11.56'da ilker hocanın konuştuğuna eminim ama nedense gibi'den yılmaz'ın "NASIL TÜM KADINLAR HAKLI OLUM! TANIŞTIĞIN TÜM KADINLARLA AYNI FİKİRDESİN" dediğini duydum gibi
ekonomik gelişme konusunda nasıl ki gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkelerde kıyaslanmıyorsa çoğu konuda da bu durum söz konusu. türkiye gibi gelişmekte olan, benzer nüfusa sahip ve hatta karşılaştırqcağınız konuya göre farklı parametreleri benzer (örn:sanayileşme vs) olan ülkeleri karşılaştırmak ancak düzgün fikir verir.
Burada videonun sonundaki yön konusu önemli. Çin ve Güney Kore'nin bir başarı hikayeleri var ama hedefleri bizimle aynı değil. Dolayısıyla hedefleri aynı olmayan ülkelerin bu konudaki istatistik trendlerini karşılaştırmak anlamlı sonuç çıkarmaz.
istihdamdaki kadın ve erkek oranın eşitliğine çözüm için Norveç'in metodu örnek olabilir. Babalar da mecburi doğum izni kullanıyor. Bu da istihdam yaratılırken ''doğum iznine çıkar ve bir süre verim alamam'' düşüncesi ile kadının erkek ile aynı niteliklere sahip olsa bile tercih edilmemesinin önüne geçiyor ki kadınların erkeklere çalışma oranı yüzde seksenler civarı. Yani bu metod her yerde genel geçer uygulanılabilse bu oran 1'e 1'e epeyce yaklaşabilir.
I absolutely love this series! Not only is the information interesting, valuable and appreciated but the love/hate relationship between Aydın and İlker is a joy to watch! Thank you 🙏🏽
Kadınlarla ve feminizmle ilgili kendi kendinize kurup kurup linç gelecek diye korkmak yerine, sorunlarınızı çözmek için belki de bir feminizm serisi yapmalısınız. Prof. Dr. Gülsüm Baydar ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz- O kabul eder mi bilmiyorum ama belki uygun bir isim tavsiye edebilir en azından.
Cok guzel program. Turkiye’de kadinlar ve erkekler arasinda is gucune katilim ve hayatin geri kalaninda inanilmaz farklar var. Ne zaman o farklar kapanmaya baslar o zaman bir yerlere gelinir.
Ev hanımlarının erkeklerden daha muhafazakar ve kadın haklarına daha uzak olmasını çok eksik yorumladiklarini düşünüyorum.Aylak damlada bu konu kızılcık şerbeti üzerinden işleniyor ve çok iyi açıklanıyor
Şunu incelediniz mi bilmiyorum annenin ebeveynleri genelde babanın ebeveynlerinden çoğu zaman daha eğitimli oluyor çünkü özellikle Anadolu’da ve bir üst nesilde ancak belli bir düzeyde eğitim görmüş ve ekonomik sıkıntıları aşmış bir aile kızını okula göndermeye istekli oluyor ancak erkek çocukları için böyle bir kural yok. Hal böyleyken öz. x ve y kuşağında anne tarafı ile baba tarafı arasında bu farkı çok net gözleyebilirsiniz.
Aydın beyle Sapanca’da otelin spor salonunda karşılaştım. Mesleki bir kongre için orada olduğum için kendisi de tanıdık hissedip tam da kim olduğunu çıkaramayınca meslektaş sanıp “tanışıyor muyuz” diye sordum. Bi kaç dakika sonra hatırladım tabi flutv’den tanıdığımı. Neyse utandırıcı bir anı oldu. Selamlar 🖖
Güzel bir bölüm geri gelmesine sevindim. Kadınlarda eğitim oranının artmasının en önemli sebebi imam hatipler. Ve örtülü insanların üniversiteye girebilmesi. Ve örtülü insanların eğitim oranı artarken Erdoğana oy verme oranı düşüyor. Yani özetle eğitim hakkı engellenmeyince halk doğru kişileri seçiyor 🎉
Önce Şahika'nın sonra Peyote'nin işletmecisi olarak hayatımda çok önemli bir yer tutmuş olan Hakan Orman'a aşırı aşırı benziyor Aydın Bey...ps: sonunun benzememesi tercihimdir.
oradaki mantik da su diye biliyorum: islerin cogunlugu ortalama bir insanin zeka ve beden gucu ile yapiliyor ise; dogustan kadin ya da erkek arasinda bu anlamda bir fark yok. toplumsal ve kulturel bazi kaliplar yuzunden kendi hayatlariyla ilgili karar alamadikca makas aciliyor. calisacak kisileri belirleyen mekanizmalar da onyargili davranmadikca bu durum degisebiliyor. adaletli olmak ve gelismeyi istiyorsak bu bir gereklilik.
@@YEC4647 heryerde eşitlenmezse hayatın geneline nasıl uyarlayacağız bu fikri bilemedim. yapılan işin etki alanını nitelikli şekillerde yapıldığı zaman hayata olumlu etkileri hepsinin ekonomiye katkısı ya da toplumsal iyileşme gibi binlerce spektrum var. illa 3 erkek ise 3 kadın da alınacak aynı iş yerine gibi bir mantık ile yola çıkmak değil de şöyle düşünelim sürekli bir tarafın domine ettiği bir sektörde diğer cinsiyetten birini görüp bu nasıl yapacak bu işi gibi bir yanlış önyargıya açığız. bunun da bir sürü olumsuz sonuçları oluyor. ama siz tam olarak neyi kastediyorsunuz ben anlamadım tekrar ama her işi mi diye yazıcaksınız diye korkuyorum🤣 mesela hangi meslek grubunda da eşitlenmesi size mantıksız geliyor açıkça yazın
@@aycakratos0 ıdfrurıv. Bana mantıksız gelen meslek gruplarından bazılarını sayabilirim. Mesela askeriyede kadın asker alınmasıyla ilgili bir problemim yok, ama Hollanda gibi ülkeler ordunun yüzde ellisinin kadın olması gibi hedefler koyuyorlar. Bence bu gibi misyonlar açık verimlilik problemlerine yol açacaktır. Yada mesela lağımda, inşaat sektörünün amelelik kısmında gibi pozisyonlarda kadınların çalıştırılmasını destekleyemem. Şahsen sevdiğim saydığım kadınların kenef temizlemesini tasvip etmemi beklemeyin benden. Umarım daha anlaşılır olmuştur.
@@YEC4647 e insan olan herkes haketmiyor bazı işleri ama birileri pis işleri yapmadan da dünya dönmüyormuş gibi bir düzen var ya da o kıyamadığımız insanlar o işlere mecbur kalıyor malesef. ben arkeoloğum güneş altında çalışmama babam kıyamazdı. bu beni sinirlendiriyordu benim erkeklerden neyim eksik diye. o acıyı çekmeyi haketmekle alakalı da değil ama ben dayanıklı olmam sayesinde çok şey katabildim yaptığım işe de kendi hayatıma da. beni birileri sakınsaydı ben kim olurdum bilmiyorum ama üzerimde öyle bir kontrol olmadığı için daha içim rahat. kazılarda kadınların olmadığını da düşünemiyorum. ama mesela toprak daha iyi görünüyor diye kazılan alanın üzerine gölgelik yapmamayı anlasam da kazıların yüzde doksanı iki metre kenara da bir gölgelik alan oluşturmuyor çalışanların sağlığı için. millet öle bayıla çalışma şartlarına ayak uydurmaya çalışıyor. her iş özelinde devasa problemlerle doluyuz valla konuşa konuşa çözülmesini umuyorum bir günde de olmuyor tüm iyileştirmeler.. göreceğiz
8 หลายเดือนก่อน +3
Bir dahakine grafikleri biraz daha uzun gosterseniz olmaz mı? İnceleyemeden geçiyor. Aydın Bey'in yüzü o kadar da önemli değil bence.
Bu bölümde İlker çokomelli bir konuya değiniyor. Konda verilerinin diğer ülkedeki benzer verilerle de karşılaştırılması lazım. Konda da benzeri uluslararası kurumlarin (örn UNESCO ya da UN Woman) verilerini önemsememiş gibi.
Aydın Bey hiçbir zaman belli bir yerde kadınlar veya erkeklerin daha fazla olduğuna dair kanıt yok diyor fakat savaş sonrası dönemlerde yeni doğumlarda erkek bebek doğumunun daha fazla olduğu gözlemlenebilen bir şey. zaten aksi halde uzun vadede kadın-erkek nüfusunun birbirini dengelediğini göremeyebilirdik. Merak edenler savaş sonrası doğan çocuklarda erkek oranının yüksek olmasıyla ilgili "the returning soldier effect" fenomenini araştırabilirler.
Gülten Kazgan'ın yirmi yıl önce belki Cumhuriyet'te bir yazısı çıkmıştı, 2. sayfada. Hasta çocuk da büyür, hasta toplum da büyür., dünyanın her yerinde organik varlık olan toplum mutlaka büyür. Başka ülkelerle karşılaştırmak önemlidir. Tabii toplumlar arasında farklılıklar var ama benzerlikler de çok. Farklılık karşılaştırmayı niye engellesin. Bu çok önemli bir konu. Bir de dünyada erkeklik krizi hakkında uzmanlarca konuşmalar yapılsa iyi olur.
@@auroraborelaris biliyoruz önce çekildiğini ama bu seçim öncesinde nede sonrasında program yapmaya cesaret edemedi konda hatta anket bile açıklamaktan korktu açıklamadı.
Programın tamamını izlemeden yazıyorum, belki devamında değişmiştir bu durum ama dayanamadım yazıyorum. Başlar başlamaz Ebru, Yaren iyi ki burdalar da erkek erkeğe kadınları konuşmayacağız diyip, Ebru’ya ee Ebru ne diyorsun dedikten sonra hala Ebru’nun sesini duyamadım 😂
1)Neden ideal dunyada bile cocuk dogumunda erkeklerin is gucunden dusme durumunu goz ardi ediyorsunuz “E kadin dogum yapmayacak mi”uzdu. Cocuk bakiminin artik her iki ebeveynin gorevi oldugu anlasilmali. 2) “Turkiye cok iyi yone gitmiyo, iyi yone gidiyo” peki neden cok iyi yone gitmiyo ve sadece iyi yone gidiyo olmasini guzelliyoruz? 😊 3) bu datalarin linkini paylassaniz herkes de incelese keske
Böylesine ciddi bir konuyu sürekli anlam veremediğim şakalarla sulandırmak saygısızlıktır. Eğer ki güldürmeyi amaçlayan bir kanalsanız böyle bir konu üzerinden şaka yapmayın.
Çocuk yapmak çalışmaya engel değil kaldi ki çocuk sadece kadına ait bir sey değil, işten uzak kalması birkaç ay resmi verilen izin ülkemizde doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 hafta. Toplamda 4 ay yalnızca. Sorun toplum yapısında kadıni anne olarak tanımlayıp bakım yükünü tamamen kadınla özdesleştirmek. Devletin de kadını istihdam içinde tutmak için politikalarının çok zayif olması ve ataerkil kalıplara bağlı olması. Bunlarla ilgili türkçe feminist literatürde oldukça yoğun çalışma var. Aydın Bey in de bazı bilgileri güncellenmeli. Günümüzde ev kadını demiyoruz evet, kamusal alanda çalışmayan kadın diyoruz.
Çocuk doğurmak ve bunun getireceği iş yükü azalımı patronlar için problemdir. Her zaman öyledir. Bu dünyada' da böyle. Bunun ön kabulü ile anlaşan şirketler var. Örneğin 2-3 yıl çocuk yapamazsın gibi. Burada en büyük problem erkeğinde aynı şekilde doğum iznine çıkamamasıdır. Çocuk kadına ait değil ise erkeğin de babalık izninin birebir olması lazım ki patronlar spesifik olarak kadınlara kötü yaklaşmasın bu konuda. Kamusal alanda çalışmayan kadın " ev hanımı" kalıbının tanımıdır. Yerine geçen bir sözcük değil.
@@yokitosama tabiki, çözüm önerilerinden biridir babalık izinleri, elbette olmalıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde vardır. Ancak kadına ve erkeğe eşit izin hakkı verildiğinde yapılan çalışmalar bu izin hakkını daha çok kadınların kullandığını gösteriyor bize. burada yine ataerkil yapı içinde kadının anne olarak tanımlanması durumu öne çıkıyor. Bu da tam bir çözüm değil. Önemli bir çözüm önerisi bakım hizmetlerinin kamusallaştırılmasıdır, piyasalaştırmadan. En geçerli çözüm bu gibi görünüyor. Yerine geçen bir sözcük değil evet pratik kullanımda. Akademik çalışmalar içinde çoğunlukla kamusal alanda çalışmayan kadın sözünü tercih ediyoruz. Ev hanımı yine evi kadınla özdeştiren ve bunu yeniden üreten bir kalıp olduğu ve kadının bir şey üretmediğini ifade ettiği için. Ama öyle değil elbette.
28:34,, sizin ofise gelen kızların arkasını anneleri topluyor. Onların evden çıktıktan sonra odalarına ve banyoya bakarak anlayabilirsiniz. Neden hiç görüntü yönetmeni, iyi bir fotoğrafçı olamadıklarını da...
Kadınlar ve istihdama katılım konuşuluyor, dünya menapoza geçiş yaş ortalaması 45-55, bu ortalamanın Türkiye’de 46-48 aralığına düştüğü yazılıp çiziliyor. Bir de perimenapoz dönemininin hiç bilinmeyen bir süreye oturduğunu ve kadının bu dönemde içinden geçtiği fiziksel, zihinsel ve duygusal zorlukları, ya buna rağmen aynı tempoda çalışmaya devam etmelerine, ya bu yüzden iş hayatında geri düşmelerine ya da bu yüzden iş hayatını değiştirmek ve kendilerini geçtikleri döneme göre yeniden yaratmak zorunda kalmalarına ne zaman değinilecek? Kadının yaşam süresi beklentisinin 80 olduğunu düşünersek bu durum dikkate değer değil mi? Bu istatistiklerin kadınlar tarafından yorumlandığı bir tartışma da izlemek isterdim, artı İlker Canikligil 🤓
Mahalle baskısı olan eski toplumda, toplumsal statülerini ve saygınlıklarını kaybetmemek için, ahlaksız insanların birbirini ahlaklı olmaya zorladığını farkettik. Şimdi mahalle baskısı kalktı ve geriye sadece ahlaksız insanlar kaldı. Yolsuzluğun, hırsızlığın bile normalleştiği, toplumsal tepkilerin sıfırlandığı bir ülke. Şimdi toplumsal rolleri, görevleri, değerleri, cinsiyetleri, cinsiyetsizliği tartışıyoruz. İnşallah mahalle baskısı gibi sonuçlanmaz. Çünkü özünde cehalet ve ahlaksızlık olan bir toplumda tarihsel süreçte oluşan mekanizmalarıda ortadan kaldırarak toplumu başıboş bir insan sürüsüne çeviriyoruz.
Bir tanıdık kadın anlattı. Eşi aniden beyin kanaması geçirip öldü. Kadın genç güzel eğitimli varlıklı biri. Kızını büyüttü. Çevresine artık kafa dengim bir adamla evlenip tarihi turistik mekanlar romantik güzel yerlerde gezip tozmak ve akşamları sohbet etmek istiyorum demiş. Arkadaşları bir tanışma ayarlamış. Adam bir holdingin CEO suymuş. İyi bilindik bir ailedenmiş. Lüks bir ortamda akşam yemeği yemişler. Ha bu arada adam da dulmuş. Adam demiş ki : aslında ben tek başıma gayet iyiyim. Karışanın görüşenim yok. Evde hizmetçi aşçı var. Ama el elin eşeğini ıslık çalarak ararmış. Gömleklerim yarı ütülü, çoraplarım yanlış eşleşmiş. Bunları ayarlayacak biri lazım. Bir de arkadaşlar artık yaşlandın sana bakıp göz kulak olacak biri lazım diyor. "😮😅
istatistikler çok şey anlatiyor gibi görünüyor ama aslinda ne anlamak istiyorsan onu anliyorsun bazi durumlarda mesela beyefendi sürekli boşanan erkeklerin tekrar evlendiğini ama kadinlarin evlenmek istemediğini söylemiş belki de evlenememiştir bu çok muhtemel çünkü 60 yaşında dul kalan bi kadının evlenmesi çok zor 60 yaşında bi erkekte ise bu durum pek geçerli değil
İlk 5 dakika İlker'in gol atması. Biz Türkiye'yi Türkiye ile kıyaslıyoruz (!) bi iş yapıyorsunuz oturup bi zahmet yurtdışı verilerini de ortalamasını alın hattaa bir iki tane ortalama lazım. Programın devamına hevesim kalmadı...
ilkerin hem nerd hem mustafa'yi bullylemesi olmasi cok komik bir durum. gelen istatistik mustava sevenin soyledigini kanitlar nitelikteyken, o boylece cokmus oluyor falan diyor :)
Merak ettiğim tek şey ve kimsenin dillendiremediği konu kadınların 20 yıl civarı boyunca genelde kime oy verdiği? Alttan anlatmak istediğiniz konu bu ama açık olarak dile getirmediniz.
📉📊📈 Aydın Bey’in son programı olması muhtemel. Programın başındaki Romanya meselesinden sonra takip ciddiyetimi yitirdim… Gergin, agresif… Niceliksel değerler nitel yorumlamayla anlam kazanır. %3’ten %5’e çıkan bir ortalama bir “anlam” ifade eder. Yorum gerekir.
ayrica modernlik mayo giymek değildir. isteyen mayo giyebilir demektir. yani sorulari mayo giyer misiniz yerine bu evde mayo giyilebilir mi diye sormak lazim. ornegin kendi cinseyitimle cima eylemeden de pro-lgbt olabilirim dimi?
11:55 mustafa hocam seni severiz hoşsun falan ama gerçekten hep tribüne oynaman cidden sıktı :) tamam tamam, en çok sen kadınların hakkını gözetiyor, önemsiyorsun...
40 yasinda çocuklu bir yöneticiyim, haftasonu ütü ve temizlik yaparken sizi izledim. Daha ne diyeyim😅 mükemmel bir programdi🎉🎉🎉
Enteresan bir programdı 😅 çalışan kadın olarak lavoba -wc -banyo temizliği yaparken dinlemeye çalıştım 😂
Çalışmayan bekar bir erkek olarak, kahvaltımı hazırlarken dinliyorum. :)
50 dakika aydın bey'in top çevirmesini dinlemeye geldim
dinlemeye geldim dendigine gore belli ki socrates de izleniyor:)
Öndeyiz knk
Anlat bakalım sen seversin falcılığı
Adeta modern bir Süleyman Demirel
bir istatistik manyağı olarak kanalın en sevdiğim programı
11.56'da ilker hocanın konuştuğuna eminim ama nedense gibi'den yılmaz'ın "NASIL TÜM KADINLAR HAKLI OLUM! TANIŞTIĞIN TÜM KADINLARLA AYNI FİKİRDESİN" dediğini duydum gibi
İlkkan 7nci vs. Mustafa 7
14:03 Yine Mustafa Bey'in kaçırılan ve Orta Çağ taverna müziği eşliğinde Hobbit çayırlarında sonsuzluğa doğru giden harika bir esprisi...
Çok güzel bir bölümdü, İlker hoca gırgır yerine Aydaki Adam' daki hali olsaydı daha detayına inebilirdi bence
bayılıyorum bu tarz istatistiklere
Çok öğretici ve eğlenceli bir bölümdü.
bu bölümü çok sevdim, çok daha samimi
Daha çok bu programdan istiyorum. Aydın Bey ve Konda çalışmaları çok iyi.
11:55 ohh bee! Ilker hocam cok hakli.
ilk defa ilker´e katiliyorum uluslararası karsilastirma konusunda
ekonomik gelişme konusunda nasıl ki gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkelerde kıyaslanmıyorsa çoğu konuda da bu durum söz konusu. türkiye gibi gelişmekte olan, benzer nüfusa sahip ve hatta karşılaştırqcağınız konuya göre farklı parametreleri benzer (örn:sanayileşme vs) olan ülkeleri karşılaştırmak ancak düzgün fikir verir.
Burada videonun sonundaki yön konusu önemli. Çin ve Güney Kore'nin bir başarı hikayeleri var ama hedefleri bizimle aynı değil. Dolayısıyla hedefleri aynı olmayan ülkelerin bu konudaki istatistik trendlerini karşılaştırmak anlamlı sonuç çıkarmaz.
Teşekkürler, emeği geçen herkese teşekkürler
cok severek izliyorum bu seriyi de, ancak bu programda belli bir grafik hakkinda konusurken grafigi gostermeniz mumkun mu? cok tesekkur ederim.
Özlemiştik Aydın Bey’i. Merakla dinliyoruz!
İlkerin halktan bu kadar kopuk olmasına her videoda kopuyorum.
Özellikle pazarlama alanında çalışanların favori programı olabilir. Teşekkürler, daha sık görmek isterim.
istihdamdaki kadın ve erkek oranın eşitliğine çözüm için Norveç'in metodu örnek olabilir. Babalar da mecburi doğum izni kullanıyor. Bu da istihdam yaratılırken ''doğum iznine çıkar ve bir süre verim alamam'' düşüncesi ile kadının erkek ile aynı niteliklere sahip olsa bile tercih edilmemesinin önüne geçiyor ki kadınların erkeklere çalışma oranı yüzde seksenler civarı. Yani bu metod her yerde genel geçer uygulanılabilse bu oran 1'e 1'e epeyce yaklaşabilir.
11:56 sonunda şu söylendi yıllardır bu anı bekliyordum.
I absolutely love this series! Not only is the information interesting, valuable and appreciated but the love/hate relationship between Aydın and İlker is a joy to watch! Thank you 🙏🏽
aferim en entelektüel sensin Türkçe içeriğe Nermin isminle İngilizce yorum yapıyorsun helal sana yusufi
@@The3harfli Why does this concern you?
@@nerminaltun because its fun
Aydin bey cok guzel anlatiyor😊
Bana bildirim düştüğü anda açtım ve 37 yorum olmuş. Maaşallah!
Kadınlarla ve feminizmle ilgili kendi kendinize kurup kurup linç gelecek diye korkmak yerine, sorunlarınızı çözmek için belki de bir feminizm serisi yapmalısınız. Prof. Dr. Gülsüm Baydar ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz- O kabul eder mi bilmiyorum ama belki uygun bir isim tavsiye edebilir en azından.
Cok guzel program. Turkiye’de kadinlar ve erkekler arasinda is gucune katilim ve hayatin geri kalaninda inanilmaz farklar var. Ne zaman o farklar kapanmaya baslar o zaman bir yerlere gelinir.
0:48 "her doğan çocuktan bir tanesi erkek bir tanesi kadın" aydın bey bu istatistiği de yanlış vermeyi nasıl başarabildiniz
Her 2 çocuktan biri mi demeliydi
@@osmanosman4734 bebeklere, çocuklara kız denir, kadın denmez.
@@karman79 sorduğum şey o değildi aslında. Her doğan çocuktan bir tanesi yanlis bir ifade.
merhaba video güzeldi teşekkür ederim akademiklink le aydaki adam ya da ortak içerik çekerseniz izleneceğini düşünüyorum sevgiler
Yemek yerken dinlediğim programın yeni bölümü. Rahatça yemek yiyebilirim 😅
istatistiklerden ziyade arada gelen soru ve yorumlar anlayis farkina dair daha cok fikir vermis
Kadınlar Çiçektir.
Kim ne derse desin ben Aydin beyin sohnetini dinlerim arkadas ya ... gelsin konussun
Ev hanımlarının erkeklerden daha muhafazakar ve kadın haklarına daha uzak olmasını çok eksik yorumladiklarini düşünüyorum.Aylak damlada bu konu kızılcık şerbeti üzerinden işleniyor ve çok iyi açıklanıyor
40:00 burada eksik bir soru var, eşi ev kadını olan erkeklere, kadınlar eşinden izin almadan çalışabilir mi diye de sormanız lazımdı
Şunu incelediniz mi bilmiyorum annenin ebeveynleri genelde babanın ebeveynlerinden çoğu zaman daha eğitimli oluyor çünkü özellikle Anadolu’da ve bir üst nesilde ancak belli bir düzeyde eğitim görmüş ve ekonomik sıkıntıları aşmış bir aile kızını okula göndermeye istekli oluyor ancak erkek çocukları için böyle bir kural yok. Hal böyleyken öz. x ve y kuşağında anne tarafı ile baba tarafı arasında bu farkı çok net gözleyebilirsiniz.
44:45
Aydın Erdem: "Hayatın bir gerçekleri var, pratikleri var.."
İlker Canikligil: "Bir de KONDA var"
😂😂
44:00 "veri ile algı hiçbir zaman tutmuyor..." hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken bir saptama. Tıpkı "çoğunluk herzaman haklı değildir" gibi.
Mustafa Seven haric.
Aydın beyle Sapanca’da otelin spor salonunda karşılaştım. Mesleki bir kongre için orada olduğum için kendisi de tanıdık hissedip tam da kim olduğunu çıkaramayınca meslektaş sanıp “tanışıyor muyuz” diye sordum. Bi kaç dakika sonra hatırladım tabi flutv’den tanıdığımı. Neyse utandırıcı bir anı oldu. Selamlar 🖖
"Hayatın gerçekleri var bir de Konda var"
2023 seçimlerinin özeti niteliğinde bu söz.
Güzel bir bölüm geri gelmesine sevindim. Kadınlarda eğitim oranının artmasının en önemli sebebi imam hatipler. Ve örtülü insanların üniversiteye girebilmesi. Ve örtülü insanların eğitim oranı artarken Erdoğana oy verme oranı düşüyor. Yani özetle eğitim hakkı engellenmeyince halk doğru kişileri seçiyor 🎉
harika bölüm.
Önce Şahika'nın sonra Peyote'nin işletmecisi olarak hayatımda çok önemli bir yer tutmuş olan Hakan Orman'a aşırı aşırı benziyor Aydın Bey...ps: sonunun benzememesi tercihimdir.
Gelişmiş ülkelerde doğum izni anne-baba arasında paylaşılabiliyor isteğe bağlı. Dolayısıyla ideal bir dünyada çalışan kadın ve erkek 1-1 olabilir.
Kesinlikle ya. Olmamasının tek sebebi sistemi kuran ve yönetenlerin hatası
Peki her iş grubunu eşitlememiz gerekiyor mu hocam, gerekiyorsa neden ve hangi misyonla ?
- Teşekkürler.
oradaki mantik da su diye biliyorum: islerin cogunlugu ortalama bir insanin zeka ve beden gucu ile yapiliyor ise; dogustan kadin ya da erkek arasinda bu anlamda bir fark yok. toplumsal ve kulturel bazi kaliplar yuzunden kendi hayatlariyla ilgili karar alamadikca makas aciliyor. calisacak kisileri belirleyen mekanizmalar da onyargili davranmadikca bu durum degisebiliyor. adaletli olmak ve gelismeyi istiyorsak bu bir gereklilik.
@@aycakratos0 Benim anlamadığım her meslekte neden eşitlemeye çalışıyoruz
@@YEC4647 heryerde eşitlenmezse hayatın geneline nasıl uyarlayacağız bu fikri bilemedim. yapılan işin etki alanını nitelikli şekillerde yapıldığı zaman hayata olumlu etkileri hepsinin ekonomiye katkısı ya da toplumsal iyileşme gibi binlerce spektrum var. illa 3 erkek ise 3 kadın da alınacak aynı iş yerine gibi bir mantık ile yola çıkmak değil de şöyle düşünelim sürekli bir tarafın domine ettiği bir sektörde diğer cinsiyetten birini görüp bu nasıl yapacak bu işi gibi bir yanlış önyargıya açığız. bunun da bir sürü olumsuz sonuçları oluyor. ama siz tam olarak neyi kastediyorsunuz ben anlamadım tekrar ama her işi mi diye yazıcaksınız diye korkuyorum🤣 mesela hangi meslek grubunda da eşitlenmesi size mantıksız geliyor açıkça yazın
@@aycakratos0 ıdfrurıv. Bana mantıksız gelen meslek gruplarından bazılarını sayabilirim. Mesela askeriyede kadın asker alınmasıyla ilgili bir problemim yok, ama Hollanda gibi ülkeler ordunun yüzde ellisinin kadın olması gibi hedefler koyuyorlar. Bence bu gibi misyonlar açık verimlilik problemlerine yol açacaktır. Yada mesela lağımda, inşaat sektörünün amelelik kısmında gibi pozisyonlarda kadınların çalıştırılmasını destekleyemem. Şahsen sevdiğim saydığım kadınların kenef temizlemesini tasvip etmemi beklemeyin benden. Umarım daha anlaşılır olmuştur.
@@YEC4647 e insan olan herkes haketmiyor bazı işleri ama birileri pis işleri yapmadan da dünya dönmüyormuş gibi bir düzen var ya da o kıyamadığımız insanlar o işlere mecbur kalıyor malesef. ben arkeoloğum güneş altında çalışmama babam kıyamazdı. bu beni sinirlendiriyordu benim erkeklerden neyim eksik diye. o acıyı çekmeyi haketmekle alakalı da değil ama ben dayanıklı olmam sayesinde çok şey katabildim yaptığım işe de kendi hayatıma da. beni birileri sakınsaydı ben kim olurdum bilmiyorum ama üzerimde öyle bir kontrol olmadığı için daha içim rahat. kazılarda kadınların olmadığını da düşünemiyorum. ama mesela toprak daha iyi görünüyor diye kazılan alanın üzerine gölgelik yapmamayı anlasam da kazıların yüzde doksanı iki metre kenara da bir gölgelik alan oluşturmuyor çalışanların sağlığı için. millet öle bayıla çalışma şartlarına ayak uydurmaya çalışıyor. her iş özelinde devasa problemlerle doluyuz valla konuşa konuşa çözülmesini umuyorum bir günde de olmuyor tüm iyileştirmeler.. göreceğiz
Bir dahakine grafikleri biraz daha uzun gosterseniz olmaz mı? İnceleyemeden geçiyor. Aydın Bey'in yüzü o kadar da önemli değil bence.
videoyu durdurup incelesen?
34:42 Anayasa 🤣🤣🤣
Aydın bey bu konuyu yeterince araştırmalı bence..
22:27 aydın beyin bakış hshdhshd
la cut yapın da sesin harmoniği/titreşimi bitmeden kesmek neyin nesi -30sn ye mi kazandınız..
Bu bölümde İlker çokomelli bir konuya değiniyor. Konda verilerinin diğer ülkedeki benzer verilerle de karşılaştırılması lazım.
Konda da benzeri uluslararası kurumlarin (örn UNESCO ya da UN Woman) verilerini önemsememiş gibi.
Aydın Bey hiçbir zaman belli bir yerde kadınlar veya erkeklerin daha fazla olduğuna dair kanıt yok diyor fakat savaş sonrası dönemlerde yeni doğumlarda erkek bebek doğumunun daha fazla olduğu gözlemlenebilen bir şey. zaten aksi halde uzun vadede kadın-erkek nüfusunun birbirini dengelediğini göremeyebilirdik. Merak edenler savaş sonrası doğan çocuklarda erkek oranının yüksek olmasıyla ilgili "the returning soldier effect" fenomenini araştırabilirler.
Ebru hanım neden ekran önünde değil? Konu bağlamında soruyorum
Bu konsepte bu adamın firması yerine tahminleri daha başarılı olan bir firma ile devam etmenizin daha isabetli olacağı görüşündeyim.
Gülten Kazgan'ın yirmi yıl önce belki Cumhuriyet'te bir yazısı çıkmıştı, 2. sayfada. Hasta çocuk da büyür, hasta toplum da büyür., dünyanın her yerinde organik varlık olan toplum mutlaka büyür. Başka ülkelerle karşılaştırmak önemlidir. Tabii toplumlar arasında farklılıklar var ama benzerlikler de çok. Farklılık karşılaştırmayı niye engellesin. Bu çok önemli bir konu. Bir de dünyada erkeklik krizi hakkında uzmanlarca konuşmalar yapılsa iyi olur.
Aydın'ın seçim konuşmaya cesareti olmayınca kadınları konuşalım demiş aferin aydo
programlar aylar önce çekiliyor. dün çekip bugün yayınlanmıyor
@@auroraborelaris biliyoruz önce çekildiğini ama bu seçim öncesinde nede sonrasında program yapmaya cesaret edemedi konda hatta anket bile açıklamaktan korktu açıklamadı.
@@onureskisehirli1414 yanlıs acıklamalar yapınca bir olup yuhalıyosunuz ki niye bi daha boyle bi topa girsin
Program yaklaşık 2 ay önce çekildi.
@@aydnerdem3780 isterse 3 yıl önce çekilsin bu seçim konuşmaktan kaçtığının gerçeğini değiştirmiyor
Aydın Erdem yine bilemedi... :)
Bu bölüm çok iyiydi, çok teşekkürler bilgiler için.
Yayınlanalı 29 dk olmuş. İzlemeden yorum. Tam bir kadın işi.
@@tovarishpikachuBunun peşine koşup hemen yorup yaparak kendine tatmin arayan kişiye ne deniyor peki?
@@tovarishpikachu 29. dakikaya kadar dinlediğim bölüm ve aldığım veri hoşuma gitti, onu yazdım. Yayının hepsini izledikten sonra daha da beğendim.
bana da sorar mısınız bu soruları
KONDA olmasa hayata tutunamaycaz, allah razı olsun jsfdkghdfjkg
yarenin anlattığı hikaye neydi öyle ya baba kızını hangi tip insanla evli görmek istiyor acaba
44:50 yarıldık 😂
30:11 sinirden camı çerçeveyi indirmelik bir hikâye
Programın tamamını izlemeden yazıyorum, belki devamında değişmiştir bu durum ama dayanamadım yazıyorum. Başlar başlamaz Ebru, Yaren iyi ki burdalar da erkek erkeğe kadınları konuşmayacağız diyip, Ebru’ya ee Ebru ne diyorsun dedikten sonra hala Ebru’nun sesini duyamadım 😂
28:51 Neden O’na sunu supursene dedin ❤
1)Neden ideal dunyada bile cocuk dogumunda erkeklerin is gucunden dusme durumunu goz ardi ediyorsunuz “E kadin dogum yapmayacak mi”uzdu. Cocuk bakiminin artik her iki ebeveynin gorevi oldugu anlasilmali. 2) “Turkiye cok iyi yone gitmiyo, iyi yone gidiyo” peki neden cok iyi yone gitmiyo ve sadece iyi yone gidiyo olmasini guzelliyoruz? 😊 3) bu datalarin linkini paylassaniz herkes de incelese keske
Böylesine ciddi bir konuyu sürekli anlam veremediğim şakalarla sulandırmak saygısızlıktır. Eğer ki güldürmeyi amaçlayan bir kanalsanız böyle bir konu üzerinden şaka yapmayın.
24:19 efenim o zaman Temizlik Avcıları izleyeceksiniz 😂😂
Videonun sonuna doğru erkeklere olan nefretim daha da arttı 😅
47. Dakika bir gerçektir. Ne kadar eleştirirsek eleştirelim bir gerçektir.
Çocuk yapmak çalışmaya engel değil kaldi ki çocuk sadece kadına ait bir sey değil, işten uzak kalması birkaç ay resmi verilen izin ülkemizde doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 hafta. Toplamda 4 ay yalnızca. Sorun toplum yapısında kadıni anne olarak tanımlayıp bakım yükünü tamamen kadınla özdesleştirmek. Devletin de kadını istihdam içinde tutmak için politikalarının çok zayif olması ve ataerkil kalıplara bağlı olması. Bunlarla ilgili türkçe feminist literatürde oldukça yoğun çalışma var. Aydın Bey in de bazı bilgileri güncellenmeli. Günümüzde ev kadını demiyoruz evet, kamusal alanda çalışmayan kadın diyoruz.
Çocuk doğurmak ve bunun getireceği iş yükü azalımı patronlar için problemdir. Her zaman öyledir. Bu dünyada' da böyle. Bunun ön kabulü ile anlaşan şirketler var. Örneğin 2-3 yıl çocuk yapamazsın gibi. Burada en büyük problem erkeğinde aynı şekilde doğum iznine çıkamamasıdır. Çocuk kadına ait değil ise erkeğin de babalık izninin birebir olması lazım ki patronlar spesifik olarak kadınlara kötü yaklaşmasın bu konuda.
Kamusal alanda çalışmayan kadın " ev hanımı" kalıbının tanımıdır. Yerine geçen bir sözcük değil.
@@yokitosama tabiki, çözüm önerilerinden biridir babalık izinleri, elbette olmalıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde vardır. Ancak kadına ve erkeğe eşit izin hakkı verildiğinde yapılan çalışmalar bu izin hakkını daha çok kadınların kullandığını gösteriyor bize. burada yine ataerkil yapı içinde kadının anne olarak tanımlanması durumu öne çıkıyor. Bu da tam bir çözüm değil. Önemli bir çözüm önerisi bakım hizmetlerinin kamusallaştırılmasıdır, piyasalaştırmadan. En geçerli çözüm bu gibi görünüyor.
Yerine geçen bir sözcük değil evet pratik kullanımda. Akademik çalışmalar içinde çoğunlukla kamusal alanda çalışmayan kadın sözünü tercih ediyoruz. Ev hanımı yine evi kadınla özdeştiren ve bunu yeniden üreten bir kalıp olduğu ve kadının bir şey üretmediğini ifade ettiği için. Ama öyle değil elbette.
28:34,, sizin ofise gelen kızların arkasını anneleri topluyor. Onların evden çıktıktan sonra odalarına ve banyoya bakarak anlayabilirsiniz. Neden hiç görüntü yönetmeni, iyi bir fotoğrafçı olamadıklarını da...
Teşekkürler hoççagalın!
yine havada kalan çözüm üretmeyen bir bölüm olmuş. ilker beyin ... o soğuk esprilerinden biri olan 'eee şimdi ne yapacaz' neden demedi.
Mina'nın kardeşinin babasına söylediklerini bende babama söyleseydim bu yaşıma kadar yaşayamazdım
Kadınlar ve istihdama katılım konuşuluyor, dünya menapoza geçiş yaş ortalaması 45-55, bu ortalamanın Türkiye’de 46-48 aralığına düştüğü yazılıp çiziliyor. Bir de perimenapoz dönemininin hiç bilinmeyen bir süreye oturduğunu ve kadının bu dönemde içinden geçtiği fiziksel, zihinsel ve duygusal zorlukları, ya buna rağmen aynı tempoda çalışmaya devam etmelerine, ya bu yüzden iş hayatında geri düşmelerine ya da bu yüzden iş hayatını değiştirmek ve kendilerini geçtikleri döneme göre yeniden yaratmak zorunda kalmalarına ne zaman değinilecek? Kadının yaşam süresi beklentisinin 80 olduğunu düşünersek bu durum dikkate değer değil mi? Bu istatistiklerin kadınlar tarafından yorumlandığı bir tartışma da izlemek isterdim, artı İlker Canikligil 🤓
Mahalle baskısı olan eski toplumda, toplumsal statülerini ve saygınlıklarını kaybetmemek için, ahlaksız insanların birbirini ahlaklı olmaya zorladığını farkettik. Şimdi mahalle baskısı kalktı ve geriye sadece ahlaksız insanlar kaldı. Yolsuzluğun, hırsızlığın bile normalleştiği, toplumsal tepkilerin sıfırlandığı bir ülke. Şimdi toplumsal rolleri, görevleri, değerleri, cinsiyetleri, cinsiyetsizliği tartışıyoruz. İnşallah mahalle baskısı gibi sonuçlanmaz. Çünkü özünde cehalet ve ahlaksızlık olan bir toplumda tarihsel süreçte oluşan mekanizmalarıda ortadan kaldırarak toplumu başıboş bir insan sürüsüne çeviriyoruz.
30:10 yaşanan hikayenin benzerini çok yaşıyorum. Böyle babalar var.
Bir tanıdık kadın anlattı. Eşi aniden beyin kanaması geçirip öldü. Kadın genç güzel eğitimli varlıklı biri. Kızını büyüttü. Çevresine artık kafa dengim bir adamla evlenip tarihi turistik mekanlar romantik güzel yerlerde gezip tozmak ve akşamları sohbet etmek istiyorum demiş. Arkadaşları bir tanışma ayarlamış. Adam bir holdingin CEO suymuş. İyi bilindik bir ailedenmiş. Lüks bir ortamda akşam yemeği yemişler. Ha bu arada adam da dulmuş. Adam demiş ki : aslında ben tek başıma gayet iyiyim. Karışanın görüşenim yok. Evde hizmetçi aşçı var. Ama el elin eşeğini ıslık çalarak ararmış. Gömleklerim yarı ütülü, çoraplarım yanlış eşleşmiş. Bunları ayarlayacak biri lazım. Bir de arkadaşlar artık yaşlandın sana bakıp göz kulak olacak biri lazım diyor. "😮😅
Adam çok dürüstmüş.
öylemiiiiğğğğğ
Hayatın gerçekleri var. Bir de KONDA var😂😂😂
istatistikler çok şey anlatiyor gibi görünüyor ama aslinda ne anlamak istiyorsan onu anliyorsun bazi durumlarda mesela beyefendi sürekli boşanan erkeklerin tekrar evlendiğini ama kadinlarin evlenmek istemediğini söylemiş belki de evlenememiştir bu çok muhtemel çünkü 60 yaşında dul kalan bi kadının evlenmesi çok zor 60 yaşında bi erkekte ise bu durum pek geçerli değil
İlker hoca beni işe alsın 1 ay sonra 3 kişiyi işten çıkarır net😂
Şu sorula bilirdi.Akp döneminde ,kızların örtünme durumu mu arttı yoksa örtülü kişilerin eğitimi mi? Bence bu önemli.
İlk 5 dakika İlker'in gol atması. Biz Türkiye'yi Türkiye ile kıyaslıyoruz (!) bi iş yapıyorsunuz oturup bi zahmet yurtdışı verilerini de ortalamasını alın hattaa bir iki tane ortalama lazım. Programın devamına hevesim kalmadı...
Yaren seni tebrikler ediyorum. Son 3 4 aydır muhteşem sorular çıkmıyorsun.
Yaren'e cevabını verdiler, Yaren de oturdu
M.sevenin kadını da erkeği de kadın yetiştiriyor diyerek tüm sorumluluğu kadınlara fırlatması 😂
Flu TV ekibinin tüm sabotaj çalışmalarına rağmen bilgi vermeye çalışan kişilerin üzücü hikayesini izledik.
15:00
70 üzeri kadinlarin kocası öldüğü ile açıklanır o fark. Tahmini yeniden evlenmelerinden daha çok bir orandır
Analitik ruhum Aydın Beyi su gibi dinliyor. Ban hiç te soğuk gelmiyor.
ilkerin hem nerd hem mustafa'yi bullylemesi olmasi cok komik bir durum. gelen istatistik mustava sevenin soyledigini kanitlar nitelikteyken, o boylece cokmus oluyor falan diyor :)
aydın beyin saatinin markasını modelini bilen varsa yazabilir mi?
Merak ettiğim tek şey ve kimsenin dillendiremediği konu kadınların 20 yıl civarı boyunca genelde kime oy verdiği? Alttan anlatmak istediğiniz konu bu ama açık olarak dile getirmediniz.
"Yani kadın erkek eşit diyorsun." tam bir provokatör ya çok iii
Dogumda erkekler daha fazla. Yaslilikta kadinlar daha fazla. Tam 50 50degil
Rolex explorer mı o ?
Cinsiyet eşitliği paradoksuna yorumunuz nedir
📉📊📈 Aydın Bey’in son programı olması muhtemel. Programın başındaki Romanya meselesinden sonra takip ciddiyetimi yitirdim…
Gergin, agresif… Niceliksel değerler nitel yorumlamayla anlam kazanır. %3’ten %5’e çıkan bir ortalama bir “anlam” ifade eder. Yorum gerekir.
aydın bey toplum kılıcdaroglu’nu istiyor aydin bey😂😂😂
Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili komik anket sonuçları sonrasında bile video yapabilmeniz ironik bu abimizle.
ayrica modernlik mayo giymek değildir. isteyen mayo giyebilir demektir. yani sorulari mayo giyer misiniz yerine bu evde mayo giyilebilir mi diye sormak lazim. ornegin kendi cinseyitimle cima eylemeden de pro-lgbt olabilirim dimi?
11:55 mustafa hocam seni severiz hoşsun falan ama gerçekten hep tribüne oynaman cidden sıktı :) tamam tamam, en çok sen kadınların hakkını gözetiyor, önemsiyorsun...