@@YvesWinkel Ik kwam er bij mij per toeval achter. Ik wist niet eens dat ik de Cerbo V2 had, maar bij het aansluiten van de energiemeter werkte het al nog voordat ik de terminator erin had. Dus nu ook eruit gelaten.
@@veeerzes Er is een verschil tussen 'het werkt' en 'zo hoort het'. De Ve.CAN bus is een differentieel signaal dat best een hoop misbruik kan hebben. Alleen als je straks een keer een iets langere kabel gebruikt, je de boel uitbreidt, of je legt er een krachtstroom leiding naast, dan werkt het plots niet meer. Voor een gegarandeerd goede werking zou ik aanraden om die terminator gewoon te plaatsen waar hij hoort. Je hebt hem toch liggen, dus waarom niet.
@@scsirob Mijn reactie hierop werd verwijderd, waarschijnlijk omdat ik een link naar de victron website erbij vermeld heb. Maar nogmaals: dit is wat Victron zelf op de website heeft staan: What exactly are the differences between the "old" Cerbo GX and the new MK2 version? - All 3 USB ports now fully functional - Isolated VE.CAN - RJ45 ports have been rotated for easier access to remove cables (great news!) - Digital inputs now accept pulse wave Oftewel VE CAN 1 is isolated en daarom is het dus niet nodig om op de andere aansluiting (die nu VE CAN 2 is) nog een terminator te plaatsen. Beide poorten zijn immers niet meer gelinkt aan elkaar.
@@scsirob Overigens heb ik in mijn situatie 3 VE CAN apparaten aangesloten, direct naast 3 fase kabels waar ruim 17kW doorheen gaat, nog steeds geen enkel probleem met VE Can signaal zonder terminators.
Komt die omschakelaar dan standaard op 2 te staan? En dat je die alleen terug zet naar 1 (NET) als je onderhoud of storing hebt aan je Victron systeem?
@@patrickmaartense7772 Nou, ik heb een Easee laadrobot (welke van zichzelf al behoorlijk wat kan). Daarnaast red ik het nu prima met HA. En straks is dat via Victron niet meer nodig. 🙂 Maar thnx voor de suggestie.
Hoi Yves, mooi filmpje weer! Weet jij wat er precies bedoeld wordt met het beschermend aardvoltage? (weergegeven in victron connect voor je nieuwe energiemeter). Tevens viel mij nog iets op wat ik ook waarneem.op 09:47-09:56 in je filmpje zie je dat vrm en de remote console registreren dat je de accu aan het ontladen bent, maar op 10:00 staat dat de multiplus in "bulk"staat, ik heb dat ook en kan daardoor bv de handmatige egalisatie ook niet uitvoeren, jij wel? Je geeft nog aan dat je misschien panelen op een mppt wilt hebben, maar je kan (mits binnen mogelijkheden rule of 1.0) natuurlijk ook je huidige omvormers op de ac-out 1 kant van de multiplus uit laten komen, dan doen ze het ook als er geen "grid" is. Victron schijnt dat ook met solaredge goed te kunnen communiceren. Ik heb de helft via mppt aangesloten en de andere helft met omvormer(s), beetje van beide werelden, maar het zou bj een bestaande installatie ook op de AC-out 1 moeten kunnen voor normale string-omvormers.
Dank voor je berichtje. Ik heb werkelijk geen idee. Sorry. Ik heb zitten kijken naar wat je uitlegt over Bulk etc. Ik zie bij mij daar ook verschillen in. Wat bedoel je met handmatige egalisatie? Is dat de functionaliteit te vinden onder: Apparaten lijst -> Multiplus -> Geavanceerd -> Egalisatie Want die staat bij mij wel met een blauwe rand. Dus ik denk dat ik die zou kunnen starten. Dank voor de optie m.b.t. de zonnepanelen. Wie weet zal ik er nog eens naar kijken. Maar heb een aantal zaken tegelijk lopen en wil niet alles in 1x doen. Voor nu accepteer ik even hoe het aangesloten is.
@YvesWinkel idd die egalisatie, volgens mij zou hij dan de accu moeten laden voor top end balancing, maar als ik die aanklik zegt de remote console dat dat niet mag als de multi nog in bulk aan het laden is. Mocht je wel overwegen om de huidige omvormer(s) achter de acout 1 te doen, lees dan wel even goed over "the rule of 1 voor victron", het maximale mogelijk te leveren vermogen moet onder de waarde van je multi zitten (5000 bij jou meen ik), aan de capaciteit van de accu worden ook aanvullende zaken gevraagd. Ik hen net 3xmuliplus2 48/3000 aangesloten op 17kwh accu, mmpt en 6x microomvormers van enphase
@@4444voort Ik vraag me een beetje af óf dit voor Pylontech ook geldt. Ik lees in de handleiding van Victron alleen over 12 of 24 volt tractie accu's oid? Mijn Pylontech accu's zijn 48V met een eigen BMS. Ik laat deze wel met enige regelmaat op "Houd geladen" staan. Maar misschien is er iemand die mee leest en er meer over kan zeggen.
@@YvesWinkel Dat zou goed kunnen, ik vond het alleen raar dat die optie dus "mogelijk" lijkt te zijn(want blauw gekleurd), maar vervolgens niet kan, omdat de status "bulk" zou zijn terwijl er ontladen wordt ;)
Informatieve video weer Yves! Vraagje: Is de overstap van je Victron uitbreiding naar 3 fasen uit noodzaak of interesse. Wat ik namelijk zelf heb bedacht is dat mijn woning prima draait op 1 fase (hoewel ik 3 fasen heb). Ik heb dus mijn Victron op P1 aangesloten en wat non-criticals op P3. Bijvoorbeeld de wasdroger en airco. Wanneer ik dan een EV zou hebben zou ik de keus maken om deze met slim laden ook niet achter de AC out van Victron te zetten, zoals je nu ook al hebt. Wellicht de VM3p75ct als energie wacht om niet over mijn afgezekerde waarde van mijn woning heen te gaan. M.a.w. wat is het nut van je uitbreiding naar 3 fasen? Ik gebruik dezelfde omschakelaar trouwens En... mis ik in jouw meterkast nou nog een zekering van de kabel van meterkast naar Victron AC-in?
Dank je wel voor je reactie. De uitbreiding naar 3-fase is idd o.a. interesse. Maar ook in een korter tijdsbestek meer kunnen laden (wanneer de stroomprijs laag is). En er zijn nog wel wat redenen. Zoals ik vaak laat weten ben ik niet opzoek naar een systeem waarmee ik ook kan verkopen omdat ik meer geloof in eigen verbruik (en als de zon niet schijnt, zo goedkoop mogelijk inkopen en daar op draaien). Maar ik snap jou heel goed hoor. En het draait echt prima op 1 fase (ook al is je huis misschien 3-fase). De zekering waar je over spreekt zit in de onderverdeler welke in de schuur aanwezig is. Daar heb ik de voorbereiding gedaan en zitten netjes 2 aardlek automaten voor de in- en uitgang. Maar goed opgemerkt natuurlijk.
@@YvesWinkel tnx voor je uitleg. Dat is wel een mooi punt dat je maakt: sneller kunnen laden idd. En een beetje hobby ;-) Toch denk ik dat je zekering aan de andere kant van de kabel hoort te zitten (in je meterkast). Een zekering is onder andere ook om je kabel te beschermen. Nu loopt de stroom eerst door je kabel en heb je de bescherming alleen tussen de zekering en je Victron. Aan het eind van je kabel (in je schuur) kun je altijd een hoofdschakelaar plaatsen om zodoende je victron vanuit je schuur spanningsloos te maken.
@@emkameindert Nou, ik moet eerlijk zeggen: Ik heb er ruimte voor. Ook nu ik mijn energiemeter naar links heb verschoven is er nog voldoende ruimte. En wat je schrijft zit wat in. Waarom zou iker niet al in de meterkast een automaat tussen zetten. Ik ga er mee aan de slag. Dank je wel voor de tip.
Ja, ik had dat al eens gelezen van iemand (misschien van jou). Dus ik ga dat ook doen. Maar denk dat ik de meter van de week eerst tóch verplaatst naar links in de meterkast. Daar is letterlijk meer ruimte. En dan vallen de 3 fase draden ook vrijer. Waardoor ik weer meer ruimte heb voor de CT-klemmen. Dan kan ik daarna ook beter een tie-rap eromheen trekken. Thnx voor je reactie.
Super duidelijk uitgelegd! Wat ik mij afvraag: kun je straks gewoon 2 nieuwe multiplussen bijplaatsen, of moet je de bestaande ook vervangen om 3 identieke modellen te hebben? Overweeg zelf ook om ooit naar een 3-fase systeem te gaan.
Zolang op alle machines dezelfde firmware draait zou je er gewoon 2 bij moeten kunnen zetten. Ik denk bij een uitbreiding het plan zou moeten zijn: Alle machines resetten. Firmware controleren en/of bijwerken. En dan het systeem configureren voor een 3-fase systeem.
Goede video, ben me nog aan het oriënteren. Maar ik zag bij de podcast van de groene nerds ook iemand die ‘geen dure meter’ had, maar het deed met het uitlezen van de P1 poort. En dat gebruikte als input. Is dat eventueel een alternatief voor zo’n meter? Of denk je van niet?
Hoi Jelle, Het toffe van Victron is: er zijn heel veel mogelijkheden. Maar je moet dan wel een manier hebben (in jou voorbeeld) om de benodigde data uit je p1 poort te ontvangen en die in je Victron systeem te krijgen. (Ik denk aan Home Assistent of NodeRed. Dat soort constructies. Persoonlijk ben ik daar niet goed genoeg in thuis. En wil niet afhankelijk zijn van meer tussen lagen. Vandaar mijn keuze voor een energiemeter. Maar geloof me, er zijn vele mogelijkheden. Hoop dat je hier iets mee kunt.
@@NicklausJ Ik ben natuurlijk erg benieuwd hoe je dat kan doen met de minste latency. Heb de dsmrreader in docker draaien, maar dat is misschien teveel lagen. Ik stelde de vraag eigenlijk ook meer vanwege de snelheid van uitlezen en corrigeren door het Victron systeem (had ik scherper kunnen verwoorden). Ik dacht dat Yves juist naar deze meter ging omdat de 'oude' 600ms tijd had en de nieuwe 100ms. De P1 logger zit (afhankelijk van je meter) op 1 sec?
Yves, ik zie in de meterkast niet dat je er een zekering tussen hebt geplaatst. In de handleiding staat duidelijk dat er 1 van 500mA tussen de VM-3P75CT en de N geplaatst dient te worden. Komt die nog of ben je die vergeten?
Hey Anthony. Nee, dit heb ik bewust weg gelaten. Ik heb al meerdere keren gelezen dat men zich afvraagt wat het toegevoegde nut hiervan is. Ik kán me voorstellen dat hier mogelijk verschillende meningen over zijn. Zal het nog eens navragen wat mijn leverancier. Wat zij doen bij het plaatsen van dit soort meters. ✅
@@YvesWinkel De energiemeter is zelf een (kleine) verbruiker. Die mag je formeel niet ongezekerd aan het net hangen. Bij problemen zal een verzekeraar er mogelijk een punt van maken. Als je nog ruimte hebt dan kan je er een automaat en een DIN zekeringhoudertje naast schroeven en voldoe je weer aan de eisen.
@@scsirob Nou, ik heb even gekeken. Ik vind idd wel van Hager DIN zekering houders. Maar de bijpassende zekeringen? Misschien een idee? Moet je dan denken aan van die glas zekeringen van 0,5A? Want het moet wel in die automaat passen dan. (En dan een standaard automaat er naast neem ik aan?)
@@YvesWinkel Precies. Bijvoorbeeld een Hager LSN401 met bijpassende 500mA glaszekering. De automaat kan alles zijn wat je voorhanden hebt, die wordt eigenlijk alleen maar als schakelaar gebruikt. Ik heb de discussies ook gezien, en heel eerlijk gezegd vind ik het niet fraai. De automaat en zekering zitten in de nulleiding, dus als dat onderbroken wordt dan blijft de fase op meter staan. Maar goed, dat geldt voor de andere twee fases ook. Het blijft een kromme oplossing.
@@scsirob Zo kom ik natuurlijk nooit af van het klussen aan de inhoud van de meterkast 🤣 Maar goed, jullie hebben gelijk. Dus spulletjes besteld. Standaard Hager B16 heb ik nog liggen. Dan is dat straks ook maar geregeld.
Hoi leuke informatieve video. Ik heb net een identieke blauwe 3 faze meter geinstalleerd op mijn ESS. Ik krijg alleen mijn Solaredge inverter nog niet in beeld. Die zit wel met een UTP op mijn netwerk en ik weet ook het IP adres. De Cerbo kan hem niet vinden... Maar kennelijk staat er nog iets verkeerd ingesteld. Suggesties?
Wanneer je even kijkt naar de handleiding van Victron ( www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge ) en dan specifiek hoofdstuk 5.2 en 5.3 Misschien heb je dat nog niet goed staan? Toen ik dié instelling goed had gezet (ooit) zag ik SolarEdge meteen in mijn Victron system. Succes en plezier 👍
ik denk dat de snelheid van de Em24 niet echt van groot belang is. de omvormers moeten ook op en down rampen ik heb mij 3 fase aan de P1 gekoppeld, die geeft 1 seconde updates. met TCP/IP naar de cerbo. meer dan goed genoeg bij mijn system (96 KWh). Ik heb de settings zo aangepast dat HA bij mij bepaalt of de Akku wordt gebruikt, of niet. als de KW prijs zo laag is dan wordt de akku geladen als de auto niet geladen wordt. Als de prijs hoog is dan wordt altijd de akku gebruikt. (algoritme aan de hand van de komende KWh prijs, en akku stand) daarmee altijd de beste prijs (Auto laden bij KWh prijs van >30c is sowie zinloos want dan is he goedkoper bij tesla) ( 2 laadpalen, 3 sockets)
Yves, hoe heten die "verlengblokjes' die op de DIN rail zitten? Mijn groepenkast is inmiddels ook véél te groot geworden en wil ook wat verplaatsen en daarbij zouden die blokjes van pas komen. Verder weer super interessante video, top! 👌
Maar hoe snel moet zo'n meter zijn? In de praktijk heeft de energiemeter van de netbeheerder een middeling. Dat ding moet namelijk (ongeveer) dezelfde karakteristiek hebben als de oude ferrarismeter, je weet wel, zo'n ding met een draaischijf. Zo'n draaischijf heeft massatraagheid, dus als gedurende een of enkele seconden de energie de andere kant uit gaat, dan duurt het even voordat ie ook daadwerkelijk de andere kant op gaat. Die middelingstijd is best wel lang, al heeft niemand mij nog kunnen vertellen hoe lang. (Heb het berekend, iedere seconde het vermogen meten, via P1 poort, terwijl Victron via de EM540, of de laadpaal via P1 probeert de meter op nul te houden. Na een uur lees ik de tellerstanden weer uit, dat is vaak maar enkele Wh positief EN negatief, terwijl, als ik de secondemetingen alle negatieve bij elkaar tel, en alle positieve bij elkaar optel, dan zijn die waardes veel groter. Wat bewijst dat de meter (flink) middelt). Kortom, zo supersnel hoeft zo'n meter nou ook weer niet te zijn.
Dank je wel voor je uitgebreide analyse, ervaringen en mening. Het staat in mijn beleving een ieder vrij om te doen en te laten wat hij/zij wil mocht er een energiemeter nodig zijn. Ik ben van mening dat het niet alleen om de communicatie richting de "slimme" meter van de netbeheerder gaat. Het gaat ook om al het verkeer wat juist daarachter gebeurt (wat in huis blijft - en waar het dus van belang is dat het Victron systeem hier zo goed als mogelijk mee om kan gaan). Maar nogmaals, ik schrijf nergens dat iemand iets moet. Ik deel alleen hoe ik mijn EM-24 Ethernet heb vervangen voor de Victron VM-3p75ct. En ik hoop dat mensen die misschien nog moeten beginnen met een Victron systeem óf mensen die ook een andere meter willen hiermee een handvat hebben hoe de meter werkt, waar je op moet letten etc. Maar nogmaals, dank voor je reactie. 🤙
@@YvesWinkel Hoi Yves, het is niet als kritiek bedoeld maar als vraag: hoe snel moet het zijn? En het is misschien ook wel een beetje mijn frustratie dat ik nergens kan vinden hoe lang die middeling nou precies is... Voor je regeling in huis maakt het niet zoveel uit, het enige waar je het verschil ziet is op je tellerstanden van de gridmeter, uiteindelijk regelt een Multiplus razendsnel, want bij griduitval kan ie het netjes op 230V houden, daar heeft ie geen aparte gridmeter voor nodig dat inkomende vermogen is dan namelijk nul. Maar ik zie overigens wel verschil tussen het regelgedrag van jouw EM-24 en mijn EM-540, de EM-24 lijkt een stukje trager te zijn.
@@ItParadyske Geen enkel probleem hoor. Soms is tekst niet de beste manier van communicatie! ;-) Ik heb helaas geen antwoord voor je. Ik weet het ook niet. Hoe snel een meter moet zijn. Snap jou ook hoor. Misschien is er iemand dit dit leest en er iets over kan beweren.
mega goed gefilmd en uitgelegd..🎉
Dank je wel 🙏
2:21 Kleine opmerking; Met de nieuwe versie van de Cerbo GX is het niet meer nodig om terminators te plaatsen.
Dank je wel voor de toevoeging. (Wist ik niet). Altijd handig om dit soort informatie te delen.
@@YvesWinkel Ik kwam er bij mij per toeval achter. Ik wist niet eens dat ik de Cerbo V2 had, maar bij het aansluiten van de energiemeter werkte het al nog voordat ik de terminator erin had. Dus nu ook eruit gelaten.
@@veeerzes Er is een verschil tussen 'het werkt' en 'zo hoort het'. De Ve.CAN bus is een differentieel signaal dat best een hoop misbruik kan hebben. Alleen als je straks een keer een iets langere kabel gebruikt, je de boel uitbreidt, of je legt er een krachtstroom leiding naast, dan werkt het plots niet meer. Voor een gegarandeerd goede werking zou ik aanraden om die terminator gewoon te plaatsen waar hij hoort. Je hebt hem toch liggen, dus waarom niet.
@@scsirob Mijn reactie hierop werd verwijderd, waarschijnlijk omdat ik een link naar de victron website erbij vermeld heb. Maar nogmaals: dit is wat Victron zelf op de website heeft staan:
What exactly are the differences between the "old" Cerbo GX and the new MK2 version?
- All 3 USB ports now fully functional
- Isolated VE.CAN
- RJ45 ports have been rotated for easier access to remove cables (great news!)
- Digital inputs now accept pulse wave
Oftewel VE CAN 1 is isolated en daarom is het dus niet nodig om op de andere aansluiting (die nu VE CAN 2 is) nog een terminator te plaatsen. Beide poorten zijn immers niet meer gelinkt aan elkaar.
@@scsirob Overigens heb ik in mijn situatie 3 VE CAN apparaten aangesloten, direct naast 3 fase kabels waar ruim 17kW doorheen gaat, nog steeds geen enkel probleem met VE Can signaal zonder terminators.
Komt die omschakelaar dan standaard op 2 te staan? En dat je die alleen terug zet naar 1 (NET) als je onderhoud of storing hebt aan je Victron systeem?
Dat klopt inderdaad 👍
Top weer. Nooit te uitgebreid Ives.
De oude meter niet weggooien die kan je bv op je andere belastingen zetten zodat ze ook in vrm zichtbaar
Op mijn Enphase heb ik reeds een meter staan.
Maar voorlopig houd ik deze meter nog even hoor. 🙂
@@YvesWinkel koppel die meter aan je laadpaal, kun je daar ook weer automation op zetten
@@patrickmaartense7772 Nou, ik heb een Easee laadrobot (welke van zichzelf al behoorlijk wat kan). Daarnaast red ik het nu prima met HA. En straks is dat via Victron niet meer nodig. 🙂 Maar thnx voor de suggestie.
Hoi Yves, mooi filmpje weer!
Weet jij wat er precies bedoeld wordt met het beschermend aardvoltage? (weergegeven in victron connect voor je nieuwe energiemeter).
Tevens viel mij nog iets op wat ik ook waarneem.op 09:47-09:56 in je filmpje zie je dat vrm en de remote console registreren dat je de accu aan het ontladen bent, maar op 10:00 staat dat de multiplus in "bulk"staat, ik heb dat ook en kan daardoor bv de handmatige egalisatie ook niet uitvoeren, jij wel?
Je geeft nog aan dat je misschien panelen op een mppt wilt hebben, maar je kan (mits binnen mogelijkheden rule of 1.0) natuurlijk ook je huidige omvormers op de ac-out 1 kant van de multiplus uit laten komen, dan doen ze het ook als er geen "grid" is. Victron schijnt dat ook met solaredge goed te kunnen communiceren. Ik heb de helft via mppt aangesloten en de andere helft met omvormer(s), beetje van beide werelden, maar het zou bj een bestaande installatie ook op de AC-out 1 moeten kunnen voor normale string-omvormers.
Dank voor je berichtje. Ik heb werkelijk geen idee. Sorry.
Ik heb zitten kijken naar wat je uitlegt over Bulk etc. Ik zie bij mij daar ook verschillen in. Wat bedoel je met handmatige egalisatie? Is dat de functionaliteit te vinden onder:
Apparaten lijst -> Multiplus -> Geavanceerd -> Egalisatie
Want die staat bij mij wel met een blauwe rand. Dus ik denk dat ik die zou kunnen starten.
Dank voor de optie m.b.t. de zonnepanelen. Wie weet zal ik er nog eens naar kijken. Maar heb een aantal zaken tegelijk lopen en wil niet alles in 1x doen. Voor nu accepteer ik even hoe het aangesloten is.
@YvesWinkel idd die egalisatie, volgens mij zou hij dan de accu moeten laden voor top end balancing, maar als ik die aanklik zegt de remote console dat dat niet mag als de multi nog in bulk aan het laden is.
Mocht je wel overwegen om de huidige omvormer(s) achter de acout 1 te doen, lees dan wel even goed over "the rule of 1 voor victron", het maximale mogelijk te leveren vermogen moet onder de waarde van je multi zitten (5000 bij jou meen ik), aan de capaciteit van de accu worden ook aanvullende zaken gevraagd.
Ik hen net 3xmuliplus2 48/3000 aangesloten op 17kwh accu, mmpt en 6x microomvormers van enphase
@@4444voort Ik vraag me een beetje af óf dit voor Pylontech ook geldt. Ik lees in de handleiding van Victron alleen over 12 of 24 volt tractie accu's oid? Mijn Pylontech accu's zijn 48V met een eigen BMS.
Ik laat deze wel met enige regelmaat op "Houd geladen" staan. Maar misschien is er iemand die mee leest en er meer over kan zeggen.
@@YvesWinkel Dat zou goed kunnen, ik vond het alleen raar dat die optie dus "mogelijk" lijkt te zijn(want blauw gekleurd), maar vervolgens niet kan, omdat de status "bulk" zou zijn terwijl er ontladen wordt ;)
Informatieve video weer Yves! Vraagje: Is de overstap van je Victron uitbreiding naar 3 fasen uit noodzaak of interesse. Wat ik namelijk zelf heb bedacht is dat mijn woning prima draait op 1 fase (hoewel ik 3 fasen heb). Ik heb dus mijn Victron op P1 aangesloten en wat non-criticals op P3. Bijvoorbeeld de wasdroger en airco. Wanneer ik dan een EV zou hebben zou ik de keus maken om deze met slim laden ook niet achter de AC out van Victron te zetten, zoals je nu ook al hebt. Wellicht de VM3p75ct als energie wacht om niet over mijn afgezekerde waarde van mijn woning heen te gaan. M.a.w. wat is het nut van je uitbreiding naar 3 fasen? Ik gebruik dezelfde omschakelaar trouwens
En... mis ik in jouw meterkast nou nog een zekering van de kabel van meterkast naar Victron AC-in?
Dank je wel voor je reactie.
De uitbreiding naar 3-fase is idd o.a. interesse. Maar ook in een korter tijdsbestek meer kunnen laden (wanneer de stroomprijs laag is). En er zijn nog wel wat redenen. Zoals ik vaak laat weten ben ik niet opzoek naar een systeem waarmee ik ook kan verkopen omdat ik meer geloof in eigen verbruik (en als de zon niet schijnt, zo goedkoop mogelijk inkopen en daar op draaien). Maar ik snap jou heel goed hoor. En het draait echt prima op 1 fase (ook al is je huis misschien 3-fase). De zekering waar je over spreekt zit in de onderverdeler welke in de schuur aanwezig is. Daar heb ik de voorbereiding gedaan en zitten netjes 2 aardlek automaten voor de in- en uitgang. Maar goed opgemerkt natuurlijk.
@@YvesWinkel tnx voor je uitleg. Dat is wel een mooi punt dat je maakt: sneller kunnen laden idd. En een beetje hobby ;-) Toch denk ik dat je zekering aan de andere kant van de kabel hoort te zitten (in je meterkast). Een zekering is onder andere ook om je kabel te beschermen. Nu loopt de stroom eerst door je kabel en heb je de bescherming alleen tussen de zekering en je Victron. Aan het eind van je kabel (in je schuur) kun je altijd een hoofdschakelaar plaatsen om zodoende je victron vanuit je schuur spanningsloos te maken.
@@emkameindert Nou, ik moet eerlijk zeggen: Ik heb er ruimte voor. Ook nu ik mijn energiemeter naar links heb verschoven is er nog voldoende ruimte. En wat je schrijft zit wat in. Waarom zou iker niet al in de meterkast een automaat tussen zetten. Ik ga er mee aan de slag. Dank je wel voor de tip.
Bij mij zitten die klemmen ook zo krap en daarom heb ik er een stel tie-raps omheen gedaan, ze willen nog wel eens los schieten onder spanning...
Ja, ik had dat al eens gelezen van iemand (misschien van jou). Dus ik ga dat ook doen. Maar denk dat ik de meter van de week eerst tóch verplaatst naar links in de meterkast. Daar is letterlijk meer ruimte. En dan vallen de 3 fase draden ook vrijer. Waardoor ik weer meer ruimte heb voor de CT-klemmen. Dan kan ik daarna ook beter een tie-rap eromheen trekken. Thnx voor je reactie.
Super duidelijk uitgelegd! Wat ik mij afvraag: kun je straks gewoon 2 nieuwe multiplussen bijplaatsen, of moet je de bestaande ook vervangen om 3 identieke modellen te hebben? Overweeg zelf ook om ooit naar een 3-fase systeem te gaan.
Zolang op alle machines dezelfde firmware draait zou je er gewoon 2 bij moeten kunnen zetten. Ik denk bij een uitbreiding het plan zou moeten zijn: Alle machines resetten. Firmware controleren en/of bijwerken. En dan het systeem configureren voor een 3-fase systeem.
Goede video, ben me nog aan het oriënteren. Maar ik zag bij de podcast van de groene nerds ook iemand die ‘geen dure meter’ had, maar het deed met het uitlezen van de P1 poort. En dat gebruikte als input. Is dat eventueel een alternatief voor zo’n meter? Of denk je van niet?
Hoi Jelle,
Het toffe van Victron is: er zijn heel veel mogelijkheden. Maar je moet dan wel een manier hebben (in jou voorbeeld) om de benodigde data uit je p1 poort te ontvangen en die in je Victron systeem te krijgen. (Ik denk aan Home Assistent of NodeRed. Dat soort constructies. Persoonlijk ben ik daar niet goed genoeg in thuis. En wil niet afhankelijk zijn van meer tussen lagen. Vandaar mijn keuze voor een energiemeter.
Maar geloof me, er zijn vele mogelijkheden. Hoop dat je hier iets mee kunt.
Ja hoor dit kan prima
@@NicklausJ Ik ben natuurlijk erg benieuwd hoe je dat kan doen met de minste latency. Heb de dsmrreader in docker draaien, maar dat is misschien teveel lagen. Ik stelde de vraag eigenlijk ook meer vanwege de snelheid van uitlezen en corrigeren door het Victron systeem (had ik scherper kunnen verwoorden). Ik dacht dat Yves juist naar deze meter ging omdat de 'oude' 600ms tijd had en de nieuwe 100ms. De P1 logger zit (afhankelijk van je meter) op 1 sec?
Yves, ik zie in de meterkast niet dat je er een zekering tussen hebt geplaatst. In de handleiding staat duidelijk dat er 1 van 500mA tussen de VM-3P75CT en de N geplaatst dient te worden. Komt die nog of ben je die vergeten?
Hey Anthony.
Nee, dit heb ik bewust weg gelaten. Ik heb al meerdere keren gelezen dat men zich afvraagt wat het toegevoegde nut hiervan is. Ik kán me voorstellen dat hier mogelijk verschillende meningen over zijn. Zal het nog eens navragen wat mijn leverancier. Wat zij doen bij het plaatsen van dit soort meters. ✅
@@YvesWinkel De energiemeter is zelf een (kleine) verbruiker. Die mag je formeel niet ongezekerd aan het net hangen. Bij problemen zal een verzekeraar er mogelijk een punt van maken. Als je nog ruimte hebt dan kan je er een automaat en een DIN zekeringhoudertje naast schroeven en voldoe je weer aan de eisen.
@@scsirob Nou, ik heb even gekeken. Ik vind idd wel van Hager DIN zekering houders. Maar de bijpassende zekeringen? Misschien een idee? Moet je dan denken aan van die glas zekeringen van 0,5A? Want het moet wel in die automaat passen dan. (En dan een standaard automaat er naast neem ik aan?)
@@YvesWinkel Precies. Bijvoorbeeld een Hager LSN401 met bijpassende 500mA glaszekering. De automaat kan alles zijn wat je voorhanden hebt, die wordt eigenlijk alleen maar als schakelaar gebruikt.
Ik heb de discussies ook gezien, en heel eerlijk gezegd vind ik het niet fraai. De automaat en zekering zitten in de nulleiding, dus als dat onderbroken wordt dan blijft de fase op meter staan. Maar goed, dat geldt voor de andere twee fases ook. Het blijft een kromme oplossing.
@@scsirob Zo kom ik natuurlijk nooit af van het klussen aan de inhoud van de meterkast 🤣 Maar goed, jullie hebben gelijk. Dus spulletjes besteld. Standaard Hager B16 heb ik nog liggen. Dan is dat straks ook maar geregeld.
Hoi leuke informatieve video. Ik heb net een identieke blauwe 3 faze meter geinstalleerd op mijn ESS.
Ik krijg alleen mijn Solaredge inverter nog niet in beeld. Die zit wel met een UTP op mijn netwerk en ik weet ook het IP adres.
De Cerbo kan hem niet vinden...
Maar kennelijk staat er nog iets verkeerd ingesteld. Suggesties?
Wanneer je even kijkt naar de handleiding van Victron ( www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge ) en dan specifiek hoofdstuk 5.2 en 5.3
Misschien heb je dat nog niet goed staan? Toen ik dié instelling goed had gezet (ooit) zag ik SolarEdge meteen in mijn Victron system.
Succes en plezier 👍
Thanks, ik ga het even nalopen, en houd je op de hoogte heb gehouden
ik denk dat de snelheid van de Em24 niet echt van groot belang is.
de omvormers moeten ook op en down rampen
ik heb mij 3 fase aan de P1 gekoppeld, die geeft 1 seconde updates. met TCP/IP naar de cerbo. meer dan goed genoeg bij mijn system (96 KWh). Ik heb de settings zo aangepast dat HA bij mij bepaalt of de Akku wordt gebruikt, of niet. als de KW prijs zo laag is dan wordt de akku geladen als de auto niet geladen wordt. Als de prijs hoog is dan wordt altijd de akku gebruikt. (algoritme aan de hand van de komende KWh prijs, en akku stand) daarmee altijd de beste prijs (Auto laden bij KWh prijs van >30c is sowie zinloos want dan is he goedkoper bij tesla) ( 2 laadpalen, 3 sockets)
Mooi dat het voor jou werkt. En mooi dat Victron zo "open" is dat een ieder voor hem/haar de juiste oplossing kan toepassen. Thnx voor je reactie.
Mooi filmpje
Wanneer komt het 3 fase systeem
Ja, dát is nog even de vraag. Maar ik houd jullie op de hoogte 🔌⚡
Yves, hoe heten die "verlengblokjes' die op de DIN rail zitten? Mijn groepenkast is inmiddels ook véél te groot geworden en wil ook wat verplaatsen en daarbij zouden die blokjes van pas komen. Verder weer super interessante video, top! 👌
Wanneer je zoekt op Aansluitklem CK1 blauw dan ga je ze vinden. Ook in grijs of groen.
Dank je wel voor je positieve reactie 👍
Maar hoe snel moet zo'n meter zijn? In de praktijk heeft de energiemeter van de netbeheerder een middeling. Dat ding moet namelijk (ongeveer) dezelfde karakteristiek hebben als de oude ferrarismeter, je weet wel, zo'n ding met een draaischijf. Zo'n draaischijf heeft massatraagheid, dus als gedurende een of enkele seconden de energie de andere kant uit gaat, dan duurt het even voordat ie ook daadwerkelijk de andere kant op gaat. Die middelingstijd is best wel lang, al heeft niemand mij nog kunnen vertellen hoe lang.
(Heb het berekend, iedere seconde het vermogen meten, via P1 poort, terwijl Victron via de EM540, of de laadpaal via P1 probeert de meter op nul te houden. Na een uur lees ik de tellerstanden weer uit, dat is vaak maar enkele Wh positief EN negatief, terwijl, als ik de secondemetingen alle negatieve bij elkaar tel, en alle positieve bij elkaar optel, dan zijn die waardes veel groter. Wat bewijst dat de meter (flink) middelt).
Kortom, zo supersnel hoeft zo'n meter nou ook weer niet te zijn.
Dank je wel voor je uitgebreide analyse, ervaringen en mening. Het staat in mijn beleving een ieder vrij om te doen en te laten wat hij/zij wil mocht er een energiemeter nodig zijn. Ik ben van mening dat het niet alleen om de communicatie richting de "slimme" meter van de netbeheerder gaat. Het gaat ook om al het verkeer wat juist daarachter gebeurt (wat in huis blijft - en waar het dus van belang is dat het Victron systeem hier zo goed als mogelijk mee om kan gaan). Maar nogmaals, ik schrijf nergens dat iemand iets moet. Ik deel alleen hoe ik mijn EM-24 Ethernet heb vervangen voor de Victron VM-3p75ct. En ik hoop dat mensen die misschien nog moeten beginnen met een Victron systeem óf mensen die ook een andere meter willen hiermee een handvat hebben hoe de meter werkt, waar je op moet letten etc. Maar nogmaals, dank voor je reactie. 🤙
@@YvesWinkel Hoi Yves, het is niet als kritiek bedoeld maar als vraag: hoe snel moet het zijn?
En het is misschien ook wel een beetje mijn frustratie dat ik nergens kan vinden hoe lang die middeling nou precies is...
Voor je regeling in huis maakt het niet zoveel uit, het enige waar je het verschil ziet is op je tellerstanden van de gridmeter, uiteindelijk regelt een Multiplus razendsnel, want bij griduitval kan ie het netjes op 230V houden, daar heeft ie geen aparte gridmeter voor nodig dat inkomende vermogen is dan namelijk nul.
Maar ik zie overigens wel verschil tussen het regelgedrag van jouw EM-24 en mijn EM-540, de EM-24 lijkt een stukje trager te zijn.
@@ItParadyske Geen enkel probleem hoor. Soms is tekst niet de beste manier van communicatie! ;-) Ik heb helaas geen antwoord voor je. Ik weet het ook niet. Hoe snel een meter moet zijn. Snap jou ook hoor. Misschien is er iemand dit dit leest en er iets over kan beweren.
@@ItParadyske Volgens mij is de middeling 15 minuten. Je krijgt immers kwartierwaarden als je details opvraagt bij een meet-bedrijf.