Kainat Kadar Sevap İster misiniz?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.ค. 2024
  • Ey birader! Benden, namazın şu muayyen beş vakte hikmet-i tahsisini soruyorsun. Pek çok hikmetlerinden yalnız birisine işaret ederiz.
    Evet herbir namazın vakti, mühim bir inkılab başı olduğu gibi, azîm bir tasarruf-u İlahînin âyinesi ve o tasarruf içinde ihsanat-ı külliye-i İlahiyenin birer ma'kesi olduğundan, Kadîr-i Zülcelal'e o vakitlerde daha ziyade tesbih ve ta'zim ve hadsiz nimetlerinin iki vakit ortasında toplanmış yekûnüne karşı şükür ve hamd demek olan namaza emredilmiştir. Şu ince ve derin manayı bir parça fehmetmek için "beş nükte"yi nefsimle beraber dinlemek lâzım...
    Birinci Nükte: Namazın manası, Cenab-ı Hakk'ı tesbih ve ta'zim ve şükürdür. Yani, celaline karşı kavlen ve fiilen "Sübhanallah" deyip takdis etmek. Hem kemaline karşı, lafzan ve amelen "Allahü Ekber" deyip ta'zim etmek. Hem cemaline karşı, kalben ve lisanen ve bedenen "Elhamdülillah" deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd, namazın çekirdekleri hükmündedirler. Ondandır ki, namazın harekât ve ezkârında bu üç şey, her tarafında bulunuyorlar. Hem ondandır ki, namazdan sonra, namazın manasını te'kid ve takviye için şu kelimat-ı mübareke, otuzüç defa tekrar edilir. Namazın manası, şu mücmel hülâsalarla te'kid edilir.
    İkinci Nükte: İbadetin manası şudur ki: Dergâh-ı İlahîde abd, kendi kusurunu ve acz ve fakrını görüp kemal-i rububiyetin ve kudret-i Samedaniyenin ve rahmet-i İlahiyenin önünde hayret ve muhabbetle secde etmektir. Yani rububiyetin saltanatı, nasılki ubudiyeti ve itaati ister; rububiyetin kudsiyeti, paklığı dahi ister ki: Abd, kendi kusurunu görüp istiğfar ile ve Rabbını bütün nekaisten pâk ve müberra ve ehl-i dalaletin efkâr-ı bâtılasından münezzeh ve muallâ ve kâinatın bütün kusuratından mukaddes ve muarrâ olduğunu; tesbih ile Sübhanallah ile ilân etsin.
    Hem de rububiyetin kemal-i kudreti dahi ister ki: Abd, kendi za'fını ve mahlukatın aczini görmekle kudret-i Samedaniyenin azamet-i âsârına karşı istihsan ve hayret içinde Allahü Ekber deyip huzû ile rükûa gidip ona iltica ve tevekkül etsin.
    Hem rububiyetin nihayetsiz hazine-i rahmeti de ister ki: Abd, kendi ihtiyacını ve bütün mahlukatın fakr u ihtiyacatını sual ve dua lisanıyla izhar ve Rabbının ihsan ve in'amatını, şükür ve sena ile ve Elhamdülillah ile ilân etsin. Demek, namazın ef'al ve akvali, bu manaları tazammun ediyor ve bunlar için taraf-ı İlahîden vaz'edilmişler.
    Üçüncü Nükte: Nasılki insan, şu âlem-i kebirin bir misal-i musaggarıdır ve Fatiha-i Şerife, şu Kur'an-ı Azîmüşşan'ın bir timsal-i münevveridir. Namaz dahi bütün ibâdâtın enva'ını şamil bir fihriste-i nuraniyedir ve bütün esnaf-ı mahlukatın elvan-ı ibadetlerine işaret eden bir harita-i kudsiyedir.
    Sözler ( 41 )

ความคิดเห็น • 7

  • @bilalkayac2673
    @bilalkayac2673 7 วันที่ผ่านมา +1

    Allah cc kabul etsin,
    Allah cc hisse mizi artırsın inşaallah

    • @ahmetkatin7974
      @ahmetkatin7974  5 วันที่ผ่านมา

      Âmîn âmîn ecmâîîîn 🌹🤲

  • @ismailcam7271
    @ismailcam7271 หลายเดือนก่อน

    Selamun aleyküm hocam allah sizden eden daimen razi olsun size nasil ulaşabilirim almanya berlindeyim hocam

  • @Mekan_KARAMURSEL
    @Mekan_KARAMURSEL หลายเดือนก่อน +1

    Allah razı olsun 🤲 Sizi Karamürsel medresemiz de misafir etmek çok isteriz.

    • @ahmetkatin7974
      @ahmetkatin7974  หลายเดือนก่อน

      Amin amin ecmâîîîn kardeşim
      İnşaallah hangi gün dersiniz

    • @Mekan_KARAMURSEL
      @Mekan_KARAMURSEL หลายเดือนก่อน

      @@ahmetkatin7974 Salı umumi ders

    • @biriyaziyor_
      @biriyaziyor_ หลายเดือนก่อน +2

      Selam ben iş yerinde namaz tesbihatini yapmam zor oluyor vakit kalmıyor acaba ezberleyipde calisirken ayakta yapsak olurmu üstadin yapmış olduğu uzun tesbihaattan bahsediyorum