Συνάντηση: Συνάντηση με τον Γεώργιο Χρούσο (Α' Μέρος) (13/10/2024)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ต.ค. 2024
  • Η Άντζελα Τσιφτσή συναντά τον διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Παιδιατρικής, Γιώργο Χρούσο. Τον πρωτοπόρο ε­ρευνητή, ο οποίος έχει επιμεληθεί περισσότερα από 29 βιβλία, ενώ οι επιστημονικές αναφο­ρές στο έργο του ξεπερνούν τις 200.000. Με αφορμή και την επικείμενη έκδοση του βιβλίου του, το οποίο επικεντρώνεται στο στρες, συνομιλούν μεταξύ άλλων για:
    ¨ Την ευεργετική διάσταση του στρες βραχείας διάρκειας, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαιτέ­ρως δημιουργικό, αλλά και τις παθολογίες που πηγάζουν όταν η στρεσογόνα κατάσταση χρονίζει.
    ¨ Την πρόοδο της έρευνας στις τέσσερεις δεκαετίες κατά τις οποίες μελετά το σύστημα του στρες, το οποίο αποκαλείται έτσι διότι ενεργοποιούνται συστήματα του οργανισμού προ­κειμένου να το αντιμετωπίσουν.
    ¨ Το στρες ως βασική ασθένεια των λεγόμενων WEIRD κοινωνιών. Δηλαδή των δυτικών, μορφωμένων, βιομηχανοποιημένων, πλούσιων και δημοκρατικών.
    ¨ Το συμπέρασμά του ότι το στρες ευθύνεται για όλα τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία οι αρτηριοσκληρώσεις, η κατάθλιψη, ο καρκίνος καθώς και ορισμένα μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο covid 19.
    ¨ Την πεποίθησή του ότι το στρες είναι διαχειρίσιμο αρκεί, μεταξύ άλλων, να θεμελιωθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής με επαρκή ύπνο, κανονικότητα γευμάτων ο οποίος να επιτρέπει στον οργανισμό να «ρίξει τους ρυθμούς του».
    ¨ Τα τρία f του στρες (fight, flight, freeze στα οποία έχει προστεθεί το fawn),δηλαδή την κατάσταση πάλης, φυγής, παγώματος και καλοπιάσματος στις οποίες οδηγείται ο άνθρωπος προκειμένου να το αποφύγει.
    ¨ Το παιδικό στρες που αποτελεί θέμα της παιδικής ιστορίας «Έχω στρες τι να κά­νω;» (εκδόσεις Σοκόλη), το οποίο συνυπογράφει με την προαγωγό ψυχικής υγείας Νάντια Κουρμούση και απευθύνεται σε παιδιά, ενώ καταλήγει σε ένα παράρτημα για ενήλικες/ εκπαιδευτικούς.
    ¨ Την άποψή του για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με ουσίες όπως η σεμαγλουτίδη για την οποία γίνεται πολύς λόγος.

ความคิดเห็น •