تبارشناسی فرزانش جاودان - بخش دوم (2) - زرتشت و فلاسفه پیش سقراطی

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ส.ค. 2024
  • این مجموعه سه بخشی که احتمالا بخشهای تکمیلی دیگری در آینده به آن اضافه خواهد شد و در آینده نزدیک به صورت کتابی با همین عنوان نیز به انتشار خواهد رسید، خلاصه ای است از پروژه ای که در چند سال گذشته بر روی آن کار کرده ام. پروژه ای که هدف آن بررسی این ادعای سهروردی است که خاستگاه اندیشه و سنت افلاطونی در فلسفه جهان، از اساس مزدیسنایی است و با زرتشت آغاز گشته است و از طریق فیثاغورث به یونان و از طریق هرمس به مصر رفته است و در نوافلاطونیان تاریخ تداوم یافته و همین سنت اندیشه است که پس از اسلام در عرفان ایرانی باززاده می شود و می توان آن را روح تاریخی فرهنگ و تمدن ایرانی دانست. سهروردی خود جان بر سر راه تبیین و بازیابی این سنت تاریخی که ان را حکمت خسروانی می نامید نهاد و پروژه او با مرگ نابهنگامش در سی و هفت سالگی ناتمام ماند.
    بخش نخست این مجموعه که پیشتر به انتشار رسید نگاهی داشت به زندگی سهروردی، پروژه ناتمام او و منابع تاریخی که ارتباط افلاطون و سنت افلاطونی را با زرتشت و مغان پارسی مورد تایید قرار داده اند. منابعی که از آثار سنکا تا پلینی همگی موید نظر سهروردی بر وجود این خط ارتباط تاریخی هستند.
    بخش دوم مجموعه تبارشناسی فرزانش جاودان با عنوان زرتشت و فلاسفه پیش سقراطی نگاهی به این تفکر رایج دارد که یونان به عنوان سرزمینی که غرب آن را مهد نخستین تمدن خود می داند به صورت درون زاد و بی هیچ زمینه پیشینی و بدون وام گرفتن از تمدنهای پیش از خود نیا و مهد نخستین فلسفه بوده است.
    این گزیده حدودا سی دقیقه ای به بررسی شواهد مکتوب و تاریخی می پردازد که تاثیر زرتشت و آیین مغان را بر فلاسفه پیش سقراطی به ویژه فیثاغورث، پروتاگوراس، آناکسمیندر، آناکساگوراس و دموکریتوس مستدل می سازد و همچنین علاوه بر این منابع تاریخی با نگاهی به تاریخ تولد این فلاسفه، محل تولد آنها و مقایسه آن با همسایگی سرزمینهای ایرانی با تمدن یونانی در سال 550 پیش از میلاد با فتح لیدیا سعی می کند خطوط انتقال دانشی را در مسیر فلسفه افلاطونی بررسی کند که سهروردی آن را حکمت خسروانی می خواند.
    قسمت سوم این مجموعه که در ادامه تقدیم می گردد با نگاهی به آراء بنیانگذاران مدرسه نوافلاطونی رنسانس از پلتون تا کاسیمو دمدیچی و مارسلیو فیچینو به جنبشی می پردازد که تلاش در احیاء این سنت فلسفی با نگاه و تایید ریشه های مزدیسنایی آن داشته است. جنبشی که فراخوان آن برای اصلاحات کلیسا با آخرین تلاشهای مهمترین اسکولار واتیکان آگوستینو استایکو در سال 1510 میلادی بی نتیجه می ماند تا جنبش پروتستانیسم مارتین لوتر آینده اروپا و رنسانس را تغییر دهد.
    این مجموعه سه قسمت از اساس بر تبارشناسی و هیستریوگرافی متمرکز است و نه تبیین محتوای فلسفی این سنت فلسفی (فرزانش جاودان). بیان مدرن این تبیین را شاید بتوان شکلی از ترنسندنتال اگزیستنشیالیسم Transcendental Existentialism دانست که پروژه بزرگ من تبیین و در حقیقت احیا آن به عنوان بیانی مدرن از فلسفه ای کهن است که جوهر و قلب تمدن و فرهنگ تاریخی ماست.
    با سپاس،
    آیدین آرتا

ความคิดเห็น • 20

  • @hooshangzafari339
    @hooshangzafari339 2 หลายเดือนก่อน

    حلقه پیر مغان از ازلم در گوش است ، بر همانیم که بودیم و همان خواهد بود

  • @saeedenasirzade2148
    @saeedenasirzade2148 3 ปีที่แล้ว

    ⚘⚘⚘⚘⚘⚘تقدیم به شما.

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  3 ปีที่แล้ว

      سپاسگزارم 💐

  • @hooshangzafari339
    @hooshangzafari339 2 หลายเดือนก่อน

    ❤❤❤

  • @batoolamjadian8746
    @batoolamjadian8746 3 ปีที่แล้ว +1

    عالی بود پرچم سهره وردی در بررسی تاریخ قدیم مغان ایرانی را شما برافراشته اید ،ممنون از مطالعاتتون و ارائه خوبتون 🌷

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  3 ปีที่แล้ว

      از مهر و همراهی تان سپاسگزارم

  • @Valah-ko9dx
    @Valah-ko9dx 3 ปีที่แล้ว

    بسیارمفید جامع مختصر //همه چیز رقصان است ✴⬆

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  3 ปีที่แล้ว

      سپاس از توجه شما

  • @omidrestart4874
    @omidrestart4874 4 ปีที่แล้ว +1

    💖💫👍😊

  • @koroparsi8924
    @koroparsi8924 2 ปีที่แล้ว

    کاش بجای کلمات انگلیسی معادل فارسی انرا بکار میبردید

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  2 ปีที่แล้ว +1

      سپاس از توجه و همراهی شما
      تلاش بر این بوده که کلمات انگلیسی را با معادل فارسی همراه کنم پوزش میخواهم اگر آنرا ناکافی یافتید .

  • @ghasememamirazavi6313
    @ghasememamirazavi6313 ปีที่แล้ว +1

    ایزد منان پشت و پناهتان! حرکت شما بعنوان پیشقراولی در جهت روشنگریهای تاریخی، همچون رسالتی که جنابعالی عهده‌دار آن هستید، عظمت و اهمیت خود را برای نسلهای آینده بطور قطع آشکار خواهد ساخت. گمان ندارم که غرض ورزان توان خاموش ساختن بارقه های امید و تلاشهای عاشقانۀ شما را داشته باشند. آشنایی با تحقیقات و شیوۀ کاوشگری شما بسیار آموزنده و نیز لذت بخش است. بهترین آرزوها نثار شخص پیگیر و به یقین دانشمند و دانشپژوه شما! 32:17

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  ปีที่แล้ว +1

      قدردان مهر و توجه شما هستم. ایمان دارم بسیاری خواهند آمد که آنچه را شایسته بیان و ورود به فضای خودآگاهی ماست خواهند گفت. ما در آغاز یک خودآگاهی و بیداری بزرگ و تاریخی ایستاده ایم.

  • @arefkhazaei6127
    @arefkhazaei6127 4 ปีที่แล้ว

    🌹🌹🌹

  • @yasik3613
    @yasik3613 ปีที่แล้ว +1

    آقای آرتا، اصلا متوجه هستین که این تحقیق شما چقدر بزرگ و مهم هستش؟ چرا همین رو به عنوان یک مقاله انگلیسی منتشر نمیکنین؟ غربی ها حق دارن راجع به تاریخشون بدونن

    • @AydinAreta
      @AydinAreta  ปีที่แล้ว +1

      درست می فرمایید و شروع کرده ام ولی همیشه ماییم و زمان اندک زندگی که از ما می گریزد. امیدوارم پیش از تمام شدن من تمام شود.

    • @yasik3613
      @yasik3613 ปีที่แล้ว

      @@AydinAreta من با دوستان اهل فلسفه آمریکاییم در مورد سقراط و افلاطون و ارتباطش با ایران حرف زدم ، اینها تاریخ رو دقیقا از دید غربی خودشون میبینن و باور نمیکنن که چه ارتباطاتی بین غرب و پرشیا وجود داشته در حالی که آدم‌های آگاه و تحصیل کرده ای هستن ، البته این نکته رو به خاطر غرور ملی نمیگم ، اما در کل خیلی مهمه که این کلاف رو بگیریم و ببینیم به کجا میره ، حالا هر کشوری که میخواد باشه ...

  • @SoheilaRahanjam-uj3ju
    @SoheilaRahanjam-uj3ju ปีที่แล้ว

    آقای آرتا شما فکر نمیکنید که زرتشت این حکمت خسروانی را از آیین کهن باستانی قبل از زرتشت برداشته والبته جای تعجب داره که چرا سهروردی هم همین اشتباه را کردهچون ایین باستان ایران خیلی قدیمی تر از زرتشت هست