Κεφ. 5: Διατήρηση & συνέχεια της ζωής | 5. Μεταλλάξεις

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 พ.ย. 2024
  • Διατήρηση & συνέχεια της ζωής: Μεταλλάξεις
    Βιντεο-μάθημα Βιολογίας Γ' Γυμνασίου σχετικά με τις μεταλλάξεις του DNA (σελ. 111 στο σχολικό βιβλίο). Μαθαίνουμε ότι οι μεταλλάξεις είναι αλλαγές στις βάσεις του DNA. Αν είναι μικρές αλλαγές, σε μία ή λίγες βάσεις, τις ονομάζουμε γονιδιακές. Αν είναι μεγάλες αλλαγές που αφορούν τμήμα ή ολόκληρα χρωμοσώματα τις ονομάζουμε χρωμοσωμικές. Και μαθαίνουμε επίσης ότι οι μεταλλάξεις, ίσως να μην προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα, όταν συσσωρέυονται όμως προκαλούν προβλήματα, αλλά καμιά φορά μπορεί να ωφελήσουν τον οργανισμό με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας στη διαδικασία της εξέλιξης.
    Για τους μαθητές μου που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα στην τάξη αλλά και για όποιον θέλει να μάθει βιολογία, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Γ' Γυμνασίου. Παιδιά ΠΡΟΣΟΧΗ! Καλά είναι τα βίντεο αλλά δεν υποκαθιστούν το βιβλίο. Διαβάστε το βιβλίο και δείτε και το βίντεο ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του μαθήματος.
    Image by upklyak on Freepik
    www.freepik.co...

ความคิดเห็น • 4

  • @aggelosbregu6232
    @aggelosbregu6232 ปีที่แล้ว +1

    Είστε ο καλύτερος

  • @DoloraDimitriou
    @DoloraDimitriou ปีที่แล้ว +1

    Γειά σας! Είχα μια απορία σχετικά με τον σύνδρομο down. Εφόσον το 21 χρωμόσωμα θα υπάρχει 3 φορές αυτό δεν κάνει τα χρωμοσώματα 47; Οπότε ποια είναι η διαφορά με τον σύνδρομο τερνερ που περιέχει επίσης 47 χρωμοσώματα;

    • @thebiologist-gr
      @thebiologist-gr  ปีที่แล้ว +1

      Το σύνδρομο Down οφείλεται στο ότι το 21 χρωμόσωμα υπάρχει 3 φορές, άρα ναι, τα χρωμοσώματα από 46 γίνονται 47. Το σύνδρομο Turner οφείλεται στο ότι λείπει το χρωμόσωμα Υ. Άρα τα χρωμοσώματα θα είναι 45 αντί για 46. Η διαφορά τελικά είναι (1) διαφορετικός αριθμός χρωμοσωμάτων, στο ένα υπάρχει ένα περισσότερο, στο άλλο ένα λιγότερο, (2) οι δύο ασθένειες αφορούν διαφορετικά χρωμοσώματα. Εκτός και εννοείς το σύνδρομο Klinefelter το οποίο έχει ΧΧΥ οπότε ναι, θα είναι πάλι 47 χρωμοσώματα αλλά οι δύο ασθένειες αφορούν διαφορετικά χρωμοσώματα.

    • @DoloraDimitriou
      @DoloraDimitriou ปีที่แล้ว +1

      @@thebiologist-gr Τον δεύτερο σύνδρομο εννοούσα πάντα τα μπερδεύω πάντως ευχαριστώ πολυυυ