Tips vid köp av bostadsrätt för den försiktige | Intervju med Mikael Goldstein om BRF |

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 12

  • @Marcus99999
    @Marcus99999 ปีที่แล้ว +5

    Otroligt viktigt program. Tack! Jag går nämligen själv i tankar att köpa bostadsrätt och känner mig villrådig i hur jag ska tänka. Det känns läskigt då det blir min första bostadsaffär. Kanske detta program ökar sannolikheten för mig att bli nöjd med min framtida bostadsaffär.

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  ปีที่แล้ว

      Tack själv! Se gärna forumet där det har varit en livlig diskussion kring avsnittet:
      rikatillsammans.se/forum/t/60301

  • @Cenorida
    @Cenorida ปีที่แล้ว

    Superbra detta! Men när det gäller fond för yttre underhåll, så är väl den också "fejkad". Vad som står på pappret behöver inte spegla vad föreningen sparar i verkligheten. Föreningen kanske sparar ordentligt, men har har en låg avsättning till fonden för yttre underhåll. Det kan också vara tvärt om. Föreningen gör stora avsättningar till fonden, men saknar kassa för att täcka upp för det.

  • @Iverath
    @Iverath ปีที่แล้ว +1

    Kan någon hjälpa mig förstå varför "du äger inte lägenheten, du äger rätten att bo i lägenheten" är en viktig distinktion?

    • @hansaugustsson9960
      @hansaugustsson9960 ปีที่แล้ว +2

      Man kan uttrycka det som att du köper ingen lägenhet. Du köper aktier (andelar) i ett bolag. Dessa andelar ger dig rätten att få låna en viss lägenhet.
      Du äger alltså inte lägenheten, utan andelar i bolaget (Brf).

    • @Iverath
      @Iverath ปีที่แล้ว

      @@hansaugustsson9960 Vad får detta för konsekvenser?

    • @hansaugustsson9960
      @hansaugustsson9960 ปีที่แล้ว

      @@Iverath Ja, om bolaget (Brf) går i konkurs, blir du hyresgäst till det bolag som köper fastigheten och du förlorar därmed din insats. Detta händer då och då. Nu senast i Malmö. Det hände många under 90-talskrisen.
      Om man skall köpa en bostadsrätt bör man se de som att köpa aktier i ett bolag. Det skall vara stabila finanser.

    • @CasperKarlsson94
      @CasperKarlsson94 9 หลายเดือนก่อน

      Om bolaget går dåligt (brf) kan det få större konsekvenser för dig. Du har låst upp större delar av dina privata tillgångar för en minoretetspost i bolaget som sköts av amatörer (dina grannar). Börja grannarna krångla, t.ex. skita i avgiften, skita ned/förstöra fastigheten, renovera på fel sätt utan tillåtelse; eller om ni som amatörer gör dåliga beslut angående lån och underhållsplaner påverkar det bolaget och kan resultera i kraftiga avgiftshöjningar som i sin tur gör din andel till bolaget ("din lägenhet") mycket mindre värd på marknaden. Kan ju se nu under 2023 där vissa BRF inte höjer avgiften alls, vissa höjer 2-5% pga bra ekonomi medans andra fått höja 30% eller mycket mer.
      Var väl t.ex. vanligt under 90 tals krisen att folk bara sket i att betala sina avgifter och lämnade lägenheten, vilket drabbar BRF, först med ökade avgifter för att hantera inkomstbortfallet, men blir ju lite lavineffekt på det hela när fler och fler överger. Många BRF andelar/lägenheter som såldes för 1 kr.
      Med äganderätt/villa har du främst dig själv att skylla om det går bra eller ej.

  • @porter105
    @porter105 ปีที่แล้ว

    "Promo SM"