In Wenen zorgt de overheid voor lage huren, kan dat ook in Amsterdam? Als het over wonen en volkshuisvesting gaat, dagdromen meerdere partijen over het ‘Weens model’ - ook in Amsterdam. Is dat 'Weens model' ook mogelijk in Amsterdam en wat zijn de verschillen tussen de steden? Lees meer in dit artikel: at5.nl/artikelen/223681/
@@chloeuntrau4588 Niet speciaal mensen met een laag inkomen. In feite is dat je aandeel in de coorporatie want alleen mede eigenaren mogen kennelijk zo'n woning huren. Vertrek je uit de coorporatie dan krijg je je geld (grotendeels) weer terug. (Je mag het ook als borg zien en garantie dus dat de bewoner er netjes mee omgaat)
@@reiniernn9071Maar dat maakt het punt dat hij naar voren brengt er niet minder makkelijker door. Er moet nog steeds een hoog spaarbedrag opgehoest worden waarbij men daar ook de rente van misloopt en andere investeringen kunnen minder makkelijk gedaan worden zoals een auto, dure vakanties, studie bekostigen etc. Plus 2500 moet er opgeteld wordrn bij het huurbedrag. Dat is 5 jaar lang een maand abonnementje van 40 euro waar je niks voor terug krijgt. Niet iedereen kan met zijn, haar baan binnen 3 jaar 25000 sparen en daarnaast nog een beetje leven. Daarnaast horen we in het filmpje niks over de doorstroming van de huur naar de koopmarkt in Oostenrijk. Die vlieger gaat ook niet op. Huurconstructie mooi maar even doen is wat anders voor Nederlandse begrippen.
@@incgohd Wat kost 25000 eigenlijk per maand? Als je het niet kan terug krijgen bij vertrek uit de woning? Bij 4% en afbetaling over 15 jaar is dat minder dan 185 per maand. Zelfs als we dit optellen bij de genoemde huur zit je nog steeds veel voordeliger als in bv West Nederland. En bij vertrek na 15 jaar heb je bovendien een leuk spaar saldo ...wat je in Nederland nooit hebt bij huren voor (vrije sector) 1200 per maand. Heb je het zelf op de bank staan dan is de rente (die je krijgt) nog lager dus in het geheel goedkoper. (En als je dat geld wilt investeren dan zou je alsnog kunnen kiezen voor financiering van dat aandeel in de corporatie. wat de huur 185 hoger maakt per maand.)
@@reiniernn9071Het klopt allemaal wat je zegt. In het filmpje komt wel naar voren dat de constructie en het proces voor in aanmerking komen van een huur appartementje van zo'n corporatie die defacto door publiek geld gefinancierd wordt aldaar, decennia lang gegroeit is. De situatie in Nederland is nu eenmaal anders en daarom ook moeilijk te vergelijken. Als mensen hier er op ingesteld waren om eerst 25000 euro te sparen voor een appartement zouden de overige financiele zaken voor de meesten er echt anders uitzien dan nu het geval. De huizenmarkt bij ons is wat ie is en natuurlijk voor verbetering vatbaar. De huizenmarkt in Oostenrijk werkt daar goed voor hun. Gemeentes die corporaties financiele zekerheid bieden voor afgeronde woningbouw projecten. Daar is onze cultuur veel te ongedisciplineerd voor en gaat men al snel mekkeren over de geldstromen. Parallellen trekken blijft moeilijk.
@@Choco-pasta De marktwerking in de uitgifte en ontwikkeling van woningbouw moet hier blijkbaar worden teruggeschroefd; gemeentes willen zoveel mogelijk vangen voor hun grond en laten de realisatie eigenlijk door de hoogste bieder onder commerciële investeerders doen (ik werk er geregeld zelf voor). Die proberen natuurlijk ook hun winst te maximaliseren met het gevolg dat plannen inhoudelijk worden uitgekleed en er vooral voor hogere segmenten gebouwd wordt. Zoals ze het in Wenen doen is beter; minder vanuit een winstbeginsel en meer bottom-up, vanuit de gemeenschap en de actuele behoefte. (Zoals woningbouwverenigingen bij ons ooit ook waren). Ook het idee van een hoge vooruitbetaling annex borg op een huurwoning die je later terugkrijgt vind ik een slimme. Bottom line: Uiteindelijk bouwen we hier veel te weinig en wat er gebouwd wordt sluit niet aan bij de portemonnee van lagere en midden inkomens.
@@Choco-pasta Geen asielzoekers binnenlaten en hun al je welvaart geven zoals Nederland al jaren lang doet. Alleen dit overduidelijke factor willen ze natuurlijk niet toegeven.
Nu zal het leven in Oostenrijk ook niet perfect zijn, maar het is goed om te zien dat er nog landen zijn die tenminste nog beetje geven om haar bevolking.
@@axel1978 als je een compliment begint met iets negatiefs dan doet dat het compliment teniet.. ooit een compliment van iemand gehad die je eerst afkraakte en daarna vertelde dat je het toch best goed deed? Voelt toch anders dan eerst te horen krijgen dat je het echt top deed om daarna wat kritiek op te vangen over hoe het toch beter kan… snap je?
Het is misschien moeilijk om te geloven, maar er was een tijd dat het ook in Nederland er zo aan toe ging. Helaas heeft de privatiseringsdrang van de regering de boel verpest.
Ja, er zijn 100.000 sociale huurwoningen verkocht aan particulieren door woningbouwverenigingen. Maar de overheid houdt de wachtlijsten voor SHW's zeer lang, omdat asielzoekers massaal Nederland binnen komen. En die asielzoekers hebben prioriteit boven Nederlanders. En om hoeveel asielzoekers komen er binnen? Nou, zo'n 1.000 per week. Dus 52.000 per jaar. Dus 520.000 per 10 jaar. Dat is gelijk aan Arnhem, Nijmegen en Amersfoort bij elkaar. Dat iedere 10 jaar bijgebouwd moet worden.
Het lijkt wel alsof een beleid waarbij de bewoner en woongenot voorop staat tot betere resultaten leidt dan een woningmarkt waarbij hoog rendement voor de verkoper/verhuurder de belangrijkste drijfveer is. Wie had gedacht.
Goede documentaire. Ik doe de laatste tijd onderzoek naar hoe we de situatie in Nederland recht kunnen trekken. Een model zoals in de documentaire beschreven in samenwerking met fabrieken welke in snel tempo huizen kunnen opleveren zou Nederland weer leefbaar kunnen maken. En dan inderdaad ook de woningen beschikbaar stellen voor iedereen zodat de getto's verdwijnen uit Nederland.
@@j3in725 2/3 van de opbrengsten van de agricultuur is export Ruim 60% van de totale oppervlakte van Nederland is agricultuur Er is plek zat De keuze is alleen hoeveel van de inkomsten die de agricultuur oplevert we durven weg te zetten voor woongelegenheid
Nieuwe woningen bouwen is goed en nodig. Maar als we een sociaal democratische regering hadden zoals die van de begin 20ste eeuw (kijk naar al die mooie sociale woningen zoals De Schip), zouden we gedwongen uitverkoop van huisjesmelkers die meer dan 2 woningen hebben. Dit soort gedrag heeft veel woningtekort veroorzaakt. Als land kunnen we betaalbare woningen hebben óf woningen gebruiken als speculatie goederen.
Het beleid van de kabinetten Rutte heeft Nederland gebracht naar wat het is nu is. Onbetaalbaar, asociaal, onveilig, overbevolkt, gepolariseerd, onbewoonbaar.
Het is misschien ook wel interessant om te vergelijken met het beleid in Finland in een volgende aflevering; daar werkt het weer heel anders, maar ook daar zijn de huren erg betaalbaar, ook binnen de steden. Wat daar ook bijzonder goed gaat is dat je in urgente gevallen heel erg snel een woning kunt hebben, vaak binnen enkele weken, zonder eindeloze procedures en formulieren.
@@Blinddragon9zeker. Maar linkse partijen gaan meer mensen immigreren, wat de kosten van alles voor iedereen ook omhoog gooit. Ik zie niet echt een oplossing, behalve dat men in Nederland armer zal worden en we minder kinderen gaan krijgen. Dat gaat flink pijn doen in de economie, maar meer laagopgeleide immigranten met andere normen & waarden in een overbevolkt land is ook geen lange termijn oplossing.
Goed en leerzaam! Ik zit als scheefhuurder in een sociale huurwoning. Terwijl ik al een jaar of 2 probeer te kunnen gaan kopen als starter. Helaas maak ik nog steeds geen kans ondanks de starterslening. Afgelopen week werd er ook nog eens gecommuniceerd dat de rente van de starterslening wordt verhoogd. Het lijkt wel alsof men van deze schaarste geniet..!
Er worden natuurlijk bakken met geld verdient aan onder andere die woekerhuren waar ze mee weg komen. Genoeg mensen die inderdaad liever niet die status quo omgooien. En dat gebeurd ook niet zolang we mensen de politiek in stemmen die blijven denken dat "de markt" dit gaat oplossen.
Hadden we. We hadden de woningwet en sterke wooncoorporaties die als opdracht hadden om voor betaalbare huizen te zorgen en die gestimuleerd werden. Nu is het allemaal vrije markt.
@@passaisOnzin, we hebben 34% sociale huurwoningen, bijna allen van corporaties en 8% vrije huurwoningen, waarvan 5% middenhuurwoningen. Er is dus nauwelijks doorstroming, als je wilt doorstromen kan je bijna alleen kopen. We doen wel wat fout, ik weet niet precies wat, maar middenhuurwoningen zouden er zeker meer moeten komen. Er blijven te veel mensen in een sociale huurwoning plakken die genoeg verdienen voor een middenhuurwoning, maar er niet uit weggaan omdat het goedkoop wonen is en omdat er geen alternatief is. Misschien moeten eerst middenhuurwoningen bouwen en daarna verplichten dat als je 120% van de sociale huurgrens verdient, je binnen 1 jaar uit een sociale huurwoning moet. Maar dat kan alleen als er genoeg middenhuurwoningen zijn. En als er genoeg gebouwd wordt, gaat vanzelf de markthuur omlaag. Ik zeg niet dat dit de oplossing is, maar het is mijn oplossing. Maar nog meer sociale huurwoningen bouwen is ook geen oplossing, want daar blijft ook iedereen in plakken zodra ze genoeg verdienen. Dan los je het probleem nooit op.
Mooie docu, complimenten! Had dit nooit verwacht, ging er eigenlijk vanuit dat Wenen een elitaire stad is waar alleen de rijken een goede woning kunnen betalen..
Zo systeem komt niet in NL. Woningen worden hier gezien als snel verdien model. Investeerders, en geen basisbehoeften, vergeet maar die socialeMix met alle gevolgen, armoede, criminaliteit, enzo… Kapitalisme 👏👏👏
je hebt toch een dak boven je hoofd? Kapitalist. Je had zeker vroeger ook gewoon een eigen kamer bij je ouders thuis? Mijn kinderen moeten er een delen. En dat is met hypotheek. Ja, huizen zijn investeringen hier en dat blijft het voorlopig ook wel. Jou ouders zijn er schatrijk mee geworden, of profiteerden van jaren subsidie. Mensen met geld trekken uit de steden. da's wereldwijd zo. En dan mag je nog blij wezen. Criminaliteit hier komt uit Amsterdam. Mijn zoon is at gun point berooft van zijn Iphone 100 meter van mijn huis. Dader veroordeeld, Amsterdammer. Heb jij wel eens een pistool tegen je hoofd gehad? Wij willen jullie shit uit Assterdam niet. Den Haag scoort nog net een graatje erger. Na jullie Rotterdam. Je wil er niet werken, je wil er niet wonen. Utrecht gaat nog wel, maar de de rivierenbuurt wil je al niet komen. Je snapt het hele idee niet. Wenen is een speciaal geval. (niet te vergelijken met Amsterdam dus) Heeft iets te maken met geschiedenis. (oosterijk-hongarije.) Omdat Wenen nog belangrijkers is dan Amsterdam, Rotterdam en Den haag samen, economisch gezien snap ik dat ze wonen daar betaalbaar willen houden voor iedereen. Amsterdam? rijke juppies in het centrum en expats voor de zuidas. Wat voor shit er verder woont zal verder niemand een worst wezen.
hier heb je onze Nutella-huisjesmelker weer, nog steeds mentale gymnastiek aan het doen, om te tonen dat je geen schurk bent, maar eigenlijk een erg slimme zakenman met maatschappelijke meerwaarde? Iedereen die de voorbije 20 spotgoedkoop leende in NL, voor een 3de, 4de (of meer) woning en die panden vervolgens meteen doorverhuurde , is in mijn ogen eigenlijk niets meer dan een wittenboordencrimineel...
@@timdevries90 Oosterijk heeft ook niet zoveel mensen als Nederland. Wij zijn het dichtstbevolkte land ter wereld dus de woningen zullen hier altijd duur blijven want Nederland is ook gewoon overvol aan het raken.
In Wenen passen ze daarnaast "gentle urban renewal" toe. Alhoewel het gentrificatie niet compleet tegengaat, worden mensen niet zomaar door gigantisch stijgende huurprijzen de buurten uitgedreven. Daar kan Zuid (en ook steeds meer Noord langs het IJ) nog veel van leren!
@@cockiesun dit onderwerp gaaf over de woningbouw in Oostenrijk en hoe het gesteld is daarmee in Nederland. Ze zeggen in de video ook, we willen niet zoals het nu gaat in Nederland!
Dit natuurlijk maar een deel van het verhaal. In Nederland is grondhandel één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de gemeente. Dus dan kun je wel een "collectief" vormen, maar als het grondbedrijf van de gemeente je een poot uitdraait, zit je alsnog met hoge kosten.
In het buitenland is grond ongeveer 20-25% van de kosten van een huis. In Nederland was dat jaren geleden al 68% en grond is sindsdien schaarser geworden.
@@SVEVelsen De grondschaarste is niet zozeer het probleem. Het is de financieringsovervloed. Grond wordt beprijst door potentiële (huuropbrengst). Label vandaag een stuk grond voor sociale huur en verander dat de week daarna maar eens naar vrije sector of naar villa's. De prijs ver twee/ drie dubbelt ineens.
@@passais Aangezien sociale huur verlieslatend is kan dat niet anders. 10000 m² grond voor sociale huur, is € 1 waard en geen cent meer. Veel projecten mislukken door overbodige regelgeving van de overheid. Zo heeft Rosmalen recent 45 sociale woningen vernietigd doordat ze van een peperduur kantoorgebouw eisten dat het sociaal verhuurt zou worden, niet verkocht. Bouwbedrijf die het bezit had geen zin om onder dwang een woningcorporatie te worden: Die willen gewoon bouwen en het daarna verkopen aan gelukkige nieuwe eigenaars die daar gaan wonen. Dat wordt nu dus verbouwd naar een moderner kantoor, komen geen woningen, en Rosmalen heeft nul nieuwe sociale woningen dankzij hun ultra-linkse wethouder die zijn woord breekt. 👍
Klopt deels maar als je de terugverdientijd wat langer maakt kun je die hogere prijs ook als coöperatie opbrengen. En dan is het idee van die inleg ook interessant. Dat bevoordeelt rijke huurders, maar als die het hele complex mogelijk maken is dat niet erg en ze krijgen het geld dus uiteindelijk weer terug. Ik heb sowieso vaak gedacht dat we het verkeerd om doen: vaak wordt eerst lage huur gegarandeerd, die na 20 jaar wordt vrijgegeven. Waarom niet eerst hoge huur om de bouw te financieren en daarna voorgoed lage huur.
@@pietervoogt "Waarom niet eerst hoge huur om de bouw te financieren en daarna voorgoed lage huur." dit is echt het enige goede idee wat ik hier in de comments heb gelezen 👍. Ik geloof dat De Jonge op de valreep nog iets in die richting heeft genoemd. Namelijk dat in specifieke gevallen bij nieuwbouw 10% meer huur mag worden gevraagd dan het puntenstelsel, dat voor een periode van 10 jaar(?).
Zelf zit ik serieus te overwegen te emigreren naar Kroatië waar je voor minder dan €40.000,- een vrijstaand huis van redelijke kwaliteit kunt kopen in een landelijk gebied met natuur. Wel is dat vaak buiten de toeristische zone die daar de meeste werkgelegenheid oplevert en zul je de lokale taal moeten leren waar ik al mee ben begonnen. Ook in Hongarije en de Baltische staten kun je voor een leuk prijsje een vrijstaand huis in de natuur kopen. En als je spaargeld of overwaarde hebt is een hypotheek dus niet eens nodig. Gooi er zonnepanelen op en accusysteem voor stroom opslag in en je woont met heel weinig maandelijkse kosten. We zijn gek dat we hier op een kluitje blijven leven met zijn alle in Nederland!
@@SVEVelsen ja of wanneer hij serieus iets aan z'n gezondheid krijgt, komt hij hier naar Nederland voor z'n behandelingen. Dat hij zelf voor tralies voor z'n slaapkamerraam moet zorgen en een hek rond z'n zgn fantastische vrijstaande huis zul je ook niet horen.
@@SVEVelsen dan heb je 2 opties: of zelf je voedsel verbouwen en/of iedere week grote boodschappen doen. Echter ook in Nederland langs de grens kun je ver buitenaf wonen en zeker tijdje in de auto moeten zitten of op de fiets om bij de winkel te komen.
Hier in Nederland worden families uit elkaar getrokken door de kinderen ver een huis aan te bieden de werktijden en overal betaald parkeren Nederland heeft een programma van verdeel en Heers
True. Ik werk in de verpleging. Familieleden wonen regelmatig +50km van elkaar verwijderd. Moeders ff in een noodsituatie naar het ziekenhuis brengen kan dan niet.
Veel mensen genieten daar ook wel van. Niet voor elk wissewasje langs moeten komen. Nu hebben ze een excuus, te ver en te duur om vaker dan 1x per week/maand langs te komen. 😂
@@Teelsambal te ver te duur zelf je kind naar de kinderopvang je ouders naar een bejaardenhuis als dank dat ze je op de wereld hebben gezet het leven in een bejaardenhuis is precies dezelfde als een gevangenis
@@Teelsambal er zijn ook warme, nauw betrokken families. Voor hun is het zuur. Als familie 1x per maand komt met lood in de schoenen dan heeft dat vaak een reden in het verleden ☕️🐸
Wat lul je. NL is een klein kutland. Je bent zo overal in no time. Ruim 20 jaar 3 a 4 uur per dag (!) met OV van mijn suburb naar kantoor gegaan zonder klagen. Het is te doen. Hoezo betaald parkeren ik ben gehandicapt. Ik bezit een auto, maar rijd er niet in. Moet alles met OV. Worden kinderen echt een huis geboden? Vertel snel mijn kinderen in welk communistisch land ze wonen want ze willen graag. Dichtbij, ver weg... maakt niet uit. Werktijden zijn natuurlijk flexibel hier. Mensen met beetje inkomen werken vaak thuis natuurlijk. Dienstensector. Grootste werkgever van NL. Ik sinds corona ook. Mij krijg je de weg niet meer op. Ik denk dat mijn koters vrij lang thuis blijven wonen. Zeker als ze gaan studeren. Leiden, Amsterdam, zelfs Utrecht en Rotterdam redelijk dichtbij. We orienteren nog. Dan wil je toch niet in zo'n shithole wonen?
Je moet wel €25.000 hebben liggen natuurlijk voor die woningcoöperaties, maar je komt vast wel makkelijker tot dat geld omdat je ontzettend kan sparen met maar 600 huur. Geef Nederland dit systeem, lijkt mij ook dat de koophuizen dan goedkoper zijn.
Ik woon hier in Wenen, mag goedkoper zijn, maar Nederland is het hier niet. Duits, vooral Weens, is geen mooie taal. Ik woon hier in Oostenrijk alleen omdat ik als kind moest verhuizen maar wilde zelf nooit weg uit Nederland. In de Privé sector kosten woningen hier ook sinds jaren van 40-80m2 tussen 800-1300€ en naar boven. Voor een gemeente woning (in Oostenrijk) moet je eerst ook 4 jaar in de gemeente gewoont hebben om op de wachtlijst voor een woning te komen. Je hebt hier: * Gemeente woning - Sociale Huurwoning. * Genossenschaft woning - goedkopere huur dan privé, maar je moet nog een aandeel betalen. Die krijg je weer terug als je verhuisd. * Privée huur - dus huren van iemand die de woning gekocht heeft (het duurst) * Koopwoningen
Je zoon is niet de enige. Amsterdam is niet leuk meer. Teveel hangjongeren, criminaliteit , islamisering , duur , verkeerschaos , hoge gemeente belastingen , parkeerkosten etc etc
Mooie reportage. Het mag nog wel wat steviger benoemd worden dat het socialisme de inspiratie is en dat dat voor een woningmarkt blijkbaar veel beter werkt dan een kapitalistische markt.
Je hebt denk ik net precies de essentie gemist. We kennen in NL al een zeer sterk socialistisch systeem in de huurmarkt. In Wenen zie je juist meer burger initiatieven en leggen mensen zelf geld in om de bouw deels te financieren. Dus minder afhankelijkheid van de overheid en zelfredzaamheid is wat het verschil maakt. Dat in combinatie met een overheid die zich wat minder overal mee bemoeit en alles kapot reguleert
@@Choco-pasta er worden in wenen toch echt zeer degelijke appartementencomplexen door de gemeente gebouwd voor de sociale huur...ben verder ook zeker voor meer fysieke ruimte voor zelfredzaamheid
Ja inderdaad, 10 jaar wachten op een woning, wat een sterk systeem. Geen geld om huis te kopen? Financieer dan gewoon lekker om een huis te laten bouwen!!! Zelfredzaamheid! Eet dan toch lekker taart.
Het is nog een hele leuke stad ook nog eens. Maar hoe houdbaar is dit model als iedereen er (precies om die reden) wil wonen? Uiteindelijk als de vraag groter is dan het aanbod, dan kan het toch niet anders dan duurder worden?
Ik ga volgend jaar naar Oostenrijk verhuizen en dit hier in Wenen is wel heel uniek. Ik zelf ga werken en wonen in Tirol en daar zijn de huurprijzen minimaal 2x zo hoog dus dat duurt nog wel even voordat ik daar een huis heb hopelijk kunnen zij ook dingen leren van Wenen
Als iemand die een aantal jaar in wenen heeft gewoond kan ik dit bevestigen! Door betaalbare huur is de leefkwaliteit zo veel hoger dan hier. De onbetaalbare woningen en grote ongelijkheid die we hier in Nederland hebben zijn het resultaat van politieke (rechts liberale) keuzes, Dus als we dit anders willen moeten we dus ook niet steeds massaal VDD en co stemmen
dat is wel gek dan want in Amsterdam wordt de politiek al vele decennia gedomineerd door linkse partijen. In Oostenrijk is de politiek ook niet meer bepaald links (zeker niet op het onderwerp immigratie)
Het lijkt er erg op dat huurders worden gebruikt als financierders voor het volgende bouwprojekt. Verder mis ik de info hoe de inkomens daar zich verhouden tot de inkomens in Nederland. En wat opvalt in deze uitzending dat er eigenlijk geen mensen met een kleurtje in te zien zijn.
@@ronaldbekker3782na waar ik in Nederland heb gewoond boeit het me bijna niet meer. De ukrainers mogen mijn rothol overnemen en ik word wel ukraiens. Nederland wil me toch wegjagen voor uitgebuite armoedige arbeidsmigranten en rijke expats. Als er een bom valt ben ik blij dat ik in een ruim prachtig huis heb kunnen wonen in een mooie omgeving tot mijn sterfdag.
Wat is het modaal salaris in dat land? En wat is de gemiddelde prijs van een koopwoning? En niet onbelangrijk: hoeveel immigranten laat dat oost Europese land toe elk jaar...? appels/peren...
@@Choco-pasta Een betere vraag is of je met het lokale modaal salaris hier een goed leven kan onderhouden. Ik zeg ja; beter dan in Nederland. Niet zo moeilijk want hier kun je tenminste goedkoop wonen, in alle segmenten is er wat beschikbaar, terwijl in Nederland sta je al snel op straat als er bijvoorbeeld iets in je situatie veranderd. Daarnaast is 80% van de bevolking hier eigenaar van een woning.
@@Choco-pasta Ze komen hier uit een periode van armoede en ellende tijdens, en na de soviet unie, en veel mensen zijn daardoor geemigreerd. Wat je vervolgens ziet is dat de overheid dan allerlei manieren gaat verzinnen om het land aantrekkelijk te maken zodat mensen niet weggaan, zoals hele lage belastingen en veel vrijheid op allerlei vlakken. Uiteraard heeft dat ook nadelen zoals slechte publieke voorzieningen maar persoonlijk heb ik liever goedkoop een dak boven mijn hoofd zonder al te veel stress dan dat bijv. de wegen goed onderhouden zijn.
we moeten in nederland wonen herzien. er is enorm veel land opgekocht door coporaties en die zijn niet altijd van plan daar sociale huur op te bouwen. maar als wij zouden gaan naar een aanbetaling voor huur die je deels terugkrijgt als je weer verhuist dan zouden investeerders wellicht veel meer geïnteresseerd zijn in het beschikbaar maken van dit soort woningen voor sociale huur. we moeten creatief zijn. en regelgeving met een korreltje zout nemen wanneer het tot nieuwe oplossing kan leiden.
@@RD-kv9do? Leg jij uit dan hoe het daar wel kan. Ze zegt toch socialisten dat is links. In dit land kan niks omdat jullie leuk vinden om vernederd te worden door oude witte mannen.
@@RD-kv9do Wybern van Haga is zelf vastgoedondernemer die mensen uitknijpt. Kijk eens hoeveel leden er van bouwend Nederland bij de VVD zitten. De vastgoedsector zit heel diep in politiek rechts.
De mensen die ik ken hebben toch geen 25.000K hoor om als borg te gebruiken en krijgen dat ook niet geleend. En als je dat dan toch geleend zou krijgen op de 1 of andere manier dan moet je nog rente betalen ook over die lening zolang je daar woont. Ik vind het zo wat vreemd allemaal, het idee is goed maar schrap die hoge borg.
ja......die 25.000 euro is nu juist het belangrijkste punt. Het is inleggeld en geen borg. Mede met dat inleggeld wordt het appartementencomplex gebouwd. Als de toekomstige huurders dat niet inleggen dan moet de bouw op een andere manier gefinancierd worden en levert dat voor de bouwer en ontwikkelaar een verliesgevend project op. Als het lukt om dit bedrag te lenen tegen de huidige hypotheekrente dan is dat minder dan 100 euro p/m aan rente
Ook Wenen is geen utopie. In Wenen is het ook lastig om aan een betaalbare huurwoningen te komen. Vrienden van mij zijn al een aantal keer verhuisd de afgelopen jaren en betalen de hoofdprijs.
Hoe staat het met het belasting regiem in wenen? En groot is de instroom van buiten Oostenrijk als er andere keuxes worden gemaakt is er veel mogelijk maar dan moet wel de rosse bril af
Ik ben zojuist van amsterdam naar bucharest verhuist. De beste keuze die ik in jaren heb gemaakt. Ik moest uit mijn woning vanwege de nieuwe wet betaalbare huur. En ik kon geen mooie studio/appartement vinden in nederland onder de 700/800 euro. Ik woon nu in een nieuwbouw 2 kamer appartement gemeubileerd voor 650 euro. Ook het leven is hier een stuk goedkoper.
Prachtig systeem. Ik heb alleen liever niet dat er alleen maar betonnen blokkendozen en flats worden gebouwd. Dus graag dit systeem + traditionele architectuur😊.
@@ericspoor8175 Ik vind het geen “luxe”. Het heeft heel veel voordelen die niet per se in geld uit te drukken zijn. Er is ook een reden dat toeristen naar het Centrum gaan en niet naar Zuid Oost of Sloterdijk.
@@Ramon_1 zie het als een investering. Kijk naar de Westergasfabriek. Het was ooit gewoon een fabriek, maar omdat het gebouw zo mooi is hebben we het al die tijd gehouden en hebben we er andere functies voor gevonden. Gebouwen bouwen die na 30-50 jaar weer tegen te vlakte kunnen kost op lange termijn meer.
Ik heb zelf het idee dat dat in Nederland buiten de monumenten en oude steden en dorpen al is gebouwd? Kijk maar al die vinex en gallerijflat monstrosities.
Maakt dat uit? Het is niet alsof het hier rendabel is om te wachten. 10+ jaar voor een sociale huurwoning. Een snelle Google zegt overigens 1-2 jaar voor een nieuwbouw huurwoning.
Altijd mooi. Mar bijna gratis bestaat niet. Iemand moet het betalen. genoemd wordt hogere belasting voor de duurdere woningen. Maar is dat voldoende? Wie betaalt de rest? En wat zijn grondprijzen? gemiddeld maandelijkse inkomens? Dus graag het hele plaatje. (Laat onverlet dat het in Nederland een puinhoop is, maar misschien helpt daarbij dat wij te veel woningzoekende hebben. Hoe zit dat in Wenen? En bij schaarste verhoogd dat prijzen.
Bijna gratis bestaat wél. Docu zegt dat initieel de top rijken betaalden voor de bouw. Maar dan zijn de huren laag en dat is goed voor de economie. Want als de burgers minder geld aan huur kwijt zijn kunnen de lonen ook laag blijven (goed voor ondernemers) en heeft de huurder meer geld over voor de plaatselijke middenstand (extra biertje op teras).
6:30 Dit verbuigt natuurlijk wel een beetje de werkelijkheid. 1% van 25.000 per jaar is toch 200 euro extra per maand aan 'huur'. Nu is 820 euro per maand alsnog niet slecht
Ik wil er maar even op duiden dat we zo'n sociale woningen ook hebben in België, maar dan minder in de hoofdsteden. Je kan niet zeggen dat het niets kost, de overheid betaald en subsidiërt dat met belastingsgeld. Het verschil is dat je meer sociale woningen buiten een hoofdstad kan bouwen dan in een hoofdstad, want dat is gewoon goedkoper. Hier zit toch wel duidelijk iets achter, want zoals ze zeggen in de reportage ongeveer 23% van de mensen in Wenen wonen in een sociale woning, en 75-80% van de bevolking daar komt in aanmerking voor een sociale woning. Dus wat doet de andere 50-55% van die inwoners dan? Gewoon huren tegen 1500 euro/maand? Hoe is dat dan eerlijk. Lijkt me helemaal geen oplossing toch?
In Amsterdam is de helft sociale huurwoning, dus meer dan Wenen. In 2012 was meer dan 60% sociale huurwoning in Amsterdam. Teveel sociale huurwoningen is een ongezonde mix. Amsterdam moet het systeem van Wenen niet overnemen, maar gewoon bouwen. Wordt Wenen ook beperkt door een streng stikstofbeleid, onvoldoende bouwvakkers, hogere kostprijzen, onvoldoende bouwgrond, etc.
Probleem is, dat alles wat wordt gebouwd in a'dam extreem duur is. Nieuwbouw appartement van 70 vierkante meter kost al gauw boven de 350.000. In Haarlem staan er nu vrij veel woningen in de vrije sector leeg, en wordt je zelfs aangeboden de 1e anderhalve maand gratis te huren omdat je daar meer dan 2000,- pm betaald excl voor 90M2 Niemand wil dat huren.
60% sociale huurwoningen werkte uitstekend, ik herinner me die tijd goed. Mensen met hoge inkomens woonden tevreden naast mensen met lage inkomens. Kopen en speculeren was niet nodig, de huur dekte min of meer de onderhoudskosten. Wachttijden waren kort. Het probleem is dat de markt nooit werkt bij vastgoed. Mensen zijn te afhankelijk van werk/voorzieningen/elkaar om naar een afgelegen plek met goedkopere woningen te verhuizen, dus echte concurrentie is onmogelijk. Ook als je meer bouwt: New York bouwt eindeloos de hoogte in en het wordt niet goedkoper: meer mensen trekt meer werk aan, andere gebieden lopen leeg (in Amerika Detroit, bij ons Oost Europa) en zelfs als die cyclus ooit zou eindigen blijft het vaak winstgevender om te speculeren dan om te verhuren. Je moet de markt dan heel precies reguleren (leegstand belasten, starters subsidiëren en dergelijke) maar dat kost veel geld en mankracht om alles te controleren. Daarom kun je net zo goed meteen voor 100% sociale woningbouw kiezen. Huizen gewoon zien als infrastructuur zoals wegen en bruggen.
Had ik toch maar iets beter m'n best gedaan op de middelbare school tijdens Duits. Wenen leek mij sws al een mooie plek, maar dit maakt het alleen nog maar aantrekkelijker. De huizenmarkt is in NL is toch echt wel een ding. Veel van die huurhuizen zijn verpauperd, of het is een hangplek waar raar volk rondhangt, of de buurt is niet veilig. Ik weet niet waar ik in NL nog zou willen wonen eigenlijk.
Als de huren lager zouden zijn heb je ook geen huursubsidie nodig. Maar er is een heel ambtenarenapparaat dat zijn brood daarmee verdient dus zal daar ook weinig aan veranderen.
Interessant. Hoe zit het met nieuwe migranten kunnen die daar ook zo tussen komen, krijgen zij voorrang of juist niet. Dat onderwerp mis ik nog wel. Verder goed werk en wie weet insprirerend voor NL maar zo zie je maar dit is meerjaren werk dus ons probleem hebben we niet zomaar opgelost.
wat een bizar makkelijke oplossing zorg dat de coorperatie geld heeft en door kan bouwen. Die aanbetalingen en optie tot koopt zorgt er voor dat ze een zak geld hebben voor het volgende project
Leuk, maar wie wil er nou in Wenen wonen of Amsterdam? Veel te ver weg van zee. Als je niet binnen 3 min lopen op strand kan staan zou ik echt betaald willen worden om er te wonen 🤣
Nederland is fanstastisch, dat besef je alleen vaak pas wanneer je een keer buiten de landsgrenzen komt. Tuurlijk heeft Nederland ook zijn gebreken maar realiseer je hoe bevoorecht je bent om in een land als Nederland te kunnen wonen.
Super docu!!! sterk hoor! Het kan anders. De enige reden dat het niet gebeurt is gebrek aan politieke wil, en de geldstromen die de politieke wil onder controle houden.
Inkomenseis, dat is het grote verschil. Die ligt in Wenen veeeeeel hoger, dus 'rijkere' mensen mogen dan ook gewoon sociaal huren. Daarmee voorkomen ze vooral de 'Ghetto's' Blijkbaar werkt het, iig in Wenen.
@@guusgeluk3693 Ik heb nog even het artikel over de Weense situatie op de site van AT5 gelezen. In Wenen vallen 23% van de woningen onder deze goedkope huur. In Amsterdam is 40% sociale huur. Er is in Amsterdam dus meer sociale huur. Enige verschil in Wenen is dat daar een veel hogere inkomensgrens is, zodat ook middeninkomens er voor in aanmerking komen. Maar voor het oplossen van de woningtekorten zie ik niet veel voordelen van wat ze in Wenen doen.
Dit beantwoordt de vraag toch niet? "hoe kan dat?" In Nederland is de vraag naar huurwoningen zo hoog dat je 20 jaar op een wachtlijst komt, en dat is mét strenge inkomenseisen. Hoe kan het dat je dan in Wenen wel voor een redelijke prijs kunt huren? Is er dan extreem veel minder vraag naar woningen? Hoe komt dat? Wordt niets over gezegd in de video.
In Nederland is de sociale huursector ook groot en daar zijn du huren ook laag max (770 euro) het verschil zit hem in het feit dat ze in Wenen flink bouwen en de hoogte in durven te gaan en daarmee dichtheid creëeren. In Amsterdam west zou je makkelijk het aantal woningen 5 à 6 keer over over de kop kunnen gaan als er niet zoveel ruimte verspilt zou worden. 20 meter voortuin voor een appartementencomplex? Nee dank je
In Nederland heb je verglijbare prijzen, maar als iedereen in Amsterdam wil gaan wonen, dan gaan de prijzen daar omhoog. Dat is marktwerking. Ook is nederland een van de dichts bevolkte landen van de wereld in tegenstelling tot oostenrijk.
ik betaal 900 eur voor 64 m2 in de binnenstad, 5 minuten weg van 2 metro stations en ik split het bedrag met mijn partner 😂 oh ja mijn jaarabonnenemt voor al het OV kost 360 eur per jaar ❤
Ik woon met mijn Amsterdamse koopwoning (nieuwbouw 2010) ook tussen de huurders (vrije sector en sociale huur). Dat is een verplichting voor projectontwikkelaars. Dus ik weet niet wat ze nou bedoelen met dat dat in Amsterdam niet mogelijk is.
In Wenen zorgt de overheid voor lage huren, kan dat ook in Amsterdam? Als het over wonen en volkshuisvesting gaat, dagdromen meerdere partijen over het ‘Weens model’ - ook in Amsterdam. Is dat 'Weens model' ook mogelijk in Amsterdam en wat zijn de verschillen tussen de steden? Lees meer in dit artikel: at5.nl/artikelen/223681/
Iemand met een lage inkomen moet dus 25000 euro's hebben om een sociale huurwoning te hebben....Ik zie niet echt hoe dat kan!
@@chloeuntrau4588 Niet speciaal mensen met een laag inkomen. In feite is dat je aandeel in de coorporatie want alleen mede eigenaren mogen kennelijk zo'n woning huren. Vertrek je uit de coorporatie dan krijg je je geld (grotendeels) weer terug. (Je mag het ook als borg zien en garantie dus dat de bewoner er netjes mee omgaat)
@@reiniernn9071Maar dat maakt het punt dat hij naar voren brengt er niet minder makkelijker door. Er moet nog steeds een hoog spaarbedrag opgehoest worden waarbij men daar ook de rente van misloopt en andere investeringen kunnen minder makkelijk gedaan worden zoals een auto, dure vakanties, studie bekostigen etc. Plus 2500 moet er opgeteld wordrn bij het huurbedrag. Dat is 5 jaar lang een maand abonnementje van 40 euro waar je niks voor terug krijgt. Niet iedereen kan met zijn, haar baan binnen 3 jaar 25000 sparen en daarnaast nog een beetje leven. Daarnaast horen we in het filmpje niks over de doorstroming van de huur naar de koopmarkt in Oostenrijk. Die vlieger gaat ook niet op. Huurconstructie mooi maar even doen is wat anders voor Nederlandse begrippen.
@@incgohd Wat kost 25000 eigenlijk per maand? Als je het niet kan terug krijgen bij vertrek uit de woning?
Bij 4% en afbetaling over 15 jaar is dat minder dan 185 per maand. Zelfs als we dit optellen bij de genoemde huur zit je nog steeds veel voordeliger als in bv West Nederland. En bij vertrek na 15 jaar heb je bovendien een leuk spaar saldo ...wat je in Nederland nooit hebt bij huren voor (vrije sector) 1200 per maand.
Heb je het zelf op de bank staan dan is de rente (die je krijgt) nog lager dus in het geheel goedkoper. (En als je dat geld wilt investeren dan zou je alsnog kunnen kiezen voor financiering van dat aandeel in de corporatie. wat de huur 185 hoger maakt per maand.)
@@reiniernn9071Het klopt allemaal wat je zegt. In het filmpje komt wel naar voren dat de constructie en het proces voor in aanmerking komen van een huur appartementje van zo'n corporatie die defacto door publiek geld gefinancierd wordt aldaar, decennia lang gegroeit is. De situatie in Nederland is nu eenmaal anders en daarom ook moeilijk te vergelijken. Als mensen hier er op ingesteld waren om eerst 25000 euro te sparen voor een appartement zouden de overige financiele zaken voor de meesten er echt anders uitzien dan nu het geval. De huizenmarkt bij ons is wat ie is en natuurlijk voor verbetering vatbaar. De huizenmarkt in Oostenrijk werkt daar goed voor hun. Gemeentes die corporaties financiele zekerheid bieden voor afgeronde woningbouw projecten. Daar is onze cultuur veel te ongedisciplineerd voor en gaat men al snel mekkeren over de geldstromen. Parallellen trekken blijft moeilijk.
Wow, eye-opener. Goed gemaakte docu ook, inhoudelijk erg sterk. Top werk, AT5.
o echt? wat is de eye openen dan precies? wat moeten we nu in NL beter doen?
@@Choco-pasta De marktwerking in de uitgifte en ontwikkeling van woningbouw moet hier blijkbaar worden teruggeschroefd; gemeentes willen zoveel mogelijk vangen voor hun grond en laten de realisatie eigenlijk door de hoogste bieder onder commerciële investeerders doen (ik werk er geregeld zelf voor). Die proberen natuurlijk ook hun winst te maximaliseren met het gevolg dat plannen inhoudelijk worden uitgekleed en er vooral voor hogere segmenten gebouwd wordt. Zoals ze het in Wenen doen is beter; minder vanuit een winstbeginsel en meer bottom-up, vanuit de gemeenschap en de actuele behoefte. (Zoals woningbouwverenigingen bij ons ooit ook waren). Ook het idee van een hoge vooruitbetaling annex borg op een huurwoning die je later terugkrijgt vind ik een slimme. Bottom line: Uiteindelijk bouwen we hier veel te weinig en wat er gebouwd wordt sluit niet aan bij de portemonnee van lagere en midden inkomens.
@@Choco-pastaalles wordt duidelijk uitgelegd. Ik zou zeggen bekijk de video goed ipv scannen.
@@Choco-pasta Geen asielzoekers binnenlaten en hun al je welvaart geven zoals Nederland al jaren lang doet. Alleen dit overduidelijke factor willen ze natuurlijk niet toegeven.
@@Choco-pastaHeel veel.😂 en hoe is in veel gevallen toch niet zo moeilijk? Alles heeft te maken met keuzes die je maakt.
Nu zal het leven in Oostenrijk ook niet perfect zijn, maar het is goed om te zien dat er nog landen zijn die tenminste nog beetje geven om haar bevolking.
De bevolking doet dit zichzelf aan met zn stemgedrag.
Alsof het leven in nederland perfect is🤦🏼
@@ClosestNearUtopiawaar zegt hij dit?
@@axel1978 als je een compliment begint met iets negatiefs dan doet dat het compliment teniet.. ooit een compliment van iemand gehad die je eerst afkraakte en daarna vertelde dat je het toch best goed deed? Voelt toch anders dan eerst te horen krijgen dat je het echt top deed om daarna wat kritiek op te vangen over hoe het toch beter kan… snap je?
Aus is anti ghetto en tegen nationalisme ook: ze hebben turkse nationalisten naar duitsland.gestuurd, vandaar naar NL, GOEDE.REGERING
Het is misschien moeilijk om te geloven, maar er was een tijd dat het ook in Nederland er zo aan toe ging. Helaas heeft de privatiseringsdrang van de regering de boel verpest.
Juistem.
Ja, er zijn 100.000 sociale huurwoningen verkocht aan particulieren door woningbouwverenigingen. Maar de overheid houdt de wachtlijsten voor SHW's zeer lang, omdat asielzoekers massaal Nederland binnen komen. En die asielzoekers hebben prioriteit boven Nederlanders.
En om hoeveel asielzoekers komen er binnen? Nou, zo'n 1.000 per week. Dus 52.000 per jaar. Dus 520.000 per 10 jaar. Dat is gelijk aan Arnhem, Nijmegen en Amersfoort bij elkaar. Dat iedere 10 jaar bijgebouwd moet worden.
Hee hee je moet wel vluchtelingen de schuld geven hè! Straks gaan mensen nog denken dat de overheid de schuld moet krijgen.
VVD...
dat krijg je van mark rutte.
Dit hadden we voor de jaren negentig ook in Nederland. Toen moesten de gemeenten zonodig alle huizen naar de woningbouwcorporaties verzelfstandigen.
mensen hebben zelf massaal op die VVD gestemd en die Stef Blok heeft vervolgens letterlijk het halve land afgebroken, in zijn megalomane narcisme
Het lijkt wel alsof een beleid waarbij de bewoner en woongenot voorop staat tot betere resultaten leidt dan een woningmarkt waarbij hoog rendement voor de verkoper/verhuurder de belangrijkste drijfveer is.
Wie had gedacht.
Goede documentaire. Ik doe de laatste tijd onderzoek naar hoe we de situatie in Nederland recht kunnen trekken. Een model zoals in de documentaire beschreven in samenwerking met fabrieken welke in snel tempo huizen kunnen opleveren zou Nederland weer leefbaar kunnen maken. En dan inderdaad ook de woningen beschikbaar stellen voor iedereen zodat de getto's verdwijnen uit Nederland.
Ja maar hebben wij zoveel plaats? Is de grond geschikt? Ons huizen probleem komt niet alleen door niet genoeg huizen er is ook maar zoveel plek.
@@j3in725 2/3 van de opbrengsten van de agricultuur is export
Ruim 60% van de totale oppervlakte van Nederland is agricultuur
Er is plek zat
De keuze is alleen hoeveel van de inkomsten die de agricultuur oplevert we durven weg te zetten voor woongelegenheid
Nieuwe woningen bouwen is goed en nodig. Maar als we een sociaal democratische regering hadden zoals die van de begin 20ste eeuw (kijk naar al die mooie sociale woningen zoals De Schip), zouden we gedwongen uitverkoop van huisjesmelkers die meer dan 2 woningen hebben. Dit soort gedrag heeft veel woningtekort veroorzaakt. Als land kunnen we betaalbare woningen hebben óf woningen gebruiken als speculatie goederen.
Het beleid van de kabinetten Rutte heeft Nederland gebracht naar wat het is nu is. Onbetaalbaar, asociaal, onveilig, overbevolkt, gepolariseerd, onbewoonbaar.
Versterkt alleen maar de positie van rechts
@@sinki19841984juist andersom rutte is rechts dat weet je hé?
Het is misschien ook wel interessant om te vergelijken met het beleid in Finland in een volgende aflevering; daar werkt het weer heel anders, maar ook daar zijn de huren erg betaalbaar, ook binnen de steden. Wat daar ook bijzonder goed gaat is dat je in urgente gevallen heel erg snel een woning kunt hebben, vaak binnen enkele weken, zonder eindeloze procedures en formulieren.
Het is daar toch super koud
@@MNKB-7alsof nederland warm is Blaffendehollander 🤦♂️
Met de huidige NL huizenmarkt is er heel veel te leren over wonen. En daar zijn genoeg goeie voorbeelden van.
Wel nr.1 wereldwijd qua belastingdruk, dat is dan weer de keerzijde.
@@GitzoTw Nederland is nummer 1 qua belasting Blaffendehollander
Bedankt
ah dit gebeurd dus als je wel een slimme regering hebt....
Het probleem is eerder dat Nederland rechts blijft stemmen en wonen voor de rechtse partijen een verdienmodel moet blijven
Gaan we met de VVD niet komen
@@Blinddragon9zeker. Maar linkse partijen gaan meer mensen immigreren, wat de kosten van alles voor iedereen ook omhoog gooit. Ik zie niet echt een oplossing, behalve dat men in Nederland armer zal worden en we minder kinderen gaan krijgen. Dat gaat flink pijn doen in de economie, maar meer laagopgeleide immigranten met andere normen & waarden in een overbevolkt land is ook geen lange termijn oplossing.
@@Blinddragon9We konden de laatste tijd niet bouwen door de stikstofcrisis, en rekening houden met stikstof is niet een rechtse aandachtspunt...😂
😂😂😂😂
Goed en leerzaam! Ik zit als scheefhuurder in een sociale huurwoning. Terwijl ik al een jaar of 2 probeer te kunnen gaan kopen als starter. Helaas maak ik nog steeds geen kans ondanks de starterslening. Afgelopen week werd er ook nog eens gecommuniceerd dat de rente van de starterslening wordt verhoogd. Het lijkt wel alsof men van deze schaarste geniet..!
Er worden natuurlijk bakken met geld verdient aan onder andere die woekerhuren waar ze mee weg komen. Genoeg mensen die inderdaad liever niet die status quo omgooien. En dat gebeurd ook niet zolang we mensen de politiek in stemmen die blijven denken dat "de markt" dit gaat oplossen.
Zo'n systeem zouden we in Nederland ook moeten hebben.
Helaas zou het in Nederland vol zitten met immigranten
Hadden we. We hadden de woningwet en sterke wooncoorporaties die als opdracht hadden om voor betaalbare huizen te zorgen en die gestimuleerd werden. Nu is het allemaal vrije markt.
@@passais Precies dit. Is de schuld van de overheid, thanks Rutte. 🎉
@@passaisOnzin, we hebben 34% sociale huurwoningen, bijna allen van corporaties en 8% vrije huurwoningen, waarvan 5% middenhuurwoningen. Er is dus nauwelijks doorstroming, als je wilt doorstromen kan je bijna alleen kopen. We doen wel wat fout, ik weet niet precies wat, maar middenhuurwoningen zouden er zeker meer moeten komen. Er blijven te veel mensen in een sociale huurwoning plakken die genoeg verdienen voor een middenhuurwoning, maar er niet uit weggaan omdat het goedkoop wonen is en omdat er geen alternatief is. Misschien moeten eerst middenhuurwoningen bouwen en daarna verplichten dat als je 120% van de sociale huurgrens verdient, je binnen 1 jaar uit een sociale huurwoning moet. Maar dat kan alleen als er genoeg middenhuurwoningen zijn. En als er genoeg gebouwd wordt, gaat vanzelf de markthuur omlaag. Ik zeg niet dat dit de oplossing is, maar het is mijn oplossing. Maar nog meer sociale huurwoningen bouwen is ook geen oplossing, want daar blijft ook iedereen in plakken zodra ze genoeg verdienen. Dan los je het probleem nooit op.
@@henkjopieklopt oekrainiers krijgen echt alles
Mooie docu, complimenten! Had dit nooit verwacht, ging er eigenlijk vanuit dat Wenen een elitaire stad is waar alleen de rijken een goede woning kunnen betalen..
Ook koopwoningen zijn er relatief goedkoop, woningen in bratislava is weer relatief duur omdat mensen dan in wenen werken en in bratislava wonen.
Zo systeem komt niet in NL. Woningen worden hier gezien als snel verdien model. Investeerders, en geen basisbehoeften, vergeet maar die socialeMix met alle gevolgen, armoede, criminaliteit, enzo… Kapitalisme 👏👏👏
je hebt toch een dak boven je hoofd? Kapitalist. Je had zeker vroeger ook gewoon een eigen kamer bij je ouders thuis? Mijn kinderen moeten er een delen. En dat is met hypotheek.
Ja, huizen zijn investeringen hier en dat blijft het voorlopig ook wel. Jou ouders zijn er schatrijk mee geworden, of profiteerden van jaren subsidie. Mensen met geld trekken uit de steden. da's wereldwijd zo. En dan mag je nog blij wezen. Criminaliteit hier komt uit Amsterdam. Mijn zoon is at gun point berooft van zijn Iphone 100 meter van mijn huis. Dader veroordeeld, Amsterdammer. Heb jij wel eens een pistool tegen je hoofd gehad? Wij willen jullie shit uit Assterdam niet. Den Haag scoort nog net een graatje erger. Na jullie Rotterdam. Je wil er niet werken, je wil er niet wonen. Utrecht gaat nog wel, maar de de rivierenbuurt wil je al niet komen.
Je snapt het hele idee niet. Wenen is een speciaal geval. (niet te vergelijken met Amsterdam dus) Heeft iets te maken met geschiedenis. (oosterijk-hongarije.) Omdat Wenen nog belangrijkers is dan Amsterdam, Rotterdam en Den haag samen, economisch gezien snap ik dat ze wonen daar betaalbaar willen houden voor iedereen. Amsterdam? rijke juppies in het centrum en expats voor de zuidas. Wat voor shit er verder woont zal verder niemand een worst wezen.
Die man betaald net zoveel voor een 3x zo grote woning in Wenen als wat ik betaal voor een sociale huurwoning van 30m2 in Arnhem 🥲
@@timdevries90 maar heb je ook 25.000 euro inleggeld betaald?
hier heb je onze Nutella-huisjesmelker weer,
nog steeds mentale gymnastiek aan het doen, om te tonen dat je geen schurk bent, maar eigenlijk een erg slimme zakenman met maatschappelijke meerwaarde?
Iedereen die de voorbije 20 spotgoedkoop leende in NL, voor een 3de, 4de (of meer) woning
en die panden vervolgens meteen doorverhuurde , is in mijn ogen eigenlijk niets meer dan een wittenboordencrimineel...
@@timdevries90 Oosterijk heeft ook niet zoveel mensen als Nederland. Wij zijn het dichtstbevolkte land ter wereld dus de woningen zullen hier altijd duur blijven want Nederland is ook gewoon overvol aan het raken.
Meer van zulke docu's aub, echt nice
In Wenen passen ze daarnaast "gentle urban renewal" toe. Alhoewel het gentrificatie niet compleet tegengaat, worden mensen niet zomaar door gigantisch stijgende huurprijzen de buurten uitgedreven. Daar kan Zuid (en ook steeds meer Noord langs het IJ) nog veel van leren!
Niet iedereen woont in de randstad, hopelijk bedoel je geheel Nederland 🙄
@@ruudraijmakers7090 Je reageert op een video van AT5, een Amsterdamse zender...
@@cockiesun dit onderwerp gaaf over de woningbouw in Oostenrijk en hoe het gesteld is daarmee in Nederland. Ze zeggen in de video ook, we willen niet zoals het nu gaat in Nederland!
Dit natuurlijk maar een deel van het verhaal. In Nederland is grondhandel één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de gemeente. Dus dan kun je wel een "collectief" vormen, maar als het grondbedrijf van de gemeente je een poot uitdraait, zit je alsnog met hoge kosten.
In het buitenland is grond ongeveer 20-25% van de kosten van een huis. In Nederland was dat jaren geleden al 68% en grond is sindsdien schaarser geworden.
@@SVEVelsen De grondschaarste is niet zozeer het probleem. Het is de financieringsovervloed. Grond wordt beprijst door potentiële (huuropbrengst). Label vandaag een stuk grond voor sociale huur en verander dat de week daarna maar eens naar vrije sector of naar villa's. De prijs ver twee/ drie dubbelt ineens.
@@passais
Aangezien sociale huur verlieslatend is kan dat niet anders. 10000 m² grond voor sociale huur, is € 1 waard en geen cent meer.
Veel projecten mislukken door overbodige regelgeving van de overheid. Zo heeft Rosmalen recent 45 sociale woningen vernietigd doordat ze van een peperduur kantoorgebouw eisten dat het sociaal verhuurt zou worden, niet verkocht.
Bouwbedrijf die het bezit had geen zin om onder dwang een woningcorporatie te worden: Die willen gewoon bouwen en het daarna verkopen aan gelukkige nieuwe eigenaars die daar gaan wonen.
Dat wordt nu dus verbouwd naar een moderner kantoor, komen geen woningen, en Rosmalen heeft nul nieuwe sociale woningen dankzij hun ultra-linkse wethouder die zijn woord breekt. 👍
Klopt deels maar als je de terugverdientijd wat langer maakt kun je die hogere prijs ook als coöperatie opbrengen. En dan is het idee van die inleg ook interessant. Dat bevoordeelt rijke huurders, maar als die het hele complex mogelijk maken is dat niet erg en ze krijgen het geld dus uiteindelijk weer terug. Ik heb sowieso vaak gedacht dat we het verkeerd om doen: vaak wordt eerst lage huur gegarandeerd, die na 20 jaar wordt vrijgegeven. Waarom niet eerst hoge huur om de bouw te financieren en daarna voorgoed lage huur.
@@pietervoogt "Waarom niet eerst hoge huur om de bouw te financieren en daarna voorgoed lage huur." dit is echt het enige goede idee wat ik hier in de comments heb gelezen 👍. Ik geloof dat De Jonge op de valreep nog iets in die richting heeft genoemd. Namelijk dat in specifieke gevallen bij nieuwbouw 10% meer huur mag worden gevraagd dan het puntenstelsel, dat voor een periode van 10 jaar(?).
Zelf zit ik serieus te overwegen te emigreren naar Kroatië waar je voor minder dan €40.000,- een vrijstaand huis van redelijke kwaliteit kunt kopen in een landelijk gebied met natuur. Wel is dat vaak buiten de toeristische zone die daar de meeste werkgelegenheid oplevert en zul je de lokale taal moeten leren waar ik al mee ben begonnen. Ook in Hongarije en de Baltische staten kun je voor een leuk prijsje een vrijstaand huis in de natuur kopen. En als je spaargeld of overwaarde hebt is een hypotheek dus niet eens nodig. Gooi er zonnepanelen op en accusysteem voor stroom opslag in en je woont met heel weinig maandelijkse kosten. We zijn gek dat we hier op een kluitje blijven leven met zijn alle in Nederland!
Totdat je iets wilt doen, en je er achter komt dat je in Kroatië zelfs voor een zak chips een half uur in de auto zit.
Roel ,dobro mijn vriendin woont in rijeka, taal is wel moeilijk als ze ook namen vervoegen
@@SVEVelsen ja of wanneer hij serieus iets aan z'n gezondheid krijgt, komt hij hier naar Nederland voor z'n behandelingen. Dat hij zelf voor tralies voor z'n slaapkamerraam moet zorgen en een hek rond z'n zgn fantastische vrijstaande huis zul je ook niet horen.
@@SVEVelsen dan heb je 2 opties: of zelf je voedsel verbouwen en/of iedere week grote boodschappen doen. Echter ook in Nederland langs de grens kun je ver buitenaf wonen en zeker tijdje in de auto moeten zitten of op de fiets om bij de winkel te komen.
@@raymondk2202 Kroatie heeft 1 van de beste zorgsystemen van Europa.
Erg mooie reportage!
Mooie reportage AT5!!
Ik verhuis naar Wenen, klaar hier
Ik zit ook te kijken op de website in wenen
Ik wil terug naar NL, mischien kunnen we ruilen
Hier in Nederland worden families uit elkaar getrokken door de kinderen ver een huis aan te bieden de werktijden en overal betaald parkeren Nederland heeft een programma van verdeel en Heers
True. Ik werk in de verpleging. Familieleden wonen regelmatig +50km van elkaar verwijderd. Moeders ff in een noodsituatie naar het ziekenhuis brengen kan dan niet.
Veel mensen genieten daar ook wel van. Niet voor elk wissewasje langs moeten komen. Nu hebben ze een excuus, te ver en te duur om vaker dan 1x per week/maand langs te komen. 😂
@@Teelsambal te ver te duur zelf je kind naar de kinderopvang je ouders naar een bejaardenhuis als dank dat ze je op de wereld hebben gezet het leven in een bejaardenhuis is precies dezelfde als een gevangenis
@@Teelsambal er zijn ook warme, nauw betrokken families. Voor hun is het zuur. Als familie 1x per maand komt met lood in de schoenen dan heeft dat vaak een reden in het verleden ☕️🐸
Wat lul je. NL is een klein kutland. Je bent zo overal in no time. Ruim 20 jaar 3 a 4 uur per dag (!) met OV van mijn suburb naar kantoor gegaan zonder klagen. Het is te doen. Hoezo betaald parkeren ik ben gehandicapt. Ik bezit een auto, maar rijd er niet in. Moet alles met OV.
Worden kinderen echt een huis geboden? Vertel snel mijn kinderen in welk communistisch land ze wonen want ze willen graag. Dichtbij, ver weg... maakt niet uit.
Werktijden zijn natuurlijk flexibel hier. Mensen met beetje inkomen werken vaak thuis natuurlijk. Dienstensector. Grootste werkgever van NL. Ik sinds corona ook. Mij krijg je de weg niet meer op. Ik denk dat mijn koters vrij lang thuis blijven wonen. Zeker als ze gaan studeren. Leiden, Amsterdam, zelfs Utrecht en Rotterdam redelijk dichtbij. We orienteren nog. Dan wil je toch niet in zo'n shithole wonen?
Wauw dat is een beleid en besturing van je land waar Nederland een voorbeeld aan kan nemen 👌🏽
dankjewel Rutte, mislukkeling...
Ik woon zelf half van de tijd in wenen (21 Bezirk) - en ben zelf half-Oostenrijker - ik heb het appartement van mijn Tante over kunnen nemen
Wanneer de overheid om hun bevolking geeft.
Je moet wel €25.000 hebben liggen natuurlijk voor die woningcoöperaties, maar je komt vast wel makkelijker tot dat geld omdat je ontzettend kan sparen met maar 600 huur. Geef Nederland dit systeem, lijkt mij ook dat de koophuizen dan goedkoper zijn.
Welvaart verschuiving van de vastgoedeigenaar naar de huurder en voor de gemeente waarschijnlijk nog steeds kostendekkend. Mooi plan!
Ik woon hier in Wenen, mag goedkoper zijn, maar Nederland is het hier niet. Duits, vooral Weens, is geen mooie taal.
Ik woon hier in Oostenrijk alleen omdat ik als kind moest verhuizen maar wilde zelf nooit weg uit Nederland.
In de Privé sector kosten woningen hier ook sinds jaren van 40-80m2 tussen 800-1300€ en naar boven. Voor een gemeente woning (in Oostenrijk) moet je eerst ook 4 jaar in de gemeente gewoont hebben om op de wachtlijst voor een woning te komen.
Je hebt hier:
* Gemeente woning - Sociale Huurwoning.
* Genossenschaft woning - goedkopere huur dan privé, maar je moet nog een aandeel betalen. Die krijg je weer terug als je verhuisd.
* Privée huur - dus huren van iemand die de woning gekocht heeft (het duurst)
* Koopwoningen
Hupla, allemaal naar Wenen. Heerlijke Sachertorte!
Dat is ook de reden waarom mijn zoon na 10 jaar A'dam gaat verlaten, hij betaalt nu €1300 per maand voor een hele kleine ruimte.
huh?
Je zoon is niet de enige. Amsterdam is niet leuk meer. Teveel hangjongeren, criminaliteit , islamisering , duur , verkeerschaos , hoge gemeente belastingen , parkeerkosten etc etc
Mooie reportage. Het mag nog wel wat steviger benoemd worden dat het socialisme de inspiratie is en dat dat voor een woningmarkt blijkbaar veel beter werkt dan een kapitalistische markt.
Je hebt denk ik net precies de essentie gemist. We kennen in NL al een zeer sterk socialistisch systeem in de huurmarkt. In Wenen zie je juist meer burger initiatieven en leggen mensen zelf geld in om de bouw deels te financieren. Dus minder afhankelijkheid van de overheid en zelfredzaamheid is wat het verschil maakt. Dat in combinatie met een overheid die zich wat minder overal mee bemoeit en alles kapot reguleert
@@Choco-pasta er worden in wenen toch echt zeer degelijke appartementencomplexen door de gemeente gebouwd voor de sociale huur...ben verder ook zeker voor meer fysieke ruimte voor zelfredzaamheid
Ja inderdaad, 10 jaar wachten op een woning, wat een sterk systeem. Geen geld om huis te kopen? Financieer dan gewoon lekker om een huis te laten bouwen!!! Zelfredzaamheid! Eet dan toch lekker taart.
Top reportage.
Zie je, zo kan het ook.
Met Geert komt alles goed.
Ik ga naar wenen verhuizen goed dat jullie deze video gemaakt hebben anders wist ik dit niet dat er nog goedkoop te huren was in Europa
Ik wil terug naar NL, mischien kunnen we ruilen
Het is nog een hele leuke stad ook nog eens. Maar hoe houdbaar is dit model als iedereen er (precies om die reden) wil wonen? Uiteindelijk als de vraag groter is dan het aanbod, dan kan het toch niet anders dan duurder worden?
Ik ga volgend jaar naar Oostenrijk verhuizen en dit hier in Wenen is wel heel uniek. Ik zelf ga werken en wonen in Tirol en daar zijn de huurprijzen minimaal 2x zo hoog dus dat duurt nog wel even voordat ik daar een huis heb hopelijk kunnen zij ook dingen leren van Wenen
Wat een top systeem dit!
Als iemand die een aantal jaar in wenen heeft gewoond kan ik dit bevestigen!
Door betaalbare huur is de leefkwaliteit zo veel hoger dan hier.
De onbetaalbare woningen en grote ongelijkheid die we hier in Nederland hebben zijn het resultaat van politieke (rechts liberale) keuzes,
Dus als we dit anders willen moeten we dus ook niet steeds massaal VDD en co stemmen
dat is wel gek dan want in Amsterdam wordt de politiek al vele decennia gedomineerd door linkse partijen. In Oostenrijk is de politiek ook niet meer bepaald links (zeker niet op het onderwerp immigratie)
Het lijkt er erg op dat huurders worden gebruikt als financierders voor het volgende bouwprojekt. Verder mis ik de info hoe de inkomens daar zich verhouden tot de inkomens in Nederland. En wat opvalt in deze uitzending dat er eigenlijk geen mensen met een kleurtje in te zien zijn.
man man wat is nederland diep gezonken als je dit ziet
Mooi alles uit Ter Apel en Budel kan daar heen .
In Kiev kan je voor 200 euro per maand wonen, midden in het centrum.
Exclusief dak waarschijnlijk.
Inclusief schuilkelder?
@@ronaldbekker3782na waar ik in Nederland heb gewoond boeit het me bijna niet meer. De ukrainers mogen mijn rothol overnemen en ik word wel ukraiens. Nederland wil me toch wegjagen voor uitgebuite armoedige arbeidsmigranten en rijke expats. Als er een bom valt ben ik blij dat ik in een ruim prachtig huis heb kunnen wonen in een mooie omgeving tot mijn sterfdag.
@@rob9854en ik betaal 1000 per maand in Eindhoven voor 20 vierkante meter. Scheef toch?
Buda pest hongarije ook goed huis huren en voedsel goedkoop , mooie stad 😊
Goed stukje Journalistiek. Zullen we met zijn allen verkassen naar Wenen?
Dat betaal ik hier PER WEEK!
Ik woon voor 600 EUR op 80m2 in een hoofdstad in oost-europa. Dit nadat ik het in NL had opgegeven.
Wat is het modaal salaris in dat land? En wat is de gemiddelde prijs van een koopwoning? En niet onbelangrijk: hoeveel immigranten laat dat oost Europese land toe elk jaar...? appels/peren...
@@Choco-pasta Een betere vraag is of je met het lokale modaal salaris hier een goed leven kan onderhouden. Ik zeg ja; beter dan in Nederland. Niet zo moeilijk want hier kun je tenminste goedkoop wonen, in alle segmenten is er wat beschikbaar, terwijl in Nederland sta je al snel op straat als er bijvoorbeeld iets in je situatie veranderd. Daarnaast is 80% van de bevolking hier eigenaar van een woning.
@@semaph0re Dat is mooi! En wat doen ze daar anders dan hier?
@@Choco-pasta Ze komen hier uit een periode van armoede en ellende tijdens, en na de soviet unie, en veel mensen zijn daardoor geemigreerd. Wat je vervolgens ziet is dat de overheid dan allerlei manieren gaat verzinnen om het land aantrekkelijk te maken zodat mensen niet weggaan, zoals hele lage belastingen en veel vrijheid op allerlei vlakken. Uiteraard heeft dat ook nadelen zoals slechte publieke voorzieningen maar persoonlijk heb ik liever goedkoop een dak boven mijn hoofd zonder al te veel stress dan dat bijv. de wegen goed onderhouden zijn.
Mooi stuk journalistiek!
we moeten in nederland wonen herzien. er is enorm veel land opgekocht door coporaties en die zijn niet altijd van plan daar sociale huur op te bouwen. maar als wij zouden gaan naar een aanbetaling voor huur die je deels terugkrijgt als je weer verhuist dan zouden investeerders wellicht veel meer geïnteresseerd zijn in het beschikbaar maken van dit soort woningen voor sociale huur.
we moeten creatief zijn. en regelgeving met een korreltje zout nemen wanneer het tot nieuwe oplossing kan leiden.
En waarom hebben wij dat niet in Nederland?! Goeie om te vragen aan de partijen voor de verkiezingen? Is dit al gedaan?
Omdat mensen steeds rechts stemmen, oftewel vvd. Links pakt meer van de rijken waardoor alle mooie dingen wel mogelijk worden.
@@girlthatyoufear6niks mee te maken
@@RD-kv9do? Leg jij uit dan hoe het daar wel kan. Ze zegt toch socialisten dat is links. In dit land kan niks omdat jullie leuk vinden om vernederd te worden door oude witte mannen.
Vgm omdat wij liever al ons geld uitgeven aan windmolens
@@RD-kv9do Wybern van Haga is zelf vastgoedondernemer die mensen uitknijpt. Kijk eens hoeveel leden er van bouwend Nederland bij de VVD zitten. De vastgoedsector zit heel diep in politiek rechts.
De mensen die ik ken hebben toch geen 25.000K hoor om als borg te gebruiken en krijgen dat ook niet geleend. En als je dat dan toch geleend zou krijgen op de 1 of andere manier dan moet je nog rente betalen ook over die lening zolang je daar woont. Ik vind het zo wat vreemd allemaal, het idee is goed maar schrap die hoge borg.
ja......die 25.000 euro is nu juist het belangrijkste punt. Het is inleggeld en geen borg. Mede met dat inleggeld wordt het appartementencomplex gebouwd. Als de toekomstige huurders dat niet inleggen dan moet de bouw op een andere manier gefinancierd worden en levert dat voor de bouwer en ontwikkelaar een verliesgevend project op. Als het lukt om dit bedrag te lenen tegen de huidige hypotheekrente dan is dat minder dan 100 euro p/m aan rente
Ook Wenen is geen utopie. In Wenen is het ook lastig om aan een betaalbare huurwoningen te komen. Vrienden van mij zijn al een aantal keer verhuisd de afgelopen jaren en betalen de hoofdprijs.
Ik dacht al zo iets. Het klinkt allemaal 'too good to be true'
Het klinkt lastig inderdaad maar in de Nederlandse steden is het onmogelijk en dat is het grote verschil.
Mooi item! Hoe is het grondeigendom in Wenen geregeld? Dat lijkt bij ons de grootste 'boosdoener' voor hoge huizenprijzen te zijn.
Mooi verhaal maar niet toepasbaar zolang er te weinig woningen zijn.
Is puur een kwestie van vraag en aanbod
Wat als je geen 25k+ als aanbetaling hebt?
Ik ga een aantal jaar naar Wenen denk ik, kan ik wat voor mezelf opbouwen
tijd om te verhuizen naar wenen
Hoezo kan dit niet in Nederland
Hoe gaan we anders alle arme huisjesmelkers onderhouden…?!
3 letters VVD
@@JCNL871Nederland kent een grotere sociaal huursector dan Wenen. 33% van totaal aanbod, in amsterdam zelfs 47%.
omdat nederland rechts stemt
Geloof het of niet maar Nederland is best kapitalistisch en rechts. Al wordt er ons verteld dat het niet zo is.
Hoe staat het met het belasting regiem in wenen? En groot is de instroom van buiten Oostenrijk als er andere keuxes worden gemaakt is er veel mogelijk maar dan moet wel de rosse bril af
MIJN HUUR IN AALSMEER is 442 , amsterdam lekker verlaten
Nuttige docu 👍
Ik ben zojuist van amsterdam naar bucharest verhuist. De beste keuze die ik in jaren heb gemaakt.
Ik moest uit mijn woning vanwege de nieuwe wet betaalbare huur. En ik kon geen mooie studio/appartement vinden in nederland onder de 700/800 euro.
Ik woon nu in een nieuwbouw 2 kamer appartement gemeubileerd voor 650 euro. Ook het leven is hier een stuk goedkoper.
Prachtig systeem. Ik heb alleen liever niet dat er alleen maar betonnen blokkendozen en flats worden gebouwd. Dus graag dit systeem + traditionele architectuur😊.
tja, zijn we nog als land in een positie dat soort 'luxe' te vragen bij niet bestaand aanbod, maar wie weet..
@@ericspoor8175 Ik vind het geen “luxe”. Het heeft heel veel voordelen die niet per se in geld uit te drukken zijn. Er is ook een reden dat toeristen naar het Centrum gaan en niet naar Zuid Oost of Sloterdijk.
Kost traditionele architectuur ook meer om te maken?
@@Ramon_1 zie het als een investering. Kijk naar de Westergasfabriek. Het was ooit gewoon een fabriek, maar omdat het gebouw zo mooi is hebben we het al die tijd gehouden en hebben we er andere functies voor gevonden. Gebouwen bouwen die na 30-50 jaar weer tegen te vlakte kunnen kost op lange termijn meer.
Ik heb zelf het idee dat dat in Nederland buiten de monumenten en oude steden en dorpen al is gebouwd? Kijk maar al die vinex en gallerijflat monstrosities.
What is the expected average rent per month in Netherlands, compared to the average income?
Daar kan het wel! Kijk naar de inkomen en zorg dat er genoeg woningen zijn voor elke inkomsten groep.
Maar hoe lang zijn de wachtlijsten dan? had daar ook graag een deel over gezien.
Maakt dat uit? Het is niet alsof het hier rendabel is om te wachten. 10+ jaar voor een sociale huurwoning. Een snelle Google zegt overigens 1-2 jaar voor een nieuwbouw huurwoning.
DAN ZAL ER ZEKER GEEN VASTGOED MARKT ZIJN ?
Moeten ze hier ook doen
Ik wil wel in Wenen wonen 😃
Altijd mooi. Mar bijna gratis bestaat niet. Iemand moet het betalen. genoemd wordt hogere belasting voor de duurdere woningen. Maar is dat voldoende? Wie betaalt de rest? En wat zijn grondprijzen? gemiddeld maandelijkse inkomens? Dus graag het hele plaatje. (Laat onverlet dat het in Nederland een puinhoop is, maar misschien helpt daarbij dat wij te veel woningzoekende hebben. Hoe zit dat in Wenen? En bij schaarste verhoogd dat prijzen.
Bijna gratis bestaat wél. Docu zegt dat initieel de top rijken betaalden voor de bouw. Maar dan zijn de huren laag en dat is goed voor de economie. Want als de burgers minder geld aan huur kwijt zijn kunnen de lonen ook laag blijven (goed voor ondernemers) en heeft de huurder meer geld over voor de plaatselijke middenstand (extra biertje op teras).
@@ServaasFlesch Nou dan iedereen ''bijna gratis geld'...
6:30 Dit verbuigt natuurlijk wel een beetje de werkelijkheid. 1% van 25.000 per jaar is toch 200 euro extra per maand aan 'huur'. Nu is 820 euro per maand alsnog niet slecht
Ik wil er maar even op duiden dat we zo'n sociale woningen ook hebben in België, maar dan minder in de hoofdsteden.
Je kan niet zeggen dat het niets kost, de overheid betaald en subsidiërt dat met belastingsgeld.
Het verschil is dat je meer sociale woningen buiten een hoofdstad kan bouwen dan in een hoofdstad, want dat is gewoon goedkoper.
Hier zit toch wel duidelijk iets achter, want zoals ze zeggen in de reportage ongeveer 23% van de mensen in Wenen wonen in een sociale woning, en 75-80% van de bevolking daar komt in aanmerking voor een sociale woning. Dus wat doet de andere 50-55% van die inwoners dan? Gewoon huren tegen 1500 euro/maand? Hoe is dat dan eerlijk.
Lijkt me helemaal geen oplossing toch?
Dit is mijn droom voor Nederland
Deze prijzen zijn naar Nederlandse begrippen wel nog steeds huurtoeslagprijzen, bestaat zoiets ook in Oostenrijk?
Ja dat heet Wohnbeihilfe
In Amsterdam is de helft sociale huurwoning, dus meer dan Wenen. In 2012 was meer dan 60% sociale huurwoning in Amsterdam. Teveel sociale huurwoningen is een ongezonde mix. Amsterdam moet het systeem van Wenen niet overnemen, maar gewoon bouwen. Wordt Wenen ook beperkt door een streng stikstofbeleid, onvoldoende bouwvakkers, hogere kostprijzen, onvoldoende bouwgrond, etc.
Probleem is, dat alles wat wordt gebouwd in a'dam extreem duur is. Nieuwbouw appartement van 70 vierkante meter kost al gauw boven de 350.000. In Haarlem staan er nu vrij veel woningen in de vrije sector leeg, en wordt je zelfs aangeboden de 1e anderhalve maand gratis te huren omdat je daar meer dan 2000,- pm betaald excl voor 90M2
Niemand wil dat huren.
60% sociale huurwoningen werkte uitstekend, ik herinner me die tijd goed. Mensen met hoge inkomens woonden tevreden naast mensen met lage inkomens. Kopen en speculeren was niet nodig, de huur dekte min of meer de onderhoudskosten. Wachttijden waren kort. Het probleem is dat de markt nooit werkt bij vastgoed. Mensen zijn te afhankelijk van werk/voorzieningen/elkaar om naar een afgelegen plek met goedkopere woningen te verhuizen, dus echte concurrentie is onmogelijk. Ook als je meer bouwt: New York bouwt eindeloos de hoogte in en het wordt niet goedkoper: meer mensen trekt meer werk aan, andere gebieden lopen leeg (in Amerika Detroit, bij ons Oost Europa) en zelfs als die cyclus ooit zou eindigen blijft het vaak winstgevender om te speculeren dan om te verhuren. Je moet de markt dan heel precies reguleren (leegstand belasten, starters subsidiëren en dergelijke) maar dat kost veel geld en mankracht om alles te controleren. Daarom kun je net zo goed meteen voor 100% sociale woningbouw kiezen. Huizen gewoon zien als infrastructuur zoals wegen en bruggen.
Niet alleen de huurprijzen, maar ook brandstof! Wat doen wij hier verkeerd?
stemmen
VVD en domrechts stemmen doen we verkeerd.
Gelijk invoeren in heel Nederland! Waar wachten we nog op?
In het filmpje zie dat dingen tot stand komen door burger initiatieven. We wachten dus op jou! 😉
Het komt ook dat Oostenrijk ook geen 350.000 gelukzoekers elk jaar importeert.
Had ik toch maar iets beter m'n best gedaan op de middelbare school tijdens Duits. Wenen leek mij sws al een mooie plek, maar dit maakt het alleen nog maar aantrekkelijker. De huizenmarkt is in NL is toch echt wel een ding. Veel van die huurhuizen zijn verpauperd, of het is een hangplek waar raar volk rondhangt, of de buurt is niet veilig. Ik weet niet waar ik in NL nog zou willen wonen eigenlijk.
''You will own nothing, and you will be happy''
Ik hoop Nederland iedereen hebben huis genoeg en iedere house zonnepanelen op de daken. 🌺🌺🌺
Verstaan ze bi AT5 geen Duits? Beetje jammer dat alle interviews in het Engels zijn
Als de huren lager zouden zijn heb je ook geen huursubsidie nodig. Maar er is een heel ambtenarenapparaat dat zijn brood daarmee verdient dus zal daar ook weinig aan veranderen.
los van de verhuurdersheffing zouden de woningbouwverenigingen hier ook eens naar moeten kijken
Interessant. Hoe zit het met nieuwe migranten kunnen die daar ook zo tussen komen, krijgen zij voorrang of juist niet. Dat onderwerp mis ik nog wel. Verder goed werk en wie weet insprirerend voor NL maar zo zie je maar dit is meerjaren werk dus ons probleem hebben we niet zomaar opgelost.
wat een bizar makkelijke oplossing zorg dat de coorperatie geld heeft en door kan bouwen. Die aanbetalingen en optie tot koopt zorgt er voor dat ze een zak geld hebben voor het volgende project
Leuk, maar wie wil er nou in Wenen wonen of Amsterdam? Veel te ver weg van zee. Als je niet binnen 3 min lopen op strand kan staan zou ik echt betaald willen worden om er te wonen 🤣
is alles niet beter dan in nederland?
Nederland is fanstastisch, dat besef je alleen vaak pas wanneer je een keer buiten de landsgrenzen komt. Tuurlijk heeft Nederland ook zijn gebreken maar realiseer je hoe bevoorecht je bent om in een land als Nederland te kunnen wonen.
Ik ga naar wenen DOEII
Ik wil terug naar NL, mischien kunnen we ruilen
Als je dingen gaat privatiseren en alles aan de vrij markt overlaat, krijg je een puinhoop. Wie had dat nou kunnen voorspellen?
Ik woon al 10 jaar in Wenen en de huur is hoog. Voor 475 Euro hab je een kamertje in een gedeeld appartement.
Realiteit check.
1000 Euro is gemiddeld voor een 60m2 appartement
Waarom woon je daar?
7de district
Lijkt allemaal mooi, maar als je te veel mensen hebt en te weinig woningen... daar kan geen systeem tegenop.
Valt wel mee: meer huizen bouwen
Super docu!!! sterk hoor! Het kan anders.
De enige reden dat het niet gebeurt is gebrek aan politieke wil, en de geldstromen die de politieke wil onder controle houden.
Maar in Amsterdam is er toch ook veel sociale huur? Hoe is dat anders?
Inkomenseis, dat is het grote verschil. Die ligt in Wenen veeeeeel hoger, dus 'rijkere' mensen mogen dan ook gewoon sociaal huren. Daarmee voorkomen ze vooral de 'Ghetto's'
Blijkbaar werkt het, iig in Wenen.
omdat je in amsterdam 20 jaar op de wachtlijst staat. in wenen niet.
@@guusgeluk3693 Ik heb nog even het artikel over de Weense situatie op de site van AT5 gelezen. In Wenen vallen 23% van de woningen onder deze goedkope huur. In Amsterdam is 40% sociale huur. Er is in Amsterdam dus meer sociale huur. Enige verschil in Wenen is dat daar een veel hogere inkomensgrens is, zodat ook middeninkomens er voor in aanmerking komen. Maar voor het oplossen van de woningtekorten zie ik niet veel voordelen van wat ze in Wenen doen.
Dit beantwoordt de vraag toch niet? "hoe kan dat?"
In Nederland is de vraag naar huurwoningen zo hoog dat je 20 jaar op een wachtlijst komt, en dat is mét strenge inkomenseisen. Hoe kan het dat je dan in Wenen wel voor een redelijke prijs kunt huren? Is er dan extreem veel minder vraag naar woningen? Hoe komt dat?
Wordt niets over gezegd in de video.
In Nederland is de sociale huursector ook groot en daar zijn du huren ook laag max (770 euro) het verschil zit hem in het feit dat ze in Wenen flink bouwen en de hoogte in durven te gaan en daarmee dichtheid creëeren. In Amsterdam west zou je makkelijk het aantal woningen 5 à 6 keer over over de kop kunnen gaan als er niet zoveel ruimte verspilt zou worden. 20 meter voortuin voor een appartementencomplex? Nee dank je
Maar 90m2 is behoorlijk groot voor €600, ik betaal hier hetzelfde voor 30m2 in Arnhem.
In Nederland heb je verglijbare prijzen, maar als iedereen in Amsterdam wil gaan wonen, dan gaan de prijzen daar omhoog. Dat is marktwerking. Ook is nederland een van de dichts bevolkte landen van de wereld in tegenstelling tot oostenrijk.
ik betaal 900 eur voor 64 m2 in de binnenstad, 5 minuten weg van 2 metro stations en ik split het bedrag met mijn partner 😂 oh ja mijn jaarabonnenemt voor al het OV kost 360 eur per jaar ❤
Ik woon met mijn Amsterdamse koopwoning (nieuwbouw 2010) ook tussen de huurders (vrije sector en sociale huur). Dat is een verplichting voor projectontwikkelaars. Dus ik weet niet wat ze nou bedoelen met dat dat in Amsterdam niet mogelijk is.