en nyt tiedä, niinkin simppeli kysymys kuin miksi sähkön hinta on moninkertainen verrattuna vuodentakaiseen, kaverilla meni vajaat 4 minuuttia selittää, välissä Jukan piti uudestaankin kysyä ennen kun saatiin selvä vastaus
Tällaista keskustelua kuuntelen vaikka toiset 1,5h. Kiitos teille. Ps. Joskus on ihan tervettä suhtautua negatiivisesti maailman menoon, eikä luottaa sokeesti ;)
Oli kyllä taas ihan valtavan hyvä jakso. En muista koska olisin oppinut näin paljon yhden jakson aikana. Taso alkaa olemaan tosi kova ja odotukset tulevaisuuden jaksoille on laitettu tosi korkealle.
Todella hyvä jakso, kiitos! Heikki oli loistava, mutta erityiskiitos hosteille hyvistä kysymyksistä ja keskustelun viemisestä syvemmälle. Monia itseäkin a-studion yms. pikakeskustelujen jäljiltä vaivaamaan jääneistä asioista nostettiin esiin.
Hintakatto pitäisi saada aikaan. Jotkin sähköyhtiöt eivät tee määräaikaisia sopimuksia tällä hetkellä. Ne myyvät kaiken sähkön pörssiin ja ostavat takaisin myydäkseen kuluttajille pörssihintaista sähköä. Näin ne eivät joudu tallettamaan futuuripörssiin euroja ja maksuvalmius pysyy kunnossa. Ainakin Tampereen sähkölaitos toimii niin Aamulehden mukaan. Samalla sähköntuotantoa on saman uutisen mukaan vähennetty.
Suomea ei jaeta kahten alueeseen, kun päättävät poliitikot asuvat siellä missä hinta tuppaisi nousemaan. Samoin asuu myös valtaosa Suomen kansasta, joten helppoa ei olisi poliitikoillekaan ajaa tällaista.
Heikkiä kyllä kuuntelee korva tarkkana. Paljon myös hänen viime haastattelun perustuen myin hyvään aikaan osakkeita. Tämä olisi toisinaan kiva, että jakso on pitkä. Normi arkeen sopii paremmin tuo reilu puoli tuntinen. Tämä on huippu ohjelma, vaikka pidän itseäni 5% treidaajana. Kuuntelen kaikki jaksot. Kiitos!
Yksi tapa saada lisää siirtokapasiteettia olisi nostaa verkon jännitettä. Mitä suurempi virta kaapelissa kulkee, sitä enemmän se tuo häviöitä ja lämpöä. Nostamalla jännitettä kaapelissa virta laskisi samassa suhteessa ja tehoa saataisiin siirrettyä enemmän. Toki verkkoa pitäisi päivittää esim eristeiden osalta tolppiin, mutta se olisi pienempi urakka kuin rakentaa uutta verkkoa koko matkalle.
Tilanne ratkeaa sillä että suurimmat sähkönkäyttäjät sulkevat tehtaansa ja laittavat porukat pihalle. Samalla päästään hiilineutraaliksi. Sitten pitää vaan keksiä mitä me tuotetaan täällä pimeässä ja kylmässä pohjolassa. Ei mikään hyvä skenario. Isommassa kaavassa samat kamat tehdään sitten likaisemmin jossain muualla esim Kiinassa.
Pitäisikö kuluttajan pystyä ennakoimaan tälläiset hinnan nousut? Eli jos vaikkapa ruuan hinta nousis x10 todettaisiin vaan, että miksi et ostanut perunamaata halpojen hintojen aikaan. Ymmärrän että sähköä ei pidä tuhlata, mutta aiemmin vallinneeseen hintatasoon tottunutta kuluttajaa en lähtis tässä moittimaan.
Hyvin siinä Heikki jakoi asian kahteen osastoon. Pieni kuluttaja on ahdingossa ja ei siitä syytelty. Itsekin tein maakaasu investoinnin 22 vuotta takaperin ja 20 vuotta on nyt nautittu halvasta lämmityksestä. Sillä selittelyllä, että tämän voi muuttaa tarvittaessa. Olisipa vain tullut laitettua säästynyt raha talteen, niin olisi helpompi se vaihto tehdä. Joka tapauksessa se vaihtuu nyt.
Sähkömarkkinat ovat sekaisin tai oikeastaan rikki. Tämä olisi korjattavissa ainakin siltä osin miten vaikuttaa hintoihin vähentämällä tai poistamalla kaasun osuus. Tämähän on käytännössä ainut mistä on puutetta ja joka ohjaa nyt koko sähkömarkkinan hinnan muodostusta. Sama järjestelmä tuottaa myös huimia voittoja muille tuotantomuodoille. Vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoima pitäisi olla immuuneja kaasun hinnan heilumiselle. Miksi siis mitään ei tehdä? Minulla on käsitys, että tässä haetaan Euroopan unionin tasolla nopeaa vihreää siirtymää energian tuotannossa ja siten pois kaasu riippuvuudesta. Se maksaa valtavasti rahaa ja sen rahoittaminen pitää jotenkin järjestää. Veroja voitaisiin korottaa ja sitä kautta saada valtiot investoimaan, mutta tämä olisi poliittinen itsemurha päättäjille. Tällä hetkellä monet energiayhtiöt tekevät valtavia voittoja sähkömarkkinoilla korkeiden hintojen vuoksi. Päättäjät voivat olettaa tai toivoa, että voittoja käytettäisiin investointeihin. Nykyinen tilanne siis sopii aivan mainiosti poliittisille päättäjille ja voidaan olla tekemättä mitään tai tehdään näennäisiä muutoksia. Näillä ei kuitenkaan pienennetä meidän kuluttajien maksamaa sähkölaskua, vaan me tätä kautta rahoitamme tulevia investointeja. Paradoksaalista on myös se, että kun sähkön tuotantoa säännöstellään, niin hinnat pysyy korkeana. Saksa voisi tuottaa reilusti enemmän ydinvoimaa, mutta sitä ei haluta tehdä. Tämä pitää osaltaan hintoja ylempänä ja siten voittoja kertyy. Mahdollinen windfall vero on lähtökohtaisesti typerä ajatus. Se ei laske kuluttajien maksamaa sähkön hintaa ja siten ne Eurot valuu toisiin taskuihin. Vaikka ne menisi valtioiden kautta veroina muuhun käyttöön, niin siitä huolimatta suuremmilla sähkölaskuilla on valtava negatiivinen vaikutus ostovoimaan ja siten johtaa osaltaa taantuman suuntaan. Suomi on liittynyt samaan sähkömarkkinaan siirtoyhteyksien kautta ja solidaarisuus on niin vahvaa, että näihin ei lähdetä hakemaan muutosta. Meidän kuluttajien suhteen siis ei ole odotettavissa hintatason laskemista, vaan taso on pysyvästi noussut korkeammalle tasolle. Jossain kohtaa voi tulla "päätöksiä" joilla voidaan väittää, että ollaan saatu hintakuri aikaiseksi, mutta taso tulee olemaan moninkertainen aiempaan nähden. Korkea sähkön hinta ohjaa myös suoraan kuluttajia tekemään omia päätöksiä ja investointeja. Kulutustottumuksien muutos on yksi ja toinen on esimerkiksi aurinkopaneeleihin investointi. Molemmat palvelee tavoitetta ja näitä ruokitaan siten, että ei tehdä päättäviä toimia hintojen hillitsemiseksi. Vanha kunnon keppi ja porkkana keino tämäkin.
Onko sähkön johdannaisilla keinottelu mahdollista? Ajattelin jos jollakulla sattuisi vaikka olemaan etukäteen tiedossa esim. maakaasun yli 15x hinnannousu, mikä tarkoittaa aivan helvetinmoista profiittia. Eikös tuo 10 miljardin euron voitto jo sulanut vielä monta miljardia pakkaselle tuonne Fortumin saksan sidonnaisuuksiin? Energia ja ruoka on ylipäänsä sellaisia perustarpeita, joissa pitäisi toteuttaa kansallista protektionismia, mutta ei taida EU:lle moinen sopia. Nykytilanne osoittaa hyvin kuinka takki auki ollaan joka suunnassa, vailla mitään varautumissuunnitelmia, pelkkiin EU-alueen sähkövakuuksiin pitäisi nykymenolla kaivaa 1.5 triljoonaa kolikkoa 🤣Eikä mitään näyttöä, että "sähkökriisi" loppuisi talven jälkeen, mahalasku tulee kunnon rysähdykseen
Ehkä hitusen liian pitkä, mutta paljon oli mielenkiintoista asiaa kyllä :). Laitoin taustalle soimaan kun huomasin kuinka pitkä video on, mutta yllättävän nopeesti meni aika :D. Itse olen siirtynyt täysin karhumoodiin. Kurssit näyttää niin heikoilta tällä hetkellä. Jokainen nousu myydään. Vielä kun aloitettiin juuri syyskuu, joka on historiallisesti heikointa aikaa ja kun myöskään positiivisia uutisia tuskin on vähän aikaan tulossa. Makrotalous näyttää niin heikolta, että uskon että tiputaan SP500:ssa tuonne 3400 pisteen paikkeille kevääseen mennessä. Mutta pitää tarkasti seurata markkinan sykettä tällä hetkellä ja muuttaa mieltä jos siltä näyttää. Teknisesti tärkeä 3900 tukitaso piti, mutta siihen koskettiin H1 graafeilla liian monta kertaa. Tänään tuli odotettu pomppu, mutta H1 graafeilla EMA200 näyttäisi pysäyttävän liikkeen. Uskon että tästä lähdetään sitten alaspäin. Huomenna torstaina tulee vielä EKP:n korkopäätös, jossa tehdään todennäköisesti historiallinen 75 korkopisteen korotus.
Miksi poliitikot eivät poista vakuusvaatimusta sähköyhtiöiltä vaan ampuvat mieluummin miljardeja yhtiöihin jotta ne pääsevät vakuusvaatimuksiinsa? Eikös tuo olisi ihan perusteltua kun tämä parantaisi sähkön tarjontaakin niin kuin Heikki sanoi. Vai onko tässä jotakin mitä en ymmärrä?
Sähkön hinnan muodostus on aika insinööri korjaan kaupallisen työn taidon näyte... Olisihan se ravintolassa aika ihmeellistä, jos menun hinta nousisi, koska Malmilla avattu PopUp ravintolan menun hinta olisi korkeampi ja kaikki ravintolat nostaisivat hinnan samalle tasolle, koska viimeinen tuotanto yksikkö... OK esimerkki voisi olla parempi. Eihän itseasiassa sähköntuottajien intresseissä ole nostaa kapasitettia vastaamaan kulutusta, koska paremman katteen saa niukkuudesta kuin ns yli tarjonta tilanteesta. Itseasiassa koko sähkönhinnan nousu on keinotekoinen, koska ei tuotantokustannukset ole nousseet samassa määrässä. Katteet nousevat tuottajilla tai välittäjillä riippuen sopimuksista. Eikö paukut todellakaan riitä korjaamaan sähkönhinnan muodostusta ns kriisi / odottamattomassa tilanteessa.??.
Siis suomen korkea sähkönhinta johtuu siitä että emme käytä meidän varavoimalaitoksia. Ruotsin matala sähkönhinta johtuu siitä että he käyttävät öljykäyttöistä varavoimaa. Siis kysymys on Suomen hallituksen kunnianhimosta
Eilen aamulla Fingrid joutui käynnistämään varavoimaloita ja säätösähkön hinta nousi 5000 €/ MWh kun OL3 testien aikana tuli jokin pieni häiriö ja tuotto ei lähtenyt nousuun odotetusti. Mikäli kaikki varavoimalat olisi ollut käynnissä, ei oltaisi saatu tuotantoa lisää, joten sähköverkon ylläpitämiseksi olisi pitänyt alkaa vähentää kulutusta, eli katkomaan sähköjä joiltain kuluttajilta.
@@Tuomas.1422 Mikäli kaikki varavoimalat olisi ollut käynnissä, oltaisi saatu tuotantoa lisää ja sähkö olisivat riittäneet. Omituinen ajatus, kyseessä oli ainoastaan kaksi varavoimalaa, meillä on useampia varavoimaloita. Sinua huijattiin
Heikkiä on aina ilo kuunnella. Älyttömän fiksu kaveri ja selittää asiat helposti ymmärrettävästi! :) Kiitos!
Hyvä vieras, selittää asiat niin että ymmärtää mistä puhutaan 👍
Joo. Näin on
en nyt tiedä, niinkin simppeli kysymys kuin miksi sähkön hinta on moninkertainen verrattuna vuodentakaiseen, kaverilla meni vajaat 4 minuuttia selittää, välissä Jukan piti uudestaankin kysyä ennen kun saatiin selvä vastaus
Yksi parhaista jaksoista. Kiitos myös että annoitte tälle tarpeeksi pituutta että keskustelu meni kiinnostavan syvällisiin detaileihin!
Kiitos asian valmiiksi pureskeluksi, tämä auttaa ymmärtämään tämän hetken tapahtumia.
Tällaista keskustelua kuuntelen vaikka toiset 1,5h. Kiitos teille.
Ps. Joskus on ihan tervettä suhtautua negatiivisesti maailman menoon, eikä luottaa sokeesti ;)
Erityiskiitos tästä jaksosta kaikille kolmelle. Oli todella informaatinen pläjäys jo ihan yleissivistyksen kannalta.
Kiitos Heikki, hyvin selitetty! 👍
Todella selkeää ja ymmärrettävää. Ja harvinaisen oikeamielinen ja objektinen asenne - no osaaminen, kokemus ja luonne näkyy :-)
Oli kyllä taas ihan valtavan hyvä jakso. En muista koska olisin oppinut näin paljon yhden jakson aikana. Taso alkaa olemaan tosi kova ja odotukset tulevaisuuden jaksoille on laitettu tosi korkealle.
Todella hyvä jakso, kiitos! Heikki oli loistava, mutta erityiskiitos hosteille hyvistä kysymyksistä ja keskustelun viemisestä syvemmälle. Monia itseäkin a-studion yms. pikakeskustelujen jäljiltä vaivaamaan jääneistä asioista nostettiin esiin.
Jep. Tosi hyvä että sukelletaan riittävän syvälle. Mä opin ainakin paljon uutta
Vihdoinkin hyvä osaaja alalta.
Mielenkiintoinen ja kattava analyysi, kiitos!
Tosi hyvä jakso, hyvin annoitte Heikin puhua ilman keskeytyksiä!
Todella mahtava jakso josta sai todella hyvän tilanneanalyysin Euroopan energiamarkkinoista ja niiden ongelmista.
Onpas viisas olo! Kiitos 🤗
Yksi parhaista jaksoista ja varmasti opettavaisin!
Todella hyvä ja mielenkiintoinen jakso
Huippu jakso, kiitos tästä!
Heikin kun kutsuu mihin tahansa (Traders Club, Inderespodi) niin juttu lentää ja pelkkää asiaa!
Hintakatto pitäisi saada aikaan. Jotkin sähköyhtiöt eivät tee määräaikaisia sopimuksia tällä hetkellä. Ne myyvät kaiken sähkön pörssiin ja ostavat takaisin myydäkseen kuluttajille pörssihintaista sähköä. Näin ne eivät joudu tallettamaan futuuripörssiin euroja ja maksuvalmius pysyy kunnossa. Ainakin Tampereen sähkölaitos toimii niin Aamulehden mukaan. Samalla sähköntuotantoa on saman uutisen mukaan vähennetty.
En ole vielä edes ehtinyt TC- lähetystä katsomaan mutta teillä on tänään loistava vieras.
Suomea ei jaeta kahten alueeseen, kun päättävät poliitikot asuvat siellä missä hinta tuppaisi nousemaan. Samoin asuu myös valtaosa Suomen kansasta, joten helppoa ei olisi poliitikoillekaan ajaa tällaista.
Heikkiä kyllä kuuntelee korva tarkkana. Paljon myös hänen viime haastattelun perustuen myin hyvään aikaan osakkeita. Tämä olisi toisinaan kiva, että jakso on pitkä. Normi arkeen sopii paremmin tuo reilu puoli tuntinen. Tämä on huippu ohjelma, vaikka pidän itseäni 5% treidaajana. Kuuntelen kaikki jaksot. Kiitos!
Hyvä 10, kiitos!
Yksi tapa saada lisää siirtokapasiteettia olisi nostaa verkon jännitettä. Mitä suurempi virta kaapelissa kulkee, sitä enemmän se tuo häviöitä ja lämpöä. Nostamalla jännitettä kaapelissa virta laskisi samassa suhteessa ja tehoa saataisiin siirrettyä enemmän. Toki verkkoa pitäisi päivittää esim eristeiden osalta tolppiin, mutta se olisi pienempi urakka kuin rakentaa uutta verkkoa koko matkalle.
Tilanne ratkeaa sillä että suurimmat sähkönkäyttäjät sulkevat tehtaansa ja laittavat porukat pihalle. Samalla päästään hiilineutraaliksi. Sitten pitää vaan keksiä mitä me tuotetaan täällä pimeässä ja kylmässä pohjolassa. Ei mikään hyvä skenario. Isommassa kaavassa samat kamat tehdään sitten likaisemmin jossain muualla esim Kiinassa.
Mikäs Heikin shareville on mistä mainitsee?
Voi olla et tulee mielenkiintosta...
Loistava jakso 👍
Pitäisikö kuluttajan pystyä ennakoimaan tälläiset hinnan nousut? Eli jos vaikkapa ruuan hinta nousis x10 todettaisiin vaan, että miksi et ostanut perunamaata halpojen hintojen aikaan. Ymmärrän että sähköä ei pidä tuhlata, mutta aiemmin vallinneeseen hintatasoon tottunutta kuluttajaa en lähtis tässä moittimaan.
Hyvin siinä Heikki jakoi asian kahteen osastoon. Pieni kuluttaja on ahdingossa ja ei siitä syytelty.
Itsekin tein maakaasu investoinnin 22 vuotta takaperin ja 20 vuotta on nyt nautittu halvasta lämmityksestä. Sillä selittelyllä, että tämän voi muuttaa tarvittaessa. Olisipa vain tullut laitettua säästynyt raha talteen, niin olisi helpompi se vaihto tehdä. Joka tapauksessa se vaihtuu nyt.
Hyvä jakso!
Jukka ja Tuomas istuu hiljaa ja kuuntelee, niinkuin kanat orrella xD
Sähkömarkkinat ovat sekaisin tai oikeastaan rikki. Tämä olisi korjattavissa ainakin siltä osin miten vaikuttaa hintoihin vähentämällä tai poistamalla kaasun osuus. Tämähän on käytännössä ainut mistä on puutetta ja joka ohjaa nyt koko sähkömarkkinan hinnan muodostusta. Sama järjestelmä tuottaa myös huimia voittoja muille tuotantomuodoille. Vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoima pitäisi olla immuuneja kaasun hinnan heilumiselle.
Miksi siis mitään ei tehdä? Minulla on käsitys, että tässä haetaan Euroopan unionin tasolla nopeaa vihreää siirtymää energian tuotannossa ja siten pois kaasu riippuvuudesta. Se maksaa valtavasti rahaa ja sen rahoittaminen pitää jotenkin järjestää. Veroja voitaisiin korottaa ja sitä kautta saada valtiot investoimaan, mutta tämä olisi poliittinen itsemurha päättäjille.
Tällä hetkellä monet energiayhtiöt tekevät valtavia voittoja sähkömarkkinoilla korkeiden hintojen vuoksi. Päättäjät voivat olettaa tai toivoa, että voittoja käytettäisiin investointeihin. Nykyinen tilanne siis sopii aivan mainiosti poliittisille päättäjille ja voidaan olla tekemättä mitään tai tehdään näennäisiä muutoksia. Näillä ei kuitenkaan pienennetä meidän kuluttajien maksamaa sähkölaskua, vaan me tätä kautta rahoitamme tulevia investointeja. Paradoksaalista on myös se, että kun sähkön tuotantoa säännöstellään, niin hinnat pysyy korkeana. Saksa voisi tuottaa reilusti enemmän ydinvoimaa, mutta sitä ei haluta tehdä. Tämä pitää osaltaan hintoja ylempänä ja siten voittoja kertyy.
Mahdollinen windfall vero on lähtökohtaisesti typerä ajatus. Se ei laske kuluttajien maksamaa sähkön hintaa ja siten ne Eurot valuu toisiin taskuihin. Vaikka ne menisi valtioiden kautta veroina muuhun käyttöön, niin siitä huolimatta suuremmilla sähkölaskuilla on valtava negatiivinen vaikutus ostovoimaan ja siten johtaa osaltaa taantuman suuntaan.
Suomi on liittynyt samaan sähkömarkkinaan siirtoyhteyksien kautta ja solidaarisuus on niin vahvaa, että näihin ei lähdetä hakemaan muutosta. Meidän kuluttajien suhteen siis ei ole odotettavissa hintatason laskemista, vaan taso on pysyvästi noussut korkeammalle tasolle. Jossain kohtaa voi tulla "päätöksiä" joilla voidaan väittää, että ollaan saatu hintakuri aikaiseksi, mutta taso tulee olemaan moninkertainen aiempaan nähden.
Korkea sähkön hinta ohjaa myös suoraan kuluttajia tekemään omia päätöksiä ja investointeja. Kulutustottumuksien muutos on yksi ja toinen on esimerkiksi aurinkopaneeleihin investointi. Molemmat palvelee tavoitetta ja näitä ruokitaan siten, että ei tehdä päättäviä toimia hintojen hillitsemiseksi. Vanha kunnon keppi ja porkkana keino tämäkin.
jonoteoria osoittaa - kun lähestytään maksimi kapasiteettia silloin tullee suuria heilauksia
Onko sähkön johdannaisilla keinottelu mahdollista? Ajattelin jos jollakulla sattuisi vaikka olemaan etukäteen tiedossa esim. maakaasun yli 15x hinnannousu, mikä tarkoittaa aivan helvetinmoista profiittia. Eikös tuo 10 miljardin euron voitto jo sulanut vielä monta miljardia pakkaselle tuonne Fortumin saksan sidonnaisuuksiin? Energia ja ruoka on ylipäänsä sellaisia perustarpeita, joissa pitäisi toteuttaa kansallista protektionismia, mutta ei taida EU:lle moinen sopia. Nykytilanne osoittaa hyvin kuinka takki auki ollaan joka suunnassa, vailla mitään varautumissuunnitelmia, pelkkiin EU-alueen sähkövakuuksiin pitäisi nykymenolla kaivaa 1.5 triljoonaa kolikkoa 🤣Eikä mitään näyttöä, että "sähkökriisi" loppuisi talven jälkeen, mahalasku tulee kunnon rysähdykseen
Keskivälillähän on enemmän asiaa kuin Karpolla konsanaan 😁
Timanttia taas
1:29:29 mikä yhtiö kun ei saa selvää, redvailet?
Red Violet (RDVT)
Ehkä hitusen liian pitkä, mutta paljon oli mielenkiintoista asiaa kyllä :). Laitoin taustalle soimaan kun huomasin kuinka pitkä video on, mutta yllättävän nopeesti meni aika :D.
Itse olen siirtynyt täysin karhumoodiin. Kurssit näyttää niin heikoilta tällä hetkellä. Jokainen nousu myydään. Vielä kun aloitettiin juuri syyskuu, joka on historiallisesti heikointa aikaa ja kun myöskään positiivisia uutisia tuskin on vähän aikaan tulossa. Makrotalous näyttää niin heikolta, että uskon että tiputaan SP500:ssa tuonne 3400 pisteen paikkeille kevääseen mennessä. Mutta pitää tarkasti seurata markkinan sykettä tällä hetkellä ja muuttaa mieltä jos siltä näyttää. Teknisesti tärkeä 3900 tukitaso piti, mutta siihen koskettiin H1 graafeilla liian monta kertaa. Tänään tuli odotettu pomppu, mutta H1 graafeilla EMA200 näyttäisi pysäyttävän liikkeen. Uskon että tästä lähdetään sitten alaspäin. Huomenna torstaina tulee vielä EKP:n korkopäätös, jossa tehdään todennäköisesti historiallinen 75 korkopisteen korotus.
Miksi poliitikot eivät poista vakuusvaatimusta sähköyhtiöiltä vaan ampuvat mieluummin miljardeja yhtiöihin jotta ne pääsevät vakuusvaatimuksiinsa? Eikös tuo olisi ihan perusteltua kun tämä parantaisi sähkön tarjontaakin niin kuin Heikki sanoi. Vai onko tässä jotakin mitä en ymmärrä?
Se on Euroopan laajuinen regulaatio ja ei poistu hetkessä. Luultavasti työn alla. Sitä ennen tarvittiin nopeita toimia.
Heikki osaa selittää energiamarkkinan hyvin. Samalla mietin kuinka ISO fortum voi mokata täysin saksassa. Tehkää jakso fortumin floppi?
Rahapodissa on hyvä jakso Fortum-kämmistä. Samassa taisi olla kaksi muutakin aihetta.
Sähkön hinnan muodostus on aika insinööri korjaan kaupallisen työn taidon näyte... Olisihan se ravintolassa aika ihmeellistä, jos menun hinta nousisi, koska Malmilla avattu PopUp ravintolan menun hinta olisi korkeampi ja kaikki ravintolat nostaisivat hinnan samalle tasolle, koska viimeinen tuotanto yksikkö... OK esimerkki voisi olla parempi.
Eihän itseasiassa sähköntuottajien intresseissä ole nostaa kapasitettia vastaamaan kulutusta, koska paremman katteen saa niukkuudesta kuin ns yli tarjonta tilanteesta.
Itseasiassa koko sähkönhinnan nousu on keinotekoinen, koska ei tuotantokustannukset ole nousseet samassa määrässä. Katteet nousevat tuottajilla tai välittäjillä riippuen sopimuksista.
Eikö paukut todellakaan riitä korjaamaan sähkönhinnan muodostusta ns kriisi / odottamattomassa tilanteessa.??.
Minsky moment kohdassa 59 min
Siis suomen korkea sähkönhinta johtuu siitä että emme käytä meidän varavoimalaitoksia.
Ruotsin matala sähkönhinta johtuu siitä että he käyttävät öljykäyttöistä varavoimaa.
Siis kysymys on Suomen hallituksen kunnianhimosta
Se hallitus tekee mitä wef käskee sen tehdä.
Eilen aamulla Fingrid joutui käynnistämään varavoimaloita ja säätösähkön hinta nousi 5000 €/ MWh kun OL3 testien aikana tuli jokin pieni häiriö ja tuotto ei lähtenyt nousuun odotetusti. Mikäli kaikki varavoimalat olisi ollut käynnissä, ei oltaisi saatu tuotantoa lisää, joten sähköverkon ylläpitämiseksi olisi pitänyt alkaa vähentää kulutusta, eli katkomaan sähköjä joiltain kuluttajilta.
@@Tuomas.1422 Mikäli kaikki varavoimalat olisi ollut käynnissä, oltaisi saatu tuotantoa lisää ja sähkö olisivat riittäneet. Omituinen ajatus, kyseessä oli ainoastaan kaksi varavoimalaa, meillä on useampia varavoimaloita.
Sinua huijattiin
vähän liikaa ehkä jaatittelua siellä täällä mut 6,5/10
miksi thumbnailissa on pinkit raidat? eihän tää ole mikään syöpäsäätiö
Ei taida olla hänellä tietämystä ihan tarpeeksi ydinvoimasta. Ihan jonkinlaisia uudentyyppisiä harppauksia tapahtunut alalla.