Servicii Uber, ridesharing, rent a car . Ce taxe si impozite platim?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • Serviciile Uber ne dau usoare emotii cand vine vorba de ele, deoarece Uber este inregistrat in SUA, dar are si un cod de tva din UE, Olanda Dupa cum tot ce e prestatie cu TVA in UE, impune atentie cu privire la locul operatiunii si deci si in acest caz, sa ne lamurim la impozitare.
    Ce documente uzeaza asemenea afacere ?
    Cheltuieli cu factura de comision de la Uber, acesta oprind 25% comision din toate veniturile noastre, cheltuieli cu bonuri de combustibil, asigurari, anvelope, piese, extrase bancare, si evident veniturile din serviciul de transport clienti, pe care Uber il factureaza pentru noi, aparand pe factura toti cei 3 participanti :
    - Furnizorul SERVICIILOR DE TRANSPORT, adica firma noastra din Romania
    -Clientul meu persoana fizica /sau juridica
    -Intermediarul Uber, care ne pune la dispozitie platforma si ne percepe un comision retinut la susrsa din incasarile mele
    Daca furnizorul serviciilor de transport, este o firma neplatitoare de tva, atunci va trebui sa te inregistrezi in scopuri de tva pe art 317 CF, adica sa iti iei un cod special de tva, prin care vei putea declara si plati tva in Romania, pentru acea factura de comision emisa de Uber saptamanal. Apropo vezi ca aceasta factura de comision este emisa saptamanal si o gasesti pe platforma Uber. Inregistrarea in scopuri de TVA intracomunitar se face prin depunerea declaratiei 091 “Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii” la registratura organului fiscal unde contribuabilul isi are sediul activitatii economice. Atentie OBTINETREA ACESTUI COD SPECIAL, nu te face " platitor de tva " in Romania, notiune care in fapt se refera la a plati tva la veniturile tale, deci nu e cazul nostru. In rest nimic complicat, doar operatii multe si repetitive cauzate de facturile emise catre fiecare client, pentru fiecare trasport.
    Daca furnizorul serviciilor de transport este o firma platitoare de tva, atunci situatia este mai apasatoare dpv al tva-ului datorat. In fapt pentru factura de comision emisa de Uber, vei face taxare inversa adica nu vei face plata efectiva a tva-ului in ROMANIA, pe cand la toate facturile emise catre clientii tai va trebui sa colectezi, adica sa aplici 19% tva si sa il dai la stat. Facturile emise in numele societatii de catre Uber sunt cu tva normal, fiind transport pe teritoriul Romaniei. Pentru factura de comision primit de la Uber se aplica taxare inversa. Sigur ca fiind platitor de tva vei putea deduce, adica vei putea sa scazi din ce ai de plata la stat tva-ul de pe bonurile si facturile furnizorilor tai adica tva din factura de anvelope, tva de pe bonurile de combustibil..samd.
    Neclaritatea apare atunci cand incasezi 75% din venituri (pentru ca Uber achita catre tine doar diferenta dintre ce are sa iti dea si ce are sa ii platesti tu adica comisionul) si tu stii ca platesti tva la toate veniturile prestate. Insa daca te uiti ca tva-ul din factura de comision este scazut din ce ai de plata atunci ai inteles cum stau lucrurile.
    Pentru o activitate profitabila adresata unor consumatori finali persoane fizice si nu companii este mai avantajos statutul de neplatitor de TVA.
    Daca ai nevoie sa fii sustinut in procesul antreprenorial pe latura financiar-contabila solicita o consultanta pe mail: radugianina.ro/consultanta
    Aboneaza-te la canalul meu de youtube si daca ai intrebari pune-le in comentarii .
    Te astept si pe :
    radugianina.ro/
    www.facebook.c...

ความคิดเห็น • 36

  • @cristianolaru9543
    @cristianolaru9543 2 ปีที่แล้ว +1

    m-ati ametit cu explicatiile

  • @elenaconstantinescu4189
    @elenaconstantinescu4189 2 ปีที่แล้ว

    La plătitor de TVA nu pălești TVA la vânzări, TVA se plateste la colectat - dedus... Deci se poate sa fie mai convenabil ca și plătitor, dacă ai achiziții mai mari... Oricum ca neplătitor poți opta doar până la depășirea plafonului

  • @victorn4036
    @victorn4036 3 ปีที่แล้ว +1

    Bună ziua! Puteți explica in paralel și celalte taxe/contribuții în cazul unui PFA vs asocierea unui SRL?
    In cazul unui PFA creat pentru Uber ce norma de impozit pe venit ar trebui aleasă. CAS și CASS după ce valoare a venitului se plătesc?
    Mulțumesc!

  • @Alex19WZV
    @Alex19WZV 2 หลายเดือนก่อน

    Buna ziua , deci eu daca platesc comision la flota la care sunt (10%) trebuie sa mai plătesc si eu ceva pe langs ?

  • @drklaus2121
    @drklaus2121 3 หลายเดือนก่อน

    Daca Uber face facturi in numele nostru.. noi cum facturam serviciul de transport pentru cifra de afaceri?

  • @dimineataluna8640
    @dimineataluna8640 3 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari pentru video,foarte util!
    Ati uitat sa spuneti si despre 3% impozit pe venit din banii incasati :) ,corect?
    Succe la cat mai multi abonati!

    • @gianinaraduexpertcontabil-8266
      @gianinaraduexpertcontabil-8266  3 ปีที่แล้ว

      Tot ce incasam impozitam...clar.. 1% sau 3% la venituri.Multumesc

    • @crististancu4994
      @crististancu4994 ปีที่แล้ว

      @@gianinaraduexpertcontabil-8266 deci,dupa ce platim tva intracomunitar,mai avem de platit si impozit de 1-3% si CAS CASS?

  • @cristian_enea
    @cristian_enea ปีที่แล้ว

    Buna ziua. In cazul unei firme platitoare de tva, se plateste tva doar pentr cei 25% comision pe care il retine uber si il refactureaza catre firma din Romania? Am inteles bine?

  • @East.democracy
    @East.democracy 7 หลายเดือนก่อน

    Am deschis o firma,iar cei de la infiintari firme au zis ca o sa ma sune cineva de la contabilitate sa ma declar platitor de tva. Sunt putin ingandurat,le-am explicat ca sunt la inceput si nu vreau sa angajez,prin urmare nu cred ca o sa am cheltuieli mari pe firma. E mai ok sa ma declar platitor acum in 2024 ? Mulțumesc pt un eventual raspuns

  • @mihas7023
    @mihas7023 3 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua, sa inteleg ca un sRL care nu este platitor de TVa in Ro, si isi obtine doar codul de Tva intracomunitar, nu mai plateste lunar cei 19%?

  •  3 ปีที่แล้ว

    informatii interesante ...

  • @crististancu4994
    @crististancu4994 ปีที่แล้ว

    Deci nu mai inteleg nimic,Uber im emite o factura de 10.000 lei,eu trebuie sa platesc tva in tara de 19 procente pe toata suma?eu nefiind platitor de tva,sau platesc tva doar la profitul net din suma aceasta?

  • @bogdancristian6743
    @bogdancristian6743 2 ปีที่แล้ว +1

    Trebuie neapărat casa de marcat pt fiecare mașină?

  • @adytzu15ful
    @adytzu15ful 4 ปีที่แล้ว +2

    Si in cazul.acesta noi ca soferi cu ce mai ramanem? 10% platim impozit pe venit , plus daca depasesti acel plafon posibil sa platesti pe langa si sanatate si pensii adica inca 35%. Plus tva la gacturile de comision adica 19% sau 16% din acei 25% comision retinut de Uber?? Practic ori cum ai face dai undeva la 50% afara?? Va rog sa ma lamuriti si pe mine ca nu pricep anumite chestii. Multumesc!

    • @adytzu15ful
      @adytzu15ful 4 ปีที่แล้ว

      Vorbesc in cazul unui pfa sistem real, ce este neplatitor de tva in Romania dar detine cod de tva intracomunitar. Multumesc!

    • @gianinaraduexpertcontabil-8266
      @gianinaraduexpertcontabil-8266  4 ปีที่แล้ว

      Sa o luam pe rand :
      1. platiti tva la factura de comision de la Uber, sa luam de exemplu valoarea facturii 100 lei, la aceasta suma aplicati procentul de tva datorat pentru Romania adica 19%, si veti plati la stat 19 lei pana pe 25 luna urmatoare, dupa data facturii. De ex. fact Uber de comision este pe iulie, tva il veti achita pana pe 25.08.2020
      2. impozitul pe venit, in sistem real se calculeaza ca venituri incasate, din care scadem cheltuielile platite, si eventual amortizari la masina( cf. catalog amortizare, daca masina este pe firma puteti scadea valoarea ei din impozitul achitat dar proportional cu o norma de amortisment, la automobile norma este intre 4-6 ani/ exemlu daca aveti o masina de 25.000 lei , anual din baza impozabila puteti scadea 6250 ( daca luam 4 ani de recuperat val masinii) si la ce mai ramane din acest calcul, aplicati 10%, impozit de plata pana cel mai tarziu 15.03.2021
      3. daca acest venit anual calculat, anterior depaseste plafonul, veti plati suplimentar si sanatate si pensie conform discutiei
      4. va sugerez sa faceti calculul lunar, si eventual si plata , pentru ca daca lasati totul pe luna martie 2021...va fi ft greu, eu asa procedez in cazul clientilor mei
      5. iar ca sume ce e de dat, vedeti luna de luna si tineti socotelile in frau
      succes !

    • @FANA37919
      @FANA37919 4 ปีที่แล้ว

      @@adytzu15fulCU ALTE CUVINTE 25%uber,19%tva,contabil,benzina,spalatul masinii,uzura masinii,ramai din incasari cu 25%(banii tai), in cazul in care sunt clienti.MULTE DARI ,NU SE MERITA !!!

    • @dimineataluna8640
      @dimineataluna8640 3 ปีที่แล้ว

      Impozit pe venit este doar 3%

    • @tudortudora2218
      @tudortudora2218 2 ปีที่แล้ว

      @@gianinaraduexpertcontabil-8266 la o factura de 100ron tva nu este 15,97 ? Adică 84,03 x 1,19 = 100 ???

  • @ovidiugavril1045
    @ovidiugavril1045 3 ปีที่แล้ว

    Bună seara am o mică problemă stiți cuva dacă persoaniele cu handicăp poate infința o firmă în romănia

  • @user-gg6kl6eb5d
    @user-gg6kl6eb5d 7 หลายเดือนก่อน

    buna seara. imi puteti spune va rog frumos, ce bifa sa pun la cod special de tva ptr activitate BOLT? cumva sectiunea B.VI. inregistrare prin optiune pentru achiztii intracomunitare conform 268 alin 1? va multumesc

  • @BubbLshorts
    @BubbLshorts 2 ปีที่แล้ว

    Darrival va aparea in curand.
    O aplicatie decentralizata bazata pe tehnologia blockchain, ce promite soferilor comision 0. Acest lucru fiind posibil adoptand un sistem de plata pe baza de abonament, cu preturi foarte accesibile.

  • @123marymary
    @123marymary 8 หลายเดือนก่อน

    Mai este de actualitate

  • @floflot4458
    @floflot4458 3 ปีที่แล้ว

    cu incasarile efectuate prin casa de marcat cum se procedeaza pt un pfa neplatitor tva? se trimite exportul la anaf? se incarca in programul de contabilitate? facturile incarcate pe baza carui document se incaseaza? iar facturile de comision cu ce anume se compenseaza?
    Multumesc mult!

    • @gianinaraduexpertcontabil-8266
      @gianinaraduexpertcontabil-8266  3 ปีที่แล้ว

      Casa de marcat se citeste si se transmite lunar pana pe 20 a lunii catre Anaf, pentru luna anterioara, ca o declaratie A4200 si daca este pe zero, adica fara venituri depui alt formular F4109.

  • @mariusmanlive
    @mariusmanlive 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, nu am inteles cum se procedeaza la incasarea cash, ce trebuie sa fac eu ca sofer uber !? daca s-ar putea sa-mi raspunda si un sofer uber si cum procedeaza el, emite bon de fiecare dauta sau mai omite din cand in cand !? :D astept un raspuns multumesc

    • @adrianadrian9806
      @adrianadrian9806 3 ปีที่แล้ว

      Salut! Bon fiscal la fiecare încasare Cash!

  • @Adiita1
    @Adiita1 5 หลายเดือนก่อน

    Am vrut sa -mi bag si eu masina in aceasta activitate, dar am renuntat...
    Adica orice sofer cu masina lui, plateste TVA la cei 25% pe care ii opreste UBER, ca doar iti da comenzi, nu?
    Pentru tot ce incasezi , platesti impozit ,ca sa inteleaga toata lumea care zice ca nu trebuie sa mai plateasca nimic...Cam toata lumea depaseste plafonul , pentru ca stau pe strada ca nebunii , deci declaratie pentru venit trebuie depusa de catre toti, si platit impozit .
    Daca esti afiliat unei Firma-flota , nu te astepta sa-ti plateasca firma din cei 10% perceputi. Acestia este doar pentru Cartea de Munca ,CASS...
    Tot ce incasezi , trebuie sa platesti impozit ...
    Lasand la o parte cheltuieli cu masina ,carburant , etc. rezulta ca nu este rentabila aceasta activitate, sa stai 12 ore in trafic, asta nu e viata...
    De fapt aceasta activitate NU AR TREBUI SA EXISTE , deoarece totul a inceput cu "impartim costurile calatoriei" si sfarseste ca o activitate economica. Statul a distrus activitatea de Transport de Persoane , acceptand intrarea pe piata a acestei aplicatii mai mult sau mai putin legale la un moment dat(de fapt ILEGALA LA INCEPUT).Se stie cum a obtinut "intrarea in legalittate" , nu mai discutam!
    Chestia e ca din aceasta activitate ilegala, devenita peste noapte legala , castiga UBER ,dupa care Statul ,prin introducerea de taxe multe si costisitoare, totul in detrimentul soferilor care fac sute de mii de km cu masina in 2- 3ani...Dupa ce tragi linie, zici ca supravietuiesti ,dar cu ce costuri? ca sa nu mai vorbim de viata obisnuita , pe care o traiesti in masina, ca daca nu stai 10-12 ore pe strada, nu faci nimic!
    Deci aceasta activitate nu se poate numi Ride Sharing ca nu imparti nimic cu nimeni...Este un miraj pe care l-au imbratisat fraierii ca sa zic asa, punandu-si masinile la bataie, care nu sunt mereu ce trebuie. O masina cu sute de mii de km.... ce sa mai vorbim? Aceste masini licentiate pt UBER ,nu sunt limitate ca si numar ,oricine poate sa faca aceasta activitate
    Nu am zis nimic despre taximetristi pe care i-a adus in faliment aceasta activitate, la aia sunt alte reguli, cu masinile ,etc... Deja ei sunt eroi , luptandu-se cu morile de vant. Spun eroi ,pentru ca nu te poti lupta tu ,un PFA sau SRL ,cu un gigant cum e UBER, care ruleaza miliarde in toate lumea ,miliarde pe care le-au facut din 25% comision din orice cursa facuta de catre orice fraier de pe strada...
    Sunt destule articole contra in online despre acest Uber , despre ceea ce se intampla...despre cum evolueaza preturile la ei, in functie de distanta de vreme, de aglomeratie ,de faptul ca in acea zi e sarbatoare, sau de numarul de masini aflate online. Cat de legala e evolutia zilnica a acestui pret/cursa?
    Am platit 52 de lei pe o cursa de 3 km , pentru simplul fapt ca nu gaseam masina intr-o zi cu ploaie ,foarte aglomerata...cand mi s-a stricat masina in trafic si ma grabeam sa semnez un contract, eram presat de timp ,etc. Alta data a fost 242 de lei cursa Berceni- Aeroport ,intr-o zi de Duminica, tot pe ploaie...
    Asa furaciune pe fata, nu am intalnit...Motivatia este ca nu erau masini in zona. Este inclus undeva in vreo lege acest tarif extrem de fluctuant?
    Cum spuneam la inceput ,m-am interesat si am renuntat...prea multe obligatii pe capul amaratului de sofer , altii castigand bani doar stand degeaba ,din munca soferului, pe masina lui ,pe timpul lui ,pe banii lui , pe nervii lui.
    Va doresc o zi buna !

  • @cristinam6376
    @cristinam6376 2 ปีที่แล้ว

    Buna seara! As dori, daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi! Am o firma platitoare de tva si tocmai formez o flota.Ma puteti ajuta, va rog cu un contact, pentru a putea discuta cu dvs

    • @dorinhusac9620
      @dorinhusac9620 2 ปีที่แล้ว

      Daca ajungi sa platesti TVA 19% pe toate incasarile, nu merita.

    • @rascenco1
      @rascenco1 2 ปีที่แล้ว

      @@dorinhusac9620 ba da, dar trebuie sa ai cheltuieli foarte mari, ca apoi sa ti deduci tva-ul. gresesc?

  • @constantindobroiu805
    @constantindobroiu805 ปีที่แล้ว

    CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU AI CASA DE MARCAT.?

    • @Adiita1
      @Adiita1 5 หลายเดือนก่อน

      amenda uriasa se intampla...