεση, παρά να δημιουργείται μια άβολη κατάσταση. Άλλωστε νομίζω πιο σημαντικό γι' αυτούς είναι το πόσα θες. Επίσης συνιστώ καλύτερα να λέει κάποιος πόσα θέλει σε μικτά και όχι σε καθαρά. Όσο για τους "στατιστικούς λόγους", ναι νομίζω ήταν δικαιολογία, αλλά όπως έγραψες, μπορεί να μην ήταν λόγω ηλικίας που δεν προχώρησαν σε συνέντευξη, ίσως να τους φάνηκε ότι ζήτησες πολλά, ή για χίλιους δύο άλλους λόγους.
φιλε ειμαι ανεμεσα σε σχολη οικονομικων επιστημων και σχολη πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων τι πιστευεις εχει περισσοτερη επαγγελματικη αποκατασταση στην ελλαδα
Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω πώς είναι τα πράγματα στον πρώτο τομέα (οικονομικά). Για την πληροφορική θα πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές. Τώρα πώς θα είναι τα πράγματα σε 4 χρόνια προσωπικά δεν ξέρω. Από κει και πέρα, γνώμη μου είναι να προτιμήσεις αυτό που σου αρέσει. Ναι, σίγουρα είναι κριτήριο το αν έχεις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά αν δεν σ' αρέσει κιόλας αυτό με το οποίο ασχολείσαι δύσκολα θα πας μπροστά.
Να σου πω την γνώμη μου εγώ που τελείωσα σχολή οικονομικών. Εαν δεν έχεις στο μυάλο κάτι πολύ συγκεκριμένο που να σου αρέσει στον τομέα της οικονομίας μην πας. Ειλικρινά το θεωρώ σχεδόν χάσιμο χρόνου. Τα τμήματα μας αν δεις έχουν ποικίλα μαθήματα και σου δίνουν γενικές γνώσεις σε διάφορους τομείς παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι σου κάνουν μια εισαγωγή , ας πούμε, σε διάφορα κομμάτια της οικονομικής επιστήμης γενικότερα. Άρα, αν σε ενδιαφέρει κάποιο απο αυτά τα κομμάτια για μεταπτυχιακό επίπεδο(εξειδίκευση), οκ πήγαινε. Εαν δεν ξέρεις ή δεν είσαι σίγουρος μην πας. Εγώ πήγα με χλιαρή θέληση και με χλιαρή έφυγα. Αποκτάς γνώσεις μεν, είσαι ένας οικονομολόγος γενικά και αόριστα δε χωρίς άμεση αποκατάσταση. Δεν έχει καν ζήτηση το πτυχίο κάποιου όταν βγαίνει απο οικονομική σχολή καθαρά.Ψάξε το κιόλας, δες τι θέσεις εργασίας προσφέρονται σε απόφοιτους οικονομικών σχολών. Μόνο κάτι sales σε παρακμιακά call centers βρίσκω ειλικρινά! Απορώ γιατί είναι ακόμη και τώρα τόσο γενικής φύσεως τα προγράμματα διδασκαλίας αυτών των σχολών. Τέλος πάντων, για να καταλήξω, ο τομέας της πληροφορικής είναι πολύ πιο χρήσιμος στις ημέρες ακόμη και να μην ακολουθήσεις ολότελα αυτό το επάγγελμα.
Persefoni Mk τοσο χαλια ειναι η κατασταση στο οικονομικο απο μεριας αποκαταστασης γιατι απο τι βλεπω σκεφτομαι για οικονομικο η δοιηκητικης επιστημης και τεχνολογιας
@@giovanni4026 Γιατί τα σκέφτεσαι? Εννοώ εχεις δει μαθηματα σκεφτεσαι να κάνεις κάτι συγκεκριμένο μετα? Γενικά μην μπεις απλα σε μια σχολή ετσι. Ψάξουν πρωτα
Καλησπερα φιλε μου.. Ειμαι μαθητης Γ λυκειου και φετος δινω πανελληνιες..Εχω σκοπο να γινω προγραμματιστης..Οχι γενικα αλλα θελω να προγραμματιζω παιχνιδια και εφαρμογες..ΟΜΩΣ δεν ξερω ποιες σχολες ασχολουνται με αυτον τον τομεα..Η πληροφορικη? Η εφαρμοσμενη πληροφοροκη? Μηχανικων πληροφορικης? Ποια απο ολες..?
μπορεις να μπεις σε τμημα (πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων και να επιλεξεισ στο 4ο ετος την ανάπτυξη εφαρμογών ) μην ψαξεις για μηχανηκων δυσκολα θα μπορέσεις να τα συνδυάσεις
Καλησπέρα εγω σκέφτομαι να παω στο Mediterranean college για computer science. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτο; πως πιστεύεισ οτι βλέπουν οι εταιρείες τα κολέγια; τα αναγνωρίζουν η προτιμούν ατομα απο αει;
Καλησπέρα, για το συγκεκριμένο δεν έχω άποψη, αλλά έχω συνάδελφο στην Agile Actors ο οποίος τελείωσε το Μητροπολιτικό κολλέγιο και τον πήρε η Agile Actors. Επιπλέον υπάρχουν άτομα που απλώς τελείωσαν ένα coding bootcamp (έχω κάνει και σχετικό βίντεο γι' αυτό: th-cam.com/video/SMda-CC4AYk/w-d-xo.html ) και κατάφεραν να βρουν εργασία ως προγραμματιστές. Σίγουρα ένα χαρτί ΑΕΙ έχει πιο αυξημένη βαρύτητα, αλλά νομίζω πιο πολύ ρόλο θα παίξει στον πρώτο μισθό που θα πάρεις παρά στο αν θα καταφέρεις να βρεις δουλειά.
Καλησπέρα, Έχοντας τελειώσει από κολλέγιο (Μητροπολιτικό) αντίστοιχο πρόγραμμα και έχοντας δει την ανταπόκριση από εταιρείες, τόσο σε μένα όσο και σε συμφοιτητές μου, μπορώ να πω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ πρόβλημα σε θέματα βαρύτητας πτυχίου. Σε τελική βάση, αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπο που παίρνει την συνέντευξη, είναι το τι ξέρεις, ανάλογα και την εμπειρία φυσικά αλλά και η διάθεση σου να μάθεις, καθώς και ο χαρακτήρας του εκάστοτε υποψήφιου δηλαδή αν είναι συνεννοήσιμος και κατά πόσο θα ταιριάξει στο εκάστοτε εταιρικό περιβάλλον. Τουλάχιστον αυτό έχω αποκομίσει εγώ από τις συνεντεύξεις, που έχω παρευρεθεί.
Θα σου πρότεινα το ΕΑΠ. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει μινιαιες υποχρεωτικές εργασίες που για να μπορέσεις να δώσεις στο τέλος πρέπει να συγκεντρώσεις μέσο όρο 5. Υπάρχει πίεση αλλά μαθαίνεις. Και τα μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα βίντεο. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Για να μεταβεί κάποιος για δουλειά στο εξωτερικό, του αρκεί ένα portfolio ή θα πρέπει να έχεις και τις αντίστοιχες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές; Σίγουρα το πτυχίο σου δίνει ένα συν. Στην Ελλάδα αρκεί ένα portfolio ή bootcamp για κάποιον άσχετο με τον τομέα της πληροφορικής ή είναι καλύτερα γι' αυτόν κάποιο μεταπτυχιακό; Ζήτω συγνώμη για το μακροσκελή κείμενο.
Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. TL;DR: Είτε έχεις κάνει μεταπτυχιακό, είτε bootcamp, είτε έχεις portfolio, όλο και κάποια εταιρεία θα σου δώσει την ευκαιρία να περάσεις από συνέντευξη. Το θέμα είναι να ξέρεις αυτά που περιμένουν να ξέρει ένας entry level προγραμματιστής. Long version: Και στις δύο περιπτώσεις (Ελλάδα και εξωτερικό) εξαρτάται από την εταιρεία. Δηλαδή μου 'χει τύχει recruiter να μου πει ότι μια εταιρεία της Κύπρου ήθελε για να με πάρει όχι μόνο να έχω πτυχίο πληροφορικής, αλλά να το 'χω πάρει με τουλάχιστον 6.5. Άλλη πάλι (επίσης στην Κύπρο) ξέρω ότι προσέλαβε άτομο μόνο με ένα bootcamp, χωρίς πτυχίο πληροφορικής και χωρίς portfolio. Τα bootcamp ακόμα στην Ελλάδα δεν χαίρουν νομίζω ιδιαίτερης εκτίμησης, δηλαδή το βλέπεις μερικές φορές όταν λες ότι έκανα bootcamp ότι κάνουν μια φάτσα απαξίωσης, ειδικά οι senior που σου παίρνουν τις τεχνικές συνεντεύξεις. Παρόλο που μάλλον σου μαθαίνουν πιο χρήσιμα πράγματα απ' ότι ένα μεταπτυχιακό. Υπάρχουν πάντως και εταιρείες που δίνουν ευκαιρία σε άτομα από bootcamp να αποδείξουν τι ξέρουν. Στην Ελλάδα ίσως το μεταπτυχιακό θα είχε μεγαλύτερη αξία στο βιογραφικό (ειδικά αν δεν έχεις κάποιο πτυχίο), αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να πας στην συνέντευξη και να ξέρεις αυτά που θα σε ρωτήσουν, ή να κάνεις την εργασία που θα σου βάλουν. Το θέμα είναι πιο πολύ να σου δώσουν την ευκαιρία να περάσεις από συνέντευξη και να μην σε απορρίψουν με τη μία επειδή δεν έχεις πτυχίο. Οπότε καταλήγουμε τελικά στο TL;DR :D
@@IoannisLilimpakisΣ' ευχαριστώ για την απάντηση και έτσι παίρνω το θάρρος και για άλλη ερώτηση. Στην Ελλάδα ξέρεις αν μπορεί κάποιος να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας ( σε ότι έχει να κάνει με προγραμματισμό), χωρίς κάποιο τίτλο ( πτυχιακό ή μεταπτυχιακό) στην πληροφορική; Νομικά ξέρεις τι ισχύει;
@@functionzsmolin8096 Όσους ξέρω που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά εργάζονται σε εταιρείες, κόβουν δηλαδή κανονικά τιμολόγιο, αλλά κατά τα άλλα είναι σαν να ήταν κανονικοί υπάλληλοι (πηγαίνουν στην εταιρεία και δουλεύουν κτλ.). Φυσικά χρειάζεται να πληρώνεις κάποιο πάγιο μηνιαίως για να είσαι δηλωμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας και να έχεις δελτίο. Δεν ξέρω πόσο είναι, αλλά είναι ρίσκο να το βγάλεις χωρίς να έχεις σίγουρες δουλειές πρώτα. Τώρα χωρίς κάποιον τίτλο σπουδών και χωρίς προϋπηρεσία μου φαίνεται δύσκολο να σου ανατεθούν project από κάποια εταιρεία, εκτός και αν ασχολείσαι με Wordpress, Joomla, Drupla και φτιάχνεις site για άλλους.
@@IoannisLilimpakis Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Βέβαια στην εποχή μας και πτυχιούχος να είσαι άμα δεν έχεις κάποια εμπειρία και δεν έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, δύσκολα να ανοίξεις κάτι δικό σου. Ακόμα και start up να θες να κάνεις, δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να ευνοηθείς φορολογικά. Ίσως επιδότηση μόνο να μπορείς να πάρεις .
Καλησπέρα φίλοι,έχω καταστρώσει ένα πλάνο στο μυαλό μου που αφορά προγνωστικά στοιχήματος βάση στατιστικών.Πρέπει να δημιουργησω ένα σάιτ και δεν έχω την δυνατότητα να προγραμματίσω, ουτε οικονομικά να το αναθέσω σε εταιρία,όποιος πιστευει οτι μπορούμε να το αναπτύξουμε παρέα και προτίθεται να βαλει χρόνο και την εμπειρια του διατιθομαι να συνεταιριστώ μαζι του δίδοντας ποσοστό επι των κερδών και πιστεύω οτι είναι τόσο καινοτόμο ώστε να μας κανει ακόμη και πλούσιους(15%),ικανοποιητικα κερδη(45%),μεροδουλι(20%),αποτυχία(20%).ευχαριστώ!
2000€ 2ο χρόνο, δύσκολο αν είναι πραγματικά ο 2ος σου χρόνος. Όμως οι μισθοί που αναφέρονται στο βίντεο υπάρχουν, αλλά είναι χαμηλοί. Η ζήτηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ στον κλάδο. Ξεπεράστε γρήγορα το Junior κομμάτι, και μετά sky is the limit. Maybe...
καλημέρα Γιάννη. Νομίζω αυτό το βίντεο σου χρειάζεται ένα update μετά απο 5 χρόνια. Αρχίζω σαν junior σε εταιρεία με 1200€ σε λίγες μέρες (δεν είμαι απόφοιτος πληροφορικής)
Ναι ισχύει, είναι outdated. Νομίζω όμως στο κομμάτι αυτό κάνουν καλή δουλειά οι Social Nerds.
σε ποια εταιρια;
Γιαννη σε ευχαριστουμε φιλε να εισαι καλα!
Καλησπέρα φίλοι,έχω καταστρώσει ένα πλάνο στο μυαλό μου που αφορά προγνωστικά στοιχήματος βάση στατιστικών.Πρέπει να δημιουργησω ένα σάιτ και δεν έχω την δυνατότητα να προγραμματίσω, ουτε οικονομικά να το αναθέσω σε εταιρία,όποιος πιστευει οτι μπορούμε να το αναπτύξουμε παρέα και προτίθεται να βαλει χρόνο και την εμπειρια του διατιθομαι να συνεταιριστώ μαζι του δίδοντας ποσοστό επι των κερδών και πιστεύω οτι είναι τόσο καινοτόμο ώστε να μας κανει ακόμη και πλούσιους(15%),ικανοποιητικα κερδη(45%),μεροδουλι(20%),αποτυχία(20%).ευχαριστώ!
full remote εργασια σαν προγραμματιστης στην Ελλαδα υπαρχει η κοιταμε εξωτερικο?
Υπάρχει αλλά έχουν μειωθεί αισθητά οι θέσεις. Συνήθως η δυνατότητα για full remote παρέχεται αν δεν μένεις κοντά στα γραφεία της εταιρείας (δηλαδή σε τελείως άλλη πόλη).
@@IoannisLilimpakis Άρα στην αγγελία μπορει να μην ζητάνε για remote αλλα αν τους μιλήσεις και τους πεις οτι είσαι απο επαρχία πχ μπορεί να σε προσλάβουν...
Θεωρητικά ναι. Αλλά εξαρτάται και από το τι φέρνεις στο τραπέζι (δηλαδή το seniority σου).
@@IoannisLilimpakis Όταν λες το seniority σου να φανταστώ δεν εννοείς οτι πρέπει να είσαι senior developer. Λογικά εννοείς την εμπειρία σου γενικά σωστά?
Ναι ναι, γενικά την εμπειρία σου. Προφανώς βέβαια όσο περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο περισσότερο πιθανό να μπορείς ζητήσεις remote και να το πάρεις. Είναι αναλόγως πάντως την εταιρεία. Πιστεύω δηλαδή αν μια εταιρεία έχει αποφασίσει ότι θέλει hybrid οπωσδήποτε, δύσκολα θα σε πάρει full remote.
Λογικά θα παίζει ρόλο και η γλώσσα προγραμματισμού που θα χρειάζεται η θέση. Υποψιάζομαι οτι πιο χαμηλοί μισθοί θα είναι στο web-development σε σχέση με θέσεις που θέλουν Java , ή C++
Είμαι Senior Software Developer (C/C++/Python/Bash Scripting) και εργάζομαι στην Ολλανδία. Καθαρός μηνιαίος μισθός 4500 ευρώ. Ακόμα το σκέφτεστε; Ακούω τους μισθούς στην Ελλάδα και γελάω.
φιλε πολυ ενδιαφέρον αυτό που λες, συγκεκριμένα οταν λες οτι εργάζεσαι ως Senior Software Developer (C/C++/Python/Bash Scripting) δηλαδή εργάζεσαι ως Embedded Systems Developer;
@@ΚυπριακάΤεκταινόμενα Ναι
Γνωρίζεις μοισθολογικα τι παίζει στη Κύπρο;
Συμφοιτητής με μεταπτυχιακό που ασχολήθηκε με AI (δεν ξερω ποιο κλαδο ακριβως) χτυπησε πανω απο 1000 πρωτο μισθο. Επείσης εχω ακουσει περιπτώσεις για μεγαλύτερα ποσά από τα 800 αλλά συνήθως τα δίνουν σε απόφοιτους πολυτεχνίου. Και απο προσωπική εμπειρία ξέρω ότι μπορείς να ξεκινήσεις και με λιγότερο απο 600!
ξερω παιδια που ξεκινησαν με 750 (πριν 2,5 χρονια) και μετα πηγε σε 1300 ξερω και παιδια που ξεκινησαν με 1100 , 1000 και 950 στον 1ο χρονο η μαλλον εξαμηνο . Εχω προταση για 2100 σαν junior αλλα σε πολυ εξειδικευμενο μερος του Α.Ι ειναι πραγματικα τι θα σου κατσει, δεν εχει τοσο ρολο το πανεπιστημιο αν ειναι πολυτεχνιο η οχι αλλα την δουλεια που εχεις κανει και πιστευο πως ναι μετραει και το πανεπιστημιο αλλα μεχρι ενα επιπεδο και πιο πολυ στους Junior/Entry μετα απο καποια χρονιο εργασιας δεν μπα να εχεις 10 μεταπτυχιακα ο μισθος θα ειναι ιδιος με καποιον που δεν εχει πτυχιο και εχει τα ιδια χρονια εργασιας .
Είμαι πρωτοετής, σε τμήμα μηχανικων πληροφορικής και σκέφτομαι να μπω στον κλάδο προγραμματισμού και στο hardware designing. Μας είπαν οι καθηγητές, εκεί υπάρχει καλός μισθός
Όντως υπάρχει (αν και όχι από την αρχή συνήθως, αλλά μετά από 2-3 χρόνια προϋπηρεσίας, και αναλόγως με την πρόοδό σου, την επιλογή εταιρείας/εταιρειών που θα κάνεις κτλ.), αλλά πιστεύω το πρώτο κριτήριο θα πρέπει να είναι να σου αρέσει ο προγραμματισμός και όχι τόσο ο μισθός.
@@IoannisLilimpakis Αν δεν μου άρεσε δε θα το σπούδαζα :)
Είναι λάθος να σε ρωτάει η εταιρία που κάνεις συνέντευξη ʽποιός είναι ο τωρινός μισθός σου?" , το μόνο που πρέει να σε ρωτάνε "πόσα θα ήθελες για να φ'υγεις απο την εταιρία που είσαι τώρα και να έρθεις σε εμάς?". Μου έκανε αρνητική εντύπωση όταν με ρώτησαν "πόσα παίρνεις τώρα" σε αρχκή συνέντευξη (πριν την τεχνική συνέντευξη) , και εγώ απάντησα σαν να με είχαν ρωτήσει πόσα θέλω , και απλώς είπα "θα ήμουν ευχαριστημένος με ΧΧΧ καθαρά τον μήνα". Μετά με ρώτησαν και την ηλικία μου "για στατιστικούς λόγους " όπως είπε η κυρία , κι εκεί κατάλαβα οτι κάνουν και ηλικιακές διακρίσεις. Δεν με καλέσαν για τεχνική συνέντευξη τελικά. Τους φάνηκα μεγάλος, ή ακριβός, ή και τα 2, δεν ξέρω.
Συμφωνώ στο θέμα του "ποιος είναι ο τωρινός μισθός σου;" και δεν βλέπω και ιδιαίτερο νόημα στην ερώτηση. Παρόλα αυτά, πλέον, όπως (νομίζω) έχω πει σε άλλο βίντεο, πιστεύω καλύτερα είναι να τους λες πόσα παίρνεις και να τελειώνει η υπόθεση, παρά να δημιουργείται μια άβολη κατάσταση. Άλλωστε νομίζω πιο σημαντικό γι' αυτούς είναι το πόσα θες. Επίσης συνιστώ καλύτερα να λέει κάποιος πόσα θέλει σε μικτά και όχι σε καθαρά.
Όσο για τους "στατιστικούς λόγους", ναι νομίζω ήταν δικαιολογία, αλλά όπως έγραψες, μπορεί να μην ήταν λόγω ηλικίας που δεν προχώρησαν σε συνέντευξη, ίσως να τους φάνηκε ότι ζήτησες πολλά, ή για χίλιους δύο άλλους λόγους.
φιλε ειμαι ανεμεσα σε σχολη οικονομικων επιστημων και σχολη πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων τι πιστευεις εχει περισσοτερη επαγγελματικη αποκατασταση στην ελλαδα
Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω πώς είναι τα πράγματα στον πρώτο τομέα (οικονομικά). Για την πληροφορική θα πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές. Τώρα πώς θα είναι τα πράγματα σε 4 χρόνια προσωπικά δεν ξέρω.
Από κει και πέρα, γνώμη μου είναι να προτιμήσεις αυτό που σου αρέσει. Ναι, σίγουρα είναι κριτήριο το αν έχεις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά αν δεν σ' αρέσει κιόλας αυτό με το οποίο ασχολείσαι δύσκολα θα πας μπροστά.
Να σου πω την γνώμη μου εγώ που τελείωσα σχολή οικονομικών.
Εαν δεν έχεις στο μυάλο κάτι πολύ συγκεκριμένο που να σου αρέσει στον τομέα της οικονομίας μην πας. Ειλικρινά το θεωρώ σχεδόν χάσιμο χρόνου. Τα τμήματα μας αν δεις έχουν ποικίλα μαθήματα και σου δίνουν γενικές γνώσεις σε διάφορους τομείς παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι σου κάνουν μια εισαγωγή , ας πούμε, σε διάφορα κομμάτια της οικονομικής επιστήμης γενικότερα. Άρα, αν σε ενδιαφέρει κάποιο απο αυτά τα κομμάτια για μεταπτυχιακό επίπεδο(εξειδίκευση), οκ πήγαινε. Εαν δεν ξέρεις ή δεν είσαι σίγουρος μην πας. Εγώ πήγα με χλιαρή θέληση και με χλιαρή έφυγα. Αποκτάς γνώσεις μεν, είσαι ένας οικονομολόγος γενικά και αόριστα δε χωρίς άμεση αποκατάσταση. Δεν έχει καν ζήτηση το πτυχίο κάποιου όταν βγαίνει απο οικονομική σχολή καθαρά.Ψάξε το κιόλας, δες τι θέσεις εργασίας προσφέρονται σε απόφοιτους οικονομικών σχολών. Μόνο κάτι sales σε παρακμιακά call centers βρίσκω ειλικρινά! Απορώ γιατί είναι ακόμη και τώρα τόσο γενικής φύσεως τα προγράμματα διδασκαλίας αυτών των σχολών.
Τέλος πάντων, για να καταλήξω, ο τομέας της πληροφορικής είναι πολύ πιο χρήσιμος στις ημέρες ακόμη και να μην ακολουθήσεις ολότελα αυτό το επάγγελμα.
Persefoni Mk τοσο χαλια ειναι η κατασταση στο οικονομικο απο μεριας αποκαταστασης γιατι απο τι βλεπω σκεφτομαι για οικονομικο η δοιηκητικης επιστημης και τεχνολογιας
@@giovanni4026 Γιατί τα σκέφτεσαι?
Εννοώ εχεις δει μαθηματα σκεφτεσαι να κάνεις κάτι συγκεκριμένο μετα? Γενικά μην μπεις απλα σε μια σχολή ετσι. Ψάξουν πρωτα
Persefoni Mk το οικονομικο της ασσοε δεν εχει προοπτικες θες να μου πεις;
Καλησπερα φιλε μου..
Ειμαι μαθητης Γ λυκειου και φετος δινω πανελληνιες..Εχω σκοπο να γινω προγραμματιστης..Οχι γενικα αλλα θελω να προγραμματιζω παιχνιδια και εφαρμογες..ΟΜΩΣ δεν ξερω ποιες σχολες ασχολουνται με αυτον τον τομεα..Η πληροφορικη? Η εφαρμοσμενη πληροφοροκη? Μηχανικων πληροφορικης? Ποια απο ολες..?
μπορεις να μπεις σε τμημα (πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων και να επιλεξεισ στο 4ο ετος την ανάπτυξη εφαρμογών ) μην ψαξεις για μηχανηκων δυσκολα θα μπορέσεις
να τα συνδυάσεις
Καλησπέρα εγω σκέφτομαι να παω στο Mediterranean college για computer science. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτο; πως πιστεύεισ οτι βλέπουν οι εταιρείες τα κολέγια; τα αναγνωρίζουν η προτιμούν ατομα απο αει;
Καλησπέρα, για το συγκεκριμένο δεν έχω άποψη, αλλά έχω συνάδελφο στην Agile Actors ο οποίος τελείωσε το Μητροπολιτικό κολλέγιο και τον πήρε η Agile Actors. Επιπλέον υπάρχουν άτομα που απλώς τελείωσαν ένα coding bootcamp (έχω κάνει και σχετικό βίντεο γι' αυτό: th-cam.com/video/SMda-CC4AYk/w-d-xo.html ) και κατάφεραν να βρουν εργασία ως προγραμματιστές.
Σίγουρα ένα χαρτί ΑΕΙ έχει πιο αυξημένη βαρύτητα, αλλά νομίζω πιο πολύ ρόλο θα παίξει στον πρώτο μισθό που θα πάρεις παρά στο αν θα καταφέρεις να βρεις δουλειά.
Καλησπέρα,
Έχοντας τελειώσει από κολλέγιο (Μητροπολιτικό) αντίστοιχο πρόγραμμα και έχοντας δει την ανταπόκριση από εταιρείες, τόσο σε μένα όσο και σε συμφοιτητές μου, μπορώ να πω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ πρόβλημα σε θέματα βαρύτητας πτυχίου.
Σε τελική βάση, αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπο που παίρνει την συνέντευξη, είναι το τι ξέρεις, ανάλογα και την εμπειρία φυσικά αλλά και η διάθεση σου να μάθεις, καθώς και ο χαρακτήρας του εκάστοτε υποψήφιου δηλαδή αν είναι συνεννοήσιμος και κατά πόσο θα ταιριάξει στο εκάστοτε εταιρικό περιβάλλον.
Τουλάχιστον αυτό έχω αποκομίσει εγώ από τις συνεντεύξεις, που έχω παρευρεθεί.
Θα σου πρότεινα το ΕΑΠ. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει μινιαιες υποχρεωτικές εργασίες που για να μπορέσεις να δώσεις στο τέλος πρέπει να συγκεντρώσεις μέσο όρο 5. Υπάρχει πίεση αλλά μαθαίνεις. Και τα μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα βίντεο. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Για να μεταβεί κάποιος για δουλειά στο εξωτερικό, του αρκεί ένα portfolio ή θα πρέπει να έχεις και τις αντίστοιχες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές; Σίγουρα το πτυχίο σου δίνει ένα συν. Στην Ελλάδα αρκεί ένα portfolio ή bootcamp για κάποιον άσχετο με τον τομέα της πληροφορικής ή είναι καλύτερα γι' αυτόν κάποιο μεταπτυχιακό; Ζήτω συγνώμη για το μακροσκελή κείμενο.
Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
TL;DR:
Είτε έχεις κάνει μεταπτυχιακό, είτε bootcamp, είτε έχεις portfolio, όλο και κάποια εταιρεία θα σου δώσει την ευκαιρία να περάσεις από συνέντευξη. Το θέμα είναι να ξέρεις αυτά που περιμένουν να ξέρει ένας entry level προγραμματιστής.
Long version:
Και στις δύο περιπτώσεις (Ελλάδα και εξωτερικό) εξαρτάται από την εταιρεία. Δηλαδή μου 'χει τύχει recruiter να μου πει ότι μια εταιρεία της Κύπρου ήθελε για να με πάρει όχι μόνο να έχω πτυχίο πληροφορικής, αλλά να το 'χω πάρει με τουλάχιστον 6.5. Άλλη πάλι (επίσης στην Κύπρο) ξέρω ότι προσέλαβε άτομο μόνο με ένα bootcamp, χωρίς πτυχίο πληροφορικής και χωρίς portfolio.
Τα bootcamp ακόμα στην Ελλάδα δεν χαίρουν νομίζω ιδιαίτερης εκτίμησης, δηλαδή το βλέπεις μερικές φορές όταν λες ότι έκανα bootcamp ότι κάνουν μια φάτσα απαξίωσης, ειδικά οι senior που σου παίρνουν τις τεχνικές συνεντεύξεις. Παρόλο που μάλλον σου μαθαίνουν πιο χρήσιμα πράγματα απ' ότι ένα μεταπτυχιακό. Υπάρχουν πάντως και εταιρείες που δίνουν ευκαιρία σε άτομα από bootcamp να αποδείξουν τι ξέρουν.
Στην Ελλάδα ίσως το μεταπτυχιακό θα είχε μεγαλύτερη αξία στο βιογραφικό (ειδικά αν δεν έχεις κάποιο πτυχίο), αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να πας στην συνέντευξη και να ξέρεις αυτά που θα σε ρωτήσουν, ή να κάνεις την εργασία που θα σου βάλουν. Το θέμα είναι πιο πολύ να σου δώσουν την ευκαιρία να περάσεις από συνέντευξη και να μην σε απορρίψουν με τη μία επειδή δεν έχεις πτυχίο. Οπότε καταλήγουμε τελικά στο TL;DR :D
@@IoannisLilimpakisΣ' ευχαριστώ για την απάντηση και έτσι παίρνω το θάρρος και για άλλη ερώτηση. Στην Ελλάδα ξέρεις αν μπορεί κάποιος να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας ( σε ότι έχει να κάνει με προγραμματισμό), χωρίς κάποιο τίτλο ( πτυχιακό ή μεταπτυχιακό) στην πληροφορική; Νομικά ξέρεις τι ισχύει;
@@functionzsmolin8096 Όσους ξέρω που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά εργάζονται σε εταιρείες, κόβουν δηλαδή κανονικά τιμολόγιο, αλλά κατά τα άλλα είναι σαν να ήταν κανονικοί υπάλληλοι (πηγαίνουν στην εταιρεία και δουλεύουν κτλ.). Φυσικά χρειάζεται να πληρώνεις κάποιο πάγιο μηνιαίως για να είσαι δηλωμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας και να έχεις δελτίο. Δεν ξέρω πόσο είναι, αλλά είναι ρίσκο να το βγάλεις χωρίς να έχεις σίγουρες δουλειές πρώτα.
Τώρα χωρίς κάποιον τίτλο σπουδών και χωρίς προϋπηρεσία μου φαίνεται δύσκολο να σου ανατεθούν project από κάποια εταιρεία, εκτός και αν ασχολείσαι με Wordpress, Joomla, Drupla και φτιάχνεις site για άλλους.
@@IoannisLilimpakis Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Βέβαια στην εποχή μας και πτυχιούχος να είσαι άμα δεν έχεις κάποια εμπειρία και δεν έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, δύσκολα να ανοίξεις κάτι δικό σου. Ακόμα και start up να θες να κάνεις, δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να ευνοηθείς φορολογικά. Ίσως επιδότηση μόνο να μπορείς να πάρεις .
Καλησπέρα φίλοι,έχω καταστρώσει ένα πλάνο στο μυαλό μου που αφορά προγνωστικά στοιχήματος βάση στατιστικών.Πρέπει να δημιουργησω ένα σάιτ και δεν έχω την δυνατότητα να προγραμματίσω, ουτε οικονομικά να το αναθέσω σε εταιρία,όποιος πιστευει οτι μπορούμε να το αναπτύξουμε παρέα και προτίθεται να βαλει χρόνο και την εμπειρια του διατιθομαι να συνεταιριστώ μαζι του δίδοντας ποσοστό επι των κερδών και πιστεύω οτι είναι τόσο καινοτόμο ώστε να μας κανει ακόμη και πλούσιους(15%),ικανοποιητικα κερδη(45%),μεροδουλι(20%),αποτυχία(20%).ευχαριστώ!
800€ τον δεύτερο χρόνο; Χαχαχαχαχαχα.
1000-2000€ μήπως εννοείς;
2000€ 2ο χρόνο, δύσκολο αν είναι πραγματικά ο 2ος σου χρόνος. Όμως οι μισθοί που αναφέρονται στο βίντεο υπάρχουν, αλλά είναι χαμηλοί. Η ζήτηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ στον κλάδο.
Ξεπεράστε γρήγορα το Junior κομμάτι, και μετά sky is the limit. Maybe...
Ταβάνι στην Ελλάδα από όσο ξέρω σαν Backend developer, όχι ai κλπ, είναι 3600 καθαρα
Αν άκουσες καλά, είπε για 900-1100 για τον 2ο χρόνο, που είναι ένας λογικός μισθός.