Veruit de beste uitleg van de laadprocessen op internet! Ik ben zelf ingenieur en vind de uitleg geweldig voor zowel leken als ervaren mensen. Tot op de dag van vandaag had ik nog steeds veel details als vraagtekens in mijn hoofd. Nu niet meer. Heel erg bedankt
Gelukkig hebben de meeste lithiumbatterijen nu een bescherming via het batterijmanagement systeem. Dus als je bijv een 43Kw batterij hebt, dan gebruik je meestal maar 41 ongeveer. Zo hou je aan de boven en onderkant een beetje ruimte over en voorkom je schade aan de batterij. Dus als er 100% staat in de auto op het display, is dat niet daadwerkelijk 100% en als er 0% staat is er meestal nog een paar procenten over om te voorkomen dat dendrites ontstaan.
Duidelijke uitleg weer. Er zijn overigens genoeg BMS'en met een active balancer die dit probleem een stuk beter tackelen. Ik maak zelf veel gebruik van JKBMS met een 2A active balancer ingebouwd. De nieuwste Seplos heeft dit ook. De Daly BMS staat niet bepaald bekend als 1 van de besten in de off-grid community voor dit soort zaken. Ben overigens benieuwd of Victron zelf nog wat meer functionaliteit wil inbouwen in heet dynamisch ESS voor het op peil houden van de gezondheid. Onze eigen software zorgt ervoor dat de batterij wat voller blijft op dagen dat de verwachte stroomprijs de dagen erna hoger is. Hierdoor wordt de stroom in de batterij dus opgespaard tot een moment dat deze meer waard is (voor eigen gebruik of verkoop). Tegelijkertijd bereikt de batterij op dit soort dagen ook vaak een tijdje 100% waardoor dit fenomeen gelijk meegenomen wordt.
Gobel heeft nu ook een interessante line-up. Ik heb eens gekeken na Andy zijn bevindingen. Edit : natuurlijk met active balancer. Waarom moeilijk doen zonder?
Ik heb gemerkt dat als je de maximaal volgens de specs mogelijke FB en TB waarden ingeeft, de berekening in DESS niet meer altijd klopt. Als de omvormer warmer wordt, dan worden de laad- en ontlaadstromen gereduceerd. Dan klopt de target SOC inschatting niet meer. Het is overigens zo dat als je zoveel mogelijk panelen met een SmartSolar uitrust, je nog meer profijt hebt van DESS. Het laden kan immers veel sneller gaan. Ontladen kan sowieso al sneller dan laden via de Multiplus. Zoals je zegt, moet je wel rekening houden met de beste laadstroom van de accu.
Duidelijk verhaal weer. je kunt het goed uitleggen en gelukkig groeit het aantal mogelijkheden. heb jij ook ervaring met zeezout batterijen. Ik heb voldoende ruimte om deze te plaatsen, maar ben ook wel fan van Victron ( gebruik idt ook in onze camper)
ik heb zoutwater batterijen weggehaald bij een klant omdat ze niet meer werkten. Het is leuke technologie op papier maar blijkt in de praktijk niet goed te werken.
Hoi Harold, Ik overweeg ook een victron systeem (3 fase met 3 omvormers) Nu is het mij niet helemaal duidelijk… de 3000va omvormers leveren dus 35a max, maar is dit wel lager in te stellen per omvormer bv in te stellen op 20a?
Hoi Harold, super filmpje weer, wat precies aansluit op waar ik nu mee bezig ben. Vorig jaar heb je me aangestoken met de aanschaf van Eve batterijen. Ik heb een 305Ah setje (8S) gekocht voor de boot. Ik heb een daly 250A bms. De documentatie van Daly is erg minimaal. Welke instellingen zorgen dat die daly inderdaad zijn equalize werk gaat doen? Ik heb een bluetooth interface naar de Daly. De batterij doet het veel beter dan welke loodaccu ik ooit gehad heb. Uit een 220Ah accu haalde ik zelden de volle capaciteit volgens mijn mobitronic ah-uren teller. De Eve levert zelfs nog iets meer dan de spec aan Ah. Heb nu ook zonnepanelen op de boot en alles aangesloten op een PowMr 4,2 kW lader/inverter.
Ook zonder verzwaarde balancer doet de Daly het best goed maar dan moet je gewoon meer cycles gemaakt hebben om alle cellen goed bebalanceerd te krijgen. Ik zit nu op ong. 200 cycles en merk dat er nauwelijks onbalans meer is terwijl ik gewoon de standaard 30mA balanceer stroom gebruik, geen verzwaring dus.
Ik heb eenzelfde opzet voor op de boot in elkaar geklust. 24 volt systeem, 2 blokken van 8 x 280 Ah LFP parallel, ieder met een eigen JKong 200 Amp BMS. Gevoed door 6 x 100 watt Victron solar panels op MPPT regelaars Victron multiplus 3000 watt en Victron BMV712 plus een Victron Cerbo. Nu ook een Wakespeed WS500 aangeschaft (maar nog niet geinstalleerd). Wakespeed kan communiceren met de Cerbo. De vraag is of het nuttig of noodzakelijk is om ook de JKong BMS'en met de Cerbo te laten communiceren? Via NMEA2000 ? Egenolf v Stein Callenfels
@@MsNVvK Er is een seriele driver waarmee je de Jkong aan de USB poort van de Cerbo kunt koppelen. github.com/Louisvdw/dbus-serialbattery voor meer informatie
Goede video al mijn vragen beantwoord behalve 1, bij een batterij met cellen die in serie is aangesloten is het dan verstandig om cellen per stuk te top balanceren en dan uiteindelijk weer als string te ontladen en weer tot 100 te laden?
@@HHalewijn Ik weet namelijk niet of dit al eens is gedaan vandaar dat ik het per cel wil doen want er zit veel onbalans in het systeem. Ik ben wel 20% energie opslag "kwijt". Daarnaast kan de regelbare voeding ook geen hele hoge voltages aan. 76.8V met 30A lukt wel.
Leerzaam en interessant, boordevol informatie weer. In mijn eigen installatie heb ik DVCC uit staan. Nooit in verdiept wat DVCC doet, maar als ik je verhaal zo hoor, kan DVCC beter aangezet worden. Mijn BMS zit niet via de CAN aangesloten. In plaats daarvan heb ik een Smart Shunt.
Dvcc is eigenlijk bedoeld om alle randapparatuur met gelijke instellingen te laten werken (distributed Voltage and Current Control) maar je kunt het ook als sturingsmiddel gebruiken.
Beste Harold, in de eerste plaats dank voor al je inspanningen om ons te helpen de batterijen gezond te houden en zo veel meer. Ik heb een vraag betreft 24 volt batterijen. Ik heb 5 x 24 volt 200 Ah batterijen. Hoe stel ik de parameters dan in? Een tweede vraag, sluit je de BMS aan op de Cerbo GX of gebruik je alleen de batterij monitor BMV? Nogmaals dank Groet Jean-PIerre
@@Wirelessinfopuntbe 8 cellen x 3.65 Volt is dan de maximale spanning. Ga daar voor de veiligheid een stukje onderzetter, bijvoorbeeld 3.5V x 8 is dan de Absorptie spanning. 1 Volt daaronder de Float spanning
In principe wel. Ik zou daarnaast voor AGM accu's de laadstroom sterk verlagen vanaf soc 90%. En nogmaals na 95%. Loodaccu's hebben extreem veel tijd nodig in de laatste fase om gevuld te raken. En kunnen dan het sulfatie proces omkeren in de laatste fase. Dat zorgt voor capaciteitsbehoud
Harold, Dank voor je zeer informatieve video. Ik heb ook een 16S LifePO4 accu in mijn camper. Ik gebruik daar geen ESS. Als ik 's zomers meerdere maanden op vakantie ga laad ik die accu op tot 99% zoals omschreven in je video. 's Winters staat de camper in de stalling. Ik breng 'm naar de stalling met zo ongeveer 80% SOC, hij loopt dan over de maanden heen wat verder leeg naar 50% SOC. Elke maand opladen naar 99% doe ik dus niet. In jou video hierboven raad je aan dat wel te doen. Mijn vraag is dus: is het ook voor campers in de stalling nodig om elke maand naar 99% SOC te laden?
Bedankt voor deze video. Ik heb een vraagje. Is het handig om te wachten op Vehicule to Grid auto's ( ca 60KWh) of kunnen we beter nu batterijen kopen?
Hallo Harold, weer een super goede uitleg dat zelfs voor iemand zonder kennis zelfs te begrijpen is (ja, mijn vrouw kijkt soms mee). Ik heb een vraagje wat betreft iets anders, want ik loop tegen het feit aan dat ik in huis niet voldoende ruimte heb voor mijn off-grid avontuur en mijn 3 fasen eigenlijk daardoor naar mijn vrijstaande schuur wil brengen (en eventueel retour). De ene installateur zegt dat je gewoon vanaf de hoofdschakelaar een kabel kan trekken naar de schuur. En de ander zegt dat het helemaal niet mag. Met van alle adviezen er tussen in. Netbeheerder Liander geeft aan dat na de hoofdschakelaar en binnen de kaders die ze geven het mijn pakje aan is. Wat is jou visie hierop?
Gewoon doen maar wel met in achtneming van de juiste technische invulling. Het is voor ons inmiddels een standaard oplossing die wij voor elk project invullen.
Nogal complex. Battery life optimisation. Waarom? Gewoon laden tot 3.45 volt met 1 uur absorbtie en een active balancer. Jk bms of NEEEY active balacer aanzetten wanneer nodig. In mijn ervaring kom je prima weg met een bms met active balancer.
Hi Harold, bedankt voor deze mooie video. Ik heb een 10 kwh multiplus 2 met 2 Batterijen met ingebouwd BMS van elk 12 kWh. DC lader 250/100 en twee ac inverters 3000 W. Hybrid of grid als soc onder 20 procent komt wordt van het grid geladen tot 35 procent. Pv inverter Assistent is geladen die vermogen van de ac inverters begrenzen of uitschakelen als er geen load is en de Batterijen vol zijn. Toch loop Ik op zonnige dagen op eerst Waring high voltage van BMS en nadien bij onvoldoende load op alarm van high voltage. Hoe zou Ik dat kunnen vermijden, zonder Stroom terug te leveren aan grid. Enige suggestie?
Veruit de beste uitleg van de laadprocessen op internet! Ik ben zelf ingenieur en vind de uitleg geweldig voor zowel leken als ervaren mensen. Tot op de dag van vandaag had ik nog steeds veel details als vraagtekens in mijn hoofd. Nu niet meer. Heel erg bedankt
Graag gedaan!
ALweer dank voor het delen van je kennis. Mooi dat je dit doet en er de tijd voor neemt!
Gelukkig hebben de meeste lithiumbatterijen nu een bescherming via het batterijmanagement systeem.
Dus als je bijv een 43Kw batterij hebt, dan gebruik je meestal maar 41 ongeveer. Zo hou je aan de boven en onderkant een beetje ruimte over en voorkom je schade aan de batterij. Dus als er 100% staat in de auto op het display, is dat niet daadwerkelijk 100% en als er 0% staat is er meestal nog een paar procenten over om te voorkomen dat dendrites ontstaan.
Duidelijke uitleg weer. Er zijn overigens genoeg BMS'en met een active balancer die dit probleem een stuk beter tackelen. Ik maak zelf veel gebruik van JKBMS met een 2A active balancer ingebouwd. De nieuwste Seplos heeft dit ook. De Daly BMS staat niet bepaald bekend als 1 van de besten in de off-grid community voor dit soort zaken.
Ben overigens benieuwd of Victron zelf nog wat meer functionaliteit wil inbouwen in heet dynamisch ESS voor het op peil houden van de gezondheid. Onze eigen software zorgt ervoor dat de batterij wat voller blijft op dagen dat de verwachte stroomprijs de dagen erna hoger is. Hierdoor wordt de stroom in de batterij dus opgespaard tot een moment dat deze meer waard is (voor eigen gebruik of verkoop). Tegelijkertijd bereikt de batterij op dit soort dagen ook vaak een tijdje 100% waardoor dit fenomeen gelijk meegenomen wordt.
Klinkt goed!
Gobel heeft nu ook een interessante line-up. Ik heb eens gekeken na Andy zijn bevindingen.
Edit : natuurlijk met active balancer. Waarom moeilijk doen zonder?
De laatste versie van DynESS gebruikt een beter laad algoritme. Ik doe daar nu tests mee.
Hi Harold, informatieve video weer. Waarom kiezen jullie niet standaard voor een active balancer van bv. 5A naast de daly bms?
Ik begreep van de video dat ze de Daly aanpassen zodat deze tot 600/700ma kan balanceren en dat lost het probleem op zonder extra active balancer.
We hebben een passieve balancer die goed doet, beter dan de standaard Daly. Maar regelmatig top balancing blijft altijd de voorkeur houden.
Ik heb gemerkt dat als je de maximaal volgens de specs mogelijke FB en TB waarden ingeeft, de berekening in DESS niet meer altijd klopt. Als de omvormer warmer wordt, dan worden de laad- en ontlaadstromen gereduceerd. Dan klopt de target SOC inschatting niet meer.
Het is overigens zo dat als je zoveel mogelijk panelen met een SmartSolar uitrust, je nog meer profijt hebt van DESS. Het laden kan immers veel sneller gaan. Ontladen kan sowieso al sneller dan laden via de Multiplus. Zoals je zegt, moet je wel rekening houden met de beste laadstroom van de accu.
Daarom is het verstandig om een lagere waarde te kiezen. Dan houd je verliezen ook een beetje beperkt.
Duidelijk verhaal weer. je kunt het goed uitleggen en gelukkig groeit het aantal mogelijkheden.
heb jij ook ervaring met zeezout batterijen. Ik heb voldoende ruimte om deze te plaatsen, maar ben ook wel fan van Victron ( gebruik idt ook in onze camper)
ik heb zoutwater batterijen weggehaald bij een klant omdat ze niet meer werkten. Het is leuke technologie op papier maar blijkt in de praktijk niet goed te werken.
Hoi Harold,
Ik overweeg ook een victron systeem (3 fase met 3 omvormers)
Nu is het mij niet helemaal duidelijk… de 3000va omvormers leveren dus 35a max, maar is dit wel lager in te stellen per omvormer bv in te stellen op 20a?
Inderdaad. 35A is de max voor een 5kWh batterij (25-35%×100Ah). In 3 fasen dus terug regelen naar 3x25A of DVCC op 75A zetten. Of grotere batterij
Hoi Harold, super filmpje weer, wat precies aansluit op waar ik nu mee bezig ben. Vorig jaar heb je me aangestoken met de aanschaf van Eve batterijen. Ik heb een 305Ah setje (8S) gekocht voor de boot. Ik heb een daly 250A bms. De documentatie van Daly is erg minimaal. Welke instellingen zorgen dat die daly inderdaad zijn equalize werk gaat doen? Ik heb een bluetooth interface naar de Daly.
De batterij doet het veel beter dan welke loodaccu ik ooit gehad heb. Uit een 220Ah accu haalde ik zelden de volle capaciteit volgens mijn mobitronic ah-uren teller. De Eve levert zelfs nog iets meer dan de spec aan Ah. Heb nu ook zonnepanelen op de boot en alles aangesloten op een PowMr 4,2 kW lader/inverter.
Ook zonder verzwaarde balancer doet de Daly het best goed maar dan moet je gewoon meer cycles gemaakt hebben om alle cellen goed bebalanceerd te krijgen. Ik zit nu op ong. 200 cycles en merk dat er nauwelijks onbalans meer is terwijl ik gewoon de standaard 30mA balanceer stroom gebruik, geen verzwaring dus.
Ik heb eenzelfde opzet voor op de boot in elkaar geklust. 24 volt systeem, 2 blokken van 8 x 280 Ah LFP parallel, ieder met een eigen JKong 200 Amp BMS.
Gevoed door 6 x 100 watt Victron solar panels op MPPT regelaars
Victron multiplus 3000 watt en Victron BMV712 plus een Victron Cerbo.
Nu ook een Wakespeed WS500 aangeschaft (maar nog niet geinstalleerd).
Wakespeed kan communiceren met de Cerbo.
De vraag is of het nuttig of noodzakelijk is om ook de JKong BMS'en met de Cerbo te laten communiceren? Via NMEA2000 ?
Egenolf v Stein Callenfels
@@MsNVvK Er is een seriele driver waarmee je de Jkong aan de USB poort van de Cerbo kunt koppelen. github.com/Louisvdw/dbus-serialbattery voor meer informatie
Goede video al mijn vragen beantwoord behalve 1, bij een batterij met cellen die in serie is aangesloten is het dan verstandig om cellen per stuk te top balanceren en dan uiteindelijk weer als string te ontladen en weer tot 100 te laden?
Per cel balanceren is niet noodzakelijk. Alleen als je een batterij voor de eerste keer oplaadt is dat verstandig.
@@HHalewijn Ik weet namelijk niet of dit al eens is gedaan vandaar dat ik het per cel wil doen want er zit veel onbalans in het systeem. Ik ben wel 20% energie opslag "kwijt". Daarnaast kan de regelbare voeding ook geen hele hoge voltages aan. 76.8V met 30A lukt wel.
Leerzaam en interessant, boordevol informatie weer. In mijn eigen installatie heb ik DVCC uit staan. Nooit in verdiept wat DVCC doet, maar als ik je verhaal zo hoor, kan DVCC beter aangezet worden. Mijn BMS zit niet via de CAN aangesloten. In plaats daarvan heb ik een Smart Shunt.
Dvcc is eigenlijk bedoeld om alle randapparatuur met gelijke instellingen te laten werken (distributed Voltage and Current Control) maar je kunt het ook als sturingsmiddel gebruiken.
Beste Harold, in de eerste plaats dank voor al je inspanningen om ons te helpen de batterijen gezond te houden en zo veel meer.
Ik heb een vraag betreft 24 volt batterijen. Ik heb 5 x 24 volt 200 Ah batterijen. Hoe stel ik de parameters dan in?
Een tweede vraag, sluit je de BMS aan op de Cerbo GX of gebruik je alleen de batterij monitor BMV?
Nogmaals dank
Groet
Jean-PIerre
Je moet weten wat de laadspanningen zijn vd batterij.
Of de specificaties als het LFP is zoals aantal cellen e.d.
Ik heb het BMS niet aangesloten maar het kan wel, dan verkrijg je wat meer informatie.
Zeer veel dank voor je antwoord Harold.@@HHalewijn
Er zitten 8 cellen in maar zie geen specificaties van de laadspanning, ik zoek het uit. Dank voor je antwoord en leerrijke tutorials.@@HHalewijn
@@Wirelessinfopuntbe 8 cellen x 3.65 Volt is dan de maximale spanning. Ga daar voor de veiligheid een stukje onderzetter, bijvoorbeeld 3.5V x 8 is dan de Absorptie spanning. 1 Volt daaronder de Float spanning
Geldt dit ook voor agm accu's? Die maximale laadstroom van 50% van de tot cap
In principe wel. Ik zou daarnaast voor AGM accu's de laadstroom sterk verlagen vanaf soc 90%. En nogmaals na 95%. Loodaccu's hebben extreem veel tijd nodig in de laatste fase om gevuld te raken. En kunnen dan het sulfatie proces omkeren in de laatste fase. Dat zorgt voor capaciteitsbehoud
Harold,
Dank voor je zeer informatieve video. Ik heb ook een 16S LifePO4 accu in mijn camper. Ik gebruik daar geen ESS. Als ik 's zomers meerdere maanden op vakantie ga laad ik die accu op tot 99% zoals omschreven in je video. 's Winters staat de camper in de stalling. Ik breng 'm naar de stalling met zo ongeveer 80% SOC, hij loopt dan over de maanden heen wat verder leeg naar 50% SOC. Elke maand opladen naar 99% doe ik dus niet. In jou video hierboven raad je aan dat wel te doen. Mijn vraag is dus: is het ook voor campers in de stalling nodig om elke maand naar 99% SOC te laden?
Nee, dat is inderdaad niet nodig omdat de batterij dan niet in gebruik ik.
Bedankt voor deze video. Ik heb een vraagje. Is het handig om te wachten op Vehicule to Grid auto's ( ca 60KWh) of kunnen we beter nu batterijen kopen?
Ik ben bezig met een video rondom V2G. Hopelijk dit weekend.
Hallo Harold, weer een super goede uitleg dat zelfs voor iemand zonder kennis zelfs te begrijpen is (ja, mijn vrouw kijkt soms mee).
Ik heb een vraagje wat betreft iets anders, want ik loop tegen het feit aan dat ik in huis niet voldoende ruimte heb voor mijn off-grid avontuur en mijn 3 fasen eigenlijk daardoor naar mijn vrijstaande schuur wil brengen (en eventueel retour). De ene installateur zegt dat je gewoon vanaf de hoofdschakelaar een kabel kan trekken naar de schuur. En de ander zegt dat het helemaal niet mag. Met van alle adviezen er tussen in. Netbeheerder Liander geeft aan dat na de hoofdschakelaar en binnen de kaders die ze geven het mijn pakje aan is.
Wat is jou visie hierop?
Gewoon doen maar wel met in achtneming van de juiste technische invulling. Het is voor ons inmiddels een standaard oplossing die wij voor elk project invullen.
Nogal complex. Battery life optimisation. Waarom?
Gewoon laden tot 3.45 volt met 1 uur absorbtie en een active balancer. Jk bms of NEEEY active balacer aanzetten wanneer nodig. In mijn ervaring kom je prima weg met een bms met active balancer.
Ofwel een kleine batterij is een slechte investering want die wil je wellicht te snel laden/ontladen …
... en een grote batterij is veel te duur. Conclusie: wacht nog een paar jaar als je geen echte off-grid toepassing hebt!
Hi Harold, bedankt voor deze mooie video. Ik heb een 10 kwh multiplus 2 met 2 Batterijen met ingebouwd BMS van elk 12 kWh. DC lader 250/100 en twee ac inverters 3000 W. Hybrid of grid als soc onder 20 procent komt wordt van het grid geladen tot 35 procent. Pv inverter Assistent is geladen die vermogen van de ac inverters begrenzen of uitschakelen als er geen load is en de Batterijen vol zijn. Toch loop Ik op zonnige dagen op eerst Waring high voltage van BMS en nadien bij onvoldoende load op alarm van high voltage. Hoe zou Ik dat kunnen vermijden, zonder Stroom terug te leveren aan grid. Enige suggestie?
Ben meteen afgehaakt toen de term -spanning - genoemd werd ipv stroom.
Prima. Waar gewerkt wordt worden wel eens fouten gemaakt.
@@HHalewijn Binnen uw vakgebied nogal essentieel. Daarom haakte ik af; het is maar een tip