Gemeente Amsterdam | Sociaal Werkkoepel
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 17 ม.ค. 2025
- Amsterdam is een inclusieve stad waarin alle Amsterdammers mee moeten kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat ook onze arbeidsmarkt inclusief is. Dit houdt in dat zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking passend en duurzaam aan het werk zijn. Om dit te realiseren is Gemeente Amsterdam de Sociaal Werkkoepel gestart. In dit filmpje leggen we uit wat de Sociaal Werkkoepel inhoudt.
---
Tekstschrijver: Hannah
Tekenaar: Liselotte
Editor: Michiel
Projectplanner: Merel
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl
---
Amsterdam is een inclusieve stad waarin alle Amsterdammers mee moeten kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat ook onze arbeidsmarkt inclusief is. Dit houdt in dat zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking passend en duurzaam aan het werk zijn.
Om dit te realiseren is Gemeente Amsterdam de Sociaal Werkkoepel gestart. De Sociaal Werkkoepel is een netwerk van partners zoals reguliere bedrijven, sociale firma’s, maatschappelijke organisaties, onderwijs, het UWV, het sociaal werkbedrijf Pantar en de gemeente zelf. In de koepel voert de gemeente regie op de samenwerking tussen deze partijen met als doel zoveel mogelijk mensen naar werk toe te leiden. Samen monitoren we het hele proces: het vinden van arbeidsplaatsen, het matchen, het duurzaam begeleiden en het bieden van een vangnet als het even niet lukt. Ook laten we zoveel mogelijk opdrachten van de gemeente uitvoeren via sociaal werk zoals groenwerkzaamheden, onderhoud en schoonmaak.
Hoe werkt de Sociaal Werkkoepel in praktijk?
Om dit uit te leggen, maken we kennis met Luuk. Luuk heeft een arbeidsbeperking. Sinds een jaar doet hij bij de dagbesteding werkervaring op in de bakkerij. Hij doet dat met veel plezier en de werkzaamheden gaan hem ook steeds beter af. Eigenlijk zou Luuk wel een baan willen bij een bakkerij maar hij weet niet goed hoe hij dat moet aanpakken. Samen met zijn werkbegeleider stelt Luuk een werkprofiel op. Hierbij wordt gekeken naar zijn ervaring en vaardigheden én naar wat hij nodig heeft om goed te kunnen functioneren bij een werkgever. Op basis hiervan gaat Luuk, begeleid door een jobcoach, op zoek naar passend werk. Vier maanden later kan hij betaald aan de slag bij een bakkerij in zijn oude buurt! Zijn jobcoach blijft Luuk begeleiden. Ook als hij doorstroomt naar een andere werkgever.
Met de Sociaal Werkkoepel slaan we de handen ineen om zoveel mogelijk mensen zoals Luuk te ondersteunen bij de stap naar werk. Amsterdamse werkgevers hebben een sociaal hart en dragen hier graag aan bij. Op dit moment wordt al veel gedaan. Denk hierbij aan arbeidsplaatsen bij het midden- en kleinbedrijf, supermarkten, ziekenhuizen, scholen, sociale firma’s en bij de gemeente. Met de koepel gaan we intensiever samenwerken en creëren we meer mogelijkheden voor Amsterdammers om maximaal naar vermogen te werken en zelfredzaam te zijn. Hoe meer bedrijven en organisaties zich hierbij aansluiten, hoe meer werkzoekenden we een kans bieden op een passende baan!
Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl