Birkaç arkadaşın yazılım sektörü dışından gelenlerle ilgili sitemlerini okudum ve bunu yazma gereği duydum. Ben Sosyoloji bölümü mezunuyum, kendi işimi yapmak istedim ama Türk halkı ve şirketleri kendilerine yaptıkları hataları ve bunları nasıl düzeltmesi gerektiğini söyleyen insanları istemedi, yüksek lisans yapmak istedim ancak sonradan akademik personel olmak için birilerine yalakalık yapıp, siyasete parasıyla girmiş görgüsüzlere boyun eğmem gerekeceğini anladım ve vazgeçtim. Yurtdışına çıkmayı düşündüm, ailemi bırakıp gidemedim. Saha araştırması olsun veri analizi olsun her şeyi yaparken şirket sahipleri bırakın sigortayı maaşı, bana günlük yaptığım araştırma ya da analiz sayısına göre günlük maaş vermeyi teklif ettiler. Olmadı izin vermediler işimi yapmama. Elde sermaye yok, küçükken aile sen okuyacaksın şurada ne işin var burada ne işin var diye hiçbir zanaati öğrenmene izin vermemiş, memur çocuğusun. Ne yapmalıydım? Mevcutta en piyasası olduğunu gördüğüm ve yaparken nefret etmeyeceğimi bildiğim tek iş yazılımdı. Çünkü hali hazırda ilgim ve giriş seviye bilgim vardı, R studio ve excel kullanırken basit belli başlı scriptler yazıyorduk zaten. Bende bir fırsat gördüm ve girdim bu kadar. Ha şu var, asla reddetmiyorum, hiçbir şey bilmeden birkaç fonksiyonu chat'e yazdırıp bir to do list ile ben yazılımcıyım diye gezen ve piyasaya zarar verenlerde var ama bunlar bilgisayar ve yazılım mühendisliği mezunu kişilerde de var. Bu tamamen kişi vicdanına ve karakterine kalmış bir şey. Bizzat yakın çevremde tanıdığım böyle insanlar var, mühendis olup benim kadar çaba göstermediği için çok basit fonksiyonları yazamayan, tek derdi işi iyi kötü halledip maaşımızı alıp gidelim diyen ve boş zamanında örneğin kodunu sadeleştirip performans ve optimizasyonu artırmaya çalışmaktansa instagramda reels kaydıran. Elbette herkes her sektöre girmemeli ve herkes kendi işini yapmalı ancak bazen hayat şartları insanı buna itiyor. Ben şu an yaklaşık 1 senedir bir şirkette iOS Dev olarak çalışmaktayım, çok çaba gösteriyorum, her gün yeni bir şeyler mutlaka öğreniyorum çünkü biliyorum yazılım bir süreç. Mühendislik diplomasıyla da ne yazık ki kalite gelmiyor ya da 2-3 sene bir şirkette çalışmayla, daha hala Memory leak nedir ARC nedir bilmeyen sözde "middle"lar gördüm çünkü. Tek ricam sektör dışı diye itip kakmayın insanları, çabasına ve ne bildiğine bakın. Çünkü Türkiye'de artık diploma almanın biliyorsunuz ki bir zorluğu da kalmadı.
Meslek ve her bölüm maalesef tehlikede..çok iyi yapmışsınız.zaten bölümler ihtiyaca göre oluyor.artık oku oğlum baban gibi olma zamanı geçti.40yaşın üstündeyim.ne yapalım diye bana da soruyorlar.şartlar çok değişti bundan sonra memurluk devri bitti diyorum.okusanız da ama meslek hayatına erken yaşta sahip olmayan neslin işi çok zor olacak.biz yanlış yönelendiriliyoruz.
Dostlar 20 yıllık yazılımcıyim. 2020-2024 arası hariç bu dönemde yazılımcı ihtiyacı fazlaydı ama bu dönemin öncesinde çok ciddi bir yazılımcı ihtiyacı yoktu. Nitelikli yazılımcı da benim çevremde oldukça fazlaydı. Pandemi öncesi başlayan yurtdisina göçen iyi yazılımcılarin artmasiyla ve pandemi ile birlikte artan dijital dönüşüm ve uzaktan çalışma fırsatları oluşunca bu alana çok fazla gelen oldu. Gerçek ihtiyaç çok daha az. Bunu bilerek tercihlerinizi yapın. İş bulabilirseniz yeni mezunlara 35k ile 50k arası maaş veriliyor. Çok çok iyiyseniz 150k ve üstü maaşlar veriliyor. Tabii bu ne kadar devam eder bilmiyorum ama yapılan işlerin oldukça zor ve stresli oldugunu da söylemek isterim.
dikeyde kendiniz geliştirmek bireysel olarak önemli ancak sektörde istihtam edilecek kişi sayısı artmadıkça işsiz sayısı azalmayacktır o yüzden kendinizi geliştirerek iş bulacağınız konusuna çok katırlmıyorum, bu şuna benzer; bir sürüde en yavaş koşandan bir tık hızlı koşarsanız hayatta kalırsınız ama kurt mutlaka 1 kuzuyu kapar , bu sürüdürülebilir bir rekabet değildir , ayrıca işletmeler şu an tecrübeli ve derin bilgili çalışandan daha çok düşük maliyetli çalışan aramaktalar, çok bilgili ve tecrübeli olmanız sizin daha çok para isteyeceğiniz yada iş veren için bir tehtit( bu adam bizde durmaz gider ) olmanız anlamına da gelebilir, çözüm: bazılarımızın farklı alanlara kayması ( yazılım dışı) bir gereklilik gibi duruyor..
Bence bunun nedeni Bilişim ile alakalı bölüm okumayıp sonradan yazılımla ilgilenen kişiler. Bu kişiler hem sektördeki maaşları düşürüyor hem de yeni mezun mühendislerin önünü kapatıyor. Herkes 6 ayda yazılımcı olmaya çalışırsa olacağı bu. Bu iş yapılacaksa kaliteli kişiler tarafından yapılmalı MY gibi mesela.
la oğlum aglama , her okulunu okuyan iyi yazılımcı olamaz.alaylı birsürü iyi yazılımcı var,adam odtude okumus hiçbirşey bilmiyor şirket bilmeyen adamı ne yapsın ,önemli olan işi yapıp yapmamasıdır.
@@escapefrommatrix604 odtüde okumuş hiçbirşey bilmiyor? Alaylı olmak bu küstahlığı veriyor galiba ben marmara da okuyorum ki asla bir Odtü değil ama siz bu okulları bitirmenin bu okullara girmekten çok çok zor olduğunu bilmiyorsunuz küçümsemek gibi olmasın ama Anadolu okullarını gördüğünüz için buralardaki seviyeyi gerçekten bilmiyorsunuz. İşi yapmak?siz alaylıların çoğu bir bok bilmiyorsunuz sadece kod yazma aparatı olup hiç fiyatlara çalıştığınız için tercih ediliyorsunuz çoğunuz bir mühendis gibi düşünemiyorsunuz,algortima kuramıyorsunuz copy paste chatgpt ile biz bilgisayar mühendisiyiz sanıyorsunuz siz sadece ucuz iş gücü kod yazma aparatısınız.Burdaki yorumum üst perdeden sallayan cahilleredir piyasada ceng çıkışlı olmayan inanılmaz analitik düşünen alaylılara değil
Freelance olarak oyun tasarımları yapıyorum, örneğin çizim, grafik tasarımı ve karakter modelleri veya level tasarımı. Ancak bulunduğum yerde (yurtdışında) çalışabileceğim firmalar yok. Ama daha fazla yazılım şirketi var. Bu yüzden Eylül ayında dokuz aylık bir programcı Bootcamp'ine katılmaya karar verdim. Ve bu videoyu izlediğimde artık motivasyonum kalmadı. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Aslında programlamayı sadece para ve çalışma ortamı için öğrenmek istiyorum. Ama ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. Eğer daha fazla yazılım şirketi varsa, bu şirketlerin de sayısı az ve beni junior olarak alıp almayacakları da belli değil.
Ben de bilgisayar mühendisiyim yüksek yapıyorum yurtdışındayım oyun yapımı temelim var iş bulamazsam B planım oyun geliştirmek istersen beni kaydet ileride görüşme şansımız olabilir.
2018'den beri sektördeyim, kendini geliştiren, güncel teknolojileri takip eden her yazılımcıya her zaman ekmek vardır. A yerinde olmasa B yerinde vardır. Tembel adama hiç bir yerde iş olmaz.
İstersen 2010 dan beri sektörde ol lakin zihniyetini ve beynini gelistirememissin.yeni ise girecek adam nasıl iş bulacak.Bizim en kotu düşmanımız insanların başkaları ile empati yapamamadi
5 yillik deneyimli full stack web developer'im. maas beklentimi yuksek tuttugum icin 6 aydir issizim. ne zaman ki maas beklentimi dusurdum, hemen sirketlerden aramalar gelmeye basladi. yani ne kadar bilgili deneyimli oldugunuz bir yana bir de ne kadarlik bir maas beklentiniz olduguna da bakiyorlar. herkes deneyimli bilgili ama ucuza calisacak eleman ariyor...
Bir şey sorabilir miyim bende full stack istiyorum fakat yapar zekanın ileride bunun önüne geçeceklerini söylüyorlar bu yüzden veri leremi geçsem diye düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz sizce önünü kapatırlar mı
@@Gacha_Sisu işi bilen kişi her zaman değerini korur. ben mesela yapay zekadan oldukça destek alıyorum işimi yaparken. ama işi bilmeyen biri gidip kullanmaya çalışsa benim kadar verim alamaz. yapay zeka işi bilen birinin yaptığı kadar detaylı iş yapamaz. aynı şey grafik tasarımcılar için de geçerli. mesela photoshop kullanıyorum, çoğu yeri yapay zekaya yaptırıyorum, bazı yerler istediğim gibi olmuyor, photoshop bilgim de sınırlı olduğundan tam olarak istediğim sonuca ulaşamıyorum. ama bir tasarımcı bu işi alsa hem yapay zekayı kullanarak işlerini hızlandırır hem de kendi tasarım bilgisini de katarak daha iyi daha detaylı işler ortaya çıkarabilir. siz kendinizi iyi bir şekilde geliştirin, bu sektörde aç kalmazsınız.
@@Gacha_Sisubence o kadar umursama çünkü yapay zeka tam doğru kod yazamaz hatta matematik sorularında bile hata verdiği oluyor
4 หลายเดือนก่อน +2
Elon musk xTwitter örneğinde olduğu gibi layoffa rağmen işlerin pozitif yönde devam ettiğini gören piyasa, borsa riski ve yazılımcı maliyeti düşen firmayı pozitif yönde fiyatladı. Borsanın layoff durumunu pozitif fiyatlaması diğer firmalara da emsal teşkil etti, hatta layoffa zorladı.
Video için tşk. Video'daki görüşlere katılıyorum. Startup'lara yatırılan para büyüklüğü sektörün ne yöne gideceği konusunda ipcucu veriyor. Diğer değişle 2022'den beri yön belli. Ben herkes yazılımcı olabilir, herkes yazılımla uğraşmalı kafasında biriyim. Bu nedenle çok yazılımcı, çok girişimci olması tercih ettiğim bir durum. Türkiye'de çok yazılımcı olduğunu düşünmüyorum ama ihtiyacın ne olduğunu kestirebilecek kadar elimde veri yok. Açıkçası bu işin yöneticiliği/planlamasıda beni aşan konular. Ekonomik daralma tüm ekonomilerin ortak sorunu. İş veren olsam bende çok dikkatli ilerlerdim. Ekonomik koşullar döngüsel olduğu için sıkıntılı süreçleri en az hasar ve maksimum kar ile geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yazılım işi sevilmeden uzun süre yapılacak bir iş değil. Kriz ve ekonomik ortam kötü diye yazılımdan uzaklaşacak olanlar bence çok şanslılar. Bu fırsatı değerlendirip hızlıca daha iyi yapabilecekleri işlere yönelebilirler.
Gokhan selamlar, videodaki gorusleri onumuzdeki canli yayinda kapsayabiliriz istersen gundeme getir yayinda konuya girerek. Konu henuz oldukca fuzzy ve cok boyutlu ve komplex bu bakimdan kesin ve net degerlendirmeler yaparken dikkatli olmak gerekiyor ancak videodaki goruslerde bencede dogru tespitler var. Ozellikle bir yazilimcinin AI sayesinde isin hamallik tarafindaki randimaninin arttirilmasi yada yukunun azaltilmasi ve daha ziyade isin analiz tarafina kayabilmesi ve bu sekilde "value add" hanesindeki pozitif durumun gelismesi onemli bir arti.
@@datamasterblaster Selamlar Ray Abi. Yazılım sektörü ve AI etkisi bence çok ilginç, eğlenceli, öğretici, üzerine düşünülmesi gereken bir durum. Sizin yorumunuz benim için çok öğretici olacaktır. Yayında soru sorarak konuyu gündeme getireceğim.
@@eldarzeynalov2703 Sanırım görüş farklılığı, İngilizce'deki, coder, software developer, software engineer, gibi kavramların Türkçeye direk yazılımcı olarak çevrilmesinden kaynaklanıyor. Ek olarak "Herkes yazılımcı olamaz" cümlesi her zaman doğru bir cümle. Ama, benzer şekilde, herkesin diğer meslekleri yapamayacağı gibi. Örneğin benden aşçı olmaz, dalgıç olmaz, IK personeli olmaz, vb. Bana göre, birisi yazılıma heves etmiş, emek vermişse, ve ben yazılımcıyım diyorsa, yok sen yazılımcı değilsin diyemeyiz şeklinde düşünüyorum. Bununla birlikte kişinin hangi seviyede bir yazılımcı olduğunu farklı parametrelere bakarak anlayabiliriz. Örneğin Bilgisayar Mühendisliğini hakkıyla okumuşsa, ilginç projelerde çalışmışsa, kendini farklılaştırabilmişse, öncü firmalarda çalışmışsa, vb. bunların her biri pozitif etki edecektir...
ilk web sitesini 2003 yılında yapmış birisi olarak yazıyorum bu yorumu. yapay zekanın yazılım dünyasına etkisi hemen 3-5 senede olmaz. ülkedeki ekonomik sıkıntılardan dolayı hiç kimse yazılıma yatırım yapmıyor ve bu nedenle de işler azalıp personelleri işten çıkartmalar oluyor. bu da işe alımların durmasına sebep oluyor. bunun en mantıklı açıklaması bu bence. çünkü yapay zeka henüz gerçekten bir yazılımcının yapacağı işi tam olarak yapacak durumda değil. kaldı ki yapacak durumda olsa bile "sektör tecrübesi" denilen şeye bir yapay zekanın vakıf olması bana göre zor. yazılımın dışında ülkede olup biteni bilmesi ve sektörün dinamiklerine de hakim olması gerekiyor. öte yandan türkiye'deki 15+ 20+ yıllık tecrübeli insan sayısı da azaldı. sebebi malum, herkes ya yurtdışına remote iş yapıyor ya da yurtdışına yerleşti.
Bilgisayar programcılığı Türkiye'de hiçbir zaman tam anlamıyla gelişmiş bir sektör olmadı ki yani burada verilen eğitim zaten bu sektörün ilerlemesine uygun değil benim gibi ailesinin maddi durumu iyi olan ve okulunda da dereceli olan insanlar değişim programları ile yurt dışında okuyorlar ve çoğunlukla da gittikleri yerlerde kalıyorlar. Şuan Türkiye'de yetişen ve programcılık yapan insanların eğitim düzeyi çok düşük mevcut bilgileri ile yurt dışında bir iş yapabilmeleri dahi mümkün değil bir çoğu ingilizce veya diğer 2. yabancı dile dahi hakim değil. Diğer yandan büyük şirketlerin kullandığı yazılımların çoğunluğu ithal , Devlet tarafında yerli olarak üretilen yazılımlar var ama değerlendirdiğimizde hepsi düşük profilli işler. Toplamına baktığımız da Türkiye'de bilgisayar programcılığı çok fazla tartışılabilecek bir iş değil. Yorumu okuyan bazı arkadaşlar kızacaklar ama böyle yani .
Oneri bolumune cloud architect tarafini da ekleyebiliriz diye dusunuyorum. Yapay zekanın gelisimiyle beraber dev-ops tarafı daha da buyuyecek ve istihdama daha açık olacak diye düşünüyorum, özellikle ML-OPS tarafı. Gayet faydalı bir icerik üretmişsiniz, başarılar diliyorum 😊
daralma yazılım teknolojisindeki veya yazılımcılardaki bir gelişme ile doğrudan bağlantılı değil. daralan şey yeni yatırım hevesi ve yeni yatırım bütçesi. şirketler maliyet kısma dönemine girdiler çünkü geleceğe dair belirsizlik daha önce karşılaşılmadığı kadar büyük ve önümüzdeki aylarda yaşanacak ekonomik krizden sağ çıkabilmek için, şirketler günlük maliyetleri minimuma indirmeye odaklandılar. yazılım sektörüne en büyük istihdamı sağlayan şirketlerde, günlük maliyetin neredeyse %70'i yazılımcı maaşı. yeni bir yatırımda bu çok daha yukarıyada çıkıyordur. şirketler bu maliyeti, işleri durdurmayacak, en minimum noktaya kadar düşürecektir. önümüzdeki günlerde yazılımcılara verilen iş yükü artacaktır. gözden çıkarılabileceklere stress yüklenecek, mesaili çalışmaları istenecek, uzaktan çalışıyorsa, ofise çağırılacak vs. kendi isteğiyle istifa etmeleri sağlanmaya çalışacaktır. hala çalışan maliyeti istenen noktaya gelmiyor ise, layoff sürecine geçilir. pandemi döneminde çalışan bedavaya geliyordu çünkü kredi bedavaydı. bedava çalışan ile ne kadar iş yaparsan o kadar kardaydın. artık bedava kredi yok. bazı yazılımcı maaşları döviz bazında avrupa ortalamasını geçti. bunu sürdürmek mümkün değil. yapay zeka falan neredeyse sıfır etkilidir. belki yapay zekanın çok iyi becerdiği, çok niş bir alanda 3-5 yazılımcı işinden olabilir ama sektör genelinde istihdama negatif etkisi olması pek olası değil, aksine yapay zeka işe yararsa linkedinde sürüsüyle yapay zeka dönüşümünde çalışacak yazılımcı arayan şirket görürüz. yapay zeka alanında şu anda bir balon var çok büyük para bu alana girdi ama buraya yatırılan paranın %90'ı buharlaşacak. en iyi ihtimalle %10 çok iyi iş yapacak. her yeni teknoloji balonunda böyle oldu, yapay zekada da böyle olacaktır.
Sebepler güzel açıklanmış. Sadece AI işsizliği artttırdı söylemine katılmıyorum. Kesinlikle ekiplerin verimliliğini artırdı. İşleri kolaylaştırdı. Fakat bu nitelikli yazılımcıya olan ihtiyacı azaltmadı. Henüz çalışanları işinden edebilecek yaygınlıkta ve yetenekte olduğunu düşünmüyorum.
Nitelikli yazılımcı gerektiren nitelikli projeler için ihtiyaç halen var. Fakat ülkemiz özelinde bir çok iş veriyi al dönüştür yaz şeklinde olduğu için (hatta dönüştürmeden :) )
Şuan şirketler yatırım alamıyor. Zaten çoğunun para kazandıracak fikirleri yoktu. Yatırımla para kazanıyolardı. Üstüne AI mevzuları var. Bütün dünyada bu şekilde. Ortalama 2-4 sene içerisinde AGI geldiğinde meslek komple ölür. İki üç eleman kalır monitoring ve analiz için geriye başka birşey kalmaz
Son 6 aydir kaliteli yazilimci bulamiyoruz. Adamlar case projesini bile ai yaptirmaya calisiyor. Sonra neden ise giremiyoruz. Jr pozisyon icin 2500 kadar basvuru aldik, ilk codility testinde %85 i ai kullanmaktan elendi.
2500 basvuru ne be kardesim. tr de ise girmek imkansiz artik. bide 3 kurus maas veriyosunuz istemediginiz program yok.
4 หลายเดือนก่อน
@@userr960İlana sizde mi başvurmuştunuz? Kimseden istenen bir şey yoktu. Yetiştirmek üzere aday aranan bir program idi. Daha başvuru sırasında hile yapan adayın elenmesi kadar normal bir şey olamaz.
Harun hocam merhabalar, İçerikleriniz gerçekten konu hakkındaki bilgi birikimi ve görüşlerinizi çok güzel yansıtıyor. Görsellik olarak da epey üst seviyede. Ancak izniniz olursa ufak birkaç katkıda bulunmak istiyorum. Uzun süredir bu işi yapıyorsunuz ve anladığım kadarıyla topluma bir katkı sağlamaya çalışıyorsunuz ufak düzeltmelerle etki çapınızın büyümesi herkese daha faydalı olacaktır. Umarım bu eleştirilerimi yanlış anlamazsınız. Amacım sadece yapıcı eleştiri yapmak, özellikle bizim gibi küçük kanallarda uzun uzadıya objektif geri dönüşler almak zor olabiliyor ve bütün yorumları okuduğunuza da eminim o yüzden kısa tutmayacağım :) -Mikrofonu biraz ağzınızdan uzaklaştırırsanız daha iyi bir ses elde edeceğinize inanıyorum özellikle kulaklıktan dinlediğimde çok bas ağırlıklı ve fazla yakından geliyor. Biraz rahatsız edici ve gerginlik yarattı bende. -Videolarınıza chapter'lar eklemeniz ve açıklamaya SEO uyumlu özet bir şekilde içeriği anlatmanız çok faydalı olacaktır. Evet biliyorum ekstra efor ama TH-cam'un içeriğinizi daha iyi anlaması ve doğru insanlara ulaştırması için çok önemli. İzleyici için de ne izleyeceğini bilmesi çok faydalı olacaktır. -Kapak fotoğrafı ve başlıklarınız çok profesyonel ve bir standardınız var. Ancak biraz daha dikkat çekici başlıklar ve kapaktaki vurgular olursa daha çok insana hitap edeceksiniz ve herkes kazanacak. Lütfen bunu etik değerlerinizden fedakarlık gibi düşünmeyin pazarlama dozunda kullanıldığında 2 tarafa da faydalıdır. Örneğin başlık ile kapağınızdaki yazılar hiçbir zaman aynı olmamalı çünkü tekrara düşüyor ve bir katma değer sunmuyor. Onun yerine başlık aynı kalıp kapağa "2025'de Bütün yazılımcılar Kovulacak Mı?" (biraz kötü bir örnek biliyorum ama kendi üslubunuzca dikkat çekici bir şey düşünün :)) yaparsanız başlıktan aramaları kapaktan da dikkati çekersiniz. Sonuçta akademik makale yayınlamıyorsunuz insanlara bilgi vermeye çalışıyorsunuz daha çok sıradan insanın içeriklerinize erişmesi herkes için daha faydalı. Zaten içine girince içerik güzel olduğundan negatif bir tepki alacağınızı düşünmeyin. Gerçi çok yaratıcı makale isimleri de gördüm akademide bile artık click-bait var :D - Son olarak videolarınızdaki ıı lar yada takılmaları kesmeniz akıcılık açısından çok daha iyi olacaktır. Eğitmen tarafında yoğunluğunuzdan dolayı bu gibi detaylara odaklanamıyor olabilirsiniz ama alternatif olarak çok makul ücretlerle editörler bulup bu basit edit işlerini outsource ederseniz daha fazla güzel içeriklerinizi ilgili insanlarla buluşturabilirsiniz. Saygılarımla iyi günler. Paylaşmaya devam edin, paylaştıkça karanlığı aydınlatacağız.
Halis merhaba. Çok teşekkür ederim, epey uğraşmışsın bu yorumu yazarken. Muhteşem hap bilgiler. Hepsini not alıyorum kendime. Bende seni takibe aldım. Görüşmek üzere :)
Merhabalar hocam sizi yeni keşfettim çok iyi anlatmışsınız ama eleştiride bulunmak istiyorum Konuşurken çok duraksıyorsunuz ve çok takılıyorsunuz ama genede elinize sağlık
Kendini geliştiren yazılımcı her yerde iş bulur düşün sen bir şirkete iş başvurusu yapiyorsun yazılımcı diploman var ama yazılım hakkında zerre bilgin yok en ufak kod bilgin yok onu geçtim exel programından dosya hazırlma yapamıyorsun e patron sana niye maaş versin veya niye işe alsın süs ciceği diyemi alacak seni işe kendini geliştirmediğin sürece değil türkiye amerikada yaşasan durum gene aynı olacak
Birkaç arkadaşın yazılım sektörü dışından gelenlerle ilgili sitemlerini okudum ve bunu yazma gereği duydum.
Ben Sosyoloji bölümü mezunuyum, kendi işimi yapmak istedim ama Türk halkı ve şirketleri kendilerine yaptıkları hataları ve bunları nasıl düzeltmesi gerektiğini söyleyen insanları istemedi, yüksek lisans yapmak istedim ancak sonradan akademik personel olmak için birilerine yalakalık yapıp, siyasete parasıyla girmiş görgüsüzlere boyun eğmem gerekeceğini anladım ve vazgeçtim. Yurtdışına çıkmayı düşündüm, ailemi bırakıp gidemedim. Saha araştırması olsun veri analizi olsun her şeyi yaparken şirket sahipleri bırakın sigortayı maaşı, bana günlük yaptığım araştırma ya da analiz sayısına göre günlük maaş vermeyi teklif ettiler. Olmadı izin vermediler işimi yapmama. Elde sermaye yok, küçükken aile sen okuyacaksın şurada ne işin var burada ne işin var diye hiçbir zanaati öğrenmene izin vermemiş, memur çocuğusun. Ne yapmalıydım? Mevcutta en piyasası olduğunu gördüğüm ve yaparken nefret etmeyeceğimi bildiğim tek iş yazılımdı. Çünkü hali hazırda ilgim ve giriş seviye bilgim vardı, R studio ve excel kullanırken basit belli başlı scriptler yazıyorduk zaten. Bende bir fırsat gördüm ve girdim bu kadar.
Ha şu var, asla reddetmiyorum, hiçbir şey bilmeden birkaç fonksiyonu chat'e yazdırıp bir to do list ile ben yazılımcıyım diye gezen ve piyasaya zarar verenlerde var ama bunlar bilgisayar ve yazılım mühendisliği mezunu kişilerde de var. Bu tamamen kişi vicdanına ve karakterine kalmış bir şey. Bizzat yakın çevremde tanıdığım böyle insanlar var, mühendis olup benim kadar çaba göstermediği için çok basit fonksiyonları yazamayan, tek derdi işi iyi kötü halledip maaşımızı alıp gidelim diyen ve boş zamanında örneğin kodunu sadeleştirip performans ve optimizasyonu artırmaya çalışmaktansa instagramda reels kaydıran.
Elbette herkes her sektöre girmemeli ve herkes kendi işini yapmalı ancak bazen hayat şartları insanı buna itiyor. Ben şu an yaklaşık 1 senedir bir şirkette iOS Dev olarak çalışmaktayım, çok çaba gösteriyorum, her gün yeni bir şeyler mutlaka öğreniyorum çünkü biliyorum yazılım bir süreç. Mühendislik diplomasıyla da ne yazık ki kalite gelmiyor ya da 2-3 sene bir şirkette çalışmayla, daha hala Memory leak nedir ARC nedir bilmeyen sözde "middle"lar gördüm çünkü.
Tek ricam sektör dışı diye itip kakmayın insanları, çabasına ve ne bildiğine bakın. Çünkü Türkiye'de artık diploma almanın biliyorsunuz ki bir zorluğu da kalmadı.
Meslek ve her bölüm maalesef tehlikede..çok iyi yapmışsınız.zaten bölümler ihtiyaca göre oluyor.artık oku oğlum baban gibi olma zamanı geçti.40yaşın üstündeyim.ne yapalım diye bana da soruyorlar.şartlar çok değişti bundan sonra memurluk devri bitti diyorum.okusanız da ama meslek hayatına erken yaşta sahip olmayan neslin işi çok zor olacak.biz yanlış yönelendiriliyoruz.
Dostlar 20 yıllık yazılımcıyim. 2020-2024 arası hariç bu dönemde yazılımcı ihtiyacı fazlaydı ama bu dönemin öncesinde çok ciddi bir yazılımcı ihtiyacı yoktu. Nitelikli yazılımcı da benim çevremde oldukça fazlaydı. Pandemi öncesi başlayan yurtdisina göçen iyi yazılımcılarin artmasiyla ve pandemi ile birlikte artan dijital dönüşüm ve uzaktan çalışma fırsatları oluşunca bu alana çok fazla gelen oldu. Gerçek ihtiyaç çok daha az. Bunu bilerek tercihlerinizi yapın. İş bulabilirseniz yeni mezunlara 35k ile 50k arası maaş veriliyor. Çok çok iyiyseniz 150k ve üstü maaşlar veriliyor. Tabii bu ne kadar devam eder bilmiyorum ama yapılan işlerin oldukça zor ve stresli oldugunu da söylemek isterim.
alaylı bile olsa yeni başlayan birisi en fazla nekadar iyi olabilir ki yani başlayan birisine 35 üstü vermezler diye düşünüyorum ben.
Kısaca çok çalışın ve doktorlardan bile çok çalışın ama sonu muamma bir bölüm olsun.
dikeyde kendiniz geliştirmek bireysel olarak önemli ancak sektörde istihtam edilecek kişi sayısı artmadıkça işsiz sayısı azalmayacktır o yüzden kendinizi geliştirerek iş bulacağınız konusuna çok katırlmıyorum, bu şuna benzer; bir sürüde en yavaş koşandan bir tık hızlı koşarsanız hayatta kalırsınız ama kurt mutlaka 1 kuzuyu kapar , bu sürüdürülebilir bir rekabet değildir , ayrıca işletmeler şu an tecrübeli ve derin bilgili çalışandan daha çok düşük maliyetli çalışan aramaktalar, çok bilgili ve tecrübeli olmanız sizin daha çok para isteyeceğiniz yada iş veren için bir tehtit( bu adam bizde durmaz gider ) olmanız anlamına da gelebilir,
çözüm: bazılarımızın farklı alanlara kayması ( yazılım dışı) bir gereklilik gibi duruyor..
Katkılarınız için teşekkürler.
Bence bunun nedeni Bilişim ile alakalı bölüm okumayıp sonradan yazılımla ilgilenen kişiler. Bu kişiler hem sektördeki maaşları düşürüyor hem de yeni mezun mühendislerin önünü kapatıyor. Herkes 6 ayda yazılımcı olmaya çalışırsa olacağı bu. Bu iş yapılacaksa kaliteli kişiler tarafından yapılmalı MY gibi mesela.
Kardeşim önemli olan işi yapabilmesi değil mi?
la oğlum aglama , her okulunu okuyan iyi yazılımcı olamaz.alaylı birsürü iyi yazılımcı var,adam odtude okumus hiçbirşey bilmiyor şirket bilmeyen adamı ne yapsın ,önemli olan işi yapıp yapmamasıdır.
@@escapefrommatrix604 odtüde okumuş hiçbirşey bilmiyor? Alaylı olmak bu küstahlığı veriyor galiba ben marmara da okuyorum ki asla bir Odtü değil ama siz bu okulları bitirmenin bu okullara girmekten çok çok zor olduğunu bilmiyorsunuz küçümsemek gibi olmasın ama Anadolu okullarını gördüğünüz için buralardaki seviyeyi gerçekten bilmiyorsunuz. İşi yapmak?siz alaylıların çoğu bir bok bilmiyorsunuz sadece kod yazma aparatı olup hiç fiyatlara çalıştığınız için tercih ediliyorsunuz çoğunuz bir mühendis gibi düşünemiyorsunuz,algortima kuramıyorsunuz copy paste chatgpt ile biz bilgisayar mühendisiyiz sanıyorsunuz siz sadece ucuz iş gücü kod yazma aparatısınız.Burdaki yorumum üst perdeden sallayan cahilleredir piyasada ceng çıkışlı olmayan inanılmaz analitik düşünen alaylılara değil
Sizde okumayın o zaman hem alaylı yazılımcı o kadar kolay bulamıyor aynı sektörde olanlar gibi
Yazılım mühendisliği okumayan ama okuyanlardan daha iyi seviyede olan kalitesiz mi yani ?
Ai daha yeni başladı şuan sektörde iyi olan arkadaşlara çok dokunmaz gibi ama Junior ve yeni başlayacak arkadaşlara Allah yardım etsin
Haklısınız. Ancak AI bir yandan junior yazılımcıların deneyim kazanma sürecine destek olabilir.
Aynı sektör bı yerde daralma varsa hepisini etkiler.Proje olmazsa oda sıkıntılı
Sektör bu kadar yazilimciyi kaldirmiyor, maaslar zaten dusmeye basladi
Kendini geliştirmek bir şey ifade etmiyor. Bugün sektöre girmek imkansıza yakın. Anca tanıdık felan olmalı.
Freelance olarak oyun tasarımları yapıyorum, örneğin çizim, grafik tasarımı ve karakter modelleri veya level tasarımı. Ancak bulunduğum yerde (yurtdışında) çalışabileceğim firmalar yok. Ama daha fazla yazılım şirketi var. Bu yüzden Eylül ayında dokuz aylık bir programcı Bootcamp'ine katılmaya karar verdim. Ve bu videoyu izlediğimde artık motivasyonum kalmadı. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Aslında programlamayı sadece para ve çalışma ortamı için öğrenmek istiyorum. Ama ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. Eğer daha fazla yazılım şirketi varsa, bu şirketlerin de sayısı az ve beni junior olarak alıp almayacakları da belli değil.
Kesinlikle böyle düşünme. Her kriz kendi içinde fırsatlar barındırır.
Ben de bilgisayar mühendisiyim yüksek yapıyorum yurtdışındayım oyun yapımı temelim var iş bulamazsam B planım oyun geliştirmek istersen beni kaydet ileride görüşme şansımız olabilir.
Avukatlığa döndü iyice yeni mezuna asgari altı teklif ediliyor, her yerde.
Yuh dayı ne yaptın ya sen de
@@yusufislaminanmaaş veriyorlar iyiymiş neyden bahseydiyorzun
Türkiyede yeni mezunlara böyle yaparlar zaten devlette karışmaz böyle şeylere
2018'den beri sektördeyim, kendini geliştiren, güncel teknolojileri takip eden her yazılımcıya her zaman ekmek vardır. A yerinde olmasa B yerinde vardır. Tembel adama hiç bir yerde iş olmaz.
Çok haklısınız.
Bu mantığa göre her alanda iş bulabilirsiniz. Daralma olduğu gerçeğinin üstü bu şekilde örtülemez. Herkes Superman olmak zorunda kalacak yakında.
genjler ij beğenmiyor
Sektörden uzak çok saçma bir yorum olmuş
İstersen 2010 dan beri sektörde ol lakin zihniyetini ve beynini gelistirememissin.yeni ise girecek adam nasıl iş bulacak.Bizim en kotu düşmanımız insanların başkaları ile empati yapamamadi
5 yillik deneyimli full stack web developer'im. maas beklentimi yuksek tuttugum icin 6 aydir issizim. ne zaman ki maas beklentimi dusurdum, hemen sirketlerden aramalar gelmeye basladi. yani ne kadar bilgili deneyimli oldugunuz bir yana bir de ne kadarlik bir maas beklentiniz olduguna da bakiyorlar. herkes deneyimli bilgili ama ucuza calisacak eleman ariyor...
Bir şey sorabilir miyim bende full stack istiyorum fakat yapar zekanın ileride bunun önüne geçeceklerini söylüyorlar bu yüzden veri leremi geçsem diye düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz sizce önünü kapatırlar mı
@@Gacha_Sisu işi bilen kişi her zaman değerini korur. ben mesela yapay zekadan oldukça destek alıyorum işimi yaparken. ama işi bilmeyen biri gidip kullanmaya çalışsa benim kadar verim alamaz. yapay zeka işi bilen birinin yaptığı kadar detaylı iş yapamaz. aynı şey grafik tasarımcılar için de geçerli. mesela photoshop kullanıyorum, çoğu yeri yapay zekaya yaptırıyorum, bazı yerler istediğim gibi olmuyor, photoshop bilgim de sınırlı olduğundan tam olarak istediğim sonuca ulaşamıyorum. ama bir tasarımcı bu işi alsa hem yapay zekayı kullanarak işlerini hızlandırır hem de kendi tasarım bilgisini de katarak daha iyi daha detaylı işler ortaya çıkarabilir. siz kendinizi iyi bir şekilde geliştirin, bu sektörde aç kalmazsınız.
@@Gacha_Sisubence o kadar umursama çünkü yapay zeka tam doğru kod yazamaz hatta matematik sorularında bile hata verdiği oluyor
Elon musk xTwitter örneğinde olduğu gibi layoffa rağmen işlerin pozitif yönde devam ettiğini gören piyasa, borsa riski ve yazılımcı maliyeti düşen firmayı pozitif yönde fiyatladı. Borsanın layoff durumunu pozitif fiyatlaması diğer firmalara da emsal teşkil etti, hatta layoffa zorladı.
Video için tşk. Video'daki görüşlere katılıyorum. Startup'lara yatırılan para büyüklüğü sektörün ne yöne gideceği konusunda ipcucu veriyor. Diğer değişle 2022'den beri yön belli. Ben herkes yazılımcı olabilir, herkes yazılımla uğraşmalı kafasında biriyim. Bu nedenle çok yazılımcı, çok girişimci olması tercih ettiğim bir durum. Türkiye'de çok yazılımcı olduğunu düşünmüyorum ama ihtiyacın ne olduğunu kestirebilecek kadar elimde veri yok. Açıkçası bu işin yöneticiliği/planlamasıda beni aşan konular. Ekonomik daralma tüm ekonomilerin ortak sorunu. İş veren olsam bende çok dikkatli ilerlerdim. Ekonomik koşullar döngüsel olduğu için sıkıntılı süreçleri en az hasar ve maksimum kar ile geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yazılım işi sevilmeden uzun süre yapılacak bir iş değil. Kriz ve ekonomik ortam kötü diye yazılımdan uzaklaşacak olanlar bence çok şanslılar. Bu fırsatı değerlendirip hızlıca daha iyi yapabilecekleri işlere yönelebilirler.
Af buyurun ama herkes yazılımcı olamaz
Gokhan selamlar, videodaki gorusleri onumuzdeki canli yayinda kapsayabiliriz istersen gundeme getir yayinda konuya girerek. Konu henuz oldukca fuzzy ve cok boyutlu ve komplex bu bakimdan kesin ve net degerlendirmeler yaparken dikkatli olmak gerekiyor ancak videodaki goruslerde bencede dogru tespitler var. Ozellikle bir yazilimcinin AI sayesinde isin hamallik tarafindaki randimaninin arttirilmasi yada yukunun azaltilmasi ve daha ziyade isin analiz tarafina kayabilmesi ve bu sekilde "value add" hanesindeki pozitif durumun gelismesi onemli bir arti.
@@datamasterblaster Selamlar Ray Abi. Yazılım sektörü ve AI etkisi bence çok ilginç, eğlenceli, öğretici, üzerine düşünülmesi gereken bir durum. Sizin yorumunuz benim için çok öğretici olacaktır. Yayında soru sorarak konuyu gündeme getireceğim.
@@eldarzeynalov2703 Sanırım görüş farklılığı, İngilizce'deki, coder, software developer, software engineer, gibi kavramların Türkçeye direk yazılımcı olarak çevrilmesinden kaynaklanıyor. Ek olarak "Herkes yazılımcı olamaz" cümlesi her zaman doğru bir cümle. Ama, benzer şekilde, herkesin diğer meslekleri yapamayacağı gibi. Örneğin benden aşçı olmaz, dalgıç olmaz, IK personeli olmaz, vb. Bana göre, birisi yazılıma heves etmiş, emek vermişse, ve ben yazılımcıyım diyorsa, yok sen yazılımcı değilsin diyemeyiz şeklinde düşünüyorum. Bununla birlikte kişinin hangi seviyede bir yazılımcı olduğunu farklı parametrelere bakarak anlayabiliriz. Örneğin Bilgisayar Mühendisliğini hakkıyla okumuşsa, ilginç projelerde çalışmışsa, kendini farklılaştırabilmişse, öncü firmalarda çalışmışsa, vb. bunların her biri pozitif etki edecektir...
@gokhanmutlu4530 katkılarınız için teşekkür ederim.
ilk web sitesini 2003 yılında yapmış birisi olarak yazıyorum bu yorumu. yapay zekanın yazılım dünyasına etkisi hemen 3-5 senede olmaz. ülkedeki ekonomik sıkıntılardan dolayı hiç kimse yazılıma yatırım yapmıyor ve bu nedenle de işler azalıp personelleri işten çıkartmalar oluyor. bu da işe alımların durmasına sebep oluyor. bunun en mantıklı açıklaması bu bence. çünkü yapay zeka henüz gerçekten bir yazılımcının yapacağı işi tam olarak yapacak durumda değil. kaldı ki yapacak durumda olsa bile "sektör tecrübesi" denilen şeye bir yapay zekanın vakıf olması bana göre zor. yazılımın dışında ülkede olup biteni bilmesi ve sektörün dinamiklerine de hakim olması gerekiyor. öte yandan türkiye'deki 15+ 20+ yıllık tecrübeli insan sayısı da azaldı. sebebi malum, herkes ya yurtdışına remote iş yapıyor ya da yurtdışına yerleşti.
Haklısınız. Katkınız için teşekkürler.
Selamlar Harun Bey. Böyle güzel bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Ben de söylediklerinize katılıyorum.
Teşekkür ederim.
Bilgisayar programcılığı Türkiye'de hiçbir zaman tam anlamıyla gelişmiş bir sektör olmadı ki yani burada verilen eğitim zaten bu sektörün ilerlemesine uygun değil benim gibi ailesinin maddi durumu iyi olan ve okulunda da dereceli olan insanlar değişim programları ile yurt dışında okuyorlar ve çoğunlukla da gittikleri yerlerde kalıyorlar.
Şuan Türkiye'de yetişen ve programcılık yapan insanların eğitim düzeyi çok düşük mevcut bilgileri ile yurt dışında bir iş yapabilmeleri dahi mümkün değil bir çoğu ingilizce veya diğer 2. yabancı dile dahi hakim değil. Diğer yandan büyük şirketlerin kullandığı yazılımların çoğunluğu ithal , Devlet tarafında yerli olarak üretilen yazılımlar var ama değerlendirdiğimizde hepsi düşük profilli işler.
Toplamına baktığımız da Türkiye'de bilgisayar programcılığı çok fazla tartışılabilecek bir iş değil. Yorumu okuyan bazı arkadaşlar kızacaklar ama böyle yani .
Oneri bolumune cloud architect tarafini da ekleyebiliriz diye dusunuyorum. Yapay zekanın gelisimiyle beraber dev-ops tarafı daha da buyuyecek ve istihdama daha açık olacak diye düşünüyorum, özellikle ML-OPS tarafı.
Gayet faydalı bir icerik üretmişsiniz, başarılar diliyorum 😊
Çok haklısın. ML-OPS daha da önemli hale gelecek.
Kendi ayağımıza sıkıyoruz.. 😂
SFHGKSRHBDFGAFDHDAFBHSFNNSFHGHG
daralma yazılım teknolojisindeki veya yazılımcılardaki bir gelişme ile doğrudan bağlantılı değil. daralan şey yeni yatırım hevesi ve yeni yatırım bütçesi. şirketler maliyet kısma dönemine girdiler çünkü geleceğe dair belirsizlik daha önce karşılaşılmadığı kadar büyük ve önümüzdeki aylarda yaşanacak ekonomik krizden sağ çıkabilmek için, şirketler günlük maliyetleri minimuma indirmeye odaklandılar. yazılım sektörüne en büyük istihdamı sağlayan şirketlerde, günlük maliyetin neredeyse %70'i yazılımcı maaşı. yeni bir yatırımda bu çok daha yukarıyada çıkıyordur. şirketler bu maliyeti, işleri durdurmayacak, en minimum noktaya kadar düşürecektir. önümüzdeki günlerde yazılımcılara verilen iş yükü artacaktır. gözden çıkarılabileceklere stress yüklenecek, mesaili çalışmaları istenecek, uzaktan çalışıyorsa, ofise çağırılacak vs. kendi isteğiyle istifa etmeleri sağlanmaya çalışacaktır. hala çalışan maliyeti istenen noktaya gelmiyor ise, layoff sürecine geçilir.
pandemi döneminde çalışan bedavaya geliyordu çünkü kredi bedavaydı. bedava çalışan ile ne kadar iş yaparsan o kadar kardaydın. artık bedava kredi yok. bazı yazılımcı maaşları döviz bazında avrupa ortalamasını geçti. bunu sürdürmek mümkün değil.
yapay zeka falan neredeyse sıfır etkilidir. belki yapay zekanın çok iyi becerdiği, çok niş bir alanda 3-5 yazılımcı işinden olabilir ama sektör genelinde istihdama negatif etkisi olması pek olası değil, aksine yapay zeka işe yararsa linkedinde sürüsüyle yapay zeka dönüşümünde çalışacak yazılımcı arayan şirket görürüz. yapay zeka alanında şu anda bir balon var çok büyük para bu alana girdi ama buraya yatırılan paranın %90'ı buharlaşacak. en iyi ihtimalle %10 çok iyi iş yapacak. her yeni teknoloji balonunda böyle oldu, yapay zekada da böyle olacaktır.
En dogru yorum.
hocam bilgisayar müh 3. sınıfa geçtim, web alanında kendimi geliştiriyorum. sizce gelecekte gerçekten anlatıldığı gibi kimse iş bulamayacak mı?
Bilakis, nitelikli kendini geliştirmiş yazılımcılara daha çok ihtiyaç olacak.
Sebepler güzel açıklanmış. Sadece AI işsizliği artttırdı söylemine katılmıyorum. Kesinlikle ekiplerin verimliliğini artırdı. İşleri kolaylaştırdı. Fakat bu nitelikli yazılımcıya olan ihtiyacı azaltmadı. Henüz çalışanları işinden edebilecek yaygınlıkta ve yetenekte olduğunu düşünmüyorum.
Katkılarınız için teşekkür ederim.
Nitelikli yazılımcı gerektiren nitelikli projeler için ihtiyaç halen var. Fakat ülkemiz özelinde bir çok iş veriyi al dönüştür yaz şeklinde olduğu için (hatta dönüştürmeden :) )
forklift ehliyeti alın
çabuk söyleyin nereden
kaç k veriyorlar geçen gün birsi aynı şeyi söyledi çok iyi parası flan filan dedi
Şuan şirketler yatırım alamıyor. Zaten çoğunun para kazandıracak fikirleri yoktu. Yatırımla para kazanıyolardı. Üstüne AI mevzuları var. Bütün dünyada bu şekilde.
Ortalama 2-4 sene içerisinde AGI geldiğinde meslek komple ölür. İki üç eleman kalır monitoring ve analiz için geriye başka birşey kalmaz
Mesleğinde iyi olan yazılımcılara her zaman ihtiyaç olacaktır.
AGI nedir?
AGI gelecek de, onu serve edeceksin bir yerde. Ve service olarak satacaksın bunlar en az 10 yıl bilemedin 15 yıl....
Sıvacı şuan 3 yazılımcı parası alıyor.. 😂😂
Son 6 aydir kaliteli yazilimci bulamiyoruz. Adamlar case projesini bile ai yaptirmaya calisiyor. Sonra neden ise giremiyoruz. Jr pozisyon icin 2500 kadar basvuru aldik, ilk codility testinde %85 i ai kullanmaktan elendi.
2500 basvuru ne be kardesim. tr de ise girmek imkansiz artik. bide 3 kurus maas veriyosunuz istemediginiz program yok.
@@userr960İlana sizde mi başvurmuştunuz? Kimseden istenen bir şey yoktu. Yetiştirmek üzere aday aranan bir program idi. Daha başvuru sırasında hile yapan adayın elenmesi kadar normal bir şey olamaz.
Harun hocam merhabalar,
İçerikleriniz gerçekten konu hakkındaki bilgi birikimi ve görüşlerinizi çok güzel yansıtıyor. Görsellik olarak da epey üst seviyede. Ancak izniniz olursa ufak birkaç katkıda bulunmak istiyorum. Uzun süredir bu işi yapıyorsunuz ve anladığım kadarıyla topluma bir katkı sağlamaya çalışıyorsunuz ufak düzeltmelerle etki çapınızın büyümesi herkese daha faydalı olacaktır. Umarım bu eleştirilerimi yanlış anlamazsınız. Amacım sadece yapıcı eleştiri yapmak, özellikle bizim gibi küçük kanallarda uzun uzadıya objektif geri dönüşler almak zor olabiliyor ve bütün yorumları okuduğunuza da eminim o yüzden kısa tutmayacağım :)
-Mikrofonu biraz ağzınızdan uzaklaştırırsanız daha iyi bir ses elde edeceğinize inanıyorum özellikle kulaklıktan dinlediğimde çok bas ağırlıklı ve fazla yakından geliyor. Biraz rahatsız edici ve gerginlik yarattı bende.
-Videolarınıza chapter'lar eklemeniz ve açıklamaya SEO uyumlu özet bir şekilde içeriği anlatmanız çok faydalı olacaktır. Evet biliyorum ekstra efor ama TH-cam'un içeriğinizi daha iyi anlaması ve doğru insanlara ulaştırması için çok önemli. İzleyici için de ne izleyeceğini bilmesi çok faydalı olacaktır.
-Kapak fotoğrafı ve başlıklarınız çok profesyonel ve bir standardınız var. Ancak biraz daha dikkat çekici başlıklar ve kapaktaki vurgular olursa daha çok insana hitap edeceksiniz ve herkes kazanacak. Lütfen bunu etik değerlerinizden fedakarlık gibi düşünmeyin pazarlama dozunda kullanıldığında 2 tarafa da faydalıdır. Örneğin başlık ile kapağınızdaki yazılar hiçbir zaman aynı olmamalı çünkü tekrara düşüyor ve bir katma değer sunmuyor. Onun yerine başlık aynı kalıp kapağa "2025'de Bütün yazılımcılar Kovulacak Mı?" (biraz kötü bir örnek biliyorum ama kendi üslubunuzca dikkat çekici bir şey düşünün :)) yaparsanız başlıktan aramaları kapaktan da dikkati çekersiniz. Sonuçta akademik makale yayınlamıyorsunuz insanlara bilgi vermeye çalışıyorsunuz daha çok sıradan insanın içeriklerinize erişmesi herkes için daha faydalı. Zaten içine girince içerik güzel olduğundan negatif bir tepki alacağınızı düşünmeyin. Gerçi çok yaratıcı makale isimleri de gördüm akademide bile artık click-bait var :D
- Son olarak videolarınızdaki ıı lar yada takılmaları kesmeniz akıcılık açısından çok daha iyi olacaktır. Eğitmen tarafında yoğunluğunuzdan dolayı bu gibi detaylara odaklanamıyor olabilirsiniz ama alternatif olarak çok makul ücretlerle editörler bulup bu basit edit işlerini outsource ederseniz daha fazla güzel içeriklerinizi ilgili insanlarla buluşturabilirsiniz.
Saygılarımla iyi günler. Paylaşmaya devam edin, paylaştıkça karanlığı aydınlatacağız.
Halis merhaba. Çok teşekkür ederim, epey uğraşmışsın bu yorumu yazarken. Muhteşem hap bilgiler. Hepsini not alıyorum kendime. Bende seni takibe aldım. Görüşmek üzere :)
Bizde de layoff oldu piyasa kötü ml engineerlar için.
Merhabalar hocam sizi yeni keşfettim çok iyi anlatmışsınız ama eleştiride bulunmak istiyorum
Konuşurken çok duraksıyorsunuz ve çok takılıyorsunuz ama genede elinize sağlık
nerede duraksıyor tam olarak :D sanırım editlenip kırpılan videolara çok alıştınız
Sebebi Chatgbt :)
teşekkür ederim güzel ve bilgilendirici video olmuş
Ben teşekkür ederim.
@@HarunAKSAYA Lütfen son vudeolarınızdan birindeki uzun yorumuma bakın hocam . Rica ederim.
Kendini geliştiren yazılımcı her yerde iş bulur düşün sen bir şirkete iş başvurusu yapiyorsun yazılımcı diploman var ama yazılım hakkında zerre bilgin yok en ufak kod bilgin yok onu geçtim exel programından dosya hazırlma yapamıyorsun e patron sana niye maaş versin veya niye işe alsın süs ciceği diyemi alacak seni işe kendini geliştirmediğin sürece değil türkiye amerikada yaşasan durum gene aynı olacak
ben ping -t diyorum.
Istihdam daralmasi mi sektorun buyumesi mi.
osur osur ipe diz
bildigimiz seyleri anlattin ?!