Chuang Tzu: " Evvel zaman icinde ben, Chuang Tzu, kendimi bir kelebek olarak görmüştüm; oradan oraya uçan, her şeyiyle tam bir kelebek. Sadece bir kelebek olarak sahip bulunduğum heveslerimin farkındaydım, ama bir insan olduğumun farkında değildim. Birden uyandım ve yatakta, yine kendimi buldum. O sırada ben düşünde kelebek olduğunu gören bir adam mıydım, yoksa şimdi düşünde bir adam olduğunu gören bir kelebek miyim, bunu bilmiyorum.
şimdi ben kelebek miyim insan mıyım sorusu beni çok yordu ta ki birine sordum dedi ki ne farkeder . işte bu cevap beni ikna etti zira dün elli yaşında bugün elli artı bir gün yani ben dün kü ben değilim
Rüya gördüğümüz zamanlarda beynimiz ikiye bölünür ve tam bir şizofren gibi davranır, bir taraf rüyanın senaryosunu yazarken eş zamanlı olarak diğer taraf da rüyadaki baş kahraman olur. Bu yüzden bazen çok mantıksız rüyalar görürüz ama mantığını sorgulamayız. Sorgulamaya yarayan kısmımız o esnada senaryo yazmakla meşguldür ve biz hatırlayan ve duygulanan kısım olarak sadece başımıza gelenlerden etkileniriz. Lucid Dream deneyimlerinde iki kısım birbiriyle haberleşir ve aradaki kopukluk giderilir. Böylece kişi hem rüyanın içindeki baş karakter olurken hem de rüyanın içeriğine hakim olabilir. Videonun sonundaki sahte para örneğine karşı ben de şunu anlatmak istiyorum; İki boyutlu bir evren düşünün, sadece x ve y koordinatları var, platform oyunlarındaki gibi, ve bu dünyadaki her varlık iki boyutlu algılıyor olsun. İşte bu iki boyutlu dünyaya üç boyutlu bir küre yerleştirdiğin zaman o dünyadaki her varlık o küreyi bir çember olarak algılayacaktır. Yani sadece iki boyutunu göreceklerdir. Ya da o dünyaya bir küp geldiğinde varlıklar bu küpün bir kare olduğunu düşünecekler. Bunu rüya örneğine şöyle bağlamak istiyorum, bizim gerçeklik olarak algıladığımız şey de daha üst bir gerçeklikte rüya olabilir. Burada ölüm sandığımız şey üst gerçeklikte uyanış olabilir ve tüm hayatımızın aslında kendi kendimize uydurduğumuz bir senaryo içinde hayal ürünü diğer insanlarla uydurma iletişimlerimizden ibaret olduğunu fark edebiliriz. Normalde rüyada düşünce hızlanıp ışık hızına yaklaşıyor bu yüzden mesela bazen uyanıp saati kuruyorsunuz 10 dakika daha uyuyayım diyorsunuz ve bir rüya görüyorsunuz ki sanki 3 saat geçmiş gibi.. Korkarak uyanıyorsunuz ve kurduğunuz saat daha çalmamış bile; çünkü saniyede 300bin kilometre hıza yaklaştıkça zaman sizin için yavaş geçiyor. Aynı durum gerçek hayatımızın bir üst boyuttaki rüya olma ihtimali için geçerli olduğunu var sayarsak ortalama 70 yıl yaşayan bir insan aslında 7-8 saatlik rüya görmüş bir üst boyut varlığı olarak uyanabilir. Belki de etrafımızda gördüğümüz insanlar, yaşadığımız şeyler, üst gerçeklikte olan şeylerin basitleştirilmiş tasvirleri ve senaryoyu kendimizin yazdığının farkında değiliz. Bunu iddia etmek tabi ki deli zırvası gibi görünecek, yani diyeceksiniz ki şimdi "bir tek sen mi gerçeksin biz yok muyuz?" Ama ben diyorum ki bu senin için de geçerli. Yani bu yazıyı yazmış olmam ve senin bunu okuman üst gerçeklikteki beyninin uykusunda senaryo yazan kısmının ürünü olabilir. Lucid dream bu yüzden üzerinde çalışılması gereken bir durumdur.
üstat öncelikle sinir sistemimizin bir iletim hızı var bununla birlikte iletilen sinyalin işlenmesi süreci var.Bunları topladığımızda ışık hızının yanında çok düşük hızda kalır.şu an dünya da sekiz milyar insan olduğunu var sayarsak ve anlattığın olay da herkes için geçerli ise sekiz milyar üst boyut varlığı lazım aynı zaman da en az insan nufusu artışıyla da doğru orantıda olmalı.Bu kadar çok sayıda üst varlığın kordineli bir şekilde ,insan oğlunun bildiği hiç bir şeyi ihlal etmeden çalışması bana pek mantıklı gelmiyor.
Türkiyede yaşayıp sakin sakin nazik ve akıcı konuşan insanlara gıpta ediyorum nasıl oluyorda bu şiddet içerikli toplumdan kendinizi koruyorsunuz böyle sakin ve nazik oluyorsunuz tebrik ediyorum başarılar
Ben varım, uzun süredir bu kanalı takip ediyorum. Felsefeye olan aşkımı sürekli olarak arttıran bir kanal, diğeri de Nebuch bilmeyenler yararlanabilir. Gerçekten yaptığınız tüm videolara, emeklerinize teşekkürler. 💙🦋💙
Bayılıyorum şu seriye. Yerimde duramıyorum resmen. Her bir soru muazzam güçte bir baskı uyguluyor zihnimin tetiğine. Mükemmel gerçekten. 16:13 kısmında Paul Celan'ın şiirinden bir bölüm aklıma geldi: Sesler, su yüzeyinin yeşiline kazınmış. Yalıçapkını çıkınca ortaya, saniyelerin vızıldar: Ne varsa senden yana olan kıyılardan her birinde, biçilip bir başka resimden yansır .
Bu seriyi ben de başından beri takip ediyorum keyifle ve heyecanla, önce bir kaos yaratıp sonra yeni bir düzen oluşturmak gibi sanki hemen her videonuz. Felsefe hayatın her alanında, her şeyin özünde var ama biz toplum olarak bunu çok yanlış anlayıp çok ötekileştirmişiz maalesef, bu anlamsız karanlığa ve uzaklığa güzel bir ışık yakmaya başladığınızı düşünüyorum ve umuyorum daha çok kişinin ve bilhassa bilinçsiz arayışlarda olup felsefeye eğilmemiş kişilerin de dikkatini çekersiniz. Bunun topluma ve bize katkısı olacağına eminim ben. Bu arada öyle keyifle ve severek bunları paylaştığınız belli ki bu çok güzel yansıyor. Emeğiniz için teşekkür ederim, bu emeği hiç esirgemeden devam ettirirsiniz umarım
Anlatım yeteneginize hayran olmamak elde degil gerçekten, bu kadar basit, yalın, anlaşılır anlatabilmek çok kıymetli, gerçekten anladıgımı hissediyorum, tavsiye ettiginiz üzere Bertrand Russel'ın modern felsefesini okuyorum (antik çağ ve ortaçağdan sonra) Descartes bolumunu bitirip daha detaylı ve anlaşılır olması açısından bu videonuzu aratıp buldum, emeginize saglık, çok teşekkürler.
Aslında Descartes'ın söylediği uyanıklığımızın değil , uyanık olduğumuza dair algımızın ya da inancımızın şüpheli olduğu anlamına gelmez mi? Evet, uyanıkken uyanık olduğumuzun farkındayızdır ama uyanık olduğumuzu sanmamızla uyanık olduğumuza emin olmamız arasındaki fark nedir? Bu noktada Descartes'ın şüphesi hala geçerli gibi.
Ben bu seriyi başından beri takip ediyorum ve bu videoyu izlerken senin bu felsefe anlatma işlevinden nasıl keyif aldığını görmek beni de mutlu ediyor ve gülümsetiyor.İyi olduğun ve bu kadar sevdiğin bir işin devamını dilerim.Her şey için de teşekkürler :)
Seriye dün başladım ve başka hiçbir şey yapmadan bu seriyi izliyorum. 23. Videoya geldim. İlk defa bir şeyi geç keşfettiğim için şanslı hissediyorum :D Arka arkaya izlemek çok keyifli ve bağlantıları kurma açısından da çok faydalı oluyor. Anlatım çok net ve akıcı. Teşekkürler Dilara ❤️🙏🏼
Rüyalarımız belki de bizim rüyada olduğumuzu söyleyen bir ip ucu. Descartes belki de yanılmıyordu. Tabiki bazı mantıksal hatalar var ama bu hataların olması da rüyada olmadığımızı göstermez. Rüyada bile biz düşünebiliyoruz. Olayları kurgulayabiliyoruz ve hatta yönlendiriyoruz. Rüyada bile bunları yapıyorsak gerçek hayatta da yapabiliriz belki de. Bilemiyorum belki de ben çok yorumluyorum ya da düşünüyorum :))
Tüm videolarını izliyorum ve 24 saat bile geçirmeden yüklenir yüklenmez yapıyorum bunu... 🌟 Bir kadın olarak içerik üretiyor olman, o hikâyelerini ve fikirlerini, dahası acı sonlarını anlattığın muhteşem kadınları hatırlatıyor insana... İlham veren, iyiye katkısı olan ve bilgeliğin kıymetini bir kez daha hatırlatan nadir şahıslardan biri olduğun için tüm tebrikleri sonuna kadar hak ediyorsun... 🍀 Anlattığın şeylerin pek çoğundan haberdar olmama rağmen sayende öğrendiğim çok şeyde oldu. Hoş, anlattiklarını bilsemde senin gibi ilham veren bir kadından tekrar dinlemenin keyfide bir başka. Videolarinın sıklaşması ünidiyle bir teşvik oldun bu yorum sana. Keyifle seyredilen senin, buraya daha fazla vakit ayırmasını umud ediyorum... 🥀
Dikkat! Dilozof aşırı bağımlılık yapar. Dinlemeden önce -mümkünse- en yakın Stoacı Hekime başvurunuz! Artık nesneler, size göründüğü gibi olmuyorsa, -prensipte- ayvayı yediniz demektir!!!
Dilara hanım sizi freud videosu ile tanıdım ve severek takip ettiğim bir kaç kanaldan birisiniz,gayretiniz ve akabinde yükselişiniz takdire şayan,canı gönülden tebrik eder ve başarılarınızın daimiyetini dilerim.
Çok güzel bir kitap okumuştum, orda çok güzel bir metafa kullanılmıştı. Bir canlının diğer bir canlıya zarar vermesi, aynı baş parmağın, işaret parmağını kırmaya ya da karaciğerin böbrekleri parçalamaya çalışmasına benzer.. Her şeyin birbirine bağlı olduğunu ve bu durumda, herkesin de kendi ilahı ve yaratıcısı olduğuna inanmak, hoşuma gidiyor
Descartes'ın 3. meditasyonu ile ilgili bir video gelebilir mi? Bunu arattığımda yabancı kaynaklar çıkıyor ancak Türkçe kaynaklar çıkmıyor. Bunun için (hatta belki diğer meditasyonlar için) bir video gelebilirse çok sevinirim.
keşke. birkere rüyamda iki yıl kalmıştım. bazı rüyalardan kolay kolay çıkılamıyor. mantıksız ve cevapsız o kadar şey var ki bu bir rüya olmalı. değilse de olmalı. kabus olmalı. ve olsun da.
Bu seriyi ilk videodan bu yana takip ediyorum. ( Bu sabah başladım ve sabahtan beri seni izliyorum Dilara.) Bu kadar derin ve karmaşık konuları nasıl da su gibi anlatıyorsun. Bilgi birikimin bir yana ben senin anlatım yeteneğine hayran kaldım. Maşallah diyorum. Harikasın. Videolarıın buram buram emek kokuyor. Yüreğine sağlık...
her insan kendi "göreceliği gerçekliğine" sahiptir, başka bir videondaki yarasa örneğinde olduğu gibi duyularımız hakikati anlamada yetersizdir, bir de buna kişinin hayattaki gelişim yolunda şekillenen öznel değerler eklenince ortaya çıkan şey herkesin "kendi rüyasını yaşadığı" bir tablodur, bu varoluşu toptan reddetmek değil, ama onu anlama ve mutlağı tanımlama hususundaki eksikliğimizi açığa çıkarır.
Geçmişimizi de hiç yaşanmamış yada zamanın çok hızlı gecmesinden dolayı olsa gerek, kötü yada güzel bir rüya imiş gibi hissetmemize neden oluyor. (48 yaşında olduğum için böyle duygular hissetmeye başladım) Kuran-ı Kerim'de; öldüğümüz zaman kabir hayatı, binlerce yıl dahi geçse ahiret hayatına başladığımız zaman, sanki bir göz açıp kapatmak aralığındaki zaman gibi hissedeceğimizi, söylüyor. Ayeti meal olarak yazmaya çalıştım.
Pazar günüm depresif geçerken bu video beni düşündürdü ve mutlu etti bu arada kaç videonuzu izliyorum hiç guldugunuzu görmedim çok sevimli guluyorsunuz emeginize saglik baştan sona hiç sıkılmadan izledim felsefeyi bana çok sevdirdiniz🌹🌹🌹😊😊😊👏🏻👏🏻👏🏻
Ben başından bu yana anlaya anlaya notlar alarak dinliyorum diger kaynaklardan da bilgimi zenginlestirmeye çalışıyorum iyiki varsıniz ufkunu genisletmeme yardımcı oluyorsunuz
Sizi tesadüfen gördüm ve bütün videolarınızı izledim.Şöyle bir sonuca vardım.Biz doğanın bir parçasıyız ve yaşamı yaşadığımız bölgedeki gerek aile gerek toplum ve onlardan türeyen kültürel değerler ile anlamlandırıyoruz.Kimine göre yaşam bir sınav alanı ve Tanrı sınav sonucunda bize ödül veya ceza verir ve yaşam buradan anlam kazanır ama kimine görede sayamadığım yüzlerce anlam taşır bizler evrende hem kendi düşüncelerimiz ile anlam yükleriz hem de varolmamızın sürdürülebilirlik mücadelesini veririz ve bize yardımcı olan en önemli şey determinizmdir.Neden/Sonuç ...Ayrıca ben felsefe hiç okumadım tamamen kendi fikrimi söylüyorum.Ayrıca sizide tebrik ediyorum çok eğitici videolar çekiyorsunuz ve sayenizde felsefenin derinliğine inme şansını yakalıyoruz.İyiki varsınız..
Emeğinize sağlık, bence büyük ve faydalı bir iş yapıyorsunuz. Bir şey sormak isterim rüya meselesi ile ilgili. Dekart, uyku ve uyanıklık arasındaki farkın tam olarak yapılamayacağından yola çıkarak "Aman öyle olsun diyelim ki uykudayım." varsayımı ile bir argüman geliştiriyor. Bu argümanla birlikte rüyada dahi olsak, varolan şeylerin yine de gerçeğin izdüşümleri olduğunu söylemeye getiriyor. Ve en çok da "Rüyada da olsam düşünen ve aldatılan bir ben olmak zorunda" çıkarımına vurgu yapıyor. Yani aslında, rüya ile rüyada olmamak derken, başka bir şeye işaret etmeye çalışıyor. "Diyelim ki gerçekliğin içinde değiliz" varsayımıyla da bazı çıkarımların yapılabileceğini göstermek için. Yani olay rüyada olup olmadığımızı ayırt etmek kadar basit değil, salt gerçeklikte olup olmadığımızı anlayamayacağımızı aktarmak istiyor. Sizce, Nerede yanlış düşünüyorum? Sağolun varolun, sizi izlemek hep keyifli ve eğitici.
Yoga felsefesinde karmanın rüyalarda da kendini nötrlediği söylenir. İnsan uyanıkken çözemediği karmayı, yada sakladığı karanlık yönlerinin karmalarını rüyalarında da çözebilir. Yani evet muhtemelen uyanıklık almadığında uyukudan da bahsedemeyiz.😊 ne güzel bir video olmuş ❤❤
Rüya içinde rüya görme deneyimlerimiz de var, bizim uyanıklık dediğimiz hal belki de çift katmanlı bir rüyanın görece daha tutarlı olanıdır. Bunu kesin olarak bilmenin bir yolu var mı?
Bence çok mantıklı.Butun hayat bir rüya olabilir ve belki rüya denilen şey sadece uyurken gördüğümüz değildir.Bilinen anlamda rüya belki rüya içinde gördüğümüz bir rüyadır ve belki hayat denilen bu rüyadan uyanınca bunu anlayacaktıriz. Dolayısıyla Decarta yapılan eleştiriler pek de yeterli değil gibi.Tabi bunu bir felsefeci olarak değil tamamen acemi bir düşünen olarak söylüyorum.
Seri'yi ilk bolumden beri takip ettigim gibi, bir kac defa da bastan baslayarak tekrar izlemisimdir. Her izledigim videoda orgazm oldugum bir seri. Butun samimiyetimle tesekkurler...
en güzel açıklamayı glbert yapmış bence.gerçek para olmadan o paranın sahtesi olmaz.uyanıklık olmadan rüyadan bahsedemeyiz.hayatımız ruyaysa o zaman rüyalarımız mı gerçek.
@@try-t8b Tarkovsky, filmlerinde mevcut durumu bir tarihsel sonuç olarak görür. Oluştan çok, zamana yayılan oluşumu dikkate alır. Mevcut problemleri ortaya çıktığı zamana göre değil, kaynağında ilk sebeplerini sorgular. Çürük elmaları ayırmak için sepeti boşaltmamız gerekir.
@@try-t8b Stalker filminde temiz yağmur suları, insanlığın evriminin başlangıcındaki masum ve problemsiz durumu, kirli sular günümüzdeki patolojik hali ile ilgilidir.
İyi ki sizin gibi insanlar var olmasaydı felsefe öğrenmeye meyilli insanlar öğrenme hissi olmazdı yani konuşma üslubu iyi olan insanlar iyi ki felsefeci oluyorlar sağ olsunlar var olsunlar emeğinize sağlık 🌲🌲
İlk bölümlerden beri burdayım, ilgiyle takip ediyorum. Emeklerinize sağlık. Zaten ilgim vardı ama sizden dinlemek apayrı bir keyif. Her şey bir rüya mı sorusuna ilk yanıtım "Ne fark eder ki?" şeklinde olurdu herhalde. Sonuçta bir iç dünyamız var ve bizden bağımsız bir dış dünya var. Biz kendi iç dünyamızdan sorumluyuz. Her şeyin bir rüya olma ihtimali bunu değiştirmiyor bence. Rüya olmadığının tek kanıtı her şeyin belli bir devamlılığının olması ve fizik kurallarının işlediği bir dünyanın mevcudiyeti. Bu gerçekliğin bizim dışımızda olduğunu kanıtlıyor bence. Eğer her şey rüya olsaydı fizik kurallarının bu kadar kesin işlemesinin bir açıklaması olmazdı.
Aslında bana biraz simülasyon argümanını hatırlattı bu. Hatta In the Mouth of Madness filmini de tavsiye ederim bu konuda. Açıkçası ne simülasyonda olup olmadığımızı bilebiliriz ne de kitapta var olup olamadığımızı. Aynı zamanda iki hastalık var yüksek kaygı durumundan dolayı ortaya çıkan. Derealizasyon ve Depersonalizasyon. Bu konuyla ilgili çok güzel bağlantıları var. Çünkü bu iki hastalığa sahip biri dünyayı bir bilgisayar oyunu içindeymişçesine algılıyor ve bu algısından dönmek için ya çok sıcak bir şeye dokunmalı ya da çok soğuk. O yüzden bence de gerçekliğin ne olduğunu tanımlamamız önemli. Gerçek ya da gerçeklik sandığımız şey mi ya da var mı? Bir şeyi tanımlamak ya da ne olduğunu göstermek dahi olsa onun gerçekliğini ortaya koyar mı? Listeye beni de yaz Dilara. Video için teşekkürler. Yeni baştan Felsefe Tarihini izlemek lazım :)
Merhaba Dilara hanım sizi severek ilgiyle izliyorum. Bunca zaman bir türlü yerine oturtamadığım taşlar sizinle yerini buldu. Benim sizden bir ricam olacak, Meditasyonların hangi çevirisini okumalıyız?
"Neyin sahtesi" sorusunun rüyalarla ilişkilendirilmesi ve sonrasında geldiği nokta ile ilgili de bir problem yok mu? Rüya içinde rüya gördüğümüz zamanlar oluyor çünkü
Evet ama zaten onu söylüyor işte. Rüya mı? Ya da rüyalarını yönlendiren insanlar... Önemi yok. O durumda bile zaten mutlaka bir gerçeklik olmalı. Bir şey için rüya, sahte, yanılsama vs. diyorsan demek ki şüphesiz bir gerçeklik var.
@@bertanata6922 tamam, o gerçeçliğin olduğunu varsayalım. Ya biz de Inception filmindeki gibi en alt katmanda tutsak kalmışsak? Daha da beterini söyleyeyim mi? Ya biz aslında sadece bir roman kahramanıysak? Ya da sadece birimizse o kahraman? Bunun aksini kim ve nasıl, neye dayanarak ıspatlaya bilir?..
@@feridbabazade98 Öyle bir durumda da şunu diyebiliriz. Elinde tuttuğun bardak hayalse bile, bir hayal var. Yani bir şey var. Ama idealist döngünün insana kazandırabileceği bir şey yok. Descartes çağının çok ötesindeydi. Sıfır noktasından başladı. Fakat idealist döngüde bakarsak, sana diyebilirim ki, görünmeyen melekler var ve seni izliyor. Olmadığını ispatlayabilir misin? Böyle binlerce ispatlanamaz şey söylerim. Felsefe yüzyıllarca bu ideal,st döngüde gerçeği aradı. Ama şunu sormak lazım. Bir şeyin salt ispatlanamaz oluşu, onun felsefenin sorunu yapar mı yoksa zaman kaybı mı?
Eğer ruyadaysak , uykudayken gördüğümüz nedir? Evet ruyadayken bazılarını ben de yönlendirebiliyordum. Bir arkadasim rüyasında uçtuğunu söylemişti, ben de kendi bilinçaltımda bunu yönlendirerek sayısız defalar ucabilmistim ve gerçekten harika bir histi.
Descartes'in uyku uyanıklık argümanına getirilen iki eleştiriyi Descarets'in ilk başta öne sürdüğü metod açıklaması geçersiz kılar. Çünkü sağlam çürük bütün elmaları boşaltacağını yani doğru bile olsa bütün kabullere şüpheci yaklaşacağını açıklamıştı. Yani uyanıkken dahi rüyada olabilirim deyişinin doğru veya yanlışlığını öne sürmeden doğrudan şüphelenilecek sınıfa koyuşu metodolojisi açısından doğru ve gereklidir.
Varlıkta görünen gerçeklere doğanın kainatın muhteşem görsel güzelliğini varlığın gerçekliğini ben asla rüya olarak düşünmem gördüklerimizin hepsi gerçek
Descartes farklı disiplinler üzerinde calışmış ve bu disiplinlerin sentezini yapıp yeni disiplinler ortaya koyabilmiştir. ( Analitik Geometri gibi ) Rüyalar, ruh-beden ilişkisi, tanrının varlığı üzerine olan tartışmaları ile en çok ilgimi çeken filozof. Bu serinin en başından beri Descartes'ı bekliyordum. 🙂 Şüphe ile başlayan yolculcuğumu Descartes ile epeyce nihayete erdirdiğimi düşünüyorum.
""Belki, yaşadığını sandığı hayat bir rüyadan ibarettir ve uyandığı zaman o da bütün gerçekleri görecektir; ya da herkes uyumaktadır da onun yaşadıkları gerçektir. Yazar da bir gün onlar gibi uyuduğu zaman herkesin gerçek sandığı rüyaları görecektir. Belki dün rüya görüyordu, belki bugün rüya görüyor, belki yarın rüya görecek. Belki dün yaşıyordu, belki bugün yaşıyor, belki hep yaşayacak."" Sevgilerle Dilozof.
Birşeyin sahte olması, gerçeğinin olduğunu kanıtlar evet. Ama o "gerçek" sandığımız şey de başka bir şeyin, daha yüce birşeyin sahtesi olabilir. Rüya, hayatın bir benzeri, sahtesi gibidir. Bana göre de hayat, başka bir varlık/oluş boyutunun sahtesi gibi.
Chuang Tzu: " Evvel zaman icinde ben, Chuang Tzu, kendimi bir kelebek olarak görmüştüm; oradan oraya uçan, her şeyiyle tam bir kelebek. Sadece bir kelebek olarak sahip bulunduğum heveslerimin farkındaydım, ama bir insan olduğumun farkında değildim. Birden uyandım ve yatakta, yine kendimi buldum. O sırada ben düşünde kelebek olduğunu gören bir adam mıydım, yoksa şimdi düşünde bir adam olduğunu gören bir kelebek miyim, bunu bilmiyorum.
şimdi ben kelebek miyim insan mıyım sorusu beni çok yordu ta ki birine sordum dedi ki ne farkeder . işte bu cevap beni ikna etti zira dün elli yaşında bugün elli artı bir gün yani ben dün kü ben değilim
Videoyu ilk gordugumde aklimdan bu kelebek hikayesi gecmisti. Dogu ve bati felsefesi ne kadar farkli olsa da bircok argumanlari benzer.
Iste hala beyin cozulememiş en ilginc organ
Bunun ekran görüntüsünü almıştım ve galerimin derinliklerinde kalmıştı. Nerden bilebilirdim 2023 yks'de karşıma çıkacağını. Ve sanırım yanlış yaptım.
"İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar." (bk. Aclunî, Keşfu'l-hafa, 2/312)
Rüya gördüğümüz zamanlarda beynimiz ikiye bölünür ve tam bir şizofren gibi davranır, bir taraf rüyanın senaryosunu yazarken eş zamanlı olarak diğer taraf da rüyadaki baş kahraman olur. Bu yüzden bazen çok mantıksız rüyalar görürüz ama mantığını sorgulamayız. Sorgulamaya yarayan kısmımız o esnada senaryo yazmakla meşguldür ve biz hatırlayan ve duygulanan kısım olarak sadece başımıza gelenlerden etkileniriz. Lucid Dream deneyimlerinde iki kısım birbiriyle haberleşir ve aradaki kopukluk giderilir. Böylece kişi hem rüyanın içindeki baş karakter olurken hem de rüyanın içeriğine hakim olabilir. Videonun sonundaki sahte para örneğine karşı ben de şunu anlatmak istiyorum; İki boyutlu bir evren düşünün, sadece x ve y koordinatları var, platform oyunlarındaki gibi, ve bu dünyadaki her varlık iki boyutlu algılıyor olsun. İşte bu iki boyutlu dünyaya üç boyutlu bir küre yerleştirdiğin zaman o dünyadaki her varlık o küreyi bir çember olarak algılayacaktır. Yani sadece iki boyutunu göreceklerdir. Ya da o dünyaya bir küp geldiğinde varlıklar bu küpün bir kare olduğunu düşünecekler. Bunu rüya örneğine şöyle bağlamak istiyorum, bizim gerçeklik olarak algıladığımız şey de daha üst bir gerçeklikte rüya olabilir. Burada ölüm sandığımız şey üst gerçeklikte uyanış olabilir ve tüm hayatımızın aslında kendi kendimize uydurduğumuz bir senaryo içinde hayal ürünü diğer insanlarla uydurma iletişimlerimizden ibaret olduğunu fark edebiliriz. Normalde rüyada düşünce hızlanıp ışık hızına yaklaşıyor bu yüzden mesela bazen uyanıp saati kuruyorsunuz 10 dakika daha uyuyayım diyorsunuz ve bir rüya görüyorsunuz ki sanki 3 saat geçmiş gibi.. Korkarak uyanıyorsunuz ve kurduğunuz saat daha çalmamış bile; çünkü saniyede 300bin kilometre hıza yaklaştıkça zaman sizin için yavaş geçiyor. Aynı durum gerçek hayatımızın bir üst boyuttaki rüya olma ihtimali için geçerli olduğunu var sayarsak ortalama 70 yıl yaşayan bir insan aslında 7-8 saatlik rüya görmüş bir üst boyut varlığı olarak uyanabilir. Belki de etrafımızda gördüğümüz insanlar, yaşadığımız şeyler, üst gerçeklikte olan şeylerin basitleştirilmiş tasvirleri ve senaryoyu kendimizin yazdığının farkında değiliz. Bunu iddia etmek tabi ki deli zırvası gibi görünecek, yani diyeceksiniz ki şimdi "bir tek sen mi gerçeksin biz yok muyuz?" Ama ben diyorum ki bu senin için de geçerli. Yani bu yazıyı yazmış olmam ve senin bunu okuman üst gerçeklikteki beyninin uykusunda senaryo yazan kısmının ürünü olabilir. Lucid dream bu yüzden üzerinde çalışılması gereken bir durumdur.
Mükemmel bir yorum 👏👏👏
Bir simülasyonda olabilir miyiz hocam
üstat öncelikle sinir sistemimizin bir iletim hızı var bununla birlikte iletilen sinyalin işlenmesi süreci var.Bunları topladığımızda ışık hızının yanında çok düşük hızda kalır.şu an dünya da sekiz milyar insan olduğunu var sayarsak ve anlattığın olay da herkes için geçerli ise sekiz milyar üst boyut varlığı lazım aynı zaman da en az insan nufusu artışıyla da doğru orantıda olmalı.Bu kadar çok sayıda üst varlığın kordineli bir şekilde ,insan oğlunun bildiği hiç bir şeyi ihlal etmeden çalışması bana pek mantıklı gelmiyor.
Türkiyede yaşayıp sakin sakin nazik ve akıcı konuşan insanlara gıpta ediyorum nasıl oluyorda bu şiddet içerikli toplumdan kendinizi koruyorsunuz böyle sakin ve nazik oluyorsunuz tebrik ediyorum başarılar
Ben varım, uzun süredir bu kanalı takip ediyorum. Felsefeye olan aşkımı sürekli olarak arttıran bir kanal, diğeri de Nebuch bilmeyenler yararlanabilir. Gerçekten yaptığınız tüm videolara, emeklerinize teşekkürler. 💙🦋💙
Bayılıyorum şu seriye. Yerimde duramıyorum resmen. Her bir soru muazzam güçte bir baskı uyguluyor zihnimin tetiğine. Mükemmel gerçekten. 16:13 kısmında Paul Celan'ın şiirinden bir bölüm aklıma geldi:
Sesler, su yüzeyinin
yeşiline kazınmış.
Yalıçapkını çıkınca ortaya,
saniyelerin vızıldar:
Ne varsa senden yana olan
kıyılardan her birinde,
biçilip
bir başka resimden yansır .
Bu seriyi ben de başından beri takip ediyorum keyifle ve heyecanla, önce bir kaos yaratıp sonra yeni bir düzen oluşturmak gibi sanki hemen her videonuz. Felsefe hayatın her alanında, her şeyin özünde var ama biz toplum olarak bunu çok yanlış anlayıp çok ötekileştirmişiz maalesef, bu anlamsız karanlığa ve uzaklığa güzel bir ışık yakmaya başladığınızı düşünüyorum ve umuyorum daha çok kişinin ve bilhassa bilinçsiz arayışlarda olup felsefeye eğilmemiş kişilerin de dikkatini çekersiniz. Bunun topluma ve bize katkısı olacağına eminim ben. Bu arada öyle keyifle ve severek bunları paylaştığınız belli ki bu çok güzel yansıyor. Emeğiniz için teşekkür ederim, bu emeği hiç esirgemeden devam ettirirsiniz umarım
Anlatım yeteneginize hayran olmamak elde degil gerçekten, bu kadar basit, yalın, anlaşılır anlatabilmek çok kıymetli, gerçekten anladıgımı hissediyorum, tavsiye ettiginiz üzere Bertrand Russel'ın modern felsefesini okuyorum (antik çağ ve ortaçağdan sonra) Descartes bolumunu bitirip daha detaylı ve anlaşılır olması açısından bu videonuzu aratıp buldum, emeginize saglık, çok teşekkürler.
Aslında Descartes'ın söylediği uyanıklığımızın değil , uyanık olduğumuza dair algımızın ya da inancımızın şüpheli olduğu anlamına gelmez mi? Evet, uyanıkken uyanık olduğumuzun farkındayızdır ama uyanık olduğumuzu sanmamızla uyanık olduğumuza emin olmamız arasındaki fark nedir? Bu noktada Descartes'ın şüphesi hala geçerli gibi.
Ben bu seriyi başından beri takip ediyorum ve bu videoyu izlerken senin bu felsefe anlatma işlevinden nasıl keyif aldığını görmek beni de mutlu ediyor ve gülümsetiyor.İyi olduğun ve bu kadar sevdiğin bir işin devamını dilerim.Her şey için de teşekkürler :)
Seriye dün başladım ve başka hiçbir şey yapmadan bu seriyi izliyorum. 23. Videoya geldim. İlk defa bir şeyi geç keşfettiğim için şanslı hissediyorum :D Arka arkaya izlemek çok keyifli ve bağlantıları kurma açısından da çok faydalı oluyor. Anlatım çok net ve akıcı. Teşekkürler Dilara ❤️🙏🏼
Ben ilk bölümden izleyenlerdenim. Hatta okulda öğrencilerime de izletiyorum
Rüyalarımız belki de bizim rüyada olduğumuzu söyleyen bir ip ucu. Descartes belki de yanılmıyordu. Tabiki bazı mantıksal hatalar var ama bu hataların olması da rüyada olmadığımızı göstermez. Rüyada bile biz düşünebiliyoruz. Olayları kurgulayabiliyoruz ve hatta yönlendiriyoruz. Rüyada bile bunları yapıyorsak gerçek hayatta da yapabiliriz belki de. Bilemiyorum belki de ben çok yorumluyorum ya da düşünüyorum :))
Tüm videolarını izliyorum ve 24 saat bile geçirmeden yüklenir yüklenmez yapıyorum bunu... 🌟
Bir kadın olarak içerik üretiyor olman, o hikâyelerini ve fikirlerini, dahası acı sonlarını anlattığın muhteşem kadınları hatırlatıyor insana...
İlham veren, iyiye katkısı olan ve bilgeliğin kıymetini bir kez daha hatırlatan nadir şahıslardan biri olduğun için tüm tebrikleri sonuna kadar hak ediyorsun... 🍀
Anlattığın şeylerin pek çoğundan haberdar olmama rağmen sayende öğrendiğim çok şeyde oldu.
Hoş, anlattiklarını bilsemde senin gibi ilham veren bir kadından tekrar dinlemenin keyfide bir başka.
Videolarinın sıklaşması ünidiyle bir teşvik oldun bu yorum sana. Keyifle seyredilen senin, buraya daha fazla vakit ayırmasını umud ediyorum... 🥀
Felsefe öğretmenleri olarak takipteyiz. özellikle de sanat videoların sınıf içi tartışmalarda şahane oluyor 👏
İlk bölümden beri buradayız🤩
Ben
Çok önemli bir hizmet, Dilara Hanıma teşekkürler, selam olsun.
Zabaha kadar burdayız
Dikkat! Dilozof aşırı bağımlılık yapar. Dinlemeden önce -mümkünse- en yakın Stoacı Hekime başvurunuz! Artık nesneler, size göründüğü gibi olmuyorsa, -prensipte- ayvayı yediniz demektir!!!
Dilara hanım sizi freud videosu ile tanıdım ve severek takip ettiğim bir kaç kanaldan birisiniz,gayretiniz ve akabinde yükselişiniz takdire şayan,canı gönülden tebrik eder ve başarılarınızın daimiyetini dilerim.
Çok güzel bir kitap okumuştum, orda çok güzel bir metafa kullanılmıştı. Bir canlının diğer bir canlıya zarar vermesi, aynı baş parmağın, işaret parmağını kırmaya ya da karaciğerin böbrekleri parçalamaya çalışmasına benzer.. Her şeyin birbirine bağlı olduğunu ve bu durumda, herkesin de kendi ilahı ve yaratıcısı olduğuna inanmak, hoşuma gidiyor
Descartes'ın 3. meditasyonu ile ilgili bir video gelebilir mi? Bunu arattığımda yabancı kaynaklar çıkıyor ancak Türkçe kaynaklar çıkmıyor. Bunun için (hatta belki diğer meditasyonlar için) bir video gelebilirse çok sevinirim.
her şey bir rüya olsa, unutarak uyansak 🙏
keşke. birkere rüyamda iki yıl kalmıştım. bazı rüyalardan kolay kolay çıkılamıyor.
mantıksız ve cevapsız o kadar şey var ki bu bir rüya olmalı. değilse de olmalı. kabus olmalı. ve olsun da.
@@evsizhicbirseysiz bu kadar uzununu ilk kez duydum anlatabilir misin nasıl olduğunu
wake up , Neo
Oğlum anam babam kardeşim ve yeğenim hariç kimse olmasın
Bu seriyi ilk videodan bu yana takip ediyorum. ( Bu sabah başladım ve sabahtan beri seni izliyorum Dilara.) Bu kadar derin ve karmaşık konuları nasıl da su gibi anlatıyorsun. Bilgi birikimin bir yana ben senin anlatım yeteneğine hayran kaldım. Maşallah diyorum. Harikasın. Videolarıın buram buram emek kokuyor. Yüreğine sağlık...
Ben ilk bölümden beri not alarak ve severek takip ediyorum.
Ben de öyle 😃
Helâl olsun.Ne kattı sana pekiyi?
Nasıl yetişiyorsunuz konuşma hızına
@@ulkemdemulteciistemiyorum713 durdurarak izliyorum
@@ulkemdemulteciistemiyorum713 videoyu istediğimiz zaman durdurabildiğimizin farkında mısın?
her insan kendi "göreceliği gerçekliğine" sahiptir, başka bir videondaki yarasa örneğinde olduğu gibi duyularımız hakikati anlamada yetersizdir, bir de buna kişinin hayattaki gelişim yolunda şekillenen öznel değerler eklenince ortaya çıkan şey herkesin "kendi rüyasını yaşadığı" bir tablodur, bu varoluşu toptan reddetmek değil, ama onu anlama ve mutlağı tanımlama hususundaki eksikliğimizi açığa çıkarır.
Geçmişimizi de hiç yaşanmamış yada zamanın çok hızlı gecmesinden dolayı olsa gerek, kötü yada güzel bir rüya imiş gibi hissetmemize neden oluyor. (48 yaşında olduğum için böyle duygular hissetmeye başladım) Kuran-ı Kerim'de; öldüğümüz zaman kabir hayatı, binlerce yıl dahi geçse ahiret hayatına başladığımız zaman, sanki bir göz açıp kapatmak aralığındaki zaman gibi hissedeceğimizi, söylüyor. Ayeti meal olarak yazmaya çalıştım.
Pazar günüm depresif geçerken bu video beni düşündürdü ve mutlu etti bu arada kaç videonuzu izliyorum hiç guldugunuzu görmedim çok sevimli guluyorsunuz emeginize saglik baştan sona hiç sıkılmadan izledim felsefeyi bana çok sevdirdiniz🌹🌹🌹😊😊😊👏🏻👏🏻👏🏻
Ben başından bu yana anlaya anlaya notlar alarak dinliyorum diger kaynaklardan da bilgimi zenginlestirmeye çalışıyorum iyiki varsıniz ufkunu genisletmeme yardımcı oluyorsunuz
Sizi tesadüfen gördüm ve bütün videolarınızı izledim.Şöyle bir sonuca vardım.Biz doğanın bir parçasıyız ve yaşamı yaşadığımız bölgedeki gerek aile gerek toplum ve onlardan türeyen kültürel değerler ile anlamlandırıyoruz.Kimine göre yaşam bir sınav alanı ve Tanrı sınav sonucunda bize ödül veya ceza verir ve yaşam buradan anlam kazanır ama kimine görede sayamadığım yüzlerce anlam taşır bizler evrende hem kendi düşüncelerimiz ile anlam yükleriz hem de varolmamızın sürdürülebilirlik mücadelesini veririz ve bize yardımcı olan en önemli şey determinizmdir.Neden/Sonuç ...Ayrıca ben felsefe hiç okumadım tamamen kendi fikrimi söylüyorum.Ayrıca sizide tebrik ediyorum çok eğitici videolar çekiyorsunuz ve sayenizde felsefenin derinliğine inme şansını yakalıyoruz.İyiki varsınız..
En başından beri buralardayız. Keyifle izliyorum.
Çok keyifliydi. Saçlarına ve gömleğine bakmaktan kendimi alamadım. Teşekkürler Dilara!
İntro müziği çok iyi ya! Bir şeyler öğreneceğim o kadar belli ki 😄♥️
Emeğinize sağlık, bence büyük ve faydalı bir iş yapıyorsunuz.
Bir şey sormak isterim rüya meselesi ile ilgili. Dekart, uyku ve uyanıklık arasındaki farkın tam olarak yapılamayacağından yola çıkarak "Aman öyle olsun diyelim ki uykudayım." varsayımı ile bir argüman geliştiriyor. Bu argümanla birlikte rüyada dahi olsak, varolan şeylerin yine de gerçeğin izdüşümleri olduğunu söylemeye getiriyor. Ve en çok da "Rüyada da olsam düşünen ve aldatılan bir ben olmak zorunda" çıkarımına vurgu yapıyor. Yani aslında, rüya ile rüyada olmamak derken, başka bir şeye işaret etmeye çalışıyor. "Diyelim ki gerçekliğin içinde değiliz" varsayımıyla da bazı çıkarımların yapılabileceğini göstermek için. Yani olay rüyada olup olmadığımızı ayırt etmek kadar basit değil, salt gerçeklikte olup olmadığımızı anlayamayacağımızı aktarmak istiyor. Sizce, Nerede yanlış düşünüyorum?
Sağolun varolun, sizi izlemek hep keyifli ve eğitici.
Bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler
Sayende felsefeyi öğrenim hocam çok teşekkür ederim.
kitabımda tamda Descartes bölümündeyken bu videoyu atman 🧡🧡
Ne okuyordun?
Pascal dusunceler kitabini okuyorum. Tam da bu konuya deginmisti. :)
Gerçekten çok keyifli ve tüm seriyi baştan sona izlemeye başladım bu kadar keyif alarak izlediğim ilk kanal lütfen devam et :)
Sepet teki elma metaforu harika gerçekten ben tum inançlarım adına uyguladım ve bügun durdugum yer dune gore çok farklı
Ne gibi inanclar. Bu sira kafam.cok karisik bi tanri varmi yokmu .. bunlar kafami karistiriyor . Ayrica islam dini gercekmi bunlarda
@@gamzecelik6162 islam dini tam bir deli saçması. Tanrı var mı yok mu sorusu ise bir muamma
Yoga felsefesinde karmanın rüyalarda da kendini nötrlediği söylenir. İnsan uyanıkken çözemediği karmayı, yada sakladığı karanlık yönlerinin karmalarını rüyalarında da çözebilir. Yani evet muhtemelen uyanıklık almadığında uyukudan da bahsedemeyiz.😊 ne güzel bir video olmuş ❤❤
İlki olmasa da 4 ve 5ten beri burada bulunmaktayım. Ve her zaman burada olacağım 💛 harika bir kanal
İlk günden beri değil çünkü sizin bu sayfayı yeni öğrendim ama bu serideki bütün videoları izledim, benim yazacağım ‘BEN’ de sayılıyor mu?🙋🏻♂️
Serinin ilk videosunda beri buradayımmm çok yol kat ettik
Bu seriyi ilk videodan bu yana takip ediyorum. Emeğinize sağlık. Başarılar diliyorum.
beeeennnnnnnnnn😀 büyük keyifle... hepsi birbirinden güzel, emeğinize sağlık.
Rüya içinde rüya görme deneyimlerimiz de var, bizim uyanıklık dediğimiz hal belki de çift katmanlı bir rüyanın görece daha tutarlı olanıdır. Bunu kesin olarak bilmenin bir yolu var mı?
Buralar dutlukken buradaydım :)Tekrar tekrar izliyorum hem de. Emeğine sağlık
Şuana kadar çok keyifli ve akiciydi teşekkür ederim
Konu başlıkların ve içerikleri muhtesemm bayılıyorum sana askkadinn💞💞
Trt2 deki düşüncenin seyir defteri programını izlemenizi tavsiye ederim
ben değil :( yeni keşfettim kanalınızı
Bence çok mantıklı.Butun hayat bir rüya olabilir ve belki rüya denilen şey sadece uyurken gördüğümüz değildir.Bilinen anlamda rüya belki rüya içinde gördüğümüz bir rüyadır ve belki hayat denilen bu rüyadan uyanınca bunu anlayacaktıriz. Dolayısıyla Decarta yapılan eleştiriler pek de yeterli değil gibi.Tabi bunu bir felsefeci olarak değil tamamen acemi bir düşünen olarak söylüyorum.
Hepimiz bir rüyada isek hepimiz ortak bir akılın yada tanımlayamadığımız bir şeyin parçası olabilir miyiz?
ortak olduğunu hiç sanmıyorum. iletişim kurabiliyor olabilirler sadece.
Filozof Murtaza Mutahharini tanıyormusunuz? Onun hakkında video çeke bilirmisiniz?
bir çırpıda geldim Dilara hanım. Sonuna kadar buradayım 👍
Seri'yi ilk bolumden beri takip ettigim gibi, bir kac defa da bastan baslayarak tekrar izlemisimdir. Her izledigim videoda orgazm oldugum bir seri. Butun samimiyetimle tesekkurler...
Aklımdakı bazı sorulara cevap buldum.Teşekkür ederim❤❤
Offf bu saçına bayılıyorum. Hep bu saçının olduğu videoları izlemek istiyorum. Seni yeni keşfetmenin verdiği özgürlükle videondan videona atlıyorum 🙈
en güzel açıklamayı glbert yapmış bence.gerçek para olmadan o paranın sahtesi olmaz.uyanıklık olmadan rüyadan bahsedemeyiz.hayatımız ruyaysa o zaman rüyalarımız mı gerçek.
05:37 Tarkovsky'nin Stalker ve Nostalgia filmlerinde kullandığı su metaforu.
biraz daha açar mısınız hocam rica etsem şuan stalker i izliyorum da
@@try-t8b Tarkovsky, filmlerinde mevcut durumu bir tarihsel sonuç olarak görür. Oluştan çok, zamana yayılan oluşumu dikkate alır. Mevcut problemleri ortaya çıktığı zamana göre değil, kaynağında ilk sebeplerini sorgular. Çürük elmaları ayırmak için sepeti boşaltmamız gerekir.
@@try-t8b Nostalgia'da delinin anıt önündeki konuşması çok önemlidir bu açıdan.
@@RamazanKamari anladım teşekkür ederim
@@try-t8b Stalker filminde temiz yağmur suları, insanlığın evriminin başlangıcındaki masum ve problemsiz durumu, kirli sular günümüzdeki patolojik hali ile ilgilidir.
İyi ki sizin gibi insanlar var olmasaydı felsefe öğrenmeye meyilli insanlar öğrenme hissi olmazdı yani konuşma üslubu iyi olan insanlar iyi ki felsefeci oluyorlar sağ olsunlar var olsunlar emeğinize sağlık 🌲🌲
i harfi sizin solunuzda.solunuzu göstermelisiniz.harikasınız bu arada.
Izlediğin ve eğitici bulduğun belgesellerden bağsettiğin bir video çok güzel olurdu.
Yeni geldim ama artik hep seninle olacağimı hissediyorum.tesekkurler. masallah anlatirken yaşiyor ve hissettiriyorsun.
İlk bölümlerden beri burdayım, ilgiyle takip ediyorum. Emeklerinize sağlık. Zaten ilgim vardı ama sizden dinlemek apayrı bir keyif.
Her şey bir rüya mı sorusuna ilk yanıtım "Ne fark eder ki?" şeklinde olurdu herhalde. Sonuçta bir iç dünyamız var ve bizden bağımsız bir dış dünya var. Biz kendi iç dünyamızdan sorumluyuz. Her şeyin bir rüya olma ihtimali bunu değiştirmiyor bence.
Rüya olmadığının tek kanıtı her şeyin belli bir devamlılığının olması ve fizik kurallarının işlediği bir dünyanın mevcudiyeti. Bu gerçekliğin bizim dışımızda olduğunu kanıtlıyor bence. Eğer her şey rüya olsaydı fizik kurallarının bu kadar kesin işlemesinin bir açıklaması olmazdı.
@@EmberC 😅😅😅
‘’İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar.’’ Hz. Muhammed
2 gunde 22 videonu izledim ve bugun kalanlarini da bitirecegim. mukemmelsinn 🌸
Aslında bana biraz simülasyon argümanını hatırlattı bu. Hatta In the Mouth of Madness filmini de tavsiye ederim bu konuda. Açıkçası ne simülasyonda olup olmadığımızı bilebiliriz ne de kitapta var olup olamadığımızı. Aynı zamanda iki hastalık var yüksek kaygı durumundan dolayı ortaya çıkan. Derealizasyon ve Depersonalizasyon. Bu konuyla ilgili çok güzel bağlantıları var. Çünkü bu iki hastalığa sahip biri dünyayı bir bilgisayar oyunu içindeymişçesine algılıyor ve bu algısından dönmek için ya çok sıcak bir şeye dokunmalı ya da çok soğuk.
O yüzden bence de gerçekliğin ne olduğunu tanımlamamız önemli. Gerçek ya da gerçeklik sandığımız şey mi ya da var mı? Bir şeyi tanımlamak ya da ne olduğunu göstermek dahi olsa onun gerçekliğini ortaya koyar mı?
Listeye beni de yaz Dilara. Video için teşekkürler. Yeni baştan Felsefe Tarihini izlemek lazım :)
İlk bölümden beridir sıkı takip ediyorum. 🙏
Merhaba Dilara hanım sizi severek ilgiyle izliyorum. Bunca zaman bir türlü yerine oturtamadığım taşlar sizinle yerini buldu. Benim sizden bir ricam olacak, Meditasyonların hangi çevirisini okumalıyız?
Sizi tekrar tekrar zevkle izliyoruz. Saygılarımla
Ben de tümünü izledim, dinledim. Çok teşekkürler gercekten aydınlandım. Ve de pekistirmek açısından hepsini yeniden dinleme isteğim var.
❤ilk bölümden itibaren izliyorum ben yamakta geç kalmışım ama burdayım varım selam olsun 👋🏻
"Neyin sahtesi" sorusunun rüyalarla ilişkilendirilmesi ve sonrasında geldiği nokta ile ilgili de bir problem yok mu? Rüya içinde rüya gördüğümüz zamanlar oluyor çünkü
Evet ama zaten onu söylüyor işte. Rüya mı? Ya da rüyalarını yönlendiren insanlar... Önemi yok. O durumda bile zaten mutlaka bir gerçeklik olmalı. Bir şey için rüya, sahte, yanılsama vs. diyorsan demek ki şüphesiz bir gerçeklik var.
@@bertanata6922 tamam, o gerçeçliğin olduğunu varsayalım. Ya biz de Inception filmindeki gibi en alt katmanda tutsak kalmışsak? Daha da beterini söyleyeyim mi? Ya biz aslında sadece bir roman kahramanıysak? Ya da sadece birimizse o kahraman? Bunun aksini kim ve nasıl, neye dayanarak ıspatlaya bilir?..
@@feridbabazade98 Öyle bir durumda da şunu diyebiliriz. Elinde tuttuğun bardak hayalse bile, bir hayal var. Yani bir şey var.
Ama idealist döngünün insana kazandırabileceği bir şey yok. Descartes çağının çok ötesindeydi. Sıfır noktasından başladı. Fakat idealist döngüde bakarsak, sana diyebilirim ki, görünmeyen melekler var ve seni izliyor. Olmadığını ispatlayabilir misin? Böyle binlerce ispatlanamaz şey söylerim. Felsefe yüzyıllarca bu ideal,st döngüde gerçeği aradı. Ama şunu sormak lazım. Bir şeyin salt ispatlanamaz oluşu, onun felsefenin sorunu yapar mı yoksa zaman kaybı mı?
Eğer ruyadaysak , uykudayken gördüğümüz nedir?
Evet ruyadayken bazılarını ben de yönlendirebiliyordum.
Bir arkadasim rüyasında uçtuğunu söylemişti, ben de kendi bilinçaltımda bunu yönlendirerek sayısız defalar ucabilmistim ve gerçekten harika bir histi.
Descartes'in uyku uyanıklık argümanına getirilen iki eleştiriyi Descarets'in ilk başta öne sürdüğü metod açıklaması geçersiz kılar. Çünkü sağlam çürük bütün elmaları boşaltacağını yani doğru bile olsa bütün kabullere şüpheci yaklaşacağını açıklamıştı. Yani uyanıkken dahi rüyada olabilirim deyişinin doğru veya yanlışlığını öne sürmeden doğrudan şüphelenilecek sınıfa koyuşu metodolojisi açısından doğru ve gereklidir.
Bence öyle bir şey olamaz çünkü rüyalara baktığımızda genelde bağlantısı yok olaydan olaya atlıyor fakat bu gerçekliğimiz ise bağlantılı.
bu "rüyamda" 30 gün işe gitmezsem 1 kuruş maaş alamıyorum :)
Olaydan olaya atlıyacağız zaten, burdan kabire kabirden mahşere ordan cennet cehenneme
Yine harika bir bölüm teşekkürler ❤
Varlıkta görünen gerçeklere doğanın kainatın muhteşem görsel güzelliğini varlığın gerçekliğini ben asla rüya olarak düşünmem gördüklerimizin hepsi gerçek
BEN ilk videonuzdan itibaren takip ediyorum 🤩
Filozof tebrikler daha yeni konular bekliyoruz
İnsanlar uykudadır ölünce uyanırlar..Hz. Muhammed
İlk bölümden beri burdayız. :)
Videolarınız taktire şayan.. sıra ile izliyor ve not alıyorum. Tebrik eder başarılarınız daim ve katkı olsun🙏
Bennnn, ilk videodan beri not tutarak ilerliyorum, bir psikolojik danışman olarak felsefeye aşığımmmm
1:20 Ben seriyi biraz gecikmeli takip ediyorum takvim açısından ama tarihçiyim o sebeple geç keşfettim. :)
ilk bölümden beri burdayız ama keşke daha hızlı video gelse
keşke öyle birşey olsa şuan en çok istediğim en çok ihtiyaç duyduğum şey...
01:45 Belki de efsaneler böyledir.
Yürüyüş yaparken bir şeyler dinleyeyim dedim (müzik değil) sizi böyle buldum
Neredeyse başından beri takip ediyorum yetmez mi
baştan itibaren takipteyim teşekkür ederim
Descartes farklı disiplinler üzerinde calışmış ve bu disiplinlerin sentezini yapıp yeni disiplinler ortaya koyabilmiştir. ( Analitik Geometri gibi ) Rüyalar, ruh-beden ilişkisi, tanrının varlığı üzerine olan tartışmaları ile en çok ilgimi çeken filozof. Bu serinin en başından beri Descartes'ı bekliyordum. 🙂 Şüphe ile başlayan yolculcuğumu Descartes ile epeyce nihayete erdirdiğimi düşünüyorum.
Hocam iyi günler diliyorum. Teşekkürler.
İzlediğim en güzel videolardan biriydi harikasınız.
Ben de başından beri takip eden şanslılardanım.
Bu arada tarihsel süreçte biraz daha içeriğin olmasını çok isterdim.
Kanalın ilk zamanlarından beri burdayım 👍👏👏
arka arkaya, arada blr tekrar BEN de burdayım... Teşekkürler
sonda koyduğun müzik çok iyi ☺
""Belki, yaşadığını sandığı hayat bir rüyadan ibarettir ve uyandığı zaman o da bütün gerçekleri görecektir; ya da herkes uyumaktadır da onun yaşadıkları gerçektir. Yazar da bir gün onlar gibi uyuduğu zaman herkesin gerçek sandığı rüyaları görecektir. Belki dün rüya görüyordu, belki bugün rüya görüyor, belki yarın rüya görecek. Belki dün yaşıyordu, belki bugün yaşıyor, belki hep yaşayacak.""
Sevgilerle Dilozof.
Yüreğine sağlık emeğine sağlık bütün sabah boyunca seni dinledim 👍
Birşeyin sahte olması, gerçeğinin olduğunu kanıtlar evet. Ama o "gerçek" sandığımız şey de başka bir şeyin, daha yüce birşeyin sahtesi olabilir.
Rüya, hayatın bir benzeri, sahtesi gibidir. Bana göre de hayat, başka bir varlık/oluş boyutunun sahtesi gibi.