Aydın Arkeoloji Müzesi |Detaylı anlatım ve gezi |

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ก.ย. 2024
  • 1959 yılında Zafer İlköğretim Okulu'nun bir odasında Aydın Müzesi kurulmuş ve uzun yıllar bu odada müze çalışmaları yürütülmüştür. Bu aktiviteler 1973'ten sonra yeni müzeye devredilmiştir. Aydın Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Aydın'dan ve ilçelerinden getirilen nesnelerle zengin koleksiyonların sahibi olmuştur.
    Aydın Arkeoloji Müzesi binası geniş bir bahçede yer almaktadır. Bahçede Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia veya Mastaura gibi Aydın antik kentlerinden gelen çeşitli dönemlere ait taş eserler sergilenmektedir. Bu eserler arasında heykeller, mezarlar, sütunlar, sunaklar, İslami mezar taşları ve kilometre taşları bulunmaktadır.
    Aydın Arkeoloji müzesinde sergiler üç bölüm halinde yer almaktadır.
    1. Arkeoloji Bölümü
    2. Para Bölümü
    3. Etnografik Nesneler Bölümü
    Arkeoloji Salonu
    Aydın Arkeoloji Müzesi Arkeoloji bölümü sergilerindeki objeler kronolojik sıraya göre sergilenmektedir. Tarih öncesi objelerin yanı sıra, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin en güzel örneklerini görmek mümkündür. Bu eserler; baltalar, kesme ve delme aletleri, putlar, pişmiş kilden seramik örnekleri, kandiller, maskeler ve küçük heykeller, cam objeler, altın, gümüş ve bronz takılar, tıbbi aletler, makyaj malzemeleri ve silahlardır. Helenistik Dönem Tralleis heykel sanatının çok güzel bazıları örnekleri olarak Athena büstü, Nike heykeli, Satyr heykeli, çeşitli heykeller ve kabartmalar da Aydın Arkeoloji Müzesi’ndeki eserlerdendir. Tralleis nekropolünde kazılar sırasında bulunan birçok pişmiş toprak, kandil, unguentarium ve oyuncak figürin, müze koleksiyonunun parçasıdır.
    Para Salonu
    Aydın Arkeoloji Müzesi’nin Para sergisinde, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi gibi çeşitli uygarlıklara ait altın, gümüş, bakır ve bronz sikkeler sergilenmektedir.
    Etnografya Salonu
    Etnografya salonu, bölgedeki en zengin sanat eserlerinin sergilendiği bölümdür. Halı, dokuma paspas, kilim gibi dokuma tekstil ürünleri; zeybek kıyafetleri, nakışlı kadın kıyafetleri, nakışlı başlıklar; kemer, kolye, bilezik, küpe ve yüzük gibi gümüş takılar; banyo setleri, Kur'an el yazmaları ve kitapları, kaseler, büyük derin bakır tabaklar, güğümler, kazanlar ve yuvarlak metal tepsiler gibi bakır mutfak kapları; kahve değirmenleri, kahve cezveleri gibi pek çok farklı türde eser Etnografya Salonu’nda sergilenmektedir.

ความคิดเห็น • 8

  • @deryayakiz1987
    @deryayakiz1987 2 ปีที่แล้ว +2

    Harika bir yer, harika bir sunum... Emeğine sağlık 🥰😍

    • @SinemBayar
      @SinemBayar  2 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkür ederim ☺️

  • @elifcelik7536
    @elifcelik7536 2 ปีที่แล้ว +2

    cok guzelmis, tarihi yerlere bayılırım😍❤️

    • @SinemBayar
      @SinemBayar  2 ปีที่แล้ว +1

      Çok teşekkür ederim ☺️

  • @melisaselvi3677
    @melisaselvi3677 2 ปีที่แล้ว +3

    Bayıldımmmmm Sinem’im başarıların daim olsun her zaman❤️😍

  • @dondubayar9025
    @dondubayar9025 2 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel prensesim gûneşim mûzeyi görmûş kadar oldum diline sağlık anlatımın çok güzel çiçeğim

    • @SinemBayar
      @SinemBayar  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim canım annem 🥰