Tää oli ihan mahtava video! 🤘 Jos vain mahdollista, niin teethän Harri jatkossakin vastaavia asiantuntijavideoita. 👍 Todella mielenkiintoista katsottavaa. 🤓
Kiitos hienosta tietopaketista. Nyt pelkään miten pääsen eroon polttomoottoriautosta kun Tesla tulee;) Toi oli ylättävää miten vähän kuorman lisäys vaikuttaa kulutukseen niinkuin Björnin testissä.
Pieni kommentti fysiikasta :) Putova vesipisara on värähtelevä lättänä, se optimoi ilmanvastuksen ylöspäin :D , piirretty kuva vesipisarasta on se kuva jonka pisaran pintajännitys muotoilee juuri ennen irtoamista. Aeromystiikassa ;) parempi vertailukohta on linnun vartalo tai lentokoneen siipi.
Ihan hyvää kulutustestiä. Kuulun joukkoon jolle tulee sitten verottaja avuksi kasvattamaan ajokustannuksia koska talous ei anna periksi investoida säästämään ajokuluissa tällä hetkellä. Sähköauto on hyvä silloin kun ajamista on jokapäivä tai ainakin melkein. Kulutuksessa kiinostais myös tilanne miten paljon seisontapäivä kuluttaa, eli paljonko päivä paikallaan syö ajomatkasta ilman sitä laturipistoketta. Meinaan kun esimerkiksi lähtee reissulle ja kentältä ei nyt sattumoisin saa sitä pistoketta. Pääsekö autolla vielä lähimpään pistokkeeseen varmistamaan matkan etenemistä. Joistain autoista kun ei sitä akuntalvilämmitystä saa kytkettyä pois ja toisen käden tietona yhdeltä käyttäjältä oli n. 30km ajomatkaa poistuu parinkymmenasteen pakkasessa vuorokaudessa.
Dipl ins hei pisaramuoto aerodynamiikasa ei ole nuin yksinkertainen asia. Pisara menee täysiä kolomia kymppiä ylhäältä alaspäin. Satasta maatahipoen parasmuoto on muu, mutta vaatii kait vähä trasformer henkistä ajattelua suunnitteluun
Mielenkiintoinen keskustelu ja tosi hyvä kattaus asiantuntijoita paikalla! Vielä vähän enemmän jos olisi keskustellut autojen tuloksista, niin bueno. Nyt meni osin näihin peruasioiden selittämisiin. Ehkä seuraavissa enemmän tuloksia sitten :) Koskien kesätestiä, valitettavasti me ei päästä mukaan kun ollaan Tanskassa, mutta ollaan hengessä mukana. Toivottavasti pakkastestiin päästäisiin mukaan taas :)
Kyllä se eri autojen kulutusero maksaa tulevaisuudessa ihan oikeasti rahaa. Sähkön verotus muuttuu kun sähköautot muodostavat 100% autokannasta eli valtiolta jää polttoinevero saamatta. Tietenkin se kompensoi sen verolla. Laskekaapa kuinka paljon sähkön pitää maksaa jotta valtio saa samat tulot kuin nykyään; niin sen verran sähkö tulee maksamaan 10-20 vuoden päästä!
Sen verran vielä jatkan että minusta ilmalämpöpumppu-esimerkki sopii tähän mainiosti: Ne jotka hankkivat pumput taloihinsa joskus vuonna 2000 saivat siitä aitoa hyötyä sähkölaskuunsa vuosien ajan. Itse hankin muistaakseni 2009 ja silloin se oli enää pikemminkin vaurioiden minimointia, eli jotta olisi 150 neliön suorasähkö-lämmitteisessä talossa varaa edes ylipäätään maksaa lasku! Alkoi laskut pyöriä talvella siellä 450 euron tuntumassa. Sähkön hinnan nousutahti esti varsinaisen rahallisen säästön syntymisen, vaikka energiaa toki säästyikin. Toki tietysti halvempaa kuin ilman pumppua, mutta se ei ole tässä nyt se pointti. Te sähköauto-aktiivit tulette aidosti ehtimään nauttia halvasta autoilusta, mutta me mattimyöhäset maksamme aikanaan sähköautoilusta ihan saman kuin nykyään polttomoottoriautoilusta. Ja siihen perustan väitteeni, että kyllä sillä on merkitystä kuluttaako auto 30% enemmän kuin Tesla, siinä vaiheessa kun autot ovat sen ikäisiä (+10 vuotta) että meillä on varaa ostaa sellainen. Se rahallinen ero on siinä vaiheessa jo 5-10 euroa/100km. Joka tapauksessa hyvää ja mielenkiintoista keskustelua, ja hyviä pointteja esillä, kiitos siitä!
Ei tule sähkäautoa ennenkuin akun saa täyteen 5 minuutissa ja toimintamatka on samaa luokkaa kuin polttomoottoriversiossa. Lisäksi käytettyjen sähköautojen markkinat tulevat olemaan mielenkiintoiset, kuka ostaa käytetyn sähköauton minkä akun kunnosta et tiedä mitään...
Tarkkoja laskelmia verratessa myös pitää ottaa huomioon auton ikä ja valmistuksessa käytetty energia. Vanhalla bensa-autolla voi ilmaston kannalta olla suuri vaikutus . .Akkujen rakentaminen on sitten vielä toinen asia. Maa alta kaivetaan molekyylejä ja rauta oksideja.. Muuten kannatan sähköautoja
33:40 Kyllä sähköauton päästöt on suuremmat kuin 18g/km, ei se sähkö saasteetta ilmesty sinne pistorasiaan. Ja nyt varsinkin, kun julkinen latausinfra on melko olematonta niin niitä varten valmistetaan paljon laitteita joiden tekeminen saastuttaa, niiden asentaminen saastuttaa, uusien maakaapelien veto saastuttaa jne.
Autot on kuitenkin hyvin pieniä saastuttajia kulkee ne sitten polttoaineella tai sähköllä niin jos verrataan lentokoneisiin ja laivaliikenteeseen.
@@Hyrppa95 Ei kyllä ole edes ajossa, renkaat kuluu eli kumiseosta leviää ympäristöön ja sen lisäksi ruiskitaan lasinpesunestettä. Toki samat "päästöt" on normiautoissakin.
@@Middlehill74 Ei yhdessäkään, mutta periaatteena virheellinen tapa sanoa, että auto on päästötön. Korrektimpi ilmaus olisi, että sähköautolla ajaminen vähentää paikallispäästöjä.
Muuten hieno yhteenveto, mutta yhdestä asiasta on pakko kommentoida. Suurin osa autoista saavuttaa NEDC normilukemansa, vaikka suurin osa kuskeista ei saavutakaan. Oikea NEDC akronyymin tausta on siis "Normal Economical Driving Consistently". Nyt jo lähes 200.000 km matkalla tankkikirjan mukainen toteutunut keskikulutus on sadasosalitrojen päässä autoni NEDC lukemasta Pohjois-Suomen talvesta, nastarenkaista, peräkärryn ja pyörätelineen vetämisestä ja vilukintun kuskin ahkerasta Webaston käytöstä huolimatta. Valmistajat vedättivät NEDC normia häpeämättä, mutta systeemin voi biitata helposti ajamalla SELVÄSTI KOVEMPAA (ja tietenkin tasaisemmin) kuin normimittauksen pumppujalka. NEDC maantieajo on ihan typerää pumppaamista, jossa vedetään valtatienopeudesta stoppeja vähän väliä. Normilukema labrassa on vedätetty, mutta sen kyllä alittaa kesärengaskaudella ilman peräkärryä aivan väkisin kun vain pitää keskinopeuden selvästi yli normimittauksen. Joka paikassa Tempomaattiin vähän yli tikkarin ja pidetään siinä. Muuten oli hieno palaveri ja tulevaisuusprognoosi on omani kaltainen siinä suhteessa, että juuri nyt mikä tahansa sähköauto on edullinen. Myös natiivisti sähköautoiksi suunnitellut autot on tehty perinteisen auton genreen, eikä ajovastuksien minimointi ole vielä saavuttanut kovin suurta jalansijaa. Minäkin odotan vielä näkeväni ajan, jolloin on merkitystä sillä kuluttaako sähköauto 10 kWh vai 20 kWh sadalle. Tätä ei määrää niinkään kustannukset sähkön hinnan noususta huolimatta, vaan akkujen koko ja auton käytettävyys.
Nimenomaan näin. Ei voi olla itsetarkoitus kuljettaa mahdollisimman suurta akkupakettia mukana, vaan että kohtuullisen kokoisella päästäisiin mahdollisimman pitkä matka.
Hyvä asiallinen video ja analyysia kevättestistä ja yleisemminkin sähköautojen kulutuksista. Keskustelitteko yhtään renkaiden vaikutuksesta, tai näkyikö kesä/talvirenkaiden vaikutus nyt tuossa kevään testissä? Itsellä oli talvikitkat, ja joillakin jo kesärenkaat, ja oma huono tulos varmasti ehdottomasti johtui niistä... 😅 Kovasti kiinnostaisi osallistua kesätestiinkin heinäkuussa, mutta lomakausi on riski, just tuollekin viikonlopulle on ohjelmaa tiedossa. Elokuun alku voisi olla parempi.
Antakaa vastaus..miten käy jos tulee suomalaisille samat edut.että eu maksaa hirmuiset rahat Suomeen että tänne tavan Tahvokin saa sähköauton.. ja millä niitä ladataan ja mistä sähkö.. kyllä me suomalaiset olemme toisten armoilla.. sähkö.kaasu..ja muu energia..
Peukut FLTP:lle. Tällaiset tiedot on aina kuluttajille hyviä. Kesällä sähkön kulutusta lisännee kolme komponenttia: hytti, akusto ja ehkä itse sähkömoottorinkin jäähdytys. Noh, hellepäiviä Suomessa ei ole kuin n. 20. CO2-päästöillä "myydään" sähköautoja. Itseä hieman sapettaa "viherpiiperrys" asiassa, koska pääkaupunkiseudulla töpselisähkö on tuotettu joko kivihiilellä tai ydinenergialla. Sen ydinpolttoaineen kanssa kun joudutaan askartelemaan ei vuosia, vaan tuhansia vuosia (puoliintumisaika ja varastoimiskustannukset). Olisin paljon myönteisempi, mikäli se töpselisähkö olisi oikeasti tuuli- tai aurinkokennoenergiaa..
Yksi mielipide tähän wltp ja siihen vertailuun. Uskallan sanoa että todella harvalla on normi elämässä moottoritieajoa noin paljon kokonaiskilometreistä. Olenkohan ihan hakoteillä
Minkälainen ajoprofiili sinun mielestäsi sopisi yleissuomalaiseen kulutustestiin paremmin? Kannattaa huomioida myös, että Suomi on pitkien välimatkojen maa, ja että asutusta on myös paljon moottoriteiden käyttöalueella.
@@FLTP4U kuten yllä mainitsin, en usko että monellakaan on moottoritieajoa 40% kaikista kilometreistä. Ei tätä pidä ottaa niin että kyseenalaistan jotain.
Pirkanmaalla Tampereen kehyskunnassa asuvana ja Treella toissä käyvänä, omasta työmatkastani 38% on moottoritietä, eli tänne ainakin sopii tuo mittausprofiili👍
Itse asun Pohjois-Pohjanmaalla, täällä ei moottoriteitä ole kun tuolla Oulussa jonne omasta asuinympäristöstä matkaa toistasataa kilometriä. Joten ei moottoritie ajoa tule ellei Ouluun lähde. Mutta nuo maantiet on yleisesti 100km/h rajoituksilla kesäisin poislukien vilkkaammat kyläkeskittymät ja jotkut tieosuudet jopa talvella ovat "satasen" teitä mikä taas oman kokemuksen mukaa on harvinaisempaa siellä etelässä, siellä tyypillinen rajoitus kesät talvet tuo 80km/h. Työlästä varmaan saada kaikenkattavaa testiä joka olisi jokaisen ajosuoritteeseen 1:1. Mutta kyllä tuosta testistä mielestäni voin arvioida esim kuinka se vastaa omaan auton käyttöön ja saa suuntaa mitä se voisi olla energian kulutukselta sähköautolla. Milenkiintoisena huomiona kerron että vaikka paljon ajan ns maantieajoa ja kaupunkiajoa ei oikeastaan ollenkaan on auton tietokone keskinopeudeksi ilmoittanut pitemmällä aikavälillä aina n 65km/h. Tämä johtuu siitä että reiteillä on yleensä paljon risteyksiä ja jonkin verran alempaa tieverkkoa, siis sorateitä ja jopa ihan metsäautoteitä. Tästä tulikin mieleen että kun Suomessa on sorateitä valtavasti (ainakin meilläpäin) niin miten nuo sähköautot käyttäytyy sellaisissa olosuhteissa. Sorateillä kun on tyypillisesti jyrkkiä mutkia ja mäkiä joten nopeuden vaihtelut suuria, 80 nopeudet mahdollisia hyvillä suorilla ja mutkissa näkyvyyden takia jopa alle 40 tai epätasaisuuksien takia suorillakin . Soratiellä ajo saattaa olosuhteista riippuen polttomoottoriautolla olla lähempänä kaupunkiajoa mutta miten lie sähköauton laita?
Erinomainen video, selkokielellä nyrkkisääntöjä heiluttaen, kiitos. Onko heinäkuun testiin erillinen ilmoittautuminen myöhemmin vai ilmestytäänkö vain paikalle?😄
Jaakko yrittää tehdä omassa luokassaan kulutustestien maailmanennätystä testaamalla sähköauton (Tesla Model3 SR+ LFP) kulutusta peräkärryn kanssa eniten maailmassa.
Saako nykyään model3 SR+ vetää kärryä? Kerroit mulle joskus aiemmin että vain polkupyörätelineen saa koukkuun laittaa. Entä tiedätkö 3Perfistä saako sillä jo vetää kärryä?
Toivottavasti voitte joskus tutustua Apteraan.Sitä ei ole suunniteltu Suomen talveen, mutta kuitenkin kiinnostava SBEV. th-cam.com/video/AmfXKlnznNs/w-d-xo.html
se mikä otti tuossa omaan mieleen niin polttoaineen jalostamisen päästöt, mutta eräs herra ei puhunut mitään psljonko kuluu energiaa ja tulee päästöjä lun tehdään akkuja 🤔
Esim. Volkswagen sanoo autonsa toimitettavan asiakkaille hiilineutraaleina, eli siinäpä se. Mutta vaikka akulle lasketaan valmistuksen päästö, se on kuitattu luokkaa vuoden ajamalla. Ei kovin merkityksellinen asia, kun autoilla ajetaan se 20+ vuotta.
@@mersumerc9655 eipä ole millään uutena ostettavalla polttomoottoriautollakaan ajettu 20+ vuotta, joten spekulatiivista sekin. Lisäksi jos polttomoottorit kestäisivät, mikä estäisi antamasta niille pidempää kuin 2-3 vuoden takuuta? Niinpä takuunkin puolesta on helppo uskoa sähköauton kestävän pidempään.
Turhaa spekulointia siitä vaikuttaako kuorma kulutukseen, kun ette sitä edes mitanneet.Ei niitä fysiikan lakeja sähköautollakaan kumota. Kuorma vaikuttaa riippumatta siitä millä se auto kulkee
Ei siinä fysiikan lakeja tarvitse rikkoa. Selitys kuorman pieneen vaikutukseen kulutuksessa piilee sähköauton regeroinnissa. Se lisäenergia, joka tarvitaan suuremman massan kiihdyttämiseen, saadaan takaisin hidastuksessa regeneroinnin kautta. Tätä mahdollisuutta ei ole ICE autossa, jossa hidastuksessa kaikki liike-energia menee hukkaan lämmöksi jarruissa.
@@ariihala kulutus tulee enimmäkseen ilmanvastuksesta. Pieni painavakin kärry voi tulla melko vähällä perässä kun sen vauhtiin saa mutta taas ison mutta kevyen asuntovaunun veto kuluttaa tolkuttomasti energiaa
Näistä eroista, niin voisiko olla kyse siitä että konsernin lippulaiva halutaan pitää edellä ja se toteutetaan jollain paremmalla yksittäisellä teknisellä ratkaisulla. Eikö auton jättöilma ole se mikä helpoiten vaikuttaa ilmavastukseen, ei niinkään auton etupuskurin muoto.
Itse ostaisin jos olisi moiseen kapistukseen varaa ja löytyy minun käyttöön sopiva. Neliveto, etenemiskyky auraamattomalla tielä, vetokyky 2000kg, riittävä tavaran kuljetus kapasiteetti, matkustamo viisi henkilö yms. Sen takia omistam aavistuksen korotetun nelikko Hiacen ja arki ajossa Corolla. Halpaa ei ole kahden auton pito. Ainut nissä vähän voi säästää. Ajot minimiin ja jos ei tarvitse pakettiautoa vähään aikaan niin pois liikennekäytöstä, kun trafin maksut on 1,63€/päivä.
Tuota eräs asia on jääny kaiveleen että sähköautojen turvallisuus .Nimitäin netti on täynä videoita joissa sähköauto palaa muutamassa sekunnisssa kuten tässä videossa ... th-cam.com/video/T71cVhxG_v4/w-d-xo.html&ab_channel=SouthChinaMorningPost et onko tuo todellinen vaara vai onko taas vähän ylireakointii .Nimitäin tästä turvallisuudesta ei ole oikeestaan misään juuri puhuttu .Toinen sitten jos onnetomuus tapahtuu niin monessako kunnassa onkaan vaimiudet sammuttaa sähköauto paloja
haha nyt alko tuleen niin paksua textii 32 min kohdalla aletaanko laskeen mitä sähköauton tekeminen kuormittaa luontoo ja meinaateko että ydinvoima sähkö on puhdasta energiaa .Terve menoo sinne ydinjäte varastoon asuun .Ei kannata kovin pitäkää vuokrasopimusta tehdä kun kuolema korjaa .Miksi saksalaiset on antanu sähköautoile nimen Blutkind ....et laskeppa mitä esim yhden akku paketin tekeminen tuotaa .kun se kaivetaan materiaali maasta siiretaan ja valmistetaan niin alkaakin se 18 gramman päästö oleen paljon isompi mitä bensiini tai diisel auton koko eliniän aikana tuotaa .
Muutama autonvalmistaja on sen jo laskenut, esim Volvo sanoo että 48000km jälkeen sähköauton valmistuksen CO2 päästöt on tasoissa polttiksen kanssa ja auton loppuelämä 48 00km --> paaliin on silkkaa CO2-voittoa. Se on aika paljon, varsinkin Suomessa, jossa autojen keski-ikä on korkea.
Jos ongelma on CO2-päästö, kuten meille on kerrottu, silloin ydinvoima todellakin on erittäin puhdasta ja vihreää. Juurikin seuraamasi saksalaiset aiheuttivat luontokatastrofin vaihtamalla ydinvoiman hiilivoimaan. Saksan luopuminen ydinvoimasta on nimittäin todellakin LISÄNNYT hiilen polttoa. Tätäkö sinä ja Saksan vihreät oikeasti halusitte? Miksi ihmeessä?
Lasketaan vaan. Ja onkin laskettu. Lukuisat tutkimukset on kerta toisensa jälkeen näyttäneet, että nimenomaan koko elinkaari valmistuksesta romutukseen huomioon ottaen on tulos reippaasti sähköauton puolelle. Ja etu vain kasvaa koko ajan sähköauton hyväksi mitä pidempään autolla ajetaan. Ainoa, missä se polttis päihittää sähkiksen on juuri ne valmistuksen päästöt, mutta kaikilla muilla osa-alueilla sähkis päihittää polttiksen 100-0.
Tää oli ihan mahtava video! 🤘 Jos vain mahdollista, niin teethän Harri jatkossakin vastaavia asiantuntijavideoita. 👍 Todella mielenkiintoista katsottavaa. 🤓
Nyt oli kova paneeli kasassa ja todella hyvää kulutuspureksintaa. Hyvä pätkä!
Olipa hyvä ja informatiivinen paketti🤩 kiitos kaikille asiantuntijoille👍
Ja taas tuli asiantuntemusta ja selkokielellä asiaa. Kiitos teille👍💪
Kiitos hienosta tietopaketista. Nyt pelkään miten pääsen eroon polttomoottoriautosta kun Tesla tulee;) Toi oli ylättävää miten vähän kuorman lisäys vaikuttaa kulutukseen niinkuin Björnin testissä.
Pieni kommentti fysiikasta :) Putova vesipisara on värähtelevä lättänä, se optimoi ilmanvastuksen ylöspäin :D , piirretty kuva vesipisarasta on se kuva jonka pisaran pintajännitys muotoilee juuri ennen irtoamista. Aeromystiikassa ;) parempi vertailukohta on linnun vartalo tai lentokoneen siipi.
Kiitoksia, aivan mahtava tietopaketti helposti nieltävänä...
tää oli mielenkiintoinen keskustelu, kiitos 👍
Kyllä oli hyvä video.Tämmöisiä lisää.👍
Ihan hyvää kulutustestiä. Kuulun joukkoon jolle tulee sitten verottaja avuksi kasvattamaan ajokustannuksia koska talous ei anna periksi investoida säästämään ajokuluissa tällä hetkellä. Sähköauto on hyvä silloin kun ajamista on jokapäivä tai ainakin melkein. Kulutuksessa kiinostais myös tilanne miten paljon seisontapäivä kuluttaa, eli paljonko päivä paikallaan syö ajomatkasta ilman sitä laturipistoketta. Meinaan kun esimerkiksi lähtee reissulle ja kentältä ei nyt sattumoisin saa sitä pistoketta. Pääsekö autolla vielä lähimpään pistokkeeseen varmistamaan matkan etenemistä. Joistain autoista kun ei sitä akuntalvilämmitystä saa kytkettyä pois ja toisen käden tietona yhdeltä käyttäjältä oli n. 30km ajomatkaa poistuu parinkymmenasteen pakkasessa vuorokaudessa.
Dipl ins hei pisaramuoto aerodynamiikasa ei ole nuin yksinkertainen asia. Pisara menee täysiä kolomia kymppiä ylhäältä alaspäin. Satasta maatahipoen parasmuoto on muu, mutta vaatii kait vähä trasformer henkistä ajattelua suunnitteluun
Mielenkiintoinen keskustelu ja tosi hyvä kattaus asiantuntijoita paikalla! Vielä vähän enemmän jos olisi keskustellut autojen tuloksista, niin bueno. Nyt meni osin näihin peruasioiden selittämisiin. Ehkä seuraavissa enemmän tuloksia sitten :)
Koskien kesätestiä, valitettavasti me ei päästä mukaan kun ollaan Tanskassa, mutta ollaan hengessä mukana. Toivottavasti pakkastestiin päästäisiin mukaan taas :)
Talvella sitten!
Kyllä se eri autojen kulutusero maksaa tulevaisuudessa ihan oikeasti rahaa. Sähkön verotus muuttuu kun sähköautot muodostavat 100% autokannasta eli valtiolta jää polttoinevero saamatta. Tietenkin se kompensoi sen verolla. Laskekaapa kuinka paljon sähkön pitää maksaa jotta valtio saa samat tulot kuin nykyään; niin sen verran sähkö tulee maksamaan 10-20 vuoden päästä!
Sen verran vielä jatkan että minusta ilmalämpöpumppu-esimerkki sopii tähän mainiosti:
Ne jotka hankkivat pumput taloihinsa joskus vuonna 2000 saivat siitä aitoa hyötyä sähkölaskuunsa vuosien ajan.
Itse hankin muistaakseni 2009 ja silloin se oli enää pikemminkin vaurioiden minimointia, eli jotta olisi 150 neliön suorasähkö-lämmitteisessä talossa varaa edes ylipäätään maksaa lasku! Alkoi laskut pyöriä talvella siellä 450 euron tuntumassa. Sähkön hinnan nousutahti esti varsinaisen rahallisen säästön syntymisen, vaikka energiaa toki säästyikin. Toki tietysti halvempaa kuin ilman pumppua, mutta se ei ole tässä nyt se pointti.
Te sähköauto-aktiivit tulette aidosti ehtimään nauttia halvasta autoilusta, mutta me mattimyöhäset maksamme aikanaan sähköautoilusta ihan saman kuin nykyään polttomoottoriautoilusta. Ja siihen perustan väitteeni, että kyllä sillä on merkitystä kuluttaako auto 30% enemmän kuin Tesla, siinä vaiheessa kun autot ovat sen ikäisiä (+10 vuotta) että meillä on varaa ostaa sellainen. Se rahallinen ero on siinä vaiheessa jo 5-10 euroa/100km.
Joka tapauksessa hyvää ja mielenkiintoista keskustelua, ja hyviä pointteja esillä, kiitos siitä!
varron, että talviautotesti puretaan samalla terassilla -30 pakkasessa. Oli kyllä hyvää ja mielenkiintoista keskustelua.
Tää video on täyttä asiaa.
Vanhemmissa käytetyissä sähkäreissä olisi hyvä ottaa huomioon myös korkeajänniteakun varaustilan lasku. Tämä vaikuttaa myös kokonaistoimitamatkaan.
Ei tule sähkäautoa ennenkuin akun saa täyteen 5 minuutissa ja toimintamatka on samaa luokkaa kuin polttomoottoriversiossa. Lisäksi käytettyjen sähköautojen markkinat tulevat olemaan mielenkiintoiset, kuka ostaa käytetyn sähköauton minkä akun kunnosta et tiedä mitään...
Tarkkoja laskelmia verratessa myös pitää ottaa huomioon auton ikä ja valmistuksessa käytetty energia. Vanhalla bensa-autolla voi ilmaston kannalta olla suuri vaikutus . .Akkujen rakentaminen on sitten vielä toinen asia. Maa alta kaivetaan molekyylejä ja rauta oksideja.. Muuten kannatan sähköautoja
Lähdeviittauksia, kiitos😊
33:40 Kyllä sähköauton päästöt on suuremmat kuin 18g/km, ei se sähkö saasteetta ilmesty sinne pistorasiaan. Ja nyt varsinkin, kun julkinen latausinfra on melko olematonta niin niitä varten valmistetaan paljon laitteita joiden tekeminen saastuttaa, niiden asentaminen saastuttaa, uusien maakaapelien veto saastuttaa jne.
Autot on kuitenkin hyvin pieniä saastuttajia kulkee ne sitten polttoaineella tai sähköllä niin jos verrataan lentokoneisiin ja laivaliikenteeseen.
Tuossa kahdeksassatoistahan on nimenomaan ne sähkön tuotantoon liittyvät päästöt. Ajossa päästöt ovat tasan nolla.
@@Hyrppa95 Ei kyllä ole edes ajossa, renkaat kuluu eli kumiseosta leviää ympäristöön ja sen lisäksi ruiskitaan lasinpesunestettä. Toki samat "päästöt" on normiautoissakin.
@@mr.wizeguy8995 ja missä ajoneuvoissa nuo lasketaan päästöihin mukaan?
@@Middlehill74 Ei yhdessäkään, mutta periaatteena virheellinen tapa sanoa, että auto on päästötön. Korrektimpi ilmaus olisi, että sähköautolla ajaminen vähentää paikallispäästöjä.
Muuten hieno yhteenveto, mutta yhdestä asiasta on pakko kommentoida. Suurin osa autoista saavuttaa NEDC normilukemansa, vaikka suurin osa kuskeista ei saavutakaan. Oikea NEDC akronyymin tausta on siis "Normal Economical Driving Consistently". Nyt jo lähes 200.000 km matkalla tankkikirjan mukainen toteutunut keskikulutus on sadasosalitrojen päässä autoni NEDC lukemasta Pohjois-Suomen talvesta, nastarenkaista, peräkärryn ja pyörätelineen vetämisestä ja vilukintun kuskin ahkerasta Webaston käytöstä huolimatta. Valmistajat vedättivät NEDC normia häpeämättä, mutta systeemin voi biitata helposti ajamalla SELVÄSTI KOVEMPAA (ja tietenkin tasaisemmin) kuin normimittauksen pumppujalka. NEDC maantieajo on ihan typerää pumppaamista, jossa vedetään valtatienopeudesta stoppeja vähän väliä. Normilukema labrassa on vedätetty, mutta sen kyllä alittaa kesärengaskaudella ilman peräkärryä aivan väkisin kun vain pitää keskinopeuden selvästi yli normimittauksen. Joka paikassa Tempomaattiin vähän yli tikkarin ja pidetään siinä.
Muuten oli hieno palaveri ja tulevaisuusprognoosi on omani kaltainen siinä suhteessa, että juuri nyt mikä tahansa sähköauto on edullinen. Myös natiivisti sähköautoiksi suunnitellut autot on tehty perinteisen auton genreen, eikä ajovastuksien minimointi ole vielä saavuttanut kovin suurta jalansijaa. Minäkin odotan vielä näkeväni ajan, jolloin on merkitystä sillä kuluttaako sähköauto 10 kWh vai 20 kWh sadalle. Tätä ei määrää niinkään kustannukset sähkön hinnan noususta huolimatta, vaan akkujen koko ja auton käytettävyys.
Nimenomaan näin. Ei voi olla itsetarkoitus kuljettaa mahdollisimman suurta akkupakettia mukana, vaan että kohtuullisen kokoisella päästäisiin mahdollisimman pitkä matka.
Hyvä asiallinen video ja analyysia kevättestistä ja yleisemminkin sähköautojen kulutuksista. Keskustelitteko yhtään renkaiden vaikutuksesta, tai näkyikö kesä/talvirenkaiden vaikutus nyt tuossa kevään testissä? Itsellä oli talvikitkat, ja joillakin jo kesärenkaat, ja oma huono tulos varmasti ehdottomasti johtui niistä... 😅
Kovasti kiinnostaisi osallistua kesätestiinkin heinäkuussa, mutta lomakausi on riski, just tuollekin viikonlopulle on ohjelmaa tiedossa. Elokuun alku voisi olla parempi.
Monesti kitkarenkailla pienempi vierintävastus. On olemassa renkaissa kirjaimilla ns. Vierintävastus todistus. Kesärenkaat ei siinä aina ns. Paras.
Antakaa vastaus..miten käy jos tulee suomalaisille samat edut.että eu maksaa hirmuiset rahat Suomeen että tänne tavan Tahvokin saa sähköauton.. ja millä niitä ladataan ja mistä sähkö.. kyllä me suomalaiset olemme toisten armoilla.. sähkö.kaasu..ja muu energia..
En ymmärrä kysymystä. Sähköä tulee pistorasioista.
Peukut FLTP:lle. Tällaiset tiedot on aina kuluttajille hyviä. Kesällä sähkön kulutusta lisännee kolme komponenttia: hytti, akusto ja ehkä itse sähkömoottorinkin jäähdytys. Noh, hellepäiviä Suomessa ei ole kuin n. 20. CO2-päästöillä "myydään" sähköautoja. Itseä hieman sapettaa "viherpiiperrys" asiassa, koska pääkaupunkiseudulla töpselisähkö on tuotettu joko kivihiilellä tai ydinenergialla. Sen ydinpolttoaineen kanssa kun joudutaan askartelemaan ei vuosia, vaan tuhansia vuosia (puoliintumisaika ja varastoimiskustannukset). Olisin paljon myönteisempi, mikäli se töpselisähkö olisi oikeasti tuuli- tai aurinkokennoenergiaa..
Jokainenhan voi valita millaista sähköä ostaa. Yli 90% suomalaisesta sähköstä on fossiilivapaata.
Yksi mielipide tähän wltp ja siihen vertailuun. Uskallan sanoa että todella harvalla on normi elämässä moottoritieajoa noin paljon kokonaiskilometreistä. Olenkohan ihan hakoteillä
Minkälainen ajoprofiili sinun mielestäsi sopisi yleissuomalaiseen kulutustestiin paremmin?
Kannattaa huomioida myös, että Suomi on pitkien välimatkojen maa, ja että asutusta on myös paljon moottoriteiden käyttöalueella.
@@FLTP4U kuten yllä mainitsin, en usko että monellakaan on moottoritieajoa 40% kaikista kilometreistä. Ei tätä pidä ottaa niin että kyseenalaistan jotain.
Pirkanmaalla Tampereen kehyskunnassa asuvana ja Treella toissä käyvänä, omasta työmatkastani 38% on moottoritietä, eli tänne ainakin sopii tuo mittausprofiili👍
@@jak12121 työmatkasta toki mutta entäs kaikista ajokilometreistä
Itse asun Pohjois-Pohjanmaalla, täällä ei moottoriteitä ole kun tuolla Oulussa jonne omasta asuinympäristöstä matkaa toistasataa kilometriä. Joten ei moottoritie ajoa tule ellei Ouluun lähde. Mutta nuo maantiet on yleisesti 100km/h rajoituksilla kesäisin poislukien vilkkaammat kyläkeskittymät ja jotkut tieosuudet jopa talvella ovat "satasen" teitä mikä taas oman kokemuksen mukaa on harvinaisempaa siellä etelässä, siellä tyypillinen rajoitus kesät talvet tuo 80km/h.
Työlästä varmaan saada kaikenkattavaa testiä joka olisi jokaisen ajosuoritteeseen 1:1. Mutta kyllä tuosta testistä mielestäni voin arvioida esim kuinka se vastaa omaan auton käyttöön ja saa suuntaa mitä se voisi olla energian kulutukselta sähköautolla.
Milenkiintoisena huomiona kerron että vaikka paljon ajan ns maantieajoa ja kaupunkiajoa ei oikeastaan ollenkaan on auton tietokone keskinopeudeksi ilmoittanut pitemmällä aikavälillä aina n 65km/h. Tämä johtuu siitä että reiteillä on yleensä paljon risteyksiä ja jonkin verran alempaa tieverkkoa, siis sorateitä ja jopa ihan metsäautoteitä. Tästä tulikin mieleen että kun Suomessa on sorateitä valtavasti (ainakin meilläpäin) niin miten nuo sähköautot käyttäytyy sellaisissa olosuhteissa. Sorateillä kun on tyypillisesti jyrkkiä mutkia ja mäkiä joten nopeuden vaihtelut suuria, 80 nopeudet mahdollisia hyvillä suorilla ja mutkissa näkyvyyden takia jopa alle 40 tai epätasaisuuksien takia suorillakin . Soratiellä ajo saattaa olosuhteista riippuen polttomoottoriautolla olla lähempänä kaupunkiajoa mutta miten lie sähköauton laita?
Jaffan kulutus ei korreloi videon pituuden kanssa :)
Erinomainen video, selkokielellä nyrkkisääntöjä heiluttaen, kiitos. Onko heinäkuun testiin erillinen ilmoittautuminen myöhemmin vai ilmestytäänkö vain paikalle?😄
Ilmestyt vaan paikalle.
Saisko osoitteen? tietää mihin ilmestyy ja monelta 17.7.22
@@make263717.7.2022 klo10, Honkarakenne, Lahdentie 870, Tuusula
Tuleeko testeistä saatava data jonnekin selailtavaksi?
Kattava pläjäys, kiitos vaan👍 Saanko kysyä, miksi Jaakko vetää peräkärryä 30 000 km perässään vuodessa?
Jaakko yrittää tehdä omassa luokassaan kulutustestien maailmanennätystä testaamalla sähköauton (Tesla Model3 SR+ LFP) kulutusta peräkärryn kanssa eniten maailmassa.
@@FLTP4U vai onko diesel agrikaatti niin ei sähkö lopu
Saako nykyään model3 SR+ vetää kärryä? Kerroit mulle joskus aiemmin että vain polkupyörätelineen saa koukkuun laittaa. Entä tiedätkö 3Perfistä saako sillä jo vetää kärryä?
Toivottavasti voitte joskus tutustua Apteraan.Sitä ei ole suunniteltu Suomen talveen, mutta kuitenkin kiinnostava SBEV. th-cam.com/video/AmfXKlnznNs/w-d-xo.html
se mikä otti tuossa omaan mieleen niin polttoaineen jalostamisen päästöt, mutta eräs herra ei puhunut mitään psljonko kuluu energiaa ja tulee päästöjä lun tehdään akkuja 🤔
ja terveiset täältä Chilestä
Esim. Volkswagen sanoo autonsa toimitettavan asiakkaille hiilineutraaleina, eli siinäpä se.
Mutta vaikka akulle lasketaan valmistuksen päästö, se on kuitattu luokkaa vuoden ajamalla. Ei kovin merkityksellinen asia, kun autoilla ajetaan se 20+ vuotta.
Ei ole vielä millään täyssähköautolla/akuilla ajettu 20+ vuotta.
Spekulatiivista.
Hiilineutraalisti toimitettu on vähän eri asia kun päästöttämästi valmistettu.
Hiilineutraalisti toimitetussa päästöjä on kompensoitu.
@@mersumerc9655 eipä ole millään uutena ostettavalla polttomoottoriautollakaan ajettu 20+ vuotta, joten spekulatiivista sekin.
Lisäksi jos polttomoottorit kestäisivät, mikä estäisi antamasta niille pidempää kuin 2-3 vuoden takuuta? Niinpä takuunkin puolesta on helppo uskoa sähköauton kestävän pidempään.
Turhaa spekulointia siitä vaikuttaako kuorma kulutukseen, kun ette sitä edes mitanneet.Ei niitä fysiikan lakeja sähköautollakaan kumota. Kuorma vaikuttaa riippumatta siitä millä se auto kulkee
Olen mittaillut peräkärrykuorman vaikutusta sähköauton kulutukseen 40tkm vedolla ja tulos on niin mitätön, ettei sillä kannata juuri päätä vaivata.
Raskasliikenne toki erikseen.
Ei siinä fysiikan lakeja tarvitse rikkoa. Selitys kuorman pieneen vaikutukseen kulutuksessa piilee sähköauton regeroinnissa. Se lisäenergia, joka tarvitaan suuremman massan kiihdyttämiseen, saadaan takaisin hidastuksessa regeneroinnin kautta. Tätä mahdollisuutta ei ole ICE autossa, jossa hidastuksessa kaikki liike-energia menee hukkaan lämmöksi jarruissa.
@@ariihala kulutus tulee enimmäkseen ilmanvastuksesta. Pieni painavakin kärry voi tulla melko vähällä perässä kun sen vauhtiin saa mutta taas ison mutta kevyen asuntovaunun veto kuluttaa tolkuttomasti energiaa
Hyvä pointti.
Näistä eroista, niin voisiko olla kyse siitä että konsernin lippulaiva halutaan pitää edellä ja se toteutetaan jollain paremmalla yksittäisellä teknisellä ratkaisulla.
Eikö auton jättöilma ole se mikä helpoiten vaikuttaa ilmavastukseen, ei niinkään auton etupuskurin muoto.
Erot rengastuksessa, jos oli, olisi ollut kiva lisätieto noihin automalleihin, joita oli useampaa ”samanlaista” testissä.
Onneks ei oo pakko ostaa!
Itse ostaisin jos olisi moiseen kapistukseen varaa ja löytyy minun käyttöön sopiva. Neliveto, etenemiskyky auraamattomalla tielä, vetokyky 2000kg, riittävä tavaran kuljetus kapasiteetti, matkustamo viisi henkilö yms. Sen takia omistam aavistuksen korotetun nelikko Hiacen ja arki ajossa Corolla. Halpaa ei ole kahden auton pito. Ainut nissä vähän voi säästää. Ajot minimiin ja jos ei tarvitse pakettiautoa vähään aikaan niin pois liikennekäytöstä, kun trafin maksut on 1,63€/päivä.
Tuota eräs asia on jääny kaiveleen että sähköautojen turvallisuus .Nimitäin netti on täynä videoita joissa sähköauto palaa muutamassa sekunnisssa kuten tässä videossa ... th-cam.com/video/T71cVhxG_v4/w-d-xo.html&ab_channel=SouthChinaMorningPost
et onko tuo todellinen vaara vai onko taas vähän ylireakointii .Nimitäin tästä turvallisuudesta ei ole oikeestaan misään juuri puhuttu .Toinen sitten jos onnetomuus tapahtuu niin monessako kunnassa onkaan vaimiudet sammuttaa sähköauto paloja
@@petriohinmaa9721 no varmasti, onhan niitä häviävän pieni osuus...
haha nyt alko tuleen niin paksua textii 32 min kohdalla aletaanko laskeen mitä sähköauton tekeminen kuormittaa luontoo ja meinaateko että ydinvoima sähkö on puhdasta energiaa .Terve menoo sinne ydinjäte varastoon asuun .Ei kannata kovin pitäkää vuokrasopimusta tehdä kun kuolema korjaa .Miksi saksalaiset on antanu sähköautoile nimen Blutkind ....et laskeppa mitä esim yhden akku paketin tekeminen tuotaa .kun se kaivetaan materiaali maasta siiretaan ja valmistetaan niin alkaakin se 18 gramman päästö oleen paljon isompi mitä bensiini tai diisel auton koko eliniän aikana tuotaa .
Muutama autonvalmistaja on sen jo laskenut, esim Volvo sanoo että 48000km jälkeen sähköauton valmistuksen CO2 päästöt on tasoissa polttiksen kanssa ja auton loppuelämä 48 00km --> paaliin on silkkaa CO2-voittoa. Se on aika paljon, varsinkin Suomessa, jossa autojen keski-ikä on korkea.
th-cam.com/video/-wGO241g52U/w-d-xo.html
Jos ongelma on CO2-päästö, kuten meille on kerrottu, silloin ydinvoima todellakin on erittäin puhdasta ja vihreää. Juurikin seuraamasi saksalaiset aiheuttivat luontokatastrofin vaihtamalla ydinvoiman hiilivoimaan. Saksan luopuminen ydinvoimasta on nimittäin todellakin LISÄNNYT hiilen polttoa. Tätäkö sinä ja Saksan vihreät oikeasti halusitte? Miksi ihmeessä?
Lasketaan vaan. Ja onkin laskettu. Lukuisat tutkimukset on kerta toisensa jälkeen näyttäneet, että nimenomaan koko elinkaari valmistuksesta romutukseen huomioon ottaen on tulos reippaasti sähköauton puolelle. Ja etu vain kasvaa koko ajan sähköauton hyväksi mitä pidempään autolla ajetaan. Ainoa, missä se polttis päihittää sähkiksen on juuri ne valmistuksen päästöt, mutta kaikilla muilla osa-alueilla sähkis päihittää polttiksen 100-0.
Ja ydinsähkö on oikein hyvää sähköä. Ydinjäte ei ole mikään ongelma fossiilisten polttoaineiden päästöihin verrattuna.