Πλουτάρχου ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός. Μάθημα 7ον: Ανακαλύπτω - Οραματίζομαι

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2019
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο «H Πραγματεία ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ σε 10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ».
    Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
    Τίτλος 7ου μαθήματος: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ - ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ
    Το μάθημα κινηματογραφήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019 στην Ρωμαϊκή Αγορά, δίπλα στην Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    H Πραγματεία ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
    Μες από τα βάθη του χρόνου ο σοφός Πλούταρχος μας παραδίδει έναν αξιόπιστο πλοηγό που αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμος για το ταξείδι μας σε μια ταραγμένη εποχή, όπως αυτή που ζούμε. Ο άνθρωπος, στην διαδρομή των αιώνων, παρά τις αλλαγές που σημειώνονται στο εξωτερικό του περιβάλλον, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τους ίδιους ψυχικούς παράγοντες, οι οποίοι σήμερα όχι μόνον έχουν ενταθεί, αλλά και πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα.
    Παρασυρμένος από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και εστιασμένος σχεδόν αποκλειστικά στην βαρειά ύλη, ο σημερινός άνθρωπος έχει λησμονήσει τελείως την ψυχική του ανάπτυξη γι' αυτό και δεν κατανοεί την αιτία της κακοδαιμονίας του.
    Ο θυμός (θυμικόν ή θυμοειδές) είναι η σφαίρα εκείνη της ψυχής που περικλείει το συναίσθημα και την βούληση. Λόγω της ενδιάμεσης φύσης του αποτελεί το "κλειδί" για την ενοποίηση των διαφόρων μερών της ψυχής. Η ευθυμία ως αρίστη κατάσταση του θυμικού κέντρου της ψυχής εξετάζεται στο παρόν έργο μέσα σε είκοσι μεστά κεφάλαια, με τρόπο ζεστό, φιλικό και άμεσο.
    Την ευθυμία οφείλουμε να την αναζητήσουμε εντός μας, έχει εσωτερική διάσταση, αλλά δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί αν αγνοήσουμε τις εξωτερικές συνθήκες. Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα υλικά μέσα και αποκτήματα, ο πλούτος και η έλλειψή του, τα τυχαία γεγονότα κ.λπ. είναι παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας.
    Αν κάποιος αποδειχθεί ικανός να σταθεροποιήσει και ενοποιήσει την εξωτερική ζωή του, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην ενοποίηση της εσωτερικής ζωής του. Η ενοποίηση του ψυχισμού είναι ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα θαυμαστό έργο. Πάντα επίκαιρο και επιτακτικό σήμερα όσο ποτέ…
    (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 7ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Κεφάλαιον 13ον: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
    «Τὴν μὲν ἄμπελον σῦκα φέρειν οὐκ ἀξιοῦμεν οὐδὲ τὴν ἐλαίαν βότρυς.»
    Απόδοση: Δεν έχουμε την αξίωση από το αμπέλι να μας κάνει σύκα, ούτε απο την ελιά να μας κάνει σταφύλια...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Κεφάλαιον 14ον: ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ
    «Οἱ φρόνιμοι καὶ τὰ μηκέτ’ ὄντα τῷ μνημονεύειν ἐναργῶς ὄντα ποιοῦσιν ἑαυτοῖς.»
    Απόδοση: Οι φρόνιμοι και όσα δεν υπάρχουν ακόμη, με το να τα σκέπτονται καθαρά και ζωηρά, τα κάνουν να υπάρχουν γι’ αυτούς.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
    Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
    drive.google.com/file/d/0B3fk...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα «Περὶ εὐθυμίας» μαθήματα στον σύνδεσμο: • Πλουτάρχου ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

ความคิดเห็น • 32

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 ปีที่แล้ว +18

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

    • @konstantinosaroniadas6175
      @konstantinosaroniadas6175 4 ปีที่แล้ว

      Αποκαλύπτω:
      Σημαινει τι; κ. Λαθυρη.
      Κάνω ορατό, η γνωστό, κάτι καλυμμένο, η θαμμένο,?
      Άρα ξεσκεπάζω,
      σημαινει η λέξη αποκαλύπτω?
      Τώρα όσο για την λέξη *ανακαλύπτω*, την οποία εσύ επικαλείσαι, το τι σημαινει; ίσως να μας το αναλύσετε εσείς κ. Λαθυρη.!
      Κάτι που ίσως δεν υπάρχει;
      η μήπως υπάρχει.?
      Άρα τι υπάρχει, κ'εσυ κ. Λαθυρη ξεσκεπάζεις οπως επικαλείσαι δια της λέξεως (ανακαλύπτω).! εφόσον ίσως δεν υπάρχει.! τελικά τι ισχύει από τις δυο;
      Απο'η'ανα-καλύπτω?
      "Τι μού κάνεις: οπως, τι μου γίνεσαι"
      Είναι αλλο το ένα, και άλλο το άλλο, κ. Λαθυρη, έτσι λέμε στο χωριό μαΣ που το λένε Αγγελόκαστρον, αν το γνωρίζετε βεβαίως βεβαίως.
      *ΊΔΩΜΕΝ*
      Την φιλοσοφική σαΣ ανθρωπιά.!

    • @SISEMENDOG
      @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว

      Υπαρχει καποιο email του κ.Λαθυρη για επικοινωνια;
      Ευχαριστω.

    • @Iliodromion
      @Iliodromion 4 ปีที่แล้ว +7

      @@konstantinosaroniadas6175 Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
      Τα ρήματα «ανακαλύπτω» και «αποκαλύπτω» διαφέρουν μεταξύ τους. Ανακαλύπτω σημαίνει «ευρίσκω κατόπιν ερεύνης και αναζητήσεως» κάτι που υπάρχει μεν αλλά μου είναι άγνωστο, ενώ αποκαλύπτω σημαίνει «καθιστώ κάτι εμφανές, φανερώνω, ξεσκεπάζω». Εν προκειμένω, λοιπόν, ως τίτλος του συγκεκριμένου Κεφαλαίου από το σύγγραμμα «Περὶ Εὐθυμίας» του Πλουτάρχου (Κεφ. 13 των Εκδόσεων Ηλιοδρόμιον), αρμόζει το ανακαλύπτω υπό την έννοια ακριβώς αυτήν: Ανευρίσκω, μανθάνω, κατόπιν ερεύνης και αναζητήσεως, την φύση των πραγμάτων, του εαυτού μου και των άλλων γύρω μου.
      Ευχαριστώ
      Γιώργος Λαθύρης

  • @angelica64790
    @angelica64790 4 ปีที่แล้ว +16

    Ἔξοχη σύλληψη, έξοχη ανάλυση και παρουσίαση τών διαμαντιών του Πλουτάρχου! Είμαστε αληθινά τυχεροί. Ευχαριστούμε από τα βάθη τής καρδιάς τον κύριο Λαθύρη και τίς Φρυκτωρίες! Να είστε πάντα καλά!

  • @chrisVvV1821
    @chrisVvV1821 4 ปีที่แล้ว +12

    Ευχαριστώ! Νοιώθω δυνατός πνευματικά όσο ποτέ.Κάνετε τους προγόνους μου να ξυπνούν μέσα μου.Χαίρεται κ.Λαθύρη!Εύγε Φρυκτωρίαι!
    Ερρωσθε και ευδαιμονείτε!

  • @user-ds8du2yl1k
    @user-ds8du2yl1k 3 ปีที่แล้ว +6

    Άλλο ένα σπουδαίο μάθημα.
    Ευγνώμων.

  • @michalis-poulimenos
    @michalis-poulimenos 4 ปีที่แล้ว +9

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΩΡΓΟ,ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ.

  • @user-ue4ov3vs3k
    @user-ue4ov3vs3k 4 ปีที่แล้ว +10

    Υπέροχοι λόγοι. Μακάρι να τους κάνουμε υπέροχες πράξεις.

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 4 ปีที่แล้ว +17

    Καταπληκτικά μαθήματα ζωής από τον Πλούταρχο μέσω του κυρίου Λαθύρη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι που ο Πλούταρχος ήδη κάνει λόγο για τον οραματισμό, κάτι που σήμερα οι δυτικοευρωπαίοι προβάλουν σαν κάτι δικό τους μέσω του life coaching! Σε τίποτα δεν υστερούσε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία!

  • @user-ou1xo1uk4i
    @user-ou1xo1uk4i 4 ปีที่แล้ว +20

    Μεταξύ γνώσεως και φωτισμού υπάρχει διαφορά.Διαφορά υπάρχει και στο "δια ταύτα",τον τρόπο που ζούμε .
    Είμαι ευγνώμων για το πνευματικό έργο που δωρίζεται.
    Η σύγχρονη απόδοση στην εργασία σας, Κρατύλος του Πλάτωνα, αξεπέραστη.
    Έρρωσθε.

    • @konstantinosaroniadas6175
      @konstantinosaroniadas6175 4 ปีที่แล้ว

      Εννοείς ότι η γνώση, δεν έχει κανένα είδος φωτισμό φίλε Μανώλη, ρωτώ διότι ίσως δεν σας κατάλαβα σωστά, εεε τότε τι να πώ κ'εγω ομολογώ ότι δεν ξέρω τι ακριβώς μαΣ συμβαίνει, ως ανθρώπινα όντα που λένε ότι τον διακατέχει η λογική, που τελικά δεν βλέπω να υπάρχει φίλε.!!!

    • @Iliodromion
      @Iliodromion 4 ปีที่แล้ว +6

      Αγαπητέ κ. Περδίκη, σαφώς και υπάρχει διαφορά και καλώς την επισημαίνετε. Ο φωτισμός και η έμπρακτη βίωση είναι το επόμενο στάδιο κατά το οποίο θα επαληθευθεί ή θα διαψευσθεί η γνώση που διαθέτουμε ή που νομίζαμε ότι διαθέτουμε.
      Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση που εκφράζετε στην εργασία μου για τον «Κρατύλο».
      Έρρωσθε!
      Γιώργος Λαθύρης

  • @dimitriosmarangosolefkadio2872
    @dimitriosmarangosolefkadio2872 4 ปีที่แล้ว +9

    Ευχαριστω σε Αδελφε μου .

  • @efimitsiadi1887
    @efimitsiadi1887 3 ปีที่แล้ว +4

    Ευγνώμων!!!

  • @kkatsatu
    @kkatsatu 4 ปีที่แล้ว +9

    Σας περιμέναμε.

  • @renazerozero
    @renazerozero ปีที่แล้ว +3

    Να είμαστε. 🌻

  • @-katerinalalaouni2739
    @-katerinalalaouni2739 ปีที่แล้ว +3

    Τα μαθήματα φιλοσοφίας σε κάποιους δημιουργούν την ανάγκη να θεωρήσουν τον εαυτό τους τρανό φιλόσοφο. Προικισμένος όμως είναι εκείνος που με τη βοήθεια της φιλοσοφίας θα κοιτάξει βαθιά μέσα του. Η αυτογνωσία έρχεται μέσα από σύγχυση, πόνο, αναγνώριση, αποδοχή. Σπουδαίος δεν είναι αυτός που χτίζει με αλαζονεία την εικόνα του αλλά εκείνος που όσο πιο βαθιά μπαίνει τόσο πιο ταπεινός γίνεται. Κ. Λαθύρη, χτες συμμετείχα πρώτη φορά σε σεμινάριο σας και η γνώση που έλαβα μου αποκάλυψε ποιότητες στις οποίες θα εργαστώ προσωπικά από σήμερα κιόλας. Είμαι ευγνώμων σε εσάς που τόσο γενναιόδωρα μοιράζεται τη γνώση σας αλλά και στον εαυτό μου που μου δίνω την ευκαιρία να λάβω τα μαθήματα!!!

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว +5

    Εχω μια παρατηρηση και μια ερωτηση, προς τον Γιωργο πρωτιστα, αφου ο ιδιος παραδιδει τα μαθηματα και επειτα, αν οντως καποιος διαθεττει καποιο χρησιμο σχολιο, ας απαντησει.
    Οι προγονοι μας θεωρουσαν εξισου σημαντικο, ο ανθρωπος να βελτιωνει το σωμα, οσο και το πνευμα (νους υγιεις εν σωματι υγιει) και οχι αυτο που προτεινες Γιωργο, δηλαδη να ασχοληθει κανεις η με το ενα η με το αλλο...
    Και η ερωτηση ειναι, οσων αφορα το "γνωθεις εαυτον". Γιατι, θεωρεις εσυ σωστο, χρησιμο η εστω για ποιον σκοπο αξιζει κανεις να θελησει να εμβαθυνει τοσο πολυ στην αυτογνωσια; Προσωπικα, το βρησκω επαρκες ως ενα σημειο, για την σωστη επιλογη πραγματων στην καθημερινοτητα ενος ατομου, αλλα δεν καταλαβαινω, τον λογο για περαιτερω "ερευνα". Αν θεωρεις, οτι εχεις να μου προτεινεις εναν καλο λογο θα ηθελα να τον ξερω.

    • @Iliodromion
      @Iliodromion 4 ปีที่แล้ว +9

      Αγαπητέ Λέανδρε, κατ’ αρχάς, θέλω να σου εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τα πολλά κατά καιρούς σχόλιά σου, που γράφεις στις βιντεοσκοπημένες ομιλίες μου και μαθήματα, που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Φρυκτωρίες. Ως προς την συγκεκριμένη παρατήρηση και ερώτησή σου:
      Καθώς αναλύουμε και παρουσιάζουμε το σύγγραμμα «Περὶ Εὐθυμίας» του Πλουτάρχου, σε κάθε Κεφάλαιο εστιαζόμαστε σε κάποια ειδικότερα σημεία, τα οποία όμως εντάσσονται αρμονικά σε ένα σύνολο με αυτά που έχουμε πει και σε προηγούμενα μαθήματα. Εγώ δεν είπα να εγκαταλείψουμε τίποτα, είπα −εξηγώντας αυτό που λέει ο Πλούταρχος− να ασχοληθούμε με εκείνο το ένα που προσιδιάζει στην φύση του εαυτού μας, αφού το ανακαλύψουμε, διότι «δεν αρμόζουν τα πάντα στους πάντες» και πολλές φορές επιδιώκοντας ετερόκλιτα πράγματα, αποτυγχάνουμε. Το «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» ισχύει και πρέπει να το επιδιώκει κανείς κατά δύναμιν.
      Όσον αφορά το ερώτημά σου «για ποιόν σκοπό αξίζει κανείς να θελήσει να εμβαθύνει τόσο πολύ στην αυτογνωσία», όπως λες και όπως απαντάς ο ίδιος για τον εαυτό σου, νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται μέσα στο ίδο το σύγγραμμα (Περὶ Εὐθυμίας, Κεφ. 13):
      «Ακολουθώντας το Δελφικό Παράγγελμα (ενν. το «Γνῶθι σ’ Αὐτόν») πρέπει ο καθένας να μάθει καλά τον εαυτό του κι έπειτα ν’ αφοσιωθεί σ’ εκείνο το ένα πράγμα που ανταποκρίνεται στην φύση του και να μην αφήνει τον ζήλο του να αιχμαλωτίζεται άλλοτε προς αυτόν και άλλοτε προς εκείνον τον τρόπο ζωής, διαστρέφοντας έτσι την ίδια του την φύση…»
      Ευχαριστώ
      Γιώργος Λαθύρης

    • @SISEMENDOG
      @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว +5

      @@Iliodromion . Ευχαριστώ για την απάντηση, απλώς μου δημιουργήθηκε η απορία, γιατί πρόσεξα, ότι έξαρες(-εξήρες) το σημείο σχετικά με το «Γνῶθι σ’ Αὐτόν» κατά την αναφορά σου. Μου φάνηκε, ότι πέραν του μαθήματος και των χρήσιμων συμβουλών τις οποίες δίνεις και το σωστό συμπέρασμα, που έβγαλα, όπως είπες, ότι οφείλουμε να υπερκεράσουμε αυτό το σημείο αυτογνωσίας και δεν κατάλαβα ή δεν ειπώθηκε η αιτία. Αυτός ήταν ο λόγος και μόνο, που έκανα την άμεση ερώτηση, ευχαριστώ ξανά.

    • @joveni111
      @joveni111 4 ปีที่แล้ว +5

      @@Iliodromion
      Να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την προσπάθεια που κάνετε!
      Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ομιλίες σας, και θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα μπορούσατε κάποια στιγμή να δώσετε ορισμένες κατευθύνσεις για να προσεγγίσει όσο γίνεται το γνώθι σαυτόν.

    • @Iliodromion
      @Iliodromion 4 ปีที่แล้ว +6

      @@joveni111 Αυτό δεν μπορεί να γίνει διαδικτυακά, το κάνουμε στους Κύκλους Σεμιναρίων και Μαθημάτων του Ηλιοδρομίου. Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα εδώ: www.heliodromion.gr/heliodromion_seminaria.shtml

  • @meletiamiliou7510
    @meletiamiliou7510 4 ปีที่แล้ว +5

    Η αρετη αδιαφορει για τον πλουτο.Μπορει να ερθει ο πλουτος ομως οχι γιατι το επεδιωξε ο εναρετος ανθρωπος .

  • @user-ge1xi8no9r
    @user-ge1xi8no9r 2 ปีที่แล้ว +4

    Εμενα μου κανει εντυπωση δασκαλε ποσο το πνευμα του θεου τιμα το παρον !!Συμπορευεται με το παρον του καθενος και του συμπαραστεκεται στην υφανση του!!!!Του παροντος!!!