Histerectomia laparoscopică cu ganglion santinelă explicată de Dr. Tibea Cristian

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2024
  • Cancerul de corp uterin, cunoscut și sub numele de cancer de endometru, apare, în 80% din cazuri, la femeile aflate la menopauză. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de sângerarea vaginală în menopauză.
    Diagnosticul se pune prin efectuarea unei biopsii uterine care se realizează în contextul unei histeroscopii diagnostice sau prin chiuretaj uterin biopsic.
    Tratamentul cancerului de corp uterin (cancer de endometru) se efectuează în funcție de stadiul în care a fost diagnosticată prezenta patologie. În stadiile avansate, care sunt depășite chirurgical, tratamentul este reprezentat doar de chimio-radioterapie. În schimb, în cancerele de corp uterin diagnosticate precoce, tratamentul de bază este reprezentat de intervenția chirurgicală, în funcție de rezultatul examenului histopatologic.
    Intervenția chirurgicală este reprezentată de îndepărtarea uterului și a ovarelor și explorarea chirurgicală a lanțurilor ganglionare pelvine și lomboaortice.
    Standardul actual în cancerele de endometru aflate în faze incipiente, până în stadiul II, obligă la efectuarea tehnicii ganglionului santinelă.
    Ganglionul santinelă este primul ganglion care drenează organul țintă. În cazul cancerului de endometru este vorba despre primul ganglion care drenează țesutul limfatic de la nivelul corpului uterin.
    Tehnica ganglionului santinelă oferă date importante cu privire la afectarea stațiilor ganglionare, astfel încât un ganglion santinelă pozitiv (care găzduiește celule cancerigene) duce la îndepărtarea întregului lanț ganglionar pelvin și lomboaortic. În schimb, un ganglion santinelă negativ (fără celule neoplazice în interiorul ganglionului) permite conservarea ganglionilor pelvini și lomboaortici.
    În cancerele de endometru, mai ales în faze incipiente, în circa 75-80% din cazuri, ganglionii sunt liberi de metastază. Astfel, ganglionii nu sunt afectați de celulele cancerigene, nu găzduiesc celule cancerigene și astfel îndepărtarea tuturor ganglionilor nu ajută pacienta din punct de vedere oncologic.
    Aici intervine tehnica ganglionul santinelă, procedura medicală care conservă ganglionii pelvini și lomboaortici, în cazul in care aceștia nu sunt afectați de celulele neoplazice. Conservarea ganglionilor pelvini și lomboaortici protejează pacienta de efectele secundare al unei limfadenectomii radicale, precum: îngroșarea picioarelor ( limfedemul membrelor inferioare), tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor inferioare, sindroame algice pelvine, sindroame aderențiale.
    Tibea Cristian Răzvan Constantin - Medic Specialist Ginecologie și Obstetrică-Ginecologie - bit.ly/MedLife...
    Spitalul MedLife Polisano Constituției Sibiu
    Adresa: Str. Constituției Nr. 24, Sibiu
    Telefon: 0269244471
    Spitalul MedLife Polisano Izvorului Sibiu
    Adresa: Strada Izvorului 1 A, Sibiu
    Telefon: 0269244472
    Clinica MedLife Polisano Sibiu - Constituției
    Adresa: Str. Constituției 24, Sibiu
    Telefon: 0269244471

ความคิดเห็น •