79. Uitleg werking infraroodverwarming. Deel 2

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 49

  • @fv1856
    @fv1856 ปีที่แล้ว +7

    Leuk verhaal, ik denk dat ik dit aardig kan aanvullen. Zelf heb ik me beroepsmatig een 30 jaar in een ontwikkelings omgeving hier meebezig gehouden, en denk op grond hiervan er wel iets meer over kan zeggen.
    Het is jammer dat binnende de energieprestatie NEN 7120/ NTA 8800 zeer beperkt stralings wordt meegenomen, een uitzonderingoa is het dak van de woning, maar warmte straling van verwarmings lichamen (nog) niet en dat is een gemiste kans. Ik ben gestopt met mijn werk, hopelijk pakt iemand dit op om hier draag vlak voor te krijgen. Anders op, wat ook een beetje naar voren kwam in dit filmpje dat we tegenwoordig alleen nog maar convectie verwaring kennen, en dat is jammer. Jammer in de zin voor het energieverbruik!! Sterker nog, in veel nieuwbouw huizen staat de kamerthermostaat al lang niet meer op 20C, maar op 22 of 23C ( dit is gebleken uit de vele metingen van verschillende projecten, bij honderden woningen). Hoe komt dit? Dit komt omdat er vloerverwarming is toegepast in een ruimte met een zeer lage energievraag ( zeer goed geisoleerde woning). De voer temperatuur is dermate laag dat er geen straling meer is. De bewoner compenseren dit door de ruimte temperatuur te verhogen!! Met andere woorden deze woningen gebruiken meer energie dan vooraf was berekend en waar de bouwvergunning op afgegeven is. Er is (was) een heel mooi grafiekje over de behagelijksheids kromme, deze geeft aan dat je je heel behagelijk kunt voelen in een ruimte bij bijvoorbeeld 18 C en een x % warmte straling. Deze grafiek
    , zo uit mijn hoofd, geeft ook aan dat als er geen of nauwelijks warmte straling is je een ruimte temperatuur nodig hebt van ver boven de 20C. Overigens deze comfort temperatuur van 20 C is ooit bepaald in een tijd dat er cv water verwarming kwam met radiator die werkte op 90/70C , dus met een behoorlijke warmtestraling aandeel.
    Dus er zijn inmiddels genoeg aanwijzingen dat je met behulp van infrarode warmte stralingswarmte de ruimte temperatuur lager kunt zetten met behoud van comfort. Jammer vind ik dat de infrarood markt een soort cowboy markt is, teminste een jaar of 8 geleden. Toen heb ik nog een marktonderzoek gedaan van de infrarood panelen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn en gekeken welk paneel er ook werkte als infrarood paneel, en dat was er niet één. Ze werkte allemaal als een elektrische radiator!! ( daarom cowboy). Alle infrarood panelen werden geregeld met een ruimte temperatuur thermostaat en dat is onjuist, in duitsland waren toen wel infrarood panelen verkrijgbaar waarbij je het stralingswarmte aandeel kon instellen. Hopelijk wat nuttige achtergrond informatie, groet Fredo post@hwz24.nl

    • @robinluijken
      @robinluijken ปีที่แล้ว +1

      Nou kijk u heeft er duidelijk verstand van, ik heb met de warmtepomp (water/water) indd de temperatuur bijna altijd op 21 graden gehad en het voelde niet heel comfortabel. Ik heb de vloer vervangen ipv laminaat een pvc gelijmde vloer erin laten leggen, nu scheelt dat aanzienlijk in de warmte beleving. Heerlijk warme voeten en comfortabel de thermostaat staat nu standaard op 20 graden, wat ik wil zeggen is dat de vloerbekleding heel veel kan uitmaken.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

      Heel fijn om eindelijk weer eens een gedegen verhaal te lezen dat duidelijk is gebaseerd op feiten en kennis i.p.v. een waterval aan niet onderbouwde beweringen. Dank u!

  • @hinderikusbos1370
    @hinderikusbos1370 ปีที่แล้ว +1

    Ik heb al 5 jaar grote duitse infraroodspiegel in kleine badkamer van de warmte service .
    Duurt wel een uur na aanzetten voor hij goed werkt , een elektrisch kacheltje werkt meteen .
    Heb gekozen voor IR spiegel in kleine badkamer om de kleine ruimte beter te benutten .

    • @henkgrol4536
      @henkgrol4536 ปีที่แล้ว

      Dat is gelukkig inmiddels flink verbeterd. Met een kleine 10 minuten voel je al lekkere straling.

    • @hinderikusbos1370
      @hinderikusbos1370 ปีที่แล้ว

      @@henkgrol4536 daar ben ik blij om , dank je wel

  • @ABurghouts
    @ABurghouts ปีที่แล้ว +1

    Heb infrarood vloerverwarming als hoofd verwarming geïnstalleerd 2 jaar geleden en ben nog nooit zo blij geweest. Wel in combinatie met zonnepanelen anders zou het een kapitaal kosten denk ik.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

      Precies dat! Comfort kan prima zijn maar de energiekosten kunnen behoorlijk uit de hand lopen bij COP1 verbruikers.

    • @herpideperpi2
      @herpideperpi2 6 หลายเดือนก่อน

      Elektrische vloerverwarming cop1 is eigenlijk verboden. Al die infrarood verhalen. Pfff

  • @geertscholten
    @geertscholten 9 หลายเดือนก่อน

    Is er een methode om te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt voor een infrarood paneel? In een nieuw goed geïsoleerd huis verwarmd met warmtepomp wil ik bijvoorbeeld de zithoek 4x4m aangenaam kunnen verwarmen. Wat is dan een realistisch vermogen? 400w, 700w, 1000w of nog meer?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  9 หลายเดือนก่อน +1

      Hier kan je op verschillende maneiren een berekening maken. www.energie-transitie.info/vermogen-ir-verwarming/

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan ปีที่แล้ว +1

    Prima verhaal. Maar zou graag meer willen horen hoe je nu een woonhuis met matige isolatie volledig van het gas afkrijgt door toepassing van aircos en infrarood panelen. Dus geen cv meer en ook geen warmtepomp.

  • @Erik-so2pm
    @Erik-so2pm ปีที่แล้ว

    Maar wat is nou een optimaal IR paneel ? We hebben vermogen (W), oppervlak (m2), oppervlakte temperatuur (deg.) en de uniformiteit van de oppervlakte temperatuur....

  • @PetrSalz
    @PetrSalz 10 หลายเดือนก่อน

    Jammer genoeg wordt nergens duidelijk of je in een woning met IR panelen meer of minder stroom verbruikt dan met een warmtepomp. Ik kan nu mijn hele huis verwarmen met een 6kW warmtepomp, die maximaal ca. 2.5 kW aan stroom verbruikt (als het heel koud is). In een berekening bij een leverancier werd mij alleen al voor de studeerkamer een IR paneel van 1000Watt aangeraden. Zo gerekend zouden IR panelen wel veel meer verbruiken dan een warmtepomp denk ik, al staan ze korter aan. Enfin, meer duidelijkheid over dit punt zou fijn zijn!

  • @robinluijken
    @robinluijken ปีที่แล้ว +6

    Sorry hoor maar een warmtepomp niet geschikt voor verwarmen?? Ik warm met 600 watt het hele huis op, dus een kuub of 125! Ik heb in de schuur en infrarood paneel van 400watt en die krijgt het schuurtje niet een goed warm. Dit is toch gewoon onzin een promotie praatje.

    • @markschotgerrits283
      @markschotgerrits283 ปีที่แล้ว +3

      Inderdaad kolder! Een warmtepomp moet inderdaad harder werken bij kouder weer. De ontdooi cyclus is tegenwoordig heel kort. Echter prima geschikt als alternatief voor cv ketel.
      Infrarood is alleen geschikt als je er onder / naast blijft zitten. Dus voor een werkplek is het prima geschikt, maar niet voor een huiskamer.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

      Inderdaad. Meneer heeft blijkbaar niet gekeken in Zweden? Daar gebruikt men veelvuldig warmtepompen en is nog iets kouder dan hier. Dat klets maar over 'EPG' zonder te weten wat het is. En beweert dat IR een COP heeft van nul😂😂
      Hier ook: airco (dus warmtepomp) staat hier met een verbruik van 300 tot 600 W continu de hele week probleemloos 24x7 de woonkamer te verwamen. Grote kamer: 225m3! Ook nog met rondom 22 m2 tripple glas. 'Stook' kosten dit jaar (1 tot 11 januari 20:12 uur, met weekje vorst) Euro 9,44. tarief 0,21/kWh en dan heb ik opbrengst zonnepanelen Euro (16,14 ) niet meegerekend uiteraard.
      Zo dan!
      Dit zijn pas cijfers die écht iets zeggen!!

    • @henkgrol4536
      @henkgrol4536 ปีที่แล้ว +1

      @@markschotgerrits283het hangt allemaal af van keuzes en smaak. Ik wilde geen buitenunit (lelijk en geluid is een nadeel) en zonder buitenunit vond ik vorig jaar nog te duur. En een huis zonder radiatoren vinden wij mooi. En vwb infrarood. Ik hebdat nu als hoofdverwarming en in de woonkamer gebruik ik dat als comfortverwarming en mijn hele woonkamer is toch echt lekker warm.

    • @LindonAV
      @LindonAV ปีที่แล้ว +1

      Er bestaan geen ideale oplossingen voor zover ik weet. Iedere situatie is anders. Voor de ene situatie past een warmtepomp geweldig voor de andere een airco en weer een andere situatie een infrarood verwarming.

    • @LindonAV
      @LindonAV ปีที่แล้ว

      Of een warmtepomp geschikt is om de cv ketel te vervangen hangt toch van de situatie af @@markschotgerrits283. Een groot deel van de huizen in Nederland zijn zonder grote isolatiemaatregelen niet comfortabel te krijgen met een warmtepomp. Een woonkamer met een PVC vloer is met infraroodpanelen niet rendabel warm te krijgen, met een airco misschien weer wel. Zo is iedere situatie anders.

  • @SZuurhout
    @SZuurhout ปีที่แล้ว +1

    Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Ik mis de grafieken, tabellen en rekenvoorbeelden.

  • @Gerrit-JanvandenBerg
    @Gerrit-JanvandenBerg ปีที่แล้ว +2

    Ik ben een enorme fan van dit soort youtube filmpjes. Volg deze ook al een tijdje. Maar dit was voor een leek niet te volgen. Ben afgehaakt. Als je iets vertelt over een spotverwarming laat je gweeon even op een doodnormaal tekeningetje zien wat je bedoelt. Dus waar hang ik de verwarming op , wat verwarmt ie dan enzovoort.

  • @StadsTVTiel2014
    @StadsTVTiel2014 ปีที่แล้ว +9

    Sorry hoor maar deze man predikt voor zijn eigen parochie! Echt een klets verhaal dit. Een warmtepomp vergt nauwelijks onderhoud en iedereen die een airco kan installeren kan ook een warmtepomp installeren. En dan benoem ik alleen nog een maar 1 punt van al die onzin die deze man uitkraamt. Jammer dat je met dit kanaal wat ik altijd als betrouwbaar aannam zo’n kwakzalver een podium geef.

    • @robinluijken
      @robinluijken ปีที่แล้ว +2

      Indd heel jammer en niet passend bij het kanaal als je het mij vraagt.

    • @keesvanderhoek2292
      @keesvanderhoek2292 ปีที่แล้ว +2

      Idee heb ik ook, heb offerte van dit bedrijf maar durft het niet aan. bedrijf heeft verschillende grote gebouwen verwarmd met panelen, zou wel eens willen weten hoe hun ervaring is.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว +2

      Eens, een kletsverhaal. Zonde van dit kanaal dat ik al een hele tijd volg. Waren altijd goede tips. Maar nu men zich probeert te verdiepen in complexere materie komen tenenkrommende verhalen langs. Dit is één, de vorige ook en een poosje geleden ging het over een (giga dure) speksteen houtkachel waar een self made knutselaar een paar IR panelen in had gemonteerd, aangestuurd door zijn wonderbaarlijk 'zelf ontworpen 3D regelunit' (bleek bij navraag gewoon een heavy duty thermostaat op basis van standaard componenten in een plastic kastje gemonteerd dat hij met een 3D printer had gemaakt😂😂).
      Alleen die stookte zijn monumentale pand eerst met gas tot 18 graden😂 (rekening graag)
      Uiteraard heeft die man een webshop waar je voor veel geld zo'n oude kachel kan kopen met de IR elementen en zijn eigen ontworpen 3D wonderthermostaat er in gebouwd.
      Jammer!

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

      In Zweden maakt men toch ook volop gebruik van warmtepompen? Dus waarom zijn er toch steeds mensen die beweren dat het niks is?
      Echte probleem is dat er te veel prutsers zijn die geen goed ontwerp maken en/of de warmtepomp en installatie niet goed inregelen.( Dit vereist namelijk échte kennis van zaken)
      Ik had en poos geleden ivm tijdsgebrek (renovatie woning) meerdere offertes aangevraagd. Sommigen kwamen niet eens kijken en stuurden een offerte. Geen van allen vroeg naar gezinssamenstelling en aard van het gebruik van de woning (kantoren aan huis). De prijzen variëerden van 12 tot 17.000 euro. De installatie ontwerpen waren allemaal anders, sommigen zonder buffervat.
      Uiteindelijk besloten het toch maar zelf te doen. Kosten inkoop WTP van 12kW, buffervat, materialen en appendages: 6000 euro.
      Arbeidsloon installatie en inregelen: 1800,-
      Hier ging later nog 3850,- subsidie af dus netto kosten: 3950 euri😊

    • @herpideperpi2
      @herpideperpi2 6 หลายเดือนก่อน

      ​@@CharlieMirakelmijn vertrouwen in de goede man is in e e n keer weg. Eeg jammer.

  • @CharlieMirakel
    @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

    Dit kanaal was altijd heel goed met duidelijke verhalen en goede tips. Maar dit soort gasten maakt er een rare poppenkast kast van.
    Zoals eerder ook de filmpjes van die commerciele prutser die IR panelen in oude speksteenkachel bouwt om ze vervolgens voor te veel geld te verkopen. (maar wel zo eerlijk was om er tussendoor bij op te merken dat hij zijn monumentale pand eerst met gas opwarmt tot 18 graden)

  • @Theo-de-Koning
    @Theo-de-Koning ปีที่แล้ว

    De grootste problemen voor de plafondpanelen hier zijn de lengte van het snoer en het *geaarde* stopcontact.
    Voor de keuken aarde was wel verplicht en ook de muur met, de toen in mode zijnde, steenstrips.
    Zelfs voor het verplaatsbare paneel zal het zeer moeilijk zijn om die te kunnen aansluiten.
    Voor mijn PC heb ik al een hele lange kabel met aarddraad van de andere kant van de kamer moeten leggen.

  • @apro6531
    @apro6531 11 หลายเดือนก่อน +1

    Weinig reactie op de kritische opmerkingen helaas?

  • @roversberg
    @roversberg ปีที่แล้ว +7

    de beste man praat veel maar zegt niks..hoe t werkt weet zelfs jip en janneke

  • @streamer6646
    @streamer6646 ปีที่แล้ว

    👌

  • @vettemuziekjes
    @vettemuziekjes ปีที่แล้ว +4

    Wat een onzin.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

      @vettemuziekjes Betere samenvatting is hier niet te vinden😂