Copterline Crash - Sikorsky S76 - Bay of Tallinn, Estonia

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • Copterlinen Sikorsky S-76 -helikopteri syöksyi mereen Tallinnan edustalla elokuun 10. päivänä 2005. Kuvaus tapahtumasta perustuu tutkintaraportin tietoihin. Tervetuloa katsomaan ja tilaathan kanavan, kiitos! Copterline’s Sikorsky S-76 helicopter crashed into the Tallinn Bay on August 10, 2005. The video is based on the final investigation report. Welcome to watch, and please subscribe the channel. Best, Jukka
    Tallinnasta Helsinkiin matkalla olleen kopterin kaikki 12 matkustajaa ja kaksi lentäjää saivat surmansa. Tutkinnassa turman syyksi vahvistui häiriö ohjausjärjestelmässä.
    None of the 12
    passengers and two pilots aboard the flight from Tallinn to Helsinki survived. The investigation
    confirmed a control system fault as the cause of accident.

ความคิดเห็น • 19

  • @stevedynell3330
    @stevedynell3330 5 หลายเดือนก่อน +4

    Muistan edelleen tuon onnettomuuden, vaikka siita on kulunut jo lahes 19 vuotta. Todella surullinen onnettomuus, jossa menehtyi esim.kaksi nuorta ja lahjakasta virolaista muusikkoa. Samoihin aikoihin Helsingissa pidettiin toisen kerran yleisurheilun MM-kisat. Siunattua, lohdullista ja iloista paasiaista 2024!

  • @MikkoRantalainen
    @MikkoRantalainen 10 หลายเดือนก่อน +2

    According to the document "FINAL REPORT AIRCRAFT ACCIDENT INVESTIGATION COPTERLINE OY SIKORSKY S-76C+" dated "6 August 2008" says following about the cause:
    "The Aircraft Accident Investigation Commission determined that the cause of the accident was the uncommanded extension of the main rotor forward actuator and subsequent loss of control of the helicopter. Contributing to the uncommanded extension and the actuator was the separation of the plasma coating on one of two actuator pistons and the operator’s failure to detect the internal leakage of the main rotor forward actuator."
    According to that document the root cause was internal leakage of the forward actuator as a result of poor maintenance. The coating flakes had only partial effect if I understood the document correctly.
    Great video nonetheless!

    • @simpilot7751
      @simpilot7751  10 หลายเดือนก่อน +1

      Kiitos kommentista!
      Video 2:41 - 3:07
      Toimintahäiriö pääroottorin etummaisessa ohjaustehostimessa (servo). Häiriön aiheutti servon männän plasmapinnoitteen
      irtoaminen.
      Cause of accident: The failure mode of the main rotor forward hydraulic actuator (servo), caused by plasma coating flaking off the servo piston.
      Tutkinnan mukaan ohjaustehostimen huollon viivästäminen oli osasyynä toimintahäiriöön. Copterline ei kuitenkaan ollut ylittänyt
      huoltomääräysten mukaista kymmenen prosentin joustoaikaa, vaan sillä oli turman sattuessa edelleen 199 lentotuntia aikaa
      suorittaa kyseinen huoltotoimenpide.
      Accordin to the investigation, procrastinating with the actuator maintenance had partly led to the failure mode. However, Copterline had not exceeded the 10 % flexibility window in the regulated maintenance schedule. At the time of the accident, there were still 199 flight hours left.
      ------------------------------------------------------
      Copterlinen ja Sikorskyn kiista liittyi ymmärtääkseni paljolti juuri tulkintaan huollon joustoajasta, jonka mukaan Copterline katsoi, että se ei ollut laiminlyönyt huoltovelvollisuuttaan.
      The dispute between Copterline and Sikorsky was, as I understand it, largely related to the interpretation of the flexible maintenance period, according to which Copterline considered that it had not failed in its maintenance obligation. T. Jukka
      .

    • @MikkoRantalainen
      @MikkoRantalainen 10 หลายเดือนก่อน

      @@simpilot7751 Jep, itsekin tulkitsin, että Copterline selvisi muotoseikoilla. Samoin servoon tehdyt uudelleenkoneistukset olivat juuri ja juuri sallittujen mitta-arvojen rajoilla eli siltä osin vika oli valmistajan, joka oli sallinut liian monia uudelleenkoneistuksia.
      Mutta se, että servon hydrauliosien tiivisteet vuosivat pahasti oli mielestäni jo yksinään sellainen vika, että se olisi pitänyt havaita. Samoin se, ettei hydrauliöljyjä säännöllisesti analysoitu oli mielestäni aika huono merkki.Tänä päivänä jo tavalliset maansiirtofirmat tekevät säännöllisen hydrauliöljyjen analysoinnin vaikka havaittuja vikoja ei olisi, koska hydrauliikan ylläpitäminen on edullisempaa siinä vaiheessa kun isoja vaurioita ei ole vielä ehditty tekemään.
      Helikopterissa hydraulivika voi olla kuolemanvaarallinen, joten siellä toivoisi edes samantasoista laadunvalvontaa kuin kaivinkoneissa ja kauhakuormaajissa, joissa valvontaa tehdään vain kustannustehokkuuden takia.

  • @Car_guy729
    @Car_guy729 3 หลายเดือนก่อน +1

    Minun isosedälläni oli liput turmakoneesee. Hän kuitenkin päätti mennä laivalla ja ottaa samalla juhannuskaljat. Siis periaatteessa halpa kalja pelasti hänet.

  • @tahhah3449
    @tahhah3449 3 ปีที่แล้ว +6

    Kerran olin kyydissä , nopea tapa mutta järkyttävä päätös.

  • @Asptuber
    @Asptuber 3 ปีที่แล้ว +2

    Hieno video!
    Taas olen ronkeli käännöksien kanssa, esim. Linnahall nimenä ei mielestäni pitäisi kääntää ollenkaan.
    Auttaisin mielellään käännöksissä.

    • @simpilot7751
      @simpilot7751  3 ปีที่แล้ว +1

      Moi! Kiitos rakentavasta kommentistasi! Linnahall:n kirjoitusasua toki mietin ja mietittiin englannin kieliasun tarkistaneen henkilön kanssa. Päädyimme sitten täysin suomennettuun versioon, jota myöskin näytetään joissakin yhteyksissä käytetyn. Linnahall lienee kuitenkin tarkin kirjoitustapa, ellei sitten tyydy pelkän englannin käyttöön (City Hall). Varmasti näihin jää joitakin käännöskukkasia, enkä suomeksikaan aina kykeke ilmaisemaan nasevimmin, tarkimmin tai kieliopillisesti täysin virheettömästi. Mutta sen takaan, että huoliteltuun kieliasuun pyrin ja pyrimme avustajieni kanssa. Ja kiitos tarjouksesta. Jos mallinnuksia jatkossakin teen, niin saattaisi hyvinkin olla lisäavulle tarvetta.

    • @Asptuber
      @Asptuber 3 ปีที่แล้ว +1

      ​@@simpilot7751 "City hall" on yleisnimitys kaupungintalolle/raatihuoneelle*. ("Town hall" on vain aavistuksen verran monitulkintaisempi.)
      Linnahall rakennettiin olympialaisiin, ja sillä oli kai alunperin joku kaamea Lenin -tms nimi. Nykyinen nimi on kai vähän tennispalatsi- tai kisahalli-tyyppinen siinä että annettiin vaan jäädä käyttöön sellainen nimi joka oli jo käytössä (tämä ihan spekulaatio).
      Ongelma om siinä että kaupunki+halli englanniksi on jotain aivan muuta kuin (urheilu-, messu- tai näyttely-) halli jonka omistaa kaupunki, tai joka sijaitsee (keskellä) kaupungissa.
      Eli Linnahall ominaisnimenä on parempi kuin jos yrittää kääntää.
      * Raatihuone - kaupungintalo on itsessään kiinnostavaa ongelma käännöksissä. Raatihuone oli aikoinaan sekä kaupungin johto että paikallisen tuomioistuimen paikka. Ja koko keskieurooppa on täynnä söpöjä toreja jossa komeilee Ratusza (Rathaus). Ja useinmiten nämä eivät ole olleet kaupungin johdon käytössä ainakin 80 vuoteen, joskus 100-150 vuoteen. Eli miten käännät englanniksi? Usein näkee juuri näitä "old town hall" tai "old city hall", mutta kun vähänkin kaivelee niin kaupungintalon funktioita ei ole ollut talossa vuosisatoihin...

    • @simpilot7751
      @simpilot7751  3 ปีที่แล้ว +2

      @@Asptuber Jep, toki! Mutta kuten videolta huomaat, virolaiset ovat kopterikentälle antaneet Linnahall-nimen lisäksi City Hall. En sitä siis itse keksinyt :) Eli tuo platta on ihan aito, ei suinkaan simulaattorikuva. Nimi arvatenkin viittaa aivan lähistöllä sijaitsevaan Raatihuoneeseen (Raekoda).

    • @gringostarr69
      @gringostarr69 ปีที่แล้ว

      Nyt aika lillukanvarsi...

  • @juujuu1
    @juujuu1 3 ปีที่แล้ว +4

    Onko selvinnyt syytä mikseivät kellukkeet aktivoituneet?

    • @simpilot7751
      @simpilot7751  3 ปีที่แล้ว +8

      Moi! Tästä on käyty vilkkaasti keskustelua mm. fb:n ilmailun historiaryhmässä. Tutkinta tuli siihen tulokseen, että kellukkeiden aktivointia ei oltu ohjaamossa onnistuttu ilmeisistä pyrkimyksistä huolimatta tekemään, sillä kopterin rajut liikkeet vian ilmaannuttua heikensivät lentäjien toimintakykyä. Mikäli kellukkeet olisi saatu aktivoitua, on kaiketi mahdollista, että rajun iskun ja pyörimisliikkeen vuoksi niistä ei olisi apua saatukaan. Noin metrin korkuisessa aallokossa kopteri mitä varmimmin kaatui ja upposi todella nopeasti. Luulisin kellukejärjestelmät suunnitellun paljolti hallitumpia veteen laskeutumisia silmälläpitäen. t. Jukka

  • @cnemeth18
    @cnemeth18 3 ปีที่แล้ว +3

    Is anyone here English