ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

Πλουτάρχου ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός. Μάθημα 9ον: Εμπιστεύομαι - Υπερβαίνω

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ม.ค. 2020
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο «H Πραγματεία ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ σε 10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ».
    Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
    Τίτλος 9ου μαθήματος: ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ - ΥΠΕΡΒΑΙΝΩ
    Το μάθημα κινηματογραφήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020 στο "Επτάθρονον" στον λόφο Μουσών (Φιλοπάππου).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    H Πραγματεία ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
    Μες από τα βάθη του χρόνου ο σοφός Πλούταρχος μας παραδίδει έναν αξιόπιστο πλοηγό που αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμος για το ταξείδι μας σε μια ταραγμένη εποχή, όπως αυτή που ζούμε. Ο άνθρωπος, στην διαδρομή των αιώνων, παρά τις αλλαγές που σημειώνονται στο εξωτερικό του περιβάλλον, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τους ίδιους ψυχικούς παράγοντες, οι οποίοι σήμερα όχι μόνον έχουν ενταθεί, αλλά και πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα.
    Παρασυρμένος από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και εστιασμένος σχεδόν αποκλειστικά στην βαρειά ύλη, ο σημερινός άνθρωπος έχει λησμονήσει τελείως την ψυχική του ανάπτυξη γι' αυτό και δεν κατανοεί την αιτία της κακοδαιμονίας του.
    Ο θυμός (θυμικόν ή θυμοειδές) είναι η σφαίρα εκείνη της ψυχής που περικλείει το συναίσθημα και την βούληση. Λόγω της ενδιάμεσης φύσης του αποτελεί το "κλειδί" για την ενοποίηση των διαφόρων μερών της ψυχής. Η ευθυμία ως αρίστη κατάσταση του θυμικού κέντρου της ψυχής εξετάζεται στο παρόν έργο μέσα σε είκοσι μεστά κεφάλαια, με τρόπο ζεστό, φιλικό και άμεσο.
    Την ευθυμία οφείλουμε να την αναζητήσουμε εντός μας, έχει εσωτερική διάσταση, αλλά δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί αν αγνοήσουμε τις εξωτερικές συνθήκες. Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα υλικά μέσα και αποκτήματα, ο πλούτος και η έλλειψή του, τα τυχαία γεγονότα κ.λπ. είναι παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας.
    Αν κάποιος αποδειχθεί ικανός να σταθεροποιήσει και ενοποιήσει την εξωτερική ζωή του, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην ενοποίηση της εσωτερικής ζωής του. Η ενοποίηση του ψυχισμού είναι ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα θαυμαστό έργο. Πάντα επίκαιρο και επιτακτικό σήμερα όσο ποτέ…
    (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 9ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Κεφάλαιον 17ον: ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ
    «Ὅθεν οὐ δεῖ παντάπασιν ἐκταπεινοῦν οὐδὲ καταβάλλειν τὴν φύσιν ὡς μηδὲν ἰσχυρὸν μηδὲ μόνιμον μηδ’ ὑπὲρ τὴν τύχην ἔχουσαν…»
    Απόδοση: Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε ούτε να εξευτελίζουμε την ανθρώπινη φύση θεωρώντας πως δεν έχει τίποτα το ισχυρό, μόνιμο και υπέρτερο της τύχης...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Κεφάλαιον 18ον: ΥΠΕΡΒΑΙΝΩ
    «Τὸν μὲν γὰρ ἀνόητον ὁ τοῦ θανάτου φόβος οὐχ ὁ τοῦ ζῆν πόθος ἐκκρέμασθαι τοῦ σώματος ποιεῖ… καὶ πρὸς ταῦτα δυσαρέστως καὶ πρὸς ἐκεῖνα περιδεῶς ἔχοντα.»
    Απόδοση: Πράγματι είναι ο φόβος του θανάτου και όχι ο πόθος της ζωής που κάνει τον ανόητο να προσκολλάται στο σώμα του... με αποτέλεσμα να στενοχωριέται για ό,τι συμβαίνει και να φοβάται για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
    Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
    drive.google.c...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα «Περὶ εὐθυμίας» μαθήματα στον σύνδεσμο: • Πλουτάρχου ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

ความคิดเห็น • 20

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 ปีที่แล้ว +16

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @theodosiatheo7250
    @theodosiatheo7250 4 ปีที่แล้ว +21

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ !

  • @sandygialiou3932
    @sandygialiou3932 4 ปีที่แล้ว +8

    Συγχαρητήρια εξαιρετικό 💚💚

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 ปีที่แล้ว +28

    Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι μία αληθινή ιστορία από την φύση, που ίσως γνωρίζει τα περί ευθυμίας του Πλουτάρχου, χωρίς να τα έχει ακούσει ή διαβάσει ποτέ.
    2010 στο δέλτα του Έβρου. Μετά της λήξη της εργασίας μας, πήγαμε μία βόλτα να δούμε το περίφημο δέλτα του Έβρου.
    Σε κάποιο κανάλι κεντρικό, και ενώ ετοιμαζόμασταν να επιστρέψουμε, ένας βασιλιάς των αιθέρων ήρθε και έκατσε σ ένα κλαδί, σε μία πολύ κοντινή απόσταση από εμάς δείχνοντας μας την φτερούγα του. Αρχικά τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι παραξενευτήκαμε… Παρατηρώντας το πτηνό διαπιστώσαμε ότι είχε χτυπημένη την φτερούγα του πράγμα που μας έδειχνε. Εμπιστεύθηκε τους Ανθρώπους κάνοντας Υπέρβαση. Φυσικά ειδοποιήσαμε το αρμόδιο κλιμάκιο προστασίας άγριας φύσης, όπου και το παρέλαβαν προς περίθαλψη.

    • @paronymiusparonymius4468
      @paronymiusparonymius4468 4 ปีที่แล้ว +9

      Το κάνουν πολλές φορές τα ζώα αυτό όταν έχουν ανάγκη. Σαν να σταθμιζουν εκείνη την ώρα ότι το πρόβλημά τους είναι πιο σημαντικό και πιο επείγον, παρόν, πάρα ο φόβος που μας έχουν για τυχόν κινδύνους που μπορεί να διατρέξουν από εμάς. Έτσι, αποφασιζουν, επιλέγουν, κρίνουν, ότι το να μας προσεγγίσουν για να λάβουν βοήθεια είναι λιγότερο κακό από το κακό που τους συμβαίνει.

    • @angelikipetropoulou1342
      @angelikipetropoulou1342 4 ปีที่แล้ว +8

      Πολύ συγκινητικό.

  • @user-ge1xi8no9r
    @user-ge1xi8no9r 3 ปีที่แล้ว +6

    Τι ενυαρρυντικη αυτη η διδασκαλια για τα δεινα που περναμε!!!

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว +11

    Πολύ ουσιαστικές συμβουλές Γιώργο και σε ευχαριστούμε όλοι για την συνεχή σου προσφορά στην κοινωνία μας ορθών και χρήσιμων ιδεών, οι οποίες βοηθούν πραγματικά!
    Ζητώ συγνώμη ωστόσο, γιατί θα σου αντιπαραθέσω ένα-δύο ερωτήματα χάριν συζητήσεως με σκοπό την καλύτερη κατανόηση πάντα των όσων μας συμβουλεύεις.
    1) Προτείνεις Γιώργο την κατατρόπωση των μικρών φόβων μας και την υπέρβαση του μέγιστου φόβου, του θανάτου. Εγώ αναρωτιέμαι όμως, αφού όπως πολλοί σοφοί μας λεν, ότι ανδρείος-θαρραλέος είναι αυτός, που ενώ έχει φόβους τους υπερνικά μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις, διαφορετικά θα ήταν ανόητος κι όχι γενναίος αν δεν μπορούσε να αντιληφθεί-νιώσει τον φόβο-κίνδυνο.
    Άλλωστε, είναι επιστημονικά και ορθολογικά αποδεδειγμένο, ότι οι φόβοι είναι υγιής αμυντικός μηχανισμός των έμβιων όντων, ο οποίος βοηθά προς στην επιβίωση μας, άρα γιατί να προσπαθήσω να τους εξαλείψω ή έστω περιορίσω, δεν θα είναι ίσως ριψοκίνδυνο και λάθος;

  • @user-ut4ih8mb2r
    @user-ut4ih8mb2r 2 ปีที่แล้ว +4

    Σάς ευχαριστώ πολύ,.

  • @ggeorgios
    @ggeorgios 2 ปีที่แล้ว +4

    Στήν ποντιακή διάλεκτο σώζεται ή λέξη Κλώθω, εννοεί γυρίζω κάτι. -- Όσο γιά τό φόβο ό κανόνας είναι να φοβούνται οί περισσότεροι άνθρωποι. Στήν Ιλιάδα βλέπουμε ό Έκτωρ στήν θέα τού Αχιλλέα δεν άντεξε, φοβήθηκε τό έβαλε στά πόδια, στό τρίτο γύρο ξεπέρασε τό φόβο τού καί μονομάχησε με τόν Αχιλλέα. Ώς γνωστόν ό Έκτωρ ήταν ό τρίτος στήν αλκή καί την μαχητικότητα, μετά τόν Αχιλλέα καί με ελάχιστη διαφορά με τόν Αίαντα τόν Τελαμώνιο. Άρα ό γενναίος καταφέρνει καί ξεπερνά τόν φόβο τού καί ό δειλός κυριαρχείτε από τον φόβο.

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว +10

    2)Και η δεύτερη πρόταση Γιώργο είναι η προσωπική μου αντίληψη για της έννοια φόβος και θα ήθελα να μου πεις αν θέλεις πως το κρίνεις. Νομίζω ότι όλοι οι φόβοι μπορούν να υπερνικηθούν μόνο, όταν ένας άνθρωπος έχει κάποιον ανώτερο σκοπό-στόχο, αλλά με προΰπόθεση να γνωρίζει, ότι η όποια θυσία του «θα πιάσει τόπο» , αν χρειαστεί να την κάνει. Όπως για παράδειγμα, όταν έχει θέσει κάποιος ως ανώτερο σκοπό - αρχή την προστασία της οικογένειας του, του σπιτιού του, τα όρια στο χάρτη και στις αντιλήψεις της πατρίδα του, την προσφορά βοήθειας σε μικρό παιδί ή ηλικιωμένο άνθρωπο, που χρήζει βοήθειας αψηφώντας τον όποιο κίνδυνο για τον εαυτό του, και λοιπές ανώτερες πεποιθήσεις...
    Δηλαδή , θεωρώ ότι μόνο αν θέσει κάποιος από μόνος του ιδανικά, ανώτερες ιδέες κι αντιλήψεις ως αρχές στον εαυτό του, τότε πραγματικά ξεπερνά τον φόβο και μόνο στις συγκεκριμένες περιστάσεις, που ο εκάστοτε έχει θέσει ως άξιο υπεράσπισης-προστασίας του πάσης θυσίας. Αλλά, είναι όπως προείπα η προσωπική μου γνώμη δεν γνωρίζω όντως αν είναι η σωστή κι απόλυτη αντιμετώπιση των φόβων μας, για αυτό και την διατύπωσα για να κριθεί ως σωστή , λανθασμένη ή ως κάτι που χρήζει συμπλήρωσης-διόρθωσης.

    • @Iliodromion
      @Iliodromion 4 ปีที่แล้ว +14

      Αγαπητέ Λέανδρε, ευχαριστώ για τις επισημάνσεις και τις τοποθετήσεις σου. Ως προς το πρώτο ερώτημα: Θα πρέπει να διακρίνουμε τον φόβο σε δυο κύριες κατηγορίες. Στον στιγμιαίο φόβο, που είναι φυσιολογικός, ένας «υγιής αμυντικός μηχανισμός των έμβιων όντων, ο οποίος βοηθά στην επιβίωση μας», όπως σωστά επισημαίνεις, Και στον εξακολουθητικό και διαρκή φόβο, ο οποίος λειτουργεί διαλυτικά και απομυζητικά ως προς την ενέργειά μας και έχει τόσο εξωγενή όσο και ενδογενή προέλευση.
      Δεν αναφερόμαστε στο πρώτο είδος, τον φυσιολογικό θα λέγαμε φόβο, ο οποίος λειτουργεί σαν το σύστημα συναγερμού που μας ειδοποιεί και μας προφυλάσσει από άμεσους κινδύνους και απειλές, αλλά στο δεύτερο είδος φόβου, ο οποίος απλώνεται σαν μια παγερή σκιά μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου και του δημιουργεί σχεδόν μόνιμους φόβους και φοβίες.
      Ως προς το δεύτερο ερώτημα: Πράγματι, πρέπει να υπάρχει ένας ανώτερος σκοπός μέσα στον άνθρωπο, «ανώτερες ιδέες και αντιλήψεις» όπως σωστά λες, για να μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο, αλλιώς πώς;
      Ευχαριστώ
      Γιώργος Λαθύρης

    • @SISEMENDOG
      @SISEMENDOG 4 ปีที่แล้ว +7

      @@Iliodromion . Ευχαριστω πολυ Γιωργο, για την διευκρινηση. Δηλαδη, το "αποφθεγμα" εγκειται στη λεξη "κινητρο" , αν συμπερανα σωστα.

  • @user-sd9vm7sp2e
    @user-sd9vm7sp2e 16 วันที่ผ่านมา

    Ευχαριστώ πολύ όλους

  • @paronymiusparonymius4468
    @paronymiusparonymius4468 4 ปีที่แล้ว +7

    Από το οπισθόφυλλο τίνος βιβλίου το κείμενο στην περιγραφή;

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 4 ปีที่แล้ว +10

      Καλησπέρα σας, χρήστη Paronymious Paronymious. Το κείμενο στην περιγραφή είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου "Περὶ Εὐθυμίας" του Πλουτάρχου (εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ) με αρχαίο κείμενο, εισαγωγή, σύγχρονη απόδοση και σχόλια του Γ. Λαθύρη. Είναι το βιβλίο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ανάλυση όλων των μαθημάτων της συγκεκριμένης σειράς. Σας ευχαριστούμε.