Ömer Faruk Sarhan Geri dönüşüm meselesi belediyeler üzerinden devletin görevidir aslında. Avrupa ülkelerine bakarsan atıkları ayrıştırmak zorunludur, eğer yanlış kutuya yanlış malzeme attığın tespit edilirse ceza yersin. Ama maalesef ülkemizde daha çöp kutusu kullanmayı bilmeyen insanlar var. Buna rağmen benim yaşadığım şehirde belediye yıllar önce bir şirketle anlaşıp çeşitli yerlere kağıt,metal ve plastik için ayrı, cam için ayrı kutular koymuştu. Ben 18 yaşındayım. İlkokula giderken geri dönüşümün ne olduğunu öğrendiğim gün aileme de anlatmıştım, o zamandan beri ayırıyoruz atıklarımızı. Bu uygulama olmayan yerlerde yaşayanlar yerel yönetimlerden talep etmeliler veya büyük metal parçaları, kolileri biriktirip eskicilere vermeliler. Son seçenek olarak da çöpün yanına büyük cam,kağıt,kutu,metal parçalarını açık bir şekilde koymalılar ki toplayan insanlar alsın. Çöpten bu malzemeleri toplayan insanlar hem bu şekilde geçiniyorlar hem de çevreye ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Gerçekten geri dönüşüm sürecinin sağlıklı işleyip işlemediği hakkında fikrim yok ama biz elimizden geleni yapalım.Değişim kendimizden başlar, ben buna inanıyorum.
bu insanların suçundan ziyade, politika eksikliği. cimer'den en son istanbul belediyesine sorduğumda atıkların ilçe belediyelerince tesislerde ayrıştırıldığını söylemişlerdi. şu anki bizlerin yapabileceği ayrıştırma çeşitli yerlere "şekil olsun" diye serpiştirilmiş sembolik birkaç ayrıştırmalı çöp kutusundan ibaret. bu birkaç çevreci insanın kendisinin ayrıştırarak çöpe atmasıyla da çözülecek bir sorun değil, türkiye gibi ülkelerde poşetlerin fiyatlandırılması gibi herkesi bağlayıcı bir politika şart.
27 yıl önce Almanya'da3 ay kalmıştım. Bırakın camı kağıdı plastiği camın bile renklerine göre kahve yeşil beyaz olarak ayrı çöpleri vardı ve Türkler dahil herkes maksimum özen gösteriyordu çünkü cezalar caydırıcıydı. Burda adam çöpe çekyat atıyor.
Kardesim ben hala yurtdisinda yasiyorum aynen burdada cam siseleri renklerine göre ayiriyoruz peki sen kim uymuyo kurallara dersin malesef Türkler israrla cöpleri ayirt etmiyolar amaan kimse görmeden atalim diyolar adamin maksati dünyayi kurtarmak degilki ...
Ya gerçekten bu analizleri yapmak için çöp falan karıştırmaya gerek yok. Herkesin bildiği ama söyleyemediği şeyler bunlar. Bağcılar'daki insan tabi ki hazır ve kalitesiz gıdayla daha çok haşır neşir. Bunun için çöplere bakmaya gerek var mı?
Çünkü en ucuzu o millet 4-5 tl vermeye kıyamıyor. Bu ekmeğin 1 2 lirayken birden 10 tl olması gibi. Bu da bize bazı ürünlerde fiyat artışı yaşandığında insanların bunu kabul etmeyip sosyal statü fark etmeksizin ucuzluğa yöneldiğini gösteriyor.
@@ZombiJw Ben size katılmıyorum açıkçası çoğu insanda tüketim bilinci yok zaten. Benim o kadar param olsa daha organik beslenirim ama herkeste o bilinç yok, önüne geleni alıyor insanlar ve bunu da marifet sayıyorlar. Artık lüksün tanımı değişti lüks ürünler pahalı olanlar değil organik doğal ürünler.
ne güzel söylemiş zamanında üstad " _parası olmayanlar nasıl elde edeceğini düşünür,parası olanlar hem elindekini kaybetmemeyi hem daha fazlasını elde etmeyi düşünür_ "
Benim için semtlerin tek bir ''refah'' kıstası var: sokak hayvanları. Sokak hayvanları bakımsız, cılız, korkaksa o semt fakirdir ve genelde eğitim seviyesi düşüktür. Bakımlı, tombul, insan canlısı sokak hayvanları olan semt ise refahtır ve eğitim seviyesi yüksektir.
Sosyal bilimlerde yükseklisans yaparken hemen her alanı birbiriyle bağdaştırabilirsiniz. Lisans içinde bu durum pek mümkün değildir ama eğitim alınan üniversite kaliteliyse bu imkanı sunabilir.
ileyişim fakültesinde inceleme yapan yok zaten. ben anadolu üniversitesindeyim türkiyenin belki de en iyi iletişim fakültelerinden biri (mezunlarına bakarsanız anlarsınız) ama tek yaptıkları ünlüleri çağıralım parti yapalım barlardan indirim kovalayalım başka bi halta yaradıkları yok. eskidendi o araştırma işleri.
selçuk köşker yemeğe misafir gelince son servis olan tatlı ikramında cheesecake mi verilir? Şerbetli tatlı yemek kültürümüzde var. Bunda şaşıracak bişey yok.
@Çav Bella inşallah çöpten yiyen insanları da doyuruyorsundur Edit:arkadaş Bağcılar'da yaşayan insanları cahil fakir olarak nitelendirip aglamamalarini tembih etmiş düşük muhakeme gücüyle,buradan hareketle insanları gormezden geldiğini varsayiyorum.
benim beslediğim kediler hamur işi yiyor evet hamur simit ekmek.. kedi hayatında hiç çöpten et yememişki tadını bilmiyor. başka kediler var yaşlı onlar et istiyor tadını bildiği için hamur yemiyor.
Çöpe et atmak mı? Hangi mahallede oturuyorsun kardeşim? Benim mahallemde 100.000 yıldır çöpe et atılmıyor. Ve bu gayet normal bişey. Kediler de 100.000 yıldır hayatta. Hiç mi et yemiyor? Tabi ki yiyorlar. Mesela avlanarak. Çünkü pofuduk, tatlı hayvanlar değil onlar, gayet te yırtıcı hayvandır kediler. Kaç yıldır çöpe et atıyorsunuz da şimdi atamıyorsunuz? Bu mu derdiniz? Çöpe et atamıyor olmak kadar gereksiz bir dert olabilir mi?
ARKADAŞLAR ALMANYADA YAŞIYORUM. YEMİN EDİYORUM RECEP TAYIP ERDOGANIN DEĞERİNİ BİLMİYORSUNUZ. BEN BURADAKİ IRKÇILIGI, DIŞLANMAYI İNSANLARIN SİZE İMALI BASKMASINI GEÇİYORUM ALMANYA DEVLETİ SÖMÜRÜYOR. ÖZELLİKLE MÜLTECİLER VE GÖÇMENLER ÇOK ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞIYOR. DEĞERİNİ BİLİN REİSİN YEMİNLE. GEÇEN HAFTA İSTANBULA GELDİM CENAZEMİZ VARDI YAHU ARABAYI PARK EDECEK YER BULAMADIM BU ARADA BAĞCILARDAKİ BİR MEZARLIGI BULABİLDİK ANCA İSTANBULDA MEZARLIK KALMAMIŞ HER SOKAK ARABA DOLU PASSAT DOLU ALMANYADA BİLE BU KADAR BMW VOKSWAGEN YOK YEMİNLE. SORSAN FAKİRİZ GEÇİNEMİYORUZ.
Son derece ENTELLEKTUEL bir araştırma yapmışsınız. Bu tip araştırmaları bu ülkede hiç görmedim.. Sizi tebrik ederim. Hem hocanızı hem de sizi tebrik eder ayrıca bize böyle bir ESER niteliğinde bir is yaptığınız için teşekkür ederim!
@@ibrahimcelik6534 Sizde mi projeksiyon akademisyenisiniz hayırdır niye dokundu ki yorum size? Günümüz sözde akademisyenleri slayt okumaktan başka napıyorlar?
buna saha çalışması deniliyor. her araştırmada saha çalışmasının sokaklarda yapilmasina gerek yok. bilip bilmeden gotunuzden ahkam kesmeyin. zor olan masa başında bu verileri yorumlayabilmektir. videodaki profesör kadın da tam da masa başında/ google karşısında analiz yapabildiği için zaten profesör. yoksa, her çöpçü akademisyen olmalıydı.
@@TnexTv hem de cok > diyorum. ilk gördüğümde lüks bir mobilya mağazası sanmıştım oysa ki marketmiş. benim gibi bilmeyen varsa rezil olmasın uyarayım :D
Ne güzel bir çalışma yapılmış, hakkında konuşulabilecek bir sürü şey sunuyor. Biz de izliyoruz sonra videonun altında hocanın sesiyle/ağzıyla, ferihayla, dost sütle ilgili kavga ediyoruz, küfürler havada uçuşuyor biri birine defol git diyor, youtube'dan kovuyor heralde, diğeri git başımdan hela fırçası diyor. Müthiş gerçekten, sonuna kadar dalga geçip kavga edeceğiz hem karnaval yeri hem cehennem. Cehennem karnavalı. Nurdoğan Hoca günümüzü çok güzel açıklamış: "Herkes kamusal alana çıktığı zaman neredeyse sahne alıyor".
“Gösteri kendini asla sorgulanamayacak geniş ve ulaşılmaz bir gerçeklik olarak sonar. Tek mesaj şudur: ‘görünen şey gerçektir;gerçek olan şey görünür.’ Seyirciye dayattığı bu edilgen kabulleniş,görünümler üzerindeki tekeli,herhangi bir cevaba fırsat vermeden ortaya çıkış vasıtasıyla etkili bir biçimde dayatılmış durumdadır. Gösteri,insanları boyunduruğu altına alabilme yetisine sahiptir. Çünkü ekonomi onlara zaten boyun eğdirmiştir. Gösteri, ekonominin bizzat kendisi için gelişmesidir.” -Guy Debord/Gösteri toplumu-
@@leventaknc9344 sokak kedilerine koyuluyor ya öyle olabilir. Videodaki analizlerden çıkarım yaparak bu insanların şov yapabilecekleri ya da etiketlenebilecekleri bir alan değil.
çok nadir yorum yapıyorum hatta hiç yapmıyor sayılırım . çok yerinde bir çalışmayı bizim ile paylaşmanızdan ve ayrıca bu çalışmanız ile nevi şahsıma yeni bir bakış açısı bir pencere katmış olmanızdan dolayı teşekkürü bir bir borç bilirim . paylaşım çin teşekkür ederim .
İnsanların iç çamaşırının marka olmasına pek de özen göstermezken mont,pantolon,tişört gibi giyim malzemelerinin marka olmasına özen göstermesini de benzer bi durumla açıklayabiliriz. Özel alanda ve kamusal alanda farklı davranıyoruz.
Çöplerin kişinin yaşantısı hakkında bilgi verici olduğunu biliyordum fakat bu açıdan hiç düşünmemiştim. Çok iyi bir tez ve çalışma olmuş gerçekten. Aydınlandım :)
O kadar profesyonel çalışmışlar ki, çöp toplamaya, araştırma yapmaya özendim bunu izleyince. Ama böyle bilgiler toplasam bile bilgileri satabileceğim, sunabileceğim bir yer yok.
@@canceylan1664 Geçmişte şunu duymuştum aa sen ingilizce mi biliyorsun, Ankaragüçlüsün nasıl ingilizce biliyorsun :) Ne tür insanlarsınız ki üzerine ispanyolca da biliyorum, öğrenim durumum da var ama bunların hepsi boş. Kişi kendini bilmedikçe neyi bilip bilmediğinin çok önemi yok.
İstanbul İletişim'in kişiliğime, mesleki gelişimime, vizyonuma ama en önemlisi hayatıma olan dokunuşları ile kıymetlim canim Nurdoğan hocam. Sesini bile özlemişiz.
Her birimiz sokağa çıktığında sahne aldığımızın farkındaydım, birisinin bu dillendirmesi beni daha çok tatmin etti, böyle düşünen bir tek ben değilmişim.
Doğru tespitler. Bizim millet evde galeta kemirir kuru ekmek yer a.k ama ortamda havasını atacağı iphonu gider alır o fiyata. Kardeş kadıköy çöplerini gezdinmi? Ordada kedi köpek maması ambalajı insan yiyeceğinden fazla çıkar iddaa ediyorum..
Bence bağcılarda genelde uzun sureli ilişkiler var olduğu icin tüketim az ama etiler ise eğlence odağı fazla olduğu icin hem koruma hem de perfonmans ürünlerinde kullanım artmış
Sevindirici bir haber aldım babamdan. Erdek’te apartmanlara ait çöp kutuları konulmaya başlamış. Almanya’da da apartmanların içinde ya da bahçelerinde oluyor çöpler. Çöp toplama günlerinde dışarı çıkılıyor. Bizde de artık bu metal çöp kutuları olmamalı.
Gerçekten inanılmaz bir araştırma/tez. Video da çok ilginç gerçekten: kendim de dr tezi hazırlayan bir akademisyen olmam hasebiyle, danışman prof ile çalışmasının "en pis" yönüyle hemhal olan Umut kardeşimin meseleyi ele alışlarının oldukça farklı olduğunu gözlemledim. Prof hoca, daha teorik, daha literer konuşuyor ama meselenin ıncığını cıncığını inceleyen kişi Umut hoca olduğundan; tüm bu çıkarımların pratik hayatta yahut sosyal-ekonomik bağlamda ne anlama geldiğini Umut hoca çok net ifade edebilmiş. Tür: "sahadaki bilim insanı" vs "amfideki bilim insanı" türünde sürükleyici bir gerilim filmi:) Çalışmanın konusu, ele alınışı, yöntem ve metodu beni hakikaten hayrete düşürdü. Ama çalışmadan elde edilen veriler çok daha fazla şaşırttı. Özellikle Umut hocanın kamusal alana yansıyan kişisel bakım kometik ürünü ile iligli verdiği bilgiler çok ilginçti. Bir başka şaşırdığım şey (ki videoyu durdurup vay anasını diyerek bi sigara yaktım) Avrupa mutfağına ait restoran ve cafelerin bulunduğu Etilerde eve en çok pide, lahmacun söylenmesiydi. Ki sanırım bu çıkarım memleketimizin hali pür meailidir. Kısacası bu çalışmayı yapan Umut hocaya çok teşekkür ederim, tez böyle olur. Bravo! (Umut hocam belki bir gün doçentlik takdim klasörün bana düşer, seni hiç unutmayacağım:)))
Videonun iki dakkasini izledim ve yorum yapma ihtiyaci hisaettim bu kadar gerçekçi bi video hep düşündüğüm ama ayni zamanda dile dokmedigim düşüncelerdi teşekkürler
Çöpe atılan ekmeklerle hiç karşılaşmadınız mı? Bütün bütün ekmekler çöpe atılır oldu artık, semt ,mahalle , il farketmiyor. Elinde poşet içinde iki ekmek çöpe atıyor, fırından taze aldığı iki ekmekle dönüyor. 50 yaşındayım ekmeğin çöpe atıldığını bu yaşıma kadar atıldığına şahit olmamıştım, ne hale gelmişiz, çok acı.
Zeynep Fe cok dogru bir tesbit : alanyada hic bir sekilde cöp ayirt edilmiyor ve cöp kutu etrafina her zaman ekmek var ve az degil butun ekmek gordum sok oldum resmen. insanlar zengin falan degil sadece cahil. Italyada ben ekmek aldim zaman evde varir varmaz ekmegi dilimliyorum ve dondurucuya koyuyorum bir kirinti dahil atilmiyor cunku lazim oldu zaman sadece birer dilim cikartiyorum
@@magdalena0730hassasiyetiniz için teşekkürler. Bu konu benim içimi acıtıyor. Acaba ne yapılabilir diye düşünüyorum. Cehalete sürüklenen insanlar televizyonun oyuncağı, televizyondaki dizilerde bari bu konu işlense. Kamu spotu bir işe yaramaz.
Kurumuş ekmekleri küçük parçalar halinde keserek,çorba içerken kullanabiliriz ya da toz haline getirip,köfte harcında kullanılabilir.En olmadı semtteki parklarda,saçmadan belli bir yere bırakarak kuşların faydalanması sağlanabilir.Umarım insanlar bu konuda daha bilinçli olur.
abdullah sarı kusura bakmayin mayali urunlere evet kuslar yiyor ama mayali urunler ne yazik ki zararli lütfen vermeyin illa vermek istiyorsaniz çekirdek veya meyve verin. Ekmegi dilimleyip dondurucuya atin ,dilimi da size bir ogun yetecek kadar 30 dakikan çozun taze yiyin
Mükemmel ötesi bir çalışma. Her zaman için; toplumun farklı kesimlerinin ekonomiden aynı şekilde etkilenip etkilenmediği ve bununla beraber lüks tüketim mallarının zengin ile fakir kesim arasında dağılımını merak etmisimdir. Marka kullanma ve bunu gösterme aslında hala gelişmekte olan ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor.(Ben geri kalmış ülke olduğumuzu düşünmeye başlamıştım) Tüm sorularımın cevabını buldum. Teşekkürler.
Çok iyi çalışma elinize sağlık, benim de gözlemlediğim ve en çarpıcı nokta bence şu sizde değindiniz: insanlar İnanılmaz derecede Kendilerini olduğundan farklı gösterme meraklısı oldular. Anadolu 'nun bağrından daha dün kopup gelmiş, evde haşlanmış yumurta+soğan yiyenler sokağa çıkınca birden bire Starbucks' da az sütlü grande misto isteyen "berkecan" ve "ezgisu" lara dönüşüyorlar.Kendilerini olduğundan daha zengin gösterme hevesi olarak algılıyorum ben.
Alakası yok aynı ürüne daha az para ödemek varken neden daha fazlasını versinler? Merak edenler için, böyle böyle zengin olunuyor zaten ellerine geçen her parayı harcasalardı zengin olmazlardı.
Hayatımda izlediğim en eğitici sosyolojik ve toplumsal psikoloji videolardan biri belgesel niteliğinde olmuş resmen . Araştırma çok başarılı ve oldukça yaratıcı . Sokak sokak anket doldurmaktan daha faydalı sonuçlar
Harika bir araştırma çok çok etkilendim şaşırdım 🤔 brawo gerçekten etkileyici bir analiz. 👏👏👏 Valla merakla izledim ama video kısa olmuş keşke 1saatlik bı video yapsaydiniz çünkü detaylı bi konuda ilgimi çekti keşke benzer videolar daha paylaşmanız ilgiyle izlenir
Geri dönüştürülmesi gereken ambalaj atıklarının sosyo-ekonomik çevre fark etmeksizin çöpe atılması da ülkenin analizi sanırım.
Haber güzel senin tespitin ayrı güzel 👏
Ömer Faruk Sarhan Geri dönüşüm meselesi belediyeler üzerinden devletin görevidir aslında. Avrupa ülkelerine bakarsan atıkları ayrıştırmak zorunludur, eğer yanlış kutuya yanlış malzeme attığın tespit edilirse ceza yersin. Ama maalesef ülkemizde daha çöp kutusu kullanmayı bilmeyen insanlar var. Buna rağmen benim yaşadığım şehirde belediye yıllar önce bir şirketle anlaşıp çeşitli yerlere kağıt,metal ve plastik için ayrı, cam için ayrı kutular koymuştu. Ben 18 yaşındayım. İlkokula giderken geri dönüşümün ne olduğunu öğrendiğim gün aileme de anlatmıştım, o zamandan beri ayırıyoruz atıklarımızı. Bu uygulama olmayan yerlerde yaşayanlar yerel yönetimlerden talep etmeliler veya büyük metal parçaları, kolileri biriktirip eskicilere vermeliler. Son seçenek olarak da çöpün yanına büyük cam,kağıt,kutu,metal parçalarını açık bir şekilde koymalılar ki toplayan insanlar alsın. Çöpten bu malzemeleri toplayan insanlar hem bu şekilde geçiniyorlar hem de çevreye ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Gerçekten geri dönüşüm sürecinin sağlıklı işleyip işlemediği hakkında fikrim yok ama biz elimizden geleni yapalım.Değişim kendimizden başlar, ben buna inanıyorum.
@Ömer Faruk Sarhan ayrı ayrı atarsan çöpten kağıt plastik vesaire toplayan insanlara kolaylık olur ve evet dolaylı yoldan daha çok dönüşüm olur
Tespit mükemmel. Bu kadar kaynak sıkıntısı çekerken hala insanlarımızın geri dönüşümü hiç desteklememesi...
bu insanların suçundan ziyade, politika eksikliği. cimer'den en son istanbul belediyesine sorduğumda atıkların ilçe belediyelerince tesislerde ayrıştırıldığını söylemişlerdi. şu anki bizlerin yapabileceği ayrıştırma çeşitli yerlere "şekil olsun" diye serpiştirilmiş sembolik birkaç ayrıştırmalı çöp kutusundan ibaret. bu birkaç çevreci insanın kendisinin ayrıştırarak çöpe atmasıyla da çözülecek bir sorun değil, türkiye gibi ülkelerde poşetlerin fiyatlandırılması gibi herkesi bağlayıcı bir politika şart.
27 yıl önce Almanya'da3 ay kalmıştım. Bırakın camı kağıdı plastiği camın bile renklerine göre kahve yeşil beyaz olarak ayrı çöpleri vardı ve Türkler dahil herkes maksimum özen gösteriyordu çünkü cezalar caydırıcıydı. Burda adam çöpe çekyat atıyor.
Kardesim ben hala yurtdisinda yasiyorum aynen burdada cam siseleri renklerine göre ayiriyoruz peki sen kim uymuyo kurallara dersin malesef Türkler israrla cöpleri ayirt etmiyolar amaan kimse görmeden atalim diyolar adamin maksati dünyayi kurtarmak degilki ...
Amerika'da dönüşüm çöpüne mutfak çöpü( yemek artığı) attım diye 150 dolar ceza ödedim.
@@ihsan3700 Nasıl yakalandın dayı
c a Almanya’dan selamlar hala aynı düzen devam ediyor ama Almanya’yı maf eden genellikle Almanyalı olmayanlar..
@@nail9602 🤷
Etiler de bulduğunuz dost marka süt kutusu ferihaların evinden çıkmıştır
😁😁 deli ya
😀😀😀
😂 etiler denince ilk aklima gelen feriha oluyor
😂😂😂
Esmanur Yılmaz seni varya kıtır kıtır yerim 🙏🏻🙏🏻
Müzik seçimleri çok yanlış ve dikkat dağıtıcı olmuş hocam yapıcı bir eleştiri olarak 👍
Onu bbc koymus olabilir 🤔
Gösteri toplumuna ilgi çekici bir detay
@@alpddar2518 bbc ye dedim zaten hocam hshsj
Bence mükemmel olmuş müzik sakin olsaydı bu videoya yakışmazdı
Bence de rahatsız edici değil, videoyu izledikten sonra yorumları okudum. Seçilen müzikler, beni rahatsız etmemişti.
Mükemmel bir çalışma gerçekten de, çok zekice. Tam da doktora çalışması olacak bir çalışma derken doktora çalışmasıymış zaten.
Yıllardır çöp analizi var zaten
Ya gerçekten bu analizleri yapmak için çöp falan karıştırmaya gerek yok. Herkesin bildiği ama söyleyemediği şeyler bunlar. Bağcılar'daki insan tabi ki hazır ve kalitesiz gıdayla daha çok haşır neşir. Bunun için çöplere bakmaya gerek var mı?
@@sandor3145 Ali Mendillioğlu'nun hikâyesine de değinmek gerekirdi diye düşünüyorum.
harika bir sosyolojik çalışma.. gerçekten bakış açımı genişletti.. bayılıyorum böyle konulara ve çalışmalara.
teşekkürler bbc
Ali Mendillioğlu'na da bakmanı öneririm. İlgi çekicidir.
Sponsorlu içerik: Kısaca herkes "Dost süt" içiyor
Yalnız durumu olan insanlardan da dost süt içen çok para onlara göre çok önemli!
Çünkü en ucuzu o millet 4-5 tl vermeye kıyamıyor. Bu ekmeğin 1 2 lirayken birden 10 tl olması gibi. Bu da bize bazı ürünlerde fiyat artışı yaşandığında insanların bunu kabul etmeyip sosyal statü fark etmeksizin ucuzluğa yöneldiğini gösteriyor.
@@ZombiJw Ben size katılmıyorum açıkçası çoğu insanda tüketim bilinci yok zaten. Benim o kadar param olsa daha organik beslenirim ama herkeste o bilinç yok, önüne geleni alıyor insanlar ve bunu da marifet sayıyorlar. Artık lüksün tanımı değişti lüks ürünler pahalı olanlar değil organik doğal ürünler.
dost sutun en ucuzu oldugunu dusunuyorsaniz mis sute bakin derim, su gibi tadi hala damagimda
@@ZombiJw Dost süt de 3,75 TL oldu yalnız :D
ne güzel söylemiş zamanında üstad
" _parası olmayanlar nasıl elde edeceğini düşünür,parası olanlar hem elindekini kaybetmemeyi hem daha fazlasını elde etmeyi düşünür_ "
Bunu söylemek için üstad olmaya gerek var mı sence.
etilerde kediler şişman. Bağcılarda ise kuş avlıyorlar
Gaming Everywhere 👍
Ahahshsh
yay ve mızrak kullanıyo bızım kedıler
:)))) çok güldüm ya
Ne yazık her iki semtte de çöpleri geri dönüşüme ayırmıyorlar.bu kültür yok ülkemizde
Bırak geri dönüşümü sokaklar caddeler çöpten geçilmiyo çöp kovasına atmayı bilmiyolar daha
sözde modern
Altyapısı yok
Benim için semtlerin tek bir ''refah'' kıstası var: sokak hayvanları. Sokak hayvanları bakımsız, cılız, korkaksa o semt fakirdir ve genelde eğitim seviyesi düşüktür. Bakımlı, tombul, insan canlısı sokak hayvanları olan semt ise refahtır ve eğitim seviyesi yüksektir.
Övünç Bakkaloglu refah kelimesi bir sıfat değil. Refah zengin demek değil. Müreffeh kelimesini kullanmalısınız.
Goethe'den almışsın bu fikri
@@sami_ozsoy Teşekkür ederim Sami Bey. O zaman refah kelimesi yerine zengini kullanırım bundan sonra.
@@sami_ozsoy Boş ver Sami kardeş, anadilini yazmayı, konuşmayı beceremiyen bir toplumuz biz.
@@halukheris4371 ''ana dil'' ayrı. ''beceremiyen'' değil ''beceremeyen''... Sami Bey'e ben teşekkür ettim, aynısını sizden beklerim.
Harika ötesi bir haber. Sosyoloji bölümlerinde izletilmesi gerekir.
Bu videoyu izleyene kadar iletişim fakültesinin sosyolojik inceleme yaptığını bilmiyordum.Teşekkürler.
Sosyal bilimlerde yükseklisans yaparken hemen her alanı birbiriyle bağdaştırabilirsiniz. Lisans içinde bu durum pek mümkün değildir ama eğitim alınan üniversite kaliteliyse bu imkanı sunabilir.
ileyişim fakültesinde inceleme yapan yok zaten. ben anadolu üniversitesindeyim türkiyenin belki de en iyi iletişim fakültelerinden biri (mezunlarına bakarsanız anlarsınız) ama tek yaptıkları ünlüleri çağıralım parti yapalım barlardan indirim kovalayalım başka bi halta yaradıkları yok. eskidendi o araştırma işleri.
@@artillery1393 doğrudur hocam ben sizin kadar uzman değilim en azından kendi üniversitemde böyle birşey görmedim(ilk yaptığım yorumdaki gibi).
Abim kamusal alan teorisi Habermas’ın Sosyoloji ve İletişimi birleştirdiği ve temellendirdiği değerli bir yapıtıdır bu bağlamda inceleyebilirsiniz.
İstanbul Üni. İletişim fakültesinde iletişim sosyolojisi ana bilim dalı var
Orada gördüğümüz Dost sütü kannımca
Bağcılarda insanlar ÇOCUKLARINA,
Etilerde insanlar HAYVANLARINA içiriyor.
Güzel bir çalışma fakat maske takmalısın ne olur ne olmaz hocam solunum yolları problemi yaşama.İyi çalışmalar.
Primci tısss🐍🐍🐍
Bunu korona günlerinde okumam
Sen bu yorumu yaptığında Corona virüsü varmıydı?
Mesut Doğru yoktu
@@hasanguzelsoy2952 sen çöp için dedin o zaman
Çöp karıştırmak herkesin katlanabilecegj bişey değil. Topluma faydalı olmak adına bulunduğunuz ozveriden dolayı size teşekkür ederim
Dışarda tiramisu çiskek evde peynirli ekmek kadayıfı 😂
Dostlar alışverişte görsün ağa. Millet sidik yarışında ama eve gelince ekstreler kol gibi
selçuk köşker yemeğe misafir gelince son servis olan tatlı ikramında cheesecake mi verilir? Şerbetli tatlı yemek kültürümüzde var. Bunda şaşıracak bişey yok.
Sevil Aksoy bence sen olayı anlamamışsın tekrar izlemeni tavsiye ederim
selçuk köşker bence sen beni anlamamışsın. yazdığımı bi daha oku
selçuk köşker aynen ama şu da var avrupai yerler genelde eve servis yapmaz. Daha çok türk kültürüne ait yerler servis yapar
Artık çöpten yiyen kedi görmüyorum çünkü vatandaş et bulamıyor ki çöpe atsın...
@Çav Bella hər mahallede öyle insanlar yok, su dolu kapları tekmeleyenler dahi var
Hah kedilerde bi acayip olmuş normal bişey yemiyor köydeki kediler her bulduğunu yiyiyor istanbulda pirzola bekliyor kretalar
@Çav Bella inşallah çöpten yiyen insanları da doyuruyorsundur
Edit:arkadaş Bağcılar'da yaşayan insanları cahil fakir olarak nitelendirip aglamamalarini tembih etmiş düşük muhakeme gücüyle,buradan hareketle insanları gormezden geldiğini varsayiyorum.
benim beslediğim kediler hamur işi yiyor evet hamur simit ekmek.. kedi hayatında hiç çöpten et yememişki tadını bilmiyor. başka kediler var yaşlı onlar et istiyor tadını bildiği için hamur yemiyor.
Çöpe et atmak mı? Hangi mahallede oturuyorsun kardeşim? Benim mahallemde 100.000 yıldır çöpe et atılmıyor. Ve bu gayet normal bişey. Kediler de 100.000 yıldır hayatta. Hiç mi et yemiyor? Tabi ki yiyorlar. Mesela avlanarak. Çünkü pofuduk, tatlı hayvanlar değil onlar, gayet te yırtıcı hayvandır kediler. Kaç yıldır çöpe et atıyorsunuz da şimdi atamıyorsunuz? Bu mu derdiniz? Çöpe et atamıyor olmak kadar gereksiz bir dert olabilir mi?
Bu" profesör" çok şey söylüyor ama aslında hicbirsey söylemiyor, ama genç arkadaş çok düzgün ve bilgili iyi anlatıyor.
Orijinal bir çalışma olmuş tebrikler.
5:10-5:50 arası prof. hanımın tespiti muazzam 👏
Çağın gösteriş hastalığını da analiz ediyor.
o hoca ders vermesin diye dönen mevzuları bir bilsen :)))
Vay be ne güzel bi tespit 👏
ARKADAŞLAR ALMANYADA YAŞIYORUM. YEMİN EDİYORUM RECEP TAYIP ERDOGANIN DEĞERİNİ BİLMİYORSUNUZ. BEN BURADAKİ IRKÇILIGI, DIŞLANMAYI İNSANLARIN SİZE İMALI BASKMASINI GEÇİYORUM ALMANYA DEVLETİ SÖMÜRÜYOR. ÖZELLİKLE MÜLTECİLER VE GÖÇMENLER ÇOK ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞIYOR. DEĞERİNİ BİLİN REİSİN YEMİNLE. GEÇEN HAFTA İSTANBULA GELDİM CENAZEMİZ VARDI YAHU ARABAYI PARK EDECEK YER BULAMADIM BU ARADA BAĞCILARDAKİ BİR MEZARLIGI BULABİLDİK ANCA İSTANBULDA MEZARLIK KALMAMIŞ HER SOKAK ARABA DOLU PASSAT DOLU ALMANYADA BİLE BU KADAR BMW VOKSWAGEN YOK YEMİNLE. SORSAN FAKİRİZ GEÇİNEMİYORUZ.
@@phoenix1453 iyi buraya gel o zaman!
@@phoenix1453 bekleriz kesin dönüşünü sürunme orada vah zavallı
@@phoenix1453 gel birazda burda sürün
@@phoenix1453 kocum buz daginin su üstündeki görünen kismi o, fakirler görünmeyen kisimlarda
Son derece ENTELLEKTUEL bir araştırma yapmışsınız. Bu tip araştırmaları bu ülkede hiç görmedim.. Sizi tebrik ederim. Hem hocanızı hem de sizi tebrik eder ayrıca bize böyle bir ESER niteliğinde bir is yaptığınız için teşekkür ederim!
Selam. Tek L ile. Entelektüel
Hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın
Böyle akademisyen olunur...GOOGLE KARŞISINDA DEĞİL
@@ibrahimcelik6534 Sizde mi projeksiyon akademisyenisiniz hayırdır niye dokundu ki yorum size? Günümüz sözde akademisyenleri slayt okumaktan başka napıyorlar?
çok gerizekalıca bir çıkarım.
buna saha çalışması deniliyor. her araştırmada saha çalışmasının sokaklarda yapilmasina gerek yok. bilip bilmeden gotunuzden ahkam kesmeyin. zor olan masa başında bu verileri yorumlayabilmektir. videodaki profesör kadın da tam da masa başında/ google karşısında analiz yapabildiği için zaten profesör. yoksa, her çöpçü akademisyen olmalıydı.
Bağcılar= Bim
Etiler = Migros
Gezdim & Gördüm migros değil de macrocenter yapalım onu fakir kardeşim 😂😂
@@Usman_aga1 macrocenter>migros mu diyorsun xd
@@TnexTv hem de cok > diyorum. ilk gördüğümde lüks bir mobilya mağazası sanmıştım oysa ki marketmiş. benim gibi bilmeyen varsa rezil olmasın uyarayım :D
bizim macro center alışveriş yapıyoruz 😂
@@Usman_aga1 macrocenter ve migros aynı şey :)))
Olum hayatımda izlediğim en güzel belgeseldi ya bi çöp kutusundan yaptıkları yorumlara bak gayet de haklılar çok iyi
Ne güzel bir çalışma yapılmış, hakkında konuşulabilecek bir sürü şey sunuyor. Biz de izliyoruz sonra videonun altında hocanın sesiyle/ağzıyla, ferihayla, dost sütle ilgili kavga ediyoruz, küfürler havada uçuşuyor biri birine defol git diyor, youtube'dan kovuyor heralde, diğeri git başımdan hela fırçası diyor. Müthiş gerçekten, sonuna kadar dalga geçip kavga edeceğiz hem karnaval yeri hem cehennem. Cehennem karnavalı. Nurdoğan Hoca günümüzü çok güzel açıklamış: "Herkes kamusal alana çıktığı zaman neredeyse sahne alıyor".
“Gösteri kendini asla sorgulanamayacak geniş ve ulaşılmaz bir gerçeklik olarak sonar. Tek mesaj şudur: ‘görünen şey gerçektir;gerçek olan şey görünür.’ Seyirciye dayattığı bu edilgen kabulleniş,görünümler üzerindeki tekeli,herhangi bir cevaba fırsat vermeden ortaya çıkış vasıtasıyla etkili bir biçimde dayatılmış durumdadır. Gösteri,insanları boyunduruğu altına alabilme yetisine sahiptir. Çünkü ekonomi onlara zaten boyun eğdirmiştir. Gösteri, ekonominin bizzat kendisi için gelişmesidir.”
-Guy Debord/Gösteri toplumu-
Baudrillard geldi aklıma.
Hem yapılan akademik çalışma zekice ve çok güzel hem de gazetecilik açısından sizin yaptığınız iş çok güzel
Enteresan ve bir o kadar gerçek sunan çalışma. Tebrikler BBC
Harika bi' araştırma olmuş. Hayran kaldım gerçekten!
Nurdoğan Hoca o konuşmasıyla nasıl ders dinletebiliyor merak ediyorum, daha ilk cümlede uyuklamaya başladım :O
Çocugun konuşması çok çok daha iyi hocadan😅
Aynen
sevil korkmaz ooooovvv Kezban’a bak oğlum falan
dinletemiyordur ki zaten dkdlsşdsnşşslf
Oynatma hizini 1.5X yapinca iyi☺️
İnanılmaz bir araştırma gerçekten.Yapanı,aklına bu fikir gelen kişiyi kutluyorum.
Özet: Etiler'de dost süt içiyorlar.
Levent akıncı Feriha ve ailesidir o. Zengin olsa duramazsın.
Sütleri hayvanlara veriyor olabilirler videoda bahsedilmedi ama.
@@miraipek9985 kardeşim videoyu izlemedin galiba. Sütün şovunu yapamazsın. Bu yüzden markanın önemi yoktur.
@@kafkatamurra Kedilere niye ucuz süt veriyorlar o zaman? Yazık değil mi o kedilere?
@@leventaknc9344 sokak kedilerine koyuluyor ya öyle olabilir. Videodaki analizlerden çıkarım yaparak bu insanların şov yapabilecekleri ya da etiketlenebilecekleri bir alan değil.
çok nadir yorum yapıyorum hatta hiç yapmıyor sayılırım . çok yerinde bir çalışmayı bizim ile paylaşmanızdan ve ayrıca bu çalışmanız ile nevi şahsıma yeni bir bakış açısı bir pencere katmış olmanızdan dolayı teşekkürü bir bir borç bilirim . paylaşım çin teşekkür ederim .
One man's trash is another man's treasure
Yeah, now that's make sense even better.
Hacı abi senin twikirin vardı ne oldu
Bu söz bir film de vardı ama hangisiydi hatırlayamadım
@@gokcencelikel7731 Valla ben süngerbobun bi bölümünde izlemiştim :d
Çok güzel bir araştırma ve bunu herkesin izleyebileceği bir platformda yayınlamak daha akıllıca olmuş. BBC kesinlikle bu işi biliyorsun ve yapıyorsun.
İnsanların iç çamaşırının marka olmasına pek de özen göstermezken mont,pantolon,tişört gibi giyim malzemelerinin marka olmasına özen göstermesini de benzer bi durumla açıklayabiliriz. Özel alanda ve kamusal alanda farklı davranıyoruz.
gösteri toplumu ... harika bir yayındı....
Çöplerin kişinin yaşantısı hakkında bilgi verici olduğunu biliyordum fakat bu açıdan hiç düşünmemiştim. Çok iyi bir tez ve çalışma olmuş gerçekten. Aydınlandım :)
Hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın
UMUT SARIKAYANIN BUNU YILLAR ÖNCE ÇİZMESİ...BKZ. İYİ ÇÖP
zırtlanın tespit edip toplumun farkedemediği daha nice ayrıntı var
Ya bi de market arabası karikatürü vardı sanki aynı paralelde :d
@@eyupcankoksal7216 gülücüğe odaklan ;)
Pizza kutusu adidas migros poşeti falan ben düşerim yani :)
Muhteşem bir içerik lütfen devamı olsun
konut fiyatlandırmasında evlerin konumu ve semtlerin güvenlikle ilişkisi göz ardı edilmiş. bütünsel olarak ilginç ve başarılı bir çalışma tebrikler.
Güzel bir çalışma olmuş. Bir de ağzına maske taksaymış.
Uzun zamandır atlamadan izlediğim nadir videolardan biri. Oldukça keyif aldım emeğinize sağlık.
Beyefendinin ünvanını tam olarak anlayacak kadar izlemedim ama, araştırma görevliliği tam da böyle bir iş :))
O kadar profesyonel çalışmışlar ki, çöp toplamaya, araştırma yapmaya özendim bunu izleyince. Ama böyle bilgiler toplasam bile bilgileri satabileceğim, sunabileceğim bir yer yok.
çünkü profil fotoğrafında ankaragücü var
@@canceylan1664 Geçmişte şunu duymuştum aa sen ingilizce mi biliyorsun, Ankaragüçlüsün nasıl ingilizce biliyorsun :) Ne tür insanlarsınız ki üzerine ispanyolca da biliyorum, öğrenim durumum da var ama bunların hepsi boş. Kişi kendini bilmedikçe neyi bilip bilmediğinin çok önemi yok.
Abiiğğğğ yemin ediyorum benim kafamdaki tez konusu buydu. Benden önce davranmışsınız tebrik ederim. Başarılar.
Çok güzel bir çalışma olmuş. 15 yıldır benim açıkcası farkında olduğum tezlerin ortaya çıkması da beni ayrıca mutlu etti :)
Bence bu araştırmayı muhafazakar zengin bölgelerde yapılsa nasıl yaşadıklarını öğrenme imkanı bulurduk
Muhafazakâr zengin bölge dediğiniz yerler neresi oluyor tam olarak?
@@busraozcelik4074 Fatih'in bazı yerleri olabilir başka bir şey gelmedi aklıma
Büşra Özç. Erenköy’ün bazı sokakları olabilir
@@busraozcelik4074 Başakşehir, Üsküdar'ın bazı bölgeleri.
Ben başakşehirde yaşıyorum ne öğrenmek istiyorsun
Bilim ve analiz.Bu memleketin buna çoook ihtiyacı var.
Çok güzel bir çalışma. Emeğinize sağlık👏
Çok güzel bir araştırma olmuş çöpler yalan söylemez...👏
Harika bir araştırma olmuş, tebrikler
İstanbul İletişim'in kişiliğime, mesleki gelişimime, vizyonuma ama en önemlisi hayatıma olan dokunuşları ile kıymetlim canim Nurdoğan hocam. Sesini bile özlemişiz.
Kesinlikle sesini bile özlemişiz❤
Giriş var gelişme var sonuç yok analiz var izlenme var daha ne olsun :)
Micro çatışma. Sonda
Muhteşem bir araştırma konusu olmuş, yaratıcı ve merak uyandırıcı. Tebrikler
Harika aynı üniversitedeyiz umarım Akademi hayatında daha başarılı olur.
Konu çok orjinal ve daha genis olcekte yapilmasi da dusunulebilir. Arastirmaciya ve sunan gazeteciye tebrikler
1:17 den itibaren ki analiz süper.
Aslına bakılırsa herkes tarafından bilinen ama söylenmeyen şeyler bu tespitler, güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.
Çok mantıklı bir yöntem olmuş.
Buna çöp sosyolojisi deniyor yeni bir şey değil, orijinal asla değil..
Mehmet Altunyaldız çalışmanın ilk kez yapılmadığını vurguluyor zaten. İlk çalışma 1971 de yapıldı dedi.
Baslardaki tez niteligindeki konsepti aciklamalarina bayildim.
Çok değerli bir çalışma. Ne var ki çok fazla "tahmin" içeriyor. Tüketim motivasyonlarını birebir görüşmeler ile teyit etmek gerekli diye düşünüyorum.
Bire bir gorusmelerle herkes net bilgi vermiyormuş.oyle diyor araştırmayı yapan videoda
Her birimiz sokağa çıktığında sahne aldığımızın farkındaydım, birisinin bu dillendirmesi beni daha çok tatmin etti, böyle düşünen bir tek ben değilmişim.
Çok acayip bir çalışma olmuş.
Çok iyi bi çalışma olmuş
Bu araştırmacı ekibinde emekleri yadsınamaz
Ellerine sağlık
Doğru tespitler. Bizim millet evde galeta kemirir kuru ekmek yer a.k ama ortamda havasını atacağı iphonu gider alır o fiyata. Kardeş kadıköy çöplerini gezdinmi? Ordada kedi köpek maması ambalajı insan yiyeceğinden fazla çıkar iddaa ediyorum..
Alper Şen kadıköy ne guzel hayvansever
Çöpün sosyolojisi.. Nurdoğan hocamın olduğu her çalışma anlamlı ve güzel.
Bağcılar’da doğum kontrol ürünleri kullanımı acaba maddi imkansızlıktan mı bilinçsizlikten mi az?
Bence bağcılarda genelde uzun sureli ilişkiler var olduğu icin tüketim az ama etiler ise eğlence odağı fazla olduğu icin hem koruma hem de perfonmans ürünlerinde kullanım artmış
Sami Özsoy bilinçsiz fakirler çok ürer zaten en az 2 3 zenginler akıllı oldugu için tek çocukta kalır genelde
yumurta mi tavuktan tavuk mu yumurtadan misali
@Fatih Pazarbasi 👍👍katılıyorum
Cehalet ve doğum kontrolü gerektirecek bir durumun nadir rastlanır olması
Sevindirici bir haber aldım babamdan. Erdek’te apartmanlara ait çöp kutuları konulmaya başlamış. Almanya’da da apartmanların içinde ya da bahçelerinde oluyor çöpler. Çöp toplama günlerinde dışarı çıkılıyor. Bizde de artık bu metal çöp kutuları olmamalı.
Etiler'in foyası ortaya çıkmış :D
Çok yaratıcı bir doktora çalışması tebrik ediyorum
Zeki insanlar doğru işler.Sizi seviyoruz.
çok güzel bir araştırma olmuş, araştırmacıyı tebrik ederim. bu videoyu hazırlayanlara da teşekkürler..
"Eğer özgür bir toplum sayıca çok olan yoksullara yardım etmezse, sayıca az olan zenginleri de kurtaramaz." - John F. Kennedy
Mükemmel bir araştırma emeği geçen herkesin ellerine sağlık çok etkilendiğim bir videoydu.
Yerinde tespit muazzam. Bravo!
Gerçekten inanılmaz bir araştırma/tez. Video da çok ilginç gerçekten: kendim de dr tezi hazırlayan bir akademisyen olmam hasebiyle, danışman prof ile çalışmasının "en pis" yönüyle hemhal olan Umut kardeşimin meseleyi ele alışlarının oldukça farklı olduğunu gözlemledim. Prof hoca, daha teorik, daha literer konuşuyor ama meselenin ıncığını cıncığını inceleyen kişi Umut hoca olduğundan; tüm bu çıkarımların pratik hayatta yahut sosyal-ekonomik bağlamda ne anlama geldiğini Umut hoca çok net ifade edebilmiş. Tür: "sahadaki bilim insanı" vs "amfideki bilim insanı" türünde sürükleyici bir gerilim filmi:)
Çalışmanın konusu, ele alınışı, yöntem ve metodu beni hakikaten hayrete düşürdü. Ama çalışmadan elde edilen veriler çok daha fazla şaşırttı. Özellikle Umut hocanın kamusal alana yansıyan kişisel bakım kometik ürünü ile iligli verdiği bilgiler çok ilginçti. Bir başka şaşırdığım şey (ki videoyu durdurup vay anasını diyerek bi sigara yaktım) Avrupa mutfağına ait restoran ve cafelerin bulunduğu Etilerde eve en çok pide, lahmacun söylenmesiydi. Ki sanırım bu çıkarım memleketimizin hali pür meailidir. Kısacası bu çalışmayı yapan Umut hocaya çok teşekkür ederim, tez böyle olur. Bravo! (Umut hocam belki bir gün doçentlik takdim klasörün bana düşer, seni hiç unutmayacağım:)))
Gerçekleri çok iyi yansıtan bir arastırma olmuş
Videonun iki dakkasini izledim ve yorum yapma ihtiyaci hisaettim bu kadar gerçekçi bi video hep düşündüğüm ama ayni zamanda dile dokmedigim düşüncelerdi teşekkürler
Çok güzel olmuş 🙏👍
Medya kültürel çalışmalar alanında master yaptım her şeyi sığdırmışsınız şu çalışmaya harika!
Çöpe atılan ekmeklerle hiç karşılaşmadınız mı? Bütün bütün ekmekler çöpe atılır oldu artık, semt ,mahalle , il farketmiyor. Elinde poşet içinde iki ekmek çöpe atıyor, fırından taze aldığı iki ekmekle dönüyor. 50 yaşındayım ekmeğin çöpe atıldığını bu yaşıma kadar atıldığına şahit olmamıştım, ne hale gelmişiz, çok acı.
Zeynep Fe cok dogru bir tesbit : alanyada hic bir sekilde cöp ayirt edilmiyor ve cöp kutu etrafina her zaman ekmek var ve az degil butun ekmek gordum sok oldum resmen. insanlar zengin falan degil sadece cahil. Italyada ben ekmek aldim zaman evde varir varmaz ekmegi dilimliyorum ve dondurucuya koyuyorum bir kirinti dahil atilmiyor cunku lazim oldu zaman sadece birer dilim cikartiyorum
@@magdalena0730hassasiyetiniz için teşekkürler. Bu konu benim içimi acıtıyor. Acaba ne yapılabilir diye düşünüyorum. Cehalete sürüklenen insanlar televizyonun oyuncağı, televizyondaki dizilerde bari bu konu işlense. Kamu spotu bir işe yaramaz.
Kurumuş ekmekleri küçük parçalar halinde keserek,çorba içerken kullanabiliriz ya da toz haline getirip,köfte harcında kullanılabilir.En olmadı semtteki parklarda,saçmadan belli bir yere bırakarak kuşların faydalanması sağlanabilir.Umarım insanlar bu konuda daha bilinçli olur.
abdullah sarı kusura bakmayin mayali urunlere evet kuslar yiyor ama mayali urunler ne yazik ki zararli lütfen vermeyin illa vermek istiyorsaniz çekirdek veya meyve verin. Ekmegi dilimleyip dondurucuya atin ,dilimi da size bir ogun yetecek kadar 30 dakikan çozun taze yiyin
Mükemmel ötesi bir çalışma. Her zaman için; toplumun farklı kesimlerinin ekonomiden aynı şekilde etkilenip etkilenmediği ve bununla beraber lüks tüketim mallarının zengin ile fakir kesim arasında dağılımını merak etmisimdir. Marka kullanma ve bunu gösterme aslında hala gelişmekte olan ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor.(Ben geri kalmış ülke olduğumuzu düşünmeye başlamıştım) Tüm sorularımın cevabını buldum. Teşekkürler.
aliçodan profesyonel destek alıp incelemelerinize bu şekilde devam etmenizi öneririm.
Hahahaahh
Çok iyi çalışma elinize sağlık, benim de gözlemlediğim ve en çarpıcı nokta bence şu sizde değindiniz: insanlar İnanılmaz derecede Kendilerini olduğundan farklı gösterme meraklısı oldular. Anadolu 'nun bağrından daha dün kopup gelmiş, evde haşlanmış yumurta+soğan yiyenler sokağa çıkınca birden bire Starbucks' da az sütlü grande misto isteyen "berkecan" ve "ezgisu" lara dönüşüyorlar.Kendilerini olduğundan daha zengin gösterme hevesi olarak algılıyorum ben.
Bim’e jeeple gelenler gördüm,Allah bu ülkenin sonunu hayretsin.
Ben, Jeep'ye et yükleyen kasap görmüştüm ama Baküdeydi. Belki orada araba ucuz diyedir. :D
Bim e geldiği için Jeepi var zaten, amin.
Alakası yok aynı ürüne daha az para ödemek varken neden daha fazlasını versinler? Merak edenler için, böyle böyle zengin olunuyor zaten ellerine geçen her parayı harcasalardı zengin olmazlardı.
Gerçekten güzel bir analiz yapmış arkadaşımız, tebrik ediyorum. Hocalarını bilmem ama benden tam not aldı ilgiyle izledim.
Sonuc: gosteris icin yasayan bir ulke...
sifonun çekilmesi eksik kalmış bir memleket. Bu sidik yarışıyla daha fazla yer alınamaz.
Sosyoloji araştırmalarında da var bu çok ilginç ve güzel bir çalışma
basarili calısma yapılmıs emeginize saglık @BBC
Hayatımda izlediğim en eğitici sosyolojik ve toplumsal psikoloji videolardan biri belgesel niteliğinde olmuş resmen . Araştırma çok başarılı ve oldukça yaratıcı . Sokak sokak anket doldurmaktan daha faydalı sonuçlar
Kafamı şeddi müzik.illa gereklimi muzik
Kafanı neddi
Her zaman merak etmişimdir, cidden bilen varsa yazsın lütfen! TH-cam da program yapanlar neden yüksek sesle müzik dinletirler yayınlarda???
@@huriyewatson6954 önem katmak için
@@ademsensoy9901 Önem konunun içeriği, sunumla ilgili olur, berbat müzik frekansıyla hiç mı hiç olmaz...
Okuyan, yazan bir hoca var bu çalışmanın arkasında keşke her yüksek lisans ögrencisi bu arkadaş kadar şanslı olsa
Tez Danismani: Prof. Dr. Ali Çoban
Benzer bir analizi bende istanbulda yaşadığım zamanlarda market reyonlarını gözlemleyerek yapmıştım. Başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim
Bu bilimsel veriler Market reonuna ne koyalım a cevap olarak da kullanılıyor. Sen uygulama çıktısını değerlendiriyorsun.
@@n.a.o.2475 benimki sadece sosyal bir gözlemdi bu bilimsel çalışma niteliğinde olmuş
Bakınız: "Evde ekmek yok, peynire kafa atıyoruz!"
evde ekmek yok ama mantar gibi amín var
bilge senin ben
Efsane video! Cok yaratici bir fikir. Bayildim
etiler'de sokakta tiramisu tüketilirken evde baklava tüketiliyor. hmmmm :DDDDD
Harika bir araştırma çok çok etkilendim şaşırdım 🤔 brawo gerçekten etkileyici bir analiz. 👏👏👏 Valla merakla izledim ama video kısa olmuş keşke 1saatlik bı video yapsaydiniz çünkü detaylı bi konuda ilgimi çekti keşke benzer videolar daha paylaşmanız ilgiyle izlenir