Forjadors de la Festa Badalona reobre la necessitat de tenir una Casa de la Festa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ต.ค. 2024
  • El passat dissabte 2 de maig es va obrir les portes de l'exposició 'Forjadors de la Festa' que està repartida entre la Casa de la Vila i la sala El Refugi. Aquesta exposició, que estarà muntada fins al tercer cap de setmana de maig, s'hi mostren els diversos elements festius que actuen per les Festes de Maig acompanyats per plafons explicatius. També hi ha una zona de jocs pels més menuts sobre les festes. A més, i com a novetat, s'ha creat un diorama de la festa de la Nit de Sant Anastasi en 3D obra del grafista Albert Navarro.
    L'acte comptà amb la presència del tercer tinent d'alcalde Miguel Jurado, i de la regidora de Cultura Montserrat Salgado. Cal destacar que durant la seva intervenció anuncià que aquestes serien les seves darreres Festes de Maig com a regidora, ja que de cara als propers comicis ja no es presentaria de nou en les llistes del Partit Popular. "Hem perdut una regidora, però hem guanyat una amiga" deia Jaume Díaz, president de la Coordinadora d'Entitats badalonines de cultura popular i tradicional (Coenbacu).
    Casa de la Festa, una vella i bella necessitat
    Durant l'acte Jaume Diaz (Coenbacu), va reobrir la necessitat de disposar d'un espai on s'exposin els diversos elements festius de ciutat permanentment i a la vegada sigui un centre d'interpretació de la festa. Per la seva part Albert Abellán, secretari de la Colla de Geganters de Badalona, va refermar aquest desig.
    Actualment, des de principis dels anys 2000, existeix el Centre de Cultura Tradicional Canyadó on s'hi apleguen diverses entitats que treballen per la festa tradicional: geganters, miquelets, bèsties, diables, sardanistes, etc. No obstant aquest espai no acaba de reunir les condicions per a esdevenir centre d'interpretacions com hi ha a altres llocs com Vilafranca, Barcelona, Solsona o Tarragona.
    La història de l'exposició
    'Forjadors de la Festa' és el nom que rep l'exposició que mostra el patrimoni festiu de la ciutat de les Festes de Maig repartit entre la Casa de la Vila i la sala El Refugi. Es una exposició que es començà a fer el 2009, tot i que fins dos anys després no se l'imposà l'actual nom. De fet, històricament era corrent que els gegants de la ciutat s'exposessin durant les festes a l'entrada de la Casa de la Vila. No es coneix des de quin any però segurament, per temes de logística, ha sigut un costum que ve des d'antic per la Festa Major d'Agost i qui sap si Sant Anastasi. Més tenint en compte que l'actual Casa de la Vila (on hi ha l'exposició) és del 1859.
    Amb l'arribada dels anys 80 el patrimoni festiu es va engrandint i exposant a la Casa de la Vila (fins i tot hi entren figures com les del barri de Pomar i escoles Jungfrau i Joan Maragall). Això fou així fins al 2000 quan la Casa de la Vila comença a patir una llarga remodelació que durà uns dos anys. Així doncs, fou entre 2003 i 2004 quan comencen a reaparèixer elements festius a la Casa de la Vila: l'Anastasi i la Maria, l'Àliga, el Drac Baldufa, Don Fumera, etc. Però és gràcies a la necessitat de tenir les figures en un lloc cèntric durant les Festes de Maig que cal habilitar, a la llarga, la Casa de la Vila i el Refugi per encabir tot el patrimoni festiu.
    Les xifres
    Malauradament l'exposició no compta amb tot el patrimoni festiu. Si fos així no hi cabria tot ni de bon tros. I és que en un cens realitzat fa poc s'han arribat a contar que hi ha més de 100 capgrossos en tota la ciutat repartits per entitats, esplais i escoles (a l'exposició només n'hi ha 35). Pel que fa al bestiari festiu hi han un cens més reduït però interessant. Entre dracs, l'Àliga i animals marins hi ha un total de 29 peces (un total de 23 peces exposades). Pel que fa als gegants en total es tenen registrats 52 figures, de les quals a l'exposició hi ha 29 en total.
    www.badanotis.com

ความคิดเห็น •