Mulțumim mult de tot,! O idee minunata, problemele pomilor din curțile, grădinile noastre sunt specifice, unice cu pomi singulari și soiuri, vârste diferite! Foarte bună ideea de a tăia și pomi în diverse curți, grădini! Mulțumim mult!
Buna ziua,nimic nu este mai frumos decat a reface,a reintineri un pom,a prelungi viata lui.Alti oameni folosesc drujba pt. a scoate pomii,acum stiu cum sa-l salveze,va multumesc dle Trofin,sa aveti multa sanatate!🙏🤝
Buna tuturor! Aprecierile mele la adresa realizatorului sunt cunoscute! Vreau sa va propun o solutie pentru inchiderea-sigilarea ranilor mari produse pomilor prin taieturi cu diametre masive! Eu folosesc de cativa ani membrana bituminoasa! Nu din accea ieftina, pe baza de hartie, cu nisip, ci din cea din polimeri foarte elastica! Ca si in film, taieturile facute toamna sunt cele mai potrivite, seva nu mai circula; taietura e relativ uscata. Sepot folosi resturi de la constructii, ca la cizmarie! Cu o lampa mica de gaz (acelea cu cartuse de butan-propan) se incinge bucata de membrana bituminoasa si, scurt, suprafata taieturii! Fara frica, caldura nu patrunde adanc in lemn daca nu exageram! Membrana incinsa bine se aplica pe taietura si se apasa bine, ea racindu-se repede! Se ciontroleaza pe margini daca e lipita bine, daca nu mai bine o tragem jos si repetam operatia decat sa incalzim cu flacara lateral, lezand astfel coaja care trebuie sa ramana vie! Apoi se taie cu un cutit ascutit la cativa milimetri de tulpina, resturile de membrana. In incheiere se poate aplica un lac spray de orice fel, care se usca repede, care va inchide definitiv eventualele fisuri microscopice dintre lemn si membrana! Operatiunea e o minune, am aplicat-o si la prun si la nuc, la sectiuni cat o minge de rugby, cea mai mare! La cineva, care dorea ca nucul sa nu scape de sub control prin cresterea lui de nestavilit (il folosea doar de umbra ca si asa veveritele carau nucile inca fiind verzi!), am retezat cu fierastraul tulpina centrala ssi am sudat taietura cu bitum! Anul urmator am constatat cu stupoare ca imediat sub membrana au aparut lastari noi de parca bitumul era coaja proprie! Jur imprejur coaja a ramas vie de parca nu s-a intamplat nimic! Anul acesta am facut la un prun care a fost atacat de o viespe care depune ouale sub coaja si ramurile principale au fost afectate ireparabil de viermii care se hranesc si dezvolta sub coaja. Inca ceva, la astfel de taieturi masive soarele ajunge nestingherit la coaja expusa a tulpinii si coaja copacului care se incinge incredibil, producand arsuri grave! Neaparat se vor varui in alb sau gri deschis, nu numai aceste sigilari ale taieturilor ci si ramurile expuse din coroana si tulpina! Foarte important! Pana cand pomul isi va activa protectia proprie si va genera lastari noi de protectie a tulpinii facand umbra, daunele vor fi ireparabile, coaja incinsa se va usca si dezveli rani mari care nu mai pot fi tratate. Va imbratisez
O operațiune obligatorie și fără riscuri. Pentru cei care ezita temandu-se că vor pierde pomul, le reamintesc că puterea de regenerare a caisului este fantastica.!!! Dacă tăiați primăvară după dezmugurit sau imediat după recoltare, o puzderie de muguri dorminzi vor ieși la lumină. Cu muuult mai mulți decât am avea nevoie. Spor !
Încă odată aţi dat lovitura cu explicaţiile dumneavoastră. Vă apreciez foarte mult. Din punctul meu de vedere, cred că sunteţi cel mai explicit dintre toţi cei pe care i-am găsit până acum pe internet. Vă mulţumesc.
Bună seara! Va mulțumesc pentru felul minunat în care explicați toate etapele de taiere ale pomilor. O faceți pe înțelesul nostru, al celor care nu știm nimic în legătură cu îngrijirea pomilor, și este o placere sa va urmăresc. V-aș ruga, dacă aveți timp, să-mi răspundeți la o întrebare. În urma cu cinci ani, am erbicidat pe lângă gardul curții mele cu un erbicidat primit de la cineva. Era mai vâscos decât cel obișnuit dar, am făcut soluția combinând 200 ml de erbicidat la 10 l de apă. Efectul a fost devastator. S-au uscat toți pomi de pe terenul tratat, mai puțin perii, și nici acum după cinci ani nu pot cultiva nimic. Tot ce cultiv, fie pomi, fie arbuști, fie fie orice altceva, inmugureste sau încolțește după care stagnează creșterea și în vara se usucă. Întrebarea mea este dacă puteți sa-mi dați un sfat prin care sa pot sa refac solul? Mulțumesc frumos și multa sănătate va doresc!
Va salut ! Remanenta erbicidului , de pinde si de doza aplicata si de conditia solului si a cantitatii de apa anuala . Daca solul este nisipos si cu aport de apa mai mare ,remanenta scade ca timp ,dar daca solul este lutos si rece si apa putina ,remanenta se prelungeste . Ca sfat ,faceti sapatuti adanci si dese ,plus apa multa pentru spalarea solului .Daca stiati ce erbicid a-ti folosit,puteam sa va spun ce plante suporta acel erbucid !
Mulțumim Pomicola Nalbant pentru primirea la dumneavoastră la pepiniera, pentru sfaturi și pentru cum ați interacționat cu noi. Și nu în ultimul rând pentru pomi!
Mulțumesc foarte mult, o întrebare, cu ce dezinfectați fierăstrăul.... și celelalte unelte cu care lucram in livadă, mulțumesc anticipat, sănătate multă vă doresc,
Vă salut cu mult respect vă apreciez pentru tot ceea ce faceți de unde sunteți dumneavoastră eu sunt din Călărași am 50 de pomi în curte și nu are cine să mii taie și mie
Ca începător, vă întreb, când se aplică regula treimii, la tăierile de regenerare? Mulțumesc anticipat, pentru un eventual răspuns. Încă o data vă mulțumesc pentru efortul care îl faceți pentru noi, care vrem să învățăm.
@@pomicolanalbant Bună seara! Am și eu un asemenea cais la care am executat aceste tăieri la sfârșitul lui septembrie. Sper că am făcut bine. Sănătate vă doresc!
vă salut cu toată stima , o întrebare , am 2 caisi de 15 ani , Dacia și un soi din Ungaria . În primăvară pot și eu să fac tăieri de regenare ? Mulțumesc anticipat.
Multumesc pentru ce faceti! Taieturile ramase pe pom nu trebuie izolate? Deasemeni, pentru cresterile din primavara nu ar trebui tutori? Vanturile sunt puternice si se pot rupe.
Buna ziua! Ma uitam la acest pom văruit și vreau sa va întreb, ce părere aveți de văruirea pomilor încă din primii ani de la plantare? Recomandați, este benefica?
Domnule, jos palaria ! Asa trebuie sa arate un video din care poti invata ceva. Am si 2 intrebari: 1- in primavara 2025 veti avea puiteti disponibili pt comercializare ? Sunt din jud Tulcea si doresc sa infiintez in Turcoaia o livada de aprox 800mp, pt uz familial: 2- ma puteti ajuta cu sfaturi despre soiuri si modul lor de plantare ? Multumesc pt info oferite pe canal youtube.
Chiar aveam nevoie de un asemenea video pentru caisul meu de 15 ani care are 3 șarpante foarte groase și cam degarnisite. In ultimii 2 ani am coborât cam cu 0,5 m pe an înălțimea caisului dar incă este undeva la 3m și cu ramurile de rod majoritar pe extremtăți. Întrebarea mea este dacă să fac acum tăierea de regenerare sau să o las pentru la primăvară când voi face tăieri și la ceilalți pomi? Vă mulțumesc.
Mereu ma uit ca la o poveste la videoclipurile dumneavoastra. Sanatate va doresc
Foarte frumos, felicitări.
Mulțumim mult de tot,! O idee minunata, problemele pomilor din curțile, grădinile noastre sunt specifice, unice cu pomi singulari și soiuri, vârste diferite! Foarte bună ideea de a tăia și pomi în diverse curți, grădini! Mulțumim mult!
Buna ziua,nimic nu este mai frumos decat a reface,a reintineri un pom,a prelungi viata lui.Alti oameni folosesc drujba pt. a scoate pomii,acum stiu cum sa-l salveze,va multumesc dle Trofin,sa aveti multa sanatate!🙏🤝
Va salut cu drag !
Buna tuturor!
Aprecierile mele la adresa realizatorului sunt cunoscute!
Vreau sa va propun o solutie pentru inchiderea-sigilarea ranilor mari produse pomilor prin taieturi cu diametre masive!
Eu folosesc de cativa ani membrana bituminoasa! Nu din accea ieftina, pe baza de hartie, cu nisip, ci din cea din polimeri foarte elastica!
Ca si in film, taieturile facute toamna sunt cele mai potrivite, seva nu mai circula; taietura e relativ uscata. Sepot folosi resturi de la constructii, ca la cizmarie!
Cu o lampa mica de gaz (acelea cu cartuse de butan-propan) se incinge bucata de membrana bituminoasa si, scurt, suprafata taieturii! Fara frica, caldura nu patrunde adanc in lemn daca nu exageram! Membrana incinsa bine se aplica pe taietura si se apasa bine, ea racindu-se repede! Se ciontroleaza pe margini daca e lipita bine, daca nu mai bine o tragem jos si repetam operatia decat sa incalzim cu flacara lateral, lezand astfel coaja care trebuie sa ramana vie! Apoi se taie cu un cutit ascutit la cativa milimetri de tulpina, resturile de membrana. In incheiere se poate aplica un lac spray de orice fel, care se usca repede, care va inchide definitiv eventualele fisuri microscopice dintre lemn si membrana!
Operatiunea e o minune, am aplicat-o si la prun si la nuc, la sectiuni cat o minge de rugby, cea mai mare! La cineva, care dorea ca nucul sa nu scape de sub control prin cresterea lui de nestavilit (il folosea doar de umbra ca si asa veveritele carau nucile inca fiind verzi!), am retezat cu fierastraul tulpina centrala ssi am sudat taietura cu bitum! Anul urmator am constatat cu stupoare ca imediat sub membrana au aparut lastari noi de parca bitumul era coaja proprie! Jur imprejur coaja a ramas vie de parca nu s-a intamplat nimic!
Anul acesta am facut la un prun care a fost atacat de o viespe care depune ouale sub coaja si ramurile principale au fost afectate ireparabil de viermii care se hranesc si dezvolta sub coaja.
Inca ceva, la astfel de taieturi masive soarele ajunge nestingherit la coaja expusa a tulpinii si coaja copacului care se incinge incredibil, producand arsuri grave!
Neaparat se vor varui in alb sau gri deschis, nu numai aceste sigilari ale taieturilor ci si ramurile expuse din coroana si tulpina! Foarte important!
Pana cand pomul isi va activa protectia proprie si va genera lastari noi de protectie a tulpinii facand umbra, daunele vor fi ireparabile, coaja incinsa se va usca si dezveli rani mari care nu mai pot fi tratate.
Va imbratisez
O operațiune obligatorie și fără riscuri. Pentru cei care ezita temandu-se că vor pierde pomul, le reamintesc că puterea de regenerare a caisului este fantastica.!!! Dacă tăiați primăvară după dezmugurit sau imediat după recoltare, o puzderie de muguri dorminzi vor ieși la lumină. Cu muuult mai mulți decât am avea nevoie. Spor !
😮😮😮😮😮
Mulțumesc pentru explicații. O lecție binevenită și de mare ajutor
Va salut cu drag !
Încă odată aţi dat lovitura cu explicaţiile dumneavoastră. Vă apreciez foarte mult. Din punctul meu de vedere, cred că sunteţi cel mai explicit dintre toţi cei pe care i-am găsit până acum pe internet. Vă mulţumesc.
Va salut ! Si va mulțumesc pentru rabdare !
Cele bune !
Felicitări, mulțumiri și mult respect
🙋
Bine explicat. Multumim foarte mult pentru informatii!!
Felicitari Maestre! 🤗
Vvs 👍
Informatii valoroase, felicitari si mult respect
Va salut cu drag !
Va salut si eu, binevenit acest tutorial .Multumim frumos.
Cele bune !
frumos .multa sanatate
Va salut !
Mulțumim. Foarte utile materialele dvs.
Va salut si va mulțumesc !
Bună seara! Va mulțumesc pentru felul minunat în care explicați toate etapele de taiere ale pomilor. O faceți pe înțelesul nostru, al celor care nu știm nimic în legătură cu îngrijirea pomilor, și este o placere sa va urmăresc. V-aș ruga, dacă aveți timp, să-mi răspundeți la o întrebare. În urma cu cinci ani, am erbicidat pe lângă gardul curții mele cu un erbicidat primit de la cineva. Era mai vâscos decât cel obișnuit dar, am făcut soluția combinând 200 ml de erbicidat la 10 l de apă. Efectul a fost devastator. S-au uscat toți pomi de pe terenul tratat, mai puțin perii, și nici acum după cinci ani nu pot cultiva nimic. Tot ce cultiv, fie pomi, fie arbuști, fie fie orice altceva, inmugureste sau încolțește după care stagnează creșterea și în vara se usucă. Întrebarea mea este dacă puteți sa-mi dați un sfat prin care sa pot sa refac solul? Mulțumesc frumos și multa sănătate va doresc!
Va salut !
Remanenta erbicidului , de pinde si de doza aplicata si de conditia solului si a cantitatii de apa anuala .
Daca solul este nisipos si cu aport de apa mai mare ,remanenta scade ca timp ,dar daca solul este lutos si rece si apa putina ,remanenta se prelungeste .
Ca sfat ,faceti sapatuti adanci si dese ,plus apa multa pentru spalarea solului .Daca stiati ce erbicid a-ti folosit,puteam sa va spun ce plante suporta acel erbucid !
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Felicitări,aștept sfaturi pt, mur zmeura ,și altele,
Ok !
Mulțumim Pomicola Nalbant pentru primirea la dumneavoastră la pepiniera, pentru sfaturi și pentru cum ați interacționat cu noi. Și nu în ultimul rând pentru pomi!
Mulțumesc foarte mult, o întrebare, cu ce dezinfectați fierăstrăul.... și celelalte unelte cu care lucram in livadă, mulțumesc anticipat, sănătate multă vă doresc,
Felicitari pt film , fff buna ideea .
Salutari di multa sanatate !
Vă salut cu mult respect vă apreciez pentru tot ceea ce faceți de unde sunteți dumneavoastră eu sunt din Călărași am 50 de pomi în curte și nu are cine să mii taie și mie
Foarte instructiv! Problema caisului ramane, daca apar ca de obicei ingheturi tarzii de primavara! Multumesc!
Va salut cu respect. Nu mai gasesc filmul dvs cu tratamentele aplicate toamna...
Vine in cateva zile ,actualizat !
@pomicolanalbant Multumesc mult
Interesant
👍
Ca începător, vă întreb, când se aplică regula treimii, la tăierile de regenerare?
Mulțumesc anticipat, pentru un eventual răspuns.
Încă o data vă mulțumesc pentru efortul care îl faceți pentru noi, care vrem să învățăm.
Mulțumim!!
Cu drag !
@@pomicolanalbant Bună seara!
Am și eu un asemenea cais la care am executat aceste tăieri la sfârșitul lui septembrie.
Sper că am făcut bine.
Sănătate vă doresc!
Ce tratament aplicăm acestor tăieturi? Mulțumim!!
Mulțumim!
Bună ziua
vă salut cu toată stima , o întrebare , am 2 caisi de 15 ani , Dacia și un soi din Ungaria . În primăvară pot și eu să fac tăieri de regenare ? Mulțumesc anticipat.
Va salut !
Da puteți face o regenerare fara probleme !
Vă salut, cu respect, după ce ați făcut tăierea creanga groasă se da cu ceva, unde ați făcut taietura.Va mulțumesc frumos
Tratamente cu cuprice !
Pe taieturile mari folositi Arbocol ? Sanatate !
Multumesc pentru ce faceti! Taieturile ramase pe pom nu trebuie izolate?
Deasemeni, pentru cresterile din primavara nu ar trebui tutori? Vanturile sunt puternice si se pot rupe.
Se poate tunde și acum la mijlocul lui noiembrie?
Va salut !
Da !
Buna ziua ași putea să fac astfel de tăeri și la par
Va sslut. Sa puneti poze cu pomul asta in primavara ms
Acum după taiere se stropește pomulcu ceva substanțe?
Buna ziua! Ma uitam la acest pom văruit și vreau sa va întreb, ce părere aveți de văruirea pomilor încă din primii ani de la plantare? Recomandați, este benefica?
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Am primit mai multe intrebari cu aceiari referire si am facut un tutorial !
Domnule, jos palaria ! Asa trebuie sa arate un video din care poti invata ceva. Am si 2 intrebari: 1- in primavara 2025 veti avea puiteti disponibili pt comercializare ? Sunt din jud Tulcea si doresc sa infiintez in Turcoaia o livada de aprox 800mp, pt uz familial: 2- ma puteti ajuta cu sfaturi despre soiuri si modul lor de plantare ? Multumesc pt info oferite pe canal youtube.
❤❤❤❤❤❤
👍👍👍
🎉🎉🎉
Am un păr bătrân foarte înalt ași putea să îi fac astfel de tăeri ce pare aveți
Dacă nu vă cer prea mult, îmi puteţi pune marca drujbei dumneavoastră? E mică, uşoară şi potrivită.
Stihl
Și eu am nevoie de dumneavoastră am o livada de 2 ani și vreau sa i dau forma corecta și mi a-și dori sa veniți dumneavoastră sa ma ajutați
doar ca si completare la ce ati spus, trebuie cicatrizate zonele taiate cu mastic(arbokol de ex).
Va multumim pentru experianta dvs
Ar mai fi trebuit spus ca suprafata expusa, de la taietura, se da cu vopsea de ulei sau mastic special.
Un Cais batran de 50 de ani se mai merita regenerat sau nu?
La tăietură cu ce dam acolo cu vopsea sau cu ce anume dam pe tăietură aia de 3toli
Cu mastic. Vezi Dedeman sau Brico ...
Și dacă nu sunt ramuri deloc vegetative pe ramura de schelet cum procedez????
Al meu a dat din nou fara sa aiba nici o ramura vegetativa.
De la tulpina se regenerează cel mai bine😂
Da,caisul si piersicul poate fi regenerat ,la nivelul tulpinii ,fara probleme !
@pomicolanalbant ok,am glumit va dați seama 😁
Chiar aveam nevoie de un asemenea video pentru caisul meu de 15 ani care are 3 șarpante foarte groase și cam degarnisite. In ultimii 2 ani am coborât cam cu 0,5 m pe an înălțimea caisului dar incă este undeva la 3m și cu ramurile de rod majoritar pe extremtăți. Întrebarea mea este dacă să fac acum tăierea de regenerare sau să o las pentru la primăvară când voi face tăieri și la ceilalți pomi? Vă mulțumesc.
Puteți să ne spuneți cu ce e bine să dezinfectăm lama fierăstrăului sau lama foarfecii de tăiat ?
Ce inseamna mai exact "taietura sa urmareasca traficul sevei"?