76 Waar moet je op letten bij de aanschaf van een thuisbatterij?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ต.ค. 2024
  • • Voor meer informatie over de thuisaccu check onze nieuwsbrief: www.energie-tr...
    Kijk op www.energie-tr... voor diverse rekentools.
    • Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
    webshop.energi...
    • Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: webshop.energi...
    • Infrarood speksteenkachel: www.energie-tr...
    • Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: www.energie-tr...
    • Voor plafondventilatoren: ga naar webshop.energi...
    Ondersteun de vlogs met een donatie:
    www.energie-tr...
    Waar moet je op letten bij de aanschaf van een thuisaccu?
    In de media komen we berichten tegen over omvormers van zonnepanelen die er mee stoppen bij zonnige dagen omdat de netspanning te hoog is. Daarnaast horen we berichten dat men zelfs moet betalen wanneer men energie terug levert. Hiermee wordt de behoefte en wellicht de noodzaak om zelf een thuisaccu te hebben steeds groter en groter. Er worden op internet al diverse totaal pakketten aangeboden en dat klinkt vaak heel verleidelijk. Maar wat heb je nou eigenlijk nodig en waar moet je nou op letten en waar zitten de haken en ogen van een systeem? Dat wil ik in deze vlog in de groep gooien.
    Wat zijn nou eigenlijk de uitdagingen waar ik en waarschijnlijk jullie ook mee te maken hebben of wellicht in de toekomst mee te maken gaan krijgen?
    Als eerste hoor je om je heen en zie je in de media dat in veel gebieden omvormers er mee stoppen op zonnige dagen. Juist op het moment dat je veel stroom aan het opwekken bent. Dat wil je natuurlijk niet.
    Gelijkertijd hoor je ook van mensen met een dynamisch energiecontract dat ze dan de omvormer uitzetten ivm de negatieve stroomprijzen die op die uren gelden. Dan betalen ze voor hun eigen opgewekte stroom. Het lijkt wel de omgekeerde wereld.
    Wat op zulke momenten handig is, is dat je deze stroom kan opslaan zodat de omvormer zijn werk kan blijven doen en dat je deze stroom later weer kan gebruiken. Maar afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt liggen, kan die opslagcapaciteit best oplopen. Zo heb ik op een zomerse dag al een totale overcapaciteit van wel 20 kWh. En die verbruik ik natuurlijk niet in de avond.
    Daarnaast gebruik ik in de winter geen gas meer om te verwarmen. Dit doen we nu met de airco en infrarood. Maar daardoor is ons stroomverbruik wel toegenomen. Op hele koude dagen kan dit wel oplopen tot 30 a 35 kWh per dag. Dan is het wel handig dat ik de kosten zo laag mogelijk kan houden door goedkoop stroom in te kopen en op te slaan.
    Tja, en dan kom je automatisch op een accusysteem die kan handelen met dynamische stroomtarieven. Dus inkopen in de winter tegen een zo goedkoop mogelijk tarief om de stroom dan weer zelf te gebruiken op dure momenten. En het verkopen van de niet verbruikte eigen opgewekte energie in de zomer tegen een zo hoog mogelijk tarief.
    Maar dit vergt wel wat van de technische specificaties van een accusysteem. Die moet zowel kunnen omgaan met de uurtarieven van de dynamische energie als de actuele weersomstandigheden van die dag maar ook weten op welke momenten jijzelf stroom nodig hebt.

ความคิดเห็น • 80

  • @streamer6646
    @streamer6646 10 หลายเดือนก่อน

    Dank voor het uitgebalanceerde overzicht.

  • @kgkertfcjhg
    @kgkertfcjhg 10 หลายเดือนก่อน +1

    Je hebt me nieuwsgierig gemaakt.. Ben al lang geabonneerd, dus deel 4 zie ik wel langs komen..

  • @pietervanhout3240
    @pietervanhout3240 10 หลายเดือนก่อน +1

    Prima opsomming van punten waar je op moet letten als je een accu-pakket wil gaan kopen. Nog wat tips hierbij kunenn m.i. zijn:
    - het gewicht en de ruimte die je nodig hebt m.n. binenn; let ook op eeventuele uitbreiding later, dat dit dan ook nog kan
    - de vrije aansluiting op je net-aansluiting
    - 1 of 3 fase aansluiting: en 25 Ampere of 16 ampere?
    - om de 254 grens van je omvormer te verlagen kan je, zo heb ik gelezen, deze omprogrammeren om de stroomproductie te verlagen als de spanning te hoog wordt. Hier schijnt een aparte module voor te zijn, dan wel zou dit in het accu-pakket ingebouwd moeten zijn. Hierdoor schakelt de omvormer(s) zich minder snel uit en kan je van je eigen stroom blijven gebruiken en mogelijk toch nog langeer blijven terugleveren.De 230 volt mar 10% zowel naar boven als naar beneden gaan zonder dat je apparatuur er onder lijdt. Helas doet dit de netwerk beherder niet deze spanning automatisch verlagen, dus kan het blijkbaar wel in eigen huis op je netwerk gedaan worden. Zo'n systeem heet dus Overspanningsbeveiliging.
    - Verder wil je als nodig toch maar naar een eilandbedrijf schakelen als de spanning toch >253 volt komt. Dan moet je eigen apparatuur gewoon gevoed blijven door je zonnepanelen c.q. de accu's, dan wel de zonnepanelen je accu's opladen. En dan wel met een beveiliging, dat als de zonnepanelen de stroom niet meer kwijt kan aan de lokale apparatuur en accu's, dat deze overtollige stroom toch wordt afgevoerd.
    - dan de over en onder belasting van de accu's moet goed en mogelijk instelbaar zijn tussen 10-20 en 80-90 en incidenteel een geheel leg of vol laten gaan.
    _ en dan de spec's van de accu's: max ampere's, aantal Kwh, aantal keren laden/ontladen, soort accu, brandgevaar/brandveiligheid, onderhoud/garantie/ervaring/land productie/, etc etc
    - tenslotte de software: om zo optimaal mogelijk je eigen opgewekte stroom in- en te verkopen en met een flexibel contract om te gaan.
    - en dan: een kosten/baten analyse....... Ik ben beniwud naar je volgende analyses/adviezen bij de aanschaf van een thuisbatterij...!!

  • @SXMaarten01
    @SXMaarten01 7 หลายเดือนก่อน

    Eerst moesten we aan de elektriciteit, vervolgens aan eigen opwek via POV-panelen, toen bleek het distributienet het niet aan te kunnen, dus werden privé PV-installaties uitgeschakeld door de netspanning, vervolgens werd aan uurpieklast ingeschakeld, nut moeten we aan een thuisbatterij. Mijn advies is om even met een thuisbatterij te wachten, tot alle elektrische auto's geschikt zijn voor terug levering (V2L: Vehicle to Load). Auto's laden als er genoeg zon is en 's nachts en met minder zon gebruiken. Ofwel zoveel mogelijk off grid gaan. Maar ook dar zal de regering wel weer een belasting op verzinnen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      De toekomst blijft een glazen bol...

    • @SXMaarten01
      @SXMaarten01 7 หลายเดือนก่อน

      Als Qatar de gasproductie met 20% verhoogt, waar zijn we dan mee bezig. Ga eerst kolenstook oplossen, dan komt de rest vanzelf.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      Net in Vietnam geweest. Daar gaat alles nog op kolen...@@SXMaarten01

    • @SXMaarten01
      @SXMaarten01 7 หลายเดือนก่อน

      Laten we eens beginnen met het afschaffen van het grootverbruikerstarief. Moet je zien hoe snel de industrie energie gaat bezuinigen. Dan kunnen wij de komende jaren het elektriciteitsnet verbeteren zonde al die onzin van alles omschakelen naar Elektrisch. Ik woon overigens in Davao, Filippijnen en ik heb alles elektrisch. Maar hier kan het.@@instappenvanhetgasaf.4374

  • @CrownRider
    @CrownRider 10 หลายเดือนก่อน +1

    Ik heb 2 sts Sessy thuisbatterijen aangeschaft i.c.m. een Dynamisch energiecontract en bestaande zonnepanelen. Ik ben heel tevreden over de Nederlandse Sessy thuisbatterijen en de mogelijkheden om deze in te stellen. Ook de support van Sessy is top.

  • @robbie9170
    @robbie9170 10 หลายเดือนก่อน

    Ik heb een Deye Hybride omvormer klaar staan, die ik nog moet aansluiten trouwens.
    Samen met een integratie in Home Assistant hoop ik dezelfde wensen als jij te kunnen waarmaken.
    Voor HomeAssistant is ook een integratie aanwezig, die weet hoe laat morgen de stroom goedkoop is. 🙂en de Deye Hybride meet met spoelen wat het verbruik is, en kun je zo afstellen dat je niets terugleverd. De Accu's zijn optioneel, maar staan ook nog op mijn wensenlijstje.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Dank je voor de input!

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR 9 หลายเดือนก่อน

      Precies. 3 fase met Deye = 1 kast. Met Victron heb je 9 of 12 blauwe kastjes nodig om tot hetzelfde te komen meen ik... Dat vind ik het jammere aan Victron.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  9 หลายเดือนก่อน +1

      Victron staat hierin ook niet stil. @@PhilippeCJR

  • @steefke22
    @steefke22 8 หลายเดือนก่อน

    Ben benieuwt welke batterijen je gaat gebruiken. Ik zag al een afbeelding voorbijkomen al ik vermoed pylontech. Ga je een 1 fasig systeem maken of een 3 fase?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      In mijn geval is een één fase systeem voldoende. Ik kom hier voor nu en de aankomende 10 jaar mee goed uit de voeten.

  • @paulsprunken
    @paulsprunken 10 หลายเดือนก่อน

    accu moet ook gedimensionaliseerd zijn voor de meest kritische stroomverbruikers (bijv een warmwater doorstroom toestel vraagt 11kw max; moet die meetellen in de configuratie?) zoook thuisladen van de auto (en evt ontladen in de toekomst) of valt dit bij jou onder het bijschakelen van meerdere/andere accus's in de toekomst? Dan nog moet auto laden niet altijd per-se voorrang hebben op basis van in te stellen criteria. Het gaatdus vooral om (slim) schakelen en verbinden (van data); tesamen met de batterij zelf ... je gaat, zoals altijd, weer voor een degelijke aanpak; top!

  • @dirkbouma3301
    @dirkbouma3301 10 หลายเดือนก่อน

    Kijk maar eens naar de testen van de SOK battery. Top product.

  • @henk7627
    @henk7627 10 หลายเดือนก่อน

    Hallo, wij verwarmen ons huis ook grotendeels met een airco, wat vorig jaar een forse besparing aan gas opleverde. Maar de airco heeft voor mij ook een flink nadeel, en dat is het temperatuurverschil op de vloer - plafond wat daardoor een onaangename tocht veroorzaakt. Is die tocht op te lossen door een vloer-aircoheater? Ik hoor het graag.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน +1

      Zelf heb ik een plafondventilator wat de warme lucht wee beter verdeelt. Dit scheelt echt veel. Zie vlog 74. Er komen steeds meer lage arico modellen uit mbt het verwarmen. Ik ga er vanuit dat deze op beter werken. Ik hoorde van iemand die in Denemarken op vakantie was geweest dat daar de airco's onder de ramen waren geplaatst.

  • @glijie
    @glijie 10 หลายเดือนก่อน

    ik denk als toevoeging dat je het systeem zo wilt aansluiten waarbij je de kleinste verliezen hebt bij omvormen van dc naar ac en vica versa .

  • @richardmoller5760
    @richardmoller5760 10 หลายเดือนก่อน

    Ik zag laatst iets voorbij komen, dat als de netbeheerder de 230 V verlaagt naar 207 V, je meer marge naar boven toe hebt en zonnepanelen daardoor minder snel uitgeschakeld hoeven te worden. moet alleen de netbeheerder wat investeren in wat nieuwe spoelen in de transformator huisjes. dit schijnt niet eens zo heel duur te zijn en kunnen we toch meer gebruik maken van zonenergie

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน +1

      Het klopt dat de netbeheerder hier ook een rol heeft. Het is en blijft de vraag of zij hierin mee willen helpen. Het is niet echt in hun belang.

  • @roversberg
    @roversberg 10 หลายเดือนก่อน

    top samen gevat, hoe doe ik dat in de winter? nu vriest t en er is geen zon..in de zomer verbruik ik bijna niks. zo'n 8 Kwh op een dag.. maar nu in de 20..dan heb ik ook niks aan die dure investering van een offgridsysteem, zelfs al houd het rekening met de dynamische energieprijzen..of niet?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Salderen gaat in de toekomst verdwijnen dus wanneer je die stroom tegen een goed tarief en in de winter tegen een laag tarief kan inkopen dan kan je dat eigenlijk weer als salderen gaan zien. Daarnaast kan een slim accusysteem met voldoende capaciteit en opslagcapaciteit in de overige periode gaan handelen met energie. Zo zal je in de toekomst de energierekening kunnen drukken of zelfs iets aan over houden.

  • @sailingdifferent
    @sailingdifferent 10 หลายเดือนก่อน

    Het zal de volgende keer wel over victron ESS gaan. Victron beschikt over als enige leverancier nu over noodstroom. En je kan er elk merk batterij aan hangen.

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan 10 หลายเดือนก่อน

    Uw wensenlijst voor een thuisaccu zijn aardig compleet. Tja en het moet natuurlijk betaalbaar zijn en liefst met subsidie van de overheid. Vraagje...hoe gaat het nu met het verwarmen van uw woning, woonkamer in deze koudere dagen? Fungeert alles prima met de airco? Of verwarmt u bij met de cv of anders? Ben erg benieuwd hiernaar want je ziet erg weinig info over de echte praktijk situatie in de winter. Is het trouwens ook niet zo dat je als het ware wat vooruit kunt verwarmen met de airco gedurende daglicht als de zonnepanelen nog opbrengst tonen? Of is de opbrengst nu zo laag dat dit geen zin heeft? Als de warmte die je opbouwt overdag blijft hangen in je huis, dan heb je toch avonds minder de airco nodig?

    • @roversberg
      @roversberg 10 หลายเดือนก่อน

      er zijn meerdere opties..wij doen t met airco's boven 1 en beneden 1 en op plekken waar we zitten/liggen een infrarood paneel van 600watt met thermostaat..perfect werkt dit en is "zuinig" ..je kunt ook op plekken waar je nog geen verwarming hebt, slimme wifi paneelverwarming van het merk Mill (generatie 3) hangen bijv in badkamer 400 of 600watt...hebben we ook aan staan. en nu t vriest blijf ik nog onder de 23Kwh/dag zonder zonnepanelen en saldering.🎉

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน +1

      Bij hele koude dagen laat ik de CV iets meedraaien. Dit vooral omdat ik het geluid van de airco niet wil horen. En omdat deze wel in een hogere ventilatiestand moet vind ik het prettiger om de CV iets mee te laten doen. Op mijn werkkamer ben ik erg blij met infrarood. Dit voelt gewoon prettig. Zelf wanneer de ruimte echt koud is kan ik normaal werken en binnen een paar uur zie je dat de ruimte ook weer een normale temperatuur heeft. Dus een combi van airco en infrarood zal ook goed werken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Netjes!@@roversberg

    • @GT-id9yt
      @GT-id9yt 10 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374hoe laat je de cv efficiënt meedraaien? Die heeft namelijk zijn eigen thermostaat in de woonkamer waar ook mijn airco hangt. De cv schakelt af zodra de airco inspringt en die blijft dan draaien en ontdooien bij erg koud weer. De cv reageert daar niet goed op. Hoe doe jijdat dan?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      De thermostaat van de CV staat op 20 graden. Wanneer de airco daar moeite mee heeft om dat te halen springt deze bij. Ik heb de airco altijd in de laagste ventilatiestand staan@@GT-id9yt

  • @emmokaemingk9448
    @emmokaemingk9448 10 หลายเดือนก่อน

    Ik zou het gebruik van een electrische auto erbij betrekken. Die kan het systeem vereenvoudigen maar ook complexer maken.

  • @ringerheringa3052
    @ringerheringa3052 10 หลายเดือนก่อน +1

    Ha, een cliffhanger!

  • @landmanp
    @landmanp 9 หลายเดือนก่อน

    Ik heb een paar puntjes van aandacht. De meeste omvormers hebben nu ook de mogelijkheid om noodstroom in te schakelen, ik weet dat Solar edge het ook heeft. Je moetzeker ook letten op de C factor: hoeveel kun je maximaal gelijktijdig laden en ontladen. Bijvoorbeeld een batterijsysteem van 10 kWh met een C factor van 0,5 kan deze maximaal 5 kWh laden en ontladen. Heb je 11000 Wattpiek liggen, dan kun je niet al je energie kwijt en ga je alsnog de grid op. Deze bottle neck is er voor de accu als voor de omvormer. (Solar Edge heeft volgens mij dit probleem) Let er ook op hoe de accu's worden ontladen. Er zijn er bij die de eerste batterij altijd belast en ontlast en dan pas de volgende in de stapel, het is veel beter als je alle batterijen gelijktijdig laadt en ontlaadt. Hoe de omvormer werkt is ook van groot belang, maakt hij het mogelijk om zonne-energie direct DC te laden in de accu? Kan de omvormer AC 230v afgeven en gelijktijdig DC van de zonnepanelen laden in de accu.Als je off grid wilt is de vraag hoe wordt het teveel geproduceerde stroom verwerkt, SMA Sunny island kan Frequentie aanpassen en zo de stroom wegsluizen, dit gaat volgens mij niet bij Solar Edge omvormer. DOD: Als je de batterij volgens specs. max 10% maximaal mag ontladen maakt dat een DOD max 90% bruikbare Kw's. Het aantal laadcycli met max. degradatie garantie is ook van groot belang i.c.m. een hoge DOD. Ga je voor een high of een low voltage systeem, dit heeft gevolgen voor de bekabeling. Kan de batterij met meerdere merken omvormer omgaan, zo niet, dan zit je altijd vast aan hetzelfde merk omvormer/batterij. Kun je de SOC (state of charge) via de app instellen? Hoe slim is het BMS inzake algoritme opbrengst, eigen verbruik, handelen dynamisch contract. Er komen ook sodium batterijen aan die waarschijnlijk veel goedkoper zijn dan de huidige batterijen. Is er een vehicle to grid mogelijkheid of kan er een aggregaat op het systeem worden aangesloten. Heeft het systeem de mogelijkheid om een extra backup systeem te bedienen voor groepen die moeten blijven draaien bij grid uitval.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster 10 หลายเดือนก่อน +1

    vrij simpel je moet letten op 1 ding... KOOP GEEN ACCU. als je de techniek ziet die er aan komt in een paar jaar en de prijs die er bij hoort(veel lager) dan ben je een .. als je nu een accu koopt

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Hahaha. Iedereen zo zijn mening.

    • @Kipje.
      @Kipje. 10 หลายเดือนก่อน

      Ik heb zelf een 10kw thuis accu gebouwd voor 800 euro ex accu's

  • @jwb6583
    @jwb6583 10 หลายเดือนก่อน

    Nog een wens is wellicht een lagere aanschafprijs. Nu is het voor mij (nog) niet te betalen.

  • @abelfaber4457
    @abelfaber4457 10 หลายเดือนก่อน

    Ja zit zelf ook te denken aan een accu die buiten aan de muur kan, ook ivm geluid maar ook ruimte gebrek in huis, hij zou hier in de bijkeuken moeten anders, maar ja die zijn al niet groot, zou betekenen mijn fiets wel of niet binnen kunnen zetten.

    • @mirola73
      @mirola73 10 หลายเดือนก่อน +1

      De batterij bij mij maakt NUL geluid (heb er een voor 1 jaar nu).
      De hybride omvormer, die maakt geluid, niet de batterij !.
      Batterijen juist NIET buiten hangen als je het kan vermijden, erg koud of warm vinden vele batterijen niet leuk, vermogen zakt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Klopt natuurlijk helemaal wat je zegt. Vaak is het één systeem en dat bedoel ik natuurlijk.@@mirola73

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Ik zit ook nog te puzzelen in mijn hoofd

  • @pilske20
    @pilske20 10 หลายเดือนก่อน

    Nah ja het lijkt de omgekeerde wereld.......we worden hartstikke hard genaaid dit is echt een enorme scam. Maar goed wel wederom een top video!!

  • @erictenwestenend868
    @erictenwestenend868 10 หลายเดือนก่อน +1

    Wachten op electrische auto die ook kan terugleveren

    • @dirrywoudstra864
      @dirrywoudstra864 10 หลายเดือนก่อน +1

      De accu in een elektrische auto is veel goedkoper dan de aangeboden thuisaccu’s, dus daar de pijlen op richten ?

    • @ringerheringa3052
      @ringerheringa3052 10 หลายเดือนก่อน +2

      Die auto 's zijn er al. Even googelen.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 10 หลายเดือนก่อน

      Bestaat al een poosje. Maar die beweging snap ik niet. As je thuis komt uit je werk, wil je toch zsm die accu weer vol hebben? Waarom zou je m dan leegtrekken voor je woning? Daarmee wordt de laadtijd nóg langer. En dan heb ik het er nog niet eens over als je 's avonds voor een spoedgeval weg moet....
      Ben geen EV tegenstander hoor maar in mijn leefstijl past het leegtrekken van de EV accu voor geen meter.
      Ik zie meer in het volgende. Ik krijg bijna niks terug voor terugleveringsoverschot van mijn zonnepanelen(en straks misschien zelfs voor betalen...) dus ik stop liever het overschot (overdags, ik werk veel thuis dus het komt uit) juist ín de accu. Zomers, voorjaar, najaar tot soms zelfs voor niks rijden en 's avonds staat hij met volle accu klaar😉
      Voor mij is dit dus een mobile thuisaccu🙃

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 10 หลายเดือนก่อน

      @@ringerheringa3052 alleen heel dure

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 10 หลายเดือนก่อน +1

      @@Rammit_Inha_Assol voor de avond/nacht heb je maar 5-8kw nodig, is niet echt leeg trekken

  • @coenjoosten6454
    @coenjoosten6454 10 หลายเดือนก่อน

    In de praktijk zul je tegen het volgende probleem aanlopen denk ik. Accu's worden geleverd met een te verwachten levensduur. Deze levensduur is bepaald onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld een temperatuur die constant blijft. Laten we aannemen 20 graden celcius. In de eurobat norm kun je hier meer over lezen. Stel de te verwachten levensduur is 10 jaar. Dat betekent dat je om de 10 jaar nieuwe batterijen moet kopen. Dit gaat uiteraard sterk ten koste van de opbrengst van je zonnepanelen (afschrijving per jaar). Stel dat de accu's maar 8 jaar mee gaan. Dan zou je bij je leverancier aan kunnen kloppen voor garantie want ze hebben het geen 10 jaar vol gehouden. De leverancier zal de claim afwijzen omdat de accu's niet op een constante temperatuur gehouden zijn in deze 8 jaar. Dit lukt namelijk niet als je in huis geen geconditioneerde ruimte hebt. Overigens geloof ik niet in het goedkoper worden van accu's in de toekomst. Ik heb voor een groot bedrijf in NL jaren grote hoeveelheden accu's ingekocht. Maar helaas werden ze ieder jaar duurder. Overigens zijn er nog wel meer factoren die bepalen hoe lang een accu mee gaat maar(zoals aantal laadcycli) bovenstaand verhaal is al lang genoeg. Ik ben nogal sceptisch over thuis accu's ......................................... Verder leuke filmpjes overigens

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Dank je voor je reactie. Natuurlijk heb je gelijk dat de tijd nog moet leren hoe lang de nieuwe accu's mee zullen gaan. De accu's worden steeds beter en het feit dat er Tesla's rondrijden met nog de eerste accu's met bijna een miljoen km op de teller bewijzen dat. Deze zijn dus al 15 jaar oud. Mijn eerste iPad doet het ook nog steeds..Deze is inmiddels ook al dik 10 jaar oud en wordt dagelijks gebruikt. Bij de huidige accu's geven ze 6000 cycli aan. Met 200 volledige cycli per jaar is dat 30 jaar... en dan moeten ze nog 80% capaciteit hebben. In de praktijk zal je deze accu's dan allang vervangen hebben om hele andere redenen. (betere, meer capaciteit enz)

    • @coenjoosten6454
      @coenjoosten6454 10 หลายเดือนก่อน

      Er zijn zeker accu oplossingen in het verleden die het lang vol houden. Maar zo kan ik er ook diverse noemen waar dat niet zo is. Mijn Tesla zou ongeveer 420 km op een acculading moeten kunnen rijden. Na 2 jaar gaf hij nog maar 380 km aan. Mijn iphone doet het nog steeds maar de gemeten accucapaciteit is nog maar 82 %. Er zullen zeker betere accu's komen maar ik geloof niet in goedkopere. Maar we zullen het zien

    • @coenjoosten6454
      @coenjoosten6454 10 หลายเดือนก่อน

      Verder lees ik onderstaande op internet:"hoe snel je jouw investering terugverdient, hangt af van de totale kostprijs, het rendement van de thuisbatterij, … Daarnaast is je stroomverbruik ook van belang. Gemiddeld duurt het 10 à 14 jaar om een thuisaccu volledig terug te verdienen." Dat vind ik wel heel erg lang. Dan moet er echt tussendoor niks met de batterijen gebeuren. Ben benieuwd naar jouw oplossing!!!!!

  • @florisjanvermeer1525
    @florisjanvermeer1525 10 หลายเดือนก่อน +3

    Zolang thuisaccu's zo duur zijn, heb ik geen interesse.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน +1

      Dank je voor de input

    • @steefke22
      @steefke22 8 หลายเดือนก่อน

      Valt mee hoor. 1.300 euro heb je een 4.8 kwh met ingebouwde bms. Het probleem zit het hem er moet een omvormer/lader bij die zegt wanneer hij moet laden en wanneer ontladen. Dat kost ook al gauw 1000 euro. En dan moet je het nog gaan laten instaleren. Dusja het kost wat. je moet in iedere geval plug en play vermeiden.

  • @fkkmag8692
    @fkkmag8692 10 หลายเดือนก่อน

    Ik zou persoonlijk nog geen accu aanschaffen, de techniek is nog wat beperkt!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 หลายเดือนก่อน

      Dank je voor de input

    • @steefke22
      @steefke22 8 หลายเดือนก่อน

      Schaf eens een victron aan en je wilt niet weten wat je allemaal kan.