Klapikoneella (kuljetin versio) olen tehnyt 1.1 kuution konttihäkkeihin 30cm ja 50cm. Reunaan tulee holveja, jotka olen käynyt oikomassa pois, muutoin kuljettimen tekemä heittokuutio. Kuivuminen häkissä pudottaa 0.1 kuutiota pois, häkkiin jää heittokuutio. Häkistä 50cm klapia kun latoo pinoon, löytyy keskiarvona 0.68 pinometriä puuta. Klapin koko vaikuttaa jonkin verran.
Ruutia on turha keksiä lisää. Motiksi sanotaan pinokuutiota, joka on kehysmitta 1x1x1 metriä ladottua pilkettä tai halkoa.Niin sanottu heittokuutio on sama, mutta viskeltynä sikin sokin. Kiintokuutio, mitä hullunkurisesti nimitetään myös motiksi, on todellinen puuaineen määrä kuutioina. Heittokuutiokaupassa puun kiintohinta on satumaisen korkea ja sillä vedetään höplästä ymmärtämätöntä ostajaa. Nykyhinnoilla tulee lämmityksessä sähkö monesti halvemmaksi kuin puu.
4 หลายเดือนก่อน
@@savonjaakari412 Juu, kyllä nämä yksiköt on tuttuja. Paljon saisi kokeiluvideoita tehtyä, kun varioisi niin klapin pituutta kuin läpimittaakin. Pinokuutio on astetta varmempi kauppatapa ostajan kannalta.
Minäkinpä pistän kapustan tähän soppaan.Tein tässä takavuosina oman testimittauksen 33cm klapeilla,rukkilavalle tein kehikon 1x1x1m ja betoniverkosta seinämät, sen täytin klapikoneella niinkuin nämä muutkin klapi yrittäjät tekee ja sitten kaadoin häkin ja pinosin ne yhteen riviviin,mittasin sitten pinon ja siitä tuli 0.70 pino metriä.Oon kuullut myös muidenkin tehneen tämmöisen mittaus testin ovat ostaneet 1 kuution klapi säkin ja pinonneet sen uudelleen niin eipä ole löytynyt kuin 0.60 - 0.70 pinometriä säkistä ,että ilimoo siellä klapisäkissä on. 🪓😀👍
2 ปีที่แล้ว
Se on paljon kiinni siitä, miten ne klapit asettuu tipahdellessaan.
@ Niinhän se on minä kyllä vähän oijon pahimpia jotka jäi aivan pystöön laitaa vasten jos antaa tippua aivan vapaasti eikä koske ollenkaan niin ilmatilavuus kasvaa, tämä on aivan luonnon lakia eikä mitää rakettitiedettä.🌞
Hei tee siihen klapipussiin samankokoiset reiät mitä on betoniverkossa niin tulee sama tulos, kun verkkohäkin silmistä klapit pursuaa ulos niin totta kai niitä menee siihen enemmän kuin pussiin jossa ei ole reikiä. Ja jos pussin tekijä laittaa siihen 1 motin märkää klapia niin kun puut kuivavat kesän niin pinta vajenee ja mitta on jotain 0,85- 0,90 mottia. Kaksimetriä korkea halkopinokin tehtiin 15 -20 senttiä korkeammaksi kuivumisvaran takia. Ja eiköhän sen klapikuution mitta ole kuitenkin noin 1 motti koska joka mies saa siitä eri mitan kun sitä mittailee.
Tuolla alempana olikin jotta tähtäsit eli arvioitu kaks kuutiota olevan irtomottikuormassa. Ja pinomotteja oli yksi pilkku kolme kuutiota. Kaks per ykspilkkukolme on 1,54. 1,66 olis se perinteinen noin arvo eli 2,5 jaettuna 1,5:llä. Eli lähelle menee noita yleisesti esitettyjä lukuja, se alkuperäinen Kahen kuution määrä minkä heitit lavalle voi olla vähän pienempi kun kaks irtomottia
Poltettavan aineen lämpöarvo ilmoitetaan kWh/kg. Siihen tietenkin vaikuttaa kosteusprosenti. Pitäiskö polttopuut myydä kiloittain? Talvella lumi jne. Polttopuun tiheys/kg? Turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä . . .
7 หลายเดือนก่อน +1
Kilohinta olisi hyvä. Kosteus ja puulaji vaan selville, niin silläpä se onnistuisi.
Perinteisesti pinokuutio motti metristä halkoo, heittokuutio on nimensä veronen ja kiintokuutio tuhat litraa kuorellista puuta vähä isompiin kauppoihin.
Jos tuossa kuormassa asettelee vielä puut päät vastakkain niin kuinka iso rako toiseen reunaan lavaa jää. Kuvasta näyttäisi, et monen sentin rako on jokaisessa noiden neljän jonon välissä.
2 ปีที่แล้ว
Kyllä siinä jää reunaan iso rako. Olisi mennyt tuhottomasti aikaa vielä tarkemmin asetellessa. Pitänee tehdä eräänlainen uusinta tästä harjoituksesta.
Etälämis !!!Joss haluat näyttää näille "epäleiville"mikä on kiintokuution ja irtokuutioide (pinottuna tai heittokuutio)ero on asia hyvin helppo.Laita isoon laatikkoon muovi ja vettä täyteen sitten nakkelet sinne mittaamasi irtokuution klapeja sitten mittaaat paljonko sieltä vettä tuli pois=kiintokuutio. Sitten kun puhutaan irtokuutiosta katotaan kuinka suurta puuta siihen mottiin pinotaan ja kuinka pinotaan tai kuinka kasataan.
@ Meidän kaupungissa eräskin pino talon vierestä on purettu ja siirretty 10 metrin päähän seinästä. Mutta en ole poliisi,jokainen tekee omien mielipiteiden mukaan.
2 ปีที่แล้ว
@@anterorinnemaa1440 On tämä ollut tiedossa ja mietinnässä. Joku sopiva säilömistapa olisi kehitettävä. Nyt minulla on poikkeuksellisen paljon puita täällä säilössä. Yleensä on vain 1/4 tästä määrästä.
Oisin kysynyt näin ostajana eli kumpi on taloudellisempi ostajan kannalta pino vai irto kuution osto, joskus kerroin oli 0.6 tai 0.7
2 ปีที่แล้ว
Videoni voi olla hieman harhaanjohtava, mutta kyllähän samalla rahalla pitäisi saada saman verran puuta kiintokuutioiksi muutettuna oli ne ladottu sitten kuinka hyvänsä kaupantekohetkellä. Eli yhden irtokuution pitäisi olla 0,61 kuutiota pinottuna. www.mottinetti.fi
@@leosaimaja4978 No kyllä klapia pitää laittaa pinoon välillä poikittain että saa noin ison lukeman, minä olen käyttänyt kerrointa noin 0,6 tai vähän päälle, mutta kuten sanottua joka mies saa samasta pinosta eri lukeman. Heittomotti mitta on arviokauppaa ja samoin kun pinomotti mitta heittelee ladonnan mukaan kiintomotin mittaus taas on metsäammattilaisten mitta ja kun kaksi miestä mittaa saman pinon niin eivät takuulla saa samaa tulosta eli tulos on että myös kiintomottimittaus on arviokauppaa johon metsänomistajan pitää tyytyä myydessään puuta. Oikea mittaustermi on noin 1 motti, noin 5 mottia ym. silloin ei tule riitoja koska polttopuun tarkka mittaaminen on todella vaikeaa.
Aika lähellä olet totuutta. Takkapuupituisesta pinokuutiosta tulee runsaat puolitoista heittokuutiota, eli noin 1,6 - 1,7 m3. Aika alhainen on siis säkkiin tiputellun takkapuun kiintotiheys. Kiintokuutiosta voi saada siis noin kaksi ja puoli heittokuutiota tai puolitoista pinokuutiota. Ladonta ja puun pituus niin pinossa kuin etenkin irtotavarana säkkiin ratkaisee tietysti paljon ja siksi näissä voi olla paljonkin heittoa ns. virallisiin tiheyslukemiin, joita edellä yritän avata. 😊
Hyvä video. Säkkitavarana KAI ne myy myös irtokuutioita?.Siitä olis mielenkiintoista nähdä mikä on nätisti pinottu määrä?
2 ปีที่แล้ว
Juu, säkkitavarat on irtokuutioita. Jos niitä yhtään asettelee säkkiin tiputtelun sijaan, niin kyllä siihen enemmän helposti menee. Sitten se rupeaa olemaan sellainen aseteltu irtokuutio 🤔
Asia on silläviisin,että heittokuutio on 0,4 kuutiota. Siis heittokuutio esim klabeja on 0,6 kuutiota vähemmän kuin kuutiometri samoja klabeja. Uskokoon ken tahtoo,mutta näin on asia.
Niitä on kuutioita. Vaikka minkälaisia on heitto irto pino kiinto ja hake. Pino kuution voi tehdä vähistäkin puista. Jos osaa.kiinto on aina kiinto heitto on melko epämääräinen. Pinomotti on minusta käypä yksikkö polttopuissa.
Kiintokuutio - pinokuutio - heittokuutio - myyntikuutio. Tähän myyntikuutioon olen törmännyt muutaman kerran. Varmaan jollain vatkaimella pyörittävät halot niin, että jokainen on eri suuntaan.
Puutukkuri kurottajan kauhasta kaataa korkkeelta puut autokärryyn ja osa lentää laitojen yli ja vie sitten asiakkaalle ja kippaa klapit asiakkaan pihamaalle.
Kun vien klapikuorman asiakkaalle joudun tekemään kukkukuorman koska kuorma vajenee ennenkö se on perillä ja asiakas valittaa vajaasta kuormasta. Mutta jos asiakas hakee itse kuorman niin silloin hän saa vähemmän puuta.
@@olavisaarinen3421 joo.! Näinhän se menee.Se on sama kun kuivvaamolta otetaan kukkuri kuorma viljaa.ja lähetään ajamaan maantielle .ja pihaan kun tuut niin se on tiivistynä niin että 10 senttii laijoita on tyhjänä.
Puiden pituudesta vielä. Eli mikäli klapikauppias myy puut heittokuutioina niin tilaamalla mahdollisimman lyhyitä klapeja saa enemmän puuta. Eli ei kannata tilata puita 30cm pituudessa vaan jopa 20cm. Olisi kiva tietää, onko joku laskenut tuon eron.
@@taunosamppala3051 Itse ajattelisin, että mitä pienempi puun kappale sitä enemmän puuta. Tavallaan tossa mennään kohti kiintokuutiota, jossa puu on lopulta yhtä massaa.
@@taunosamppala3051 Myin kerran 10 irtomotin kuorman klapeja pit. 33 sm puut pätkin 1m haloista, mutta ostaja sanoikin kun kaupat oli tehty että kattilaan sopii vain 25 sm klapi joten halko 4 osaan, siihen kuormaan meni varmaan 1-2 halkomottia enemmän puuta joten takkiin tuli ja rajusti, irtomotin hintaa olisi pitänyt nostaa vähintään 10 e että olisin pärjännyt kaupassa ja kyllä se ostaja tämän tiesi ja sai pari mottia ilmaista puuta. Täytyy sanoa että siperia opettaa.
Kiitokset mielenkiintoisesta kokeilusta videollasi! Siitä saa hieman turhan optimistisen käsityksen irto- tai heittokuution sisällöstä verrattuna pino- tai kiintokuutioon. Yhdestä ladotusta takkapuupituisesta pinokuutiosta saadaan runsaat puolitoista irto- tai heittokuutiota. (1,6 - 1,7 m3) Vastaavasti yhdestä kiintokuutiosta saadaan noin puolitoista pinokuutiota tai noin kaksi ja puoli heittokuutiota. (esim. kuljettimen alta säkkitavara) Heitto- tai irtokuutio siten on vallan eri asia kuin pinokuutio. Toki puun pituus ja etenkin ladonnan laatu vaikuttavat paljon, joten käytännön tilanteet ja tulokset voivat vaihdella aika paljon verrattuna näihin virallisiin muuntokertoimiin, joita tässä yritän hieman avata. 😊
2 ปีที่แล้ว +1
Näin se on. Muuntokertoimet vaihtelevat tilanteen mukaan.
Olen joskus ajatellut että yksi heittokuutio on noin 2/3-3/4 kiintokuutio. Ei ole ihan oikein, mutta tarpeeksi lähellä kun en myy enkä osta... Luulen että aika monilla menee painon kanssa aika helposti metsään. Jarruton kärry auton perässä niin yksikin säkki (irtokuutio) voi olla liikaa. Mukaan pitää myös laskea kärryn paino. 600-650kg tulee aika nopeasti vastaan kun vähennetään ensin noin 125-175kg kärryä pois. Iso (kuomullinen) kärry painaa sekin... Nyt kun myydään 850kg jarruttomia kärryjä: se on auton sallittu vetopaino joka määrää, se löytyy rekisteriotteesta (nykyään trafin sivuiltakun on sähköisenä?). Sama vauhdin kanssa: kaikkia kärryjä ei saa vetää 100 km/t, kärryn akselisto pitää olla hyväksytty sellaiseen vauhtiin. Se tieto löytyy kai kärryn rekisteriotteesta?
@@ossimaki9102 Niin on minullakin noin 1,5X3 ilman kuomua kokonaispaino 750kg. Mutta kärryn paino noin 150kg, Passatissa vetopaino jarruitta 600kg eli lastia saa pistää 600-150=450kg. Heittokuutio painaa muistaskseni noin 600kg (olen luultavasti väärässä?) niin laittomaksi menee... Kyllä se jaksaa ja kyllä se kestää, mutta se menee sitten oman piikkiin jos jotain tapahtuisi, jos olen ymmärtänyt oikein... Se on vähän kuin rakentaminen. Kyllä voisi sekä yhtä ja toista mutta kun en saa valvovan viranomaisen puolesta. Jos tekee oikein niin maksaa tuplasti, samoin kuin kärryissä jos tarvitsee jarruja, korttia ja muuta... Tuli vaan painot mieleen kuin joskus näkee kuution (joskus jopa suuremmat) säkit kaikennäköisten kärryjrn päällä. Pieni auto, jarruton kärry lastattuna isolla säkillä ja ehkä vähän mustaa jäätä niin on ainekset kasassa...
Se on 825kg se nykyisin myytävä jarruttoman kärryn kokonaispaino. 750kg akselilla ja 75 koukulle. Mutta vetoauton rajat voi tulla ja todennäköisesti tuleekin vastaan nopeammin. Välttämättä edes iso henkilöauto ei riitä vaan pitää olla maasturi tai paku, että voi laillisesti vielä kärryyn sen maximikuorman lastatakkin. Ja kuomuhan yleensä lasketaan kuormaksi. Joissain harvoissa kärryissä kuomun paino on jo omamassassa mukana. Eurooppalaismerkeissä (ainakin sakemanneissa) yleisesti isommat kärrypainot, kuin vaikkapa japseissa.
@@markonikula2611 Kiitos siitä tiedosta 👍🏼. Jotenkin tuntuu siltä että on enemmän ilmaa kuin luulin 🤨, neljä heittokuutioita per tonni 🤔... Mutta mitäs siitä. Jatketaan tästä 🤗!
Juu mittaapas tosiaan tuo viimeinen pino jollain klapin keskimääräisellä pituudella. Paljonko tulee siitä pinokuutiota? Jumalattoman ripeää klapien mättöä kyllä harrastit, noin minuutissa kärri tyhjäksi 🤣 Itse olen huomannut että ladonta vaikuttaa säkkihommassa tosi paljon ja klapien pituus. Just se että miten sattuvat jäämään ja jos niitä yhtään asettelee niin paljon enemmän menee.
2 ปีที่แล้ว +1
Minäpäs mittaan ja palaan asiaan!
2 ปีที่แล้ว +2
Mittasin pinon: 1,3 pinokuutiota. Eli jos muutetaan heittokuutioiksi pinokuutioista kertoimella 1,67, niin heittokuutioita olisi peräti 2,2.
Kiitos 🙂 hieno informaatio ✌️
Klapikoneella (kuljetin versio) olen tehnyt 1.1 kuution konttihäkkeihin 30cm ja 50cm. Reunaan tulee holveja, jotka olen käynyt oikomassa pois, muutoin kuljettimen tekemä heittokuutio. Kuivuminen häkissä pudottaa 0.1 kuutiota pois, häkkiin jää heittokuutio. Häkistä 50cm klapia kun latoo pinoon, löytyy keskiarvona 0.68 pinometriä puuta. Klapin koko vaikuttaa jonkin verran.
Juurikin näin on! 👍
Pitemmässä tavarassa jiäpi enempi ilimooo sekkaan
Kiitos.
Ole hyvä? 🙂
Ruutia on turha keksiä lisää. Motiksi sanotaan pinokuutiota, joka on kehysmitta 1x1x1 metriä ladottua pilkettä tai halkoa.Niin sanottu heittokuutio on sama, mutta viskeltynä sikin sokin. Kiintokuutio, mitä hullunkurisesti nimitetään myös motiksi, on todellinen puuaineen määrä kuutioina. Heittokuutiokaupassa puun kiintohinta on satumaisen korkea ja sillä vedetään höplästä ymmärtämätöntä ostajaa. Nykyhinnoilla tulee lämmityksessä sähkö monesti halvemmaksi kuin puu.
@@savonjaakari412 Juu, kyllä nämä yksiköt on tuttuja. Paljon saisi kokeiluvideoita tehtyä, kun varioisi niin klapin pituutta kuin läpimittaakin. Pinokuutio on astetta varmempi kauppatapa ostajan kannalta.
Minäkinpä pistän kapustan tähän soppaan.Tein tässä takavuosina oman testimittauksen 33cm klapeilla,rukkilavalle tein kehikon 1x1x1m ja betoniverkosta seinämät, sen täytin klapikoneella niinkuin nämä muutkin klapi yrittäjät tekee ja sitten kaadoin häkin ja pinosin ne yhteen riviviin,mittasin sitten pinon ja siitä tuli 0.70 pino metriä.Oon kuullut myös muidenkin tehneen tämmöisen mittaus testin ovat ostaneet 1 kuution klapi säkin ja pinonneet sen uudelleen niin eipä ole löytynyt kuin 0.60 - 0.70 pinometriä säkistä ,että ilimoo siellä klapisäkissä on. 🪓😀👍
Se on paljon kiinni siitä, miten ne klapit asettuu tipahdellessaan.
@ Niinhän se on minä kyllä vähän oijon pahimpia jotka jäi aivan pystöön laitaa vasten jos antaa tippua aivan vapaasti eikä koske ollenkaan niin ilmatilavuus kasvaa, tämä on aivan luonnon lakia eikä mitää rakettitiedettä.🌞
Hei tee siihen klapipussiin samankokoiset reiät mitä on betoniverkossa niin tulee sama tulos, kun verkkohäkin silmistä klapit pursuaa ulos niin totta kai niitä menee siihen enemmän kuin pussiin jossa ei ole reikiä. Ja jos pussin tekijä laittaa siihen 1 motin märkää klapia niin kun puut kuivavat kesän niin pinta vajenee ja mitta on jotain 0,85- 0,90 mottia. Kaksimetriä korkea halkopinokin tehtiin 15 -20 senttiä korkeammaksi kuivumisvaran takia. Ja eiköhän sen klapikuution mitta ole kuitenkin noin 1 motti koska joka mies saa siitä eri mitan kun sitä mittailee.
Tuolla alempana olikin jotta tähtäsit eli arvioitu kaks kuutiota olevan irtomottikuormassa. Ja pinomotteja oli yksi pilkku kolme kuutiota. Kaks per ykspilkkukolme on 1,54. 1,66 olis se perinteinen noin arvo eli 2,5 jaettuna 1,5:llä.
Eli lähelle menee noita yleisesti esitettyjä lukuja, se alkuperäinen Kahen kuution määrä minkä heitit lavalle voi olla vähän pienempi kun kaks irtomottia
Mukava ja opettavainen video😊👍kiitos
Ollos hyvä! Yrittänyttä ei laiteta. 🙂 Tästä aihepiiristä saisi monta videota.
Poltettavan aineen lämpöarvo ilmoitetaan kWh/kg. Siihen tietenkin vaikuttaa kosteusprosenti.
Pitäiskö polttopuut myydä kiloittain? Talvella lumi jne. Polttopuun tiheys/kg?
Turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä . . .
Kilohinta olisi hyvä. Kosteus ja puulaji vaan selville, niin silläpä se onnistuisi.
Tuota peräkärryn täyteisyyttähän voi lisätä kääntämällä nuo pinot poikittain.
Kyllä, sitä voisi kokeilla.
Sinulla on mielenkiintoisia videoita joten tilasin kanavan,käyhän kurkkaan minunkin sivuja 💪🪓😀👍
Hyviä videoita sinullakin 👍 Tilasin kanavasi.
Perinteisesti pinokuutio motti metristä halkoo, heittokuutio on nimensä veronen ja kiintokuutio tuhat litraa kuorellista puuta vähä isompiin kauppoihin.
Jos tuossa kuormassa asettelee vielä puut päät vastakkain niin kuinka iso rako toiseen reunaan lavaa jää. Kuvasta näyttäisi, et monen sentin rako on jokaisessa noiden neljän jonon välissä.
Kyllä siinä jää reunaan iso rako. Olisi mennyt tuhottomasti aikaa vielä tarkemmin asetellessa. Pitänee tehdä eräänlainen uusinta tästä harjoituksesta.
Hyvä video hyvä vertauskuva
Jälkeenpäin mietittynä täys disaster koko video asetuksiltaan, mutta tulipahan julkaistua 😀
@ pääasia et tekee videoita niin minä aattelin omistani 👍👍👍
@@tube-keijo Näin se on! 👍
Etälämis !!!Joss haluat näyttää näille "epäleiville"mikä on kiintokuution ja irtokuutioide (pinottuna tai heittokuutio)ero on asia hyvin helppo.Laita isoon laatikkoon muovi ja vettä täyteen sitten nakkelet sinne mittaamasi irtokuution klapeja sitten mittaaat paljonko sieltä vettä tuli pois=kiintokuutio. Sitten kun puhutaan irtokuutiosta katotaan kuinka suurta puuta siihen mottiin pinotaan ja kuinka pinotaan tai kuinka kasataan.
🙂 Arkhimedeen lakia voisi kokeilla.
Meillä ei ole luvallinen paikka säilöä puita senän viereen.Pelastus/ palo viranomaisten kanta.
Juu, on tiedossa. Huonosti tilaa muuallakaan...
@ Meidän kaupungissa eräskin pino talon vierestä on purettu ja siirretty 10 metrin päähän seinästä. Mutta en ole poliisi,jokainen tekee omien mielipiteiden mukaan.
@@anterorinnemaa1440 On tämä ollut tiedossa ja mietinnässä. Joku sopiva säilömistapa olisi kehitettävä. Nyt minulla on poikkeuksellisen paljon puita täällä säilössä. Yleensä on vain 1/4 tästä määrästä.
Meillä on talokin puuta, lienee purettava...
Entäs jos lataisi puut kärryyn pystyyn niin jäisi lisätilaa puille ja pysyvät kuormassa ilman sidontaa.
Pitääpä kokeilla!
Oisin kysynyt näin ostajana eli kumpi on taloudellisempi ostajan kannalta pino vai irto kuution osto, joskus kerroin oli 0.6 tai 0.7
Videoni voi olla hieman harhaanjohtava, mutta kyllähän samalla rahalla pitäisi saada saman verran puuta kiintokuutioiksi muutettuna oli ne ladottu sitten kuinka hyvänsä kaupantekohetkellä. Eli yhden irtokuution pitäisi olla 0,61 kuutiota pinottuna. www.mottinetti.fi
0.75 pinomottia = 1 heittomotti.
@@leosaimaja4978 No kyllä klapia pitää laittaa pinoon välillä poikittain että saa noin ison lukeman, minä olen käyttänyt kerrointa noin 0,6 tai vähän päälle, mutta kuten sanottua joka mies saa samasta pinosta eri lukeman. Heittomotti mitta on arviokauppaa ja samoin kun pinomotti mitta heittelee ladonnan mukaan kiintomotin mittaus taas on metsäammattilaisten mitta ja kun kaksi miestä mittaa saman pinon niin eivät takuulla saa samaa tulosta eli tulos on että myös kiintomottimittaus on arviokauppaa johon metsänomistajan pitää tyytyä myydessään puuta. Oikea mittaustermi on noin 1 motti, noin 5 mottia ym. silloin ei tule riitoja koska polttopuun tarkka mittaaminen on todella vaikeaa.
Joskus kokeiltiin niin pinomotti on aika lähellä sama kuin 1,5m3 säkki. Noin 33cm klapilla.
Sillä minä ainakin olen myynyt.
Aika lähellä olet totuutta. Takkapuupituisesta pinokuutiosta tulee runsaat puolitoista heittokuutiota, eli noin 1,6 - 1,7 m3. Aika alhainen on siis säkkiin tiputellun takkapuun kiintotiheys.
Kiintokuutiosta voi saada siis noin kaksi ja puoli heittokuutiota tai puolitoista pinokuutiota. Ladonta ja puun pituus niin pinossa kuin etenkin irtotavarana säkkiin ratkaisee tietysti paljon ja siksi näissä voi olla paljonkin heittoa ns. virallisiin tiheyslukemiin, joita edellä yritän avata. 😊
Hyvä video. Säkkitavarana KAI ne myy myös irtokuutioita?.Siitä olis mielenkiintoista nähdä mikä on nätisti pinottu määrä?
Juu, säkkitavarat on irtokuutioita. Jos niitä yhtään asettelee säkkiin tiputtelun sijaan, niin kyllä siihen enemmän helposti menee. Sitten se rupeaa olemaan sellainen aseteltu irtokuutio 🤔
kkona äijä, meni tilaukseen luikauksella
Asia on silläviisin,että heittokuutio on 0,4 kuutiota. Siis heittokuutio esim klabeja on 0,6 kuutiota vähemmän kuin kuutiometri samoja klabeja. Uskokoon ken tahtoo,mutta näin on asia.
Näin se on eräiden kertoimien mukaan.
Niitä on kuutioita. Vaikka minkälaisia on heitto irto pino kiinto ja hake. Pino kuution voi tehdä vähistäkin puista. Jos osaa.kiinto on aina kiinto heitto on melko epämääräinen. Pinomotti on minusta käypä yksikkö polttopuissa.
Puut pitää heitellä korkealta tai kaataa säkistä. Sen myyjät osaa tehdä, että varmasti on kuohkea kuorma.
Kiintokuutio - pinokuutio - heittokuutio - myyntikuutio. Tähän myyntikuutioon olen törmännyt muutaman kerran. Varmaan jollain vatkaimella pyörittävät halot niin, että jokainen on eri suuntaan.
@@jouni1313 😂😂😁
Puutukkuri kurottajan kauhasta kaataa korkkeelta puut autokärryyn ja osa lentää laitojen yli ja vie sitten asiakkaalle ja kippaa klapit asiakkaan pihamaalle.
Kun vien klapikuorman asiakkaalle joudun tekemään kukkukuorman koska kuorma vajenee ennenkö se on perillä ja asiakas valittaa vajaasta kuormasta. Mutta jos asiakas hakee itse kuorman niin silloin hän saa vähemmän puuta.
@@olavisaarinen3421 joo.! Näinhän se menee.Se on sama kun kuivvaamolta otetaan kukkuri kuorma viljaa.ja lähetään ajamaan maantielle .ja pihaan kun tuut niin se on tiivistynä niin että 10 senttii laijoita on tyhjänä.
Mittaa tosta viimeisestä pinosta puu määrä
Mittasin pinon: 1,3 pinokuutiota. Eli jos muutetaan heittokuutioiksi pinokuutioista kertoimella 1,67, niin heittokuutioita olisi peräti 2,2.
Muistutus, että polttopuita ei saa säilyttää talon seinustalla.
Eipä niin. Vähän huonosti tilaa muuallakaan.
Puiden pituudesta vielä. Eli mikäli klapikauppias myy puut heittokuutioina niin tilaamalla mahdollisimman lyhyitä klapeja saa enemmän puuta. Eli ei kannata tilata puita 30cm pituudessa vaan jopa 20cm. Olisi kiva tietää, onko joku laskenut tuon eron.
Tuokin on kyllä totta! Tuotakin voisi kokeilla.
OOn vähän erimieltä tästä puun pituudesta.Joss ostaa 20cm pätkiä niin ostaa enemmän ilmaa.Ja mitä pienemmäksi puut on halottu sama juttu.
@@taunosamppala3051 Itse ajattelisin, että mitä pienempi puun kappale sitä enemmän puuta. Tavallaan tossa mennään kohti kiintokuutiota, jossa puu on lopulta yhtä massaa.
@@taunosamppala3051 Myin kerran 10 irtomotin kuorman klapeja pit. 33 sm puut pätkin 1m haloista, mutta ostaja sanoikin kun kaupat oli tehty että kattilaan sopii vain 25 sm klapi joten halko 4 osaan, siihen kuormaan meni varmaan 1-2 halkomottia enemmän puuta joten takkiin tuli ja rajusti, irtomotin hintaa olisi pitänyt nostaa vähintään 10 e että olisin pärjännyt kaupassa ja kyllä se ostaja tämän tiesi ja sai pari mottia ilmaista puuta. Täytyy sanoa että siperia opettaa.
Klapikauppias nostaa hintaa, mitä lyhyempi puu sen kovempi mottihinta koska puuta menee enemmän kuormaan ja työmäärä lisääntyy.
tuohon voisi sen verran mainita et jos puut on vaikka 50cm pitkiä niin heiteltynä jää ilmaa enempi. Kun taas lyhyempi klapi menee tiiviimmin.
Sekin pitänee paikkansa.
Ihan ensimmäisenä. klapit joita heitetään kärryyn on jo väärin pinottu
Se on silleen sekalaisesti pinottu 🙂 Tapoja on monia.
@ On vain yksi oikea tapa kun haluaa että puut kuivuu ja tulos kärryssä olisi ollut aivan toinen jos olisit pinonnut poikittain eikä pituus suuntaan
Eioo sama asia
Moro. Umpikuutio se olla pittää. Sekin on laskennallinen mitta.
Niin se on sekin jotenkin mitattu.
Kiitokset mielenkiintoisesta kokeilusta videollasi!
Siitä saa hieman turhan optimistisen käsityksen irto- tai heittokuution sisällöstä verrattuna pino- tai kiintokuutioon.
Yhdestä ladotusta takkapuupituisesta pinokuutiosta saadaan runsaat puolitoista irto- tai heittokuutiota. (1,6 - 1,7 m3)
Vastaavasti yhdestä kiintokuutiosta saadaan noin puolitoista pinokuutiota tai noin kaksi ja puoli heittokuutiota. (esim. kuljettimen alta säkkitavara)
Heitto- tai irtokuutio siten on vallan eri asia kuin pinokuutio. Toki puun pituus ja etenkin ladonnan laatu vaikuttavat paljon, joten käytännön tilanteet ja tulokset voivat vaihdella aika paljon verrattuna näihin virallisiin muuntokertoimiin, joita tässä yritän hieman avata. 😊
Näin se on. Muuntokertoimet vaihtelevat tilanteen mukaan.
Odottavan aika on pitkä että pääsee palstalle. 👍😁
No sanoppa muuta! 😀
Parhaan mukaan kannattaa pinota ei valehella määrää. !!
@@seppopaananen-2985 Samat puut siinä on! Olisi voinut pinota tarkemmin juu.
Tarjoukset voimassa myös pinojalta onko tämä kauppa lapia niin arvioihin ???
@@seppopaananen-2985 Omaan käyttöön.
Mutta hieno homma on noin havainnollistaa ihmisille mitä mikin termi meinaa. Joillain selvittää huomattavasti asiaa kun omin silmin saa kahtoa
Olen joskus ajatellut että yksi heittokuutio on noin 2/3-3/4 kiintokuutio. Ei ole ihan oikein, mutta tarpeeksi lähellä kun en myy enkä osta... Luulen että aika monilla menee painon kanssa aika helposti metsään. Jarruton kärry auton perässä niin yksikin säkki (irtokuutio) voi olla liikaa. Mukaan pitää myös laskea kärryn paino. 600-650kg tulee aika nopeasti vastaan kun vähennetään ensin noin 125-175kg kärryä pois. Iso (kuomullinen) kärry painaa sekin... Nyt kun myydään 850kg jarruttomia kärryjä: se on auton sallittu vetopaino joka määrää, se löytyy rekisteriotteesta (nykyään trafin sivuiltakun on sähköisenä?). Sama vauhdin kanssa: kaikkia kärryjä ei saa vetää 100 km/t, kärryn akselisto pitää olla hyväksytty sellaiseen vauhtiin. Se tieto löytyy kai kärryn rekisteriotteesta?
Minulla 125x255 kärry 160 kg ja 150x325 kuomulla 320 kg ja molemmissa 750 kg kokonaispaino.
@@ossimaki9102
Niin on minullakin noin 1,5X3 ilman kuomua kokonaispaino 750kg. Mutta kärryn paino noin 150kg, Passatissa vetopaino jarruitta 600kg eli lastia saa pistää 600-150=450kg. Heittokuutio painaa muistaskseni noin 600kg (olen luultavasti väärässä?) niin laittomaksi menee...
Kyllä se jaksaa ja kyllä se kestää, mutta se menee sitten oman piikkiin jos jotain tapahtuisi, jos olen ymmärtänyt oikein...
Se on vähän kuin rakentaminen. Kyllä voisi sekä yhtä ja toista mutta kun en saa valvovan viranomaisen puolesta. Jos tekee oikein niin maksaa tuplasti, samoin kuin kärryissä jos tarvitsee jarruja, korttia ja muuta...
Tuli vaan painot mieleen kuin joskus näkee kuution (joskus jopa suuremmat) säkit kaikennäköisten kärryjrn päällä. Pieni auto, jarruton kärry lastattuna isolla säkillä ja ehkä vähän mustaa jäätä niin on ainekset kasassa...
Se on 825kg se nykyisin myytävä jarruttoman kärryn kokonaispaino. 750kg akselilla ja 75 koukulle. Mutta vetoauton rajat voi tulla ja todennäköisesti tuleekin vastaan nopeammin. Välttämättä edes iso henkilöauto ei riitä vaan pitää olla maasturi tai paku, että voi laillisesti vielä kärryyn sen maximikuorman lastatakkin. Ja kuomuhan yleensä lasketaan kuormaksi. Joissain harvoissa kärryissä kuomun paino on jo omamassassa mukana. Eurooppalaismerkeissä (ainakin sakemanneissa) yleisesti isommat kärrypainot, kuin vaikkapa japseissa.
@@johanneslaxell6641
Heittokuutio koivua noin 243 kg, leppä 183 ja havupuutkin alle 200.
@@markonikula2611 Kiitos siitä tiedosta 👍🏼. Jotenkin tuntuu siltä että on enemmän ilmaa kuin luulin 🤨, neljä heittokuutioita per tonni 🤔... Mutta mitäs siitä. Jatketaan tästä 🤗!
Mihin se minun kommentin mielipide joutui eikai vai noussut bittitaivaisiin…….
Enpäs osaa sanoa. Joskus häviävät ihmeellisesti. Voi löytyä siten, että lajittelee kommentit johonkin järjestykseen.
Sulla pittää liiteri tehä👍
No niin pitäisi. Olet ihan oikeassa.
Juu mittaapas tosiaan tuo viimeinen pino jollain klapin keskimääräisellä pituudella. Paljonko tulee siitä pinokuutiota? Jumalattoman ripeää klapien mättöä kyllä harrastit, noin minuutissa kärri tyhjäksi 🤣 Itse olen huomannut että ladonta vaikuttaa säkkihommassa tosi paljon ja klapien pituus. Just se että miten sattuvat jäämään ja jos niitä yhtään asettelee niin paljon enemmän menee.
Minäpäs mittaan ja palaan asiaan!
Mittasin pinon: 1,3 pinokuutiota. Eli jos muutetaan heittokuutioiksi pinokuutioista kertoimella 1,67, niin heittokuutioita olisi peräti 2,2.
Teeppä sama juttu 50 cm klapeilla, muuttuuko millään lailla.🙂
Voisinpa kesällä tehdäkin, kun tuolloin saatan sellaista materiaalia käsitellä.