Afantazya | Çevik Yaşam Kökenleri
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 17 พ.ย. 2024
- Çevik Yaşam'ı desteklemek için bu kanala katılın:
www.youtube.co...
Çevik Yaşam Rehberi oynatma listesi:
• Çevik Yaşam Rehberi
Çevik Yaşam'a Giriş kitabı:
www.kitapyurdu...
Kitaplarıma ve diğer çalışmalarıma erişmek için:
mustafaacungil.com
info@mustafaacungil.com
*
Tüm videolarım şu konular etrafında döner:
#dönüşüm #çevikyaşam #yaşam #yaşamak #meslek #kariyer #yöneticilik #girişimcilik
Bende birkaç ay önce afantazya terimi ile karşılaştım. Ve çok şaşırmıştım. Çünkü herkesin gözlerini kapattığında gördüğünün karanlık olduğunu zannediyordum. Meğerse afant olmayanlar hayal kurabiliyorlarmış. Ben hayal kurmayı başaramadım hiçbir zaman. Kendimi gerçekçi olarak tanımladım hep. Anda kalmak durumunu araştırdığım zamanlarda zaten istemsizce hep anda kalabildiğimi farkettim afant olmanın bir avantajı olarak :) Mesela birşey üzerinde çalışırken hep yazarak çalışırım bilincimde daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için. Ve bu yazma eylemi başarılı olmama yardımcı olmuştur çoğu zaman. Ya da bir film izlediğimde aradan birkaç ay geçse ve birdaha izlesem o filme dair çok önemli olayların dışında hiçbir şey hatırlamam. Sonra tekrar o filmi hiç izlememiş gibi izleyebilirim. Yine de hayal kurabilmeyi , bilinçli olarak zihnimde canlandırabilmeyi isterdim. Eğer bunu yapabilmenin bir yolu varsa ve keşfederseniz paylaşmanız beni çok mutlu eder. Birde genelde afant olanların iç sesininde olmadığını öğrendim. Yani genel olarak zihnimiz boşlukta gibi. Bu hem güzel hem ürkütücü. Araştırılması gereken bir konu.
Talep eden arkadaşlarla online görüşmeler yaptım. Çok verimli oldu karşılıklı. Dilerseniz Web sitemden mail atın ya da İnstagram’dan DM; bir görüşme ayarlayıp bunları konuşalım.
Henüz 2 saat önce öğrendim afant olduğumu ve kendimi o kadar eksik hissettim ki hayattan gerçekten kaliteli yaşam gibi geldi bunları görebilmek
Afantlığı bir eksiklik olarak gören ve yapamayacağı şeylere kendini zorlayanlar sıkıntılar yaşıyor. Oysa bunu bir durum olarak görüp durumunun avantajlarından yararlanıp dezavantajlarına karşı önlem alanlar, yaşamlarından gayet memnun.
@@Acungil cevabınız için teşekkür ederim 🙏
Bunca zaman sizden dinlediğim tüm şeylerin, nasıl ayrımına vardığınızı, tüm bunları nasıl uygulayıp, danışmanlığını verebildiğinizi anlamaya çalışıyordum, sizi her dinlediğimde, bu videoyu izleyip sizdeki pozitif farklılığı öğrenince, bende de tüm taşlar, yerine oturdu 😊. Farklılıklarımızın bizi biz yapan şey olduğunu bir kez daha anladım. Herşey için teşekkürler, başarılarınızın devamını diliyorum.
Farklılıklar farklılıktır. Onları pozitif ya da negatif yapan biziz.
@@Acungil Aslında haklısınız, kategorize ediyor sonra da bunu sorgulamadan kabul ediyoruz, cümlemi uzatıp popüler ya da genel geçer şeylerle süsleyerek toplumumuzda var olan anlam kargaşası sorununa bir ilave de ben yapmak istemiyorum, farkındalığıma katkıda bulunduğunuz için tekrar teşekkürler, saygılar.
Bu yoruma çok katıldım hocam. Anlattıklarınız dinlerken çok mantıklı geliyor, çevik yaşam kavramı özellikle. Biz normal insanlar kavrayıp uygulamakta güçlük çekiyoruz ama 😅, çevik yaşamı paylaştığım bütün arkadaşlarım oturup baya incelemek özümsemeye çalışmak gerekiyor yorumunda bulunuyor genellikle.
@@betulklcarslan7098 Başka zihinlerle aynı noktada buluşabilmek de insan olmaya dair güzelliklerden fakat şunu belirtmek istiyorum ki; “Normal” gibi kavramlar ortaya atılmasın diye yorumumu kısa tutmaya çalışmıştım hanımefendi, rica ediyorum…Keza, O-normallikler bizi biz yaparken aynı zamanda, en basit haliyle, bir çoklarının hayatında değişikliğe evrilen kelebeğin kanat çırpışı gibidir.Saygılar ve de iyi haftalar.
Oturup özümsenecek bir şey değil ki. Deneyip yaşayarak ilerleyecek bir konu.
Şok içerisindeyim, resmen beni anlatıyorsunuz. Psikoloğum bana hangi alanda kendini sivrilteceğini bilemiyorsun demişti, şu an neden anılarımın olmadığını, kendime dair aşırı farkındalığımı, bazı şeyleri anlayamadığımı, bazı zamanları nasıl sildiğimi, bu karmaşayı daha iyi anladım.
Afant arkadaşlardan isteyenlerle birebir online görüşme yaptım. Çok yararlı oldu. Dilerseniz sizinle de yapabiliriz.
@@Acungil Görüşme ücretsiz mi oluyor, şu an öğrenciyim verecek durumda değilim. Eğer ücretsizse gerçekleştirmek isterim, kafam çok karıştı gerçekten.
@@operadakihayaletses ücretsiz. Bana web sitemdeki mail adresimden, instagram dm ya da linkedin mesajıyla ulaşın, ayarlayalım.
Hocam bu akşamki webinerinizde ilk kez duydum ve videonuzu izledim. Seneler önce hızlı okumayla ilgili özel bir seans yapmıştık eğitmenle, bana gözünü kapat ve bir deniz topu düşün ve suyun altına batır demişti , yapamıyorum dedim. Buz getirip elimi soktu, yine olmadı. Saatlerce uğraştık. Bende de zihinde canlandırmada sıkıntı var. Çocukluğuma dair çok kesik kesik anılar var. Meditasyonda zihninde şunu canlandır dediklerinde yapamıyor ve kendimi beceriksiz sanıyordum. 43 yaşında bunu öğrenmek hem üzücü hem de sevindirici. Şimdi yaşamımı nasıl şekillendireceğim bunu öğrenmeliyim. Çok sağolun Mustafa hocam.❤
Bi görüşelim bu konuyla ilgili hocam. Adaptasyonun hızlanır.
@@Acungil hocam ilginiz için çok teşekkür ederim.
Yaklaşık 2-3 ay önce youtube'da bir NLP videosu seyrederken zihnimde bir şeyler canlandırmam istendiğinde bunu yapamadığımı fark etmiştim. Sonra bu durumu araştırdım ve afant olduğumu öğrendim. Hiç afant biriyle konuşmamıştım, bütün videoyu "aa evet, ben de bunları yaşadım" tepkisiyle izledim. Görsel veya işitsel bir hafızam yoktu. Benim de resim çizme, fotoğraf çekme gibi ilgilerim ve becerilerim olmadı. İşitsel öğrenme yapısında olduğumu zannediyordum, özellikle kendi kendime sıkça sesli konuştuğum için. Hafızamda olan her şeyin kavramsal ve ilişkisel olduğunu felsefeyle ilgilenmeye başladıktan sonra fark etmiştim.
Kendimi iyi ifade edemediğimi düşündüğüm için sessiz birisi oldum. Ne zaman bir konuda bana soru sorulursa, o konudaki bilgime güvenilerek benden cevap istenirse uzun uzun anlatıyorum. Bahsettiğiniz gibi aklımdakileri paylaşmaya başladığımda gelen tepkilerden karışık ve yoğun bir anlatımım olduğunu anlıyordum, ama kendim konuşmadan bunun analizini yapamıyorum. Bu durumun içedönüklükle ilgili olduğunu zannediyordum, bahsettiğiniz gibi afantazyada bilinç ve bilinçdışı arasında böyle bir kopukluk olduğunu ne okudum ne de aklıma geldi açıkçası.
İlginçtir ki sizi takip ederken pek çok yerde ne kadar benzediğimizi düşündüğüm olmuştu. İnşaat mühendisliği lisansın üstüne felsefe yüksek lisans yapıyorum. Analitik ve sayısal bir kafada olduğum için mühendislik okudum, veri analizi üzerine çalıştım ancak meselemin daha çok insanla ilgili olduğunu fark ettikten sonra felsefe, psikoloji, biyoloji gibi alanlarla ilgilenmeye başladım. İçimde hep bir bütünü anlama ve örüntüleri keşfetme arzusu var. Şuanda hala öğrenciyim ve anlamlı bi üretim arayışı içindeyim. Sizi izlediğimde kendimin üst -başarmış- versiyonunu izler gibi hissediyorum :) Ben kendimi çok daha karmaşık, yolunu bulamamış halde görüyorum. Yaşımın getirdiği bir şeydir belki de. Sizden öğrenecek çok şeyim var gibi hissediyorum.
Yol hep burada. Bulduğumda da daha az karışık değil :) Afant arkadaşlara bir seans görüşme hediyesine söz vermiştim. Ne zaman isterseniz iletişime geçebilirsiniz, yararlı bir deneyim olabilir.
Yorumunuzda üzerine konuşabileceğim çok detay var. Ama Afantazya benim için kitap hacminde bir konu. Zamanı gelir de onu da yazarım umarım.
Afant olup olmadığını anlayamamak... Gözlerimi kapattığımda karanlıktan başka bir şey göremiyorum. Hayal kurabiliyorum ama görüntü olarak değil, düşünerek kurabiliyorum sadece. Bunda bile çok zorlanıyorum. Çitten atlayan bir koyun hayal etmeye çalışsam koyun sağa sola fırlıyor mesela. Ya da uçmaya çalışsam yere düşüyorum. Zaten bunların hiçbiri görüntü şeklinde olmuyor rengi de olmuyor. Nasıl hayal ettiğimi tarif etmek nasıl bu kadar zor olabilir bilemedim. Küçüklüğüme dair hafızam az değil, normalden üst seviye bir resim yeteneğim de var. Bazen bazı dönemlerde gözlerimi kapattığımda istemediğim halde kendi kendine bazı imgeler de görebiliyorum renkli değiller ama. Bilinçli şekilde yapamıyorum. Arkadaşlarımı ya da annemin resmini çizmek istesem, bakmasam da benzetebilirim. Görsel olarak nasıl göründüklerini bilirim çünkü. Ama gözlerimi kapatıp yopunlaşsam yüzlerini gözümün önüne getiremem görüntü olarak. Bilmiyorum kaç gündür bu olay beni çok etkiledi. Zihnim kör mü değil mi bilmiyorum ama her insanın hayatı farklı algıladığını çok net anladım. Bu hayatta belki de gözüm kapalı açık fark etmeksizin her an anımsayabildiğim şey duygular. Ne hissettiğim ve insanların ne hissettiği. Kafayı yiyeceğim delirdim sanırım 😅😅
Sakin... :) Görüntüleme dereceniz her ne ise, onunla bugüne kadar yaşadınız, bundan sonra da yaşarsınız. Bu konuda bir bilinç oluşması ve bilinçli inceleme daha da iyileştirebilir durumu.
Büyük olasılıkla afantsınız. Afant hayal kurar, görsel olarak kurar. Duyguları hatırlar ama aynı duygu durumuna paketiyle pek girmez, girmesi için duyguyu yeniden yaratması gerekir.
Afantlara yönelik ücretsiz birebir görüşme hediyem var bir seans. Dilerseniz onu yapalım, detaylarını konuşuruz birlikte.
afant olduğumu 19. yaşıma girdikten kısa bir süre sonra fark ettim aslında hep bir şüphem vardı çünkü bana koyunları say dendiğinde ben bir hiçlik görüyordum kendimi bildim bileli.kitap okumak da hep sıkıcı gelmişti bana. ve en komik olanı da afant olmayanların insanların gerçekten filmlerdeki gibi flashbackler yaşadıklarını öğrenmem oldu sadece filmlerde olduğunu sandığım çoğu şey gerçekmiş insanlar sesler duyuyormuş görüntüle görüyormuş benimse tek gördüğüm bir hiçlik. bu belki de iyi bir şeydir çünkü ana odaklanabilmeyi sağlar ama ben aksine geçmişime bu kadar bağlıyken yine de hiçlikte olmam olması gerekenden daha az bir avantaj sağlıyor sanırım ana odaklanmak zorundayım. afant olduğumu öğrendikten sonra şunu fark ettim ben en küçük bir fotoğrafı bile silmeye kıyamıyordum çünkü silindikten birkac dakika sonra o fotoğrafın bende kalan tek şeyi o fotoğrafın çekildiği zaman ve çekildiği durum olarak kalıcaktı. ve fotoğraf çekmeyi sevmeyen biri olarak afant olduğumu öğrendikten sonra daha fazla fotoğraf biriktirmeye başladım. belki zihnimde arkama dönüp bakamıyorm ama klasöre baktığımda geçmişimi görebileceğim bir anı klasörü olması biraz da olsa rahatlatıyor belki yıllar sonr bir daha hatırlayamacağım yüzler mekanlar. Bunların dışında bir sorum olacaktı.afantazi denen olgunun gercekten herhangi bir çözümü yok mu? çok fazla içerik tükettim afantazi hakkında ama gerçekten bir çözüm bulamadım bazı teknikler var image streaming gibi ve bazı insanlar bundan kurtulmuşlar bazıları kurtulamamışlar ama neye göre olduğu da ayrı bir muamma ama bu konu üzerine hazır erken yaşta farkına varmışken biraz gitmek istiyorum belki ben başarırım sonucta başarmış olan bir hayli kişi var başaramazsam da artık kendimi bu şekilde kabul etmeliyim ve afantlığın avantajlarını kullanabileceğim alanlara yönelmeliyim. buarada çok sağolun bu kadar gözardı edilen bir konuyu gözler önüne serdiğiniz icin.
Afantlara yönelik ücretsiz bir görüşme hediyem var. Dilerseniz linkedin ya da instagramdan mesaj atın, onu planlayalım.
Daha bilmediğimiz ne çok 'insan âlemi' var kimbilir😇
Çok teşekkür ederim. Bende afantazik olduğumu Sinan Canan hocanın anlatımı ile öğrenmiştim. Aslında Nöroloji uzmanı olmama rağmen bu durumdan haberdar değildim ve bende ki varlığınında farkında değildim. Sizinle görüşme yapmak çok isterim.
Websitemdeki irtibat adresine yazarsanız, oradan görüşmeyle ilgili haberleşiriz.
Bazen link tipi şeyleri içeren yorumlar otomatik kaldırılıyor diye öyle üstü kapalı yazdım öncekinde. Yazacağınız adres: info@mustafaacungil.com
Bende şimdi 50 yaşındayım ve sizden öğrendim afant olduğumu.Bazı kişilerin kolaylıkla yaptığı işleri yapamıyordum.Fakat çok karmaşık işlerin üstesinden gelebiliyorum.Siz le bunu konuşmayı çok isterim.
Websitemde mail adresim var, oradan bana bir mail atarsanız ya da Instagramdan doğrudan mesaj yazarsanız görüşmeyi planlayabiliriz.
Görsel hafiza teknikleri hakkinda araştirma yaparken 2 ,3 ay önce bende afant olduğumu öğrendim. Bende ses,görsel ve başka insanlarin canlandirabildiklerini duydugum koku, tat duyularini zihnimde canlandiramiyorum.Hocam anda kalmak hariç anlattıklarıniz bende de birebir aynı diyebilirim anda kalmak yerine genelde geçmişi düşünüyorum ve diyaloglar kuruyorum bundan büyük rahatsızlık duyuyorum ama değistirmek çok zor. Çalistigim işin buna etkisinin olduğunu düşünüyorum. Sürekli aynı tekrarlardan oluşan bir işim var işimi otomotik pilota bağlayıp arka planda monolog ve diyaloglar kuruyorum.
Bu kadar belirgin bir olgunun 2015'ten önce adının bile konmamış olması, neredeyse hiç fark edilmemiş olması çok ilginç. İnsan başka nelerin ortak olduğunu varsayıyoruz ama arka planda başka başka şeyler düşünüyoruz diye merak ediyor.
Bahsettiğiniz olgu, afant olmasanız çok daha güçlü bir şekilde etkileyebilirdi. Siz diyaloglar kuruyorsunuz ya hani, afant olmayan insanlar o geçmiş anları, anıları ve onlar üzerine kurduklarını film gibi yaşıyorlar kafalarında...
Evet hocam,belki de piskolojimizi korumak için kendiliginden gelişen bir olgudur.
Bende bu gun farkettim afantazia oldugunu herkese sormaya basladim kendim resim cizmeyi seven bir insandim bir donem yetenek sinavlarina calistiğim donemde arkadaslarim gozunde canlandirarak birbirlerini cizerdi bu duruma şaşirirdim ama heralde daha sonrasinda ortaokuldan liseye liseden universteye gectiğim donemlerde eski arkadaslarimla oturduğumda onlar bana sey derdi sen nasil bu kadar kisileri unutabiliyorsun hatta siniftaki isimleri sayma yarişmasi yaptiğimiz bir durum olmustu arkadasiim bana ben gozumu kapattiğimda kimlerin nerede oturduğunu bile soyleyebilirim derdi ben ise sadece ismini hatirladiklarimi soyleyebiliyordum. Simdi suna gelicem beni farkettiğim kadariyla bilmesemde bu durum beni daha abstrakt sanatlara yonlendirdi şu an ic mimarlik yapiyorum lise doneminde ise tipografi ve graffiti yapardim yaptiğim formlar karakterler olurdu ama hep geometrik sekiller uzerine dayaliydi. Farkettiğim seylerden birisi ise yillar boyunca surekli birseyler karalamam dolayisi ile mesleki olarak sanirim bazi seyleri atlatmisim gozumde canlandiramasamfa aklimda bazi seylerin nasil birlesiceği teknik acidan nasil olacağini tahmin edebiliyorum. Fakat iş birseyleri gorsellestirmek olunca hep kaleme sarilip cizme gereksiniminde bulunurdum. Belkide bi nevi iyi birsey olarakta gorulebilir.
Zihnimizde yapamadığımızı bilinçaltımıza verir ondan iş alır bir de dışarı taşırırız. Artifact oluşturarak çalışmak afantların sık yaptığı bir şey. Ara çalışmalar için bile...
Afantaz olduğumu söylediğim herkes üzülüyor benim için ve evet biraz üzücü ama benim için pek de üzücü sayılmaz. Görsel olarak hayal kuramadığım için rahatça anda kalabiliyorum. Aynı şekilde göremediğim ve aklımda deneyemediğim için pratikte denemem ve gözlemlemem gerekiyor. Olaylara daha pratik yaklaşmamı sağlıyor. Hayal dünyamda yaşayamayacağım için hayallerde kendimi kaybetmiyorum.
Anda kalmaktan başka yapacak bi şey yok bize : )
Çok ilginç bir durum gerçekten, ama her fırsat eksisiyle, her dezavantaj artısıyla beraber geliyor.
Merak ettiğim bu durumda ezberleme akılda tutma durumları baya zor oluyor mu acaba
Görüntü ya da olay akılda kalması daha zor. Ama ana noktalar, örüntüler, bilgiler çok çok daha kolay akılda kalıyor. Detaylardan temizlenen haliyle..
Ama bu, bu halin etkisinin yanısıra benim kendi kişisel maceramla bağlantılı bir deneyim de olabilir.
Afantazi olduğumu daha bu ay öğrendim. Sizden afantazi hakkında çok net bilgiler edindiğim için başka bir soru sormak istiyorum. Daha dün bazılarının iç sesi yokmuş nasıl olur falan derken iç sesin kelimelerle düşünmek içten kelimelerle monolog kurmak değil de ses şeklinde algılandığını öğrendim ya da yanlış anladım bilmiyorum. Evrim ağacı bu konudaki videosunda iç sesinizin tonunu frekansını falan değiştirebilirsiniz diyor. Bu konuda bilginiz var mı ya da deneyiminizi paylaşır mısınız ? Ya da video yapsanız mesela harika olur
Afantlarda zihinde görme olmadığı gibi çoğunlukla koku ve ses de yok. Bizim zihnimizde olan soyut görüntü, yani gerçek görüntü olmayan bazı şeyleri soyut olarak görselleştirebiliyoruz. Kavramları mesela algılayabiliyoruz ama bu görüntüsü olmayan soyut bir görüntü. Benzer şekilde ses konusunda da sesi olmayan soyut bir sese sahibiz. İçimizdeki ifadeleri sessiz olarak duyuyoruz. Avatar videolarımı izleyin mesela. Afant olmayanlarda çevrelerindeki yakın insanların avatarlarına sahip zihinlerinde. O avatarlarla zihinlerinde görüntülü olarak konuşabiliyor seslerini duyarak tartışabiliyorlar mesela.
Afantların uykuyla uyanıklık hali arasındaki geçişte, bilinçlerinin kapanır gibi olduğu ama tam kapanmadığı dönemlerde zihinlerinde görüntüleri diğer insanlar gibi gördükleri ya da zihinlerinde sesleri diğer insanlar gibi duydukları olur. Ben zihinde görüntü görmenin ya da zihinde ses duymanın, diğer insanlardaki gibi olan halinin yani ne olduğunu oradan anlayabiliyorum.
Yıllardır çözüm aradığım konuların hemen hepsine değindiniz, içim rahatladı ama nasıl avantaja çeviririm fikrim yok. Afant olanlarla bir görüşme yapabilirim demişsiniz hala geçerli mi
Geçerli. Sitemden mail atarak ya da linkedin ya da Instagram üzerinden mesajla bana ulaşabilirsiniz
Merhaba, aynı beni anlattınız :)
hocam peki çalıştığımız dersleri nasıl beynimizde tutacağız
Kendi tarzımıza uygun yöntemleri bularak. Mesela afant için bu, örüntüleri ve kritik bilgileri fark etmek ve onlara odaklanmak anlamına geliyor
Ben de Gözümde görsel olarak hiçbir şey canlandıramıyorum. Görsel hafızam çok kötü diyordum hep. Sesleri duyuyorum ama. Hafızam çok kuvvetli ama işitsel konularda böyle. Görsel olarak yanımdakilerin giydiklerinin renklerini hatırlayamıyorum. Ama bu durumu geliştirmeye çalışıyorum, sanki şimdi daha çok bir şeyleri görebiliyorum gibi. Tam afantım diyemem ama görsel hafızam oldukça zayıf kısacası.
Mindfulness konusunda da maalesef sizin gibi şanslı değilim. Zihnim bir oradan bir oraya gidiyor. İçimde hep bir konuşma var. Anda kalmak için kendi üzerimde çok çalıştım
Afantsanız gelişme olasılığı pek yok gibi. Ama hipofantazya da olabilir. Araştırın bence
@@Acungil Hocam siz bana zihinsel olarak biraz farklı geliyordunuz ve nedenini anlamıyordum tam olarak. Şimdi biraz nedenini anlamaya başladım sanırım. Bu arada herkes farklıdır diyebilirsiniz ama bunu beyaz olan insanların arasındaki siyahi olan birisi gibi bir farklılık olarak düşünün (sizi biraz tanıdığım için herkes farklıdır diyeceğinizi düşündüğüm için bu açıklamayı yaptım :D ).
Sizin durumunuz da ilgimi çekti şahsen. Böyle zihninizden daha fazla bahsederseniz mutlu olurum
@@esraengin199 Çevik Yaşam Kökenleri serisi bunun için var. Devamı gelecek. Hangi kaynaklardan nasıl beslendiğimi, neleri nasıl yoğurduğumu dilim döndüğünce anlatacağım.
@@Acungil Oleeeeey. Mutlu oldum :D
Dün öğrendim bende afantazi olduğunu. Roman okurken insanların gözünde canlanması beni şok etti çok şey kaybetmişim gibi hissediyorum. İnsanları iyi tanımıyorsam yüzlerini karıştırırım bu kimdi tanımazsam ayıp olacak falan diye. Filmlerdeki insanları ayırt edemem kategorik olarak yaşlılar, sarışınlar ,uzun saçlılar bu da afantaziden mi kaynaklanıyor acaba
Çok derin ve yaygın etkileri olan bir konu. Ama olumlu yönleri de gayet fazla. Bu konudaki oynatma listemde başka videolar da var, onları izlediniz mi?
@@Acungilizledim hepsi çok faydalı oldu anlamam açısından emeğinize sağlık. Öğrendiğim günden beri düşünüyorum mahrum ettiği şeyler kadar olmasa da artıları da mevcut. mesela bende adhd var, hafıza sorunlarımı afantazi muhtemelen daha da arttırıyor ama kafamdaki onca kaosa bir de görüntü eklense napardım bilmiyorum.
Bu durum herkeste farklı kademelerde mi yaşanır yoksa aynı etkileri mi yaşar afant olan insanlar? Yani görsel olarak bir şey yoktur ama geçmişi iyi hatırlayabilir mi örneğin?
Etkiler benzer ama kişilerin o etkilerle ne yaptıkları farklı. Geçmişi görüntü ses ve koku olmadan nasıl hatırlarsınız? Soyut, kavramlar, bilgiler…
İlk kez duydum, çok ilginç.
Ben 44 yasında afant oldugumun farkına vardım ve cok şakınım
Ben 50 yaşımda öğrendim. Afant arkadaşlarla bir seans hediye bir görüşme yapıyorum. Dilerseniz değerlendirebilirsiniz. Deneyim paylaşımı açısından yararlı oluyor.
Hocam bu durum gecer mi hangi doktora başvurumam gerek
Bildiğim kadarıyla geçen bir örnek yok. Geçmesine gerek de yok zaten. Bu doğamız ve çok fazla avantajı da var. Dilerseniz ücretsiz görüşme hediyemi değerlendirebilirsiniz, orada detaylarını konuşuruz.
@@Acungil olur hocam nasıl yapalım
@@serdarmert262 Bana instagram DM ya da LinkedIn mesajı üzerinden yazarsanız oradan ayarlayalım detayları.
selam hocam afantazyası olanlarla tek seferlik görüşme halen geçerli mi? ve nasıl oluyor bu görüşme direkt instadan dmde chatleşme şeklinde mi
Oradan yazarsanız ayarlarız, online görüntülü görüşme olarak yapıyorum.
Afant olmayı diledim şu an çünkü konsantre olmakta çok zorlandığım bir dönemdeyim. ve şu an kızınız gibi "Nasıl yani?" durumundayım. Peki görüntü yok soyut örüntüler var durumu afantazya ise görüntü var ama örüntü yok durumunun da adı var mı yoksa o sadece bir çeşit beceriksizlik mi oluyor? :) Yani bilgiyi alıp yoğurup hayata aktaramamak sadece bir yeteneğin geliştirilmemiş olması mı? Çünkü bu da bazılarında fazla gellişmiş bazılarında fazla çaba isteyen birşey.
Bir de duygulara nasıl yansıyor bu afantazya? Yani Can Dündar'ın Eğer yazısı geldi aklıma siz anlatırken. "...elmalar pembe, kiremitler pembe, gökyüzü, yeryüzü, Onun yüzü pembeyse..." ve de "...konuşan birini dinlerken "keşke O anlatsa" diye iç geçiriyorsanız...kokusu burnunuzdan, sureti gözünüzden, sesi kulağınızdan, teni aklınızdan silinmiyorsa bir türlü..." kısımlarında görüntü yok, o anlatsa yok. E birşeyi görünce duyunca onu çağrıştırması yok. Aklım almadı. Sadece aşkta da değil, çocuklarınıza ya da başkasına da bi sesini duymak istedim yok, özlem de mi yok? Aklıma düştün aradım da mı olmuyor, akla düşüren şey olmayınca? Son olarak, koku da mı kalmıyor aklda onu da merak ettim.
Afantlar olarak bir link atıp toplanırsanız lütfen bizi de alın, kutlu insanlar :)
Bize sunduğunuz çevik yaşam için de ayrıca teşekkürler, başla bırak başla bıraklarla ilerlesem de şu an daha derli toplu bir hale getirmeyi başarmış durumdayım. Detaylarda boğuluyorum, onu da bırakırsam daha derli toplu olacak. Yapamamaya devam şimdilik ;)
Bu kadar uzun yorum yazınca cevap için yorumu telefonda açtım, baka baka cevapları bilgisayarda yazayım :))
Soyutlama kolaylıkları, örüntüleri daha kolay fark edebilmek afantazyanın doğrudan bir faydası mı emin değilim. Katkısı olduğu en azından bende aşikar. Ama her afantta da durum aynı şekilde cereyan etmiyor olabilir. Afantın karşı ucunda hiperfant var, gündüz rüyası istediğiniz anda görebileceğiniz, gözünüzün önünde canlandırdığınız şeyin film gibi oynayabileceği ve arkasındaki kişiyi 'bulanıklaştırabileceği' bir görsel canlandırma seviyesi. Detayları böyle hayal edebilmek, canlandırabilmek de çok özel. Ama bunun karşılığı da tabii arkadaki örüntüleri görmenin zorlaşması olabiliyor.
Afantlar duyguları daha 'serin' yaşıyorlar. Özlemleri daha 'az derinlikli' olabiliyor. Ama bir yandan da bu aslında duygunun kendisini, niyetini, örüntüsünü daha kolay anlayabilmeyi getirebiliyor. Duygunun yoğun yaşanması duygunun amacını yok ediyor gibi gelir bana çoğu zaman.
Bende en azından durum şu: Görüyorum, duyuyorum, koku alıyorum. Zihnimde derinlerde bir yerde bunların kaydı da var. Mesela bu gül kokusu diye kokuyu duyunca ayırt edebilirim. Ama bilinçli olarak zihnimde her hangi bir görüntü, ses ya da koku canlandıramıyorum. Ancak soyut bir kavram olarak canlanabiliyor.
Çevik Yaşam bol yarayışlı olsun. Çevik Yaşam'ın 'olmuş' bir hali yok. Yaşamın kendisi zaten. Biraz olur biraz olmaz, olmayanlar üzerinden gelişiriz asıl.
@@Acungil vuhuuuu beni geçmişsiniz!
@@Acungilben hiperfantım bu konuyu da işleyebilir misiniz daha az hayal kurmak istiyorum
@@Deniz.7770 hiperfant değilim. Hariçten gazel okumak gibi olur. Ama birkaç hiperfant danışanım oldu. Dilerseniz size bir seans hediye edeyim, online konuşalım konu hakkında.
İki avantaj da benden;
- Görsel travma olmuyor, kötü bir görüntü yok.
- ARGE çalışmalarım süper zira hep temiz sayfa
Engel değil farklılık.
Saygılar.
Adhd ve afantazya aynı anada buluna bilir mi bende adhd var ve şimdi videodan da afantazik olduğumu öğrendim
Bu arada dediğiniz gibi imgeler yok ses yok ama ben de bir şeyleri soyut olarak çok fazla düşün me gibi bir şey var aşırı düşünme problemi yaşıyorum çünkü düşündüklerimi imgelemem ve ya da bir ses bir şeye dönüştürmem gerekmiyor. Sadece ardı arkası kesilmiycek şekilde düşünüyorum
.
Afantlarla online görüşme yapıyorum. Danışmanım ben ama bu daha farklı bir şey. Halinden anlayanla halleşmek gibi. İnstagram linkedin ya da sitemdeki mail adresimden bana yazarsanız online görüşmeyi ayarlayabiliriz. Dilerseniz…
@@Acungil teşekkür ederim
Bunlar kökenleri farklı unsurlar, bir arada olabilirler. Ama bir arada olmalarının etkileri normalden farklı olabilir. Mesela ADHD durumunda hiperfant olmak sanırım daha zorlayıcı bir süreç olsa gerek. Çünkü görsel uyaranları, işitsel uyaranları vb. sadece dış dünyadan değil kendi iç zihinlerinden de çok canlı bir şekilde alıyorlar. Afantların deneyimlerini derlemiş bir kitap okumuştum. Orada mesela TSSB gibi durumları afantların daha yüzeysel yaşayabildikleri olgusu vardı.
Burada dikkat edilecek olgu, konuyla ilgili bir terapi süreci mesela yaşanıyorsa, afantlığı da dikkate almak olacaktır. Ama mesela böyle bir durumda afant halini anlayabilecek bir terapist bulmak hayli zor olacaktır sanırım.