Kerran oli Seutulaan tullessa tuulta voimakkaasti. Tuntui, että kone rysähtää talojen päälle. Heilutti kunnolla. Nämä tietoiskut on hyvin valaisevia, kiitos😊
Olipas taas hemmetin mielenkiintoinen video, piti kolme kertaa katsoa että sai jutun juonesta syvällisesti kiinni😅Ymmärrän hyvin miksi lentäjiltä vaaditaan rautaista loogista päättelykykyä, ei voi ajatella asioita ainostaan kolmen minuutin päähän. Tuo ILS kiinnostais myös saada avattuna videoon samalla tavalla kun tämä lähestyminen. Kiitos!
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Iso plussa että tämä sopii niin matkustajille kuin lentäjille. En ole kanarialle laskeutunut kuin turistina mutta Madeiralle noin 10 kertaa Finnairin A320 simussa. 😎
Kiitos Tapio tästä videosta. Teneriffa on aina ollut oma lempi kohteeni. Tykkään myös lenellä sinne simussa. Tämä info kyllä tuo immersiivesemmän lähestymisen ensikerralla
Olisi kiva kuulla pohdintaasi videon merkeissä siitä että voisiko Concorden kaltaiset yliääniset matkustajakoneet palata liikenteeseen jonain päivänä taikka onko jotain uutta teknologiaa näköpiirissä suihkumoottorikoneiden rinnalle? Kiva kun teet taas videoita! 💪
EOBT on arvioitu off block aika, ja riippuen kentästä voi rullaaminen kiitotielle kestää jopa 30 min, eli se EOBT pitää olla siinä suhteessa huomattavasti ennen CTOT:tä jotta siihen voidaan ehtiä. ETOD on sitten se aika siinä CTOT:n aikaikkunassa milloin arvioidaan että kone lähtee ilmaan.
Jos lentokentällä olisi ohjelmat jotka laskisi kuviot koneille ( niin kuin ehkä onkin) niin jos nämä kuviot lähetettäisi koneille niin todenäköisesti säästäisi aikalailla polttista. Voisitte esim tunti ennen laskua jo nähdä oletetun reitin maahan niin kone laskisi ihan optimi korkeuden ja nopeuden kunnes pyörät on maassa. Sitten vaan pienet varat että saa ylösvedot mahtuu väliin.
Oon vähä jäljes näis videois XD mut siis mä olin tol Finnairin lennol Teneriffalle, ku tehtii kaks kertaa ylösveto. Syynä tosin oli kummalki kerral kiitotiellä oleva toinen kone. :)
Piti muuten kysymäni jo Q&A kommenttikentässä. Monenko prosentin teholla moottoreita pyritään käyttämään normaalissa matkalennossa? Eli milloin saavutetaan paras hyötysuhde?
Airbussin tyypillisellä lennolla ajetaan cost index 10 mikä antaa tehon about 88-89% riippuen massasta. Mutta millä teholla saadaan paras hyötysuhde moottorista, niin sitä en osaa sanoa. Meille se cost index on mitä katsotaan, eli polttoaineen hinta suhteessa aikaan. Mutta normaalilla lennolla se 88-89% tehoa.
Hyvä video kiitos. Kapteenin virkapuvussa (verkkareissa, niinkuin itse kutsuit ) sinulla oli välillä valkoiset tai keltaiset polettimerkit. Mikä merkitys on kapteenin polettien nauhojen värillä on????
Kiitos, tämä oli tosi hyvä video! Havainnoillisti hyvin sitä kaikkea työmäärää, mitä tuohon laskuun ja lähtöön liittyy. Lennätkö sä muuten Madeiralle? Olemme perheenä lomailleet sekä Teneriffalla että Madeiralla ja jälkimmäisellä mä pelkäsin laskuun tullessa, kun kone keikkui pahemman kerran. Yleensä en pelkää, mutta toki oli pitänyt katsoa edeltävästi videoita Madeiran kentän haastavuudesta 😂
Taas mielenkiintoinen video, kiitos näistä. Mitä nuo tutkavektorit oikein tarkoittavat? Saadaanko ne vasta lähellä lentokenttää? Jos lentokentällä on ILS-systeemi, onko pakko tehdä autolanding? Tuossahan ohjasit itse konetta laskuun.
Tutkavektorit tarkoittaa sitä että lennonjohtaja antaa jonkin tietyn ohjaussuunnan lentokoneelle. ILS lähestymisen voi ja pitääkin lentää laskuun manuaalisesti vain ILS CAT 2 tai 3 lähestymiset voidaan tehdä autolandillä Teneriffalla ei muistaakseni se edes mahdollista.
No sehän oli taas kiinnostava pätkä. Tack. Mutta sitten jatkan. Tuli mieleeni vuosia sitten tutulle sattunut tapaus Kajaanin kentältä. Oli talvi ja kone kokeili kolme kertaa päästä ilmaan, mutta sitten luovutti. Mikä olisi voinut olla syy? Oliko onnettomuus lähellä vai mitä siinä on voinut tapahtua? Vuosi oli n. 2003. Ihan matkustajakoneesta kyse.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta, toi muistot ei niin pitkän aikaa sitten mieleen. Kuitenkin kun tammikuussa kyseiselle kentälle saavuin laskeuduttiin lännen suunnasta. Olikohan tämä poikkeuksellista vai liittyikö tuulen suuntiin ja oli normaalihkoa toimintaa?
Noin 95% liikenteestä Teneriffan eteläkentälle tulee laskuun lännestä. Tämän videon esimerkki on yksi harvoista kerroista kun lähestyminen tehtiin idästä. Tuulensuunta määrittelee laskeutumissuunnan ja itätuuli on hyvin yleinen tuolla.
Kiitos Tapio taasen erittäin mielenkiintoisesta lento storysta. Kysyisin sellasta että miten luokitellaan yksityisten pienkoneitten tulo ja lähtö kyseiseltä kentältä jos vaikka sattuis joskus lentämään vaikka teneriffalle. Onko yksityisten pienkoneiden kenttä sama kuin matkustajakoneidenkin vai onko pienkoneiden kenttä eri ja jossain muualla?
Taas tuli kivasti uutta tietoa. Sitä kyselisin, kun välillä näkee videoita missä kone tulee melkein kokonaan kylkimyyryä laskuun ja sit oikaisee just ennen kiitorata, niin onko semmoisen osaaminen kaikkien lentäjien ns peruskauraa jotta saa lentää? Tai ottaako huonolla kelillä useinkin ohjat itselleen, kun on vissiin yleensä kokeneempi?
Sivutuulilaskun tekeminen on piloteille peruskauraa. Rajuissa keleissä yleensä kuitenkin kippari tekee laskun, kokemuksen ja osaamisen mutta myös juridisista syistä. Jos on raju sivutuuli ja perämies vetää koneen pellolle, niin kipparilta kysytään heti että miksi et itse lentänyt. Mutta perus kovakin sivutuuli on kaikille kuskeille perusjuttu.
Vielä kysymys tosta directistä: jos tulee directi pyytämättä ja yllättäen ja huomaatte että ollaan aivan liian korkealla, voiko directistä kieltäytyä? Todeta että unabble?
@@Tapioonthemove Voiko myös tarvittaessa todeta "we need one 360" tjsp jos tarvitsee ottaa kunniakierros? Atc toki määrittää paikan kunniakierrokselle tarvittaessa.
Tässä vain esimerkkkinä simussa tänään, lähestyminen Nizzaan CRJ:lä: oletin ensin, että mentäisiin Bordia pitkin meren ylle ja sieltä 04r:le laskuun. Kuitenkin AI atc päätti muuttaa Bordin jälkeen suunnitelmia ja tulikin käskynä vektorointi eikä mennäkään meren yli. Tässä tulikin sitten kiire kun Bordilla oltiin vielä fl160 ja siitä vektorointi kylän yli 04r:le. Btw on muuten suht realistinen AI atc-softa msfs:le. CRJ:lä on vielä suht helppoa handlata nopeus, mutta jos olisi 737, niin olisi tarvinnut heittää kiepaus.
Saapumisista kun oli puhe niin oisko jatko aiheesta TOP5 lähestymiset uralla, teknisesti haastavat ja toinen teema visualisesti kauneimmat/ näyttävimmät
Ylösvedon tehneet priorisoidaan uuteen lähestymiseen ja joku joutuu sitten lentämään pidempään/odotuskuvioon. Tämä on lennonjohtajan ammattitaitoa ja kuuluu oleellisesti heidän toimenkuvaansa.
Kysyn sinulta yhden kysymyksen, se ei liity tähän aiheeseen eli näin uutisen jossa kerrottiin että lakko uhkaa Saksan lentoliikennettä, jos tämä on totta vaikuttaako se Discover Airlines yhtiöön kun lufthansaan vaikutta ja miten tämä vaikuttaisi sinuun, olisiko tassu yksi aihe tehdä video?
Riippuu lentoyhtiön omista säännöistä. Jotkut rajoittaa niitä, jotkut ei. Mutta kolmas ylösveto samalle kentälle on jo huonoa tuuria. Esim nyt kuulin että ilmeisesti Finnairin eka ylösveto oli tuulen takia ja toka oli sen vuoksi kun edellä oleva kone ei vapauttanut kiitotietä ajoissa 🤷♂️
Mielenkiinnosta kyselen, kun nyt tätä epävarmaa aikaa eletään, niin osaisitko lentää esim ilmatankkauskonetta hävittäjille. Ja mitä semmosen vehkeen lentäminen yleensäkkin vaatii?
@@Tapioonthemove Ilmatankkaus on mielenkiintonen proseduuri. Jos siitä osaisit jotain kertoa, kun kuitenkin olet lentäjä. Ajetaanko siinä johonkin tiettyyn kuvioon tietylle lentopinnalle ja odotellaan tankattavia?
Mä en rehellisesti sanottuna tiedä tästä yhtään mitään. Loppupeleissä tietty tankkerin pitää pitää korkeus ja nopeus vakiona jotta hävittäjät lentää siihen letkuun itsensä kiinni. En usko että mitään kuviota siinä ajellaan, mutta voin olla väärässä.
@@Tapioonthemove Enpä minäkään :) itse tässä just funtsin tätä, että pitääkö siinä valita joku tietty vakaa korkeus, niin että ei ois turbulenssia ja letkuihin on näin hävittäjän helppo ajaa. Ja hävittäjien tankit lienee aika pieniä, joten se löpön määrä pitää olla riittävä, että kone voi jatkaa tehtävää. Määppä tiiä, sanos savolainen
Millä perusteella laskeutumis / nousu ilmansuunta valitaan? Viime reissulla tuli oltua suht lähellä lentokenttää ja kaikki lennot laskeutuivat toisesta suunnasta kuin tässä videolla, eli lännestä itäänpäin
Yleensä vastatuuleen, mutta ei aina kuitenkaan. Jonkin verran myötätuultakin saa olla, riippuu tietysti kiitotien pituudesta ja kitkasta ja konetyypistä ja muistakin syistä joskus. Mutta on todella hyvä nyrkkisääntö. Tuolla TFS:llä on jotain 95% ajasta käytössä kiitotie 07, Tapion videon esimerkki oli siis suhteellisen harvinainen.
Ei kyllä tule mieleen, tuo on kuiten reilusti yli 200nm. En ole vielä La Palman saarella käynyt, sinne saattaa olla pikkasen pidempi STAR. Se selviää Pääsiäisenä kun käyn siellä piipahtamassa.
Olen miettinyt pitkään sitä , että suosivatko lennonjohdot ruuhkatilanteissa joitain? Tyyliin oman maan yhtiöitä tai konetta mitä lentää vaikka jostain syystä tuttu kapteeni? Ymmärrän ettei sitä voi paljoa tapahtua mutta onko aivan mahdotonta että niin kävisi?
Just tulin Las Palmasista. Viikko sitten oli LPA:lla melko tuulinen laskeutuminen, ihailtavasti pilotti veti koneen tonttiin ja eipä vielä tuntunut oikein matkustamossakaan. Jarrutus oli sitten melko raju mutta melkonen pilotti. Ootko Madeiralle vielä lentänyt? Siellä ollut kerran ylös vedossa mukana köyhäntalon porsaana muonissa.😂
Mitens tuo Frankin tuloreitti esim. Kera4B? Sehän on myös pitkä kuin nälkävuosi. Toki ei-ruuhka-aikana tuolla saanee pääosin vektorit radalle eikä tarvi koko lenkkiä ajella
Sellainen kysymys tullut mieleen kun paljon lentää, miksi matkustamon lämpötilaa nostetaan lennon edetessä. Tuntuu kuin loppulennosta istuisi saunassa😅 eikö se olisi parempi laskea lämpötilaa ennen laskeutumista, niin matkustajat olisi vireämmässä tilassa?
Hyvä kysymys. En osaa sanoa että säätääkö kabiinin kollegat lämpötilaa sen ihmeemmin lennon aikana. Ainakaan ohjaamossa me ei kosketa lämpötilaan käytännössä koskaan, ellei kabiini erikseen pyydä.
Sellanen kyssäri tähän , mikä ei liity mitenkään tohon äskeiseen vaan minkä takia toi jäätäminen on niin vaarallista. Monesti on puhuttu siipien jäätymisestä ja siivissä on niin ohut jääkerros jota on edes mahdoton havaita silmällä, niin miten se muka vaikuttaa siiven lentämiseen???????
Jää muuttaa siiven pinnan tasaisuutta ja siten siiven tuottamaa nostovoimaa. Eli siipi ei enää käyttäydy siten kuin se on suunnitellu, se voi esimerkiksi sakata huomattavasti pienemmällä kohtauskulmalla ja on siten potentiaalisesti hengenvaarallinen.
Operoiko Discover Airlines Gran Canariassa, Tanskalainen tilauslentoyhtiö Sunclass Airlines Kööpenhaminasta operoi paljon Gran Canariasta keskipitkänmatkan Airbus A320neo koneilla Kuopioon keskiviikkoisin iltapäivällä neljän aikaan 5 tuntia lentomatkaa, niiden laivastoon kuuluvat 9 kpl keskipitkille lennoille Airbus A321, 1 kpl keskipitkille lennoille Airbus A321neo, 2 kpl keski/pitkille lennoille Airbus A330-900neo, 1 kpl pitkille lennoille Airbus A330-200 ja 1 kpl keski/pitkille lennoille Airbus A330-300. Laivasto koostuu 14:ta matkustajakoneesta pääkonttori Tanska, Kööpenhamina. Suomessa myös operoi Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Tampere Pirkkalassa ja Kuopioss.
Onkos Tapsalla heittää kommenttia siitä, kun seurasin serkkulikan ja ukkonsa lentoa tuonne 13.2 klo 22:10 UTC kohdilta ja Finskin A321, AY1693, teki ylösvedon noin (anteeksi nyt ei ilmailu-yksiköt) 12km ennen kynnystä. Ja oikealla kierroksella uudestaan yritys ja laskuun. Myöhemmin (eli aamulla sitten virkeämmillä silmillä) tutkin asiaa paremmin play-backistä ja monen koneen vertailusta huomasin että oli 1. yritys noin 300 ft ja 80 kmh/h korkeammalla ja kovempi nopeus kuin vastaavalla kohtaa 2. kertaa. Oliko se selvästi "hot and high", mistä ei enää lähestymistä/laskua voinut järkevästi jatkaa. Mitään muuta en syyksi keksinyt. Syytä eivät olleet koneessa kertoneet.
@@Tapioonthemove Ehdottomasti, ettei käy kuin Pakistanin pölhöille, josta äskettäin oli raportti julkistettu. Toki tämä ei ollut läheskään niin pahasti pielessä.
tällä videolla mainittiiin Tenerifan lennetään (toisinaan) "pienemmällä kaasull!a",kun Espanjan,Tenerifan ilmatilaan kone otetaan vastaan (välillä) vastaan ilmoitettuna/määriteltynä kellonaikana!Onko edellinen isossa kuvassa/kokonaisuudessaan se" kustannustehokkain tapa"toimia vai voisiko esimerkiksi Saksan päästä valita/saada (jokin verran)myöhäisemmän "slotin" lentoon lähtöön vai käsitelläänkö nämä em.tapaukset tapauskohtaisesti (kapteenin toimesta)?
Kyllä tämä on kustannustehokkain tapa. Perille tultiin niin aikaisin kuin oli tuona päivänä mahdollista. CTOT ajoista päättää Brysselissä oleva Eurocontrolin CFMU yksikkö ja se uusi slotti voi olla esim 1 tunti alkuperäistä myöhemmin, eli siitä saadusta slotista ei kyllä kukaan halua vapaaehtoisesti luopua.
Tarkoitin (myös) tapauskohtaisesti myös sitä,(yleensähän)lennoille on myös enemmän tai vähemmän ns.jatkolennolle siirtyviä matkustajia" ja joillakin lennoilla,joissa olen ollut mukana matkustajana (kyseinen lento) on odottanut näitä jatkomatkustajia (en tosin tarkalleen muista kauan olisiko ollut 15min-30 miin. )Eli kyseinen slotti oli ilmeisesti näinollen umpeutunut/mennyt ja on pyydetty uusi slotti (korjaa,jos olen asiassa väärässä) ,(ei tosin ollut kyse,Tenerifan tai (muun Espanjan)lennosta/lennoista!?
Jatkomatkustajia odotetaan tapauskohtaisesti. Joskus ei ole mahdollisuuksia heitä odotella. Yleisesti sanottuna CTOT on tärkeämpi kuin jatkomatkaajat, riippuen vähän jatkomatkaajien määrästä ja kohteesta.
Aasinsiltana aihealueita lisää: atlantin ylitys ja niihin liittyvät proceduurit. Simukuskeille selvääpässinlihaa, suurelle yleisölle ei välttis.@@Tapioonthemove
@@aceris Flightradarin kanavalla on Finnairin ohjaamosta tehty pätkä missä ne lentää Japanista pohjoisnavan yli Suomeen. Se on tosi mielenkiintoinen video justiin sen kommunikaation osalta. Se olisi hyvä videon aihe Tapiollekin!
Onko b737 irl paljon liukkaampi epeli kuin bussi? Ainakin simuissa b737:la saa kyllä säätää liukua aika hanakasti. Spoilerit jne ei paljoa välttis auta nopeuden hallinnassa.
Hawaipaita, hampaiden pesu, dödö, pari sujuvoittavaa Mojitoa alle, "No, niin olen nyt tässä, ei tarvitse enää odottaa." pettämätön iskulaini tms., jne. jne.
En nyt tätä videota jaksa loppuun katsella, mutta onhan se sääli, että et voi enää toteuttaa kanavan alkuperäistä suunnitelmaa. Varsinkin ne päivän kulkua kuvaavat videot tai muut videot ohjaamosta olivat 6/5. Nämä ovat tekohengittämistä. Valitettavasti
Juu, ja ei tietty kaikki videot ole kaikille mieleen ja arvostan kyllä jokaista palautetta. Tässä on hyviä aihevideoita tulossa kevään mittaan, ainakin omasta mielestä 😅 Ohjaamovideoiden teko on vaan tehty viranomaisen toimesta hyvin hankaliksi toteuttaa.
Ei se kyl mitä tekohengittämistä ole, ilmailu ei oo pelkkää elokuvamausta nousua ja laskua vaan järkyttävä määrä suunnnittelua yms ja se käydään tällä kanavalla erittäin hyvin läpi, toiset tykkää katsoa nousuja ja laskuja ja myday yms, toiset taas tykkää ymmärtää mitä ja miksi tehdään, ykskään toimenpide ei ole ns ”muuten vaan”. Vaan hyvin tarkkaan laskettu, ehkäpä jopa sadan vuoden kokemuksella - juuri näin kuuluu toimia. Sitä on hienoa katsoa. Myös oma lentokokemus matkustajana on täysin erilaista ku on näitä videoita katsonut, kun ”tietää” mitä ohjaamossa tehdään. Erittäin mielenkiintoista
@@Tapioonthemove Minä puolestani arvostan suuresti näitä uusimpia videoita. Tube on puolillaan matskua siitä, miten Kauniit ja Rohkeat kävelee tyylikkäinä koneelle ja takaisin, mutta itseäni kiinnostaa paljon enemmän tämäntyyppinen sisältö. Itse asiassa mielestäni ilmailussa on kaikkein mielenkiintoisinta se, miten monimutkainen logistinen prosessi onkaan taustalla, ennen kuin meikäläisen maallinen maja on rahdattu Teneriffalle ja minusta on hienoa, kun avaat näitä prosesseja seuraajille.
tykkään kun harrastaa lentosimulaatorilla lentämistä kotona ja katto tota charttia ja itte päässä on sillee.. "ok. TERTO at or above FL100. LUFIR at or above FL100 @ 220kt. TS568 at or above 4000, ARAJE at or below 6000 above 4000." xD harrastan liika lentosimulaatiota. :D
Kiitos viikottaisista videoista! Mielenkiinnolla joka sunnuntaina aina odotellessa
Tässä katsellut useamman sinun videon, ja pakko sanoa että tykkään isosti! Kanava tuli tilattua, on mukavaa katsella vlogiasi. 🇫🇮❤
Kiitos Tapio hyvästä videosta taas. Jatka samaan malliin videoitten tekoa.
Kiitos paljon. Tällaiset teknisemmät videot ovat todella kiinnostavia. Tee näitä lisää.
Kiitos informatiivisesta videosta. Jotenkin tuntuu hyvältä että konetta lentää vielä ihminen eikä tekoäly.
Ihan huikean mielenkiintoinen story jälleen. Kiitos 👍
Kerran oli Seutulaan tullessa tuulta voimakkaasti. Tuntui, että kone rysähtää talojen päälle. Heilutti kunnolla.
Nämä tietoiskut on hyvin valaisevia, kiitos😊
Olipas taas hemmetin mielenkiintoinen video, piti kolme kertaa katsoa että sai jutun juonesta syvällisesti kiinni😅Ymmärrän hyvin miksi lentäjiltä vaaditaan rautaista loogista päättelykykyä, ei voi ajatella asioita ainostaan kolmen minuutin päähän. Tuo ILS kiinnostais myös saada avattuna videoon samalla tavalla kun tämä lähestyminen. Kiitos!
Oli vähän haastava aihe, paljon ammattijargonia. Teen ILS videon myöhemmin keväällä. Nyt on paljon hyviä aiheita jonoksi asti
Kiitos, tästä sai kaikki selitykset joulukuun kotimaan kentällä odotteluun ja mukitteluun ennen laskua. Erinomainen ja informatiivinen video
hyvin ymmärtää meikäläinenkin mahtava luennoitsija tämä lento poika kiitos vaan
Koulutustason informatiivista luennointia.😃
Kiitos Tapio vastauksesta.
Mielenkiintoista 👌🏻
Äärimmäisen mielenkiintoinen juttu 👌😎
Hyvä video jälleen, kiitos!
Kiitos videosta, Tapsa! 👍👍
Kiitos videosta, erittäin mielenkiintoista seurata kun asioita oikeasti käsitellään niin miten ne lentäjän työssä nähdään/tehdään!
Hyvä Tapsa, selkeä esitys jälleen kerran.
Aivan loistava video taas kerran!
Kiitos taas hienosta ja mielenkiintoisesta videosta!
Tiukkaa teknistä infoa jälleen kerran, mutta kyllä se kohtuu hyvin aukesi maallikolle. Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta.
Oli mielenkiintoisesti ja selvästi esitetty.
Kiitos taas kivasta videosta 😂
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Iso plussa että tämä sopii niin matkustajille kuin lentäjille. En ole kanarialle laskeutunut kuin turistina mutta Madeiralle noin 10 kertaa Finnairin A320 simussa. 😎
Hyvää lomaa sulle ja perheellesi! näyttää olevan kelit siellä kohdillaan kuten yleensäkin😀👍
Kiitos tästäkin videosta! Minusta olisi hienoa kuulla jotain lisää Airbusin MCDU:sta
Onpa hienoa että joku seuraaja kuvaamassa sun laskeutumisen 👍
On kyl tosi kiva ku oot palannut pitkän tauon jälkeen. Seurannut sua noin 5 vuotta :) kaikkea hyvää
Kiitos videosta!
Hyvää lomaa
Kiitos Tapio tästä videosta. Teneriffa on aina ollut oma lempi kohteeni. Tykkään myös lenellä sinne simussa. Tämä info kyllä tuo immersiivesemmän lähestymisen ensikerralla
aika huolettamalta näyttää.. Epic Skies Ahead: Exclusive Cockpit Views Through a Pilot's Eyes!..
Terveiset frendilles jos se on kerennyt jo vaihtamaan saarta. Kyselin tyhmiä koko menomatkan gran canarialle 🙂Hyvät loppulomat sinne!
Sulla on myös ”faneja” myös tallinnan puolella ! Keep up the good work
Nyt on lakko. Miten toimitaan kun polttoaine pitää ostaa ulkomailta. Kittos hienoista videoista. Lasse
Hyvin menee😊
ILS:stä mielellään oikein pidempikin video. Tai mikä ero on RNAV, VORDME, ILS ja näissä muissa laskeutumis- / lähestymissysteemeissä?
Olisi kiva kuulla pohdintaasi videon merkeissä siitä että voisiko Concorden kaltaiset yliääniset matkustajakoneet palata liikenteeseen jonain päivänä taikka onko jotain uutta teknologiaa näköpiirissä suihkumoottorikoneiden rinnalle? Kiva kun teet taas videoita! 💪
Hyvä idea. Kiitos. Laitetaan listalle 💪
Erittäin mielenkiintoinen aihe! Sloteista pakko kysyä: Kumpi siis lasketaan CTOT:sta, EOBT vai ETOD?
EOBT on arvioitu off block aika, ja riippuen kentästä voi rullaaminen kiitotielle kestää jopa 30 min, eli se EOBT pitää olla siinä suhteessa huomattavasti ennen CTOT:tä jotta siihen voidaan ehtiä. ETOD on sitten se aika siinä CTOT:n aikaikkunassa milloin arvioidaan että kone lähtee ilmaan.
Näitä on aina mukava katsoa. Keep up the good work👍🛩️
Jos lentokentällä olisi ohjelmat jotka laskisi kuviot koneille ( niin kuin ehkä onkin) niin jos nämä kuviot lähetettäisi koneille niin todenäköisesti säästäisi aikalailla polttista. Voisitte esim tunti ennen laskua jo nähdä oletetun reitin maahan niin kone laskisi ihan optimi korkeuden ja nopeuden kunnes pyörät on maassa. Sitten vaan pienet varat että saa ylösvedot mahtuu väliin.
Ajatuksena toimiva, käytännössä vaan ei toimi kun ne inhimilliset tekijät muuttaa tilannetta koko ajan ja oleellisesti.
Oon vähä jäljes näis videois XD mut siis mä olin tol Finnairin lennol Teneriffalle, ku tehtii kaks kertaa ylösveto. Syynä tosin oli kummalki kerral kiitotiellä oleva toinen kone. :)
Piti muuten kysymäni jo Q&A kommenttikentässä. Monenko prosentin teholla moottoreita pyritään käyttämään normaalissa matkalennossa? Eli milloin saavutetaan paras hyötysuhde?
Airbussin tyypillisellä lennolla ajetaan cost index 10 mikä antaa tehon about 88-89% riippuen massasta. Mutta millä teholla saadaan paras hyötysuhde moottorista, niin sitä en osaa sanoa. Meille se cost index on mitä katsotaan, eli polttoaineen hinta suhteessa aikaan.
Mutta normaalilla lennolla se 88-89% tehoa.
@@Tapioonthemove Kiitos vastauksesta! Myötäisiä tuulia lennoille ja hyvää kevättä!
Hyvä video kiitos. Kapteenin virkapuvussa (verkkareissa, niinkuin itse kutsuit ) sinulla oli välillä valkoiset tai keltaiset polettimerkit. Mikä merkitys on kapteenin polettien nauhojen värillä on????
Niiden värillä ei ole merkitystä. Ne on vain eri lentoyhtiöiden brändin mukaisia värejä.
@@Tapioonthemove Ok kiitos vastauksesta.
Kiitos, tämä oli tosi hyvä video! Havainnoillisti hyvin sitä kaikkea työmäärää, mitä tuohon laskuun ja lähtöön liittyy. Lennätkö sä muuten Madeiralle? Olemme perheenä lomailleet sekä Teneriffalla että Madeiralla ja jälkimmäisellä mä pelkäsin laskuun tullessa, kun kone keikkui pahemman kerran. Yleensä en pelkää, mutta toki oli pitänyt katsoa edeltävästi videoita Madeiran kentän haastavuudesta 😂
Mä en lennä Madeiralle, mulla ei ole sen kentän erikoiskelpuutusta. Lennän meidän lentoyhtiön muita erikoisreittejä.
Taas mielenkiintoinen video, kiitos näistä. Mitä nuo tutkavektorit oikein tarkoittavat? Saadaanko ne vasta lähellä lentokenttää? Jos lentokentällä on ILS-systeemi, onko pakko tehdä autolanding? Tuossahan ohjasit itse konetta laskuun.
Tutkavektorit tarkoittaa sitä että lennonjohtaja antaa jonkin tietyn ohjaussuunnan lentokoneelle. ILS lähestymisen voi ja pitääkin lentää laskuun manuaalisesti vain ILS CAT 2 tai 3 lähestymiset voidaan tehdä autolandillä Teneriffalla ei muistaakseni se edes mahdollista.
No sehän oli taas kiinnostava pätkä. Tack. Mutta sitten jatkan. Tuli mieleeni vuosia sitten tutulle sattunut tapaus Kajaanin kentältä. Oli talvi ja kone kokeili kolme kertaa päästä ilmaan, mutta sitten luovutti. Mikä olisi voinut olla syy? Oliko onnettomuus lähellä vai mitä siinä on voinut tapahtua? Vuosi oli n. 2003. Ihan matkustajakoneesta kyse.
Aika mahdoton sanoa. Pitäis tietää huomattavasti enemmän tarkempia speksejä tapauksesta.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta, toi muistot ei niin pitkän aikaa sitten mieleen. Kuitenkin kun tammikuussa kyseiselle kentälle saavuin laskeuduttiin lännen suunnasta. Olikohan tämä poikkeuksellista vai liittyikö tuulen suuntiin ja oli normaalihkoa toimintaa?
Noin 95% liikenteestä Teneriffan eteläkentälle tulee laskuun lännestä. Tämän videon esimerkki on yksi harvoista kerroista kun lähestyminen tehtiin idästä. Tuulensuunta määrittelee laskeutumissuunnan ja itätuuli on hyvin yleinen tuolla.
@@Tapioonthemove Ah, kiitos tästä, selvensi.
👍
Kiitos Tapio taasen erittäin mielenkiintoisesta lento storysta. Kysyisin sellasta että miten luokitellaan yksityisten pienkoneitten tulo ja lähtö kyseiseltä kentältä jos vaikka sattuis joskus lentämään vaikka teneriffalle. Onko yksityisten pienkoneiden kenttä sama kuin matkustajakoneidenkin vai onko pienkoneiden kenttä eri ja jossain muualla?
Kyllä pienkoneet käyttää samaa kenttää täällä kuin matkustajakoneetkin
Taas tuli kivasti uutta tietoa. Sitä kyselisin, kun välillä näkee videoita missä kone tulee melkein kokonaan kylkimyyryä laskuun ja sit oikaisee just ennen kiitorata, niin onko semmoisen osaaminen kaikkien lentäjien ns peruskauraa jotta saa lentää? Tai ottaako huonolla kelillä useinkin ohjat itselleen, kun on vissiin yleensä kokeneempi?
Sivutuulilaskun tekeminen on piloteille peruskauraa. Rajuissa keleissä yleensä kuitenkin kippari tekee laskun, kokemuksen ja osaamisen mutta myös juridisista syistä.
Jos on raju sivutuuli ja perämies vetää koneen pellolle, niin kipparilta kysytään heti että miksi et itse lentänyt.
Mutta perus kovakin sivutuuli on kaikille kuskeille perusjuttu.
Vielä kysymys tosta directistä: jos tulee directi pyytämättä ja yllättäen ja huomaatte että ollaan aivan liian korkealla, voiko directistä kieltäytyä? Todeta että unabble?
Aina voi kieltäytyä tai todeta että ”unable” tai ”We need more track miles”
@@Tapioonthemove Voiko myös tarvittaessa todeta "we need one 360" tjsp jos tarvitsee ottaa kunniakierros? Atc toki määrittää paikan kunniakierrokselle tarvittaessa.
@@aceris voi tottakai.
Tässä vain esimerkkkinä simussa tänään, lähestyminen Nizzaan CRJ:lä: oletin ensin, että mentäisiin Bordia pitkin meren ylle ja sieltä 04r:le laskuun. Kuitenkin AI atc päätti muuttaa Bordin jälkeen suunnitelmia ja tulikin käskynä vektorointi eikä mennäkään meren yli. Tässä tulikin sitten kiire kun Bordilla oltiin vielä fl160 ja siitä vektorointi kylän yli 04r:le. Btw on muuten suht realistinen AI atc-softa msfs:le. CRJ:lä on vielä suht helppoa handlata nopeus, mutta jos olisi 737, niin olisi tarvinnut heittää kiepaus.
Saapumisista kun oli puhe niin oisko jatko aiheesta TOP5 lähestymiset uralla, teknisesti haastavat ja toinen teema visualisesti kauneimmat/ näyttävimmät
Näyttäis olevan sun hommista videoita niin olisko siinä yks lentostory missä katsottais ulkopuolelta laskuja ja nousuja :) itse ainakin tykkäisin
Jos ja kun kenttä on tuloliikenteen osalta ruuhkainen, mihin väliin sijoitetaan ylösvetokierrokselle joutuneet?
Ylösvedon tehneet priorisoidaan uuteen lähestymiseen ja joku joutuu sitten lentämään pidempään/odotuskuvioon. Tämä on lennonjohtajan ammattitaitoa ja kuuluu oleellisesti heidän toimenkuvaansa.
Kysyn sinulta yhden kysymyksen, se ei liity tähän aiheeseen eli näin uutisen jossa kerrottiin että lakko uhkaa Saksan lentoliikennettä, jos tämä on totta vaikuttaako se Discover Airlines yhtiöön kun lufthansaan vaikutta ja miten tämä vaikuttaisi sinuun, olisiko tassu yksi aihe tehdä video?
Saksassa on välillä lakkoja kuten Suomessakin. Discoveriin ei tällä lakolla ole vaikutusta.
Hienoa nähdä joskus tällainen vähän syvemmälle itse matkustajakoneen lentämiseen menevä video!
Missäpäin Teneriffaa olit tuossa videossa? Oon matkustanut viimeks 2016 ks paikkaan
Costa Adejessa.
Taitaa olla Laguna Park 2 hotelli ??@@Tapioonthemove
Mikä on maksimi määrä ylösvetojen suhteen? Kolmannen jälkeen varmaan vaihdetaan jo varakentälle?
Riippuu lentoyhtiön omista säännöistä. Jotkut rajoittaa niitä, jotkut ei. Mutta kolmas ylösveto samalle kentälle on jo huonoa tuuria.
Esim nyt kuulin että ilmeisesti Finnairin eka ylösveto oli tuulen takia ja toka oli sen vuoksi kun edellä oleva kone ei vapauttanut kiitotietä ajoissa 🤷♂️
Mielenkiinnosta kyselen, kun nyt tätä epävarmaa aikaa eletään, niin osaisitko lentää esim ilmatankkauskonetta hävittäjille. Ja mitä semmosen vehkeen lentäminen yleensäkkin vaatii?
En ilman koulutusta. Vaatimuksista en osaa sanoa kun ne on noita ilmavoimien hommia, eikä Suomella edes tankkauskoneita omasta takaa ole.
@@Tapioonthemove Ilmatankkaus on mielenkiintonen proseduuri. Jos siitä osaisit jotain kertoa, kun kuitenkin olet lentäjä. Ajetaanko siinä johonkin tiettyyn kuvioon tietylle lentopinnalle ja odotellaan tankattavia?
Mä en rehellisesti sanottuna tiedä tästä yhtään mitään. Loppupeleissä tietty tankkerin pitää pitää korkeus ja nopeus vakiona jotta hävittäjät lentää siihen letkuun itsensä kiinni. En usko että mitään kuviota siinä ajellaan, mutta voin olla väärässä.
@@Tapioonthemove Enpä minäkään :) itse tässä just funtsin tätä, että pitääkö siinä valita joku tietty vakaa korkeus, niin että ei ois turbulenssia ja letkuihin on näin hävittäjän helppo ajaa. Ja hävittäjien tankit lienee aika pieniä, joten se löpön määrä pitää olla riittävä, että kone voi jatkaa tehtävää. Määppä tiiä, sanos savolainen
Millä perusteella laskeutumis / nousu ilmansuunta valitaan? Viime reissulla tuli oltua suht lähellä lentokenttää ja kaikki lennot laskeutuivat toisesta suunnasta kuin tässä videolla, eli lännestä itäänpäin
Yleensä vastatuuleen, mutta ei aina kuitenkaan. Jonkin verran myötätuultakin saa olla, riippuu tietysti kiitotien pituudesta ja kitkasta ja konetyypistä ja muistakin syistä joskus. Mutta on todella hyvä nyrkkisääntö. Tuolla TFS:llä on jotain 95% ajasta käytössä kiitotie 07, Tapion videon esimerkki oli siis suhteellisen harvinainen.
Hyvin koottu vastaus. Kiitos 👍 @timokoski3119
@@Tapioonthemove Perusjuttua nuo näin (hiukkasen enemmän lentsikka-asioita seuraavalle) maallikolle.
Todella pitkä tuo lähestymisreitti tosiaan on. Muistatko yhtään pidempää näin suorilta?
Ei kyllä tule mieleen, tuo on kuiten reilusti yli 200nm. En ole vielä La Palman saarella käynyt, sinne saattaa olla pikkasen pidempi STAR. Se selviää Pääsiäisenä kun käyn siellä piipahtamassa.
Olen miettinyt pitkään sitä , että suosivatko lennonjohdot ruuhkatilanteissa joitain? Tyyliin oman maan yhtiöitä tai konetta mitä lentää vaikka jostain syystä tuttu kapteeni?
Ymmärrän ettei sitä voi paljoa tapahtua mutta onko aivan mahdotonta että niin kävisi?
Kyllä tuolla maailmalla suositaan ihan härskisti oman maan kansallisia yhtiöitä.
@@Tapioonthemove Sitä olen epäillytkin!🤨
Jossain youtubessa on video kun Air Francen kone pääsee härskisti kaikkien jonojen ohi.
Just tulin Las Palmasista. Viikko sitten oli LPA:lla melko tuulinen laskeutuminen, ihailtavasti pilotti veti koneen tonttiin ja eipä vielä tuntunut oikein matkustamossakaan. Jarrutus oli sitten melko raju mutta melkonen pilotti. Ootko Madeiralle vielä lentänyt? Siellä ollut kerran ylös vedossa mukana köyhäntalon porsaana muonissa.😂
En ole lentänyt Madeiralle. Ehkä sekin tulee jossain välissä vastaan.
Mitens tuo Frankin tuloreitti esim. Kera4B? Sehän on myös pitkä kuin nälkävuosi. Toki ei-ruuhka-aikana tuolla saanee pääosin vektorit radalle eikä tarvi koko lenkkiä ajella
KERAX tuloreitit on noin 80nm pitkiä. Onhan niissäkin pituutta.
Sellainen kysymys tullut mieleen kun paljon lentää, miksi matkustamon lämpötilaa nostetaan lennon edetessä. Tuntuu kuin loppulennosta istuisi saunassa😅 eikö se olisi parempi laskea lämpötilaa ennen laskeutumista, niin matkustajat olisi vireämmässä tilassa?
Hyvä kysymys. En osaa sanoa että säätääkö kabiinin kollegat lämpötilaa sen ihmeemmin lennon aikana. Ainakaan ohjaamossa me ei kosketa lämpötilaan käytännössä koskaan, ellei kabiini erikseen pyydä.
No miltä tuntu lentää Kittilään eka kertaa ja oliko matkustajat iloisia ja hämmästyneitä
Aijaa, no en mä sitte. Mä kun luulin, että tää lentäminen on vaan mukavaa keskustelua lentoemäntien kanssa- ja sivustickin vispaamista?
Eikös siellä pohjois Tenerifan sattunut paha onnettomuus joskus?
Juu, maaliskuussa 1977. Siitä on tulossa oma video muutaman viikon päästä.
Mä oon ollut juurikin Costa Adjessa viimeksi ..2016
Sellanen kyssäri tähän , mikä ei liity mitenkään tohon äskeiseen vaan minkä takia toi jäätäminen on niin vaarallista. Monesti on puhuttu siipien jäätymisestä ja siivissä on niin ohut jääkerros jota on edes mahdoton havaita silmällä, niin miten se muka vaikuttaa siiven lentämiseen???????
Jää muuttaa siiven pinnan tasaisuutta ja siten siiven tuottamaa nostovoimaa. Eli siipi ei enää käyttäydy siten kuin se on suunnitellu, se voi esimerkiksi sakata huomattavasti pienemmällä kohtauskulmalla ja on siten potentiaalisesti hengenvaarallinen.
Olisiko Madeirasta vastaavaa?
Mä en lennä Madeiralle, niin ei nyt ainakaan toistaiseksi ole tulossa vastaavaa
Pakko oli laittaa pauselle kesken kaiken kun ei tavan tallaaja tuommoisia ymmärrä. Mieluummin kattoo vaikka Madeiran liveä.
Operoiko Discover Airlines Gran Canariassa, Tanskalainen tilauslentoyhtiö Sunclass Airlines Kööpenhaminasta operoi paljon Gran Canariasta keskipitkänmatkan Airbus A320neo koneilla Kuopioon keskiviikkoisin iltapäivällä neljän aikaan 5 tuntia lentomatkaa, niiden laivastoon kuuluvat 9 kpl keskipitkille lennoille Airbus A321, 1 kpl keskipitkille lennoille Airbus A321neo, 2 kpl keski/pitkille lennoille Airbus A330-900neo, 1 kpl pitkille lennoille Airbus A330-200 ja 1 kpl keski/pitkille lennoille Airbus A330-300. Laivasto koostuu 14:ta matkustajakoneesta pääkonttori Tanska, Kööpenhamina. Suomessa myös operoi Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Tampere Pirkkalassa ja Kuopioss.
Discover lentää myös Gran Canarialle
Onkos Tapsalla heittää kommenttia siitä, kun seurasin serkkulikan ja ukkonsa lentoa tuonne 13.2 klo 22:10 UTC kohdilta ja Finskin A321, AY1693, teki ylösvedon noin (anteeksi nyt ei ilmailu-yksiköt) 12km ennen kynnystä. Ja oikealla kierroksella uudestaan yritys ja laskuun. Myöhemmin (eli aamulla sitten virkeämmillä silmillä) tutkin asiaa paremmin play-backistä ja monen koneen vertailusta huomasin että oli 1. yritys noin 300 ft ja 80 kmh/h korkeammalla ja kovempi nopeus kuin vastaavalla kohtaa 2. kertaa. Oliko se selvästi "hot and high", mistä ei enää lähestymistä/laskua voinut järkevästi jatkaa. Mitään muuta en syyksi keksinyt. Syytä eivät olleet koneessa kertoneet.
En mä osaa tästä sanoa mitään. Ohjaamosta sen tiedon näkee, ei se flight radarkaan ole niin tarkka tässä suhteessa.
@@Tapioonthemove Ajattelin josko jotain perstuntumaa olisi heittää. Täytyy vaan uskoa omaan intuitioon, että vähän liikaa oli vauhtia ja korkua.
Mutta jos olivat hot n high, niin ylösveto on ollut se oikea ratkaisu ✈️
@@Tapioonthemove Ehdottomasti, ettei käy kuin Pakistanin pölhöille, josta äskettäin oli raportti julkistettu. Toki tämä ei ollut läheskään niin pahasti pielessä.
Muuan vuosi sitten seurattiin kun koneita laskeutui illalla n. 6 minuutin välein.
tällä videolla mainittiiin Tenerifan lennetään (toisinaan) "pienemmällä kaasull!a",kun Espanjan,Tenerifan ilmatilaan kone otetaan vastaan (välillä) vastaan ilmoitettuna/määriteltynä kellonaikana!Onko edellinen isossa kuvassa/kokonaisuudessaan se" kustannustehokkain tapa"toimia vai voisiko esimerkiksi Saksan päästä valita/saada (jokin verran)myöhäisemmän "slotin" lentoon lähtöön vai käsitelläänkö nämä em.tapaukset tapauskohtaisesti (kapteenin toimesta)?
Kyllä tämä on kustannustehokkain tapa. Perille tultiin niin aikaisin kuin oli tuona päivänä mahdollista. CTOT ajoista päättää Brysselissä oleva Eurocontrolin CFMU yksikkö ja se uusi slotti voi olla esim 1 tunti alkuperäistä myöhemmin, eli siitä saadusta slotista ei kyllä kukaan halua vapaaehtoisesti luopua.
Tarkoitin (myös) tapauskohtaisesti myös sitä,(yleensähän)lennoille on myös enemmän tai vähemmän ns.jatkolennolle siirtyviä matkustajia" ja joillakin lennoilla,joissa olen ollut mukana matkustajana (kyseinen lento) on odottanut näitä jatkomatkustajia (en tosin tarkalleen muista kauan olisiko ollut 15min-30 miin. )Eli kyseinen slotti oli ilmeisesti näinollen umpeutunut/mennyt ja on pyydetty uusi slotti (korjaa,jos olen asiassa väärässä) ,(ei tosin ollut kyse,Tenerifan tai (muun Espanjan)lennosta/lennoista!?
Jatkomatkustajia odotetaan tapauskohtaisesti. Joskus ei ole mahdollisuuksia heitä odotella. Yleisesti sanottuna CTOT on tärkeämpi kuin jatkomatkaajat, riippuen vähän jatkomatkaajien määrästä ja kohteesta.
Paljon kiitoksia vastauksista!😊😊😊❤❤❤
Onko missään mitään aluetta mikä ei olisi jonkin maan vastuualuetta? Esim napa-alueet?
Esimerkiksi merialueet valtamerillä ja napa-alueet.
Aasinsiltana aihealueita lisää: atlantin ylitys ja niihin liittyvät proceduurit. Simukuskeille selvääpässinlihaa, suurelle yleisölle ei välttis.@@Tapioonthemove
@@aceris Flightradarin kanavalla on Finnairin ohjaamosta tehty pätkä missä ne lentää Japanista pohjoisnavan yli Suomeen. Se on tosi mielenkiintoinen video justiin sen kommunikaation osalta. Se olisi hyvä videon aihe Tapiollekin!
Millon my day tai my week?
Ehkä 2-3 kuukauden päästä aikasintaan, olen nyt 5 viikon lomalla.
Varalaskeutumis kentät lienee TFN,LPA mikä kolmas varalaskeutumiskenttä ?
Yleensä on se yksi kenttä mikä valitaan, joskus harvoin 2. Mutta onhan tuolla Fuerteventura ja Lanzarote myös olemassa.
oon menossa kahden viikon päästä teneriffalle
Samoin 😊
kerran lentäny eestaas pohjoisen kentältä, ihan tun himmee sumu oli, reina sofialla aina aurinko
Itse tulen tenerifalle ensi perjantaina. toivottavasti ei ole tuulien sää niin ei tarvitse tehdä ylösvetoja
Nää sun informaatiopläjäykset pitäs saada noihin iltapäivälehtien artikkeleihin että kaikki hankalat matkustajat tajuaisi kuinka he nolaavat itsensä
Mitäs tapahtui Sydney uusi-Seelantia lennolla, asun nimittäin täällä, ei ole kuin päivä sitten!
Onko b737 irl paljon liukkaampi epeli kuin bussi? Ainakin simuissa b737:la saa kyllä säätää liukua aika hanakasti. Spoilerit jne ei paljoa välttis auta nopeuden hallinnassa.
En osaa sanoa kun ei ole kokemusta Boeing koneista.
Näyttää ihan green screeniltä
Täysin....
Ei kuitenkaan ole 🌴
@@TapioonthemoveJoo huomasin että ei ole, taustalla lentää joku lintu kohdassa 3:53 mikä todistaa että ei ole.
Hawaipaita, hampaiden pesu, dödö, pari sujuvoittavaa Mojitoa alle, "No, niin olen nyt tässä, ei tarvitse enää odottaa." pettämätön iskulaini tms., jne. jne.
En nyt tätä videota jaksa loppuun katsella, mutta onhan se sääli, että et voi enää toteuttaa kanavan alkuperäistä suunnitelmaa. Varsinkin ne päivän kulkua kuvaavat videot tai muut videot ohjaamosta olivat 6/5. Nämä ovat tekohengittämistä. Valitettavasti
Ohjaamovideoita ei valitettavasti ole tulossa enää sellaisenaan kuin niitä on joskus muinoin muutama tullut tehtyä.
@@TapioonthemoveEiköhän katsojamäärät kerro sen oleellisen, että aiheet ja videot kiinnostavat! Jatka vaan hyvää tekemistä!
Juu, ja ei tietty kaikki videot ole kaikille mieleen ja arvostan kyllä jokaista palautetta. Tässä on hyviä aihevideoita tulossa kevään mittaan, ainakin omasta mielestä 😅
Ohjaamovideoiden teko on vaan tehty viranomaisen toimesta hyvin hankaliksi toteuttaa.
Ei se kyl mitä tekohengittämistä ole, ilmailu ei oo pelkkää elokuvamausta nousua ja laskua vaan järkyttävä määrä suunnnittelua yms ja se käydään tällä kanavalla erittäin hyvin läpi, toiset tykkää katsoa nousuja ja laskuja ja myday yms, toiset taas tykkää ymmärtää mitä ja miksi tehdään, ykskään toimenpide ei ole ns ”muuten vaan”. Vaan hyvin tarkkaan laskettu, ehkäpä jopa sadan vuoden kokemuksella - juuri näin kuuluu toimia. Sitä on hienoa katsoa. Myös oma lentokokemus matkustajana on täysin erilaista ku on näitä videoita katsonut, kun ”tietää” mitä ohjaamossa tehdään. Erittäin mielenkiintoista
@@Tapioonthemove Minä puolestani arvostan suuresti näitä uusimpia videoita. Tube on puolillaan matskua siitä, miten Kauniit ja Rohkeat kävelee tyylikkäinä koneelle ja takaisin, mutta itseäni kiinnostaa paljon enemmän tämäntyyppinen sisältö. Itse asiassa mielestäni ilmailussa on kaikkein mielenkiintoisinta se, miten monimutkainen logistinen prosessi onkaan taustalla, ennen kuin meikäläisen maallinen maja on rahdattu Teneriffalle ja minusta on hienoa, kun avaat näitä prosesseja seuraajille.
Yksinkertaisista asioista monimutkaisia. Länsi-Ryssien pellemittayksiköiden takia vielä typerämpiä.
tykkään kun harrastaa lentosimulaatorilla lentämistä kotona ja katto tota charttia ja itte päässä on sillee..
"ok. TERTO at or above FL100. LUFIR at or above FL100 @ 220kt. TS568 at or above 4000, ARAJE at or below 6000 above 4000." xD
harrastan liika lentosimulaatiota. :D
Sattuuko sulle monesti ylösvetoja? Onko ne ihan joka päivästä?
Ylösvetoja tulee 1-2 vuodessa
@@Tapioonthemove oho no sitten ei ihan joka päivästä 😁 monesti vaan sattunu itelle kohalleen kun ollu kyyissä 😅