Zeer goede doelstelling, regelmatig laten rijden zodat ze geen standschade krijgen, maar ook niet te veel, om de slijtage (en het dure onderhoud dat daarbij hoort!) in de perken te houden. En ondertussen nog een groep mensen te houden die met die oude machines overweg kunnen. Dan kunnen we er allemaal nog lang van genieten! En voor degenen die zich afvragen waarom moderne locomotieven zoveel ingewikkelder zijn en waarom we niet bij de oude technieken blijven (een vraag die ik ook vaak krijg op de museumtram waar ik als conducteur werk): 1) De mechanische constructie is veel eenvoudiger, waardoor het onderhoud makkelijker en veel goedkoper is 2) Het stroomverbruik van deze oude locomotieven op gelijkstroom is aanzienlijk! Kan bij het optrekken snel een veelvoud zijn van een moderne machine terwijl de trekkracht veel lager is.
Tof om loc 1300 aan te zien! Nadat ik 'm mocht droogschakelen in het museum is dit een toffe verdieping. Alleen qua V.comm kan ik dit niet echt gebruiken op de opleiding tot machinist, jammer want ik gebruik graag deze aflevringen. 'Hee met Michiel, spoortje 45' is alles behalve correct, had voor 't beeld zo mooi geweest als de V.comm helemaal tip-top zou zijn. Verder een prachtig filmpje met mooie nostalgie! Gedreven meester op de bok!!
Prachtige locomotief, heel mooi dat deze nog steeds in actieve dienst is by de Nederlandse Spoorwegen. En deze te bediened met luisteren naar het geluid van de motoren en de Ampère meters goed in de gaten te houden.
Goede mooie video, Spoorwegen TV. Hoop dat deze machines behouden blijven deze machines zijn ook door mijn oom gereden. Toen deze machines ouder werden gaven ze veel problemen, ze hadden de neiging om te springen mijn oom zei dan: dansen op de rails maar ik leidde de dans niet. Maar als machinist moest je een vakman zijn. Rijden met deze machines betekende opletten en vooruit kijken. Groet uit Zandvoort.
@@mimosapost Goedemiddag. De 1100-en hadden het erger dan de 1300-en. Mijn beide ooms waren van deze series absoluut geen liefhebbers. De rijproblemen ( het springen en schudden) kwamen bij de 1300-en na de eerste of tweede grote revisie in Tilburg. Wil je details weten bij uitgeverij Uquilair zijn boeken verschenen over de elektrische locomotieven van NS. Mooi avond.
@@roelofvenema6500 dank voor uw commentaar,over deze loc.Mogelijk kunt u mij ook uitleggen,waarom de 1300 serie locomotieven niet zijn uitgevoerd later,met een neus,zoals bij de 1100 serie? Ik heb begrepen, dat die "de neus" er was opgezet, ter bescherming van de machinist,dus waarom gebeurde dit niet bij de 1300?.
@@jochemjonker3362. De 1100 heeft een andere meer platte neusvorm dan de 1300. Bij de 1100 zat de machinist in een kleinere korte cabine. Voor een kleine serie als de 1300 achtte de NS het niet direct noodzakelijk. Bij de renovatie is dit dan ook geen issue meer geweest.
@@ariebertversteeg4347 bedankte voor uw uitleg indeze.Ik had al een vermoeden,dat de ruimte voor de machinist in de 1100 beperkter en korter zou kunnen zijn.
Nun, es war nur ein Vorfall, aber da es der 01.01.23 war, werden Sie sich erinnern. Gesehen um 11.35/11.37 Uhr der seltene ICE mit blauer Linie. Danke für dieses Video und frohes neues Jahr! 😎🤠💋
Vind het nogsteeds mooi dat die oude stoomtreinen nogsteeds rijden en ze onderandere plan U en Blokkendoos Jaap inzetten voor stichting crew/andere speciale ritten
Niet zo'n vertrouwen heeft meer te maken met kennis van onderhoud en bediening en ..... beschikbaarheid van (niet meer te leveren) onderdelen. Kennis over oude locomotieven neemt ook af als er weinig meer van zijn en er naar verhouding weinig mee gereden wordt.
veel mooier die oude locomotieven, ook veeeeeeel beter van kwaliteit. en maakbaar, reparabel, en makkelijker te herstellen, omdat het duidelijk is zonder die computertroep. die is additief, en zo kun je dus veel van je eigen loc onderhouden.
Als ik de stuurtafel van deze 1300 zie dan stel ik vast dat er in vergelijking met de situatie voorheen (jaren'80) e.a. is gemodificeerd. Mooie lok die 1300 en niet zo'n hobbelpaard als de 1100 (met later ook nog die lelijke botsneus)
Gaaf! Rijdend houden deze 1300 exemplaren. Ik ben groot voorstander van oud materieel in leven houden,kan maar al te vaak ingezet worden als het moderne spul het weer eens opgeeft ergens 😅
Heel leuk dat zulke oude locs nog gewoon actief zijn. En dan ook nog in een oude kleurstelling. Voor het eerst dat ik hiervan hoor. Een leuke verassing. Is er ook nog ergens een 1200 actief?
Prachtige lok die NS 1315 in de blauwe kleurstelling,is het geen optie om de klassieke sluitseinen op het dak weer aan te sluiten voor een nostalgisch beeld..
Dit zou mooi zijn, trouwens: als er al ovale nummerplaten aanwezig zijn is het grote hooggeplaatste nummer niet nodig volgens mij. Doet een beetje afbreuk aan het klassieke beeld van de Berlijns blauwe 1300
Om aan te zetten en tractie te geven, oftewel: optrekken en snelheid maken in machinistentaal. Het enigste materiaal van de NS die dit nog heeft is de NID/DDZ. De rest gaat met hendels. De locomotieven 1000, 1100, 1300, 1500, 1600 en 1700 hebben een wiel om tractie mee te geven.
Tja, dat was nog een erfenisje uit de NS-tijd van na de renovatie in de jaren '80. Eerlijk gezegd past het niet geheel bij de klassieke outfit, maar ja....
Deze loc zou in behoorlijk wat andere landen als "Nieuw" ingezet worden. Ziet er nog steeds stoer en degelijk uit. Alstom was toen nog Frans, met echte ingenieurs. Leuke film , hartelijk dank vanuit YVR.
Dit is toch " super mooi " ? Gaaf hoor. Vernietig deze treinen niet , A.U.B. Ik heb er mooie herinneringen aan. Ook nog aan de " blauwe engel " De locs uit de 1100 , 1200 ..en 1600 serie vond ik ook geweldig. En had de 1200 niet de bijnaam..de " zeeleeuw" ??
De bijnaam "Zeeleeuw" is mij als 1200 liefhebber niet direct bekend. Een bevriend en inmiddels gepensioneerd machinist sprak mij wel over de bijnaam "de IJzeren Maagd". Dat betrof de wat krappe positie die lange machinisten hadden in de stuurstand. De positie van het deurtje naar de neus was hier debet aan. Ook als er doorgeschakeld werd naar de eindstanden naar de serie/parallel zorgde de schakelkruk voor schurende beweging langs je linkerbeen. Vanwege het ontbreken van ruiten in de zijgangen (zoals in de 1100, 1300 en 1500) van de machineruimte tussen de cabines en de schaarse verlichting met gloeilampen had de 1200 ook de bijnaam "onderzeeër". Het was vanuit de cabine, feitelijk als een trappenhuis niet erg ergonomisch, een gang naar een donker hol. Maar iedere locomotief had wel een bijnaam of meerdere. De 1100 werd als "Dansende Emma" aangeduid en Zeeuwse machinisten spraken over de 1100 als "aardappelsorteermachine" wegens het onophoudelijk schudden. Dat kon de 1300 ook behoorlijk bij hogere snelheid.
@@ariebertversteeg4347 😂😂😂 Jij bent goed op de hoogte van vele zaken ,inzake de treinen👍👍👍 weet je wel wat de " hondekop " was ? En de blauwe engel ? Mogelijk werd de naam "de Zeeleeuw " alleen in onze familie gebruikt. Mijn Tante en een oom van mij , hebben vroeger bij de NS gewerkt.
@@hansvanrijswijk409 Materieelnamen bij de NS waren al langer in de mode. Stoomlocomotieven hadden zo hun bijnamen die bedienend personeel gaf. De "Jumbo"is wel de bekendste onder de stoomlocs. De "Beul" waren de zware goederenlocomotieven die veel kolen vraten. Voor diesellocomotieven waren er bijnamen. De serie 200/300 werd "Sik" genoemd vanwege het wat mekkerende geluid van de op uitlaatgassen werkende claxon. Het wat wiebelige gedrag van de zware rangeerdiesels 500/600 gaf de bijnaam "Hippel". "Blauwe Engel"heeft betrekking op de DE1 en DE2 dieselstellen die in blauwe kleur in dienst kwamen met de fabrieksnaam op de neus in de vorm van vleugels. Door hun e inzet op nevenlijnen werden ze daar ook "reddende engel" wegens de goedkopere exploitatie t.o.v. de stoomtractie. "Hondekop" is vanwege de vorm van de aflopende frontruiten die doen denken aan een hond. Wie weet heeft hiervoor het ras Beagle gediend. Het 10 jaar later in dienst gekomen Mat. '64 heet "Apenkop" en de vergelijking met de chimpansee zegt al genoeg. Het SGM materieel uit 1975 (eerste generatie Sprinter) werd "Knoppenkast" genoemd vanwege de bediening met drukknoppen voor de snelheidsregeling. De doorloopkop0 in de IC-3 gaf de bijnaam "Koploper" die na een wedstrijd door NS uitgeschreven in het jubileumjaar 1989 op de treinstellen verscheen. Om op de 1200 terug te komen: vóór de komst van de IC-3 zat je nergens zo hoog als in een 1200. Dat heeft met de Amerikaanse oorsprong te maken en vanwege het uitstekende rijgedrag en het goede uitzicht rondom werd deze ook wel aangeduid als "Paleis op wielen".
@@ariebertversteeg4347 Wat weet jij er veel vanaf. 👏👏👏 Ik ben nog steeds fan van de DE zoals de blauwe engel. Ik heb er ook nog vaak in gereden. Gek genoeg ben ik nog nooit naar het museum in Utrecht geweest , en zal daar ook niet meer naartoe gaan , omdat ik niet meer in Nederland woon. Groetjes
FOUT!!! 1:37 De "rangeerder" gebruikt de koppeling van de lok! Voor zover te zien is, is de koppeling van de eerste wagen goed bruikbaar. In dat geval mag de koppeling van de lok niet worden gebruikt!! Een ECHTE rangeerder zou zoiets NOOIT doen!!!!
Zou je mij een citaat uit de regelgeving kunnen laten zien? Er zit een verschil tussen voorkeuren / onbeschreven regels, en de regelgeving. Nergens staat vermeld dat het gebruiken van de locomotieven koppeling fout is of niet gebruikt mag worden. Groetjes, een Machinist.
JESUS THE KING will return‼🤍of men are cold in the last days 🖤turn now,for What is the deal if you gain the whole world but still lose your own soul 💉🧬💯☠God will judge the world.Repent‼just like in the days of Noah
Dat waren nog eens treinen, ik herinner me hoe deze rangeerden in Zandvoort, dat was een kopstation en in het zomerseizoen waren de meeste locs niet altijd beschikbaar, dan werd de loc losgekoppeld en werd de stam, vaak plan D als ik het goed heb, weggetrokken en naar spoor 1 of 2 terug geduwd, dat gebeurde meestal met een rangeerloc van de serie 600, dan kon de 1300 ook weer weg en later weer worden aangeloppeld aan de stam om weer een rit te maken naar Maastricht, die lijn werd ook wel de Zandvoort- Limburg expres genoemd, vaak denk ik er nog aan terug en ik vond het fantastisch om dat telkens weer bij gelegenheid te zien , nostalgie ten top, dat kom je nu niet meer tegen. Groeten van Ton, treinenliefhebber🙂😀
@@tmeijer2779 😅Ha,Ton. ja dat waren zeker nog eens mooie tijden met echte treinen.was de 600 diesellok niet geschonken door de UK na WO2?er was er nog eentje lange tijd in Alkmaar.ik woon in Heerhugowaard.mooie loks om te zien.ik heb ook de 10 jaar dat ik bij Hoogovens IJmuiden werkte vaak met de 2 assige Cockerill en de 4 assige K9-87 te maken gehad die de 400 tons ruwijzer mengers verreed,die waren ongeremd.zijn nog filmpjes te vinden op het hoogoven museum,Ton.zo ik kijken naar de cabrides.fijne avond verders en bedankt voor de reactie.greetz:🍐Peer.
Ook erg mooi dat er oude kleuren op gezet zijn. staat erg goed.
Enorm leuk te vernemen dat de oude locs zoals deze af en toe nog ingezet worden!
erg mooi dat die oude machienes nog rijden, en techniek waar je nog mee moet werken, altijd top!
Daarsmul om ik vslikva n
Heb dit filmpje al meerdere keren gekeken, blijft mooi om te zien
Wat geweldig mooi, deze korte documentaire!
altijd goed om zulke oude locomotieven zien rijden op het spoor.
Zeer goede doelstelling, regelmatig laten rijden zodat ze geen standschade krijgen, maar ook niet te veel, om de slijtage (en het dure onderhoud dat daarbij hoort!) in de perken te houden. En ondertussen nog een groep mensen te houden die met die oude machines overweg kunnen. Dan kunnen we er allemaal nog lang van genieten!
En voor degenen die zich afvragen waarom moderne locomotieven zoveel ingewikkelder zijn en waarom we niet bij de oude technieken blijven (een vraag die ik ook vaak krijg op de museumtram waar ik als conducteur werk):
1) De mechanische constructie is veel eenvoudiger, waardoor het onderhoud makkelijker en veel goedkoper is
2) Het stroomverbruik van deze oude locomotieven op gelijkstroom is aanzienlijk! Kan bij het optrekken snel een veelvoud zijn van een moderne machine terwijl de trekkracht veel lager is.
Tof om loc 1300 aan te zien! Nadat ik 'm mocht droogschakelen in het museum is dit een toffe verdieping. Alleen qua V.comm kan ik dit niet echt gebruiken op de opleiding tot machinist, jammer want ik gebruik graag deze aflevringen. 'Hee met Michiel, spoortje 45' is alles behalve correct, had voor 't beeld zo mooi geweest als de V.comm helemaal tip-top zou zijn. Verder een prachtig filmpje met mooie nostalgie! Gedreven meester op de bok!!
@robbertvanpelt4303 Je kunt ook juist deze video gebruiken om te laten zien hoe het niet moet. Toch?
Prachtig👌🏼. Hele mooie loc en leuke rapportage 👍🏼
Mooi initiatief. Inzet in echte diensten vind ik toch het mooiste.
Prachtige locomotief, heel mooi dat deze nog steeds in actieve dienst is by de Nederlandse Spoorwegen. En deze te bediened met luisteren naar het geluid van de motoren en de Ampère meters goed in de gaten te houden.
Petje af voor de organisatie ! 👍🍀
Prachtige trein! Ik hoop dat er meer klassieke locomotieven in worden gezet
Prachtig initiatief…👍👍.
Nooit geweten, geweldig!!!
Erg mooi dat dit nog rijd moeten ze met veel meer loc’s gaan doen
Goede mooie video, Spoorwegen TV.
Hoop dat deze machines behouden blijven deze machines zijn ook door mijn oom gereden. Toen deze machines ouder werden gaven ze veel problemen, ze hadden de neiging om te springen mijn oom zei dan: dansen op de rails maar ik leidde de dans niet. Maar als machinist moest je een vakman zijn. Rijden met deze machines betekende opletten en vooruit kijken.
Groet uit Zandvoort.
1100-en hadden dit probleem, 1300 -en niet
@@mimosapost
Goedemiddag.
De 1100-en hadden het erger dan de 1300-en. Mijn beide ooms waren van deze series absoluut geen liefhebbers.
De rijproblemen ( het springen en schudden) kwamen bij de 1300-en na de eerste of tweede grote revisie in Tilburg.
Wil je details weten bij uitgeverij Uquilair zijn boeken verschenen over de elektrische locomotieven van NS. Mooi avond.
@@roelofvenema6500 dank voor uw commentaar,over deze loc.Mogelijk kunt u mij ook uitleggen,waarom de 1300 serie locomotieven niet zijn uitgevoerd later,met een neus,zoals bij de 1100 serie?
Ik heb begrepen, dat die "de neus" er was opgezet, ter bescherming van de machinist,dus waarom gebeurde dit niet bij de 1300?.
@@jochemjonker3362. De 1100 heeft een andere meer platte neusvorm dan de 1300. Bij de 1100 zat de machinist in een kleinere korte cabine. Voor een kleine serie als de 1300 achtte de NS het niet direct noodzakelijk. Bij de renovatie is dit dan ook geen issue meer geweest.
@@ariebertversteeg4347 bedankte voor uw uitleg indeze.Ik had al een vermoeden,dat de ruimte voor de machinist in de 1100 beperkter en korter zou kunnen zijn.
Mooi dat oude compressor geluid. En grappig om te horen dat de machinist luistert en voelt. Dat was idd van toepassing
Leuk om te zien. Ik heb ze op mijn mijn modelspoorbaan. Ook deze. En de 1200 loc. De hondenkop. Stoomlocomotieven. Geniet ik van
Mooie lok hoor die 1315
Nun, es war nur ein Vorfall, aber da es der 01.01.23 war, werden Sie sich erinnern. Gesehen um 11.35/11.37 Uhr der seltene ICE mit blauer Linie. Danke für dieses Video und frohes neues Jahr! 😎🤠💋
Vind het nogsteeds mooi dat die oude stoomtreinen nogsteeds rijden en ze onderandere plan U en Blokkendoos Jaap inzetten voor stichting crew/andere speciale ritten
Helden! Mar de uitleg van dat ze niet blijven rijden vind ik wel zonde hou ze kn ere aub oude mekaniek gaat meer dan levebslang mee 😍😍😍
great locomotive 👍. from italy
De 1100 en 1300 waren mooi , maar mijn favoriet is de 1200 .
De 1315 ziet er prachtig uit met die zilverkleurige banden!
Bijzonder initiatief. Ik moet wel zeggen dat het lijkt alsof de geïnterviewde er niet zo'n vertrouwen meer in heeft.
Niet zo'n vertrouwen heeft meer te maken met kennis van onderhoud en bediening en ..... beschikbaarheid van (niet meer te leveren) onderdelen. Kennis over oude locomotieven neemt ook af als er weinig meer van zijn en er naar verhouding weinig mee gereden wordt.
Prachtig!
dit doen ze in Duitsland ook, leuk te zien dat het hier ook gebeurd
Prachtige machine!
Zijn er geen locomotieven in de 1700 serie over die ergens staan te verpauperen? Dat zijn mooie locs
Dit is toch fantastisch! Ik ben 38, maar voelde me weer even een klein trein nerdje van 6 🚋
Deze lock trok ook de blauwe sneltrein...dat was de trein uit mijn jeugd..jaren 60.70
Intercity Zandvoort-Maastricht/Heerlen?
Hoeft er niet omgeschakeld te worden van stroom systeem? Heeft het duitse station 1800 V?
Retour vracht was goed geweest voor de kas... maar kan deze Loc 1315 wel een volle lading wagons trekken met VW crafters ?.
erg mooi liefhebberij blauwe 1300 top
veel mooier die oude locomotieven, ook veeeeeeel beter van kwaliteit. en maakbaar, reparabel, en makkelijker te herstellen, omdat het duidelijk is zonder die computertroep. die is additief, en zo kun je dus veel van je eigen loc onderhouden.
Als ik de stuurtafel van deze 1300 zie dan stel ik vast dat er in vergelijking met de situatie voorheen (jaren'80) e.a. is gemodificeerd.
Mooie lok die 1300 en niet zo'n hobbelpaard als de 1100 (met later ook nog die lelijke botsneus)
Wat vet dit zeg
Waarom gebruikt de meester de koppeling van de loc bij het aankoppelen van de trein?
Dat viel mij ook meteen op!
Ik had deze reactie nog niet gelezen, toen ik mijn reactie plaatste. Het viel mij ook onmiddellijk op.
Gaaf! Rijdend houden deze 1300 exemplaren. Ik ben groot voorstander van oud materieel in leven houden,kan maar al te vaak ingezet worden als het moderne spul het weer eens opgeeft ergens 😅
Where is the horn
Beide 1300 stellen staan op Venlo rangeer
Echt super gaaf dat ze dit doen
Staat de 1315 meestal bij Venlo, toch? Zeer mooie loc, indertijd behoorde deze loc to de sterkste van de NS.
Ben er helemaal voor. Om duurzaamheid er bij te slepen, och..
Heel leuk dat zulke oude locs nog gewoon actief zijn. En dan ook nog in een oude kleurstelling. Voor het eerst dat ik hiervan hoor. Een leuke verassing. Is er ook nog ergens een 1200 actief?
Ja! th-cam.com/video/NrUH7CGoGzE/w-d-xo.html
@@merkusmedia Dank je wel
Prachtige lok die NS 1315 in de blauwe kleurstelling,is het geen optie om de klassieke sluitseinen op het dak weer aan te sluiten voor een nostalgisch beeld..
Dit zou mooi zijn, trouwens: als er al ovale nummerplaten aanwezig zijn is het grote hooggeplaatste nummer niet nodig volgens mij. Doet een beetje afbreuk aan het klassieke beeld van de Berlijns blauwe 1300
Ik zou wel eens met michiel een ritje willen maken gnagna ;)
Aaah een aflevering over de 13150! 🤣
Wat mij vooral opvalt is dat oude locs/treinen veeeeel rustiger klinken. veel stabieler. ik kan het niet uitleggen. Het leeft !
En ik maar denken van:Waarom zit er een stuurwiel in die loc??😄
Om aan te zetten en tractie te geven, oftewel: optrekken en snelheid maken in machinistentaal. Het enigste materiaal van de NS die dit nog heeft is de NID/DDZ. De rest gaat met hendels. De locomotieven 1000, 1100, 1300, 1500, 1600 en 1700 hebben een wiel om tractie mee te geven.
Ik heb die blauwe 1315 van Jouef
heel wat uurtjes in doorgebracht. ertstreinen whv Emmerich
Mijn vader is zijn gehele werkbare leven meester geweest met standplaats Rotterdam vanaf 1947 tot zijn pensioen. Hij heeft vast ook op deze gereden.
Wat betekent whv?
Nieuwe intro!
Wat is interessanter, het commentaar of die dram muziek.
Muziek 😂
@@Treinspotterzeeland je hebt gelijk, zo interessant zal het niet zijn wat die man te vertellen had
Mooi, maar laat de meester zijn stropdas asjeblieft uit doen.
Zonde! Zo’n mooie machine en dan “Tiel” er op.. 🤨
Tja, dat was nog een erfenisje uit de NS-tijd van na de renovatie in de jaren '80. Eerlijk gezegd past het niet geheel bij de klassieke outfit, maar ja....
Deze loc zou in behoorlijk wat andere landen als "Nieuw" ingezet worden.
Ziet er nog steeds stoer en degelijk uit. Alstom was toen nog Frans, met echte
ingenieurs. Leuke film , hartelijk dank vanuit YVR.
ALSTOM (voorheen ALSTHOM) is nog steeds Frans, hoor. Weliswaar wereldwijd actief, maar toch nog steeds echt Frans!
Krijg nooit genoeg van dat ouwe spul.
Schitterende machine
Dit is toch " super mooi " ? Gaaf hoor. Vernietig deze treinen niet , A.U.B. Ik heb er mooie herinneringen aan. Ook nog aan de " blauwe engel " De locs uit de 1100 , 1200 ..en 1600 serie vond ik ook geweldig. En had de 1200 niet de bijnaam..de " zeeleeuw" ??
De bijnaam "Zeeleeuw" is mij als 1200 liefhebber niet direct bekend. Een bevriend en inmiddels gepensioneerd machinist sprak mij wel over de bijnaam "de IJzeren Maagd". Dat betrof de wat krappe positie die lange machinisten hadden in de stuurstand. De positie van het deurtje naar de neus was hier debet aan. Ook als er doorgeschakeld werd naar de eindstanden naar de serie/parallel zorgde de schakelkruk voor schurende beweging langs je linkerbeen. Vanwege het ontbreken van ruiten in de zijgangen (zoals in de 1100, 1300 en 1500) van de machineruimte tussen de cabines en de schaarse verlichting met gloeilampen had de 1200 ook de bijnaam "onderzeeër". Het was vanuit de cabine, feitelijk als een trappenhuis niet erg ergonomisch, een gang naar een donker hol. Maar iedere locomotief had wel een bijnaam of meerdere. De 1100 werd als "Dansende Emma" aangeduid en Zeeuwse machinisten spraken over de 1100 als "aardappelsorteermachine" wegens het onophoudelijk schudden. Dat kon de 1300 ook behoorlijk bij hogere snelheid.
@@ariebertversteeg4347 😂😂😂 Jij bent goed op de hoogte van vele zaken ,inzake de treinen👍👍👍 weet je wel wat de " hondekop " was ? En de blauwe engel ? Mogelijk werd de naam "de Zeeleeuw " alleen in onze familie gebruikt. Mijn Tante en een oom van mij , hebben vroeger bij de NS gewerkt.
@@hansvanrijswijk409 Materieelnamen bij de NS waren al langer in de mode. Stoomlocomotieven hadden zo hun bijnamen die bedienend personeel gaf. De "Jumbo"is wel de bekendste onder de stoomlocs. De "Beul" waren de zware goederenlocomotieven die veel kolen vraten. Voor diesellocomotieven waren er bijnamen. De serie 200/300 werd "Sik" genoemd vanwege het wat mekkerende geluid van de op uitlaatgassen werkende claxon. Het wat wiebelige gedrag van de zware rangeerdiesels 500/600 gaf de bijnaam "Hippel".
"Blauwe Engel"heeft betrekking op de DE1 en DE2 dieselstellen die in blauwe kleur in dienst kwamen met de fabrieksnaam op de neus in de vorm van vleugels. Door hun e
inzet op nevenlijnen werden ze daar ook "reddende engel" wegens de goedkopere exploitatie t.o.v. de stoomtractie. "Hondekop" is vanwege de vorm van de aflopende frontruiten die doen denken aan een hond. Wie weet heeft hiervoor het ras Beagle gediend. Het 10 jaar later in dienst gekomen Mat. '64 heet "Apenkop" en de vergelijking met de chimpansee zegt al genoeg. Het SGM materieel uit 1975 (eerste generatie Sprinter) werd "Knoppenkast" genoemd vanwege de bediening met drukknoppen voor de snelheidsregeling. De doorloopkop0 in de IC-3 gaf de bijnaam "Koploper" die na een wedstrijd door NS uitgeschreven in het jubileumjaar 1989 op de treinstellen verscheen.
Om op de 1200 terug te komen: vóór de komst van de IC-3 zat je nergens zo hoog als in een 1200. Dat heeft met de Amerikaanse oorsprong te maken en vanwege het uitstekende rijgedrag en het goede uitzicht rondom werd deze ook wel aangeduid als "Paleis op wielen".
@@ariebertversteeg4347 Wat weet jij er veel vanaf. 👏👏👏 Ik ben nog steeds fan van de DE zoals de blauwe engel. Ik heb er ook nog vaak in gereden. Gek genoeg ben ik nog nooit naar het museum in Utrecht geweest , en zal daar ook niet meer naartoe gaan , omdat ik niet meer in Nederland woon. Groetjes
Schitterende locomotief.
FOUT!!! 1:37 De "rangeerder" gebruikt de koppeling van de lok! Voor zover te zien is, is de koppeling van de eerste wagen goed bruikbaar. In dat geval mag de koppeling van de lok niet worden gebruikt!! Een ECHTE rangeerder zou zoiets NOOIT doen!!!!
Zou je mij een citaat uit de regelgeving kunnen laten zien? Er zit een verschil tussen voorkeuren / onbeschreven regels, en de regelgeving. Nergens staat vermeld dat het gebruiken van de locomotieven koppeling fout is of niet gebruikt mag worden. Groetjes, een Machinist.
JESUS THE KING will return‼🤍of men are cold in the last days 🖤turn now,for What is the deal if you gain the whole world but still lose your own soul 💉🧬💯☠God will judge the world.Repent‼just like in the days of Noah
YOU are writing the biggest load of crap I've ever seen!!!
Piss off with this irrelevant nonsense.
😅mooie video,ik heb de door roco gebouwde metaal de 1309 Marklin.digitaal.😅
Dat waren nog eens treinen, ik herinner me hoe deze rangeerden in Zandvoort, dat was een kopstation en in het zomerseizoen waren de meeste locs niet altijd beschikbaar, dan werd de loc losgekoppeld en werd de stam, vaak plan D als ik het goed heb, weggetrokken en naar spoor 1 of 2 terug geduwd, dat gebeurde meestal met een rangeerloc van de serie 600, dan kon de 1300 ook weer weg en later weer worden aangeloppeld aan de stam om weer een rit te maken naar Maastricht, die lijn werd ook wel de Zandvoort- Limburg expres genoemd, vaak denk ik er nog aan terug en ik vond het fantastisch om dat telkens weer bij gelegenheid te zien , nostalgie ten top, dat kom je nu niet meer tegen.
Groeten van Ton, treinenliefhebber🙂😀
@@tmeijer2779 😅Ha,Ton. ja dat waren zeker nog eens mooie tijden met echte treinen.was de 600 diesellok niet geschonken door de UK na WO2?er was er nog eentje lange tijd in Alkmaar.ik woon in Heerhugowaard.mooie loks om te zien.ik heb ook de 10 jaar dat ik bij Hoogovens IJmuiden werkte vaak met de 2 assige Cockerill en de 4 assige K9-87 te maken gehad die de 400 tons ruwijzer mengers verreed,die waren ongeremd.zijn nog filmpjes te vinden op het hoogoven museum,Ton.zo ik kijken naar de cabrides.fijne avond verders en bedankt voor de reactie.greetz:🍐Peer.
@@tmeijer2779 Dat was Plan E. Plan D heeft in de treinen Zandvoort--Maastricht en Zandvoort-Heerlen v.v. nooit dienst gedaan.