Mesut bey, tüm planlı programlarınızı baştan sona izliyorum. Özellikle Can Sungur ile olan programda ayrıca eğleniyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.
İoniq 5 sahibiyim %20’den %80’e yaygın olan 180 kilowattlık DC şarj larda yaklaşık 20 dakikada geliyor 160-170 kw/h ile enerji çekiyor bir istasyona geldiğimizde bizim şarjımız bitiyor bizden önce gelenler hala devam ediyor yani zannettiğiniz gibi illaki 350 400 kilowattlık cihazlar olmasa da hızlı bir şekilde şarj oluyor araç şarj olurken hava sıcak ise pilin soğuması gerekir ioniq 5 teknoloji öndeki kapaklar açıyor ve soğutma fanlarının hızlı bir şekilde çalıştırıyor bu sayede de pil ısınmadığı için yüksek enerjileri çekebiliyor herkes pil kapasitesine bakıyor menzile 7:33 bakıyor 58 kW çok düşük diyorlar fakat hızlı şarj olduğu için A noktasından B noktasına 70 -80 kilowattlık araçlardan daha çabuk sürede daha kısa sürede varıyor altında fazladan ağırlık taşımadığım için şehir içi tüketimleri çok düşük biraz dikkat ettin mi şehir içinde 3 km’de 12 kW yakıyor şehir dışında 110 120 kilometrelik hızlarda klima açık 18 kW yakıyor . elektrikli araçlarda trend büyük piller değil sekiz volt teknolojisi ile hızlı şarj olan araçlara yöneliyor Mercedes‘de yeni araçlarında ilerki yıllarda bu teknolojiyi kullanacak herkesin Samsung LG televizyon paneli kullandığı gibi düşünebilirsiniz
Araba satın alma yolumdayım ve bu yolda çok güzel bir rehber oluyor bu program. Eksiklik vardı bunu görüp bu şekilde bilgilendirici bir program yaptığını için teşekkür ederim.
Vw gerçekten inanılmaz pazar kaybetti. Ne çin de ne Amerika da, ne de kendi anavatanı Avrupa da eskisi gibi araç satamıyor. İd3, İd 5 diye araçlar çıkardılar ama ne menzil, ne de fiyat anlamında hiç rekabetçi değiller. Sonları hayır olsun :)
Sevgili Mesut ve sevgili Ozan; elektirikli arabaları, sihirli uçan halılar ile kıyaslamayı bırakın. "EV'leri kullanırken karbon salınımı yapmıyor ama peki onun elektiriği nereden geliyor???" diye sanki büyük sırrı açıklar gibi anlatıyorsunuz, ama bu argüman ne yazık ki zırva kategorisinde. Çünkü, eğer EV'leri herşeyi mükemmel yapan sihirli uçan halıyla değil de içten yanmalı araçlar ile kıyaslıyorsak, "peki elektirik nereden geliyor" sorusunun karşısında e peki petrol nereden geliyor ve nasıl geliyor sorularını da sormak lazım. Bu kısmı atladığınızda sürekli, "elektirikli arabalar aslında o kadar da çevreci değil, içten yanmalı araçlarla devam edebilirsiniz, çevre açısından çok da fark etmez" vurgusu ve algısı oluşuyor. Hayır, elektirikli arabanın elektiriği kömür ile çalışan santralden de gelse, benzinli araçtan daha çevreci. Çünkü benzinli araba için benzini yakmanın dışında benzini üretmek de çok zor ve çevreye zararlı bir süreç. Ayrıca o benzinin, o hacimli ve ağır sıvının fiziksel olarak üretildiği yerden, sokağın başındaki benzin istasyonuna kadar fiziksel olarak taşınması lazım. Tanker gemilerle, kamyonlarla tüm o ağırlık taşınmalı. O da muazzam bir ekstra çevre kirliliği. Sayısal veriler: Bir araştırmada, araçların ömürleri boyunca sebep oldukları karbon salınımı incelenmiş (aracın üretimi ve kullandığı yakıtın üretimi de dahil). Elektrik üretimi aşırı derecede kömüre bağlı olan Hindistanda bile, elektirikli araçların toplam karbon salınımı içten yanmalı araçlara göre %19-%34 daha düşük bulunmuş. Avrupa ve Amerika'da bu oran %60-%80 civarında. Kaynak : ICCT research "A GLOBAL COMPARISON OF THE LIFE-CYCLE GREENHOUSE GAS EMISSIONS OF COMBUSTION ENGINE AND ELECTRIC PASSENGER CARS" Ek not; severek izliyoruz :)
@@sizofrenzeus8998 Değiştirilebilir piller, genellikle daha küçük oldukları için daha kısa ömürlüdür ve kapasite sınırlıdır. Pil teknolojisinin hızla gelişmesiyle, kullanıcılar sürekli olarak daha iyi pilleri tercih edecek, bu da piyasada büyük miktarda atık pil birikimine yol açacaktır. Bu durum, çevreye olumsuz etkiler yaratabilir.
Bu söylem heryerde var. Piller çöp olacak, doğayı kirletecek vs. Herkesin atladığı bir nokta var. Fosil yakıtlı arçların ürettiği kirlilik. Her fosil yakıtlı araç, yılda ortalama 6 tane filtre, 10 litre yağ atığı oluşturuyor. Yaklaşık 2 milyar araçtan bahsediyoruz. Yılda 20 milyar litre yağ, 6 milyar adet filtreden bahsediyoruz. Daha triger kayışı, alternatör kayışı, şanzıman yağı, buji, enjektör, eksoz, partikül filtresi, akü değişimlerini saymadık. Bu sayılan sarf malzemelerinin hiçbiri elektrikli arçlarda yok. 20 yılda, sadece bir defa batarya değişecek, 3-4 defa da fren balatası. Hepsi bu! Bunları hesaba katınca, doğa için hangisinin daha az zararlı olduğu sanırım ortada.
Elinize sağlık. Türkiye'deki yüzlerce sözde otomotiv gazetecisinin gerek bilgi eksikliği gerekse de kabiliyetsizliklerinden dolayı yapamadığı bir programı yaparak otomotiv sektörünü global anlamda ele alıyorsunuz. Onlar da arabanın yanında katalogdan bilgi okumaya devam etsinler... Emekleriniz için teşekkürler:)
Yenilikleri takip etmeniz çok hoşuma gidiyor teknoloji kanalı olarak elektrikli arabalara konu olarak girmenizi çok takdir ettim. Savunma sanayisini hakkında da program yapacak mısınız onunla merak ediyorum😊
31:55 madenlere olan talep konusu , eğer bu kadar madenlere talep olmasaydı metal fiyatları yükselmezdi. Metal fiyatları düşükken çıkarılmayan bir sürü düşük saflıktaki madenler talep olunca kârlı oldu.. Saflığı düşük madenler daha çok kimyasal tüketimine ihtiyaç duyuyor. Bu da çevre yükünü artırıyor. Geri dönüşüm daha çevreci geliyor ama bazen madenlerin geri dönüşümü doğadan çıkarılmasından daha çevreye zararlı olabiliyor. Endüstri de yasal baskı yoksa kimse çevreyi umursamıyor kâr ve karşı tepkiler tek mesele
Çevrecilik ya da küresel ısınmanın elektrikli araç kullanmakla ya da sizin benim gibi insanların günlük rutinleriyle değişçeğine inanmak, dünya düz demek gibi bence. Önce sanayi, enerji üretimi vs. gibi sektörlerde fabrikadan tut, enerji santrallerine kadar olan yapıların çevreci olması gerekmektedir. Ondan sonra halk olarak biz kendimiz adım atmalıyız. Sorun çözerken önce büyük dilimler sonra küçük dilimler çözülür ama şuan tüm dünya tam tersini yapıyor. Bunun benzer örneğini ekonomimizde görüyoruz, büyük harcamaları kısmak yerine halkın ufak ufak cebinden alarak düzeltmeye çalışıyorlar. Dipnot: Ben hep Apple Maps kullanıyorum hem Türkiyede hem yurtdışında ve aşırı memnunum. Bir gün neden Google kullandığınızı, avantaj veya dezavantajlarını farkları anlatır mısınız ?
Avrupa Birliği'nin Apple'a yaptığı zorbalığın aynısını elektrikli araba üreticilerine de yapması lazım. Tek bir şarj girişi hepsinde 800 volt en az 175 kW şarj aleti bulundurmak ve desteklemek zorunlu falan olmalı. Bütün araç üreticilerine bundan sonra üreteceğiniz tüm araçların bu standartları karşılaması gerekir demesi lazım.
Mesut Bey Can 17:13'te yenilenebilir enerjilerden oldan Dalga enerjisinden bahsederken Can Sungur yayınında durup durup gülmüştünüz burada çok ciddigördüm sizi:)
Bir degishebilir batarya eksigi olarak bataryanin daha kuchuk olmasi soz konusu degil orda yanlishiniz var... NIO ET7'de 150kWh degishebilir batarya var 1000km+ mesafe gechebiliyor ;)
Ben bisiklete biniyorum hep arada belediye otobüsü bezende tren ıc memnunum. Tesla almak istiyorum ama bir gün şarjlı el süpürgemin pili yandı kendi kendine korkuyorum. Az masraf çıkarıyor parçası az bence daha mantıklı
Mesut abi bütün programları izliyorum otomobilleride ilgim olduğundan bunuda izliyorum ama bence elektrikli araçlar üzerinden çok konuşuyorsunuz anlıyorum gelecek orada filan ama diğer araçlarıda daha fazla konuşsanız iyi olur
WW hatırladığım 2 defa müşterisini emisyon değerleri ile oynayıp kandırdı, aslında sahtecilik yaptı. Avrupalı markalar yarışta geri kaldılar ve artık zorlanıyorlar. Arkadaşlar güzelleme yerine eleştirseniz bence daha faydalı olur gelişmeye! Ayrıca elektirikli gündemine dair yayınlarınız artıyor, teşekkürler.
Evet, uçan araçlar konusunda en büyük problem pillerin performansı. İçinde 2 insan olan bir dronu havalandırmak için yeterli gücü verebilecek pil yok diyordu yerli girişimciler.
Çinliler zaten nükleer enerji pil prototipini ürettiler, bu pil için şarj istasyonuna da ihtiyaç yok, araçla birlikte gelecek ve ömür boyu şarj olmadan kullanılacak. Bu teknoloji (prototip) en geç 5 yıl içinde seri üretimle günlük kullanıma geçmiş olacak. Bence hiç acele etmeyin, şimdilik fosil yakıta devam.
Ben Elektirikli otomobilerin gelecek vadettiğini düşünüyorum türkiye araçlar 1.000.000 Km yakın ve daha fazla kullanım olduğunu için içten yanmalı arabalar bu km gelemedikleri için elektrikli araçlar daha güzel bir çözüm olacak bu gün ikinci el araba aldığımızda 200.000.km artık normal olarak görülüyor ama elektrikli arabalarda km değil batarya önemli olacak ve gün geçtikçede araçlar daha fazla km yapmaya başlıyorlar artık heryere arbaba ile gidiyoruz
Firmalar Elektrik Araç alanlara, ilerde pil değiştirebilme garantisi verse en azından şu ön yargı ortadan kalkar. 2 sene sonra Bin kilometre bataryalar çıktığında arabam çok işe yaramayacak durumuna engel olmuş olurlar. Eski bataryayı alırlar yarı fiyatına yeni bataryayı takarlar. Teknoloji ilerledikçe 3-4 sene de bir batarya mı değiştirebilirim belki.
Evet Renault eski modellerini elektrikliiye çeviriyor.. TOYOTA da aynı şekilde 30-50 yıllık modelleri evrildi .! WW maalesef TR de tuhaf (Yurtdışı elk dolu) ... Hyundai - Kia desen ; aynı platformda kasa ve dizayn ile oynayıp günü kurtarıyorlar ..
28:50 de bahsedilen konu için toyota 1 sene önce felan bir makale yayınladı. Üretimde ve Elektrikli Araçların Harcadığı enerjiyi üretirken karbon daha çok salındığını söylüyordu vs. Bundan dolayı kendilerinin hybrid'e daha çok ağırlık verdiklerini söyledi.
Toyota hibrid e daha cok agirlik veriyor cunku elektrikli gecici heves sanip gec kaldilar. Ayrica japonya petrol ithalatcisi bir ulke ama pil teknolojilerinde cinin gerisinde. Dolayisi ile kendi stratejisi icin en karli hibrit. Butun kalani bu strateji yurusun diye alinmis pozisyon. Hibritler hem pil hem benzinli motor ayni anda oldugundan hayati boyunca hem asinan parcalar hem pil degisimi nedeniyle cok daha problemli araclardir.
Tamamen yanlış düşünüyorsunuz. Elektrikli araç hem üretirken, hem kullanırken avantajlı. Fosil yakıtlı araç şasi üretiminde binlerce kaynak, birleşim noktası var. Tesla bu süreci %60 daha verimli yapıyor. Fosil yakıtlı araçlar (dünyada 2 milyar taşıt var) her yıl ikişer defa bakım yaptırdıkları da, 20 milyar litre atık yağ ve 6 milyar adet filtre değişiyor. Daha bunun dışında buji, enjektör, triger kayışı, gergi rulmanı, alternatör kayışı, şanzıman yağı, eksoz parçaları, partikül filtresi saymakla bitmeyen yedek parça değişimi var. Elektrikli araçta bunların hiçbiri yok. 20 senede bir batarya değişimi, 4-5 senede bir fren balatası değişimi. O kadar. Bu parça değişimlerini, iki aracında ömrünün sonuna kadar hiç arıza yapmadığını düşünerek hesaplayın. Fosil yakıtlı araç, hiç arıza yapmasa bile dünya kadar yedek parça, yağ, filtre, kayış değişimi istiyor. Elektrikli araç tamamen bakımsız ve masrafsız!
@@respls Bu bilginin kaynağı nedir? Link verir misin? 300 kiloluk pili üretmek için pil başına 50 ton benzin mi yakılıyor? O girmiş olduğun sitelerde yapılan kıyas iki arabanın da sadece üretimi sırasında açığa çıkan karbon. Ve arada 20 kat fark yok. %40-50 fark var. 20 kat fark olsa, elektrikli araçlar benzinliden en az 5 kat daha pahalı olurdu. Karbon ayak izi demek, üretim sırasında harcanan elektrik, yakılan dizel, yakılan benzin, harcanan işçilik demektir. Bir arkadaşımda Tesla model 3 var. 4 yıldır kullanıyor, 66.000 km de ve bugüne kadar hiç servise, bakıma gitmedi. Cebinden 1 lira çıkmadı.
Herkesin müstakil evi yokki sarj etsin,apartmanlarda elektrik sistemi kurmak etmek ayri bir çile,küçük şehirlerde istasyon bile yok şarj etmek için,bozulsa tamir ettircek tamirhane yok servise gitmen mecbur bir ton para isterler garantisi bitince…Bence bu iş 3d tv lere benziyor,millete kitlediler tüm tv ler 3d olcak evde sinema seyretcez filan gözlükler mözlükler doldurduk sonra film bile çıkmadı 3d tvler hala 720p filan 4k bile seyredimiyoruz tvler çöp oldu,elektrikli arabalarda o gibi olacak.
@@b.balkan1291güney korede kapalı otoparkta şarjda dahi olmayan Mercedes eqe yandı ertesi hafta kore hükümeti kapalı garaja elektrikli otomobil yasağı getirdi.
@@Tosabang Abi kaç tane yolda giderken kendi kendine yanan benzinli araç var. İnsanlar içindeyken motor tutuşuyor. Bu olaylar yayginsa her yerde oluyorsa ozaman problem var. 2012 de üretilen elektrik araç bile halen kullaniliyor sorun olmuyor . Yani bence gereksiz bir ön yargı
@@b.balkan1291 kabul ediyorum. Bu tamamen algıda seçicilik. Fakat hala telnolojinin tam oturmadığı ve sorunlar olduğu da kesin. Yine korede 2 tane ioniq 5 taksi yolcusuyla beraber ani hızlanmadan dolayı kaza yaptı. Hatta biri 180 km hıza ulaşıp kaza yaptı. Ayrıca bir genesis gv 60 ta benzer bir durumda kaza yaptı. Bu sadede korede olanlar. Ön yargılar olduğunu ve algıda seçicilik yapıldığını kabul etsem de hala bazı elektronik problemlerinin, ağırlık, menzil gibi problemlerin olduğuda aşikar.
Ozan bey neden back engineering gibi ingilizce kelimeleri türkçe konuşurken araya sokuyorsunuz anlamıyorum. Türkçe karşılığı var geriye mühendislik demek çok mu zor. Sürekli bu şekilde konuşuyorsunuz. Hem akıcılığı bozuyor hem de anlamayanlar olabilir değil mi?
Ozan bey eleştiri alabilen bir kişi olduğunuz ve cevabınız için teşekkür ederim. @AlirAlbayrak beyfendi eleştirim Ozan beye idi sizinle muhatap değilim. Ayrıca izlerken Google mı açalım çeviri mi açalım? Doğrusu varken her şeyi normal karşılayamayız. İngilizce konuşmak var bir de Türkçeyi yabancılaştırmak var. Yanlışı savunuyorsunuz.
Elektrikli araç işi ilerlemez bence.. alternatif bir motor seçeneği olarak durucak bana göre... En başta bütün dünyanın elektriğe geçecek bütçesi yok hala bir sürü ülkelerde 70-80 -90 model araçlar yollarda ve bunlar o ülkelerin trafik genellemesinde en modelli araçları... Dünyada ki bütün içten yanmalı motorlar elektiğe geçse böyle bir elektrik enerjisi yok dünyada bu hesaplanmış bir şey.. Elektrikli araçlar yapısı gereği kullan ve ömrü bitti mi at tarzı araçlar ikinci eli kuvvetli olan ve piyasası ikinci el üstünden yürüyen ülkelerde bu araçlar tutmaz .. çünkü vatandaş elindeki aracı satıp üstüne para ekleyip yeni araç alıyor bu tip pazarlarda... her defasında sıfırdan para verip almıyor.. zaten görüyoruz bizde bile ikinci elleri aşırı ağır gidiyor adeta alanda yok .. Bunları da ben söylemiyorum teslanın kurucu ortağı vardı s ile başlıyordu adı o söylüyordu elektrikli araçların bataryasını yenilemek mantıklı ekonomik değil gibisimden gene teslanın musk değil diğer ceo su var o dedi 15 yıl bir insan neden bir araç kullansınki zaten dedi. çinli elektrik üreticisi firmalardan birinin ceo suna sordular 15-20 sene sonra ne olucak bu kullanım ömrü biten araçlara geri dönüşüme gidicikler dedi geri dönüşüm çöp olacaklar demekle bana göre aynı şey.... Bir başka nedende avrupa Amerikalı markalar saf elektrikli araçta çin ile baş edemez çin hepsini iflasın eşiğine getirir bunu iyi biliyorlar o yüzden hybrid yada plug in hybriden yürüyecekler görürsünüz.. üstüne toyota buna başladı açıklama yaptı model yıl fark etmez eski bütün araçları hybrid yada plug in hybride çeviricez dediler .. yani 2000 model corollan var görürüceksin hybride çeviricekler aracını bu çığır açan bir gelişme .. yakında Renault psa bmw mercedes vw alayı geçer bu sisteme .. bu sistemin iyi yanı sadece bu dönüşüm işinden sıfır araç satmaya uğraşmaktan yüz kat fazla para kazanırlar çünkü bu markaların on milyonlarca aracı şu anda trafikte ... Böylece eski araçlarıda elektrik dünyasına hybrid bile olsa bir nebze adapte etmiş olurlar ve araçların ömrü uzar .. Üstüne çin bu kulvara giremez çünkü o kadar eski araçları yok bütün markaları yeni ..
Her gün program yapacağım diye iyice kaliteyi düşürdünüz. Seste yankılar, kapak fotoğrafı zaten amatör kanallardan bile daha kötü olmaya başladı... Kaliteyi böyle düşürmeye devam edecekseniz artık izlemeyeceğim
Mesut bey, tüm planlı programlarınızı baştan sona izliyorum. Özellikle Can Sungur ile olan programda ayrıca eğleniyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Cs adamdir
tampon tampona gibi ateşli ve samimi bir isim öneriyorum :)
İoniq 5 sahibiyim %20’den %80’e yaygın olan 180 kilowattlık DC şarj larda yaklaşık 20 dakikada geliyor 160-170 kw/h ile enerji çekiyor bir istasyona geldiğimizde bizim şarjımız bitiyor bizden önce gelenler hala devam ediyor yani zannettiğiniz gibi illaki 350 400 kilowattlık cihazlar olmasa da hızlı bir şekilde şarj oluyor araç şarj olurken hava sıcak ise pilin soğuması gerekir ioniq 5 teknoloji öndeki kapaklar açıyor ve soğutma fanlarının hızlı bir şekilde çalıştırıyor bu sayede de pil ısınmadığı için yüksek enerjileri çekebiliyor herkes pil kapasitesine bakıyor menzile 7:33 bakıyor 58 kW çok düşük diyorlar fakat hızlı şarj olduğu için A noktasından B noktasına 70 -80 kilowattlık araçlardan daha çabuk sürede daha kısa sürede varıyor altında fazladan ağırlık taşımadığım için şehir içi tüketimleri çok düşük biraz dikkat ettin mi şehir içinde 3 km’de 12 kW yakıyor şehir dışında 110 120 kilometrelik hızlarda klima açık 18 kW yakıyor . elektrikli araçlarda trend büyük piller değil sekiz volt teknolojisi ile hızlı şarj olan araçlara yöneliyor Mercedes‘de yeni araçlarında ilerki yıllarda bu teknolojiyi kullanacak herkesin Samsung LG televizyon paneli kullandığı gibi düşünebilirsiniz
Araba satın alma yolumdayım ve bu yolda çok güzel bir rehber oluyor bu program. Eksiklik vardı bunu görüp bu şekilde bilgilendirici bir program yaptığını için teşekkür ederim.
Böyle giderse elektriklide VW Nokia, Tesla Apple, Hyundai de Samsung telefonlar gibi olacak
Güzel tespit güzel yorum.
Vw gerçekten inanılmaz pazar kaybetti. Ne çin de ne Amerika da, ne de kendi anavatanı Avrupa da eskisi gibi araç satamıyor. İd3, İd 5 diye araçlar çıkardılar ama ne menzil, ne de fiyat anlamında hiç rekabetçi değiller. Sonları hayır olsun :)
Sevgili Mesut ve sevgili Ozan; elektirikli arabaları, sihirli uçan halılar ile kıyaslamayı bırakın.
"EV'leri kullanırken karbon salınımı yapmıyor ama peki onun elektiriği nereden geliyor???" diye sanki büyük sırrı açıklar gibi anlatıyorsunuz, ama bu argüman ne yazık ki zırva kategorisinde.
Çünkü, eğer EV'leri herşeyi mükemmel yapan sihirli uçan halıyla değil de içten yanmalı araçlar ile kıyaslıyorsak, "peki elektirik nereden geliyor" sorusunun karşısında e peki petrol nereden geliyor ve nasıl geliyor sorularını da sormak lazım. Bu kısmı atladığınızda sürekli, "elektirikli arabalar aslında o kadar da çevreci değil, içten yanmalı araçlarla devam edebilirsiniz, çevre açısından çok da fark etmez" vurgusu ve algısı oluşuyor. Hayır, elektirikli arabanın elektiriği kömür ile çalışan santralden de gelse, benzinli araçtan daha çevreci. Çünkü benzinli araba için benzini yakmanın dışında benzini üretmek de çok zor ve çevreye zararlı bir süreç. Ayrıca o benzinin, o hacimli ve ağır sıvının fiziksel olarak üretildiği yerden, sokağın başındaki benzin istasyonuna kadar fiziksel olarak taşınması lazım. Tanker gemilerle, kamyonlarla tüm o ağırlık taşınmalı. O da muazzam bir ekstra çevre kirliliği.
Sayısal veriler: Bir araştırmada, araçların ömürleri boyunca sebep oldukları karbon salınımı incelenmiş (aracın üretimi ve kullandığı yakıtın üretimi de dahil). Elektrik üretimi aşırı derecede kömüre bağlı olan Hindistanda bile, elektirikli araçların toplam karbon salınımı içten yanmalı araçlara göre %19-%34 daha düşük bulunmuş. Avrupa ve Amerika'da bu oran %60-%80 civarında.
Kaynak : ICCT research "A GLOBAL COMPARISON OF THE LIFE-CYCLE GREENHOUSE GAS EMISSIONS OF COMBUSTION ENGINE AND ELECTRIC PASSENGER CARS"
Ek not; severek izliyoruz :)
Değiştirilebilir bataryalar, arabalar için kulağa ne kadar mantıklı gelse de, eskiyen piller büyük bir atık oluşturacak ve çevreye zarar verecek.
Normalde de zarar verir. Değiştirilmiş olması önemli değil
@@sizofrenzeus8998 Değiştirilebilir piller, genellikle daha küçük oldukları için daha kısa ömürlüdür ve kapasite sınırlıdır. Pil teknolojisinin hızla gelişmesiyle, kullanıcılar sürekli olarak daha iyi pilleri tercih edecek, bu da piyasada büyük miktarda atık pil birikimine yol açacaktır. Bu durum, çevreye olumsuz etkiler yaratabilir.
Bu söylem heryerde var. Piller çöp olacak, doğayı kirletecek vs.
Herkesin atladığı bir nokta var. Fosil yakıtlı arçların ürettiği kirlilik.
Her fosil yakıtlı araç, yılda ortalama 6 tane filtre, 10 litre yağ atığı oluşturuyor. Yaklaşık 2 milyar araçtan bahsediyoruz.
Yılda 20 milyar litre yağ, 6 milyar adet filtreden bahsediyoruz. Daha triger kayışı, alternatör kayışı, şanzıman yağı, buji, enjektör, eksoz, partikül filtresi, akü değişimlerini saymadık.
Bu sayılan sarf malzemelerinin hiçbiri elektrikli arçlarda yok.
20 yılda, sadece bir defa batarya değişecek, 3-4 defa da fren balatası. Hepsi bu!
Bunları hesaba katınca, doğa için hangisinin daha az zararlı olduğu sanırım ortada.
Elinize sağlık. Türkiye'deki yüzlerce sözde otomotiv gazetecisinin gerek bilgi eksikliği gerekse de kabiliyetsizliklerinden dolayı yapamadığı bir programı yaparak otomotiv sektörünü global anlamda ele alıyorsunuz. Onlar da arabanın yanında katalogdan bilgi okumaya devam etsinler...
Emekleriniz için teşekkürler:)
Yenilikleri takip etmeniz çok hoşuma gidiyor teknoloji kanalı olarak elektrikli arabalara konu olarak girmenizi çok takdir ettim. Savunma sanayisini hakkında da program yapacak mısınız onunla merak ediyorum😊
31:55 madenlere olan talep konusu
, eğer bu kadar madenlere talep olmasaydı metal fiyatları yükselmezdi. Metal fiyatları düşükken çıkarılmayan bir sürü düşük saflıktaki madenler talep olunca kârlı oldu.. Saflığı düşük madenler daha çok kimyasal tüketimine ihtiyaç duyuyor. Bu da çevre yükünü artırıyor.
Geri dönüşüm daha çevreci geliyor ama bazen madenlerin geri dönüşümü doğadan çıkarılmasından daha çevreye zararlı olabiliyor.
Endüstri de yasal baskı yoksa kimse çevreyi umursamıyor kâr ve karşı tepkiler tek mesele
9:58 "turkiye de ucuz otomobil almak "......sadece hayal olur..... demek lazim
Çok teşekkür ederiz....
Ağzınıza sağlık güzel bölümdü.
serinin devamını merakla bekliyoruz.
Yine çok keyifli bir bölümdü teşekkürler 🎉
Çevrecilik ya da küresel ısınmanın elektrikli araç kullanmakla ya da sizin benim gibi insanların günlük rutinleriyle değişçeğine inanmak, dünya düz demek gibi bence. Önce sanayi, enerji üretimi vs. gibi sektörlerde fabrikadan tut, enerji santrallerine kadar olan yapıların çevreci olması gerekmektedir. Ondan sonra halk olarak biz kendimiz adım atmalıyız. Sorun çözerken önce büyük dilimler sonra küçük dilimler çözülür ama şuan tüm dünya tam tersini yapıyor. Bunun benzer örneğini ekonomimizde görüyoruz, büyük harcamaları kısmak yerine halkın ufak ufak cebinden alarak düzeltmeye çalışıyorlar.
Dipnot: Ben hep Apple Maps kullanıyorum hem Türkiyede hem yurtdışında ve aşırı memnunum. Bir gün neden Google kullandığınızı, avantaj veya dezavantajlarını farkları anlatır mısınız ?
Ben neden Apple Maps kullanmadığımı söyleyeyim. Çünkü Apple Maps'in çok büyük bir eksiği var. Android telefonlarda yok :)
Avrupa Birliği'nin Apple'a yaptığı zorbalığın aynısını elektrikli araba üreticilerine de yapması lazım. Tek bir şarj girişi hepsinde 800 volt en az 175 kW şarj aleti bulundurmak ve desteklemek zorunlu falan olmalı. Bütün araç üreticilerine bundan sonra üreteceğiniz tüm araçların bu standartları karşılaması gerekir demesi lazım.
Her iki programda çok verimli bir yayın olmuş. Bataryalı araç gündemi program ismi önerimdir.
programın adı Şarj İstasyonu olsun. çünkü her elektrikli otomobilin dönüp dolaşacağı yer orasıdır 😉
Eline sağlık abi güzel program olmuş
Mesut Bey Can 17:13'te yenilenebilir enerjilerden oldan Dalga enerjisinden bahsederken Can Sungur yayınında durup durup gülmüştünüz burada çok ciddigördüm sizi:)
Bir degishebilir batarya eksigi olarak bataryanin daha kuchuk olmasi soz konusu degil orda yanlishiniz var... NIO ET7'de 150kWh degishebilir batarya var 1000km+ mesafe gechebiliyor ;)
KGM Sanyong EVX zaten elektrikli değilmi pil dıştan takıldığı için mi elektrikli saymıyor musunuz
Less is more çünkü üretim maliyeti düşüyor😂 ex30 da kapılarda hoparlör dahi yok.
Seri mükemmel aynen devam
Teşekkürler
Bu konuları @dolubatarya ile konuşsanız müthiş olurdu.
Volvo x30 gibi C sütünü kapalı olunca paralel park yerinden çıkarken kör nokta çok oluyor, özellikle gelen motosiklet fark edilemiyebiliyor
Araçlar artık onu farkedip aracı durduruyor bu dert edilecrk bir şey değil.
55:03 İ Çin de olmayanlar için derken bile Çin den bahsediliyor... 🎉
Abi iyi hoş bu seriye de başladın ama hafta içi özlüyoruz seni 😅 tüm videolar hafta sonu geliyor 😅
Güzel gelişmeler ile geliyor Mesut bey 👍
Elektrikli Dünya
Elektrikliler iyi ki var. Model Y sahibiyim. Konvaksiyonel eski arabalara binince vücudum resmen kabul etmiyor. İyi ki varsınız
Ben bisiklete biniyorum hep arada belediye otobüsü bezende tren ıc memnunum. Tesla almak istiyorum ama bir gün şarjlı el süpürgemin pili yandı kendi kendine korkuyorum. Az masraf çıkarıyor parçası az bence daha mantıklı
Mesut abi bütün programları izliyorum otomobilleride ilgim olduğundan bunuda izliyorum ama bence elektrikli araçlar üzerinden çok konuşuyorsunuz anlıyorum gelecek orada filan ama diğer araçlarıda daha fazla konuşsanız iyi olur
WW hatırladığım 2 defa müşterisini emisyon değerleri ile oynayıp kandırdı, aslında sahtecilik yaptı. Avrupalı markalar yarışta geri kaldılar ve artık zorlanıyorlar. Arkadaşlar güzelleme yerine eleştirseniz bence daha faydalı olur gelişmeye! Ayrıca elektirikli gündemine dair yayınlarınız artıyor, teşekkürler.
Pillerin performansı ve kapasitesi arttıkça uçan arabaların önü açılacak.
Evet, uçan araçlar konusunda en büyük problem pillerin performansı. İçinde 2 insan olan bir dronu havalandırmak için yeterli gücü verebilecek pil yok diyordu yerli girişimciler.
Aptera hakkında konuşun lütfen
Çinliler zaten nükleer enerji pil prototipini ürettiler, bu pil için şarj istasyonuna da ihtiyaç yok, araçla birlikte gelecek ve ömür boyu şarj olmadan kullanılacak.
Bu teknoloji (prototip) en geç 5 yıl içinde seri üretimle günlük kullanıma geçmiş olacak. Bence hiç acele etmeyin, şimdilik fosil yakıta devam.
Gelecek elektrik, bilişimcinin gözünden otomobil, 2 li priz, tekno menzil , elektrik günlükleri, şarj istasyonu.......
11:31 biz kaç yüzyıl geriden geliyoruz artık bir düşünün, orman yangınları düşünüldüğünde! :(
Ben Elektirikli otomobilerin gelecek vadettiğini düşünüyorum
türkiye araçlar 1.000.000 Km yakın ve daha fazla kullanım olduğunu için içten yanmalı arabalar bu km gelemedikleri için elektrikli araçlar daha güzel bir çözüm olacak bu gün ikinci el araba aldığımızda 200.000.km artık normal olarak görülüyor ama elektrikli arabalarda km değil batarya önemli olacak ve gün geçtikçede araçlar daha fazla km yapmaya başlıyorlar artık heryere arbaba ile gidiyoruz
İhtiyacımız olmayan şeyleri ne güzel yaslıyorlar bize :D
Firmalar Elektrik Araç alanlara, ilerde pil değiştirebilme garantisi verse en azından şu ön yargı ortadan kalkar. 2 sene sonra Bin kilometre bataryalar çıktığında arabam çok işe yaramayacak durumuna engel olmuş olurlar. Eski bataryayı alırlar yarı fiyatına yeni bataryayı takarlar. Teknoloji ilerledikçe 3-4 sene de bir batarya mı değiştirebilirim belki.
Yeni abi şiir gibi konuşuyor masallah
Elektrikli araba uzun vadede mantıklı mı abi ya da hibrit araba mı mantıklı
paran varsa ya benzin hybrid + lpg corolla hybridlerde yapıyorlar şu an bunu yada dizel hybrid
Evet Renault eski modellerini elektrikliiye çeviriyor.. TOYOTA da aynı şekilde 30-50 yıllık modelleri evrildi .! WW maalesef TR de tuhaf (Yurtdışı elk dolu) ... Hyundai - Kia desen ; aynı platformda kasa ve dizayn ile oynayıp günü kurtarıyorlar ..
Burdayız
Volvo da yatırım yapsın Türkiye ye
Cx40 recharge satista ve guncel nerenden cikartiyorsun recharge yok vs diye cok fazla kesin konusmandan zaten yanlis oldugu belli oluyordu
28:50 de bahsedilen konu için toyota 1 sene önce felan bir makale yayınladı. Üretimde ve Elektrikli Araçların Harcadığı enerjiyi üretirken karbon daha çok salındığını söylüyordu vs. Bundan dolayı kendilerinin hybrid'e daha çok ağırlık verdiklerini söyledi.
Toyota hibrid e daha cok agirlik veriyor cunku elektrikli gecici heves sanip gec kaldilar. Ayrica japonya petrol ithalatcisi bir ulke ama pil teknolojilerinde cinin gerisinde. Dolayisi ile kendi stratejisi icin en karli hibrit. Butun kalani bu strateji yurusun diye alinmis pozisyon. Hibritler hem pil hem benzinli motor ayni anda oldugundan hayati boyunca hem asinan parcalar hem pil degisimi nedeniyle cok daha problemli araclardir.
programın adı %10dan %80e olsun
Programın adı Dalga Motor
merhaba ben bedensel olarak engelli biriyim yeni gündeminiz hayırlı olsun programınızın ismi düz kontak olabilir
"Garajda pillêrim zeekr halinde..."
TEK kapı, Spor Coupe/Cabrio Pilli araba istiyoz... Bıktık yamuk-yumuk 4 kapı sedan ve ucube SUVlardan, BIKTIK !
Hocam sen elektrikli alma. Elektrikli otomobil mantığı ile sizin mantığınız uyuşmuyor.
@@Tosabang Alla, alaa... Peki neymiş bu "pilli araba mantığı" ?
@@Boorock70 pil değil batarya. Senin temelin zayıf dostum önce onları hallet. Mantık sonraki konular.
@@Tosabang 😝 süpersin... 👌😜
@@Boorock70 ✌️
Elektrikli sohbet
E-Garaj koy gitsin
Elektrikli gündem
Keske elektrikli arabalar yasaklansa
Bakünün yarısı zeekr olmuş o )
Pil üretim sürecinde çıkan karbon ayak izi unutuluyor. Elektirikli araçlar düşünüldüğü kadar çevreci değil. Sadece alınan elektirik düşünülüyor.
Tamamen yanlış düşünüyorsunuz.
Elektrikli araç hem üretirken, hem kullanırken avantajlı. Fosil yakıtlı araç şasi üretiminde binlerce kaynak, birleşim noktası var. Tesla bu süreci %60 daha verimli yapıyor. Fosil yakıtlı araçlar (dünyada 2 milyar taşıt var) her yıl ikişer defa bakım yaptırdıkları da, 20 milyar litre atık yağ ve 6 milyar adet filtre değişiyor. Daha bunun dışında buji, enjektör, triger kayışı, gergi rulmanı, alternatör kayışı, şanzıman yağı, eksoz parçaları, partikül filtresi saymakla bitmeyen yedek parça değişimi var.
Elektrikli araçta bunların hiçbiri yok. 20 senede bir batarya değişimi, 4-5 senede bir fren balatası değişimi. O kadar.
Bu parça değişimlerini, iki aracında ömrünün sonuna kadar hiç arıza yapmadığını düşünerek hesaplayın. Fosil yakıtlı araç, hiç arıza yapmasa bile dünya kadar yedek parça, yağ, filtre, kayış değişimi istiyor. Elektrikli araç tamamen bakımsız ve masrafsız!
@@Tufan-zn9he pil üretiminde zaten 20 yıllık karbon ayakizini peşin olarak salmış oluyor. Sorun arabada değil pilde zaten
@@respls Bu bilginin kaynağı nedir? Link verir misin?
300 kiloluk pili üretmek için pil başına 50 ton benzin mi yakılıyor?
O girmiş olduğun sitelerde yapılan kıyas iki arabanın da sadece üretimi sırasında açığa çıkan karbon. Ve arada 20 kat fark yok. %40-50 fark var.
20 kat fark olsa, elektrikli araçlar benzinliden en az 5 kat daha pahalı olurdu.
Karbon ayak izi demek, üretim sırasında harcanan elektrik, yakılan dizel, yakılan benzin, harcanan işçilik demektir.
Bir arkadaşımda Tesla model 3 var. 4 yıldır kullanıyor, 66.000 km de ve bugüne kadar hiç servise, bakıma gitmedi. Cebinden 1 lira çıkmadı.
Koskoca arabalar 10 dk da sarj oluyor iphone 2saatte 😂
Hızlı şarj aleti?
@@marcusclarkson5520 20 watsap yüksek desteklemiyor koskoca arabalar 10 dk da şarj alıyor
@@marcusclarkson5520Apple da hızlı şarj diye bir kavram yok. 100 wattlık adaptör de taksan 2 saatte doluyor.
Şarj hızı sabit.
OTOBİLGİ......OTOMOBİLGİ.... OTOHABER... TEKNOCAR.... CARTECNO.... TECNOCAR....
Herkesin müstakil evi yokki sarj etsin,apartmanlarda elektrik sistemi kurmak etmek ayri bir çile,küçük şehirlerde istasyon bile yok şarj etmek için,bozulsa tamir ettircek tamirhane yok servise gitmen mecbur bir ton para isterler garantisi bitince…Bence bu iş 3d tv lere benziyor,millete kitlediler tüm tv ler 3d olcak evde sinema seyretcez filan gözlükler mözlükler doldurduk sonra film bile çıkmadı 3d tvler hala 720p filan 4k bile seyredimiyoruz tvler çöp oldu,elektrikli arabalarda o gibi olacak.
Otomobil sektöründeki haberleri sizden duymak sevindirici. Artık hafta boyu bol bol içeriklerinizi seyredebileceğiz. 😇
Aman hocam kapalı garajda alev alıyor elektrikliler, ismi değiştirin içten yanmalı falan olsun lütfen :D
Millet tüplü arabaya biniyor bataryalı telefon kullanıyor araba olunca yok batarya yanıyor yok bilmem ne he kesin öyle
@@b.balkan1291güney korede kapalı otoparkta şarjda dahi olmayan Mercedes eqe yandı ertesi hafta kore hükümeti kapalı garaja elektrikli otomobil yasağı getirdi.
@@Tosabang Abi kaç tane yolda giderken kendi kendine yanan benzinli araç var. İnsanlar içindeyken motor tutuşuyor. Bu olaylar yayginsa her yerde oluyorsa ozaman problem var. 2012 de üretilen elektrik araç bile halen kullaniliyor sorun olmuyor . Yani bence gereksiz bir ön yargı
@@b.balkan1291 kabul ediyorum. Bu tamamen algıda seçicilik. Fakat hala telnolojinin tam oturmadığı ve sorunlar olduğu da kesin. Yine korede 2 tane ioniq 5 taksi yolcusuyla beraber ani hızlanmadan dolayı kaza yaptı. Hatta biri 180 km hıza ulaşıp kaza yaptı. Ayrıca bir genesis gv 60 ta benzer bir durumda kaza yaptı. Bu sadede korede olanlar. Ön yargılar olduğunu ve algıda seçicilik yapıldığını kabul etsem de hala bazı elektronik problemlerinin, ağırlık, menzil gibi problemlerin olduğuda aşikar.
@@Tosabang cep telefonları nin yeni çıktığı zamanları düşünelim bunlarda zamanla mükemmelleşecek
❤😊
Teknoloji otobanı mı olsa ismi 😂
Ozan bey neden back engineering gibi ingilizce kelimeleri türkçe konuşurken araya sokuyorsunuz anlamıyorum. Türkçe karşılığı var geriye mühendislik demek çok mu zor. Sürekli bu şekilde konuşuyorsunuz. Hem akıcılığı bozuyor hem de anlamayanlar olabilir değil mi?
Anlamayanlar biraz Google yeteneği geliştirsin bedava her şey ağzına düşmesin
Yapıcı eleştiriniz için teşekkür ederim. Aslında bu olaya dikkat ediyorum elimden geldiğince ama bazen sohbet akışında dilden çıkıyor :)
Biz anlıyoruz abi sen böyle devam et. Bilgiler ve emeklerin için teşekkürler.@@ozanogretmenoglu
Ozan bey eleştiri alabilen bir kişi olduğunuz ve cevabınız için teşekkür ederim. @AlirAlbayrak beyfendi eleştirim Ozan beye idi sizinle muhatap değilim. Ayrıca izlerken Google mı açalım çeviri mi açalım? Doğrusu varken her şeyi normal karşılayamayız. İngilizce konuşmak var bir de Türkçeyi yabancılaştırmak var. Yanlışı savunuyorsunuz.
@@a.poyraz 2 kelime ingilizce öğren zahmete girip.
birakin bu isleri : ))) yurtdisinda yolda kalan elektrikli araçlara jeneratör servisi var !!! : )))
Oto Mesut :)
Markalar nerde markalar sponsor olsunlar burası değerleneceekk
Son 5:10 saniyede koparttın bizi :))))
Neden?
Elektrikli araç işi ilerlemez bence.. alternatif bir motor seçeneği olarak durucak bana göre...
En başta bütün dünyanın elektriğe geçecek bütçesi yok hala bir sürü ülkelerde 70-80 -90 model araçlar yollarda ve bunlar o ülkelerin trafik genellemesinde en modelli araçları...
Dünyada ki bütün içten yanmalı motorlar elektiğe geçse böyle bir elektrik enerjisi yok dünyada bu hesaplanmış bir şey..
Elektrikli araçlar yapısı gereği kullan ve ömrü bitti mi at tarzı araçlar ikinci eli kuvvetli olan ve piyasası ikinci el üstünden yürüyen ülkelerde bu araçlar tutmaz .. çünkü vatandaş elindeki aracı satıp üstüne para ekleyip yeni araç alıyor bu tip pazarlarda... her defasında sıfırdan para verip almıyor.. zaten görüyoruz bizde bile ikinci elleri aşırı ağır gidiyor adeta alanda yok .. Bunları da ben söylemiyorum teslanın kurucu ortağı vardı s ile başlıyordu adı o söylüyordu elektrikli araçların bataryasını yenilemek mantıklı ekonomik değil gibisimden gene teslanın musk değil diğer ceo su var o dedi 15 yıl bir insan neden bir araç kullansınki zaten dedi. çinli elektrik üreticisi firmalardan birinin ceo suna sordular 15-20 sene sonra ne olucak bu kullanım ömrü biten araçlara geri dönüşüme gidicikler dedi geri dönüşüm çöp olacaklar demekle bana göre aynı şey....
Bir başka nedende avrupa Amerikalı markalar saf elektrikli araçta çin ile baş edemez çin hepsini iflasın eşiğine getirir bunu iyi biliyorlar o yüzden hybrid yada plug in hybriden yürüyecekler görürsünüz.. üstüne toyota buna başladı açıklama yaptı model yıl fark etmez eski bütün araçları hybrid yada plug in hybride çeviricez dediler .. yani 2000 model corollan var görürüceksin hybride çeviricekler aracını bu çığır açan bir gelişme .. yakında Renault psa bmw mercedes vw alayı geçer bu sisteme .. bu sistemin iyi yanı sadece bu dönüşüm işinden sıfır araç satmaya uğraşmaktan yüz kat fazla para kazanırlar çünkü bu markaların on milyonlarca aracı şu anda trafikte ... Böylece eski araçlarıda elektrik dünyasına hybrid bile olsa bir nebze adapte etmiş olurlar ve araçların ömrü uzar ..
Üstüne çin bu kulvara giremez çünkü o kadar eski araçları yok bütün markaları yeni ..
Ağzına sağlık..
Programın adı EE (emekleyen elektrikli) olsun 😂
Birde tipini düzeltseler şu elektriklilerin
Programın ismi OtoTekno olsun
Her gün program yapacağım diye iyice kaliteyi düşürdünüz. Seste yankılar, kapak fotoğrafı zaten amatör kanallardan bile daha kötü olmaya başladı... Kaliteyi böyle düşürmeye devam edecekseniz artık izlemeyeceğim