50:45 Hayret ilimin başıdır derler. En temel şey şaşırabilme yeteneği. Şaşırabilirseniz merak edersiniz, merak ederseniz öğrenmeye çalışırsınız ve bilme olanağı ortaya çıkar.
Ahmet Arslan beyi de konuk eder misiniz? İki düşünen adamı bir arada görsek! Tam bir ŞÖLEN olurdu:))) Sunucuyu da tebrik ediyorum. Oldukça başarılı gidiyor.
Bloomberg TV' yi tebrik ediyorum. Dücane hocaya daha fazla kişinin ulaşabilir olması güzel bir şey.. Bu ülkede bir Dücane Cündioğlu, bir Ahmet Arslan çok fazla yetişmiyor, değerini bilmek lazım..
Sunucu Pinar hanim iyi bir insan belli ki Fatih altayli torpili ile Gs mezunu olarak ise baslamis...Oysa Felsefeden biraz anlayan bilgi sahibi olan biri sunsa programi muazzam bir program olur..Iyi yonden bakarsak Pinar hanim fazla konusmuyor bunada sukur..Dusunsenize programi Solmaz hoca yonetiyor ve sorulari O soruyor ne kivilcimlar cikar..Neyse bu cografyada bunada sukur diyelim😆
41:00 Bu muhaddislerin hadis peşinde koşmalarına benziyor. Mesela hadis peşinde koşsak ve "Cömert olmak güzeldir." diye bir hadis bulsak bu usûl açısından neyi değiştirir? Bu zâten bizim böyle bir hadis olmadan da ulaşabildiğimiz bir esas. O yüzden hanefîler daha teorik düşünebildikleri için bu tarz gereksiz mâlûmâta itibâr etmemişlerdir. Videodaki örnek için de bir gün önce olsa nolur sonra olsa nolur? Neyi değiştirir?
Harika bir program Emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum Bu konular üzerine ele almıştı tekrar tekrar dinleyip notlar aldığım hâlde Bu program daha da farklı katmanlara ulaşmaya vesile oldu Şaşırma hayret ile takip ediyorum İlmek ilmek işleniyor tekrar tekrar cok cok teşekkürler Yüreğinize Emeğinize sağlık 💐
Ducane Bey, 57. Dakikada 1+1 konusunu acikladi: ""matematite 1+1=2 eder, ama metafor olarak 1+1=1 eder" . Ducane Bey'in metafor yorumlarına katılıyorum. Fakat 1+1 =1 icin bir açıklama daha olabilir: mantiktaki Boole cebirinde (bilgisayar mühendisliğinde de çok kullanılan, o nedenle mühendisllerin de bilmesi beklenen Boolean cebirinde) 1+1 =1 . Yani 1=Dogru 0=Yanlış + ise "veya" demek.. Sonuçta 1+1=1 , yani Dogru + Doğru = Doğru Sevgi ve saygılarımla....
Âlim başka Ârif başka; İlim başka İrfan başka..Milletimiz, Alim olmasa da Âriftir..Dücane Hocamız bu birikimlerini bizlerle paylaştığı için ZARİF'tir.. Kendisine Allah Hayırlı Uzun Ömürler Versin inşallah..Hürmet ve Selam Ediyorum.
Kimlik - Kişilik - Kendilik Biz - Ben - Benden içeri Birlik - Bireysellik - Varoluşsallık İlim - İrfan - Erdem Tez - Antitez - Sentez Din - Bilim - Felsefe Cehalet - Gaflet - Dalalet
bilim adamları bilgiyi miras bırakma erdemliliğinde bulunmuş çoğu zaman rasyonel değerliliği olan bireylerdir.bilgi ve deney geleceği konforlaştıran son derece önemli ve zahmetle oluşturulmuş durumlardır.en ideali bilgi ve ihlasın beraber oluşturulmasıdır.
21:35 Dücane der ki; 📌📌"Şimdi dolayısıyle biz bilmeyi doğasından, kendisinden dolayı istediğimizde onu satmayı düşünemeyiz."📌📌 (Ne güzel cümle kurdu derken kendini meth etmeye başladı, iyi mi?) Devam ediyor yüzüne gizli bir gülümseme vererek;📌📌 "Hakkaten ben yıllarca, işte 30'a yakın kitabım var. 30'lu yaşlardan beri çıkıyor herhalde kitaplarım. 30 senedir... Kitaplarımın satış kısmı, işte imza günlerine katılmak falan, bu konularda kusurlu oldum. Bunun için ayrı bir düşünme biçimi gerekiyor."📌📌Peh... 🤦♀️ Ah gizli kibir, gizlemeye çalıştıkça yüzündeki ifadeden ortaya çıkan kibir. Sunucu kadın da hayran hayran bakıyor.😕
Kibir seni neden rahatsız etti ki¿o da insan’a ait değil mi¿bilmenin doğası gereği kibir var olur..peygamber mi bu adam!kendince törpülemeye çalışıyor..sen ifşa edince mi bu görünür oluyor sanıyorsun?
@@AliV. siz tüm bunları Dücane'nin düşündüğünü var sayın, ok. Adam okumuş, anlatıyor. Dücane düşünen falan değil, okuduklarını anlatan biri. Gerçek manada düşünen bazı filozofların fikirlerini alıp, bu fikirleri herkesin anlamayacağı ağdalı bir dille anlatıp, en sonunda da kendini en üst mertebeye yerleştiren tipik bir Türk insanı. Şu adamı yüceltmeyi bırakın, hiç kimsenin düşünmediği, hiç kimsenin sormadığı orijinal sorularla kendinizi, bugüne kadar size öğretilenleri, yaşamı...vs. sorgulayın.
@@c.kara09 Büyük insanlar düşüncelerle, Vasatlar olaylarla Küçük insanlar kişilerle uğrasır hiçbir düşüncenin 0 (sıfırı) olmaz hiçbir mimari eserin de sıfırı olmaz "sıkıysa sıfırdan bir mimari üslup yaratsın bakalım" demek gibi birşey bu. ya da.. "Tekerlek önceden keşfedildi, Dücane bugün arabasıyla hava atıyor, sıkıysa bugün başka bir taşıyıcı sistem bulsun".. ... ben sizi anladım : Hocanın uykusunu kaçırdıklarındansınız, düşünceyle başedemeyince düşünene saldırıyorsunuz... Çok küçüksünüz (kusura bakmayın)
@@AliV. evet küçük insanlar kişilerle uğraşır. Burada Dücane bey diğer "kişilerin" cahilliği üzerinden kendine bir rol biçiyor; bilgelik rolü. Hani şu sayı olarak az bulunan, herkesin anlamadığı, anlamadığı için anlaşılamamaktan dolayı yalnız kalan bilge kişi Dücane küçümsediği kişiler üzerinden kendine rol biçiyor. Sizin de üstüne basarak söylediğiniz gibi kişilerle uğraşarak kendini konumlandırıyor. Bilin istedim. Ben burada kişi hakkında değil, kişinin psikolojisi hakkında konuşuyorum. Siz gözü kör Dücane hayranları da; onu savunarak, onu anlayabilen az kişiyiz psikolojisi üzerinden kendinize ayrıca rol biçiyorsunuz; bilginlik rolü.
Dücane hocayı zaten biliyoruz da Pınar Erbaş'ın ilk 1 dakika 17 saniye itibariyle akıcı ve duru bir Türkçeyle harikulade program açışını takdirle ve hayretle izledim!
Şöyle de farkı açıklayabiliriz sanırım. Bilgin hardware, bilge ise software işiyle ilgilenme durumundadır. Bir başka örnek; bir fizik profesörü alimlik yolunda, öğretmen ise bilgelik yolundadır.
Selamlar.. Sarı bir kalem, kırmızı bir kalem, turuncu bir kalem gibi 1+1=1 metaforu çocuklara anlatılabilir.. Sonuçta iki kalem de bir kalem yapabiliyor. Tıpkı iki farklı düşüncenin doğru ve yanlıştan soyutlanarak yeni bir düşünce yapması gibi..
Merhaba. Bilmenin 4 aşamasından bahsedebilirmiyiz burada acaba. 1.Bilinçsiz ve yeteneksiz (örnek bir bebek araba kullanmayı düşünmez bile.) 2.Bilinçli ve yeteneksiz ( farkındalık-örnek çocuk büyümüştür ve araba kullanmanın faydalarının farkına varmıştır.) 3.bilinçli ve yetenekli ( örnek çocuk araba kullanmayı öğreniyordur ve bu yolda kendini geliştiriyordur.teorik bilgiyi almıştır pratiğini geliştirme yolundadır.) 4. Bilinçsiz ve yetenekli ( örnek artık vücut arabayı otomatik kullanıyordur. Araba kullanması için debriyajı ne kadar bırakıyorduk, gaza ne kadar basıyorduk diye düşünmez. Otomatik olarak yapar.)
Erik dalına çıkmakla bilgiye ulaşmak istemişYunus.Bilgiye ulaştıkça artık ben bildim demiş.Artık üzüm yediğini sanmaya başlamış.Kibre kapılmış.Lakin yeme cevizlerimi diyen bostancının sesini duyana kadar.Çünkü bostancı erik ağacını bilmez mi?Yunus un halini görmez mi?İn Yunus in !Öp babanın elini, demiş oldu bostancı baba.
Cehl-i basit bir şeyi bilmediğini bilir. Cehl-i mürekkep ise bir şeyi bilmediğini bimediği gibi, bir başka şeyi de bilmemektedir. 'Cümbüş' e ' tar ' diyen biri cümbüşü bilmediği gibi tarı da bilmediğini bilmemektedir. Cehl-i mürekkebe bir şey öğretmek iki kere daha zordur. Önce tar dediği enstrumanın tar olmadığını, sonra cümbüşün ne olduğunu anlatmak deveye hendek atlatmak gibidir. Bir de Cehli mikap var. Verdiğim örnek cehl-i mikap oluşumu ortaya koymakta.
Dücane bey neden hiç uzakdoğu felsefesi veya dinleri hakkında hiç konuşmuyotsunuz dünya sadece eski yunan felsefesi veya batı felsefesinden mi teşekküldür?
19:26 Arzulamanın mutlak bilinçli olduğu ve tecrübe edilmiş bir hazdan doğduğu pek aklıma yatmadı. Belki yanlış yorumladım. Örnek: Ben hiç paraşütle atlamadım. Bende nasıl bir haz uyandırır bilmiyorum. Mantığım bana bunun tehlikeli olacağını söylüyor. Ama atlayanların heyecanını görünce istemsizce bunu deneme arzusuna kapılıyorum. O halde ben yok muyum? :)
@@ademdedem8166 "Büyük aşklar yolculuklarla başlar ve serüvenciler düşer bu yollara ancak." derken Ahmet Telli'nin serüvencisi bilinmeyeni istiyor mu? yoksa arzuluyor mu? Bilinmeyene doğru yolculuğa çıkmak için istekten fazlası gerekir diye düşünüyorum.
İnsanlar bilmeyi istemiyor önermenize katılmıyorum. Bence herkes bilmek ister. Bilme isteği herkesde vardır, fakat neyi bilmek isteyeceği kişiden kişiye değişir. Dücane insanlar bilmek istemiyor derken, insalar hakikati aramıyor demek istiyor sanırım. İnsanların çoğu hakikati aramaz. Ama her insanın en azından yaptığı iş hakkında olsun, dinlediği haberden olsun, kendince yaptığı en İlkel çıkarım bile bilme isteğinden gelir. Dücane hoca konuştuğu kavramları ve olguları bence hakkıyla idrak etmiş değil. Yani ortaya etkili bir felsefi görüşler demeti çıkaramıyor maalesef
Ceviz yiyen bilge, ölümün dört rengindeki siyah ölüm ile yüzleştiğinde kendisini metaforla ifade eden dervişe , şaire dönüşür.. Yunus Emre , Mevlana vs..
Dücane çok retorik çok entelektuelize çok eytişimsel konuşan biri.karsisindaki güzel kadının onu anladığını sanmıyorum.ducaneyi dinlemek emek ister.herkes anlayamaz onu maalesef gerçekçi olmak gerekirse
"Hoca kendini övdü." diyenleri anlayamıyorum. Baştan sona dikkatle dinledim. Bırakınız kendi övmeyi açıkça söylemesini, ima dahi etmiyor. Siz nasıl dinliyorsunuz? Önyargılı mısınız?
Pınar hanım ile olacak program değil bu konular ağır hanımefendi fazla güzel. Hocanın kafasını karıştırmaktan başka ile yaramıyor maalesef. Hocanın yalnız TH-cam videoları daha güzel.
Dücane dostum yahu bu konuşmanı bir değiştir.... Bu yavaşlık... bu dramatize haller... cidden bayıyor dostum... Ahmet hocadan ders almanı tavsiye ederim.... seni izleyecek insanlar gençler ise onlar zaten hızlı anlıyor... yaşlılar ise zaten biliyor... hızlan dostum çok hantal konuşuyorsun.... bırak bu tiyatroyu... gerçekten çok zevksiz seni dinlemek... anlattıkların güzel ama anlatımındaki yavaşlık ve teatrellik cidden her şey bozuyor...
Sunucu felsefe açısından sıfır, neden konuğun sahip olduğu niteliğine göre Moderatör yok karşımızda. Sporcuya spordan anlayan moderatör yada sunucu yok, iletişim okumuş o herşeyden anlarmı sanıyorsunuz yoksa izleyiceler önemsizmi. Güzellik yetmez bence bilgili sunucu ve moderatörde, konuklar kadar önemli...!!!
Şu ilim ilim bilmektir 'in yorumunu her dinlediğimde Allahuekber diyorum ya :D Neden? Yine hocanın söylediği gibi kendi kültürümüzdeki eserleri anlama, aktarma ve bilme konusundaki yetersizlik ve tembelliğimize, k.bakmayın lanet okumak istediğimden. ilk dizedeki yorum farkına bakar mısınız? Arkasındaki düşünsel emeği sadece hayal edebiliyorum. Tabi büyük oranda yanlış şekilde:).
BOŞVER TAKILMA ONLARA 😅SONRA SAFIYE GIBİ OLURSUÑ 🤔ALLAHTAN BAŞKA KIMSE HIÇBIRŞEYİ DÜZGÜN YAPAMAŹ ALDIRMA 😥KEŞKE TEK SORUNUMUŹ LOGOLAR OLSAYDİ💖🤲👍🥜🍐🍎🌮🥚🥗🍪☕🍯🎶💸
@@nihilumnihil3794 şayet rahatsızlık şeklinde bir durumsa yaşanan, sanatsal bakışın ve estetik algının geliştirilmesi bu yönde çözüm olabilir diye düşünürüm. Ayrıca özellikle bu logo için söyleyebilirim ki, konusunun içeriğine çok uygun tasarım olmuş. Bahsettiğiniz şeylerle ilgili bilgi verebilir misiniz ?
Tasarımcı olduğum için konuya çok uzak değilim :) Tasarımı da eleştirmedim sadece geyik yapıyorum. Ama gerektiğinde tasarım ve estetik ölçülebilir konulardır ve gerçek şu ki işinin ehli bir tasarımcı avama karşı istediği işi yükseltip istediği işi gömebilir. Ama ne gerek var. :) (Bu arada kimseye avam demedim yanlış anlaşılmasın.)
Dücane hocam.. yaniniza daha olgun, kafasida dolgun birini koyamadimi bu televizyoncular.... sizin yaninizda çok taze (siz sığ anlayın) kaliyor bu abla
50:45 Hayret ilimin başıdır derler. En temel şey şaşırabilme yeteneği. Şaşırabilirseniz merak edersiniz, merak ederseniz öğrenmeye çalışırsınız ve bilme olanağı ortaya çıkar.
Merak ve Hayret Felsefenin başlangıcıdır aynı zamanda.
Bilimin ve bir bilimsel düşünme tarzı olan Felsefenin çıkışı merak ve hayret ile başlar..
Maalesef son zamanlarda iyice şaşırma yetimizi kaybettik ülkece dolayısıyla bizden ilim çıkmaz
HALLEDİYORUZ MERAK ETMEYİN :D
'' Günümüz insanı için sadece 'bilmiyor' diyemeyiz ; o artık bilmeyi de istemiyor...''
(Kıymetli Hocamız ) Dücane Cündioğlu
evet. en çok da dindar bilincin akıl korkusu. gelecek yüzyıl probiyotiklerin ve metafiziğin yüzyılı olacak
Ahmet Arslan beyi de konuk eder misiniz? İki düşünen adamı bir arada görsek! Tam bir ŞÖLEN olurdu:))) Sunucuyu da tebrik ediyorum. Oldukça başarılı gidiyor.
Bence programın formatı buna uygun değil.
Bloomberg TV' yi tebrik ediyorum.
Dücane hocaya daha fazla kişinin ulaşabilir olması güzel bir şey..
Bu ülkede bir Dücane Cündioğlu, bir Ahmet Arslan çok fazla yetişmiyor, değerini bilmek lazım..
Sunucu ve ben 1+1=1 metafor baglamin da kullanıldığını ucuncu programda öğrendik. Sunucununun metafor oldugunu ta bastan anlamamasi da ilginç.
Sunucu cevaplama gayretine girmezse daha da başarılı olacak. Program şahane
TH-cam Çarşamba söyleşileri devam etseydi keşke, daha uzun ve kesintisizdi ne güzel.
Yine canlı izleyemedim 😔ama asla kaçırmıyorum yemek bile yaparken izliyorum 👍🏻☺️
1:17:00 Erik, üzüm ve ceviz anlatısı tek kelime ile mükemmel 🙏
Dücane hoca ayrımları pek nefis bir dille ve incelikle ortaya koyuyor bu programda. Keyif aldım.
Sunucu Pinar hanim iyi bir insan belli ki Fatih altayli torpili ile Gs mezunu olarak ise baslamis...Oysa Felsefeden biraz anlayan bilgi sahibi olan biri sunsa programi muazzam bir program olur..Iyi yonden bakarsak Pinar hanim fazla konusmuyor bunada sukur..Dusunsenize programi Solmaz hoca yonetiyor ve sorulari O soruyor ne kivilcimlar cikar..Neyse bu cografyada bunada sukur diyelim😆
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'yi konuk olarak görmeyi çok isterim
50:40 Felsefe yapabilmek için şaşırabilme yeteneğine sahip olmalısınız.
Şaşırabilme - Merak - Öğrenmeye çalışma.
51:09 Bilgiç, Bilmiş şaşırmayan adamdır.
Son cümleler harikaydı. Tamamı çok açıklayıcı ve anlaşılır idi. Çok teşekkürler...
Tam tersine kendini meth ettiği cümlelerdi. Kibirden önünü göremiyor.
çok verimli bir bölüm oldu. demini aldıkça iyileşen bir program.
41:00 Bu muhaddislerin hadis peşinde koşmalarına benziyor. Mesela hadis peşinde koşsak ve "Cömert olmak güzeldir." diye bir hadis bulsak bu usûl açısından neyi değiştirir? Bu zâten bizim böyle bir hadis olmadan da ulaşabildiğimiz bir esas. O yüzden hanefîler daha teorik düşünebildikleri için bu tarz gereksiz mâlûmâta itibâr etmemişlerdir.
Videodaki örnek için de bir gün önce olsa nolur sonra olsa nolur? Neyi değiştirir?
Erik var -üzüm var -ceviz var. AYVAYI yemek te var. 😜
möderatör kadın muhabbete katkı veremediğinden anlatıcı tam açılamıyor ..yanına bir sohbet arkadaşı gerek. adam resmen kendi sorup kendi cevaplıyor :D
Harika bir program
Emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum
Bu konular üzerine ele almıştı
tekrar tekrar dinleyip notlar aldığım hâlde
Bu program daha da farklı katmanlara ulaşmaya vesile oldu
Şaşırma hayret ile takip ediyorum
İlmek ilmek işleniyor tekrar tekrar cok cok teşekkürler
Yüreğinize
Emeğinize sağlık 💐
Ahmet Arslan hocayı davet edin lütfen 🙏🏻
Çok bilmişlik yapıyor Ahmet Arslan..
Gelmesin
Ahmet Arslan' a bu kadar haksızlık etmeyin..
İnançsız insan mı olur?
Teşekkür ederiz Dücane hocam...
Ducane Bey, 57. Dakikada 1+1 konusunu acikladi: ""matematite 1+1=2 eder, ama metafor olarak 1+1=1 eder" . Ducane Bey'in metafor yorumlarına katılıyorum. Fakat 1+1 =1 icin bir açıklama daha olabilir: mantiktaki Boole cebirinde (bilgisayar mühendisliğinde de çok kullanılan, o nedenle mühendisllerin de bilmesi beklenen Boolean cebirinde) 1+1 =1 . Yani 1=Dogru 0=Yanlış + ise "veya" demek.. Sonuçta 1+1=1 , yani Dogru + Doğru = Doğru
Sevgi ve saygılarımla....
1:06:55 Bu sahanın uzmanları dünyadan habersiz, haberi olanlar kendi değerlerinden habersiz.
Bir insan bu kadar mı güzel güler Allah sağlık sıhhat versin canım hocam
Fevkalade bir söyleşi. Aklınıza sağlık.
Hocam sizi dinlemek ve feyz almak çok güzel bir duygu
Bir düzeltme yapmak lazım Niyazi Mısri Hazretleri Bursalı değil malatyalıdır ancak uzun zaman Bursa’da yaşamıştır.
dücane hoca varsa bloomberg bile izlenir
47:57
Âlim başka Ârif başka; İlim başka İrfan başka..Milletimiz, Alim olmasa da Âriftir..Dücane Hocamız bu birikimlerini bizlerle paylaştığı için ZARİF'tir..
Kendisine Allah Hayırlı Uzun Ömürler Versin inşallah..Hürmet ve Selam Ediyorum.
Emeğinize sağlık mutlulukla izliyorum çok çok uzun bölümler sürsün 🙏
Kimlik - Kişilik - Kendilik
Biz - Ben - Benden içeri
Birlik - Bireysellik - Varoluşsallık
İlim - İrfan - Erdem
Tez - Antitez - Sentez
Din - Bilim - Felsefe
Cehalet - Gaflet - Dalalet
bilim adamları bilgiyi miras bırakma erdemliliğinde bulunmuş çoğu zaman rasyonel değerliliği olan bireylerdir.bilgi ve deney geleceği konforlaştıran son derece önemli ve zahmetle oluşturulmuş durumlardır.en ideali bilgi ve ihlasın beraber oluşturulmasıdır.
21:35 Dücane der ki; 📌📌"Şimdi dolayısıyle biz bilmeyi doğasından, kendisinden dolayı istediğimizde onu satmayı düşünemeyiz."📌📌
(Ne güzel cümle kurdu derken kendini meth etmeye başladı, iyi mi?) Devam ediyor yüzüne gizli bir gülümseme vererek;📌📌 "Hakkaten ben yıllarca, işte 30'a yakın kitabım var. 30'lu yaşlardan beri çıkıyor herhalde kitaplarım. 30 senedir... Kitaplarımın satış kısmı, işte imza günlerine katılmak falan, bu konularda kusurlu oldum. Bunun için ayrı bir düşünme biçimi gerekiyor."📌📌Peh... 🤦♀️ Ah gizli kibir, gizlemeye çalıştıkça yüzündeki ifadeden ortaya çıkan kibir. Sunucu kadın da hayran hayran bakıyor.😕
Kibir seni neden rahatsız etti ki¿o da insan’a ait değil mi¿bilmenin doğası gereği kibir var olur..peygamber mi bu adam!kendince törpülemeye çalışıyor..sen ifşa edince mi bu görünür oluyor sanıyorsun?
Düşüncenin üstesinden gelemeyen
Düşünenin üstesinden gelmeye çalışır
Paul Valery
@@AliV. siz tüm bunları Dücane'nin düşündüğünü var sayın, ok. Adam okumuş, anlatıyor. Dücane düşünen falan değil, okuduklarını anlatan biri. Gerçek manada düşünen bazı filozofların fikirlerini alıp, bu fikirleri herkesin anlamayacağı ağdalı bir dille anlatıp, en sonunda da kendini en üst mertebeye yerleştiren tipik bir Türk insanı.
Şu adamı yüceltmeyi bırakın, hiç kimsenin düşünmediği, hiç kimsenin sormadığı orijinal sorularla kendinizi, bugüne kadar size öğretilenleri, yaşamı...vs. sorgulayın.
@@c.kara09
Büyük insanlar düşüncelerle,
Vasatlar olaylarla
Küçük insanlar kişilerle uğrasır
hiçbir düşüncenin 0 (sıfırı) olmaz
hiçbir mimari eserin de sıfırı olmaz
"sıkıysa sıfırdan bir mimari üslup yaratsın bakalım" demek gibi birşey bu. ya da..
"Tekerlek önceden keşfedildi, Dücane bugün arabasıyla hava atıyor, sıkıysa bugün başka bir taşıyıcı sistem bulsun"..
... ben sizi anladım : Hocanın uykusunu kaçırdıklarındansınız, düşünceyle başedemeyince düşünene saldırıyorsunuz...
Çok küçüksünüz (kusura bakmayın)
@@AliV. evet küçük insanlar kişilerle uğraşır. Burada Dücane bey diğer "kişilerin" cahilliği üzerinden kendine bir rol biçiyor; bilgelik rolü. Hani şu sayı olarak az bulunan, herkesin anlamadığı, anlamadığı için anlaşılamamaktan dolayı yalnız kalan bilge kişi Dücane küçümsediği kişiler üzerinden kendine rol biçiyor. Sizin de üstüne basarak söylediğiniz gibi kişilerle uğraşarak kendini konumlandırıyor. Bilin istedim.
Ben burada kişi hakkında değil, kişinin psikolojisi hakkında konuşuyorum.
Siz gözü kör Dücane hayranları da; onu savunarak, onu anlayabilen az kişiyiz psikolojisi üzerinden kendinize ayrıca rol biçiyorsunuz; bilginlik rolü.
Çooook teşekkürler Sayın Hocam. Bu nasıl bir bilgeliktir? Nutkum tutuldu.
Peki Sokrates ‘i bilgin yapan özellikler nedir?
Dücane hocayı zaten biliyoruz da Pınar Erbaş'ın ilk 1 dakika 17 saniye itibariyle akıcı ve duru bir Türkçeyle harikulade program açışını takdirle ve hayretle izledim!
Şöyle de farkı açıklayabiliriz sanırım. Bilgin hardware, bilge ise software işiyle ilgilenme durumundadır. Bir başka örnek; bir fizik profesörü alimlik yolunda, öğretmen ise bilgelik yolundadır.
Muhteşem , hazlar icindeyim) teşekurler .
Bize bilmediğimizi öğreten Rabbime hamdolsun.
programın, bayanın ismi ne
Sunucu kadını değiştirir misiniz? Teşekkür ederim.
Kimlik, kişilik, kendilik
Halk, hak, hakikat
Bilgiç, Bilge, Arif.
Ya bu nice yaşamaktır ...
1:06:40
Selamlar.. Sarı bir kalem, kırmızı bir kalem, turuncu bir kalem gibi 1+1=1 metaforu çocuklara anlatılabilir.. Sonuçta iki kalem de bir kalem yapabiliyor. Tıpkı iki farklı düşüncenin doğru ve yanlıştan soyutlanarak yeni bir düşünce yapması gibi..
Çok iyidi
Video başlıklarına kaçıncı program olduğunu koysanız çok iyi olur
Merhaba. Bilmenin 4 aşamasından bahsedebilirmiyiz burada acaba.
1.Bilinçsiz ve yeteneksiz (örnek bir bebek araba kullanmayı düşünmez bile.)
2.Bilinçli ve yeteneksiz ( farkındalık-örnek çocuk büyümüştür ve araba kullanmanın faydalarının farkına varmıştır.)
3.bilinçli ve yetenekli ( örnek çocuk araba kullanmayı öğreniyordur ve bu yolda kendini geliştiriyordur.teorik bilgiyi almıştır pratiğini geliştirme yolundadır.)
4. Bilinçsiz ve yetenekli ( örnek artık vücut arabayı otomatik kullanıyordur. Araba kullanması için debriyajı ne kadar bırakıyorduk, gaza ne kadar basıyorduk diye düşünmez. Otomatik olarak yapar.)
Yunus emre için özel bi program gelmez mi
Dücane hoca iyi ki var
dücane hocama bi soru sormak istiyorum cehalet tercih midir kader mi?
Şu adama metaforun ne olduğunu açıklattıran hayat bize neler yapmaz yazık ya :d
Maalesef 😔
Efsane devam ediyor
1:04:34 bilmekten tanıma kısmına geçerken kapitalist sistemin emirleri çat diye kesiyor Dücane'nin sözlerini.🤦♀️
Bu nice okumaktır'daki "okumak"; anlaşıldığı kadarıyla "İkra", "اقرأ", "Recite" anlamında kullanılmış Yunus tarafından zannederim.
Müthiş bir programdı, teşekkürler
Çok güzeldi teşekkür ederim.
Ejder nerdesin
Ejder uyuyakalmış.
Ejder bizi terk etti..😔
İşe girmiş de olabilir 🤔
Dücâne Bey cehl-î mî'kâbtan, bir evvelki programda da nepios'tan bahsetmedi.
Bilmek üzerine 16:55
İnsan doğası gereği bilmek ister mi 17:21 🙂 baya güldüm 17:21 sonrasına
Mecburen yürümeyi öğrenir.....
01:38:06 harika
Teşekkürler dostum
Harikulade
Harika 💜👏
Erik dalına çıkmakla bilgiye ulaşmak istemişYunus.Bilgiye ulaştıkça artık ben bildim demiş.Artık üzüm yediğini sanmaya başlamış.Kibre kapılmış.Lakin yeme cevizlerimi diyen bostancının sesini duyana kadar.Çünkü bostancı erik ağacını bilmez mi?Yunus un halini görmez mi?İn Yunus in !Öp babanın elini, demiş oldu bostancı baba.
Teşekkürler
Cehl-i basit bir şeyi bilmediğini bilir. Cehl-i mürekkep ise bir şeyi bilmediğini bimediği gibi, bir başka şeyi de bilmemektedir. 'Cümbüş' e ' tar ' diyen biri cümbüşü bilmediği gibi tarı da bilmediğini bilmemektedir. Cehl-i mürekkebe bir şey öğretmek iki kere daha zordur. Önce tar dediği enstrumanın tar olmadığını, sonra cümbüşün ne olduğunu anlatmak deveye hendek atlatmak gibidir. Bir de Cehli mikap var. Verdiğim örnek cehl-i mikap oluşumu ortaya koymakta.
Dücane bey neden hiç uzakdoğu felsefesi veya dinleri hakkında hiç konuşmuyotsunuz dünya sadece eski yunan felsefesi veya batı felsefesinden mi teşekküldür?
Hocam, Felsefenin temeli Yunan.
Sakal sekli on numara dayinin
19:26 Arzulamanın mutlak bilinçli olduğu ve tecrübe edilmiş bir hazdan doğduğu pek aklıma yatmadı. Belki yanlış yorumladım. Örnek:
Ben hiç paraşütle atlamadım. Bende nasıl bir haz uyandırır bilmiyorum. Mantığım bana bunun tehlikeli olacağını söylüyor. Ama atlayanların heyecanını görünce istemsizce bunu deneme arzusuna kapılıyorum. O halde ben yok muyum? :)
Ìstiyorsun yani .
@@ademdedem8166 "Büyük aşklar yolculuklarla başlar ve serüvenciler düşer bu yollara ancak." derken Ahmet Telli'nin serüvencisi bilinmeyeni istiyor mu? yoksa arzuluyor mu? Bilinmeyene doğru yolculuğa çıkmak için istekten fazlası gerekir diye düşünüyorum.
Hızı 1.5 a almadan dinlenmiyor
ya anlatanın ağzının şapırtısı duyuluyor ve cok rahatsız edici tiz seslere bir çözüm bulun !
Dücane hocam cevizin kabuğunu kırıp özüne inme cesareti gösterdin bence artık gece kondu itirafını yapalım 😊
Hocam ıhlamur gibisin demlendikçe tat veriyorsun. 😘
Anlattı anlattı anlattı. En sonunda kendini ceviz yiyenlerden yani bilge olanlardan ilan etti. Bırak da ona biz karar verelim yahu.
Hanım kızımızı bu programdan kurtarmalısınız. Yazık oluyor kendisine de programa da.
Niyazi Mısri Malatya’lı hocam, yapmayın
Sunucu acil değişmeli
Ne hikmetse, öğretmenlerin bir kısmı, bilgelik yolunu seçmek yerine, bilgiçliği yeğlerler
metafor nedir bilen var mı?
İnsanlar bilmeyi istemiyor önermenize katılmıyorum. Bence herkes bilmek ister. Bilme isteği herkesde vardır, fakat neyi bilmek isteyeceği kişiden kişiye değişir.
Dücane insanlar bilmek istemiyor derken, insalar hakikati aramıyor demek istiyor sanırım. İnsanların çoğu hakikati aramaz. Ama her insanın en azından yaptığı iş hakkında olsun, dinlediği haberden olsun, kendince yaptığı en İlkel çıkarım bile bilme isteğinden gelir.
Dücane hoca konuştuğu kavramları ve olguları bence hakkıyla idrak etmiş değil. Yani ortaya etkili bir felsefi görüşler demeti çıkaramıyor maalesef
Ceviz yiyen bilge, ölümün dört rengindeki siyah ölüm ile yüzleştiğinde kendisini metaforla ifade eden dervişe , şaire dönüşür.. Yunus Emre , Mevlana vs..
Dücane hocaya selamlar...
Dücane çok retorik çok entelektuelize çok eytişimsel konuşan biri.karsisindaki güzel kadının onu anladığını sanmıyorum.ducaneyi dinlemek emek ister.herkes anlayamaz onu maalesef gerçekçi olmak gerekirse
muhteşemdi
6:48 pınar hanım böyle güzel ve delici bakarsanız karşınızdaki nasıl rahat konuşur. adam dikkati dağılmasın diye hep yere baktı.
Tamam da, bilge nin kimliğini bırakında gilgeler belirlesin bilge masa başında bilinmez ve da belirlenmez
"Hoca kendini övdü." diyenleri anlayamıyorum. Baştan sona dikkatle dinledim. Bırakınız kendi övmeyi açıkça söylemesini, ima dahi etmiyor. Siz nasıl dinliyorsunuz? Önyargılı mısınız?
Bu adamın tarzı bu; diğerleri üzerinden kendini konumlandırmak.
Pınar hanım ile olacak program değil bu konular ağır hanımefendi fazla güzel. Hocanın kafasını karıştırmaktan başka ile yaramıyor maalesef. Hocanın yalnız TH-cam videoları daha güzel.
Gene doyduk😊😌
Dücane dostum yahu bu konuşmanı bir değiştir.... Bu yavaşlık... bu dramatize haller... cidden bayıyor dostum... Ahmet hocadan ders almanı tavsiye ederim.... seni izleyecek insanlar gençler ise onlar zaten hızlı anlıyor... yaşlılar ise zaten biliyor... hızlan dostum çok hantal konuşuyorsun.... bırak bu tiyatroyu... gerçekten çok zevksiz seni dinlemek... anlattıkların güzel ama anlatımındaki yavaşlık ve teatrellik cidden her şey bozuyor...
💐
Sunucu felsefe açısından sıfır, neden konuğun sahip olduğu niteliğine göre Moderatör yok karşımızda. Sporcuya spordan anlayan moderatör yada sunucu yok, iletişim okumuş o herşeyden anlarmı sanıyorsunuz yoksa izleyiceler önemsizmi. Güzellik yetmez bence bilgili sunucu ve moderatörde, konuklar kadar önemli...!!!
🙏🌹💜
Şu ilim ilim bilmektir 'in yorumunu her dinlediğimde Allahuekber diyorum ya :D Neden? Yine hocanın söylediği gibi kendi kültürümüzdeki eserleri anlama, aktarma ve bilme konusundaki yetersizlik ve tembelliğimize, k.bakmayın lanet okumak istediğimden. ilk dizedeki yorum farkına bakar mısınız? Arkasındaki düşünsel emeği sadece hayal edebiliyorum. Tabi büyük oranda yanlış şekilde:).
ya hu şu logodaki 1 lerin simetrik olmaması beni deli ediyor :)
BOŞVER TAKILMA ONLARA 😅SONRA SAFIYE GIBİ OLURSUÑ 🤔ALLAHTAN BAŞKA KIMSE HIÇBIRŞEYİ DÜZGÜN YAPAMAŹ ALDIRMA 😥KEŞKE TEK SORUNUMUŹ LOGOLAR OLSAYDİ💖🤲👍🥜🍐🍎🌮🥚🥗🍪☕🍯🎶💸
Dizayn harikası o, şekli bile içeriğine ilişkin ipucu veriyor.
@@nihilumnihil3794 şayet rahatsızlık şeklinde bir durumsa yaşanan, sanatsal bakışın ve estetik algının geliştirilmesi bu yönde çözüm olabilir diye düşünürüm. Ayrıca özellikle bu logo için söyleyebilirim ki, konusunun içeriğine çok uygun tasarım olmuş. Bahsettiğiniz şeylerle ilgili bilgi verebilir misiniz ?
@@nihilumnihil3794 hiç yok.
Tasarımcı olduğum için konuya çok uzak değilim :) Tasarımı da eleştirmedim sadece geyik yapıyorum. Ama gerektiğinde tasarım ve estetik ölçülebilir konulardır ve gerçek şu ki işinin ehli bir tasarımcı avama karşı istediği işi yükseltip istediği işi gömebilir. Ama ne gerek var. :) (Bu arada kimseye avam demedim yanlış anlaşılmasın.)
Kısaca;
Bildiğini bilenin arkasından gidiniz,
Bildiğini bilmeyeni uyarınız,
Bilmediğini bilene öğretiniz,
Bilmediğini bilmeyenden kaçınız.
Dücane hocam.. yaniniza daha olgun, kafasida dolgun birini koyamadimi bu televizyoncular.... sizin yaninizda çok taze (siz sığ anlayın) kaliyor bu abla
❤👏❤👏👏
Cagimizin Herakleitos'u....Çok büyük bir filozof. Allahu aqbaaar 🤣
🙂
|3-2|=|4-3|