Näin tehtiin Petäjäveden vanhan kirkon 3D-malli - Making of the Petäjävesi Old Church 3D model

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 พ.ค. 2024
  • Petäjäveden vanhan kirkon 3D-digitointi toteutettiin vuosina 2023-2024 osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Museoviraston ”Maailmanperintökohteiden 3D-mallintaminen” -hanketta. Museovirasto valitsi mallinnuskohteeksi Petäjäveden kirkon, sillä se on Unescon maailmanperintökohteena erityisen tärkeä ja edustava rakennus myös eurooppalaisessa kontekstissa.
    Petäjäveden vanhan kirkon 3D-mallinnus on Suomen edustaja Euroopan komission TwinIt-hankkeessa, jossa Euroopan maat esittelevät merkittäviä ja korkealaatuisia 3D-malleja valitsemastaan kulttuuriperinnöstä. Hankkeella tuetaan myös EU:n jäsenmaita 3D-digitoinnissa ja kulttuuriperinnön säilyttämisessä.
    Kirkko digitoitiin kenttätöissä syyskuussa 2023 kolmiulotteisesti kauttaaltaan, alapohja ja sisäkaton rakenteet mukaan lukien, fotogrammetrisesti ja laserkeilaamalla. Valokuvia otettiin yli seitsemäntuhatta, ja yksittäisiä laserkeilauksia melkein kuusisataa. Aineiston tukipisteistä tarkistettu tarkkuus on 1-5 mm. Tästä raaka-aineistosta tuotettiin arkistoitavaksi huipputarkka digitaalinen 3D-pintamalli kirkon säilymisen turvaamiseksi tuleville jälkipolville. 3D-digitoinnin teknisestä työstä ja videon animoinnista vastasi Tietoa Finland Oy.
    Petäjäveden vanha kirkko on kirkonrakentajamestari Jaakko Klemetinpoika Leppäsen suunnittelema ja rakennuttama puukirkko Petäjävedellä Keski-Suomessa. Kirkko rakennettiin paikallisten talonpoikien voimin vuosina 1763-1765. Vuonna 1821 Leppäsen pojanpoika Erkki Jaakonpoika Leppänen lisäsi kellotornin ja kirkkoon yhdistävän välikäytävän. Kirkko on säilynyt ainutlaatuisen hyvin alkuperäisessä ulkoasussaan, ja vuonna 1994 se hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintölistalle esimerkkinä pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon perinteestä.
    Lisätietoja Finnasta: Petäjäveden vanhan kirkon 3D-mallinnus museovirasto.finna.fi/Record/...

ความคิดเห็น •