Inleiding in de morfologie (4/10): Flexie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 3

  • @dorienboer5258
    @dorienboer5258 2 หลายเดือนก่อน

    Dag Marc,
    Allereerst, bedankt voor jouw 10-delige cursus Morfologie. Het is voor mij een heel (niet hele :P) waardevolle aanvulling op het boek dat ik nu aan het lezen ben.
    In je uitleg over 'verbogen adverbia' (rond minuut 47) noem je dat zinnen als "een echte fijne jongen" tot correct Nederlands worden gerekend. Dit vind ik opvallend. In mijn ogen lijkt "echte" hier niet langer iets te zeggen over "fijne", maar over "jongen", in de betekenis van "puur" of "niet onecht". Dus het bijwoord "echt" zegt volgens mij niet meer iets over het bijvoeglijk naamwoord "fijne".
    Hetzelfde geldt voor een zin als "geweldige hoge bomen". Hier lijkt het dat de bomen zowel geweldig als hoog zijn, in plaats van dat ze geweldig hoog zijn.
    Bij een zin als "een erge fijne school" ontstaat bijna een contradictie. "Erge" als in "vreselijke" en niet niet erg als in "heel fijne".
    Misschien ben ik wat onduidelijk maar ik vraag me dus af de zinnen dus echt wel correct zijn? En ook of dat wel wenselijk is, omdat de betekenis er in mijn ogen door verandert.

    • @MarcvanOostendorp
      @MarcvanOostendorp  2 หลายเดือนก่อน

      Dank voor het compliment!
      Het gaat er in dit vak niet zozeer om wat er 'correct' is, maar wat mensen daadwerkelijk zeggen. En dan geldt dat mensen wel degelijk 'dat zijn erge mooie bloemen' zeggen, met dezelfde betekenis als 'dat zijn erg mooie bloemen' (maar niet bijvoorbeeld 'dat zijn zere mooie bloemen').