Personcentrerad vård

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • För att möta framtidens utmaningar behöver den svenska hälso- och sjukvården ställas om. Målet för omställningen till en God och nära vård är att främja jämlik hälsa och skapa en vård och omsorg som bättre motsvarar olika människors behov. Personcentrerad vård är ett etiskt förhållningssätt som innebär att se den enskilda personen, och stärka individens delaktighet i beslut om rör den egna hälsan. Kärnan i God och nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar.
    Begreppet personcentrerad vård har länge varit ett förhållningssätt. Men i april 2020 antogs en europeisk standard ’Patientmedverkan i hälso- och sjukvård - Minimikrav för personcentrerad vård (CEN/TC 450)’. Den är nu också antagen i Sverige som nationell standard och är den första standarden inom området.
    Men går det att standardisera ett förhållningssätt? Och hur kan en sådan standard användas? Kommer regioner och kommuner att använda sig av standarden? Vilken nytta har vi som patienter av en standardiserad personcentrerad vård?
    Medverkande:
    Axel Wolf, docent vid Göteborgs universitet och knuten till Centrum för Personcentrerad Vård (GPCC)
    Kristina Söderlund, Funktionsrätt Sveriges representant i standardiseringskommittén SIS/TK 602
    Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för God och nära vård på SKR
    Inger Ros, förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung
    Roshan Tofighi, Funktionsrätt Sverige
    Webbinariet spelades in 5 november 2020
    Undertext: Marina Christmansson och Liv Höckert

ความคิดเห็น •