S07 Sp02 - Cum ne protejăm de burnout în meseria de părinți, cu Alina Pop

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ธ.ค. 2022
  • Ce înseamnă iubirea necondiționată a părinților față de propriii copii? Și este iubirea o resursă care te ajută să nu simți niciodată oboseală în primii ani ai celui mic?
    Pot intra părinții în epuizare în efortul de a fi perfecți pentru copiii lor și, mai ales, este o astfel de abordare utilă pentru dezvoltarea celui mic?
    Vorbim în acest episod cu Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în burnout parental, care ne va povesti atât din practica de terapie, cât și din propria experiență, cum se poate simți, dar și ce putem face pentru a îl depăși.
    Resurse:
    1. Gender Differences in the Nature, Antecedents and Consequences of Parental Burnout, Isabelle Roskam, articol, 2020 - link.springer.com/article/10....
    2. Depression, anxiety and guilt in burned out mothers of preschool and school-aged children, Sanchez Rodriguez, articol, 2019 - www.researchgate.net/publicat...
    3. A step forward in the conceptualization and measurement of parental burnout, Isabelle Roskam, articol, 2018 - www.frontiersin.org/articles/...
    4. Can parental burnout directly or indirectly influence work outcomes, Thomas Rhys Evans, Isabelle Roskam, articol - www.burnoutparental.com/_file...
    5. Burnout in healthcare workers, Stefan De Hert, articol, 2020 - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...
    Testul de măsurare a burnoutului parental poate fi efectuat aici alina-pop.ro/chestionar-de-bu...
    Pentru cei dintre voi care își doresc să ia legătura cu Alina Pop, ea poate fi contactată pe:
    Site : alina-pop.ro
    Pagina de Facebook : / psihologalinapop
    Pagina Instagram : psih.alinapop?i...

ความคิดเห็น • 12

  • @victormihaita5937
    @victormihaita5937 ปีที่แล้ว +8

    Sotia mea mi-a spus despre acest podcast in urma cu aproximativ 1 an, chiar inainte sa se nasca baietelul nostru. Pot spune ca mi-a schimbat foarte mult modul cum privesc lumea si relatiile din jurul meu. Ma bucur foarte mult ca am ajuns sa ascult persoane atat de deosebite cum ar fi Andrew Huberman, Gabor Mate, Daniel Siegel, Daniel Goleman. Toate aceste resurse, impreuna chiar si cu diferite clipuri de-ale Uraniei Cremene, m-au ajutat sa ma cunosc mai bine, sa am mai multa rabdare si sa fiu mult mai constient de sentimentele mele si de impactul pe care il are interactiunea mea cu persoanele din jur. Sunt foarte recunoscator pentru aces podcast si pentru toata munca depusa de echipa MindArchitect!

  • @mariamisailatgs
    @mariamisailatgs ปีที่แล้ว +6

    Foarte adevărat cu narativele preluate de la alți părinți. Când eram gravida cu primul copil auzeam numai cum nu o sa dorm doi ani de acum incolo si sa ma pregatesc de chinul de pe lume. Uite ca între timp mi-am găsit resursele sa apelez la un consultant în somn iar fata mea doarme excelent de la 8 luni iar eu pot sa ma odihnesc foarte bine. Acum ca sunt gravida cu al doilea nu aud decât ce naspa o sa fie ca fiind apropiați de vârstă voi vedea rivalitate din partea fetei mai mari către fratele/sora ei. Nu găsesc necesare astfel de atenționări sau povesti. Eu încerc cât pot sa împărtășesc din lucrurile pozitive din experienta de părinte sau din trucurile care m-au ajutat sa îmbunătățesc lucrurile mai puțin pozitive. Cred ca e important pentru toți părinții sa aibă grija din ce parte a lor împărtășesc anumite lucruri. Înțeleg ca de cele mai multe ori sunt acolo traume sau părți care au suferit însă nu e nevoie sa ii speriem și pe alții cu astfel de exemple.

    • @neohq
      @neohq ปีที่แล้ว

      Foarte frumos spus

  • @roxanaeftimie3968
    @roxanaeftimie3968 ปีที่แล้ว

    Buna Paul & echipa,
    In calitate de mama, iti spun onest ca am suferit enorm la inceputul acestei calatorii datorita lipsei de materiale informationale structurate in termeni lingvistici obiectivi, am avut presiunea parcurgerii unor 20 de carti de parenting metodologie etc. si asta doar pentru varsta 0-2 ani. Acum 3-6 ani includem si pedagogie mai adaugam alte 40 de materiale cel putin doar pentru a avea la indemana harta completa pentru a stii pe ce traseu sa o iei.
    Va sugerez un sezon, in care sa aduceti stiinta si aici, simplu asa cum o faceti de fel, in prezentarea 0-7 ani de viața și ce ar fi util sa facă părinții astfel încât sa oferim noului venit pe lume un mediu echilibrat de creștere.
    Mulțumesc pentru ce faceți 🙏🏻

  • @andreiserban1400
    @andreiserban1400 ปีที่แล้ว +1

    Top

  • @Flowxp
    @Flowxp ปีที่แล้ว

    Paul, legat de ce ai spus ca ai primit jucarii cand erai mic ... consideri ca nu ai avut oportunitatea sa alegi ?? Adica tu ti-ai fi dorit sa primesti ursuleti mai multi sau papusi ? Sau nu ai avut ocazia sa ingrijesti papusile fetitelor cu care te-ai mai si jucat ?
    Mi se pare foarte interesant ca daca studiezi copii o sa vezi deseori ca fetele prefera sa se joace cu masinutele si robotii baietiilor sau "de-a razboiul", dar invers mai rar.

  • @Cr3tuCristi4n
    @Cr3tuCristi4n ปีที่แล้ว +4

    Problema aici, după cum o vad eu este mai degrabă legata de cuplu, decât parental. Cei mai mulți oameni formează un cuplu pentru a reprezenta modelul ideal al societății. Prea puține cupluri după ce se formează se și educa. Domnul Naum explica cel mai bine asta și cum anume sa iubești. Iubirea asa cum o reprezinta el, cred ca ii foarte greu sa ducă spre burnout.

    • @Cr3tuCristi4n
      @Cr3tuCristi4n ปีที่แล้ว +1

      Un citat din Gellu Naum care a fost spus și de doamna Oana Pellea la TedX "Doamnelor și domnilor, asistam de milenii la moartea clinica a iubirii. Fiecare se culca cu fiecare și se iubește singur."

    • @denisaelena2274
      @denisaelena2274 ปีที่แล้ว

      Cine este domnul Naum ? Nu am găsit pe nimeni cu acest nume 🙈

    • @Cr3tuCristi4n
      @Cr3tuCristi4n ปีที่แล้ว

      @@denisaelena2274 scrieți "Gellu Naum" chiar aici pe youtube veți găsi câteva reportaje cu dansul.

  • @RolandMaruntelu
    @RolandMaruntelu ปีที่แล้ว

    Ce tare ma distrez cand vad oameni care nu au copii si incearca sa te invete parenting. Mai mult de atat, aceasi oameni se confruntă cu depresia, anxietatea si burnout-ul si vor sa ne "învețe" cum sa scapam de acestea 😂😂😂

    • @MindArchitect
      @MindArchitect  ปีที่แล้ว +3

      Roland, mulțumim pentru comentariu. Așa cum am mai menționat și în alte conversații, ne dorim ca materialele pe care le creăm să aducă o perspectivă utilă ascultătorilor, fie că vorbim despre subiecte precum anxietate sau subiecte precum burnout parental. Tocmai de aceea, încercăm ca această perspectivă să fie populată și cu date, nu doar cu experiențe de viață.
      Pentru ca acest episod să fie relevant pentru ascultători, am considerat că avem nevoie de un invitat specializat în subiectul discutat. Așadar, așa cum probabil ai ascultat în episod, Paul și Luciana moderează sau adresează întrebări, pe când invitata noastră, Alina Pop, ne pune la dispoziție informația.
      Alina este nu doar mamă, dar și un om care a trecut prin experiența burnoutului parental și un specialist cu multiple formări, printre care una în burnout parental. Așadar, atât componenta teoretică, dar și experiența practică împărtășită de ea în episod vin din partea unui om care s-a și pregătit, dar a și trăit pe propria-i piele tema episodului.
      Sperăm să îți fie util răspunsul nostru.