Masuratori cu Fronius in microgrid la Victron - Impedanta a luat-o pe campii... "asa nu!"

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ย. 2024
  • Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
    / @electricteamro
    Protejeaza viata ta si a celor dragi. Verifica-ti aparatele si instalatia electrica!
    Electric Team - Specialistul tau in instalatii electrice si automatizari.
    Daca doriti sa ne contactati :
    electric-team.eu
    electric-team.ro
    astonsoft@gmail.com
    +0770.97.68.03
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 29

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 9 วันที่ผ่านมา +1

    👍👍👍

  • @danielardelian2
    @danielardelian2 9 วันที่ผ่านมา +1

    Cand se pun doua rezistente (impedante) in paralel, impedanta echivalenta este MAI MICA decat ambele.
    De aceea cand ai Fronius in paralel cu Victron, in mod normal impedanta echivalenta ar trebui sa fie mai mica. Fizic nu are cum sa fie mai mare cu doua in paralel. Fizica nu permite asa ceva.
    Singura concluzie logica este ca aparatul de masura nu masoara corect cand este folosit la iesirile invertoarelor.
    PS: La cursurile de folosire a aparatelor Metrel (similar cu acest Fluke), se spune ca nu se recomanda masurarea impedantelor la iesirea invertoarelor pentru ca rezultatele nu sunt relevante.
    Victron 5 kVA poate debita la iesire pana la 9 kW pentru cateva zeci de milisecunde, apoi intra in avarie Overload. Asta inseamna cam maxim 40A la 230V, apoi avarie. Degeaba masori 1.5 Ohm intre L-N, ca niciodata nu va debita curentul de scurt-circuit prezumat de 150A. Daca vrei sa declanseze protectia cu selectivitate fata de invertor, trebuie sa folosesti o protectie care declanseaza aproape instantaneu la 40A.

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา

      Inteleg opinia ta dar, am cateva intrebari: masurare la invertoare cu fregventa inalta sau joasa? Conversie electronica sau prin transformator toroidal? In cazul toroidalului de ce nu este ok masurarea? Teoretic este acceasi masuratoare precum a unei retele uzuale. Care nu sunt relevante? In alta ordine de idei eu ce masuratoare iau in considerare intr-o casa lunga de 30-50 m cu cicuite lungi si invertor? Daca fluke imi arata impedanta buclei de 5 ohmi eu ce sa cred ca ma minte? Pot elibera un asemenea raport? Aparatul imi spune fail. Impedanta pe care o vezi este reala, fronius are o impedanta mare pentru ca este un invertor on-grid unde nu este relevanta impedanta din constructie. Eu trebuie sa inteleg ca 1.5 ohmi la un inveror este la fel de bun ca 5.5 ohmi la alt invertor? Pentru ca nu este relevant?

    • @danielardelian2
      @danielardelian2 8 วันที่ผ่านมา

      ​@@electricteamro In primul rand nu sunt relevante masuratorile in care doua impedante in paralel dau un rezultat mai mare decat una dintre ele, pentru ca sfideaza fizica elementara.
      In al doilea rand, recomandarea Metrel este pentru toate tipurile de invertoare si surse neintreruptibile cu conversie DC / AC (si la alea exista HF si LF cu transformator).
      Ai la dispozitie maxim 40A pentru cateva zeci de milisecunde pentru a asigura protectia si selectivitatea, chiar si la Victron, chiar daca testerul iti arata 1.5 ohm L - N.
      Iar pentru rapoarte, faci si tu ca toata lumea, masuratorile cu reteaua conectata (on grid). Deocamdata nu exista o solutie tehnica agreata si acceptata pentru masuratori la iesirea invertoarelor off-grid.

    • @electricteamro
      @electricteamro  8 วันที่ผ่านมา

      De acord cu tine cu valuarea in paralel a doua rezistente. Tocmai asta este ideea masuratorilor sa aflam ce se intampla, Ne facem ca nu se modifica nimic intr-un circuit atunci cand apare un element perturbator?(fronius). Intrebarea este: facem abstractie de masuratori si scriem un raport ca la o priza aflata la 15 m de invertor impedanta masurata este de 4 ohmi? Desi cu reteaua am masurat 1.1 ohmi? Care din masuratori sunt corecte? Ambele, prima, a doua, niciuna? Care dintre imvertoare sunt ok, cele care au impedanta/reactanta/admitanta/capacitanta de 0.65 ohmi, 2.5 ohmi sau 4.5 ohmi?

    • @danielardelian2
      @danielardelian2 8 วันที่ผ่านมา

      @@electricteamro Invertorul Victron de 5 kVA iti da 1.5 ohm la masuratoare dar in realitate se comporta ca si cum ar avea 6 ohm.
      Doua impedante in paralel dau o valoare mai mare decat una dintre ele.
      De aceea raspunsul la intrebarile tale este: Toate masuratorile facute in mod off-grid sunt foarte, foarte suspecte de a fi foarte, foarte eronate.

    • @electricteamro
      @electricteamro  8 วันที่ผ่านมา

      @danielardelian2 aici gresesti: 1 victron 2.7 ohmi, 2 victron 1.4 ohmi. Ei cu este? Cad despre asta cu eronatull nu stiu ce sa zic... Iti cam dai cu parerea fara sa vii cu ceva argumente concrete...

  • @grigorescunicolae2094
    @grigorescunicolae2094 10 วันที่ผ่านมา +2

    Daca "omul" a investit in Fronius si acum vrea sa faca un pas spre "stocare" cu bani mai puțini...de ce nu AC microgrid. Funcționează de ani de zile in toata lumea ...numai la noi nu se poate. Urmatoarea etapa a "omului" ar fi adaugarea de mppt si problema se rezolva!!

    • @electricteamro
      @electricteamro  10 วันที่ผ่านมา +1

      Nu spune nimeni ca nu functioneaza. Trebuie sa fim doar asumati cu ce se intampla daca...

  • @cristibv72
    @cristibv72 10 วันที่ผ่านมา +2

    Nu stiu de ce va cramponati cu masuratorile in microgrid. Niciodata invertoarele nu o sa genereze sute de amperi ca sa poata ca protectiile sa decupleze si invertoarele sa ramana in functiune. In caz de scurtcircuit invertoarele se opresc si intra in avarie.

    • @electricteamro
      @electricteamro  10 วันที่ผ่านมา +4

      Invertorul nu intra in avarie asa cum crezi tu. Victron are putere de pana la de 3 ori intensitatea nominala. Daca rezistenta respectiv impedanta retelei interne este mare protectiile nu declanseaza, este fizica pura

    • @marianilie7321
      @marianilie7321 9 วันที่ผ่านมา +1

      daca nu stiai multiplus 5000va tine sarcini si de 9000W , mi a ars fuzibila si de 200A pe baterie. Testele sunt f importante pt mine.

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา

      Intradevar poate suporta varfuri de putere mari, fiind in invertor fregventa joasa/cu toroidal.

    • @cristibv72
      @cristibv72 9 วันที่ผ่านมา

      @@electricteamro Un scurtcircuit nu inseamna de trei ori curentul.

  • @razvanon
    @razvanon 2 วันที่ผ่านมา +1

    salut ! eu am un fronius symo de 20kw si 9kw panouri pe west de acum 2 ani ,instalatie facuta in regim propriu. Acum am mai montat un string de 10 canadiene de 555w pe sud sar nu le-am pornit inca. Am cumparat 3 multiplus II de 5000VA si 2 acumulatori victron smart lifepo4 de 200Ah fiecare. ( plus distribuitor,shunt,power in cerbo gx si alte accesorii. Vreau sa le montez in sistem micro-grid . De data asta instalatia este mai complexa si informatii gasesc greu chiar si in afara pe forumuri. Eu mi-am luat ca reper instalatia celui de la eco-drive facuta de Lucian Popescu de la victron. (Pun link poate vrea careva sa vada.) Stiu ca trebuie sa-mi limitez froniusul la 15 kw conform regulei 1:1 de la victron desi nu prea am cum sa produc atata putere din panouri. Am inteles ca fronius se leaga pe AC out 1 ca sa primeasca retea si tensiune din invertoare victron sa nu se opreasca la pene de curent. Eu ma gandeam sa ies din fiecare victron ac out 1 cu L N PE si sa merg in cleme de derivatie dar de acolo spre consumatori ce protectie sa pun ? sa pun un rcd cu 4 poli sau sa pun cu 2 poli pe fiecare iesire individuala de la victron? Ce protectie se pune pe Ac in la victron ? Pe fronius am momentan o simpla magnetotermica de 32 de amperi. am vazut ca tu ai pus ceva disjunctor rcd sau ceva. Smart meterul de la fronius il am momentan pe intrarea bransamentului , ma gandesc sa-l las acolo . Cei de la fronius au zis ca e ok doar ca nu mai pot limita injectia in retea, o pot face din victron ess .M-am inscris si pe un grup (cu plata dasr suma modica)de whatsapp a lui Claudiu de cs tech ca a zis intr-un short ca pune acolo schema monofilara dar nu a pus iar pe grup sunt toti ca mine ,n-are cine sa dea raspunsuri cam la nimic.
    Stiu ca am scris poezie dar daca imi ignori comentariul macar zi-mi daca sa pun un rcd cu 4 poli sau sa pun cu 2 poli pe fiecare iesire individuala de la victron? th-cam.com/video/M_vb-O6lsO8/w-d-xo.html&ab_channel=ECODRIVE

    • @electricteamro
      @electricteamro  วันที่ผ่านมา +1

      Victron, individual fuzibile 1p+n, apoi pe toate 3 rcd trifazat + fronius rcd trifazat

    • @razvanon
      @razvanon วันที่ผ่านมา +1

      @@electricteamro tocmai am "savurat" si montajul de la busteni. Frumoasa instalatia !

    • @electricteamro
      @electricteamro  วันที่ผ่านมา

      Multumim

  • @valeriubuznea4073
    @valeriubuznea4073 9 วันที่ผ่านมา +4

    Eu, personal nu cred că echipamentele uzuale ( fie și fluke) de testare sunt adecvate pt măsurători pe invertoare. Ele sunt proiectate pentru distribuția in rețele normale și fac o evaluare a curentului de defect in baza testării cu un curent de zeci sute de ori mai mic decât cel prezumat și pornesc de la premiza că rezistențele de contact in bucla de măsură sunt liniare, ceea ce nu e totdeauna adevărat. Daca am mai adaugă și electronica complexa ( inclusiv functionalitatea firmware ul din invertor) care este profund neliniară, atunci chiar că vindem pielea ursului din pădure. Există echipamente speciale care pot măsura impedanțele de defect la curenți mult mai apropiați de valorile prezumate dar sunt mult mai rare de găsit. Cea mai buna protecție, singura in opinia mea, este chiar cea din invertor !

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา +1

      Protectiile din invertoare, oricare ar fi ele nu sunt conforme cu nici un SR sau normativ atat timp cat nu se pot schimba sau testa. Pentru stiinta ta invertoarele se testeaza cu aparate de masura uzuale pentru ca invertoarele se folosesc in locatii uzuale. Culmea Ironiei este ca invertoarele trebuie sa respecte parametri de instalate din zone uzuale aka rezidential. Invertoarele nu sunt construite pentru extraterestri sau pentru planeta marte... Cele pentru industrial/parcuri fotovoltaice sunt o alta discutie

    • @dangalbinas3218
      @dangalbinas3218 9 วันที่ผ่านมา

      Un laborator de testare, ar trebui dar omul nu are, a venit cu un aparat de măsură și deja a dat verdictul, o dogmă dacă nu se poate demonta în viziunea dânsului ca să testeze probabil tot cu un aparat de măsură , cu toate astea postează, faptul că nu poate face un test obiectiv, nu înseamnă că ăsta este adevărul.

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา

      @dangalbinas3218 daca ai tu un laborator de testare testeaza si da-mi de veste, daca nu, nu mai fi hater amice...bati campi...

    • @dangalbinas3218
      @dangalbinas3218 9 วันที่ผ่านมา

      @@electricteamro Calmati-va o recomandare lucrez de câteva zeci de ani cu echipamente de curent continuu și mai vechi și mai moderne , cele moderne au port de conectare la o interfață, celelalte se lucrează după schema electrică cu principiul de funcționare și condiționări, din păcate nu merge pe repede înainte și pe genunchi dacă se poate,un defect poate dura și câteva zile până se remediază, cel mai bun laborator este practica în domeniu, de aceea vă spun nu vă grăbiți cu concluziile.

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา

      Aici mu se vorbeste de curent continuu

  • @marianilie7321
    @marianilie7321 10 วันที่ผ่านมา +2

    nici daca as vrea, nu as putea sa fac ac coupling pe cele 3 multiplusuri de 5000 pt ca ongridul e de 44 kw. nasol testul cu ac coupling dar pe mine nu ma afecteaza

    • @electricteamro
      @electricteamro  9 วันที่ผ่านมา

      Sunt 6 multiplusuri in sistem trifazat adica 30kw cu un ftonius de 20kw cuplaj ac in microgrid