Cum ați mai spus chiar dvs, nu va plac prea mult că om, dar emisiunea asta e foarte inspirata. Chit că s om de stânga, am înțeles pragmatic cum stam pe energie. Sper sa mai faceți emisiuni cu invitați cunoscători, fără samanii-expertii pe comunicare de serviciu. Și mai puțin darwinism social și mai multă empatie ptr stirbii țării. Mulțumesc.
@@FlorinSia-fv9bh❤😂😢❤❤😂❤😂❤😂❤❤😂😂❤🎉😂❤❤😂❤😂😂😂❤❤❤🎉😂❤😂🎉❤❤❤❤❤😂❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤😂🎉😂🎉❤❤❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤❤😂❤😂❤❤🎉❤🎉❤❤😂❤❤😂😂❤❤😂❤❤😂🎉😂❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤😂❤❤🎉❤😂😂😂❤😂😂❤😂❤😂❤❤❤❤❤😂🎉❤🎉❤😂🎉❤❤❤❤😂😂😂😂❤❤❤❤ vu
Un episod extraordinar de informativ cu privire la intelegerea domeniului energetic! Ne trebuie oameni profesionisti si informati, precum domnul Nicolescu, la conducere! Multumim, George, si succes! 🙏
Excelent! Foarte, foarte bun interviul. Interviul de mai sus m-a făcut mai încrezător in viitor. Efortul financiar depus pentru a trece la mașina electrica (M3 SR+ de 2 ani si 4 luni) + pompa de căldură din August 2023, nu a fost in zadar. Urmează si alte proiecte inspirate de pe CaseBune (sistem de ventilație cu recuperare de caldura + solar). George, felicitări pentru munca depusa si numai bine!
Ce solutie de incalzire ai ales electrica acum 13- 15 ani? Sunt curios, fiindca "trendul" cu pompele de caldura a inceput doar de cativa ani? Erau mai sub radar pe vremea tranzitiei tale. Felicitari pt. alegere oricum🎉
@@ConstantinBoca mi-am construit o casa pe structura de lemn pe care am incalzit-o la început cu centrala pe GPL la care am renunțat apoi în favoarea uneia electrica
De departe cel mai realist CETATEAN , persoana publica pe care am urmărit-o pana acum foarte atent , foarte multe IGDLCCuri s-au menționat in acest PODCAST ..... Succes si sa auzim de mai bine ..
mult mai sobru decorul, interesant si de apreciat schimbul din cand in cand, insa, apreciam luminozitatea, caldura si chiar si putina natura in decorul anterior
Da, la asta ma gandeam si eu. Cumva varianta de decor dinainte de noul aranjament era mult mai faina vizual.Sper ca GB va citi aceste mesaje si va reveni la un decor mai prietenos vizual.
Salut! Lucrez in Elveția pentru un birou de proiectare care dezvolta proiecte de fotovoltaice pe lacuri de acumulare! Deci in concluzie o solutie foarte buna din multe puncte de vedere, randament, impiedica evaporarea apei, trasportul energiei direct la sursa etc.
O mica sugestie în ceea ce privește lacul de acumulare și turbina care produce energie electrica… este o distanță de câțiva kilometri de obicei între acestea, in caz ca are vreo relevanță, așa ca tot cred ca va fi nevoie de niște puncte de transformare. Dar da, ca idee pare mai buna decât sa fie panouri in câmp la întâmplare.
Cat de mari sunt costurile de intretinere? Pasarile s-ar putea sa-si faca veacul pe acele panouri si sa fie nevoie de curatarea lor, lucru care nu e foarte simplu de facut pe apa.
@@florinblendea7446 panourile stau pe niste platforme plutitoare circulabile si sunt relativ usor acesibile pentru curatare periodica. Pe langa solutii clasice gen apa cu presiune si perii exista pe piata si variante mecanizate
Felicitari! Am lucrat cu BM prin FRDS multi ani in judetele Vaslui, Tulcea, Vrancea! Ceea ce am auzit aici sunt super idei! Hai sa le punem in practica! Eu sunt aproape independent energetic! Felicitari !
Of,cat de usor s-ar schimba țara daca ar fi lăsați oameni pricepuți in domeniu lor sa fie lideri...Eu dânsului i-aș da interzis sa iasa din țară pana nu rezolva problemele investiților in retelele de transport si distribuție...Cred ca nici el nu ar pleca la Bruxelles daca ar fi lăsat pe aici sa faca ceva... Felicitări domnule Buhnici
Ok, deci problema este detectată, soluția este pe masă dar...de ce nu se pune în aplicare? Până când doar vom sta la taclale și nu ne apucăm o dată de a pune în aplicare? Ce ne stă în calea de a merge în direcția corectă?
Noi ne stăm singuri in cale prin faptul ca nu iesim la vot. Probabil ai auzit si tu, omul a spus ca este foarte greu sa schimbi ceva din interiorul sistemului pentru ca e una cu state vechi unde toti dorm in papucii statului. Trebuie iesit la vot si votat cu cap.
1:27:36 Eu stiam ca recipientele trebuie sa fie special construite pentru a nu se pierde prin pereti. Energia consumata cu extragerea hidrogenului din molecula de apa cum este ?
Oricât de special sunt pereții , pierderile sunt însemnate. ChatGPT spune că prin comprimare 350-700bari pierderile sunt de 1-3%/luna dar probabil costurile de fabricare la scara industrială a depozitului sunt imense. Lichefiere 1-3%/zi temperaturi de depozitare -200-250*c costuri imense pt a menține sute blocuri întregi la temperatura asta. Sub forma de compuși chimici dar iar consumi energie să îl procesezi :/
Buna emisiune GB ! Eu sunt fan energi verzi, si sunt incantat să vad confirmarea din partea unui roman expert, pt că politicienii actuali sunt ,,praf și pulbere" ...
Min 21-22 : Ploiestiul are 3 rafinarii :Brazi,Vega si Teleajan. Miroase a carburant si toluen la orice ora din zi si noapte, nu ai cum sa scapi. Si nu doar in oras ci si in localitatile invecinate. Pe langa asta este si foarte mult praf mai ales din cauza masinilor foarte multe (unii oameni folosesc aiurea masina chiar daca nu au treaba sau chiar daca locatia unde vor sa ajunga este aproape de casa, dar ei tot pleaca cu masina pe strada...) si din cauza lipsei copacilor.
Problema majora e lipsa spatiilor verzi, a padurilor care sa inconjoare aglomerarile urbane si a parcurilor/copacilor in orase. Pentruy ca onor primarii au permis dezvoltatorilor sa construiasca unde, cat si cum au vrut, fara pic de norme de poluare integrate, fara pic de control. De aici s-a ajuns la ce avem acum. S-au taiat si se taie in prostie paduri. Rezultatul? Seceta, desertificare, alunecari de teren, incalzire rapida si senzatie de cuptor din cauza betoanelor incinse. Dar na, din paduri nu ies bani, din betoane da!
@@mihaistanila1205 -Da, cam asta este rezultatul. Deci trebuie sa punem presiune pe institutiile statului, fiecare persoana in parte. Reclamatii, sesizari, etc.
Eu muncesc la Hinkley Point C unde EDF construieste centrala atomica în Anglia si unde China este investitor principal, s-a depasit de mult bugetul initial, cred ca mai mult de 2X deja, din cauza pandemiei, războiul și jocul politic…Ce vreau sa subliniez este ca, sper ca guvernul nostru sa nu implice alte tari ca si investitor daca au în plan sa construiască Centrala atomica, sa incercam pe cat de mult posibil sa fim independenți și sa aleaga momentul oportun.
La momentul actual, curentul produs de mine acasa din panouri, nu trece de transformatorul local din cartier, cel putin asa am inteles. Din aceasta cauza, curentul produs de mine este consumat doar de "vecini", din cartier. Asta este motivul pt care intr-un cartier de case cu multi prosumatori nu mai are cine sa consume curentul, vara, la amiaza. Se poate rezolva pb astfel incat curentul produs de noi sa treaca de trafurile locale?
Bravo, cea mai buna intrebare, nimeni nu intreaba asa ceva, toti zic ca nu duce reteaua atatia prosumatori si ca trebuie modernizata, dar nu intelege nimeni ce inseamna asta concret si ce se intampla cu trafurile astea
Transformatoarele facute acum multe zeci de ani nu-si propuneau sa faca asa ceva, deci nu fac. Ar fi fost o cheltuiala inutila la vremea aia. Problema e ca schimbarea lor astfel incat sa suporte si asa ceva e un lucru costisitor. Plus ca ar trebuie sa fie suficient de inteligente astfel incat sa nu duca la o congestionare a liniilor de medie tensiune unde ar trimite acel curent.
@@florinblendea7446sunt de acord cu dvs și cu acest raționament. Dar nu e pb mea ca prosumator. Ce sa le fac eu, sa le schimb eu transformatoare? Și asa plătim extra curentul, iar ei rămân cu profiturile. Măcar sa investească în dezvoltarea rețelei. Și nu e vb de cât câștig eu aici ci de faptul ca prefera să ia curent la prețul pieței de la centrale pe gaz, in loc sa investească în rețea, să ia curent de la prosumatori, pe ce tarif vor ei, ca oricum nu avem nici un cuvânt aici. În loc sa folosească resursa care devine tot mai abundentă în România, prefera alte surse. Orice dar să nu investească ei. Inteligenta trafurulor nu e asa complicata cum pare, dar e nevoie de internet, conectivitate, etc. Exact ca un Invertor, ridica tensiunea pana la o valoare maxima permisa, pt casnic e 250v pe monofazat. La fel taraful ar trebui sa ridice tensiunea pe rețeaua principala până la care o fi valoarea aia și gata. Peste acea valoare nu mai bagă.
@@florinblendea7446 transformatoarele AC sunt birectionale de la mama lor, de ce zici ca nu au fost gandite sa functioneze asa, ai ceva informatii concrete din teren?
George, cred că schimbarea ar putea veni când oameni ca tine, Cristian Onețiu, domnul pe care l-ai avut invitat aici în emisiune și alții (mulți dintre ei au fost pe la IGDLCC) ar intra cumva pe funcții de conducere și ar începe să tragă. Altfel, slabe șanse. Cum ați zis și voi, locurile unde ar trebui să lucreze să atragă bani din cei 15 miliarde de euro, sunt doar ținte pentru salarii.
Încă n-am văzut tot clipul, dar scriu în caz că nu se dezbate, sau dacă mai are cineva informații. La nivel de încălzire de blocuri, care e până la urmă cea mai curată, și apoi cea mai eficientă formă ? Că în București s-a tot dezbătut, dar n-am văzut niște cifre clare de la nimeni. Avem încălzirea curentă care e ineficientă pentru că trebuie transportată toată apa aia, și avem și mulți km de rețea, care înseamnă că îți ia probabil 15 ani s-o refaci pe toată, și apoi în 20 de ani, iar trebuie să le refaci, deci efort și costuri semnificative. Apoi ai centrale individuale de apartament. Aici am tot auzit că cele pe gaz poluează și nu e frumos cei de la etajele P-9 să-l asixfieze pe cel de la 10. Deci chiar dacă-s mai eficiente, sunt poluante, și, mai ales, poluante local. O termocentrală măcar poluează în afara orașului. Plus, trebuie să ai și să menții țevile de gaz. Și să te asiguri că nu sunt intalațiile făcute incorect, să nu bubuie (și aici nu cred că noi stăm prea bine). Dar tot aici sunt și centralele pe bază de curent electric, care nu au nicio problemă cu poluarea, permit debranșarea de la gaz (știu că e folosit pentru bucătărie, dar încet încet trecem și acolo pe electric pentru gătit, mai eficient și mai puțin poluant) și nici n-au risc să bubuie, deși dacă-s instalate necorespunzător, tot nu e bine. Bănuiesc că asta ar fi the end game, dar tranziția probabil durează mult. Apoi se tot vorbește de centrale de bloc / cvartal / cartier. Practic ideea fiind ca țevile să nu mai trebuiască să meargă prin tot orașul, ci doar câteva zeci/sute de metri, minimizând pierderile și ineficiența. Cel puțin la nivel de distribuție. Mulți zic că nu mai merită investit în sistemul curent, dar cred că, pentru moment, a fost alegerea corectă, celelalte metode fiind practic o tranziție, care durează mult mai mult, lăsând în frig mulți oameni pe o durată prea lungă.
Pompe de căldură industriale în cascadă la nivel de cartiere cred că ar fi cel mai eficient doar că pentru pompe de căldură îți trebuie suprafață radiantă mare ca să ai eficientă bună deci "clasicele" calorifere nu funcționează doar dacă sunt supradimensionate. Caută pe net despre ce vor să facă in Aalborg Danemarca unde vor să schimbe centrala pe carbune cu una pe pompe de căldură.
Felicitari pt interviu! A mai ramas doar sa te hotarasti cum e: merita bursa ori nu? 😁 aici unde dă bine, pare că merită; dincolo, cu dl Onețiu, ne dăm doar pe antrepriză și ne hăhăim de venitul pasiv obținut din bursă 😜
Sunt prosumator, dar deja "mă scuipa din rețea" la amiaza când e soarele sus pe cer si nu am decât 6kW panouri solare instalate, in zona Brașov. Urmatorul pas este baterii de stocare, altfel arunc energia pe fereastra daca nu o consum.
Parerea mea , referitor la stimularea din partea statului sa fie axat la subventionarea curentuli din statie. Trebui stimulat consumul de electricitate in statie iar statiile momentan sunt predominant goale. Ca utilizator de electrica , in proportie de 90% nu gasesc pe cineva la statie. Nu ca sunt suparat ca ajung si incarc :))) ci faptul cererea va impulsiona montarea de noi statii, natural nu artificial ! Degeaba se monteaza 10.000 statii in București daca e 2.5lei/kwh 13-17kwh/100km = 32.5/42.5lei/100km e consum de ~4.5L/6L consum care întradevăr nu multe termice il pot obține dar in felul asta costul "carburantului" nu te atrage sa vinzi masina de cateva mii de € ca sa cumperi electrica de peste 10.000 € In schimb e absolut jenant sa ajungi la Kaufland/Lidl/mall si sa realizezi ca nu poti incarca noaptea. Jumatate din statiile deja active nu le poti utiliza noaptea
De ce trebuie sa - l imbogatim pe Musck ? Reteaua electrica nu ar rezista daca toate masinile ar trece pe electric. Si cum ramane cu poluarea masiva produsa de bateriile uzate ?🤔🤔🤔🤔🤫🤫🤫🤫
Nu asta e problema, bateriile se recicleaza usor, sint doar citeva elemente chimice. Problema cea mai mare este reteaua electrica ce este subdimensionata si neadaptata pentru preluarea energiei profuse de eoliene si fotovoltaice. Nu degeaba se foliseste sintagma "sistemul energetic national", pentru ca ele trebuie sa functioneze ca un sistem, nu trebuie sa fie in competitie, pentru ca fiecare tip de energie are rolul ei, altfel putem ajunge in situatia cind reteaua se prabuseste, iar repornirea este extrem de grea. Vad ca toti filologii isi dau cu parerea.
@@vladdumitrica849 iti urez succes sa reciclezi palele de la eoliene. Daca reusesti, poate ne luminezi si pe noi si pe toti cei ce le produc! Nu de alta, dar sa nu mai fie ingropate sub pamant, ce naiba, ca in epoca de piatra! Unii va luati in serios rau de tot...
stam bine la energie regenerabila pentru in sectorul rezidential majoritatea locuintelor ard lemn pentru incalzire si in mod tragic si pentru incalzirea apei si pentru gatit, lemn care este la fel de poluant ca si carbunele. bioenergia este considerata energie regenerabila verde din pacate. aceasta situatie este regionala, de aceea statele cele mai poluate suntstatele balcanice in ciuda faptului ca avem industrie 0
Solutia la blocuri NU este cu incarcatoare rapide, ci cum MULTE incarcatoare inteligente (dau curent cat suporta reteaua) lente AC, care sunt ieftine, se pot monta practic la fiecare parcare si incarca suficient cat parcheaza masina noaptea.
Foarte interesante lucrurile expuse de domnul invitat, însă se recomanda ca fost ministru al energiei...întrebarea este, dacă tot a fost acolo la butoane, de ce nu a făcut toate aceste lucruri minunate de care ne vorbește ????!!!
Pai probabil ca "băeții dăstepți" din energie au avut si ei un cuvant de spus. E pe masa si varianta asta pentru ca la noi se poate si pentru ca institutiile statului sunt capusate de sinecuri, asta a zis cu gura lui (treaba cu sinecurile). Da, este curios de aflat ce a facut efectiv domnul cat a fost ministru, mai ales legat de treaba cu retelele electrice care trebuiau de mult innoite/extinse....
Pentru discuții despre energie, ardere de combustibil și decarbonizarea surselor de energie domnul Cormos Cristian de la universitatea UBB este o enciclopedie Dânsul este numărul 1 mondial în cercetarea captării dioxidului de carbon
Nu suna rau treaba asta cu electric ,dar cati i-si pot permite o pompa de caldura care costa mult mai mult decat o centrala pe gaz ,o centrala electrica consuma mai mult decat una pe gaz costurile sunt cel putin duble ca sa te incalzesti electric ,este nasoala treaba din pacate ,nu toti au bani lui George .
Asa cum facem diferenta intre autovehicule - benzina vs electrice cu productie de curent din carbune - poate ar trebui aprofundata si diferenta dintre tipurile de reactoare nucleare civilele CANDU vs Cernobal sau Fukushima 🤔
Cu tot respectul...este CLAR ca un motiv al unor grupuri de interese (probabil tot alea care obstructioneaza crearea de unitati de productie in RO si incurajeaza importul de produse finite din materia prima exportata din RO) nu va permite expansiunea infrastructurii de gaz in RO (sau a altor proiecte ecologice)...asta ar insemna sa se repopuleze aceste localitati in defavoarea tarilor dezvolatate din Vest. Si asta NU se doreste! Una din crizele ENORME de care nu se vorbeste este lipsa de forta de munca pe PLANETA! Acelasi motiv care a stat si la scoaterea din competitia EU si globala a celor mai mai proiecte din economie care au fost realizate cu mari sacrificii de poporul RO. Se leaga lucrurile lant ... din pacate.
Esti sigur ca aia din afara doresc distrugerea idustriei romanesti? Esti pe o pista falsa, de fapt mafia noastra din politica are intreresul pentru importuri, pentru ca "vamuiesc" importurile, mai precis sint firme de partid ce isi trag comisioane. Sa ne uitam la cum sint construite soselele, prefera sa puna mult asfalt din import peste pietris, decit sa toarne placi de beton armat, din productia proprie si sa importe cit mai putin bitum.
Una dintre putinele emisiuni din Romania unde discutiile se bazeaza pe fapte care ne afecteaza pe toti si cu invitati care stiu despre ce vorbesc. Poluarea din orase vine mai mult din zona periferiei unde continua arderile ilegale de deseuri si vegetatie, unul dintre motivele acestei cauze este lipsa unui plan foarte bine stabilit pentru managementul deseurilor ale primariilor si lipsa de educatie in domeniu.
Montarea panourilor fotovoltaice care sunt montate pe acoperișurile caselor ,pot provoca incendii chiar dacă sunt montate de persoane autorizate, ori neautorizată?!?!?!?
Cu toții știm ca niște băieți de pe planetă vor ca energia să coste mult și să o aibă ei ca să o folosească ca pe o armă politică. Dar poate ca pe viitor lucrurile se vor mai schimba.
Infrastructura electrica a oraselor poate face fata daca toata lumea foloseste masini electrice ...maine ? Nu ar face fata nici la un sfert din soferi.... (Nu ma refer la lipsa statii de incarcare si la capacitatea de livrare a grid-ului)
„Infrastructura” electrică nicăieri în tară nu ar face față (la sate e dezastru) dar nu contează, contează că am dat click pe video și merge monetizarea.
Ce relevanta are intrebarea ta retorica, care este un cliseu repetat in mai toate discutiile despre masini electrice? Daca zana cea buna poate face ca toate masinile sa fie electrice maine, tot ea poate sa rezolve si infrastructura tot maine. Daca terminam cu povestile pentru copii, infrastructura electrica se dezvolta in paralel cu cererea.
@@laszlokorosi9012 "Daca zana cea buna poate face ca toate masinile sa fie electrice maine, tot ea _poate sa rezolve si infrastructura tot maine._ Vise utopice!
Statii de incarcare rapide printre blocuri este reteta esecului, nu stiu de ce nu faceti niste calcule inainte sa sustineti tot felu de idei crete care nu o sa duca decat la frustrate, scandaluri si ulterior renuntarea la idea electricelor. Bucurestiul are nevoie de 8000 de fast chargere 90kw+ care sa mearga la foc continuu pentru cele 1,8mil de masini adica 1300 de statii pe sector, cat de realist este asa ceva? Solutia pentru blocuri sunt prize banale de putere mica (AC mode 3) la fiecare loc de parcare inchiriat de la ADP, cu cod QR pentru activare, atat. Usor si rapid de instalat, reliable fata de chargerele DC, costuri minima, prietenoase cu bateriile etc. De exemplu primaria s6 a anuntat ca va construit 40 de fast chargere penibile de 22kw si 50kw cu 8.3mil eur, de banii astia puteau upgrada peste 10.000 din totalul de 45.000 de locuri de parcare cu home chargere (20% !!), bani irositi si locuri de munca pierdute aiurea
Mulțumim!
Cum ați mai spus chiar dvs, nu va plac prea mult că om, dar emisiunea asta e foarte inspirata. Chit că s om de stânga, am înțeles pragmatic cum stam pe energie. Sper sa mai faceți emisiuni cu invitați cunoscători, fără samanii-expertii pe comunicare de serviciu. Și mai puțin darwinism social și mai multă empatie ptr stirbii țării. Mulțumesc.
Mulțumesc Florin pentru feedback!
@@TheShedow11Pp😊l 0:00 😅
@@FlorinSia-fv9bh❤😂😢❤❤😂❤😂❤😂❤❤😂😂❤🎉😂❤❤😂❤😂😂😂❤❤❤🎉😂❤😂🎉❤❤❤❤❤😂❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤😂🎉😂🎉❤❤❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤❤😂❤😂❤❤🎉❤🎉❤❤😂❤❤😂😂❤❤😂❤❤😂🎉😂❤❤🎉❤❤🎉❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤😂❤❤🎉❤😂😂😂❤😂😂❤😂❤😂❤❤❤❤❤😂🎉❤🎉❤😂🎉❤❤❤❤😂😂😂😂❤❤❤❤ vu
Un episod extraordinar de informativ cu privire la intelegerea domeniului energetic!
Ne trebuie oameni profesionisti si informati, precum domnul Nicolescu, la conducere!
Multumim, George, si succes! 🙏
Excelent! Foarte, foarte bun interviul. Interviul de mai sus m-a făcut mai încrezător in viitor. Efortul financiar depus pentru a trece la mașina electrica (M3 SR+ de 2 ani si 4 luni) + pompa de căldură din August 2023, nu a fost in zadar. Urmează si alte proiecte inspirate de pe CaseBune (sistem de ventilație cu recuperare de caldura + solar). George, felicitări pentru munca depusa si numai bine!
Acesta este un podcast pe care ar trebui să-l vadă toți românii.
Statul cu ce se incalzeste? Ei ar trebui sa inceapa primii daca tot le trebuie electric.
Crezi ca multi vor intelege? Ma indoiesc.
@@xbeabc9516 statul poate plati orice factura ...
"Dar dece sa-l vada toti romanii? Au TV: antenele, prourile, digiurile, metropolele, folcloricele si multe altele."
Multumesc mult ! Omul e senzational, eram in depresie cu toti prostalaii din politica . Succes România!
Adevār grāiesti ❗
Foarte tare! Trebuie revenit invitatul, neaparat. Multumim, George!
Apreciez că ai insistat în a pune punctul pe I ...bravo. Un invitat cu greutate.
Am inceput tranzitia energetica acu 15 ani si ma bucur ca am ales calea cea buna am renuntat la gaz de vreo 13 ani
Ce solutie de incalzire ai ales electrica acum 13- 15 ani? Sunt curios, fiindca "trendul" cu pompele de caldura a inceput doar de cativa ani? Erau mai sub radar pe vremea tranzitiei tale. Felicitari pt. alegere oricum🎉
@@ConstantinBoca mi-am construit o casa pe structura de lemn pe care am incalzit-o la început cu centrala pe GPL la care am renunțat apoi în favoarea uneia electrica
Felicitări! Ca de obicei. La obiect și documentat. Și tu George și domnul Niculescu.
De departe cel mai realist CETATEAN , persoana publica pe care am urmărit-o pana acum foarte atent , foarte multe IGDLCCuri s-au menționat in acest PODCAST ..... Succes si sa auzim de mai bine ..
Munca voastra e superrr, invitatul mai mult ca superrrrr,nu ma miscai pina la sfirsit .Felicitari !
Felicitări domnule Buhnici pentru alegerea invitatului și podcast!
Felicitari!!Felicitari!!!Excelent interviu!❤
mult mai sobru decorul, interesant si de apreciat schimbul din cand in cand, insa, apreciam luminozitatea, caldura si chiar si putina natura in decorul anterior
Da, la asta ma gandeam si eu. Cumva varianta de decor dinainte de noul aranjament era mult mai faina vizual.Sper ca GB va citi aceste mesaje si va reveni la un decor mai prietenos vizual.
Subscriu și eu la ideea că acest decor este prea închis ... Cel de dinainte era mai prietenos și mai natural ...
Ho , teatru de umbre cu lumina minții .
Ce gandire frumoasa are invitatul dumneavoastră. Felicitari pt emisiune
Salut! Lucrez in Elveția pentru un birou de proiectare care dezvolta proiecte de fotovoltaice pe lacuri de acumulare! Deci in concluzie o solutie foarte buna din multe puncte de vedere, randament, impiedica evaporarea apei, trasportul energiei direct la sursa etc.
O mica sugestie în ceea ce privește lacul de acumulare și turbina care produce energie electrica… este o distanță de câțiva kilometri de obicei între acestea, in caz ca are vreo relevanță, așa ca tot cred ca va fi nevoie de niște puncte de transformare. Dar da, ca idee pare mai buna decât sa fie panouri in câmp la întâmplare.
Aveti ceve materiale cu randari sau prototiuri deja realizate publicate pe undeva? Site social media?
Cat de mari sunt costurile de intretinere? Pasarile s-ar putea sa-si faca veacul pe acele panouri si sa fie nevoie de curatarea lor, lucru care nu e foarte simplu de facut pe apa.
@@florinblendea7446 panourile stau pe niste platforme plutitoare circulabile si sunt relativ usor acesibile pentru curatare periodica. Pe langa solutii clasice gen apa cu presiune si perii exista pe piata si variante mecanizate
Cel mai bun episod al podcastului pentru mine. Astept cu nerabdare sa revina invitatul acestui episod pentru o noua runda de raspunsuri. ❤
Te pup
Felicitari! Am lucrat cu BM prin FRDS multi ani in judetele Vaslui, Tulcea, Vrancea! Ceea ce am auzit aici sunt super idei! Hai sa le punem in practica! Eu sunt aproape independent energetic! Felicitari !
Pentru detali legate de persoana care va scrie e suficient un mesaj in privat. Nu ma pot expune! Asta e!
Of,cat de usor s-ar schimba țara daca ar fi lăsați oameni pricepuți in domeniu lor sa fie lideri...Eu dânsului i-aș da interzis sa iasa din țară pana nu rezolva problemele investiților in retelele de transport si distribuție...Cred ca nici el nu ar pleca la Bruxelles daca ar fi lăsat pe aici sa faca ceva...
Felicitări domnule Buhnici
Eu zic să dezvoltăm transportul feroviar și cel public local. Nu de alta, dar nu merge să ne bazăm numai pe autoturisme.
Felicitări pentru alegerea invitatului și ptr. această emisiune foarte interesantă
Felicitări pentru invitat și pentru acest interviu!
Minunat podcast. Explicațiile pe înțelesul nostru. Foarte vizionar si informat invitatul. Multumim.
Gazele nu au viitor și în primul rând poluează, congenerare fotovoltaice geotermale și piroliză astea sunt viitorul ❤ felicitări 🎉
super podcast. multumim!!!
Felicitări pt emisiune este foarte interesant.
Am devorat acest podcast, felicitari!
Felicitari pentru invitat si pentru sunet!
Felicitari !!! Foarte bun invitatul, Razvan!!!
Super podcast , bravo George si pt. invitat
Ok, deci problema este detectată, soluția este pe masă dar...de ce nu se pune în aplicare?
Până când doar vom sta la taclale și nu ne apucăm o dată de a pune în aplicare?
Ce ne stă în calea de a merge în direcția corectă?
Noi ne stăm singuri in cale prin faptul ca nu iesim la vot. Probabil ai auzit si tu, omul a spus ca este foarte greu sa schimbi ceva din interiorul sistemului pentru ca e una cu state vechi unde toti dorm in papucii statului. Trebuie iesit la vot si votat cu cap.
@@szabolevente437 Pai pe cine ? Psd, Pnl, Aur ? Poate Usr sa fie ceva de capul lor, din pacate nu ni se dau variante bune .
1:27:36 Eu stiam ca recipientele trebuie sa fie special construite pentru a nu se pierde prin pereti. Energia consumata cu extragerea hidrogenului din molecula de apa cum este ?
Oricât de special sunt pereții , pierderile sunt însemnate.
ChatGPT spune că prin comprimare 350-700bari pierderile sunt de 1-3%/luna dar probabil costurile de fabricare la scara industrială a depozitului sunt imense.
Lichefiere 1-3%/zi temperaturi de depozitare -200-250*c costuri imense pt a menține sute blocuri întregi la temperatura asta.
Sub forma de compuși chimici dar iar consumi energie să îl procesezi :/
Buna emisiune GB ! Eu sunt fan energi verzi, si sunt incantat să vad confirmarea din partea unui roman expert, pt că politicienii actuali sunt ,,praf și pulbere" ...
Interesant podcast pentru necunoscatorii domeniului ca si mine:)
Un interviu foarte interesant si educativ!!! Felicitari!!!😁
Foarte interesant. Felicitări!
Mulțumesc!
Min 21-22 : Ploiestiul are 3 rafinarii :Brazi,Vega si Teleajan. Miroase a carburant si toluen la orice ora din zi si noapte, nu ai cum sa scapi. Si nu doar in oras ci si in localitatile invecinate. Pe langa asta este si foarte mult praf mai ales din cauza masinilor foarte multe (unii oameni folosesc aiurea masina chiar daca nu au treaba sau chiar daca locatia unde vor sa ajunga este aproape de casa, dar ei tot pleaca cu masina pe strada...) si din cauza lipsei copacilor.
Problema majora e lipsa spatiilor verzi, a padurilor care sa inconjoare aglomerarile urbane si a parcurilor/copacilor in orase. Pentruy ca onor primarii au permis dezvoltatorilor sa construiasca unde, cat si cum au vrut, fara pic de norme de poluare integrate, fara pic de control. De aici s-a ajuns la ce avem acum. S-au taiat si se taie in prostie paduri. Rezultatul? Seceta, desertificare, alunecari de teren, incalzire rapida si senzatie de cuptor din cauza betoanelor incinse. Dar na, din paduri nu ies bani, din betoane da!
@@mihaistanila1205 -Da, cam asta este rezultatul. Deci trebuie sa punem presiune pe institutiile statului, fiecare persoana in parte. Reclamatii, sesizari, etc.
Felicitari pt invitat
Buna George, daca nu cer prea mult ne poti da un Numar de contact de la acest producator de pompe de caldura din Romania?
Super tare
Multumim pentru continut
Eu muncesc la Hinkley Point C unde EDF construieste centrala atomica în Anglia si unde China este investitor principal, s-a depasit de mult bugetul initial, cred ca mai mult de 2X deja, din cauza pandemiei, războiul și jocul politic…Ce vreau sa subliniez este ca, sper ca guvernul nostru sa nu implice alte tari ca si investitor daca au în plan sa construiască Centrala atomica, sa incercam pe cat de mult posibil sa fim independenți și sa aleaga momentul oportun.
La momentul actual, curentul produs de mine acasa din panouri, nu trece de transformatorul local din cartier, cel putin asa am inteles. Din aceasta cauza, curentul produs de mine este consumat doar de "vecini", din cartier. Asta este motivul pt care intr-un cartier de case cu multi prosumatori nu mai are cine sa consume curentul, vara, la amiaza. Se poate rezolva pb astfel incat curentul produs de noi sa treaca de trafurile locale?
Bravo, cea mai buna intrebare, nimeni nu intreaba asa ceva, toti zic ca nu duce reteaua atatia prosumatori si ca trebuie modernizata, dar nu intelege nimeni ce inseamna asta concret si ce se intampla cu trafurile astea
Transformatoarele facute acum multe zeci de ani nu-si propuneau sa faca asa ceva, deci nu fac. Ar fi fost o cheltuiala inutila la vremea aia. Problema e ca schimbarea lor astfel incat sa suporte si asa ceva e un lucru costisitor. Plus ca ar trebuie sa fie suficient de inteligente astfel incat sa nu duca la o congestionare a liniilor de medie tensiune unde ar trimite acel curent.
@@florinblendea7446sunt de acord cu dvs și cu acest raționament. Dar nu e pb mea ca prosumator. Ce sa le fac eu, sa le schimb eu transformatoare? Și asa plătim extra curentul, iar ei rămân cu profiturile. Măcar sa investească în dezvoltarea rețelei. Și nu e vb de cât câștig eu aici ci de faptul ca prefera să ia curent la prețul pieței de la centrale pe gaz, in loc sa investească în rețea, să ia curent de la prosumatori, pe ce tarif vor ei, ca oricum nu avem nici un cuvânt aici. În loc sa folosească resursa care devine tot mai abundentă în România, prefera alte surse. Orice dar să nu investească ei. Inteligenta trafurulor nu e asa complicata cum pare, dar e nevoie de internet, conectivitate, etc. Exact ca un Invertor, ridica tensiunea pana la o valoare maxima permisa, pt casnic e 250v pe monofazat. La fel taraful ar trebui sa ridice tensiunea pe rețeaua principala până la care o fi valoarea aia și gata. Peste acea valoare nu mai bagă.
@@florinblendea7446 transformatoarele AC sunt birectionale de la mama lor, de ce zici ca nu au fost gandite sa functioneze asa, ai ceva informatii concrete din teren?
Bravo!👏👏👏
George îmi pare rău să o spun dar ai întrerupt la greu invitatul. A fost finuț și a avut răbdare când tot vorbeai peste el...
da, mi-a placut. il mai vrem!
❤❤Keep up the good work❤❤👍👍
Felicitări pentru tot ceea ce faci‼️🤝👏
George, cred că schimbarea ar putea veni când oameni ca tine, Cristian Onețiu, domnul pe care l-ai avut invitat aici în emisiune și alții (mulți dintre ei au fost pe la IGDLCC) ar intra cumva pe funcții de conducere și ar începe să tragă. Altfel, slabe șanse. Cum ați zis și voi, locurile unde ar trebui să lucreze să atragă bani din cei 15 miliarde de euro, sunt doar ținte pentru salarii.
Excelent!
1:38:40 Germania nu mai are nici un fel de subvenții la EV sau hibride. S-au scos în decembrie anul trecut.
Multumesc
Felicitări
Încă n-am văzut tot clipul, dar scriu în caz că nu se dezbate, sau dacă mai are cineva informații.
La nivel de încălzire de blocuri, care e până la urmă cea mai curată, și apoi cea mai eficientă formă ? Că în București s-a tot dezbătut, dar n-am văzut niște cifre clare de la nimeni.
Avem încălzirea curentă care e ineficientă pentru că trebuie transportată toată apa aia, și avem și mulți km de rețea, care înseamnă că îți ia probabil 15 ani s-o refaci pe toată, și apoi în 20 de ani, iar trebuie să le refaci, deci efort și costuri semnificative.
Apoi ai centrale individuale de apartament. Aici am tot auzit că cele pe gaz poluează și nu e frumos cei de la etajele P-9 să-l asixfieze pe cel de la 10. Deci chiar dacă-s mai eficiente, sunt poluante, și, mai ales, poluante local. O termocentrală măcar poluează în afara orașului. Plus, trebuie să ai și să menții țevile de gaz. Și să te asiguri că nu sunt intalațiile făcute incorect, să nu bubuie (și aici nu cred că noi stăm prea bine). Dar tot aici sunt și centralele pe bază de curent electric, care nu au nicio problemă cu poluarea, permit debranșarea de la gaz (știu că e folosit pentru bucătărie, dar încet încet trecem și acolo pe electric pentru gătit, mai eficient și mai puțin poluant) și nici n-au risc să bubuie, deși dacă-s instalate necorespunzător, tot nu e bine. Bănuiesc că asta ar fi the end game, dar tranziția probabil durează mult.
Apoi se tot vorbește de centrale de bloc / cvartal / cartier. Practic ideea fiind ca țevile să nu mai trebuiască să meargă prin tot orașul, ci doar câteva zeci/sute de metri, minimizând pierderile și ineficiența. Cel puțin la nivel de distribuție.
Mulți zic că nu mai merită investit în sistemul curent, dar cred că, pentru moment, a fost alegerea corectă, celelalte metode fiind practic o tranziție, care durează mult mai mult, lăsând în frig mulți oameni pe o durată prea lungă.
Pompe de căldură industriale în cascadă la nivel de cartiere cred că ar fi cel mai eficient doar că pentru pompe de căldură îți trebuie suprafață radiantă mare ca să ai eficientă bună deci "clasicele" calorifere nu funcționează doar dacă sunt supradimensionate. Caută pe net despre ce vor să facă in Aalborg Danemarca unde vor să schimbe centrala pe carbune cu una pe pompe de căldură.
Foarte faina discutia! Bravo!
Felicitari pt interviu! A mai ramas doar sa te hotarasti cum e: merita bursa ori nu? 😁 aici unde dă bine, pare că merită; dincolo, cu dl Onețiu, ne dăm doar pe antrepriză și ne hăhăim de venitul pasiv obținut din bursă 😜
Sunt prosumator, dar deja "mă scuipa din rețea" la amiaza când e soarele sus pe cer si nu am decât 6kW panouri solare instalate, in zona Brașov. Urmatorul pas este baterii de stocare, altfel arunc energia pe fereastra daca nu o consum.
super interviu
Bravo!
Parerea mea , referitor la stimularea din partea statului sa fie axat la subventionarea curentuli din statie.
Trebui stimulat consumul de electricitate in statie iar statiile momentan sunt predominant goale.
Ca utilizator de electrica , in proportie de 90% nu gasesc pe cineva la statie. Nu ca sunt suparat ca ajung si incarc :))) ci faptul cererea va impulsiona montarea de noi statii, natural nu artificial ! Degeaba se monteaza 10.000 statii in București daca e 2.5lei/kwh 13-17kwh/100km = 32.5/42.5lei/100km e consum de ~4.5L/6L consum care întradevăr nu multe termice il pot obține dar in felul asta costul "carburantului" nu te atrage sa vinzi masina de cateva mii de € ca sa cumperi electrica de peste 10.000 €
In schimb e absolut jenant sa ajungi la Kaufland/Lidl/mall si sa realizezi ca nu poti incarca noaptea. Jumatate din statiile deja active nu le poti utiliza noaptea
Interesant
De ce trebuie sa - l imbogatim pe Musck ?
Reteaua electrica nu ar rezista daca toate masinile ar trece pe electric. Si cum ramane cu poluarea masiva produsa de bateriile uzate ?🤔🤔🤔🤔🤫🤫🤫🤫
Nu asta e problema, bateriile se recicleaza usor, sint doar citeva elemente chimice. Problema cea mai mare este reteaua electrica ce este subdimensionata si neadaptata pentru preluarea energiei profuse de eoliene si fotovoltaice. Nu degeaba se foliseste sintagma "sistemul energetic national", pentru ca ele trebuie sa functioneze ca un sistem, nu trebuie sa fie in competitie, pentru ca fiecare tip de energie are rolul ei, altfel putem ajunge in situatia cind reteaua se prabuseste, iar repornirea este extrem de grea. Vad ca toti filologii isi dau cu parerea.
@@vladdumitrica849, user e un cont fals doar de propaganda ;)
invata sa scrii...
@@vladdumitrica849 iti urez succes sa reciclezi palele de la eoliene. Daca reusesti, poate ne luminezi si pe noi si pe toti cei ce le produc! Nu de alta, dar sa nu mai fie ingropate sub pamant, ce naiba, ca in epoca de piatra! Unii va luati in serios rau de tot...
stam bine la energie regenerabila pentru in sectorul rezidential majoritatea locuintelor ard lemn pentru incalzire si in mod tragic si pentru incalzirea apei si pentru gatit, lemn care este la fel de poluant ca si carbunele. bioenergia este considerata energie regenerabila verde din pacate. aceasta situatie este regionala, de aceea statele cele mai poluate suntstatele balcanice in ciuda faptului ca avem industrie 0
43:02
1 Nu deranjează.
2 Există infrastructură.
3 Au răcire de la apa din lac pe care vor pluti=randament ridicat!
Solutia la blocuri NU este cu incarcatoare rapide, ci cum MULTE incarcatoare inteligente (dau curent cat suporta reteaua) lente AC, care sunt ieftine, se pot monta practic la fiecare parcare si incarca suficient cat parcheaza masina noaptea.
Foarte interesante lucrurile expuse de domnul invitat, însă se recomanda ca fost ministru al energiei...întrebarea este, dacă tot a fost acolo la butoane, de ce nu a făcut toate aceste lucruri minunate de care ne vorbește ????!!!
Pai probabil ca "băeții dăstepți" din energie au avut si ei un cuvant de spus. E pe masa si varianta asta pentru ca la noi se poate si pentru ca institutiile statului sunt capusate de sinecuri, asta a zis cu gura lui (treaba cu sinecurile).
Da, este curios de aflat ce a facut efectiv domnul cat a fost ministru, mai ales legat de treaba cu retelele electrice care trebuiau de mult innoite/extinse....
A fost minstru 10 luni în 2014. Wiki pe net. Cauta și tu ce vrei nu da cu șopârle.
Min 1 32 25 ceva răspuns
Bun interviul!
Continul conteaza...nu decorul! Felicitari! La cat mai multe discutii cu oamni interesanti !
Superba editia
Felicitari sincere pentru calitatea emsiunilor
felicitari !...f interesant interviu
Pentru discuții despre energie, ardere de combustibil și decarbonizarea surselor de energie domnul Cormos Cristian de la universitatea UBB este o enciclopedie
Dânsul este numărul 1 mondial în cercetarea captării dioxidului de carbon
❤❤
George, la energie invita-l pe Iulian Hornet. Energie din gunoaie. Si avem mult gunoi.
Nu suna rau treaba asta cu electric ,dar cati i-si pot permite o pompa de caldura care costa mult mai mult decat o centrala pe gaz ,o centrala electrica consuma mai mult decat una pe gaz costurile sunt cel putin duble ca sa te incalzesti electric ,este nasoala treaba din pacate ,nu toti au bani lui George .
De ce nu ati pomenit nimic de motorul ,,cu apa" de la Toyota ?
Mie mi-a placut, like
Asa cum facem diferenta intre autovehicule - benzina vs electrice cu productie de curent din carbune - poate ar trebui aprofundata si diferenta dintre tipurile de reactoare nucleare civilele CANDU vs Cernobal sau Fukushima 🤔
Cu tot respectul...este CLAR ca un motiv al unor grupuri de interese (probabil tot alea care obstructioneaza crearea de unitati de productie in RO si incurajeaza importul de produse finite din materia prima exportata din RO) nu va permite expansiunea infrastructurii de gaz in RO (sau a altor proiecte ecologice)...asta ar insemna sa se repopuleze aceste localitati in defavoarea tarilor dezvolatate din Vest. Si asta NU se doreste! Una din crizele ENORME de care nu se vorbeste este lipsa de forta de munca pe PLANETA! Acelasi motiv care a stat si la scoaterea din competitia EU si globala a celor mai mai proiecte din economie care au fost realizate cu mari sacrificii de poporul RO. Se leaga lucrurile lant ... din pacate.
Bun 'foarte bun comm, felicitari!
Esti sigur ca aia din afara doresc distrugerea idustriei romanesti? Esti pe o pista falsa, de fapt mafia noastra din politica are intreresul pentru importuri, pentru ca "vamuiesc" importurile, mai precis sint firme de partid ce isi trag comisioane. Sa ne uitam la cum sint construite soselele, prefera sa puna mult asfalt din import peste pietris, decit sa toarne placi de beton armat, din productia proprie si sa importe cit mai putin bitum.
Sa găsit un cont fals că comenteze :)))
Clar , lumea a plecat în Germania că nu avea conducta de gaze în curtea unde avea și w.c.-ul , nu de foame.
urmatorul igdlcc: cu Dumitru Chisaliţă :D
Imi place de Razvan, insa Buhnici ar trebui sa incerce sa nu isi mai impuna punctul de vedere si sa lase invitatul sa iti spuna parerea.
Una dintre putinele emisiuni din Romania unde discutiile se bazeaza pe fapte care ne afecteaza pe toti si cu invitati care stiu despre ce vorbesc. Poluarea din orase vine mai mult din zona periferiei unde continua arderile ilegale de deseuri si vegetatie, unul dintre motivele acestei cauze este lipsa unui plan foarte bine stabilit pentru managementul deseurilor ale primariilor si lipsa de educatie in domeniu.
exemplu:mina de uraniu inchisa de la Ciudanovița
wow, cate informatii care costa.. ne costa pe toti daca nu se schimba ceva.. din pacate stam pe bara si doar votam aici in romanica noastra..
Imagine și sunet de top
Montarea panourilor fotovoltaice care sunt montate pe acoperișurile caselor ,pot provoca incendii chiar dacă sunt montate de persoane autorizate, ori neautorizată?!?!?!?
Din ce cauza iau foc panourile poti sami explici si mie?
Nu trebuie sa salvam planeta, trebuie sa ne salvam pe noi, planeta a trecut peste lucruri si mai nasoale.
Esti pe moarte?
Câți 80 de ani ai? 🤨
Ceva fain cu discuție pe umeri nu ce vedem pe net cu țipete și proteste fără explicații care dau în extremism
E bine cu totul pe electric, dar...in trecutul nu prea indepartat, dintr-un singur buton se oprea lumina intr-un oras intreg........
Cu toții știm ca niște băieți de pe planetă vor ca energia să coste mult și să o aibă ei ca să o folosească ca pe o armă politică. Dar poate ca pe viitor lucrurile se vor mai schimba.
❤
Infrastructura electrica a oraselor poate face fata daca toata lumea foloseste masini electrice ...maine ? Nu ar face fata nici la un sfert din soferi....
(Nu ma refer la lipsa statii de incarcare si la capacitatea de livrare a grid-ului)
Dacă se schimba mașinile în electrice mâine, rezolv eu problema poimâine.
Iar intre maine si poimaine vom sta acasa..stati acasa😄
„Infrastructura” electrică nicăieri în tară nu ar face față (la sate e dezastru) dar nu contează, contează că am dat click pe video și merge monetizarea.
Ce relevanta are intrebarea ta retorica, care este un cliseu repetat in mai toate discutiile despre masini electrice? Daca zana cea buna poate face ca toate masinile sa fie electrice maine, tot ea poate sa rezolve si infrastructura tot maine. Daca terminam cu povestile pentru copii, infrastructura electrica se dezvolta in paralel cu cererea.
@@laszlokorosi9012 "Daca zana cea buna poate face ca toate masinile sa fie electrice maine, tot ea _poate sa rezolve si infrastructura tot maine._ Vise utopice!
👍👍👍
Statii de incarcare rapide printre blocuri este reteta esecului, nu stiu de ce nu faceti niste calcule inainte sa sustineti tot felu de idei crete care nu o sa duca decat la frustrate, scandaluri si ulterior renuntarea la idea electricelor. Bucurestiul are nevoie de 8000 de fast chargere 90kw+ care sa mearga la foc continuu pentru cele 1,8mil de masini adica 1300 de statii pe sector, cat de realist este asa ceva?
Solutia pentru blocuri sunt prize banale de putere mica (AC mode 3) la fiecare loc de parcare inchiriat de la ADP, cu cod QR pentru activare, atat. Usor si rapid de instalat, reliable fata de chargerele DC, costuri minima, prietenoase cu bateriile etc.
De exemplu primaria s6 a anuntat ca va construit 40 de fast chargere penibile de 22kw si 50kw cu 8.3mil eur, de banii astia puteau upgrada peste 10.000 din totalul de 45.000 de locuri de parcare cu home chargere (20% !!), bani irositi si locuri de munca pierdute aiurea
Dacă tot a fost ministru, de ce nu a făcut toate aceste lucruri minunate de care ne vorbește ? iar daca nu a fost lasat de ce nu zice nimic?
Toti se pricep si sunt destepti dupa. Inainte nu sau nu se vrea?
E frumos ce faceti dar sa pui conditi ( de nr. de like) nu mi se pare ob. Ce se intampla de nu creste nr. de abonati ?
Drumuri bune!
❤🎉🎉
1:25:08 "Da dommle, buleftricele Li-Ion, Grafen și Solid-State e viitorul pentru orice, că așa scrie la carte domnle!" 🫠🙃