Un regal....comprimat, informativ ,cu verva...l-as face "obligatoriu " in scoala.... Eu ( am 73 de ani) iubesc istotia datorita unor rude si profesori de talia Dlui Anfile....Bravo
Cea mai frumoasa si trainica istorie antica , cu tot cu Legendele Olimpului, Eneida, Iliada si Odiseea, am invatat-o acum 56 ani cu Domnul profesor Ion Marinescu de la Liceul Nicolae Grigorescu, Campina , Dumnezeu sa-l odihneasca , apoi si 4 ani de latina in liceu , tot cu el ! Sunt recunoscatoare profund ca n-am trecut 'ca gasca prin apa "! A ramas ceva pana acum ! Va multumesc pentru un regal de amintiri !⚜⚜⚜
Vă salut, domnilor, și vreau să vă felicit pe amândoi, faceți o treabă excelentă aducând istoria din nou în lumina reflectoarelor și făcând-o atât de plăcută și accesibilă tuturor. Ca un istoric ce mă aflu, nu pot să fiu decât foarte fericit că faceți acest lucru. Sper să nu fiu înțeles greșit sau să îmi fie luată remarca următoare în nume de rău, dar dl-ul Anfile spune, la un moment dat, faptul că seleucizii au încercat să copieze organizarea unei legiuni romane și au numit acest proiect, ca să îi spun așa, The Silver Shields (Scuturile de argint). Din păcate, nu este chiar cel mai exact lucru, din contră. "Scuturile de argint" au existat în armata macedoneană a lui Alexandru și erau soldați de elită, aleși pe sprânceană de către Alexandru însuși. Ei au fost comandați de Nicanor, fiul lui Parmenion, apoi de Seleucus, ei bine, chiar cel care a pus bazele Imperiului Seleucid. Numele de Scuturile de Argint (Argyraspides) și l-au luat după ce au luptat în India alături de Alexandru, ca o chestie de mare onoare. Până atunci, ei erau cunoscuți ca Hypaspists, adică "purtători de scut", diferiți de nu mai puțin cunoscuții Phalangites (înarmați cu celebrele lanci sarissa). Scuturile de argint au dispărut din istorie după bătălia de la Gabiene (316 î.Hr), purtată între Antigonous Cel cu un singur ochi și Eumenes. După ce au luptat în tabăra lui Eumenes, aceștia l-au trădat și l-au dus legat fedeleș în tabăra lui Antigonous. Deși fericit că a reușit să îl captureze pe inamicul său, imediat după bătălie, Antigonous a dizolvat pe loc această unitate de elită pentru că nu avea deloc încredere în ei (ce i-ar fi oprit să facă același lucru și cu el?) Încă o dată felicitări, mă inclin, sunteți minunați!❤
Thanks! Domnilor, va doresc mult succes la amândoi, adevărate vedete din Romania. Mi-ati făcut ziua cu podcastul acesta. Am sa mai dau bani pe viitor, pentru ca-i meritați si aveti nevoie de ei. Un salut cu respect de peste ocean, unde locuiește un fan de-al d-stra. Arătați lumii romanești de pretutindeni ca romanul este si un om inteligent si avid de cunoaștere, si nu numai un consumator de televiziuni fara nici un fel de calitate, cum sunt cam toate in Romania.
În cazul asta urmăriți-l pe istoricul Andrei Pogacias. Mult haz, adevăr, naturalețe, fără exagerări, fără naționalism, fără presupuneri, doar ce a rămas scris. Dacă sunteți dacopat, deși nu cred, îl veți urî pe Pogacias 😂
Dacă doriți să auziți și vizionați, adevărul despre istoria noastră și vă place istoria, urmăriți, Corvin Lupu și Gică Manole+Colocviile ard Verba și Calistrat Atudorei . Este prima oară când intru aici să văd dacă îmi place,ce se spune aici, dacă îmi place,voi mai intra.
Mereu ma gandeam ca nu stiu prea multe desi as vrea, doar ca mi-e destul de lene sa citesc, dar acum Damian vine si imi toarna informatii atat de bune si de bine povestite in creieri si ii multumesc pentru asta.
Când vad Cătălin Oprișan, dau click, la fel si la Damian Anfile, dar împreună... Pfff excelent, daca ar fi 10% din profesori asa... Ca o glumita, cred ca e prima data când Cătălin nu are loc de vorba 😅
Îl ascult cu mare atenție și plăcere, de ceva vreme, pe domnul Amfile ; mi-aș dori totuși să verifice formele de dicționar și expresiile în latină, înainte de a le folosi în public. Se vede că domnul profesor Diaconescu era destul de indulgent. Altfel, minunat dascăl... Requiescat in pace !
Nu doar despre Alexandru Macedon ci despre imperiul pe care tatal lui l-a proiectat. Ar fi frumos sa se inceapa cu formarea lui Alexandru ca si personaj. Acolo incepe povestea.
Pentru vorbitorii de franceză, recomand din inimă podcastul Les Pires Moments de l'Histoire. Râzi cu lacrimi și înveți în același timp. Inclusiv o mini-serie despre imperiul roman.
asa asa asa imi doresc sa edita-ti cumva manual de istorie pt RO,,,..................nu stiu cum ajunge-ti acolo Dl Damian ,,dar asa ave-ti potential ..Dom-le !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trebuie precizat că măslina, în stare naturală (proaspăt culeasă), nu se poate consuma. Este foarte amară. Măslinele se pot consuma doar după ce se țin în saramură. Se înmoaie pulpa fructului şi sarea îi schimbă gustul.
İn clasa a V a am citit Titus Livius, De la fondarea Romei. Exista o colecție de clasici latini, îmi aduc aminte și acum coperta, cu verde, alb și portocaliu .Aveam un profesor de istorie extraordinar, nu as fi vrut să se termine orele. Și biblioteca lui era nemaipomenita. Atunci m-am îndrăgostit de antichitate, mai ales de Egiptul antic. Asta nu înseamnă că nu ascult cu plăcere toate prezentările voastre cu tematica istorică.
Ar fi interesant un podcast despre împărații romani. Cred că ar ieși cel mai frumos episod ❤❤❤❤ sper că această colaborare sa nu se termine nici o dată e cea mai buna de pe tot internetul. Chiar ai ce învață.
Dreptul roman și impactul acestuia în dreptul romanesc actual ar trebui să fie o temă de mare interes pentru foarte multă lume . Este fabulos să vezi ca principii de drept edictate în urmă cu două milenii sunt invocate astăzi în procese și răstoarnă șansele în favoarea celui ce se prevalează de ele. Poate fi oare o dovadă mai clară a forței civilizatoare a unui imperiu decât aceea ca principiile sale conduc lumea după mai bine de 2000 de ani?
Extraordinar podcast! Mica corectie: Superlativul de "Superbus" dat ultimului rege roman are sensul de "arogant, ingamfat"; in timp sensurile anumitor cuvinte se schimba, chiar daca forma lor ramane aceeasi. Din ce stiam eu, gladius era in principal folosit la impuns/injunghiat printre scuturile ce formau aproape un zid.
Cârcotașul de serviciu la datorie 😊 elefanții indieni sunt mai mici decât cei africani 😊 oricum, felicitări și mult respect pentru ceea ce creați! Vă urmăresc cu mare drag și abia aștept următoarele voastre clipuri 🎉❤
Ma inclin in fata a ceea ce faceti, dar indraznesc sa spun ca vinul este aliment doar din punct de vedere fiscal, in rest este bautura alcoolica. Respect
Cateva chestii si erate care au scapat. Sandaua soldatilor romani se numea caliga, de unde si apelativul Caligula care insemna "săndăluță". Legat de cursele de care, speranta de viata a conducatorilor de care era undeva pe la 22 de ani. Era un sport extraordinar de periculos. Cand au filmat Ben Hur, au murit vreo 3 sau 4 cascadori cand au tras scenele de curse.
Ăsta nu mai este podcast, este act artistic. Ma inclin, domnilor!
Sublim !
Un regal....comprimat, informativ ,cu verva...l-as face "obligatoriu " in scoala....
Eu ( am 73 de ani) iubesc istotia datorita unor rude si profesori de talia Dlui Anfile....Bravo
Cea mai frumoasa si trainica istorie antica , cu tot cu Legendele Olimpului, Eneida, Iliada si Odiseea, am invatat-o acum 56 ani cu Domnul profesor Ion Marinescu de la Liceul Nicolae Grigorescu, Campina , Dumnezeu sa-l odihneasca , apoi si 4 ani de latina in liceu , tot cu el ! Sunt recunoscatoare profund ca n-am trecut 'ca gasca prin apa "! A ramas ceva pana acum ! Va multumesc pentru un regal de amintiri !⚜⚜⚜
Vă salut, domnilor, și vreau să vă felicit pe amândoi, faceți o treabă excelentă aducând istoria din nou în lumina reflectoarelor și făcând-o atât de plăcută și accesibilă tuturor. Ca un istoric ce mă aflu, nu pot să fiu decât foarte fericit că faceți acest lucru.
Sper să nu fiu înțeles greșit sau să îmi fie luată remarca următoare în nume de rău, dar dl-ul Anfile spune, la un moment dat, faptul că seleucizii au încercat să copieze organizarea unei legiuni romane și au numit acest proiect, ca să îi spun așa, The Silver Shields (Scuturile de argint). Din păcate, nu este chiar cel mai exact lucru, din contră. "Scuturile de argint" au existat în armata macedoneană a lui Alexandru și erau soldați de elită, aleși pe sprânceană de către Alexandru însuși. Ei au fost comandați de Nicanor, fiul lui Parmenion, apoi de Seleucus, ei bine, chiar cel care a pus bazele Imperiului Seleucid. Numele de Scuturile de Argint (Argyraspides) și l-au luat după ce au luptat în India alături de Alexandru, ca o chestie de mare onoare. Până atunci, ei erau cunoscuți ca Hypaspists, adică "purtători de scut", diferiți de nu mai puțin cunoscuții Phalangites (înarmați cu celebrele lanci sarissa).
Scuturile de argint au dispărut din istorie după bătălia de la Gabiene (316 î.Hr), purtată între Antigonous Cel cu un singur ochi și Eumenes. După ce au luptat în tabăra lui Eumenes, aceștia l-au trădat și l-au dus legat fedeleș în tabăra lui Antigonous. Deși fericit că a reușit să îl captureze pe inamicul său, imediat după bătălie, Antigonous a dizolvat pe loc această unitate de elită pentru că nu avea deloc încredere în ei (ce i-ar fi oprit să facă același lucru și cu el?)
Încă o dată felicitări, mă inclin, sunteți minunați!❤
Thanks! Domnilor, va doresc mult succes la amândoi, adevărate vedete din Romania. Mi-ati făcut ziua cu podcastul acesta. Am sa mai dau bani pe viitor, pentru ca-i meritați si aveti nevoie de ei. Un salut cu respect de peste ocean, unde locuiește un fan de-al d-stra. Arătați lumii romanești de pretutindeni ca romanul este si un om inteligent si avid de cunoaștere, si nu numai un consumator de televiziuni fara nici un fel de calitate, cum sunt cam toate in Romania.
Inca o duminica seara minunata in aceasta companie erudita. Nu-ti mai trebuie nimic. Numai urechile ciulite si ochii pe harti.
Mi-a fost dor de voi domnilor! Mulțumesc frumos pentru tot ce faceți! ❤
Ma incanta ca inca se vorbeste de istorie si va ascult din Spania cu sufletul la gura .....bravo ..teneis mi respectó
Felicitări, ați creat un mediu unic pentru cultură și istorie, plus maniere și can-can de bun gust! Abia aștept postările voastre! Mulțumiri!
La toți de față și viitori, bună seara. Ce mult îmi place subiectul!!!
Vad Oprisan si Damian, dau like! ❤
Va multumesc pt tot ce faceți!😊🧡🙏
Bucuria și naturalețea cu care prezentați aceste emisiuni,sunt ceva de vis! ❤❤❤
În cazul asta urmăriți-l pe istoricul Andrei Pogacias. Mult haz, adevăr, naturalețe, fără exagerări, fără naționalism, fără presupuneri, doar ce a rămas scris. Dacă sunteți dacopat, deși nu cred, îl veți urî pe Pogacias 😂
Dacă doriți să auziți și vizionați, adevărul despre istoria noastră și vă place istoria, urmăriți, Corvin Lupu și Gică Manole+Colocviile ard Verba și Calistrat Atudorei . Este prima oară când intru aici să văd dacă îmi place,ce se spune aici, dacă îmi place,voi mai intra.
@@SandaDavid-h9wGică Manole, ăla care umblă pe la Lazarus prin emisiune.😂😂😂
Mereu ma gandeam ca nu stiu prea multe desi as vrea, doar ca mi-e destul de lene sa citesc, dar acum Damian vine si imi toarna informatii atat de bune si de bine povestite in creieri si ii multumesc pentru asta.
Bine ati revenit domnilor, e o adevarata placere sa va ascult.
Omul asta e top ! Mai vrem episoade dinastea ! 😊
Abia așteptam un nou episod! Respect domnilor Damian și Oprișan
Când vad Cătălin Oprișan, dau click, la fel si la Damian Anfile, dar împreună... Pfff excelent, daca ar fi 10% din profesori asa... Ca o glumita, cred ca e prima data când Cătălin nu are loc de vorba 😅
Îl ascult cu mare atenție și plăcere, de ceva vreme, pe domnul Amfile ; mi-aș dori totuși să verifice formele de dicționar și expresiile în latină, înainte de a le folosi în public. Se vede că domnul profesor Diaconescu era destul de indulgent. Altfel, minunat dascăl... Requiescat in pace !
Dascăl?
@@cristipopescu3137 Da.
Ce frumos spune Cătălinuș "corect!". Lasand gluma, extraordinar de interesant episodul. Multumim.
Cele mai interesante si informative podcasturi!
Domnilor, ca de obicei , un regal !!! Nu clipesc, nu respir ! Felicitări, mă înclin!
Ar fi interesant un episod despre Alexandru Macedon. ✨️
Nu doar despre Alexandru Macedon ci despre imperiul pe care tatal lui l-a proiectat.
Ar fi frumos sa se inceapa cu formarea lui Alexandru ca si personaj. Acolo incepe povestea.
@@ExperienceFamilyGodEducation😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Cel mai bun podcast! Felicitări domnilor!😊❤
Mulțumesc pentru istoria alternativa, învățată în școală! ❤
Pentru vorbitorii de franceză, recomand din inimă podcastul Les Pires Moments de l'Histoire. Râzi cu lacrimi și înveți în același timp. Inclusiv o mini-serie despre imperiul roman.
Mă interesează, dar nu sunt vorbitor de limba franceza. Nicio traducere, nimic ?
Sunt multe serii de emiuni. foarte bune pe teme de istorie, filosofie, în limba italiana. Respect infinit domnilor Oprișan și Anfile
In sfârșit!!!!❤
Bine ati revenit ! Abia asteptam sa va vad, sa va ascult ! Va multumesc pentru minunata emisiune, interesanta, captivanta ca de obicei ! Succes !
Bine ați revenit!!!
Mă bucur să vă aud și să vă văd!!!
Excepțional! Mulțumiri!
asa asa asa imi doresc sa edita-ti cumva manual de istorie pt RO,,,..................nu stiu cum ajunge-ti acolo Dl Damian ,,dar asa ave-ti potential ..Dom-le !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Va multumesc pentru acest podcast minunat ❤
Mulțumesc, domnilor!
Fratiilor Va salut din State. Va urmaresc ca pe piinea calda.
@@liviughinescu6894 Te salut și io din sate !
De când va aștept, bine ați revenit dragii mei❤❤❤
Îmi place maxim materialele prezentate! Felicitări!
Trebuie precizat că măslina, în stare naturală (proaspăt culeasă), nu se poate consuma. Este foarte amară. Măslinele se pot consuma doar după ce se țin în saramură. Se înmoaie pulpa fructului şi sarea îi schimbă gustul.
Stai linistit Damiane, ca toti ne gandim la S.P.Q.R. Citesc acum Quo vadis de la Henryk Sienkiewicz, intra perfect podcastul asta. :D
Așa trebuie predată istoria în școală!!!
Sunteti minunati!
Bine ați revenit!
Vai și iar vai!!! De ce s-a terminat😭 Sper să reveniți cât mai repede cu urmarea! P.S. mulțumesc pentru episod!
inca ceva ! sunetul este perfect!!!
În fiecare zi mă uit să văd dacă mai postați ceva nou în formula asta!!!!
İn clasa a V a am citit Titus Livius, De la fondarea Romei. Exista o colecție de clasici latini, îmi aduc aminte și acum coperta, cu verde, alb și portocaliu .Aveam un profesor de istorie extraordinar, nu as fi vrut să se termine orele. Și biblioteca lui era nemaipomenita. Atunci m-am îndrăgostit de antichitate, mai ales de Egiptul antic. Asta nu înseamnă că nu ascult cu plăcere toate prezentările voastre cu tematica istorică.
Minunat episod. E bine că Damian îi permite lui Oprișan să facă adăugiri. Vorbele lui Oprișan pot fi văzute ca pauze la prezentarea îndelungată.
Ar fi interesant un podcast despre împărații romani. Cred că ar ieși cel mai frumos episod ❤❤❤❤ sper că această colaborare sa nu se termine nici o dată e cea mai buna de pe tot internetul. Chiar ai ce învață.
Cititi Suetonius ,,Vietile celor doisprezece Cezari ,,
L-a făcut...
Super BUNI ca de obicei.
✨️👏🍷
Bravo, am savurat cu placere episodul zici ca am vizitat Muzeul Vaticanului 👍
Finally!!! ⚔
Egipt ? Faraoni ? …… ce ziceti ? 😮😊
Felicitări băieți pentru atata informație concentrată
Piramidele au fost construite de antreprenori daci evident 😅
Daaaaa, vreeeem! Va rugam
Merge!
Sunt pentru ✋️
Esti destept DAMIAN .
Bravo! Minunați!
foarte tare podcastu
Mult v-a mai trebuit stimabililor sa va întoarceți din concediu 😊
Exact! 😂
@@florinstanciu4131 Pei dacă au bani ! O țin numa 'ntr-un conced, dezmăț coane și unii moare dă foame ..
😅
Dreptul roman și impactul acestuia în dreptul romanesc actual ar trebui să fie o temă de mare interes pentru foarte multă lume .
Este fabulos să vezi ca principii de drept edictate în urmă cu două milenii sunt invocate astăzi în procese și răstoarnă șansele în favoarea celui ce se prevalează de ele.
Poate fi oare o dovadă mai clară a forței civilizatoare a unui imperiu decât aceea ca principiile sale conduc lumea după mai bine de 2000 de ani?
Extraordinar podcast! Mica corectie: Superlativul de "Superbus" dat ultimului rege roman are sensul de "arogant, ingamfat"; in timp sensurile anumitor cuvinte se schimba, chiar daca forma lor ramane aceeasi. Din ce stiam eu, gladius era in principal folosit la impuns/injunghiat printre scuturile ce formau aproape un zid.
Cârcotașul de serviciu la datorie 😊 elefanții indieni sunt mai mici decât cei africani 😊 oricum, felicitări și mult respect pentru ceea ce creați! Vă urmăresc cu mare drag și abia aștept următoarele voastre clipuri 🎉❤
Ma inclin in fata a ceea ce faceti, dar indraznesc sa spun ca vinul este aliment doar din punct de vedere fiscal, in rest este bautura alcoolica. Respect
Salutare, stimați enciclopezi!
Puteți, vă rog, să păstrați mai mult timp pe ecran imaginile pe care le descrieți?
Mulțumesc!
L am așteptat cu sufletul la gură pe dl Damian
Bravo ! ... Felicitari ! ...
Mulțumim!
Mulțumim 😍✌😍
In sfarsit! Abia asteptam sa reveniti.
Mulțumim.
💯💫💥💥💥💥💥
Nu apuci nici să notezi. .... Bravo! Bene factum guys
Mulțumim 🎉
Mulțumim 🙏
Felicitări! 👏👏👏
Mulțumiri și la mai mare
Damian vir cum magna sapientia est !
Sa va tina dumnezeu tot asa❤❤😊
Felicitări!
Felicitari...si multumire
În sfârșit 🎉!
Multumesc de prezentare
va iubim!
Interesant
Respect ❤
Multumesc
Felicitări..din T.T.M....🎉🎉(a început sezonul,, avarie apă caldă)...AVE ..sau nu AVE🎉
Un episod despre vikingi ar fi super interesant!!
Bun😊
Supeeeeeeeeer tare..!!!!
Felicotati🎉
CAM MARE VACANTA A.TI AVUT...PAI DOMNILOR...NOI NE UITAM PE PERETI ???. ABIA ASTEPTAM SA VA URMARESC. VA IUBESC DRAGII MEI !!!!!.
Va asteptam!
Respect
2:39:28 HE WAS A CONSUL OF ROME!
Thanks!
Pe frontispiciul Facutatiii de Drept din Bucuresti, sunt 5 statui in ordinea Licurg, Solon, Cicero, Papinan si Iustinian.
lipsea Terente Regele Baltilor
Cateva chestii si erate care au scapat. Sandaua soldatilor romani se numea caliga, de unde si apelativul Caligula care insemna "săndăluță". Legat de cursele de care, speranta de viata a conducatorilor de care era undeva pe la 22 de ani. Era un sport extraordinar de periculos. Cand au filmat Ben Hur, au murit vreo 3 sau 4 cascadori cand au tras scenele de curse.
Și în Galați este statuia lupoaicei cu cei doi gemeni, Remus și Romulus.O găsiți în fața Universității Dunărea de Jos, în parcul de la fosta Primărie.
Damiane te pup
Excelent
Vacanță cam lungă domnilor noi când mâncăm în ianuarie 😂😂😂😂😂
Wow!
1:03:50
"și mai trebuia să fie ketchup"
"Nu fi barbar!" 😂😂