Câtă istorie am învățat de la Damian și mai ales modul în care o face el,nu am învățat în toți ani de școală ! Te face pur și simplu să vrei să-l vezi în fiecare zi!! Mulțumim amândurora si celorlalți youtuberi pe unde mai este el invitat!🎉❤❤❤
Plec in curand in Wales si, intamplator am gasit emisiunea corespunzatoare. Dupa aceea, m-am uitat, desigur la Anglia si dupa aceea am devenit addicted si am descarcat toate emisiunile. Mai am 3 episoade de vazut dar tebuie sa va spun ca sunteti foarte buni. Damian isi cunoaste valoarea dar tu, singurul dar extraordinarul Popa, esti inca influentat de comentarii, mai ales de cele negative! Esti un tanar extraordinar, faci ceea ce iti place, ai pornit un proiect original (desigur multumim cu totii lui Damian pentru participare), esti bun, ce mai! Canalul creste incet pentru ca, la ce ne mai trebuie istorie, bre! Dar sunt sigura ca vei avea succes in viitor, cu acest proiect sau cu viitoarele! Felicitari amandurora! Am fost in toate tarile descrise pana acum, in afara de Portugalia, dar, m-ati convins! E pe lista mea scurta, probabil pentru anul viitor!
Îl urmăresc de ceva vreme pe domnul Damian Anfile...Si eu sunt un pasionat de istorie,si ma întreb, ce hard are omul ăsta...Mulțumesc pentru istorisile sale.
56:08 Cog nu vine din spatiul anglofon, ci din cel germanofon. Koggen erau numite vasele cu care facea comert Hansa in Marea Baltica si in Marea Nordului. Nu mai sunt folosite astazi, dar am fotografiat un astfel de vas in Coppenhaga, unde era amarat la un cheu si folosit ca exponat. A fost construit dupa planuri tehnice vechi, de catre elevii unei scoli de meserii din localitate.
Foarte bun episodul. Ca sa ma bag si eu in seama as preciza ca un dispozitiv similar busolei era cunoscut inca din antichitate fiind originar din China. Porumbul, in stare naturala produce un singur stulete pe planta.
multzam pentru podcast 🙏🙏🙏 Ar fi dragut daca imaginile cu hartile ar fi lasate mai mult, pana termina ideea total, ca ajuta vizual sa stabilim mai bine detaliile. 🙏
35:44 Copacul de pe care se cojeste pluta se numeste "arbore de pluta" in limba romana, e un stejar. Din aceasta coaja nu se fac doar dopuri de sticla, ci se fac genti si accesorii, garnituri de etansare, se mai foloseste ca material izolator in constructii si are multe alte intrebuintari.
Respect Domnilor si multzumiri. Fapt divers : marchizul Pombal a fost primul care a introdus ceasuri, adica orologii in birourile guvernamentale. Structura anti- seizmica pentru cladiri de dupa cutremur s-au numit “ Cusca Pombalina” - adica o structura de rezistentza asemanatoare cu gratii intercalate
Multumim pentru inca un episod foarte bun! Referitor la Finisterre (de care ati mai amintit si in alte podcasturi, cum ar fi episoadele cu Spania, si la fel cum ati specificat britanicul Land's End ulterior in prezentarea de mai sus) ideea asta de "capat de lume" e aplicabila cu sonoritate asemanatoare si altor zone geografice similare. Pentru Europa continentala, cunoscute si mai mult sau mai putin omonime, avem intr-adevar comarca administrativa dar si si capul geografic (Cabo Fisterra) din Galicia Spaniei, precum si departamentul Finistère din Bretania Frantei.
Corecţie: 2:28:30 Vinarsul este distilat de vin (denumirea generică "brandy"), sau pe înţelesul tuturor vinarsul este cognacul românesc. 2:28:55 Sherry vine de la vinul de Jerez - Xérès (Spania), care este tot un vin fortifiat ✌✌✌
Eu am fost în aprilie 2023 în Portugalia și îm place bacalau și în general majoritatea mâncărurilor din țările mediteraneane paelia și tapasurile din Spania, pastele și pizzele din Italia și mâncarea grecească tzatziki, ciros , fructele de mare, pește, ulei de măsline, citrice 🌴🍋🍊🥑🥑🫒🫒🍤🦪🦑🦐🦐🦞🦀🐙🐟
Desi cred ca nu am ghicit, prima mustata care mi-a venit in gind a fost a unui personaj fictiv, Poirot, deci tara ar fi Belgia. Dar dupa ce am vazut comentariile, Germania pare a fi raspunsul. Mai cu seama ca Damian nu este un fan al lui Agatha Christie... Acum, dupa ce am urmarit mai multe episoade, Alex devine din ce in ce mai simpatic, uneori chiar fermecator. Impreuna cu eruditul Damian fac un cuplu adorabil. Am fost acolo, am baut porto si am mincat bine, e o tara minunata cu istorie bogata. Dar ce mi-a ramas in inima si nu reusesc sa fac: Pastel de Nata. Au secretul lor, de la calugaritele care apretau vesmintele cu albusul de ou si au inventat ce sa faca cu galbenusurile.
Lichior de cireșe (portugheze) în recipient din ciocolată este chiar bun și interesant seamănă cu visinata din România ceva mai elevata recomand pasionaților de lichioruri și băuturi alcoolice dulci. Am gustat și eu 10 zile cât am stat în Portugalia prin aprilie 2023 de vreo 2-3 dăți/ori și mi-a plăcut. 🍒🍷🍸🍹🍫
"Ginja", de Obidos sau din altă localitate, nu e din cireșe. Se pronunță [jinja], aproape la fel ca în Moldova [jișîna]. E vorba de VIȘINĂ. Astfel că... N-ARE CUM să nu semene cu "vișinata"!
1:10:44 E adevarat ca in emisfera sudica nu se mai poate observa Steaua Nordului, dar asta nu era absolut deloc o problema pentru navigatori. Pentru ca foloseau o constelatie ce putea fi vazuta foarte usor la sud de Ecuatore si anume Crucea Sudului. Polii la busola nu se schimba niciodata, doar pot exista interferente magnetice.
Oare toti “gardienii” de serviciu care vaneaza orice inerenta scapare sau nuanta gramaticala pot pricepe ce munca de documentare si sistematizare sta in spatele fiecarui episod ? In loc sa ne bucuram de spectacolul si eruditia pe care Damian alaturi de mai tanarul si din ce in ce mai placutul sau interlocutor ni le ofera intr-un ritm fulminant, vanam mici hibe, probabil dintr-o frustrare personala ca nu ne putem ridica la nivelul unei asemenea infuzii de istorie, geografie, cultura … Oricum , multumiri si … keep walking !
Ai partial dreptate. Am citit numeroase comentarii unde persoanele respective apreciau faptul ca pot invata multe de la Damian. Pai , daca este asa, atunci oamenii invata si lucruri gresite si asta nu-mi pare a fi un lucru bun. Asadar, corectarile sunt binevenite. Un exemplu: "...dar, in schimb" , folosit deseori de Damian, este un pleonasm. Oare sa fie bine ca oamenii sa invete astfel de lucruri?! Corecturile nu sunt facute din frustrari(care frustrari?!!) ci pentru transmite informatii demne de retinut. Il apreciez mult pe dl. Damian Anfile, dar este si el om si poate gresi. NU ar trebui sa fie suparat pe cei care vor sa indrepte o greseala.
Bună ziua, vă urmăresc și apreciez capacitatea dumneavoastră, dar nu înțeleg de ce tot spui ca partidul PDU este un partid de buzunar, care-i faza.??? Nui prima oară când domnul Damian aruncă cu rahat în acest partid.???
2:29:45 Nu e "eiswine" (deci nu englezesc) ci "Eiswein" (se citeste aisvain) pentru ca s-a produs prima data la 11 febr. 1830 in comuna Bingen-Dromersheim/Germnania. 1829 a fost un an foarte slab pentru culturile de vita-de vie, de aia au ramas strugurii neculesi. In februarie anul urmator, dupa niste geruri naprasnice, podgorenii au hotarat sa culeaga totusi strugurii ca sa-i dea la vaci. Culegandu-i, au observat ca ei au totusi mai mult zahar decat normal si ar putea face din ei un vin care ar fi foarte putin, dar calitativ foarte bun. De atunci s-a fabricat Eiswein in Germania si Austria.
navigatorii chinezi au fost primii care au inteles importanta vitaminelor, navele lor aveau tot timpul ghivece cu plante, pt a fi consumate de echipaj, cu mult inainte de captain Cook
@@timirom68 am zis "mai nordice" în sensul ţărilor ce se găsesc mai spre nord. Oricum catalogarea ca doar ţările scandinave sunt acceptate nordice e foarte nejustificată. Asemănări culturale se găsesc în toate ţările din jumătatea de nord a continentului... Repede trebuie să fie cineva să "corecteze" orice pe internet...
@@Transylvanian_Werewolf98 Asemanarile culturale nu au nimic de-a face cu punctele cardinale. Oricum ati suci-o, Olanda e mai in nord decat Romania, dar nu e in nordul Europei. Cum si Romania e mai in est decat RFG-ul, dar nu e in estul Europei cum e vazuta de nemti. Europa totusi se intinde pana la Urali.
condimentele erau importante pt prezervarea carnii, carnea era greu de pastrat dupa sacrificarea animalului, piperul, cuisoarele o faceau mai paletabila
Dl Anfile a afirmat ceva despre pilotarea unei nave. Sigur, DEX-ul ii da dreptate, dar de fapt cel care conduce o nava nu este numit pilot ci timonier. Timona este roata cea mare (uneori dubla) si cu multe manere, cu ajutorul careia se manevreaza carma. Timona a aparut relativ tarziu in constructia navelor. Cea mai veche epava descoperita si care folosea o timona este cea a HMS Stirling Castle. Aceasta din urma era o nava de linie de clasa a III-a a Royal Navy si a fost construita in 1897. S-a scufundat in marea furtuna din 20 noiembrie 1703. Pilotii sunt numiti localnicii care cunosc extrem de bine particularitatile unei anumite cai de navigatie, care urca la bordul navelor pentru a prelua timona, conducand vasul peste pasjul respectiv (de ex. fundul respectivei cai de navigatie se schimba frecvent si de aceea nu poate fi cartografiat).
Auzi bre, că prea îi corectezi pe toți. Ia vezi că numai prostii scrii aici. O navă construită în 1890 nu se poate scufunda în 1700. Mai ușor cu critica. Nu toți suntem perfecți că tine.
52:00 E foarte greu de explicat de ce erau mirodeniile atat de apreciate (implicit scumpe). Adevarul e ca mancarea fara condimente e destul de fada. Totusi, oamenii de rand mancau in general terciuri de cereale, care nici cu mirodenii nu aveai cum sa le faci mai gustoase. Un alt exemplu poate si mai concludent s-a petrecut in Olanda medievala, unde laleaua era la mare pret (la propriu, exorbitant de scumpa) si se folosea inclusiv pe rol de moneda de schimb.
*Guimarăes (GhimarAinș) - cuibul națiunii. *Afonso Henriques (AfOnsu EnrIqeș). *Braga atunci (sec. XII) = Bracara Augusta. *În Sudul Indiei, unde ajunseseră portughezii lui Vasco da Gama prima dată, poate fi vorba de Diu, Damao și Goa, foste mult timp colonii, în care și acum se mai vorbește portugheza. *"Carne de porco a Alentejana" cu "patataș fritaș" și "ameijoaș" (scoici). *Cabo Verde, în mod corect, literar, nu se pronunță altfel decît "Cabu Verdî", cu accentul pe prima vocală și colo, și dincolo. Uneori se taie ultimele vocale, dar mai ales de... populația de culoare. *Minas Gerais = [mInas JerAis] în portugheza braziliană, [mInaș JerAiș] în portugheza europeană. *Fernando Magellan - în portugheză e "Fernăo de Magalhaes" [FîrnĂun dî Magal'Ainș]. Valabilă și varianta "Fîrnandu". *Maranhao = [Maran'au] sau [Maraniau], cu un "u" nazalizat în coadă.
Din excelenta bucătărie portugheză cel mai tare m-a fermecat "Cozido a Portuguesa". Degeaba trece călătorul prin Portugalia dacă nu gustă aceste bucate. Sfat pentru "debutanți": luați "meia doze" (jumătate de porție), că e cu siguranță suficient. Nu luați, din prima, "doze inteira" (porție întreagă), că n-o să puteți merge semeț, veți merge aplecați în față, căci o să vă gîrbovească burta! :-))))
@@Speedy.K Eu v-am invatat de bine, v-am spus si de ce se unge cu grafit. Cine se pricepe, asa face. Grafitul are printre proprietati si pe cea de a lubrefia. Dvs puteti pulveriza cu ce vreti, dupa aceea va trebui sa curatati. Daca nu curatati imediat pe unde curge, se va aduna praful pe el si veti avea si mai multa munca la curatat. Ca suntem in AD 2024
2:55:48 nici general, nici maior, dar general-maior. Paul Emil von Lettow-Vorbeck (* 20. März 1870 in Saarlouis; † 9. März 1964 in Hamburg-Othmarschen) a fost in timpul primului razboi mondial Generalmajor Comandant al trupei de protectie in Africa de Est germana
3:23:46 N-as sugera sa vizitati Portugalia pe timp de iarna. Am fost intr-un an 3 saptamani, decembrie/ianuarie si n-am vazut soarele in tot acest timp. Tot ce povestiti despre mancaruri si bauturi... nu pot tine "pasul", pe mine m-au interesat mai mult parcuri nationale, munti si trasee montane.
Asta se întâmplă oriunde. Eu locuiesc în Tenerife. Și foarte mulți pleacă supărați că nu au văzut soarele între “3 -13 ianuarie “ plouă..De parcă aici nu ar trebui să plouă niciodată sau vezi doamne și l‐a anul o să plouă din nou între 3și 13…. Nici în România nu ninge an de an de 1 decembrie 😅
Condimentele erau folosite și ca medicamente. Și parfumuri. Erau o metoda buna de a scoate taxe de la nobili, ei nu plăteau taxe dar consumau mirodenii care erau taxate.
@@damianalexandruanfile5059 Nu v-am contrazis, doar completat. Dupa umila mea parere, daca tot a venit vorba, trebuia adaugat si acest mic (dar extrem de important d.p.d.v. politic si militar) amanunt
1:01 Arhipelag e un grup de insule, spune DEX-ul, dar nu doar 2 insule. E ca si cum ai spune "folosesc toate cele 2 maini pe care le am". E corect, totusi, dar neuzual
Buna seara si multumesc mult d le Damian, va ascult cu mare placere! D lui Popa, nu sunt sigura daca asa il cheama, scuze, o mica precizare, limba portugheza nu este a doua limba vorbita in Luxembourg, asta doar daca nu se refera la faptul ca sunt in jur de o suta de mii de portughezi aici si da, o vorbesc intre ei, orice functionar public de la orice institutie, stie 3 limbi obligatoriu minim, luxemburgheza, franceza si germana, care se nvata ma repet, obligatoriu, in scoala dar cam peste tot, strainii, vorbesc franceza. Tot ca info, un controlor de tren de exemplu, pe langa cele 3 limbi de care ziceam mai sus, iti poate raspunde si n engleza; pot sa mai spun ca ei luxemburghezii sunt destul de frustrati pentru ca in magazine, chiar spitale, personalul fiind majoritar francez, ei nu mai pot vorbi in tara lor , propria limba. Va doresc toate cele bune!
Mențiunea mea a fost gândită în același sens în care românii sunt cea mai mare comunitate minoritară din Italia, asemeni portughezilor din Luxemburg. Îmi scăpase complet din vedere faptul că Luxemburg este o țară trilingvă! Mulțumesc pentru corectare!
Caldo verde nu este supa de cale😂 ci s-ar traduce "bulion verde". Nu numai gastronomia este subevaluata referitor la Portugalia, dar o sa va elucidati când o sa mergeți acolo!
Hai ca mai stau o luna la tine ,esti simpatic,Damian il respecta pe putinistul de constantinescu ,pana intro zi,apoi il lasa pe sorin cu putinistii lui ,o zi faina
3:08:56 D-le Anfile, faceti niste erori. Incerc sa va corectez cu ajutorul DEX: ENCLAVĂ, enclave, s. f. 1. Fragmente de roci înglobate în masa rocilor eruptive. 2. Grup de populație străină izolată în mijlocul populației indigene. - Din fr. enclave. EXCLAVĂ, exclave, s. f. Porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state. ♦ P. ext. Porțiune a unei entități administrativ-teritoriale complet înconjurată de teritoriul altor entități administrativ-teritoriale. - Din engl. exclave. Prin urmare, Portugalia a putut avea in India doar exclave, care au fost: Damao, Diu si Goa.
Ai gasit un amator si defilezi cu el. Pentru cunoscatori se vede clar ca nu e istoric. Prea dese divagatii, prea multe incurcaturi, nici el nu stia ce zice ... totusi, de apreciat initiativa si faptul ca invitatul a vorbit liber. Dar nu va asteptati sa va creasca aprecierile in ritmul asta
@@damianalexandruanfile5059 Poate altii n-au vazut podcastul cu Spania. Din fericire pentru mine, nimic din ce expuneti nu mi-e nou, sunt si eu un pasionat de istorie. Stau si ma gandesc cum pot prelucra unii oameni 3 (sau mai mult) ore de informatii. Eu nu cred ca as putea, e prea mult. De aceea poate n-ar fi rau sa repetati unele mici lucruri, de ex. Ceuta.
Baaa anfile eu iti scriu asa ca tu esti leatu meu si imi permit. Ai luat prea mare amplore imi e frica ca si atunci cand dechid frogideru sa iau vinu dau de tine. Stii de ce dinica e legendar si toti au povesti cu dinica pt ca el nu era chiat asa de public. Trebuie sa creezi dorinata oamemii sa vina la tine nu tu sa te dici la ei ca tu nu ito aci partid. In rest vin mult si pastrama cum trebuie
Câtă istorie am învățat de la Damian și mai ales modul în care o face el,nu am învățat în toți ani de școală ! Te face pur și simplu să vrei să-l vezi în fiecare zi!! Mulțumim amândurora si celorlalți youtuberi pe unde mai este el invitat!🎉❤❤❤
Toate episoadele sunt remarcabile; mi-ar fi o mare bucurie daca ati faceun episod cu istoria evreilor de la incepuri si pana azi.
Plec in curand in Wales si, intamplator am gasit emisiunea corespunzatoare. Dupa aceea, m-am uitat, desigur la Anglia si dupa aceea am devenit addicted si am descarcat toate emisiunile. Mai am 3 episoade de vazut dar tebuie sa va spun ca sunteti foarte buni. Damian isi cunoaste valoarea dar tu, singurul dar extraordinarul Popa, esti inca influentat de comentarii, mai ales de cele negative! Esti un tanar extraordinar, faci ceea ce iti place, ai pornit un proiect original (desigur multumim cu totii lui Damian pentru participare), esti bun, ce mai! Canalul creste incet pentru ca, la ce ne mai trebuie istorie, bre! Dar sunt sigura ca vei avea succes in viitor, cu acest proiect sau cu viitoarele! Felicitari amandurora!
Am fost in toate tarile descrise pana acum, in afara de Portugalia, dar, m-ati convins! E pe lista mea scurta, probabil pentru anul viitor!
N-o să regreți vizitînd-o.
Îl urmăresc de ceva vreme pe domnul Damian Anfile...Si eu sunt un pasionat de istorie,si ma întreb, ce hard are omul ăsta...Mulțumesc pentru istorisile sale.
Am locuit în Portugalia ( Braga ) o țară minunată ,oameni buni ,prietenoşi .
Astept cu nerăbdare fiecare episod.
😅
Felicitări pentru ceea ce faceți!
Superb indiciul viitorului episod! :))))) Abia aștept, fiindcă ador acea țară!
56:08 Cog nu vine din spatiul anglofon, ci din cel germanofon. Koggen erau numite vasele cu care facea comert Hansa in Marea Baltica si in Marea Nordului. Nu mai sunt folosite astazi, dar am fotografiat un astfel de vas in Coppenhaga, unde era amarat la un cheu si folosit ca exponat. A fost construit dupa planuri tehnice vechi, de catre elevii unei scoli de meserii din localitate.
Foarte bun episodul.
Ca sa ma bag si eu in seama as preciza ca un dispozitiv similar busolei era cunoscut inca din antichitate fiind originar din China.
Porumbul, in stare naturala produce un singur stulete pe planta.
multzam pentru podcast 🙏🙏🙏 Ar fi dragut daca imaginile cu hartile ar fi lasate mai mult, pana termina ideea total, ca ajuta vizual sa stabilim mai bine detaliile. 🙏
Ma entuziasmati.... multumesc....
Felicitari! Inca o data o revelatie.
35:44 Copacul de pe care se cojeste pluta se numeste "arbore de pluta" in limba romana, e un stejar. Din aceasta coaja nu se fac doar dopuri de sticla, ci se fac genti si accesorii, garnituri de etansare, se mai foloseste ca material izolator in constructii si are multe alte intrebuintari.
Eu am un portofel din plută de util
Un fel de visinata se cheama gingia( nu stiu cum se scriie)
Carol impreuna cu bunica lui.
Am lucrat patru ani la Lisabona. Sunt .ca noi, dom Popa. 😀 Multumesc mult dv si dlui Damian.
Și eu am stat 6 ani și ceva în Portugalia. Confirm ce susții, ba chiar amplific: portughezii sunt romănii occidentului.
Respect Domnilor si multzumiri.
Fapt divers : marchizul Pombal a fost primul care a introdus ceasuri, adica orologii in birourile guvernamentale. Structura anti- seizmica pentru cladiri de dupa cutremur s-au numit “ Cusca Pombalina” - adica o structura de rezistentza asemanatoare cu gratii intercalate
Germania,cu mustața lui Hitler 😊! De-abia aștept episodul! Salutări din Berlin, unde sunt acasă de 34 de ani 🤩!
Mai degraba Austria este. A fost austriac Hitler.
Așteptăm 😊
Mircea Eliade a fost admirator, prieten și consilier al acestui Salazar, caruia i-a dedicat și un volum.
Mircea Eliade a fost simpatizant legionar, nu a renegat niciodată acest lucru. Nici când era în Chicago
Multumim pentru inca un episod foarte bun!
Referitor la Finisterre (de care ati mai amintit si in alte podcasturi, cum ar fi episoadele cu Spania, si la fel cum ati specificat britanicul Land's End ulterior in prezentarea de mai sus) ideea asta de "capat de lume" e aplicabila cu sonoritate asemanatoare si altor zone geografice similare. Pentru Europa continentala, cunoscute si mai mult sau mai putin omonime, avem intr-adevar comarca administrativa dar si si capul geografic (Cabo Fisterra) din Galicia Spaniei, precum si departamentul Finistère din Bretania Frantei.
Tare frumos povestiti …..
Felicitari domnilor !!
Stie cineva cum se numeste melodia de la inceputul podcast ? Multumesc frumos
În sfârșit 😊! Felicitări 🍀!
Corecţie:
2:28:30 Vinarsul este distilat de vin (denumirea generică "brandy"), sau pe înţelesul tuturor vinarsul este cognacul românesc.
2:28:55 Sherry vine de la vinul de Jerez - Xérès (Spania), care este tot un vin fortifiat
✌✌✌
Super episodul ❤
Exista o istorie a evolutiei examenelor nationale? Va apreciez mult acest podcast,este foarte interesant.
Foarte interesant vlog!
Eu am fost în aprilie 2023 în Portugalia și îm place bacalau și în general majoritatea mâncărurilor din țările mediteraneane paelia și tapasurile din Spania, pastele și pizzele din Italia și mâncarea grecească tzatziki, ciros , fructele de mare, pește, ulei de măsline, citrice 🌴🍋🍊🥑🥑🫒🫒🍤🦪🦑🦐🦐🦞🦀🐙🐟
Desi cred ca nu am ghicit, prima mustata care mi-a venit in gind a fost a unui personaj fictiv, Poirot, deci tara ar fi Belgia. Dar dupa ce am vazut comentariile, Germania pare a fi raspunsul. Mai cu seama ca Damian nu este un fan al lui Agatha Christie...
Acum, dupa ce am urmarit mai multe episoade, Alex devine din ce in ce mai simpatic, uneori chiar fermecator.
Impreuna cu eruditul Damian fac un cuplu adorabil.
Am fost acolo, am baut porto si am mincat bine, e o tara minunata cu istorie bogata. Dar ce mi-a ramas in inima si nu reusesc sa fac: Pastel de Nata. Au secretul lor, de la calugaritele care apretau vesmintele cu albusul de ou si au inventat ce sa faca cu galbenusurile.
Multumim!🙏
Multumesc
Lichior de cireșe (portugheze) în recipient din ciocolată este chiar bun și interesant seamănă cu visinata din România ceva mai elevata recomand pasionaților de lichioruri și băuturi alcoolice dulci. Am gustat și eu 10 zile cât am stat în Portugalia prin aprilie 2023 de vreo 2-3 dăți/ori și mi-a plăcut. 🍒🍷🍸🍹🍫
"Ginja", de Obidos sau din altă localitate, nu e din cireșe.
Se pronunță [jinja], aproape la fel ca în Moldova [jișîna]. E vorba de VIȘINĂ. Astfel că... N-ARE CUM să nu semene cu "vișinata"!
Super mișto!
1:10:44 E adevarat ca in emisfera sudica nu se mai poate observa Steaua Nordului, dar asta nu era absolut deloc o problema pentru navigatori. Pentru ca foloseau o constelatie ce putea fi vazuta foarte usor la sud de Ecuatore si anume Crucea Sudului. Polii la busola nu se schimba niciodata, doar pot exista interferente magnetice.
Oare toti “gardienii” de serviciu care vaneaza orice inerenta scapare sau nuanta gramaticala pot pricepe ce munca de documentare si sistematizare sta in spatele fiecarui episod ?
In loc sa ne bucuram de spectacolul si eruditia pe care Damian alaturi de mai tanarul si din ce in ce mai placutul sau interlocutor ni le ofera intr-un ritm fulminant, vanam mici hibe, probabil dintr-o frustrare personala ca nu ne putem ridica la nivelul unei asemenea infuzii de istorie, geografie, cultura …
Oricum , multumiri si … keep walking !
Ai partial dreptate.
Am citit numeroase comentarii unde persoanele respective apreciau faptul ca pot invata multe de la Damian. Pai , daca este asa, atunci oamenii invata si lucruri gresite si asta nu-mi pare a fi un lucru bun. Asadar, corectarile sunt binevenite.
Un exemplu: "...dar, in schimb" , folosit deseori de Damian, este un pleonasm. Oare sa fie bine ca oamenii sa invete astfel de lucruri?!
Corecturile nu sunt facute din frustrari(care frustrari?!!) ci pentru transmite informatii demne de retinut.
Il apreciez mult pe dl. Damian Anfile, dar este si el om si poate gresi. NU ar trebui sa fie suparat pe cei care vor sa indrepte o greseala.
Mulțumim că ne urmăriți și apreciem orice corectare venită cu intenție bună!
In ceea ce priveste sherry, la englezi sherry este doar vin fortifiat din zona spaniola Jerez. Atat! Fortifiatul de porto este strict Port Wine.
Supeeeeeeeeeeer tare..!!!
Bună ziua, vă urmăresc și apreciez capacitatea dumneavoastră, dar nu înțeleg de ce tot spui ca partidul PDU este un partid de buzunar, care-i faza.??? Nui prima oară când domnul Damian aruncă cu rahat în acest partid.???
La minutul 9:37 - orașul leagăn al civilizației portugheze este Guimarães
Chiar mă uitam peste comentarii sa vad daca cineva știa răspunsul pentru ca eu unul am tresărit vazandu-l pe Amfile că îi scapă ceva :)) felicitări.
2:29:45 Nu e "eiswine" (deci nu englezesc) ci "Eiswein" (se citeste aisvain) pentru ca s-a produs prima data la 11 febr. 1830 in comuna Bingen-Dromersheim/Germnania. 1829 a fost un an foarte slab pentru culturile de vita-de vie, de aia au ramas strugurii neculesi. In februarie anul urmator, dupa niste geruri naprasnice, podgorenii au hotarat sa culeaga totusi strugurii ca sa-i dea la vaci. Culegandu-i, au observat ca ei au totusi mai mult zahar decat normal si ar putea face din ei un vin care ar fi foarte putin, dar calitativ foarte bun. De atunci s-a fabricat Eiswein in Germania si Austria.
Super👏👏👏 o sa povestiți și istoria Chinei?
Jos pălăria pentru dumneavoastră.
navigatorii chinezi au fost primii care au inteles importanta vitaminelor, navele lor aveau tot timpul ghivece cu plante, pt a fi consumate de echipaj, cu mult inainte de captain Cook
Podcast bun.
2:44:29 Tinere domn Popa, "cutiile" rosii sunt CABINE telefonice. Cutiile rosii din Marea Britanie sunt cele de posta.
Faceţi şi despre ţări mai nordice, ca Olanda, Suedia, Finlanda etc
Olanda... tara nordica?
@@timirom68 am zis "mai nordice" în sensul ţărilor ce se găsesc mai spre nord.
Oricum catalogarea ca doar ţările scandinave sunt acceptate nordice e foarte nejustificată. Asemănări culturale se găsesc în toate ţările din jumătatea de nord a continentului...
Repede trebuie să fie cineva să "corecteze" orice pe internet...
@@Transylvanian_Werewolf98 Asemanarile culturale nu au nimic de-a face cu punctele cardinale. Oricum ati suci-o, Olanda e mai in nord decat Romania, dar nu e in nordul Europei. Cum si Romania e mai in est decat RFG-ul, dar nu e in estul Europei cum e vazuta de nemti. Europa totusi se intinde pana la Urali.
În loc de Budapesta poți spune Varșovia.
condimentele erau importante pt prezervarea carnii, carnea era greu de pastrat dupa sacrificarea animalului, piperul, cuisoarele o faceau mai paletabila
Salutare !! ❤
Dl Anfile a afirmat ceva despre pilotarea unei nave. Sigur, DEX-ul ii da dreptate, dar de fapt cel care conduce o nava nu este numit pilot ci timonier. Timona este roata cea mare (uneori dubla) si cu multe manere, cu ajutorul careia se manevreaza carma. Timona a aparut relativ tarziu in constructia navelor. Cea mai veche epava descoperita si care folosea o timona este cea a HMS Stirling Castle. Aceasta din urma era o nava de linie de clasa a III-a a Royal Navy si a fost construita in 1897. S-a scufundat in marea furtuna din 20 noiembrie 1703. Pilotii sunt numiti localnicii care cunosc extrem de bine particularitatile unei anumite cai de navigatie, care urca la bordul navelor pentru a prelua timona, conducand vasul peste pasjul respectiv (de ex. fundul respectivei cai de navigatie se schimba frecvent si de aceea nu poate fi cartografiat).
Auzi bre, că prea îi corectezi pe toți. Ia vezi că numai prostii scrii aici. O navă construită în 1890 nu se poate scufunda în 1700.
Mai ușor cu critica. Nu toți suntem perfecți că tine.
52:00 E foarte greu de explicat de ce erau mirodeniile atat de apreciate (implicit scumpe). Adevarul e ca mancarea fara condimente e destul de fada. Totusi, oamenii de rand mancau in general terciuri de cereale, care nici cu mirodenii nu aveai cum sa le faci mai gustoase. Un alt exemplu poate si mai concludent s-a petrecut in Olanda medievala, unde laleaua era la mare pret (la propriu, exorbitant de scumpa) si se folosea inclusiv pe rol de moneda de schimb.
Domnu' Anfile, Burma e Birmania pe românește înainte de adopta denumirea Myanmar.
la min 1:30:08,corect longitudine este N-S adica meridian iar latitudine este V-E adica paralela.
Uniune dinastica a fost în Anglia când William de Orania a cucerit Anglia și sa impus ca rege domnind și peste Provinciile Unite.
*Guimarăes (GhimarAinș) - cuibul națiunii.
*Afonso Henriques (AfOnsu EnrIqeș).
*Braga atunci (sec. XII) = Bracara Augusta.
*În Sudul Indiei, unde ajunseseră portughezii lui Vasco da Gama prima dată, poate fi vorba de Diu, Damao și Goa, foste mult timp colonii, în care și acum se mai vorbește portugheza.
*"Carne de porco a Alentejana" cu "patataș fritaș" și "ameijoaș" (scoici).
*Cabo Verde, în mod corect, literar, nu se pronunță altfel decît "Cabu Verdî", cu accentul pe prima vocală și colo, și dincolo. Uneori se taie ultimele vocale, dar mai ales de... populația de culoare.
*Minas Gerais = [mInas JerAis] în portugheza braziliană, [mInaș JerAiș] în portugheza europeană.
*Fernando Magellan - în portugheză e "Fernăo de Magalhaes" [FîrnĂun dî Magal'Ainș]. Valabilă și varianta "Fîrnandu".
*Maranhao = [Maran'au] sau [Maraniau], cu un "u" nazalizat în coadă.
Din excelenta bucătărie portugheză cel mai tare m-a fermecat "Cozido a Portuguesa". Degeaba trece călătorul prin Portugalia dacă nu gustă aceste bucate. Sfat pentru "debutanți": luați "meia doze" (jumătate de porție), că e cu siguranță suficient. Nu luați, din prima, "doze inteira" (porție întreagă), că n-o să puteți merge semeț, veți merge aplecați în față, căci o să vă gîrbovească burta!
:-))))
Tocmai am căutat. Este de reținut pentru călătorii viitoare!:)) multumesc
Spuneti-le oamenilor de la studio sa mai dea cu niste WD40 pe la balamalele usilor. Se aud tot felul de scartaituri.
balamalele usilor se dau cu grafit de la creion, stimabile! Ala nu curge, doar unge.
Scartaie un pat, o fi babardeala.😀
@@timirom68 Suntem in Anno Domini 2024...
@@Speedy.K Eu v-am invatat de bine, v-am spus si de ce se unge cu grafit. Cine se pricepe, asa face. Grafitul are printre proprietati si pe cea de a lubrefia. Dvs puteti pulveriza cu ce vreti, dupa aceea va trebui sa curatati. Daca nu curatati imediat pe unde curge, se va aduna praful pe el si veti avea si mai multa munca la curatat. Ca suntem in AD 2024
Gata, am plecat spre Moara Vlasiei. Sa cumpar niste grafit macinat fin, desigur!💯
🇵🇹💪
2:55:48 nici general, nici maior, dar general-maior. Paul Emil von Lettow-Vorbeck (* 20. März 1870 in Saarlouis; † 9. März 1964 in Hamburg-Othmarschen) a fost in timpul primului razboi mondial Generalmajor Comandant al trupei de protectie in Africa de Est germana
Căderea Portugaliei s a datorat înfrângerii în fata Marocului.
Atunci întreaga nobilime a pierit pe câmpul de luptă.
Coimbra e orasul reprezentativ al Porugaliei. Fosta capitala si unul din cele mai vechi orase universitare.
3:23:46 N-as sugera sa vizitati Portugalia pe timp de iarna. Am fost intr-un an 3 saptamani, decembrie/ianuarie si n-am vazut soarele in tot acest timp. Tot ce povestiti despre mancaruri si bauturi... nu pot tine "pasul", pe mine m-au interesat mai mult parcuri nationale, munti si trasee montane.
Asta se întâmplă oriunde. Eu locuiesc în Tenerife. Și foarte mulți pleacă supărați că nu au văzut soarele între “3 -13 ianuarie “ plouă..De parcă aici nu ar trebui să plouă niciodată sau vezi doamne și l‐a anul o să plouă din nou între 3și 13…. Nici în România nu ninge an de an de 1 decembrie 😅
DAMIAN nu știu ce ce cauți la nivelul tău pe aici
Coimbra a fost prima capitală a Portugaliei.
Condimentele erau folosite și ca medicamente. Și parfumuri. Erau o metoda buna de a scoate taxe de la nobili, ei nu plăteau taxe dar consumau mirodenii care erau taxate.
1:18:90 Arma "cu cocos si cu cremene" se numeste "flinta"!!
suna mai frumos arma cu cocos si cremene.
Cu cocosel suna si mai bine!👻
Totul pentru țară nimic pentru noi - Barbu Catargiu, conservator, primul prim ministru al României
49:22 Gibraltarul apartine Marii Britanii, nu spaniolilor.
Intocmai, dar coloanele lui Hercule se regasesc in stema Spaniei
@@damianalexandruanfile5059 Nu v-am contrazis, doar completat. Dupa umila mea parere, daca tot a venit vorba, trebuia adaugat si acest mic (dar extrem de important d.p.d.v. politic si militar) amanunt
@@timirom68 Imi pare rau ca nu v-am inteles corect intentiile, va multumesc frumos pentru completari
1:01 Arhipelag e un grup de insule, spune DEX-ul, dar nu doar 2 insule. E ca si cum ai spune "folosesc toate cele 2 maini pe care le am". E corect, totusi, dar neuzual
❤
Buna seara si multumesc mult d le Damian, va ascult cu mare placere! D lui Popa, nu sunt sigura daca asa il cheama, scuze, o mica precizare, limba portugheza nu este a doua limba vorbita in Luxembourg, asta doar daca nu se refera la faptul ca sunt in jur de o suta de mii de portughezi aici si da, o vorbesc intre ei, orice functionar public de la orice institutie, stie 3 limbi obligatoriu minim, luxemburgheza, franceza si germana, care se nvata ma repet, obligatoriu, in scoala dar cam peste tot, strainii, vorbesc franceza. Tot ca info, un controlor de tren de exemplu, pe langa cele 3 limbi de care ziceam mai sus, iti poate raspunde si n engleza; pot sa mai spun ca ei luxemburghezii sunt destul de frustrati pentru ca in magazine, chiar spitale, personalul fiind majoritar francez, ei nu mai pot vorbi in tara lor , propria limba. Va doresc toate cele bune!
Mențiunea mea a fost gândită în același sens în care românii sunt cea mai mare comunitate minoritară din Italia, asemeni portughezilor din Luxemburg. Îmi scăpase complet din vedere faptul că Luxemburg este o țară trilingvă! Mulțumesc pentru corectare!
@@singurulpopa buna seara! Nu mi permit eu sa va corectez...doar ca info, va doresc toate cele bune si inca o data va multumesc frumos !😊
Guimarães (Vimaranes) este considerat orasul leagan al Portugaliei.
Un exemplu de nesupunere față de Papa de la Roma este apariția bisericii Anglicane și, parcă, apariția dinastiei Tudor.
Deci urmează Germania...bun...vă salut din ,,însoritul,, Saarland-Sankt Ingbert...
Unde e Damian e 🎉🎉🎉🎉…
Urmeaza Germania sau Austria
Ceaiul e introdus de englezi în Ceylon, mult mai târziu.
În sfârșit....
V am urmărit invers fata de cum as bea un vin bun.. Adică pe nerăsuflate....
Caldo verde nu este supa de cale😂 ci s-ar traduce "bulion verde".
Nu numai gastronomia este subevaluata referitor la Portugalia, dar o sa va elucidati când o sa mergeți acolo!
3:00:19 Sloganul era "Totul pentru front, totul pentru vioctorie"!
Insula șerpilor a fost considerată stâncă, apele din jurul ei ajungând în proprietatea Romaniei
Hai ca mai stau o luna la tine ,esti simpatic,Damian il respecta pe putinistul de constantinescu ,pana intro zi,apoi il lasa pe sorin cu putinistii lui ,o zi faina
👍😉
3:08:56 D-le Anfile, faceti niste erori. Incerc sa va corectez cu ajutorul DEX:
ENCLAVĂ, enclave, s. f. 1. Fragmente de roci înglobate în masa rocilor eruptive. 2. Grup de populație străină izolată în mijlocul populației indigene. - Din fr. enclave.
EXCLAVĂ, exclave, s. f. Porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state. ♦ P. ext. Porțiune a unei entități administrativ-teritoriale complet înconjurată de teritoriul altor entități administrativ-teritoriale. - Din engl. exclave.
Prin urmare, Portugalia a putut avea in India doar exclave, care au fost: Damao, Diu si Goa.
Va multumesc pentru corectura
Cred ca era vb de papa sixtus... borgia...
Guimarães a fost capitala antică a Portugaliei.
Legat de indiciu, eu cred că urmează Austria.
orasul de leagan GUIMARAIS SUB DOM ALFONSO HENRIQUES
Eu cred că despre Bismarck ar fi vorba in viitor sau....Hitler. Ăștia ar fi din centrul Europei
Madeira nu era locuită
Există o legendă care spune ca a trebuit să îi dea foc pentru a avea acces pentru că era plină de vegetație.
De ce nu e Damian Anfile ministru al culturii in Romania?Intreb si eu pentru un prieten...
K !! Hai pa pa !! 😂
Limba este ceea din Brasil
💖💖💖💖💖💖💖
Guimaraes este oraselul care a inchegat Portugalia.
„întemeietorul” statului, nu „începătorul” statului 😉... .
Ai gasit un amator si defilezi cu el. Pentru cunoscatori se vede clar ca nu e istoric. Prea dese divagatii, prea multe incurcaturi, nici el nu stia ce zice ... totusi, de apreciat initiativa si faptul ca invitatul a vorbit liber. Dar nu va asteptati sa va creasca aprecierile in ritmul asta
D-le Anfile, e destul de suparator sa va ascult spunand "pă dă, dă pă", va rog ramaneti la romana literara.
Merge, nu conteaza
@@ionel496 corect, la romani e bine si-asa. Vorba maistrului mecanic; "da-i o mana de vaselina, tre' sa marga!!!"
45:39 De amintit ca Ceuta apartine astazi Spaniei, ca exclava
Am amintit, in podcastul despre Spania
@@damianalexandruanfile5059 Poate altii n-au vazut podcastul cu Spania. Din fericire pentru mine, nimic din ce expuneti nu mi-e nou, sunt si eu un pasionat de istorie. Stau si ma gandesc cum pot prelucra unii oameni 3 (sau mai mult) ore de informatii. Eu nu cred ca as putea, e prea mult. De aceea poate n-ar fi rau sa repetati unele mici lucruri, de ex. Ceuta.
Baaa anfile eu iti scriu asa ca tu esti leatu meu si imi permit. Ai luat prea mare amplore imi e frica ca si atunci cand dechid frogideru sa iau vinu dau de tine. Stii de ce dinica e legendar si toti au povesti cu dinica pt ca el nu era chiat asa de public. Trebuie sa creezi dorinata oamemii sa vina la tine nu tu sa te dici la ei ca tu nu ito aci partid. In rest vin mult si pastrama cum trebuie
analfabet, nu te-a invitat nimeni sa il asculti