DUYGULARINIZIN ESİRİ MİSİNİZ YOKSA DUYGULAR SİZİN REHBERİNİZ Mİ

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ต.ค. 2024
  • Duygularımız en önemli sinyal sistemimizdir. İnsanın dünya üzerinde var olduğu ilk andan itibaren düşünceden konuşmadan lisandan önce duyguları vardı. Biz bu dünyaya çeşitli duyguları hissetme kapasitesi ile doğduk. Bunlar mutluluk, üzüntü, korku, utanç ve öfkedir.
    Duygularımız önemlidir, çünkü bizim için önemli olan meselelere karşı bizi uyarırlar. Kendimizle ve çevremizle ilgili neyi nasıl yaptığımız hakkında bize bilgi verirler. En önemlisi ihtiyaçlarımızı bize söylerler. Tüm duygularımız ihtiyaçlarımızdan doğar. Beynimizin içindeki duygular ve bedenimizdeki reaksiyon önemli bir olay olduğunun haberini verir. Duygularımız, bizim bir veya birkaç tane ihtiyacımızı etkilemiş olan olay her ne ise onunla ilgilenmemizi ve ona dikkat etmemiz söyler.
    Duygusal sistemimiz önemli bir şey olduğuna inandığı zaman zihnimize alarm olarak kendini gösterir. Bu alarmlar genellikle bedensel bir tepki, dürtüsel olarak bir şeyi yapma isteği veya bir farkındalık olarak kendini gösterebilir. Bedensel tepkilere örnek olarak boğazımızın düğümlenmesi, huzursuzluk, göğüs bölgemizde baskı, sıcak, enerjik veya güçlü hissetmek olabilir. Bir şey yapma arzusu da, bir insana yaklaşmak veya kendini uzaklaştırmak şeklinde görülebilir. Farkındalık ise ‘bu tehlikelidir’ şeklinde kendini gösterebilir.
    Örneğin, çok değer verdiğiniz birisini kaybettiğinizde kederlenebilir, üzülebilirsiniz. Tüm bedeninizin çok ağırlık olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Midenizde ya da boğazınızda bir yumru hissedebilirsiniz. Ağlamak isteyebilirsiniz. Bu kişinin sizin için ne kadar önemli olduğunu siz biliyorsunuz ve sizin yanınızda olmasına ihtiyacınız olabilir. Ama hissettiğiniz üzüntü size artık bu ihtiyacınızın giderilemeyeceğini söyler. Aynı zamanda bu üzüntü başka insanlara yaklaşmanızı, onlardan şefkat, rahatlık ve destek almanızı sağlayabilir.
    Tüm duygularımız bir şekilde ihtiyaçlarımızla bağlantılıdır. Korkunun güvenliğe, utancın kabule ve onaya, öfkenin sınıra, üzüntünün ise teselli edilmeye ihtiyacı vardır.
    Bu nedenle, bir dahaki sefere kendinizi bir duygu hissederken bulursanız, kendinize şu soruyu sorun lütfen:
    Bu duygu bana, neye ihtiyacım olduğunu söylüyor?
    Biyografi: senizunal.com/...
    Şeniz Ünal Sosyal Medya Hesapları
    / dr.senizunal
    / snznl
    / seniz.unal
    Web Sitesi
    www.senizunal.com

ความคิดเห็น •